فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 26 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی مظفری، مهدی نارنگی فرد* صفحات 1-14
    خشکسالی یک پدیده و خطر پیچیده ی طبیعی، ناشی از شکستن تراز آبی است، که تاثیر آن همیشه در حوزه های زیست محیطی مشهود می باشد. بدین منظور، به کارگیری فن آوری سنجش از دور در پایش خشکسالی، با توجه به کمبود ایستگاه های اندازه گیری عناصر آب وهوایی، بسیار پراهمیت است. در این پژوهش شاخصهای پوشش گیاهی NDVI، RVI، VCI، DSI، VSWI، SAVI، TCI و EVI حاصله از تصاویر سنجنده ی TM ماهواره ی LANDSAT به تاریخهای: 13/6/2010 و 16/5/2000 جهت پایش خشکسالی مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین، آمار بارندگی در بازه ی زمانی 14 ساله (1998-2012) مستخرج از ماهواره ی TRMM با تفکیک مکانی 25/0 × 25/0 درجه مشتمل بر 15 نقطه دریافت گردیدند، سپس، با به کارگیری شاخصهای خشکسالی آزمون دنباله ها و شاخص معیار بارش سالانه (SIAP) سالهای تر و خشک مشخص گردیدند. نتایج بیانگر وجود پنج سال خشک (2011-2006)، چهار سال بهنجار و پنج سال تر می باشد. با بررسی شاخصهای NDVI و SAVI، شاهد افزایش مقادیر کمینه و بیشینه در سالهای تر می باشیم؛ همچنین، با توجه به این شرایط دمایی تاثیر بسزایی بر میزان خشکی دارد، با تلفیق شاخصهای پوشش گیاهی و دمای سطح زمین در شاخصهای DSI - VSWI میزان تفاوت مقادیر این شاخصها در سالهای تر و خشک به دست آمد.
    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، شاخصهای پوشش گیاهی، ماهواره ی TRMM، حوضه ی آبخیز سد ملاصدرا
  • مهدی نژادنادری*، محمد جواد فدایی، رضا منتظمی وظیفه دوست صفحات 15-22
    سدها و بندهای انحرافی موانعی برای جلوگیری از مهاجرت ماهی ها در طول رودخانه به حساب می آیند. به منظور رفع این مشکل در طراحی سد، یک سازه ی هیدرولیکی تحت عنوان راه ماهی در کنار سد تعبیه می شود؛ بنابراین، مساله ی زیست محیطی طرح احداث بندهای انحرافی با احداث راه ماهی انعطاف پذیرحل می گردد. منظور از سازه ی راه ماهی انعطاف پذیر، راه ماهی با خروجی قابل تنظیم با نوسان سطح آب می باشد. خروجی راه ماهی عبارت است از یک سرریز با جریان آزاد که در کناره ی نهر و عمود بر آن تعبیه شده و اجازه می دهد تا در موقعی که ارتفاع آب بالاتر از تاج سرریز است، مقداری از آب از روی آن خارج شود. بر اثر نوسان سطح آب رودخانه، بده ی عبوری از سازه ی راه ماهی نیز تغییر یافته، و در نتیجه، عملکرد سازه ی راه ماهی دچار ضعف می گردد. در این مقاله به تحلیل عدم قطعیت نیمرخ سطح آب و ارتفاع تاج سرریز در دهانه ی خروجی سازه ی راه ماهی با استفاده از تحلیل خطرکردن باکاربرد MFOSM (mean first order second moment) پرداخته شده، سپس طراحی ابعاد بهینه ی دهانه ی خروجی سازه ی راه ماهی بر اساس آن تحقق می یابد
    کلیدواژگان: خطرکردن، قابلیت اعتماد، راه ماهی انعطاف پذیر_ عدم قطعیت آبشناسی، عدم قطعیت هیدرولیکی
  • علیرضا یزدان پناه *، نادر برهمند صفحات 23-34
    به علت بروز خشکسالی های متمادی و کاهش شدید بارندگی در چند دهه ی اخیر، پیش بینی وضعیت اندازه ی جریان منابع آبهای سطحی در رودها جهت مدیریت منابع آبی اهمیت ویژه ای یافته است. از این نظر، اندازه ی بده ی عبوری از رودخانه ها که مهمترین منبع تغذیه ی آب پشت سدها می باشند، جزء مهمترین عوامل در زمینه ی پیش بینی آبهای سطحی به شمار می رود. در این مطالعه از ترکیب دو ابزار شبکه های عصبی مصنوعی و نظریه موجک شبیه ی قدرتمند ایجاد شد که از آن برای پیش بینی بده ی ایستگاه دشتبال بر رود کر استفاده گردید. مقایسه ی نتایج این شبیه ترکیبی با شبیه آنفیس نشان داد که شبیه عصبی- موجکی، به شرط تنظیم فراسنجهای ساختار آن بهتر از آنفیس عمل کرده، و می تواند جایگزین مناسبی برای شبیه های پیش بینی قبلی باشد. بهترین شبیه با موجک گوسی در سطح سوم تجزیه به دست آمد. پس از آن، شبیه آنفیس با استفاده از 4 تابع عضویت گوسی، و همچنین موجک دابشیز4 در سطح سوم تجزیه بهترین شبیه ها به دست آمدند.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی پرسپترون، نظریه ی موجک، آنفیس، پیش بینی بده، ایستگاه دشتبال
  • اباذر سلگی*، فریدون رادمنش، بهداد فلامرزی صفحات 35-50
    خشکسالی یکی از بزرگترین بلاهای طبیعی محسوب می شود که تاثیر آن بر جوامع بشری بیشتر از دیگر چنین آسیب هاستسیبهاسآس. در این تحقیق، به منظور بررسی خشکسالی در شهرستان نهاوند واقع در استان همدان، از داده های بارندگی ماهانه و سالانه ی ایستگاه های وراینه و وسج طی یک دوره ی آماری مشترک 41ساله (1388- 1348) استفاده گردید. وضعیت خشکسالی بر اساس داده های مذکور با استفاده از شاخصهای ناهنجاری بارندگی(RAI)، معیار بارش سالانه (SLAP)، درصد بهنجار (PNI)، دهک(DI)، بارش معیار (SPI)، Z چینی(CZI)، Z چینی اصلاح شده (MCZI)، نمره ی Z (ZSI)، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که بیشترین وقوع خشکسالی بسیار شدید بر اساس شاخصهای PNI، SPI ،CZI ، DI و ZSI در هر دو ایستگاه وسج و وراینه در سال آبی 1378-1377 مشاهده شد. بر پایه ی شاخص MCZI، یک مورد خشکسالی بسیار شدید در هر دو ایستگاه وسج و وراینه در سال آبی 1350-1349رخ داده است. بر اساس شاخص SLAP، پنج مورد خشکسالی بسیار شدید در ایستگاه وراینه، و هفت مورد خشکسالی بسیار شدید در ایستگاه وسج دیده شد. بر پایه ی شاخص RAI پنج مورد خشکسالی بسیار شدید در ایستگاه وراینه، و چهار مورد خشکسالی بسیار شدید در ایستگاه وسج، مشاهده شده اند. همچنین، بر اساس شاخصهای پرشمار، فراگیرترین سالهای خشکسالی در شهرستان نهاوند، مربوط به سال آبی 1378-1377بوده است.
    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، شاخصهای خشکسالی، شاخصهای SLAP و RAI، شهرستان نهاوند
  • همایون مقیمی* صفحات 51-68
    دشت ساری- قائمشهر در شمال شرقی ایران در استان مازندران کنار ساحل دریای خزر قرار دارد. در پاییز 1390 و بهار 1391 از 44 نقطه برای تعیین وضعیت منابع آب از لحاظ شرب و کشاورزی نمونه برداری انجام گرفته است. در این نمونه ها عناصر اصلی از قبیل کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، بی کربنات، سولفات و کلراید و فراسنجهایی مانند، TDS، SAR، PI و غیره و درمورد آب آبیاری آزمایش و محاسبه شده است. براساس تحلیل نتایج آبهای زیرزمینی، نمودار پایپر آبها را در محدوده ی شیرین، لب شور تا شور و از نوع CaHCO3 ، اختلاط (Ca،Mg.Cl) و Na-Cl نشان می دهد. نمودار گیبس نیز نحوه ی واکنش شیمیایی و نوع آب را تائید می کند. نسبتهای یونی نشان دادند که منشا یونهای کلسیم و منیزیم از سنگهای کربناته، یون سدیم از کانی های رسی (غنی از سدیم)، و محلول سدیم کلرایدی، سولفاتها از فعالیتهای انسانی بوده و منشا رسوبی ندارد. این واکنشها تحت تاثیر تشکیلات زمین شناسی، نفوذ آب شور(دریا، آبخوانهای شور سنگواره ایی) شکل گرفته اند. آبها با توجه به معیار شرب و نمودار شولر، با آن در حد سخت و خیلی سخت می باشند، هم اکنون از نظر شرب مشکلی ندارند. ارزیابی شیمیایی فراسنجهای مورد استفاده نیز نشان می دهد که این آبها از لحاظ کشاورزی در حد خیلی خوب، مناسب و مجاز، و درصدهای کمتری نامناسب می باشند. برای جلوگیری از شستشو شدن خاک، کاهش نفوذپذیری و پیشروی آب شور، یعنی نامناسب شدن آب تمهیداتی از قبیل مهار کردن بهره برداری، و بالا بردن سطح ایستابی در بخش تغذیه اندیشده شوند.
    کلیدواژگان: نمودار پایپر، نمودار شولر، مواد جامد محلول، نسبت جذب سدیم، نمایه ی نفوذپذیری
  • نادره طایفه نسکیلی*، بنفشه زهرایی، بهرام ثقفیان صفحات 69-88
    افزایش دقت براورد داده های مفقود بارش روزانه، بویژه در حوضه های بزرگ آبخیز با شبکه باران سنجی غیر متراکم، یکی از چالش های آبشناسها می باشد. در این مطالعه، شش شبیه شبکه عصبی مصنوعی به نامهای MLP، TLFN، RBF، RNN، TDRNN وCFNN با روش های مختلف اعتبار سنجی برای تکمیل داده های مفقود بارش روزانه در مقایسه با روش های زمین آمار کریجینگ و کوکریجینگ با شبیه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته اند. برای ارزیابی دقت شبیه های مختلف در تکمیل داده های مفقود، از داده های بارش 15 ایستگاه بارانسنجی موجود در حوضه ی رود کرخه استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که شبیه های MLP، TLFN، CFNN وکوکریجینگ می توانند دقیقترین برآورد را از مقادیر گم شده ارائه دهند، هرچند به نظر می رسد که شبیه MLP در براورد داده های مفقود بارش موثرتر از بقیه است. همچنین، بر اساس نتایج به دست آمده، شبیه RNN و TDRNN در مورد داده های بارش تناسب کمتری داشته، و ضعیفترین نتیجه مربوط به شبیه RBF است. روش کریجینگ از روش های برتر عملکرد ضعیفتری داشته، اما از شبیه های RNN و TDRNNو RBF بهتر است.
    کلیدواژگان: شبکه ی عصبی مصنوعی، زمین آمار، بازسازی داده های مفقود، بارش روزانه
  • سارا فهیم فرد، محمد هادی فتاحی*، ابوالفضل شمسایی، سعید فرزین صفحات 89-100
    حجم رسوبها یکی از فراسنجهای اساسی در طراحی هر سد به شمار می رود، که نه تنها در بالادست بر روی پیکره و ساختار سد موثر است، بلکه به دلیل تبعات منفی ناشی از عملیات رسوب زدایی که معضلات زیست محیطی بسیاری را که در پایین دست سد به همراه خواهد داشت، شناختن آن الزامی است. عوامل متعدد تاثیرگذار بر این پدیده، که با روابط غیرخطی به یکدیگر وابسته اند، سبب شده اند که پدیده ی انتقال رسوب، سامانه ی تصادفی محسوب شود. نظریه آشوب بیان می کند که بسیاری از سامانه های پیچیده با تظاهرات تصادفی تنها تحت تاثیر چند فراسنج محدود قرار دارند، و حتی رفتار آنها در کوتاه مدت نیز قابل پیش بینی است. در این پژوهش، با استفاده از بازسازی فضای فاز و بعد همبستگی، که یکی از پر کاربردترین روش های تشخیص آشوب است، به بررسی پویایی انتقال رسوب از دیدگاه آشوبی، و همچنین تاثیر وجود سد بر تغییرات این الگو، پرداخته شده است. نتایج حاکی از آنند که گروه زمانی رسوب دارای الگوی آشوبی کم دامنه است، و در بازه ی زمانی کوتاه مدت ده روزه، سد بر پویایی آن موثر بوده و آن را از پدیده ای آشوبی به تصادفی تبدیل می کند، اما در بازه های زمانی بلند مدت تر مانند ماهانه به دلیل خلق اطلاعات و قطع ارتباط با شرایط اولیه ی که در سامانه های آشوبی رخ می دهند، این تاثیر از بین رفته و گروه زمانی دوباره رفتار آشوبی را به خود می گیرد
    کلیدواژگان: رسوب، سد، انگاره ی آشوب، بعد همبستگی، فضای فاز
  • جعفر یعقوبی*، سمیرا پورمند صفحات 101-110
    مدیریت خشکسالی کوششی همه جانبه است که به کارگیری آن به وسیله ی کشاورزان می تواند به گونه ای قابل توجه پیامدهای خشکسالی را کاهش دهد. برای موفقیت در اجرای هر گونه برنامه ریزی در جهت ترویج مدیریت خشکسالی، آگاهی از دانش کشاورزان در این زمینه ضروری است. این پژوهش با هدف سنجش دانش کشاورزان شهرستان میاندوآب نسبت به مدیریت خشکسالی باکاربرد توصیفی و همبستگی انجام شد. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن با بهره وری از نظرات اعضاء هیات علمی و کارشناسان با تجربه، و پس از انجام اصلاحات لازم، به دست آمد. پایایی ابزار تحقیق با استفاده از آزمون نمونه و محاسبه ی ضریب کرونباخ آلفا (0.73 تا 0.88 ) تایید گردید. جامعه ی آماری تحقیق را کشاورزان شهرستان میاندوآب تشکیل دادند که باکاربرد روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای، با انتصاب متناسب با حجم انتخاب شدند (120=n ). نتایج نشان دادند میانگین نمره ی دانش کشاورزان نسبت به مدیریت خشکسالی 72/9 از 20 بود. نتایج آزمون مقایسه ی دانش نیز نشان داد که آگاهی کشاورزان بیمه گذار و شرکت کننده در دوره های ترویجی بطور معنی داری بیشتر از کشاورزان غیر بیمه گذار و غیر شرکت کننده در دوره های ترویجی بود. همچنین، نتایج تحلیل همبستگی نشان دادند که بین نمره ی دانش کشاورزان نسبت به مدیریت خشکسالی و متغیرهای سن، مساحت باغ و درآمد سالانه رابطه ی معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: خشکسالی، توسعه ی کشاورزی، مدیریت خشکسالی، کشاورزان
|
  • Gh. Mozafari, M. Narangifard* Pages 1-14
    Drought is a complex natural phenomenon caused by the breakdown of the water balance and its affection on the environmental field is obvious. In this regard, the application of remote sensing technologies in monitoring drought becomes mandatory where a satisfactory number of climatological stations is lacking. The present study employed NDVI, RVI, VCI, DSI, VSWI, SAVI, TCI and EVI vegetation indices derived from the TM sensor of the LANDSAT satellite in 13.06.2010 and 05.16.2000 for drought monitoring. Furthermore, the amount of precipitation in a span of 14 years (1998-2012) comprising 15 grade points were extracted from the TRMM satellite-assisted collected data with a special resolution of 0.25×0.25. The wet and dry years were identified using the Standard Index of Annual Precipitation (AIAP). The results show a five-year of drought (2011-2006) period, four years with normal and five years with adequate precipitation. The application of the NDVI and SAVI indices reveal that an increase in the minimum and maximum values is expected in the wet years. In addition, as the ambient temperature greatly affects the vegetative covers conditions, the difference between the values in the wet and drought years were obtained through combining the DSI and VSWI temperature and vegetation indices.
    Keywords: Drought monitoring, vegetation indices, TRMM satellite, Mulla Sadra catchment
  • M. Nezhad Naderi*, M. J. Fadaee, R. Montazami Vazifehdoust Pages 15-22
    Diversion dams prevent fish migration along rivers. Fish ladder is an appurtenance of a dam, which facilitates fish migration. Therefore, the environmental problem as result of the construction of dams is controlled by adding a flexible fish ladder, which contains an adjustable outlet for the fluctuating water levels. A fish ladder outlet is an overflow type outlet with free flow in the side channel, which is embedded perpendicular to the fish ladder. Wide fluctuations in the river flow affect the performance of the fish passage and can cause the fish ladder not to function as it was expected. The mean first order second moment (MFOSM) method was used to analyze the uncertainty of the water level profile and the crest elevation of the fish passage outlet. The optimal design of that structure was the result of applying this method.
    Keywords: Risk, reliability, flexible fish ladder, hydrological uncertainty, hydraulic uncertainty
  • A. Yazdanpanah*, N. Barahmand Pages 23-34
    Due to the prolonged droughts in the recent decades, the importance of predicting the flow rate of surface water in rivers for water resources management increases. In this regard, the flow rates in the natural water ways, which is the most important supplement source for water in dam storages, are considered as the most vital factors in predicting surface water. In this study, a combined powerful model, using the artificial neural networks and wavelet theory, was developed to predict the flow rate of the Kor River at the Dashtbal hydrometric station located at the upstream of the Doroudzan Dam. The comparison of the results obtained from this model with those predicted by ANFIS inculcate the superiority of the former providing that the employed parameters are adequately selected. The ANFIS model with 4 Gaussian functions, and the Daubechies 4 wavelet within the third decomposition level occupied the 2nd and 3rd positions in accurate prediction after the combined model developed in this study.
    Keywords: Artificial neural networks, Wavelet theory, ANFIS, the Kor River, the Doroudzan Dam
  • A. Solgi*, F. Radmanesh, B. Falamarzi Pages 35-50
    Drought is one of the major natural disasters which affect human society more than all other calamities. In order to monitor the drought conditions in Nahavand City, the province of Hamedan, the monthly and annual rainfall data of the Varayeneh and Vasaj Stations were collected for 41 years (1969-2009). The drought condition were analyzed using Rainfall Anomaly Index (RAI), Standard Index of Annual Precipitation (SLAP), Percentage of Normal Index (PNI), Deciles Index (DI), Standardized Precipitation Index (SPI), Chinese Z Index (CZI), Modified CZI (MCZI) and Z Score Index (ZSI). The results indicate that the most severe drought recorded at both the Varayeneh and Vasaj stations based on the PNI, SPI, CZI, DI and ZSI indices in the water year of 1998-1999. According to the MCZI index, a severe drought, was observed at both the Vasaj and Varayeneh stations in the water year of 1970-1971. Based on SLAP index, five severe drought cases were observed at the Varayeneh station, and seven severe drought cases were observed at the Vasaj station. Based on the RAI index, five severe droughts were observed at the Varayeneh station and seven severe droughts were observed at the Vasaj station. Moreover, based on the majority of these indices, the most severe drought of this 40-year period in Nahavand City occurred in the water year of 1998-1999.
    Keywords: Drought monitoring, drought indices, SLAP, RAI indices, Nahavand City
  • H. Moghimi* Pages 51-68
    The Sari-Ghaemshahr plain is located in the province of Mazandaran, in the southeast boarders of the Caspian Sea. The water of 44 production wells was sampled in the fall of 2011 and the spring of 2012 to determine their suitability for drinking and irrigation of the agricultural lands. The samples were analyzed for Ca, Mg, Na, HCO3-, SO4-2, Cl- , SAR, PI, and KI. The samples were categorized as Fresh, brackish to saline from the type of CaHCO3, and mixture of (Ca, Mg, Cl) and Na-Cl based on the Piper diagram. The Gibbs diagram shows how to determine the chemical reaction and type of water. Ionic ratios reveal that the source of calcium and magnesium ions were carbonate rocks, sodium ions from (Na-rich) clay minerals and a solution of sodium chloride, and sulfate from human activities and not from the sedimentary origin. These reactions were governed by the geological formations and intrusion of saline water (sea, connate water). Although some of the water samples were categorized as hard or very hard according to the WHO drinking water standards and the Schuellers diagram, they were potable. Based on the USDA irrigation water standards, most of the wells contained very suitable to permissible water for irrigations, and only a small percentage of them had unsuitable water strict ground water management, particularly pumping reduction. The artificial recharge is recommended if the soil salinization, permeability reduction and saltwater intrusion into the freshwater aquifers are to be prevented. To avoid leaching soil, reducing the permeability and saltwater level, which means the unsuitable water, the arrangements of exploitation of water control such as raising the water table is used in the recharge province.
    Keywords: Piper diagram, the Schueller diagram, TDS, SAR, PI
  • N. Tayefeh Neskili*, B. Zahraei Pages 69-88
    Improving the accuracy of the missing precipitation data, particularly in large watershed with low-density precipitation network, is one of the challenges of the hydrologists. This study investigated six different types of artificial neural networks, namely: the MLP, the TLFN, the RBF, the RNN, the TDRNN, the CFNN along with different optimization methods, and geostatistical methods namely the Kriging and the Cokriging models for infilling the missing daily precipitation. Daily precipitation records from 15 rain gaging stations located within the Karkheh Watershed in the southwest Iran, were used to evaluate the accuracy of different models for infilling data gaps of daily precipitation. The results suggest that the MLP, the TLFN the CFNN and the Cokriging can provide more accurate estimates of the missing precipitation values than the other ones. However, the MLP overall appears to be the most effective method for infilling the missing daily precipitation values. Moreover, the results show that the dynamically driven networks (RNN and TDRNN) are less suitable for infilling the daily precipitation records whereas the RBF are appeared to be fairly suitable. Also, the kriging model is less effective than the MLP, the Cokriging, the TLFN and the CFNN models, but shows better results than the RNN, TDRNN and RBF networks.
    Keywords: Neural network methods, geostatistical methods, infilling, missing daily precipitation data
  • S. Fahimfard, M.H. Hadi Fattahi*, A. Shamsai, S. Farzin Pages 89-100
    The sediment load of a river is one of the major parameters in designing a dam, as it not only affect configuration and construction on its upstream, but also due to its negative consequences resulting from sediment dredging and some environmental issues that arise in its downstream. Therefore, elucidation of sediment transport mechanisms is of utmost importance. As several independent and nonlinear factors affect this phenomenon, its randomness has been accepted by many hydrologists as an axiom. The chaos theory states that many complex systems with random behavior are limited only by the number of parameters, and their behavior is predictable in a short term. The dynamics of sediment transport, and also the influence of a dam on its patterns are studied in this project benefitting from the chaos theory, and the reconstructed phase space and correlation dimensions methods. Results indicate that the sediment time series have low-dimensional chaos, and in a period as short as 10 days, a dam affects the dynamics and converts a chaotic phenomenon in to random ones. However, due to the created information and disconnection that takes place in a chaotic system in longer times, i.e. one month, the above mentioned transformation disappears an the system resumes a chaotic behavior.
    Keywords: Sediment, Dam, Chaos theory, Correlation Dimension, Phase Space
  • J. Yaghoubi*, S. Poormand Pages 101-110
    Drought management is a holistic approach applied by farmers can significantly reduce the outcomes of the drought. The farmer's knowledge about the drought management is essential in framers’ policy. This study aimed to assess the relation of the knowledge of the farmers in the City of Miandoab with the drought management using the descriptive and correlation methods. A questionnaire was the main tool to collect data. The questionnaire's robustness was confirmed by experienced faculty and experts. The reliability of the questionnaire was assessed using the Cronbach's coefficient alpha (0.73- 0.86). Farmers in Miandoab were the statistical population. Samples were selected using a two-stage cluster sampling method (n=120). The results show that a mean score of farmer's knowledge in the drought management was 9.72 out of 20. Surveying the test results also show that the knowledge of the insured farmers and those participated in extension classes was significantly more than that of the non-insured and non-participants in the extension classes. The correlation analysis shows that there is a significant relationship between knowledge score in the drought management and the age of farmers, orchard area and the annual income.
    Keywords: Drought, agricultural development, drought management, farmers