فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:6 Issue: 24, 2014

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:6 Issue: 24, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزیز بهنام مقدم*، تورج هاشمی، منصور بیرامی، سجاد یاریان صفحات 131-136
    اهداف
    معلولیت از هر نوع و به هر صورت، اغلب از طریق ایجاد اضطراب، نگرانی، کاهش اعتماد به نفس و دشواری های روانی موجب پیدایش بحران های روحی می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه جانبازان و معلولین جسمی در ابعاد رضایت زناشویی، هوش هیجانی، باورهای دینی و راهبردهای مقابله با استرس بود.
    روش ها
    پژوهش علی- مقایسه ای همبستگی حاضر در میان کلیه مردان جانباز 50% به بالای شهر تبریز و کلیه معلولین جسمی (معلولیت بر اثر حادثه) مرد شهر تبریز انجام شد. از میان جامعه جانبازان به روش تصادفی ساده 150 نفر و سپس از میان جامعه معلولین جسمی 150 نفر به روش هدفمند انتخاب و از نظر نوع و میزان معلولیت و سن همتاسازی شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های هوش هیجانی شرینگ، رضایت زناشویی انریچ، راهبردهای مقابله ای فلکمن-لازاروس و سنجه دینداری سراج زاده استفاده شد. داده ها به نرم افزار SPSS 19 وارد شده و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین میزان رضایت زناشویی، نمره هوش هیجانی، نمره باورهای دینی، نمره راهبرد مقابله ای مساله محور و نمره راهبرد مقابله ای هیجان محور دو گروه جانبازان و معلولین جسمی اختلاف معنی داری مشاهده شد. همبستگی متغیرهای پیش بین (هوش هیجانی، باورهای دینی، راهبرد مقابله ای مساله محور و راهبرد مقابله ای هیجان محور) با متغیر رضایت زناشویی 0/91 محاسبه شد. این متغیرها 82% از تغییرات رضایت زناشویی را به طور معنی دار پیش بینی کردند (0/001>p).
    نتیجه گیری
    جانبازان نسبت به معلولین جسمی با معلولیت خود بهتر سازگار شده و از لحاظ روحی و اجتماعی کمتر دچار آسیب می شوند و رضایت زناشویی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: دین، هوش هیجانی، اختلالات استرسی، افراد معلول
  • زهره گنج پرور، بتول موسوی، شهریار خاطری، محمدرضا سروش، مهدی معصومی*، حمید شکوهی صفحات 137-142
    اهداف
    آسیب های جسمی و روحی ناشی از انفجار مین و مهمات عمل نکرده بر سطح عملکرد فردی و اجتماعی قربانیان تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه، تعیین سطح عملکرد و میزان وابستگی قربانیان زیر 18 سال مین و مهمات عمل نکرده در انجام فعالیت های روزمره و شخصی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی که در سال 1388 انجام شد، 78 نوجوان آسیب دیده به وسیله انفجار مین و مهمات عمل نکرده در 5 استان مرزی کشور به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. از تمام قربانیان دعوت شد تا در طرح ملی پایش سلامت شرکت کنند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه شاخص بارتل بود. آنالیز داده ها به کمک نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، Tمستقل و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 16.11±1.99 سال و میانگین نمره به دست آمده در کل فعالیت های روزانه 84.28±17.22 بود. بیشترین نیاز به کمک، مربوط به تحرک در سطوح ناهموار و لباس پوشیدن و کمترین ناتوانی مربوط به غذاخوردن و کنترل مدفوع بود. بین متغیرهای جنسیت (0/006=p)، وضعیت تحصیلی (0/05=p) و درصد جانبازی (0/05=p) با میانگین نمره فعالیت های روزمره، ارتباط معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    عملکرد قربانیان مین در فعالیت های روزانه در سطح نسبتا خوبی قرار دارد و این افراد در انجام بیشتر فعالیت های روزمره، غیروابسته هستند.
    کلیدواژگان: نوجوان، سلاح، قطع عضو بر اثر حادثه، فعالیت های روزانه زندگی
  • مریم فهیمی، محمد کمالی*، حسن سعیدی صفحات 143-149
    اهداف
    از دیدگاه توانبخشی، قطع عضو نوعی نقص محسوب می شود که نتیجه و پیامد آن، ایجاد ناتوانی در فرد است و مشکلات اجتماعی- روانی را به دنبال دارد. کیفیت زندگی نیز یکی از شاخص های حایز اهمیت در ارزیابی برنامه های بهداشتی و اجتماعی و توانبخشی است. هدف این مطالعه مقایسه شیوع افسردگی و کیفیت زندگی جانبازان و غیرجانبازان قطع عضو بر اثر حادثه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی مقطعی در افراد مراجعه کننده به بخش ساخت پروتز زیرزانو آقایان در مرکز جامع توانبخشی هلال احمر تهران و مرکز ارتز و پروتز بنیاد شهید و ایثارگران کوثر در مقطع زمانی دوماهه اردیبهشت و خرداد 1392 انجام شد. 60 نفر نمونه در دو گروه 30 نفری جانباز و غیرجانباز انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه سه قسمتی اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه SF-36 برای سنجش کیفیت زندگی و پرسش نامه افسردگی بک جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های Tمستقل، همبستگی پیرسون و مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین افسردگی جانبازان (6.9±5.7) به صورت معنی داری کمتر از غیرجانبازان (6/6±8/2) بود (0/001=p). بین نمره کلی کیفیت زندگی دو گروه جانباز (66.2±15.3) و غیرجانباز (70.2±14.8) اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/807=p). همچنین در دو حیطه مقیاس سلامت جسمانی (0/766=p) و مقیاس سلامت روانی (750/751=p) تفاوت معنی داری بین افراد جانباز و غیرجانباز وجود نداشت. رابطه معکوس و معنی داری بین سطح افسردگی و نمرات مقیاس سلامت روانی و جسمانی در هر دو گروه جانبازان و غیرجانبازان مشاهده شد (p<0.008).
    نتیجه گیری
    افسردگی با کیفیت زندگی در افراد قطع عضو ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، قطع عضو، جانباز، افسردگی، کاشت پروتز
  • مهدی سهیلی، ابوالفضل رحیمی*، اکبر چاوشی صفحات 151-156
    اهداف
    جانبازان شیمیایی به طیفی از بیماری های جسمانی و روانی مبتلا هستند که بر کیفیت خواب آنها موثر است. راه های متفاوت غیردارویی برای بهبود کیفیت خواب این افراد وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر خواب براساس الگوی دین اسلام بر کیفیت خواب مصدومان شیمیایی با گاز خردل بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی دوگروهه شاهد دار در 70 نفر از مصدومان شیمیایی با گاز خردل در شهرستان ایلام در سال 1391 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس از میان 168 مصدوم شیمیایی شهرستان ایلام انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و کیفیت خواب پیتزبرگ بود. داده های به دست آمده برای تجزیه و تحلیل به نرم افزارSPSS 16 وارد و با استفاده از آزمون های T زوجی و T مستقل مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات همه حیطه های کیفیت خواب در مرحله بعد از مداخله بر کیفیت خواب مصدومان شیمیایی با گاز خردل، نسبت به مرحله قبل از آموزش تاثیر معنی دار داشت (p<0.05). نمره کلی کیفیت خواب (ترکیبی از نمرات هفت مرحله پرسش نامه پیتزبرگ) پیش از مداخله بین دو گروه مداخله (12.57±4.29) و شاهد (11.09±4.67) اختلاف معنی داری نداشت (p=0.170; t=-1.387) ولی اختلاف معنی داری در این نمره بعد از مداخله بین دو گروه شاهد (11.43±5.00) و مداخله (7.00±2.49) مشاهده شد (p=0.0001; t=4.691).
    نتیجه گیری
    به کارگیری الگوی خواب مبتنی بر معنویت براساس آموزه های دین اسلام بر کیفیت خواب مصدومان شیمیایی با گاز خردل موثر است.
    کلیدواژگان: خواب، گاز خردل، مداخله پزشکی اولیه، اسلام
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی*، فاطمه مرادی صفحات 157-162
    اهداف
    جنگ ایران و عراق حادثه مهمی در تاریخ زندگی مردم ایران است. اقشار مختلف اجتماعی از جمله جانبازان نقش راهبردی در دفاع از انقلاب اسلامی و کشور ایفا کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی نقش سطح تحصیلات و میزان درآمد بر سرمایه اجتماعی جانبازان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی توصیفی روی 552 جانباز دارای پرونده و درصد جانبازی مشخص در بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان آمل در سال 1390 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسش نامه محقق ساخته دارای 24 سئوال برای گردآوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در قالب نرم افزار SPSS 16 از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد همسایگان قابل اتکای جانبازان 4.62±9.17 نفر، میانگین تعداد دوستان قابل اتکا 6.43±1.29 نفر و میانگین تعداد خویشاوندان قابل اتکا 16.35±3.16 نفر بود. نمونه ها در مجموع به جامعه اعتماد کمی داشتند و میزان احترام جامعه به خود را کمتر از خانواده و بنیاد شهید ارزیابی کردند. متغیر سطح تحصیلات صرفا بر میزان بهره مندی جانبازان از تعداد دوستان و متغیر میزان درآمد نیز تنها بر داشتن تعداد همسایگان قابل اتکا اثر معنی دار داشت. تاثیر سطح تحصیلات تنها بر سرمایه اجتماعی احترام و اعتماد به جامعه معنی دار بود و میزان درآمد بر بهره مندی جانبازان از سرمایه اجتماعی ذهنی در هر 3 عرصه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    هر چه از سطح درون گروهی (خانواده و خویشاوندان) به سمت سطح برون گروهی (بنیاد شهید و امور ایثارگران و جامعه) حرکت می کنیم، میزان برخوداری جانبازان از هر دو نوع سرمایه اجتماعی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، جنگ، درآمد، اعتماد
  • مجید کیانی*، طهماسب شیروانی، اسماعیل خندان صفحات 163-169
    اهداف
    خودمتمایزسازی یعنی فرد چقدر در خانواده خود استقلال عاطفی پیدا کرده و وابستگی اش کمتر شده است. رابطه جانبازان و معلولین در زندگی با خانواده بسیار بااهمیت است زیرا هر چقدر خودمتمایزسازی کمتری از خانواده کسب کنند، ممکن است در زندگی خود با تعارضاتی روبه رو شود که از حل آنها عاجز باشند که می تواند اختلال در سلامت روانی را موجب شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودمتمایزسازی با سلامت روانی در افراد جانباز و معلول انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1392 در کلیه 200 جانباز و معلول ورزشکار استان چهارمحال و بختیاری انجام شد و به دلیل محدودیت جامعه آماری کلیه اعضا به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه خودمتمایزسازی اسکورون و فرایدلندر و سلامت عمومی گلدبرگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان در قالب نرم افزار SPSS 21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل پرسش نامه خودمتمایزسازی در جانبازان و معلولین 149.81±29.99 و میانگین نمره کل پرسش نامه سلامت روانی در جانبازان و معلولین 61.41±20.62 بود. بین خودمتمایزسازی و خرده مقیاس جایگاه من با سلامت روانی و زیرمقیاس های آن رابطه معنی دار و مستقیم وجود داشت. همچنین بین سطح واکنش پذیری عاطفی، گسلش عاطفی و هم آمیختگی با دیگران با سلامت روانی و زیرمقیاس های آن رابطه معنی دار و معکوس وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با بالارفتن سطح تمایزیافتگی جانبازان و معلولین، میزان سلامت روانی آنها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، معلولین، ورزشکاران، احساسات
  • سارا غفارپور، طوبی غضنفری*، عیسی صالحی، نیره عسکری، عباس میر افشاریه، الهام فقیه زاده صفحات 171-176
    اهداف
    عفونت های تنفسی راجعه از تظاهرات بالینی افراد مبتلا به عوارض دیررس مواجهه با گاز خردل است. مطالعات نشان می دهند که میانجی های التهابی در نمونه های سرم، خلط و لاواژ برونشی- آلوئولی مصدومان شیمیایی تغییر می یابد. با توجه به اهمیت TLR4 در التهاب و پاسخ به عفونت ها، این مطالعه با هدف بررسی میزان بیان ژن TLR4 در بافت ریه مصدومان شیمیایی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، نمونه های بلوک پارافینه ریه 28 جانباز شیمیایی مواجه با گاز خردل با عوارض ریوی دیررس (گروه مورد) و 9 نمونه ریه افراد بدون مواجهه با گاز خردل (گروه شاهد) از آرشیو چند بیمارستان در سال های 1391 و 1392 اخذ شد. نمونه های لام تهیه شده از بلوک پارافینه ریه با رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین آماده شدند. به منظور بررسی بیان RNA از روش ریل تایم PCR استفاده شد. برای سنجش نسبی بیان ژن ها از روش موسوم به ∆∆CT استفاده شد. مقایسه بین داده ها با آزمون من- ویتنی با استفاده از نرم افزار SPSS 21 انجام شد.
    یافته ها
    در گروه مورد، 12 بیمار (42/8%) مبتلا به برونشیولیت انسدادی، 8 بیمار (28/6%) مبتلا به برونشیولیت تنفسی و 8 بیمار (28/6%) مبتلا به بیماری دیگر و در مورد گروه شاهد، 4 بیمار (44/4%) مبتلا به برونشیولیت انسدادی، 1 بیمار (11/2%) مبتلا به برونشیولیت تنفسی و 4 بیمار (44/4%) مبتلا به بیماری دیگر تشخیص داده شدند. میانه ∆∆CT گروه مورد 5.28±3.58 سیکل و گروه شاهد 29/3±81/5سیکل بود که اختلاف معنی داری نداشت (p>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به شباهت دو گروه از لحاظ پاتولوژیک، به نظر می رسد که تغییرات مشابهی در بیان این ژن رخ داده است.
    کلیدواژگان: گاز خردل، برونشیولیت انسدادی، بافت ریه، گیرنده شبهToll 4، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • نیره عسکری، طوبی غضنفری*، شهره جلایی، محمدرضا سروش، سید مسعود داوودی صفحات 177-181
    اهداف
    مواجهه با گاز خردل موجب ایجاد اثرات سمی حاد و مزمن در پوست می شود. نتایج حاصل از مطالعات متعدد نقشی برای واسطه های ایمنی، از جمله اینترلوکین 18، در پاتوژنز برخی بیماری های همراه با تظاهر کهیر پیشنهاد کرده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین اینترلوکین 18 و پروتئین اتصالی آن و بروز کهیر مزمن در جانبازان شیمیایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه هم گروهی تاریخی، 372 فرد مواجه با گاز خردل (جانبازان شیمیایی شهرستان سردشت) و 128 فرد سالم (ساکنان شهرستان ربط) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های دو گروه «مواجهه» و «کنترل» از نظر جنسیت، سن، شاخص توده بدنی و وضعیت تاهل همگن شدند. تمامی نمونه ها توسط متخصص مجرب پوست از نظر وجود اختلال های پوستی، از جمله کهیر، مورد بررسی قرار گرفته و تقسیم بندی شدند. سطوح سرمی اینترلوکین 18 و پروتئین اتصالی نمونه ها به روش ساندویچ الایزا مورد سنجش قرار گرفت. مقایسه تفاوت سطوح سرمی سایتوکاین ها در گروه های مورد مطالعه با آزمون من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    8 نفر (2/1%) از افراد گروه مواجهه و 1 نفر (0/8%) از افراد گروه کنترل اختلال کهیر مزمن داشتند. مقایسه میانگین سطح اینترلوکین 18 در نمونه های مبتلا به کهیر گروه مواجهه با نمونه های بدون کهیر گروه کنترل اختلاف معنی داری نشان نداد (0/17=p). اختلاف سطح اینترلوکین 18 بین افراد دارا و بدون کهیر گروه مواجهه معنی دار (0/025=p) و در گروه دارای کهیر بیشتر بود. مقایسه میانگین سطح پروتئین اتصالی به اینترلوکین 18 در مبتلایان به کهیر گروه مواجهه با میانگین سطح نمونه های بدون کهیر گروه کنترل اختلاف معنی داری نشان نداد (0/784=p).
    نتیجه گیری
    اینترلوکین 18 ممکن است در بروز کهیر ناشی از گاز خردل نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: گاز خردل، کهیر، اینترلوکین 18، پروتئین اتصالی اینترلوکین 18
|
  • Behnammoghadam A. *, Hashemi T., Birami M., Yarian S Pages 131-136
    Aims
    Disability from any kind and in any form often leads to psychological crises through anxiety، fear، low self-esteem and psychological challenges. The aim of this study was to compare the physical veterans and disabled persons in the dimensions of marital satisfaction، emotional intelligence، religious beliefs، and coping strategies against stress.
    Methods
    This causal-comparative correlational study was done on all male veterans (over 50%) and all male physical disabled (disabilities due to an accident) of Tabriz. 150 subjects from veterans by simple random sampling method and 150 subjects from physical disabled were selected using purposive sampling method and they were matched based on type and degree of disabilities and age. To collect data، Shereng Emotional Intelligence، Enrich Marriage Satisfaction، Folkman & Lazarous Coping Strategies and Serajzadeh Religious Measure questionnaires were used. SPSS 19 software was used to analyze the data using descriptive and inferential statistical tests.
    Findings
    A significant difference was observed between marital satisfaction، emotional intelligence score، religious beliefs score، the problem-centered coping strategies and emotion-centered coping strategy score of the two groups. The correlation between the predictor variables (emotional intelligence، religious beliefs، problem-centered coping strategy and emotion-focused coping strategy) was 0. 91 with marital satisfaction. These variables predicted 82% of marital satisfaction significantly (p<0. 001).
    Conclusion
    Veterans compared to physical disabled persons are more compatible with their disability and they are less impaired socially and mentally and they have more marital satisfaction as well.
    Keywords: Religion, Emotional Intelligence, Stress Disorders, Disabled Persons
  • Ganjparvar Z., Mousavi B., Khateri Sh., Soroush M. R., Masoumi M. *, Shokoohi H Pages 137-142
    Aims
    Physical and psychological complications due to the explosion of mine and unexploded ordnances affect the level of individual and social performance of the victims. The aim of this study was to determine the level of performance and dependency level in adolescent victims of landmine and unexploded ordnance in activities of daily living.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study of descriptive-analytical type that was done in 2009, 78 injured teenagers by explosion of mine and unexploded ordnance in five border provinces were studied using census sampling method. All the victims were invited to participate in the health monitoring national plan. Tools for data collection were demographic and Barthel Index questionnaires. Data were analyzed by SPSS 18 software using Pearson correlation, independent T and one-way ANOVA tests.
    Findings
    The mean age of participants was 16.11±1.99 years and the mean score of total activities of daily living was 84.28±17.22. The most need for help was related to the movement on uneven surfaces and dressing and the lowest disability was related to eating and bowel control. There were significant correlations between sex (p=0.006), educational status (p=0.05) and disability rate (p=0.05) and the mean score of activities of daily living.
    Conclusion
    Performance of mine victims in activities of daily living is in a relatively good level and this people are independent in doing the most of activities of daily living.
    Keywords: Adolescent, Weapons, Amputation, Traumatic, Activities of Daily Living
  • Fahimi M., Kamali M. *, Saeedi H Pages 143-149
    Aims
    From the rehabilitation viewpoint, amputation is considered as a deficit that may result in individual disability and it has some social problems consequences. Quality of life is also one of the important indicators to evaluate health and social and rehabilitation programs. This study aimed to compare the prevalence of depression and quality of life of veterans and amputated non-veterans due to an accident.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was done on patients referred to men below the knee prosthesis fabrication in Tehran Red Crescent Society Rehabilitation Center and Kowsar Orthotics and Prosthetics Center of Martyr and Veterans Foundation in April and June 2013. 60 subjects were selected in two groups of 30 veterans and non-veterans. Data were collected through three-section demographic, SF-36 to measure quality of life and Beck depression questionnaires. Data analysis was done using independent T, Pearson correlation and Chi-square tests.
    Findings
    Veterans depression mean (6.9±5.7) was less than non-veterans (8.2±6.6) significantly (p=0.001). No significant difference (p=0.807) was observed between the total score of quality of life of veterans groups (66.2±15.3) and non-veterans (70.2±14.8). Also, there was no significant difference between veterans and non-veterans in two ​​physical health (p=0.766) and mental health scale domains (p=0.751). A significant inverse correlation was observed between the levels of depression and mental and physical health scores of veterans and non-veterans groups (p<0.008).
    Conclusion
    Depression is associated with quality of life in amputated people.
    Keywords: Quality of life, Amputation, Depression
  • Soheyli M., Rahimi A. *, Chavoshi A. Pages 151-156
    Aims
    Chemical veterans suffer from a range of physical and mental diseases that affect their quality of sleep. There are different non-pharmaceutical ways to improve quality of sleep in these people. This study aimed to investigate the effect of sleep based on Islamic pattern on the quality of sleep of mustard gas victims.
    Materials and Methods
    This case-controlled two-group semi-experimental study was done on 70 mustard gas victims in Ilam City in 2012. Samples were selected among 168 Ilam chemical victims by achievable sampling method. Data were collected using demographic and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaires. Obtained data were entered to SPSS 16 for analysis and they were analysed by Paired-T and Independent-T tests.
    Findings
    There was significant difference in the mean scores all domains of quality of sleep in the next phase of intervention on quality of sleep in mustard gas victims, compared to the pre-training phase (p<0.05). There was no significant difference in the total score of sleep quality (the combination of Pittsburgh questionnaire seven phase scores) between two intervention (12.57±4.29) and control (11.09±4.67) groups before intervention (p=0.170; t=-1.387) but a significant difference was observed in this score between two control (11.43±5.00) and intervention (7.00±2.49) groups after intervention (p=0.0001; t=4.691).
    Conclusion
    Employing sleep pattern based on the spirituality according to Islam teachings is effective on quality of sleep in mustard gas victims.
    Keywords: Sleep, Mustard Gas, Early Medical Intervention, Islam
  • Janalizadeh Choob Basti H. *, Moradi F Pages 157-162
    Aims
    The Iran-Iraq war is a momentous event in Iranian peoples’ life. Various social stratum including veterans have played an effective role to defense Iran Islamic revolution and the country. This study aimed to investigate the role of education and income level on social capital of veterans.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was done on 522 veterans with document and exact percent of devotee recorded at Foundation of Martyrs and Veterans Affairs of the Amol City in 2011. Subjects were selected by simple random sampling. Data were collected using researcher-made questionnaire containing 24 questions. Data were analyzed using SPSS 16 and One-way ANOVA test.
    Findings
    The mean number of reliable neighbors of veterans was 4.62±9.17 persons, the mean number of reliable friends was 6.43±1.29 persons and the mean number of reliable relatives was 16.35±3.16 persons. The subjects had less trust to the society overall and they were stated that they were respected less by the society compared to their family and the Martyrs Foundation. Educational level just had significant effect on veterans’ utilization of friends and income level just had significant effect on having reliable neighbors. The effect of educational level solely had significant effect on social capital of respect and trust to the society and income rate on veterans’ utilization of mental social capital was significant in all three areas.
    Conclusion
    Going from inter-group level (family and relatives) towards extra-group level (the Martyrs and Veterans Foundation and the society), veterans’ utilization of both two social capital types decreases.
    Keywords: Social Support, War, Income, Trust
  • Kiyani M. *, Shirvani T., Khandan E. Pages 163-169
    Aims
    Self-differentiation means how much a person has got emotional independence in her family and her independence has decreased. Veterans and disabled persons relationship with their families is very important because how much they achieve self-differentiation from their families may they face with some conflicts in their life that they are unable to solve them that can cause some mental health disorders. The present study was done to investigate the correlation between self-differentiation and mental health in veterans and disabled persons.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study was done on 200 athlete veterans and disabled persons of Charmohal and Bakhtiyari in 2013 and due to the limitations of the sample, all members were selected as samples. Data were collected using two Skowron and Friedlander self-differentiation and Goldberg general health questionnaires. To data analyze, Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression analysis using SPSS 21 software was done.
    Findings
    The mean total score of self-differentiation questionnaire in veterans and disabled persons was 149.81±29.99 and the mean total score of the mental health was 61.41±20.62. There was a significant and direct correlation between self-differentiation and my position subscale with mental health and its subscales. Also there was a significant and diverse correlation between level of emotional reactivity, emotional faults and fusion with others with mental health and its subscales.
    Conclusion
    Raising the veterans and disabled persons differentiation level, increasing the mental health level.
    Keywords: Mental Health, Disabled Persons, Athletes, Emotions
  • Sara Ghaffarpour, Tooba Ghazanfari *, Eisa Salehi, Nayere Askary, Abbas Miirafsharieh, Elham Faghihzadeh Pages 171-176
    Aims
    Recurrent respiratory infections are one of the clinical protests of those with delayed complications of exposure to mustard gas. Studies Show that inflammatory mediators have been changed in serum, sputum and Broncho-Alveolar Lavage (BAL) samples of chemical victims. Regarding TLR4 importance in inflammation and response to infections, this study aimed to investigate TLR4 gene expression in chemical victim's lung tissues.
    Materials and Methods
    In this case-control study, paraffin blocks of lung tissue samples were collected from 28 veterans exposed to mustard gas with delayed pulmonary complications (cases group) and 9 pulmonary samples from the subjects with no mustard exposure (controls group) from the archive of some hospitals during 2013-2014. Slides samples from lung paraffin blocks stained with Hematoxylin and Eosin (H&E) were prepared. Real-time PCR was used to evaluate RNA expression. ΔΔCT median was used to measure the relative genes expression. Comparison of data was done using Mann-Whitney test by SPSS 21 software.
    Findings
    In case group, 12 patients (42.8%) were diagnosed with constructive bronchiolitis, 8 patients (28.6%) with respiratory bronchiolitis and 8 patients (28.6%) with other disease and in control group, 4 patients (44.4%) with constructive bronchiolitis, 1 patient (11.2%) with respiratory bronchiolitis and 4 patients (44.4%) were diagnosed with other diseases. Case group ΔΔCT median was 5.28±3.58 cyc and that of control group was 5.81±3.29cyc that gad no significant difference (p>0.05).
    Conclusion
    As there is pathological similarity in lung tissues of both groups, it seems that TLR4 gene expression undergoes same changes.
    Keywords: Mustard Gas, Bronchiolitis, Lung, Toll, Like Receptor 4, Polymerase Chain Reaction
  • Nayere Askari, Tooba Ghazanfari *, Jalaie Shohreh, Mohammad Reza Soroush, Seyyed, Masoud Davoudi Pages 177-181
    Aims
    Exposure to mustard gas leads to acute and chronic toxic effects on the skin. Results from several studies have been suggested the role of immune mediators, including Interleukin-18, in the pathogenesis of diseases associated with the urticaria appearance. The aim of present study was to investigate the association between Interleukin-18 and its binding protein and chronic urticaria in veterans.
    Materials and Methods
    In this historical cohort study, 372 Sardasht veterans exposed to mustard gas and 128 healthy people (residents of the Rabat City, Iran) were studied. The both "exposed" and "control" groups were homogeneous in terms of gender, age, body mass index, and marital status. All subjects were studied and divided by an experienced skin specialist for skin disorders such as urticaria. Interleukin-18 serum levels and its binding protein were measured by sandwich ELISA methods. Mann-Whitney test was performed to compare cytokines serum levels of in the studied groups.
    Findings
    8 (2.1%) of exposed group and 1 (0.8%) of control group had chronic urticaria. There was no significant difference in Interleukin-18 level mean in exposed group with urticaria compared to control group mean without urticaria (p=0.17). The difference of Interleukin-18 level between the samples with and without urticaria of the exposed group was significant (p=0.025) and higher in the persons with urticaria. No significant difference was observed in Il-18bp level mean in exposed group with urticaria compared to control group without urticaria (p=0.784).
    Conclusion
    IL-18 may be involved in the occurrence of urticaria induced by mustard gas.
    Keywords: Mustard Gas, Urticaria, Interleukin, 18, Interleukin, 18 Binding Protein