فهرست مطالب

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:11 Issue: 42, 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رامین تقوی، رضا کاظمی* صفحات 1-6
    اهداف: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یکی از عوارض برجسته روانی ناشی از جنگ است که در جانبازان دیده می شود. درمان فعال سازی رفتاری، یک مداخله کوتاه مدت است که می تواند مجموعه ای از تخریب های این اختلال را مورد هدف قرار دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر نشخوار فکری و اجتناب تجربی جانبازان مبتلا به PTSD بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 40 نفر از جانبازان مبتلا به PTSD که در سال 1396 در بیمارستان ایثار اردبیل بستری و تحت درمان بودند، به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از چک لیست اختلال استرس پس از سانحه (نسخه نظامی)، مقیاس پاسخ های نشخوارگری و پرسش نامه پذیرش و عمل دو گردآوری شدند. سپس درمان فعال سازی رفتاری طی ده جلسه یک ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندگانه در نرم افزار آماری SPSS 23 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، میانگین نمرات نشخوار فکری (4.843=F؛ 0.035=p) و اجتناب تجربی (5.123=F؛ 0.030=p) در گروه آزمایش به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    آموزش درمان فعال سازی رفتاری موجب کاهش نشخوار فکری و اجتناب تجربی جانبازان مبتلا به PTSD می شود.
    کلیدواژگان: درمان فعال سازی رفتاری، اجتناب تجربی، نشخوار فکری، اختلالات استرس پس از سانحه، جانبازان
  • حسن خوش اخلاق* ، اعظم نریمانی صفحات 7-13
    اهداف: مطالعه آسیب های روان شناختی همسران جانبازان و کمک به درمان آنها تاثیر مهمی در سلامت و بهبود زندگی خانوادگی، اجتماعی و شغلی آنها دارد. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی زوج درمانی راه حل محور بر شادکامی و تعارض زناشویی همسران جانبازان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل، 34 نفر از همسران جانبازان شهر اصفهان در سال های 96-1395 به صورت در دسترس انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 17 نفر) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی، تعارض زناشویی (MCQ) و شادکامی آکسفورد (OHQ) مورد استفاده قرار گرفت. طرح آموزشی طی شش جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) به گروه آزمایشی ارایه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22، تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی LSD انجام شد.
    یافته ها
    با کنترل اثرات پیش آزمون، زوج درمانی راه حل محور به طور معنی داری باعث افزایش شادکامی (65.52=F؛ 0.01p<) و کاهش تعارض زناشویی (9.71=F؛ 0.01p<) در گروه آزمایش شد. همچنین زمان بر اثربخشی درمان از مرحله پس آزمون به پیگیری تاثیری نداشت و کاهشی در اثر مداخله در مرحله پیگیری نسبت به پس آزمون مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    زوج درمانی کوتاه مدت راه حل محور باعث افزایش شادکامی و کاهش تعارض زناشویی همسران جانباز می شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی راه حل محور، شادکامی، تعارض زناشویی، همسران، جانبازان
  • آزیتا سالاریان*، حمیدرضا محمدی، حسین درگاهی صفحات 15-21
    اهداف: بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی مکان هایی هستند که مصدومین و جانبازان شیمیایی برای روش های درمانی به آنها مراجعه می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تفاوت انتظارات و ادراکات مصدومین و جانبازان شیمیایی از کیفیت خدمات مراکز بهداشتی و درمانی انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و به صورت مقطعی است که در سال 1396 در کاشان انجام شد. جامعه آماری مصدومین و جانبازان شیمیایی کاشان (900 نفر) بودند که با نمونه گیری تصادفی ساده براساس فرمول حجم نمونه کوکران 270 نفر انتخاب و با استفاده از پرسش نامه سروکوال بررسی شدند. بررسی ها در ابعاد ملموسات (امکانات فیزیکی، ظاهری بیمارستان و کارکنان)، اعتبار (ثبات و دقت در کارها)، پاسخ گویی (ارایه به موقع، پاسخ سریع و آمادگی خدمت به بیماران)، اطمینان (ایجاد اعتماد و امنیت در بیماران)، همدلی (درک نیازهای بیمار و توجه به او) صورت گرفت. آزمون Tزوجی وابسته با کمک نرم افزار SPSS 24 به منظور تحلیل داده ها به کار رفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری میان ادراکات و انتظارات جانبازان و مصدومین شیمیایی پیرامون ابعاد پنج گانه (ملموسات، اعتبار، پاسخ گویی، اطمینان و همدلی) کیفیت خدمات وجود داشت (0.001>p). بعد ملموسات بالاترین شکاف مربوط به کیفیت را نشان داد و کمترین شکاف کیفیت مربوط به همدلی بود.
    نتیجه گیری
    علی رغم بالابودن کیفیت نسبی ارایه خدمات درمانی، در همه ابعاد کیفیت خدمات تفاوت محسوسی بین انتظارات بیماران و کیفیت موجود (ادراک) وجود دارد که مستلزم تلاش مسئولین برای بهبود کیفیت در همه ابعاد به ویژه بعد ملموسات و اطمینان است.
    کلیدواژگان: ادراکات، کیفیت خدمات، جانبازان
  • حمیرا طهماسبی* ، سکینه پورحسین، سمیه طالبی، امیررضا پورخیز صفحات 23-27
    اهداف: معلولیت، سلامت روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. این اثرات در افراد دارای معلولیت ناشی از حوادث و جنگ یکسان نیست. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سلامت روان جانبازان و معلولان پاراپلژی انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1395 روی 29 جانباز پاراپلژی تحت پوشش بنیاد شهید و 106 معلول پاراپلژی تحت پوشش بهزیستی استان مازندران انجام شد. نمونه ها با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از دو پرسش نامه دموگرافیک (ارزیابی سن و سطح تحصیلات) و سلامت عمومی (GHQ) در قالب 28 سئوال جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS 21 و آزمون های آماری T مستقل و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات سلامت روان در جانبازان 85/12±30.17 و در معلولان 47/12±75/39 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده شد و گروه جانبازان از لحاظ سلامت روان وضعیت بهتری داشتند (3.639=t؛ 0.0001p<). به علاوه میانگین نمرات سلامت روان جانبازان در زیرمقیاس های علایم جسمانی، کارکرد اجتماعی، علایم اضطرابی و اختلال خواب و علایم افسردگی به طور معنی داری بالاتر از معلولان بود (0.05p<).
    نتیجه گیری
    سلامت روان جانبازان و معلولان پاراپلژی در وضعیت مطلوبی نیست و معلولان غیرجانباز در مقایسه با جانبازان از سلامت روان پایین تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، جانبازان، افراد معلول، پاراپلژی
  • زینب دکامی* ، معصومه ژیان باقری، محمدرضا بلیاد صفحات 29-34
    اهداف: جنگ به عنوان یک عامل فشارزای روانی پیامدهای گسترده ای را در زمینه های مختلف فردی و اجتماعی بر جامعه تحمیل می کند. هدف این پژوهش تعیین همبستگی تعهد مذهبی با سخت رویی و سلامت روانی در همسران جانبازان بود.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1396 بین کلیه همسران جانبازان 49-25% شهر کرج انجام شد. براساس جدول مورگان 250 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های تعهد مذهبی ورتینگتون، سخت رویی کوباسا و سلامت روانی گلدبرگ استفاده شد. داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS 24، با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین تعهد مذهبی با سخت رویی (0/206=r؛ 0/040=p)، سلامت روانی (0/122=r؛ 0/027=p) و مولفه های آن شامل نشانه های جسمانی (0/273=r؛ 0/027=p)، اضطراب (0/239=r؛ 0/023=p)، اختلال در عملکرد اجتماعی (0/319=r؛ 0/037=p) و افسردگی (0/239=r؛ 0/042=p) همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین تعهد مذهبی توانست 4% واریانس سخت رویی (0/05=p) و 15% واریانس سلامت روانی (0/02=p) را پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    بین تعهد مذهبی با سخت رویی و سلامت روانی در همسران جانبازان همبستگی وجود دارد؛ به این صورت که همسران جانبازان با تعهد مذهبی بالا، از سخت رویی و سلامت روانی بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تعهد مذهبی، سخت رویی، سلامت روانی، جانبازان، همسران
  • قدرتاللهعباسی*، سیده سمیه حسینی صفحات 35-40
    اهداف: اثرات نامطلوب جنگ روی فرزندان جانباز به خوبی ثابت شده است. با این وجود، تحقیقات کمی تاثیر آن را روی ازدواج و نگرش فرزندان به ازدواج مشخص کرده است. هدف این پژوهش همبستگی رابطه تمایزیافتگی خود، عملکرد خانواده و رضایت از زندگی با نگرش به ازدواج فرزندان جانباز بود.
    ابزار و
    روش ها
    پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر در سال 1397 روی 300 نفر از فرزندان جانباز واحدهای مختلف بنیاد شهید و امور ایثارگران قائم شهر انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه فرزندان جانباز شهرستان قائم شهر در سال مذکور بودند. آزمودنی ها به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس نگرش به ازدواج، تمایزیافتگی خود، سنجش عملکرد خانواده و مقیاس رضایت از زندگی جمع آوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام به کار رفتند. نرم افزار SPSS 21 نیز استفاده شد.
    یافته ها
    رابطه منفی و معنی داری بین عملکرد خانواده با نگرش به ازدواج (0/30-=r) و رابطه مثبت معنی داری بین نگرش به ازدواج با تمایزیافتگی خود (0/25=r) و رضایت از زندگی (0/23=r) وجود داشت. 30% تغییرات نگرش به ازدواج ناشی از متغیرهای پیش بین عملکرد خانواده، خرده مقیاس های تمایزیافتگی شامل جایگاه من، واکنش پذیری هیجانی و رضایت از زندگی بود. همچنین از میان متغیرهای پژوهش، عملکرد خانواده بیشترین نقش را پیش بینی نگرش به ازدواج فرزندان جانباز داشت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    عملکرد خانواده، تمایزیافتگی خود و رضایت از زندگی می تواند در پیش بینی نگرش به ازدواج فرزندان جانباز نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خانواده، تمایزیافتگی خود، رضایت از زندگی، نگرش به ازدواج، فرزندان، جانباز
  • ناصر صدقی گوی آقاج* ، امیرحسین پیشگویی، شهرام قربانی، محمد بساتین، ندا آزاده جو صفحات 41-47
    اهداف: تبعیت از رژیم درمانی یکی از عوامل مهم در دست یابی به اهداف درمانی است که پیش بینی عوامل موثر بر آن مخصوصا در بیماران ضایعات نخاعی به علت ماهیت بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه تعیین همبستگی بین خودکارآمدی و تبعیت از رژیم درمانی جانبازان ضایعات نخاعی بیمارستان خاتم الانبیا(ص) تهران بود.
    ابزار و
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه ی توصیفی- همبستگی است که جامعه آماری آن شامل کلیه جانبازان ضایعات نخاعی بودند که در نیمه دوم سال 1396 به بیمارستان خاتم الانبیا(ص) تهران مراجعه نموده بودند. از طریق روش نمونه گیری در دسترس و براساس معیارهای ورود، 200بیمار وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از 3پرسش نامه مشخصات دموگرافیک بیماران، خودکارآمدی مورونگ و پرسش نامه تبعیت از رژیم درمانی مدانلو استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS19 و با استفاده از آزمون های آماری اسمیرنوف کولموگروف، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها میزان خودکارآمدی جانبازان ضایعات نخاعی را با میانگین 14.98±75.61 و میزان تبعیت از رژیم درمانی آنها را با میانگین 11.14±77.04 نشان داد. بین خودکارآمدی و تبعیت از رژیم درمانی آنها همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (0.008=p ؛0.214=r).
    نتیجه گیری
    میزان خودکارآمدی بیماران ضایعات نخاعی با میزان تبعیت از رژیم درمانی آنان رابطه مستقیم و معنی دار دارد. به این معنی که با افزایش خودکارآمدی در این بیماران، پایبندی آنها به تبعیت و اجرای برنامه های درمانی تجویزشده بالاتر می رود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تبعیت از رژیم درمانی، جانبازان، ضایعات نخاعی
  • سیدرضی نبوی چاشمی، داود فیض* ، عباسعلی رستگار صفحات 49-60
    اهداف: مستندسازی علمی تجربیات حاصل از دفاع مقدس در ابعاد مختلف و استفاده از آنها در شرایط مشابه از ضروریات انکارناپذیر است. اسارت و زندگی اردوگاهی اسرای ایرانی در اردوگاه های عراق، از ابعاد مختلف قابل مطالعه است، یکی از این ابعاد موضوع سلامت جسم و روان اسرا در دوران اسارت است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل عوامل موثر بر آسیب های جسمی و روانی اسرای ایرانی و شیوه های پیشگیری و درمان آنها در اردوگاه های اسرای عراق بود.
    مشارکت کنندگان و
    روش ها
    پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر از ابتدای سال 1395 تا انتهای سال 1396 در سمنان انجام شد. داده ها با روش بررسی اسناد، مدارک و کتاب های منتشرشده درباره اسرا و نیز مصاحبه نیمه ساخت یافته با 20 تن از آزادگان و دست یابی به نقطه اشباع جمع آوری شدند. افراد مصاحبه شونده با روش قضاوتی و از میان آزادگانی انتخاب شدند که در زمان اسارت از رهبران استراتژیک، فعالان فرهنگی و مدیران اردوگاه ها بودند. داده ها با روش تحلیل محتوا، ارزیابی و مدل تحقیق طراحی شد.
    یافته ها
    مدل طراحی شده پنج بخش شامل عوامل موثر بر ایجاد آسیب های جسمی و روانی، نقش رهبران استراتژیک و نیروهای صلیب سرخ، برنامه های فرهنگی- علمی و برنامه های ورزشی در کاهش آسیب های روانی و جسمی اسرا بود. اجزا، عناصر مدل و روابط آنها توسط مشارکت کنندگان مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    فعالیت های فرهنگی- ورزشی اسرا در اردوگاه های عراق اثرات مثبت فراوانی دارد که از آن جمله می توان به افزایش تاب آوری اسرا، افزایش بهداشت جسم و روان و سلامت اجتماعی، افزایش طراوت، شادابی، احساس اعتماد به نفس، تمرکز فکر، دقت عمل و کاهش افسردگی آنها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آسیب های جسمی و روانی، برنامه های فرهنگی و ورزشی، سلامت جسم و روان، اسرای جنگی، اردوگاه های عراق
|
  • R. Taghavi , R. Kazemi* Pages 1-6
    Aims
    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is one of the prominent psychological consequences of war that is seen in veterans. Behavioral activation treatment is a short-term intervention that can target a range of disruptions to the disorder. The purpose of the present study was to investigate effectiveness of short-term behavioral activation therapy on the rumination and experimental avoidance of veterans with PTSD.
    Material &
    Methods
    In this semi-experimental study with pretest-posttest design with control group, 40 veterans with PTSD who referred to Isar Ardabil psychiatric hospital in 2017 were selected through purposive sampling and randomaly assigned to two groups of experimental and control. The data were collected using a posttrumatic stress disorder checklist (military version), ruminal responses scale and acceptance and action questionnaire-II. Then, behavioral activation therapy were performed for 10 sessions (one hour in per session) for the experimental group. Data were analyzed by SPSS 23 using multiple covariance analysis.
    Finding
    After controlling the effects of pretest, the mean scores of rumination (F=4.843; p= 0.035) and experiential avoidance (F=5.123; p= 0.030) were significantly higher in the experimental group than the control group.
    Conclusion
    Training behavioral activation therapy reduces rumination and experiential avoidance of veterans with PTSD.
    Keywords: Behavioral Activation Treatment, Experiential Avoidance, Rumination, Stress Disorders, Post-Traumatic, Veterans
  • H. Khoshakhlagh*, A. Narimani Pages 7-13
    Aims
    Studying the psychological injuries of veterans' spouses and helping them to cure their problems have an important role in health and improving their family, social, and occupational life. The aim of this study was to determine effectiveness of solution-focused brief couple therapy on happiness and marital conflicts in veterans' spouses.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, with pre-test post-test and follow-up design with control group, 34 veterans' spouses in Isfahan were selected by convenience sampling method and divided in experimental and control groups (17 people in each group). For data collection, Demographic Information Questionnaire, Marital Conflict Questionnaire (MCQ), and Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) were used. The training plan was submitted to the experimental group in 6 sessions (90 minutes in per session). The data were analyzed, using SPSS 22 software; analysis of variance was done with repeated measures and LSD test.
    Findings
    By controlling the effects of pre-test, solution-focused brief couple therapy significantly increased happiness (F=65.52; p<0.01) and decreased marital conflicts (F=9.71; p<0.01) in the experimental group. Also, time had no effect on the effectiveness of the treatment from the post-test to follow-up and no reduction was observed in the follow-up compared to the post-test.
    Conclusion
    Solution-focused brief couple therapy increases happiness and decreases marital conflict of veterans' spouses.
    Keywords: Solution-Focused Brief Couple Therapy, Happiness, Marital Conflict, Spouses, Veterans
  • A. Salarian *, H.R. Mohammadi, H. Dargahi Pages 15-21
    Aims
    Hospitals and health centers are places, where the injured and chemical veterans go to treatment methods. The aim of this study was to determine the difference in expectations and perceptions of the injured and chemical veterans from the quality of health care services.
    Instruments and
    Methods
    The present study is descriptive cross sectional survey that was carried out in Kashan in 2017. The statistical population consisted of 900 injured and chemical veterans in Kashan by random sampling method, of whom 270 were selected based on the sample size of the Cochran; they were evaluated, using the SERVQUAL questionnaire. Investigations were performed on the dimensions of tangibility (Physical facilities, appearance of the hospital, and the staff), reliability (Stability and precision in the work), accountability (Timely delivery, prompt response, and readiness for providing service for patient), assurance (Building trust and security in patients), and empathy (Understanding the needs of the patients and paying attention to them). The dependent t test and SPSS 24 software were used to analyze the data.
    Findings
    There was a significant difference between the perceptions and expectations of the injured and chemical veterans about the five dimensions of service quality (tangibility, reliability, accountability, assurance, and empathy; p<0.0001). The tangibility showed the highest quality-related gap and the lowest quality gap was related to empathy.
    Conclusion
    Despite the high quality of services, in all aspects of the quality of service, there is a significant difference between patient expectations and existing quality (perception), which requires the authorities to improve the quality in all respects, especially the dimension of tangibility and assurance.
    Keywords: Perceptions, Quality of Health Care, Veterans
  • H. Tahmasebi*, S. Pourhosein , S. Talebi , A. Poorkhiz Pages 23-27
    Aims
    The mental health of any person is affected by disabilities. These effects are not the same in persons with disabilities due to the accidence and in the veterans. The aim of this study was to investigate the mental health in the paraplegic veterans and disables.
    Instruments &
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2016 amoung 29 paraplegic veterans and 106 paraplegic disables having been supported by the Martyrs and Veterans Foundation of Mazandaran Province. The samples were selected by stratified random sampling method. Data was collected by a demographic questionnaire (assessing age and the educational level) and General Health Questionnaire (GHQ) in 28 questions. Data were analyzed by SPSS 21 software using independent T test and Fisher's exact test.
    Finding
    The mean score of mental health was 30.17±12.85 in the veterans and 39.75±12.47 in the disables, which showed a significant difference and the mental health was better in the veterans (t=3.639; p<0.0001). In addition, the mean scores of mental health in the somatic symptoms, social dysfunction, symptoms of anxiety and sleep disorder and depression symptoms in the veterans were significantly higher than the disables (p<0.05).
    Conclusion
    The mental health of the paraplegic veterans and disables is unfavorable. In addition, mental health of the non-veteran disabled persons is lower than the veterans.
    Keywords: Mental Health, Veterans, Disabled persons, Paraplegia
  • Z. Dekami*, M. Gianbaqeri , MR. Beliad Pages 29-34
    Aims
    As a psychological stressor, war imposes a wide range of consequences in a variety of personal and social contexts. The aim of this study was to determine the correlation of religious commitment with hardness and mental health in veterans' spouses.
    Instruments and
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted in 2017 among all veterans' spouses with injury percentage of 25-49% in Karaj. Based on Morgan's table, 250 people were selected as sample, using simple random sampling method. For data collection, Worthington's Religious Commitment Inventory, Kobasa’s Hardiness Questionnaire, and Mental Health Questionnaire were used. The data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression analysis tests, using SPSS 24 software.
    Finding
    There was a positive and significant correlation between religious commitment and hardness (r=0.206; p=0.040), mental health (r=0.122; p=0.027), and its components including physical symptoms (r=0.273; p=0.027), anxiety (r=0.239; p=0.023), social dysfunction (r=0.319; p=0.037), and depression (r=0.239; p=0.042). Also, 4% of variance of hardness (p=0.05) and 15% of variance of mental health (p=0.02) were predicted by religious commitment.
    Conclusion
    There is correlation between religious commitment with hardness and mental health among veterans' spouses; as the veterans' spouses with high religious commitment have more hardness and mental health.
    Keywords: Religious Commitment, Hardness, Mental Health, Veterans, Spouses
  • Gh. Abbasi *, S.S. Hoseyni Pages 35-40
    Aims
    The adverse effects of war have been well proven on the veterans’ children. However, very little research has shown the effect of these adverse effects on marriage and attitude of veteran’s children toward marriage. The aim of this study was to investigate the correlation between self-differentiation, family function, and life satisfaction with the attitude toward marriage of veterans' children.
    Instruments and
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 300 veterans' children were selected from different units of foundation of martyrs and veterans affairs of Qaem Shahr in 2018. The statistical population of this research included all the veterans’ children in Qaem Shahr in the mentioned year. The subjects were selected by convenience sampling method. The data were collected, using attitude toward marriage scale, self-differentiation inventory, family assessment device, and life satisfaction scale. The data were analyzed by SPSS 21, using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis tests.
    Findings
    There was a negative and significant relation between family function and attitude toward marriage (r=-0.30), and there was a positive and significant relationship between attitude toward marriage with self-differentiation (r=0.25) and life satisfaction (r=0.23). 30% of the variance in attitude toward marriage resulted from family functioning, self-differentiation subscales including I-position, emotional reactivity, and life satisfaction (p<0.05). Also, among the variables of the research, family function had the most role in predicting attitude towards marriage of veterans’ children.
    Conclusion
    family function, self-differentiation, and life satisfaction can play an important role in predicting attitude toward marriage of veterans' children.
    Keywords: Family, Self-Differentiation, Life Satisfaction, Attitude toward Marriage, Veteran, Children
  • N. Sedghi Goyaghaj*, A.H. Pishgooie , Sh. Ghorbani , M. Basatin , N. Azadehjoo Pages 41-47
    Aims
    Adherence to therapeutic regimen is one of the important factors in achieving therapeutic goals; prediction of effective factors affecting it, especially in patients with spinal cord injury, is very important due to the nature of the disease. This study aimed at determining correlation between self-efficacy and adherence to therapeutic regimen in veteran with spinal cord injury in Khatamolanbia Hospital in 2018.
    Instruments and
    Methods
    This study is a descriptive-correlational study, consisting of all veterans with spinal cord injury referring to Khatamolanbia Hospital, Tehran, in the first half of 2017. 200 veterans were selected, using available sampling method and based on inclusion criteria. To collect the data, we used 3 questionnaires, including demographic, Moorong’s self-efficacy scale (MSES) and Modanloo’s Adherence to Therapeutic Regimen questionnaires. The data were analyzed by SPSS19 software, using Smirnov-Kolmogorov, Pearson correlation, and multivariate regression.
    Findings
    Self-efficacy of veterans with spinal cord injury was 75.61±14.98 and adherence to therapeutic regimen was 77.04±11.14. There was a positive and significant correlation between self-efficacy and adherence to therapeutic regimen (p=0.008; r=0.214).
    Conclusion
    The self-efficacy of patients with spinal cord injury is directly and significantly correlated with their adherence to therapeutic regimen. It means that by increasing self-efficacy in these patients, their adherence to the prescribed therapeutic regimen is higher.
    Keywords: Self-efficacy, Adherence to Therapeutic Regimen, Veterans, Spinal cord injury
  • S.R. Nabavichashmi , D. Feiz*, A.A. Rastgar Pages 49-60
    Aims
    Scientific documentation of the experiences of Iran-Iraq war in different aspects and their uses in the same conditions are undeniable. The captivity of the Iranian prisoners in the Iraqi prison camps is to be studied in different dimensions. One of these dimensions is the issue of mental and physical health of prisoners during their captivity. Therefore, the aim of this study was to design a model of factors affecting the physical and psychological damage of Iranian captives and methods of prevention and treatment in Iraqi camps.
    Participants and
    Methods
    This descriptive-survey study was conducted in Semnan from the early 2016 to late 2017. The data were collected, using examining the documents and books published about the prisoners of war (POW), as well as some semi-structured interviews with 20 prisoners to reach main results. The interviewees were selected through a decision making process of those strategic leaders, cultural activists at the time of captivity, and camp administrators. The data were analyzed, using content analysis method and the research model was so designed.
    Findings
    The designed model had 5 sections, including the effective factors causing physical and psychological injuries, the role of strategic leaders, the role of Red Cross forces, the cultural-scientific programs, and the sports programs. The components, model elements, and their relationships were confirmed by the participants.
    Conclusion
    The prisoners' cultural and sports activities in the Iraqi camps have many positive effects, including increasing the patience of the prisoners, increasing their physical and mental health and their social health level, increasing their freshness, happiness, feeling of trust, concentration and accuracy, and reduction of depression.
    Keywords: Physical, Psychological Damages, Cultural, Sports Programs, mental health, Prisoners of War