فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حلیمه عنایت، محمود یعقوبی دوست صفحات 1-30
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تعارض زناشویی با خشونت خانگی والدین نسبت به دختران نوجوان شهر اهواز بود. این پژوهش از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر اهواز و والدین آن ها بوده است که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 384 نفر آن ها به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش دراین پژوهش دو پرسشنامه کودک آزاری و ضربه (CTQ) برنستاین، (Bernstein، 1995) و پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) براتی و ثنایی((Barati & Sanae،2004 می باشد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. براساس یافته های این پژوهش بین متغیر کل تعارض زناشویی با خشونت والدین نسبت به دختران رابطه معنا داری وجود دارد. هم چنین، بین ابعاد تعارض زناشویی (کاهش همکاری زوجین، افزایش واکنش های هیجانی، جلب حمایت فرزندان، رابطه با خویشاوندان و دوستان همسر) با خشونت والدین به دختران همبستگی معناداری وجود دارد، اما بین متغیر های رابطه فردی با خویشاوندان خود و جدا کردن امور مالی همبستگی معنا داری مشاهده نگردید. هم چنین، نتایج بدست آمده از این پژوهش، حاکی از آن است که بین تعارض زناشویی با ابعاد خشونت خانگی (جسمی، عاطفی، غفلت) والدین نسبت به دختران رابطه معناداری وجود دارد. نتایج بدست آمده از رگرسیون چندگانه نیز نشان دادند که متغیر رابطه با خویشاوندان و دوستان همسر، بیش ترین تاثیر را در تبیین متغیر وابسته داشته است.
    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، ابعاد خشونت علیه کودکان (جسمی، عاطفی، غفلت)، تعارض زناشویی، دختران نوجوان، پرسشنامه کودک آزاری و ضربه (CTQ)
  • فاطمه گلابی، فتانه حاجیلو صفحات 31-56
    الزامات جامعه ایران مانند هر جامعه درحال گذار و یا درحال توسعه مشارکت زنان را به عنوان نیمی از نیروهای فعال جامعه در عرصه های گوناگون ضروری می سازد. از آن جا که خانواده نخستین و مهم ترین عامل جامعه پذیری افراد تلقی می شود لذا، به نظر می رسد میزان تمایلات مشارکت جویانه در خانواده می تواند بر مقدار مشارکت زنان از جمله مشارکت سیاسی آنان تاثیر بگذارد. از راه بحث و گفت و گو در منزل، فرزندان با ارزش ها و نگرش های سیاسی والدین آشنا می شوند و از این راه علاقمندی یا بی علاقگی آنان نسبت به مسایل سیاسی ابراز می شود. لذا، به نظر می رسد وضعیت خانوادگی و موقعیت اجتماعی بر میزان مشارکت سیاسی افراد تاثیر میگذارد. این مقاله براساس نتایج یک پژوهش پیمایشی پهنانگر و از نظر زمانی یک بررسی مقطعی است که در سطح استان آذربایجان شرقی، بین زنان 18 تا 64 سال ساکن در استان به اجرا گذاشته شده است. بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه مورد بررسی 1074 نفر برآورد شده، روش نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. یافته های پژوهش نشان می دهند که والدین پاسخگویان تمایل حدمتوسط و یا متوسط به بالایی به مشارکت سیاسی داشته و در انجمن های گوناگون شرکت و فعالیت می کنند. نتایج آزمون همبستگی بین متغیرهای مستقل و وابسته حاکی از آن است که گرایش به مشارکت سیاسی والدین بر فعالیت آن ها در انجمن ها تاثیر گذار است و مشارکت جویی فرد در انجمن های گوناگون و در نهایت، مشارکت سیاسی وی را متاثر می سازد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مشارکت جویی فردی، مشارکت جویی والدین، زنان، خانواده
  • الهه حجازی، زهرا رضادوست صفحات 57-78
    این پژوهش به بررسی تاثیر جنس و نقش های کلیشه ای جنسیتی بر الگوهای دوستی می پردازد. تعداد 162دانشجوی دختر و 138 دانشجوی پسر از دانشکده های دانشگاه تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از نمونه مورد مطالعه از دو پرسشنامه کیفیت دوستی حجازی(Hejaze،1996) و پرسشنامه نقش های جنسیتی بم (Bem،1981) استفاده گردید. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری آزمون تی برای گروه های مستقل، آزمون همبستگی خی دو تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان دادند بین جنس افراد و الگوهای دوستی ارتباط معناداری وجود دارد به گونه ای که میزان رضایت و خود فاش سازی و صمیمیت در بین زنان بیش تر از مردان است و میزان اعتماد مردان نسبت به زنان بیش تر است، اما بنظر می رسد که میان کلیشه های جنسیت و الگوهای دوستی ارتباط معناداری وجود ندارد. در واقع، کلیشه های جنسیتی موجود نمی تواند چگونگی الگوهای دوستی افراد را پیش بینی کند. هم چنین، بین جنس و نقش های کلیشه ای جنسیتی نیز ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: زنانگی، مردانگی، دوجنسیتی، BSRI، کلیشه های جنسیتی، الگوهای دوستی، جنس
  • بیژن خواجه نوری، سید ابراهیم مساوات، مریم موذنی صفحات 79-104
    چگونگی مصرف کالاها و خدمات موجود در جامعه و مقدار مصرف آن ها یکی از دغدغه های جوامع هم از نظر اقتصادی و هم به لحاظ ارزشی بوده و می باشد. در جوامع مبتنی بر ارزش های اسلامی، مصرف های بی رویه و آن چه اسراف و تبذیر نامیده می شود، از مسایل مهم اقتصادی تلقی می شود. این مقاله بر آن بوده است که با رویکردی جامعه شناختی به بررسی رفتار مصرفی خانوارهای ساکن در شهر شیراز بپردازد. بر این اساس چارچوب نظری مبتنی بر مدل آجزن انتخاب و طراحی گردید. با روش پیمایشی و پرسشنامه ای محقق ساخته، داده های مورد نیاز از نمونه 383 نفری از زنان متاهل ساکن شهر شیراز جمع آوری شد. شیوه نمونه گیری خوشه ایبود. جهت آزمون فرضیه ها و مدل پژوهش از روش آماری رگرسیون خطی و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که ابعاد گوناگون مذهبی بودن (مناسکی، تجربی، پیامدی و شناختی) با نگرش به مصرف دارای رابطه ی منفی معناداری بودند. از سوی دیگر، نگرش به مصرف با رفتار مصرفی دارای رابطه ی معنادار مثبتی بوده است.
    کلیدواژگان: مذهب، مصرف، ارزش، نگرش، زنان
  • لیلا حکیمی تهرانی، مریم فاتحی زاده، ایران باغبان، سیداحمد احمدی صفحات 105-124
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش امنیت هیجانی بر تعارضات زناشویی و بهزیستی ذهنی زنان متاهل شهر اصفهان بود. این پژوهش به روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شده است. جامعه آماری، شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به یکی از فرهنگ سراهای شهر اصفهان با تجربه حداقل یک سال زندگی مشترک و نمونه در این پژوهش 40 نفر از بانوان متاهل بودند که از بین داوطلبان ثبت نام کننده در این طرح انتخاب (این افراد نمرات بالاتری نسبت به سایر افراد در پرسشنامه تعارض زناشویی کسب کردند) و به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش عبارت بود از پرسشنامه تعارض زناشویی و پرسشنامه بهزیستی ذهنی. تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که آموزش امنیت هیجانی بر تعارضات زناشویی زنان و نیز ابعاد آن در مرحله پس آزمون به صورت معناداری اثرگذار بود (05/0P<). هم چنین، یافته ها نشان داد آموزش امنیت هیجانی تنها بر دو بعد از ابعاد بهزیستی ذهنی شامل اراده و روان رنجوری به صورت معناداری اثرگذار بوده است و در دو بعد سرزندگی و استرس- افسردگی تاثیر معناداری نداشته است. بنابراین، می توان گفت آموزش امنیت هیجانی در جهت کاهش تعارضات زوجین و دو بعد از ابعاد بهزیستی ذهنی شامل اراده و روان رنجوری موثر است.
    کلیدواژگان: امنیت هیجانی، تعارضات زناشویی، بهزیستی ذهنی، زوجین، زنان
  • امید قادرزاده، هیرش قادرزاده، حسین حسن پناه صفحات 125-154
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مصرف رسانه های جمعی بر مدیریت بدن زنان می باشد. این پژوهش از نوع پیمایشی و داده های مورد نیاز از راه پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. جامعه آماری زنان17 تا40 ساله شهر بانه که از این تعداد480 نفر با استفاده از فرمول کوکران و شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده اند.. داده ها پس از جمع آوری به وسیله نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی(همبستگی،تحلیل رگرسیونی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مصرف رسانه های داخلی و خارجی به ترتیب همبستگی منفی و مثبتی با مدیریت بدن وجود دارد.تلویزیون(در میان رسانه های داخلی) و ماهواره (در میان رسانه های خارجی) قوی ترین رابطه را با مدیریت بدن دارند. هم چنین، نوع همبستگی رسانه های داخلی و خارجی با ابعاد و مولفه های مدیریت بدن تا حدودی متفاوت است. در میان متغیرهای جمعیتی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و سن به ترتیب همبستگی مثبت و منفی با مدیریت بدن دارد. در مجموع، متغیرهای مذکور، حدود40 درصد از تغییرات مدیریت بدن زنان مورد بررسی را تبیین می کند.در بخش پایانی مقاله، دلالت های یافته ها و نتایج پژوهش در زمینه ی سیاست گذاری های اجتماعی و فرهنگی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنان، مدیریت بدن، رسانه های داخلی، رسانه های خارجی، بانه
  • سیروس حدادنیا، حجت الله فانی صفحات 155-180
    هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه زنان در مورد تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر فعالیت های اجتماعی- اقتصادی آنان در روستاهای بخش کربال شهرستان شیراز بود. روش پژوهش توصیفی (پیمایشی) است. جامعه آماری کلیه زنان روستاهای بخش کربال (روستاهای دارای مرکز ICT) به تعداد 1950 نفر در سال 1390 می باشد. نمونه آماری 320 نفر از زنان بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده شامل روش کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته (حاوی 30 سوال با طیف 5 درجه لیکرت) می باشد و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی آزمون برابر 87/0 می باشد. داده ها در دو سطح توصیفی (با استفاده از جدول های توزیع فراوانی، درصد فراوانی و ترسیم نمودار) و استنباطی (با استفاده از آزمون مجذور خی دو، یومن - ویتنی و کراسکال - والیس) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج ناشی از این پژوهش: استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در افزایش اطلاعات و آگاهی، ارتقاء نحوه نگرش به زندگی، تقویت روحیه مشارکت، افزایش مهارت های مورد نیاز، بر فعالیت های اجتماعی- اقتصادی زنان روستای در حد زیاد اثر گذار بوده است و این اثر گذاری در زنان مزدوج با سن ازدواج، میزان سن، تعداد فرزندان و تحصیلات، یکسان بوده است، اما اثر بخشی آن در زنان شاغل و خانه دار متفاوت بوده است
    کلیدواژگان: فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، ) (ICT، زنان روستایی، کربال
  • حسین آگهی، علی اصغر میرک زاده، معصومه تقی بیگی صفحات 181-202
    این پژوهش کاربردی باهدف بررسی متغیرهای موثربرتوسعه مشاغل خانگی ازدیدگاه زنان روستایی در شهرستان اسلام آباد غرب و کارشناسان، با روش توصیفی - پیمایشی در سال 90 انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل15000زن روستایی و50 کارشناس صاحبنظر در زمینه مشاغل خانگی می باشد، حجم نمونه براساس جدول مورگان 375 نفرزن روستایی و 50 نفرکارشناس تعیین گردیده است. روایی پرسشنامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ(72/.)تایید شد، روش نمونه گیری به صورت طبقه ای با انتساب متناسب بودکه در دو مرحله انجام شد. نتایج نشان می دهند که مهم ترین متغیرهایی که باعث توسعه مشاغل خانگی می شود از دید زنان: داشتن مهارت، تخصص و تجربه، انگیزه ی کسب استقلال بیش تر، معرفی و دیدار با الگوها و افراد موفق است، اما مهم ترین این متغیرها ازدیدکارشناسان: برگزاری کلاس های آموزشی، برطرف نمودن نیاز مالی زنان، ایجاد بازار محلی برای فروش محصولات است. هم چنین، نتایج نشان می دهد: بین سطح تحصیلات و عضویت در تشکل ها با ایجاد و توسعه شغل خانگی توسط زنان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشاغل خانگی، زنان روستایی، عوامل موثر، اشتغال، کارآفرینی روستا
|
  • Pages 1-30
    This study aimed to investigate the relationship between parental marital conflict and domestic violence against adolescent girls، in Ahwaz. The study population consisted of all high school students and their parents in the city of Ahwaz. Of these، 384 were selected، through Multi-Stage sampling، as the sample group. The Measure of Childhood Trauma Questionnaire (CTQ، (Bernstein، 1995) and the Marital Conflict Questionnaire (MCQ) (Barati & Sanae، 2004) were used. Statistical analysis، standard deviation، and Pearson regression analysis were used. According to the study، there is a significant correlation between parental marital conflict and violence against girls. The correlation can be further broken down by the types of marital conflict (such as: failure to compromise، increased emotional reactions، and lack of support from family، relatives and friends of the spouse) and violence against the girls. However، no correlations were observed when considering the relationship between the parents with their own friends and family and the financial independence of the parents. The results of this study also suggest that a significant correlation exists between the marital conflict and type of domestic violence (physical، emotional، neglect) against the girls. The relationship with relatives and friends of the spouse had the greatest impact on the violence against girls.
    Keywords: Domestic Violence, Dimensions of Violence Against Children (Physical, Emotional, Neglect), Marital Conflict, Teen Girls, Child Abuse, Trauma Questionnaire(CTQ)
  • Pages 31-56
    Like any society that is in transition or that is developing، Iranian society relies upon women’s participation as half of the active members of society، in various fields. Since the family is the first and most important socialization agent، its impacts on participation can affect the level of women’s participation، including their political participation. Through discussions and conversations at home، children become familiar with the values and attitudes of their parents and، in this way، the parents’ interest or apathy in political issues is expressed. Therefore، it seems that family situation and social position influences people’s level of political participation. This paper is based on the results of an extensive survey which was carried out at East Azerbaijan province، among women 18 to 64 years. The sample size was 1074 people. The sampling method is multi-stage clustering and the data was gathered through questionnaires. The results show that the parents of respondents have medium or higher tendency toward political participation and also participate in various associations. Results of correlation tests between the independent and dependent variables show that parents’ tendency to political participation has influences on respondents activity in associations and eventually influences on the overall level of political participation.
    Keywords: Political participation, Individual Seeking Participation, Parent's Seeking Participation, Women, Family
  • Pages 57-78
    The purpose of this research was to study the effects of sex and gender role on friendship patterns between both sexes and the main question of this project is: do gender roles have an effect on friendship patterns? A sample of 197 female students and 138 male students from the University of Tehran were selected to participate in the study. The methods used in this research were two questionnaires of the Friendship Quality (Hejaze، 1996) and Sex Role Inventory (Bem، 1981). Data was analyzed using independent t-test and correlation chi square. The results of the study showed that there is a meaningful connection between gender and friendship pattern، for example، the women are more intimate with their friends and، therefore، are more satisfied، whereas men are more trusting of their friends. Additionally، the findings do not indicate any meaningful connection between gender roles and friendship patterns. In fact gender role cannot predict friendship patterns.
    Keywords: Feminity, Masculinity, BSRI, Gender Stereotype, Friendship Pattern
  • Pages 79-104
    The way of consumption of goods and available services in the society and their consumption amount has been، and still is one of the societies concerns in both aspects of economic and values. In societies based on Islamic values، uncontrolled consumptions and what is called splurge and dissipation is considered as a major economic issues. This study aims to explore the consumption behavior of households living in Shiraz with a sociological approach. Theoretical the framework was designed and chosen based on the Ajzen model. Data was collected from a sample of 383 married women living in the city of Shiraz by a researcher-made questionnaire. The sampling method was clustered. Multiple regression technique and Path analysis was used in order to interpret the data. Results showed that different aspects of religiosity (ritual، experiential، sequential and cognitive) had a significant negative correlation with the attitude towards consumption. In another aspect، the attitude towards consumption has a significant positive relation with the consumer behavior.
    Keywords: Religion, Consumption, Value, Attitude, Women
  • Pages 105-124
    This study investigated the effect of emotional safety training on marital conflict and subjective well-being of the married women in the city of Isfahan. A semi-experimental research with pre-test and post-test design was carried out. Statistical population of this research included all the female members of one of the cultural centers in Isfahan، who had at least one year of married life experience. Research sample included 40 married women who were selected within availability sampling method and were randomly assigned in control and experimental groups. The research tools were marital conflict questionnaire and subjective well-being questionnaire. Covariance analysis was used to analyze the data collected by SPSS software. The result indicated that emotional safety training significantly influenced the marital conflict and all its dimensions (P<0. 05). The results also revealed a meaningful influence on two dimensions of subjective well- being، determination and neurosis، however، the results show no meaningful influence on vitality and stress- depression which are the next two dimensions of subjective well- being
    Keywords: Emotional Safety, Marital Conflict, Subjective Well, Being, Couples, Women
  • Pages 125-154
    The main objective of this study is to determine the effects of mass media on public self-portrayal. Based on the results of the review comments، and review of empirical sources، a conceptual framework and main hypothesis have been proposed. The method of data collection was through use of questionnaires. The statistical population was women in the range 17 to 40 years of age in Baneh City، of which 480 were selected by multistage random sampling. Data was analyzed using SPSS software. The results showed that there is a significant relationship between the exposure to mass media and self-portrayal. Women who were exposed to the local media were affected less while women who were exposed to foreign media showed a greater effect on self-portrayal. This data shows a change in cognitive، action and behavior patterns and indicates new trends. The relationship between self-portrayal and age showed a lesser influence when compared to the effects of socio-economic status. The variables in the multivariate analysis: domestic and foreign media exposure، socio-economic status and age، showed the greatest to least relationship with the dependent variable، respectively، and accounted for 40 percent of the overall effect.
    Keywords: Body Management, Lifestyle, Media Consumption, Economic
  • Pages 155-180
    The purpose of this study is to examine women’s views of the effects of using ICT on their socioeconomic activities in villages of Korbal Rural District of Shiraz Provincial Town. The research method is of the descriptive (surveying) type. The population consisted of all women of villages of Korbal Rural District of Shiraz Provincial Town (villages having an ICT Center) which had a population of 1950 persons، in 2011. The sample consisted of 320 women who were selected at random. The method for collecting data consisted of the bibliographical method and an author-developed questionnaire (containing 30 items with Likert 5-point scale). Using Cronbach’s alpha coefficient، the reliability of the test was found to be 0. 87. Data was analyzed at descriptive level (using frequency distribution، frequency percentage tables and drawing charts)، and at inferential level (using chi-square test، Mann-Whitney U-test، and Kruscal-Wallis test). The findings of this study show that the use of ICT، improvement in information and knowledge enhancement، the attitude towards life، enhancement of the spirit of participation، and increasing the skills required were all significantly affecting the socioeconomic activities of rural women. That effectiveness was the same in in married women irrespective of their age، number of children and education level، however، the effects were different when comparing women that were employed against housewives.
    Keywords: Social, Economical Activities, (ICT), Villager Women
  • Pages 181-202
    The objective of this applied research is to study the variables that affect development of household jobs from rural women and to provide expert perspective on the data. The methodology of this research was a descriptive survey which was conducted in 2011. The statistical population of this study consisted of 15000 rural women and 50 expert officer of household jobs. Sample size was determined by Morgan table n=375 rural women and 50 expert officers. 300 questionnaires were complete and analyzed. The sampling method employed was proportional stratified sampling، which was conducted in two phases. Confirmation of validity of the method was obtained by content validity while reliability was measured by Chronbach’s alpha coeffient (0/72). Findings showed that the most important variables that affect development of household jobs، from women’s perspectives include: skills، expertise and experience، motivation to obtain more independence، and introduction to and meeting with mentors. However، the most important variables from the experts’ perspectives are: conducting educational classes، meeting the financial needs of women and creating a local market in which to sell products. Additionally، findings of this study showed that there is a significant correlation between women’s educational level، as well as their membership in cooperatives، and the entrepreneurship of household jobs in rural areas.
    Keywords: Household Jobs, Rural Women, Effectors, Employment, Rural Entrepreneurship