فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد احمدی، علیرضا کلدی صفحات 1-20
    امنیت یکی از مولفه های اساسی رفاه اجتماعی می باشد، و زنان به عنوان سرمایه های انسانی هر جامعه ای، نقشی موثر در پیشبرد تعالی و اهداف جامعه دارند؛ این مهم جز با احساس امنیت آن ها در عرصه های اجتماعی امکان پذیر نخواهد شد، لذا این پژوهش برآن است عوامل اجتماعی موثر بر احساس امنیت اجتماعی در میان زنان شهر سنندج را تبیین نماید. روش پژوهش، پیمایشی بوده، جامعه آماری زنان 18 تا 65 سال شهر سنندج هستند، از بین آن ها تعداد 250 نفر نمونه انتخاب شد. یافته های توصیفی بیانگر احساس امنیت اجتماعی متوسط در بین زنان شهر سنندج است که برابر با 67/31 بود. یافته های تحلیلی حاکی از روابط معنادار بین امنیت محل سکونت و حمایت اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی زنان بوده و متغیرهای پایبندی مذهبی، پوشش مناسب، پایگاه اقتصادی - اجتماعی و رسانه های ارتباط فرهنگی، رابطه ای با احساس امنیت اجتماعی نشان ندادند. تحلیل رگرسیونی چند متغیره نشان داد به طور کلی متغیرهای پیش بین حدود 30 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند. نتیجه این که مولفه های امنیت محل سکونت و حمایت اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی زنان شهر سنندج رابطه دارند، هم چنین، وضعیت نامناسب اقتصادی، مزاحمت های خیابانی و همسر آزاری از مهم ترین دغدغه های بسیاری از زنان این شهر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، حمایت اجتماعی، امنیت محل سکونت، پوشش مناسب
  • حسین کردی، سکینه هادیزاده صفحات 21-42
    این پژوهش به بررسی تفاوت بین سبک زندگی زنان شاغل و غیر شاغل اختصاص دارد. جامعه آماری این پژوهش را زنان شاغل و غیر شاغل متاهل 49-25 سال شهر ساری مرکز استان مازندران تشکیل می دهند که حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی 450 نفر می باشد. روش پژوهش پیمایشی و از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. برحسب یافته های پژوهش اکثر زنان دارای سبک زندگی سنتی می باشند. و آزمون های مقایسه میانگین ها نشان می دهد بین سبک زندگی زنان شاغل و غیر شاغل تفاوت وجود دارد، این تفاوت در ابعاد سبک زندگی(روابط اجتماعی، مدیریت بدن، الگوی خرید) کاملا مشهود است. دیگر نتایج ناشی از تحلیل همبستگی پژوهش نشان می دهند بین سن، تحصیلات، درآمد خانواده با سبک زندگی، رابطه معناداری وجود دارد و منزلت شغلی زنان شاغل از عوامل تاثیر گذار بر نوع سبک زندگی آنان است. تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان می دهد به ترتیب سن افراد و سپس نوع فعالیت ودررتبه بعدی درآمد خانواده و تحصیلات به گونه نسبی قدرت تبیین نوع سبک زندگی را دارند. در نهایت، بر اساس نمودار تحلیل مسیر، تحصیلات زنان نقش اصلی را در نوع سبک زندگی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نوع فعالیت، نوع سلیقه، مدیریت بدن، زنان
  • مهرداد گودرزوند چگینی، زهرا امین رودپشتی صفحات 43-68
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین جنسیت و تعهد سازمانی با توجه به سن در دستگاه های اجرایی استان گیلان بود. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه استاندارد آلن و میر (1990) بود. جامعه آماری پژوهش، کارکنان سازمان های دولتی استان گیلان بود (N =10688) که نمونه به وسیله جدول کهن، مورگان و کرجسای 371 نفر تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 18 و با کمک ضریب رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد. یافته ها نشان دادند میزان تعهد سازمانی ادارات در این پژوهش بالاتر از حد متوسط (میانگین 66 درصد نمره کل) بود. بالاترین نمره میانگین تعهد سازمانی به تعهد هنجاری تعلق گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین جنسیت و تعهد سازمانی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری هیچ گونه ارتباط معنی داری وجود ندارد، ولی بین جنسیت و تعهد عاطفی ارتباط وجود دارد. زمانی که متغیر سن به معادله رگرسون اضافه شد تاثیر قابل ملاحظه ای بر ارتباط بین جنسیت و تعهد سازمانی، عاطفی و مستمر نداشت، اما سن موجب شد که رابطه معنی داری بین جنسیت و تعهد هنجاری بوجود بیاید
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، جنسیت، سن، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر
  • مصطفی ظهیری نیا، بهروز بهروزیان صفحات 69-90
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل و انگیزه های موثر در ورود دختران به دانشگاه (پس از اجرای سیاست بومی گزینی در دانشگاه ها) نسبت به پسران، در بین دانشجویان دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی می باشد. این پژوهش با روش پیمایشی به انجام رسیده است. حجم نمونه این پژوهش با بهره گیری از فرمول کوکران شامل 250 نفر (100مرد و 150 زن) برآورد گردیده که به روش نمونه گیری طبقه ندی انتخاب شده اند. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون های مناسب و با بهره گیری از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهند که انگیزه های اقتصادی- سیاسی (عاملی مهم برای پسران)، و پایگاه اقتصادی و اجتماعی، ازدواج و جاذبه محیط دانشگاه در بین دختران به نسبت پسران عوامل مهم تری برای ادامه ی تحصیل (ورود به دانشگاه) می باشد.
    کلیدواژگان: ورود دختران به دانشگاه، انگیزه، دانشجویان، بومی گزینی، دانشگاه آیت الله بروجردی
  • علیرضا بخشایش صفحات 91-114
    این پژوهش با هدف مقایسه رابطه سبک های تفکر و راهبردهای یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه های دولتی و آزاد یزد انجام گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی بود. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 195 دانشجوی دختر از دانشگاه دولتی یزد و 130 دانشجوی دختر از دانشگاه آزاد یزد انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از نمونه مورد مطالعه از سه پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ- واگنر، راهبردهای یادگیری ASSIST و عملکرد تحصیلی درتاج استفاده گردید. داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSS و با روش ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه مدل ورود (اینتر) و آزمون t تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادند که: بین تمام سبک های تفکر و رویکرد یادگیری عمیق و راهبردی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد و تنها بین راهبرد یادگیری سطحی با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری بدست نیامد. هم چنین، از متغیر سبک های تفکر، سبک تفکر سلسله مراتبی، محافظه کار و کلی و از متغیر راهبردهای یادگیری، تنها رویکرد یادگیری راهبردی در پیش بینی عملکرد دانشجویان سهیم بودند و در نهایت، یافته ها نشان داد دانشجویان دو دانشگاه در متغیر سبک تفکر آزاداندیش و راهبردهای یادگیری عمقی و راهبردی تفاوت معنا دار دارند. با توجه به یافته های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که سبک های تفکر و راهبردهای یادگیری نقش موثری را در عملکرد تحصیلی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، سبک های تفکر، عملکرد تحصیلی، دانشگاه دولتی، دانشگاه آزاد
  • محمد امینی، محمدرضا تمنایی فر، صدیقه غلامی علوی صفحات 115-138
    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی قابلیت های کارآفرینی دانشجویان دختر به منظور اعتبار بخشی و باز اندیشی در کارکردهای برنامه های درسی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ایران می باشد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 90-91 می باشد که به روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 412 نفر از آن ها به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های مشخصات عمومی و قابلیت های کارآفرینی است. ضریب پایایی از روش آلفای کرونباخ 89/. برآورد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میان دانشجویان دختر و پسر در نمره کل کارآفرینی و مولفه های ریسک پذیری و خلاقیت تفاوت معناداری وجود دارد. با این حال، میان دانشجویان دختر دانشکده های گوناگون از نظر قابلیت های کارآفرینی تفاوت معنا داری وجود ندارد. افزون بر این، یافته ها نشان داد که میان دانشجویان دختر سال نخست و چهارم از نظر میزان برخورداری از قابلیت های کارآفرینی تفاوت معناداری وجود ندارد. این امر به نوبه خود نشان دهنده عدم موفقیت و ناکارآیی برنامه های درسی دانشگاهی در رشد و پرورش قابلیت های کارآفرینی دانشجویان بوده و ضرورت تدوین و اجرای برنامه های درسی خاصی که محور آن آموزش و توسعه قابلیت های یاد شده باشد را گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، قابلیت های کارآفرینی، آموزش عالی، برنامه درسی
  • امیر حسین علی بیگی، محمدحسین بابایی، مصیب غلامی صفحات 139-160
    هدف از انجام این پژوهش، واکاوی انگیزه های زنان روستایی برای مشارکت در برنامه های آموزشی و ترویجی بود. این پژوهش از نوع توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش زنان روستایی شرکت کننده در دوره های آموزشی برگزار شده در مرکز آموزش های ترویجی بیستون واقع در استان کرمانشاه بودند (260N=) که از این تعداد 175 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط پانلی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. ضریب اعتبار (کرونباخ آلفا) پرسشنامه با انجام آزمون پیش آهنگ 85/0 بدست آمد. بر اساس یافته ها انگیزه زنان روستایی برای شرکت در دوره های آموزشی و ترویجی خوب ارزیابی شد. 4 انگیزه پیشرفت، انگیزه ابراز وجود و ارتباط، انگیزه توانمندی اقتصادی و انگیزه خدمت مهم ترین انگیزه های زنان روستایی برای شرکت در دوره های آموزشی ترویجی بودند.
    کلیدواژگان: انگیزه، زنان روستایی، دوره های آموزشی و ترویجی، مشارکت، توسعه
  • مرضیه آدمیان، مژگان عظیمی هاشمی، نادر صنعتی شرقی صفحات 161-186
    این مطالعه با هدف بررسی سبک پوشش زنان و عوامل مرتبط با آن انجام شده است. پژوهش از نوع پیمایش و ابزار مورد استفاده در جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری، زنان 20 تا 50 ساله شهر مشهد و حجم نمونه 200 نفرمی باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایبا تخصیص مناسب انتخاب شده است.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss صورت گرفت و از آزمون های همبستگی برای تحلیل داده ها استفاده شد. با استناد به مشاهدات و مصاحبه های اکتشافی و با ترکیب ابعاد پوشش زنان دراستفاده از البسه (پوشیدن/ نپوشیدن)، رنگ(تیره/ روشن)، نوع مدل، اندازه (بلند، متوسط، کوتاه)، ظرفیت (تنگ، متوسط، گشاد) و ضخامت (نازک، متوسط، ضخیم) و میزان پوشیدگی موی سر، چهار سبک پوشش در بین زنان– «سنتی – مذهبی»، «سنتی شبه مدرن»، «غیر سنتی» و «مدگرا»- متمایز شد. نتایج نشان می دهند که سبک پوشش «سنتی شبه مدرن» در بین جامعه مورد مطالعه فراوانی بیش تری دارد. هم چنین، بین سلیقه، سرمایه اقتصادی و فرهنگی، میزان مصرف و سبک پوشش زنان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک پوشش، زنان، مصرف، سلیقه، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی
|
  • Pages 1-20
    Security is one of the fundamental components of social welfare، and women، as half of human capital in any society، have an effective role in promoting the social excellence and goals. That is not possible unless by having the sens of social security. So، this study aims at determining the social factors affecting the sense of security in Sanandaj. The methodology of the study is based on the questionairs. The statistic field is based on the women of 18- 65 years old that among which 250 people were selected as samples. The descriptive findings the citys modest sense of social security that equal 31/67. Findings indicate a significant relationship between social support and sense of security and social protection of women''s place، and religious adherence variables، and the appropriate veil، socio-economic status and cultural communication media، did not show a relationship with a social security. Multiple regression analysis showed that the predictive variables were expressed about 30% of the variance of the dependent variable can explain. As a result، the security component of location and social support are associated with feelings of social security for women in Sanandaj city. Also، the poor economic status، street harassment and wife abuse are major concerns of many women in sanandaj city.
    Keywords: Feeling of Social Security, Socio, Economic Status, Social Support, Security Location, Appropriate Veil
  • Pages 21-42
    The present research allocates to study of differences between employed and non-employed women lifestyle. Statistical population women of this research includes of married employed and non-employed women 25-49 in Sari city، in Mazandaran provience that the sample size with using cluster random sampling is 450 person. The method of research surveying and questionnaire was used for collecting data. According to findings of research، the majority of women have traditional lifestyle. But there is difference between the lifestyle employed and non-employed women. This difference also observe in dimensions of lifestyle (social relations، body management، shopping pattern). Correlation analysis show that there is meaningful relationship between age، education، family income، with lifestyle. The analysis of multiple regression show that the age and then the kind of activity، family income and education level، could relatively explaining the difference of lifestyle in the society. Finally according to analysis path women’s education، have the main effective in kind of lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Kind of Activity, Kind of Taste, Body Management, Women
  • Pages 43-68
    The purpose of the study was to investigate the relationship between gender and organizational commitment considering age Guilan. An applied research method was descriptive - analytical. Data was collected using questionnaires. The used Organizational Commitment Questionnaire was adjusted based on Allen and Meyer''s (1990) items. The research population was the employees of the state organizations of Guilan province (N=10688) which was sample included 371 employees by means of Cohen، Morgan & Krjsay table. Data analyzed using the SPSS 18 software and using hierarchical regression was performed. The organizational commitment in this study was higher than average (mean 66 percent of total score). The highest mean score of organizational commitment was given to normative commitment. At first، Results showed that there is no significant relationship between gender and organizational commitment، continuous commitment and normative commitment but there is a relationship between gender and emotional commitment. When age was entered into the regression equation، it had no significant effect on the relationship between gender and organizational، affective and continuous commitment، but the age caused there is a significant relationship between gender and normative commitment.
    Keywords: Organizational Commitment, Gender, Age, Normative Commitment, Emotional Commitment, Continuous Commitment
  • Pages 69-90
    The current research aims at study on the effective factors and motivation about entrance of girls to university in comparison to boys among Ayatollah Ozma Boroojerdi university students، after implementing localization policy in universities. This study has been conducted by using survey method. The participants through using kookran formula include 250 students، 100 men and 150 women، which has been chosen through classified sampling. The data has been analyzed by using the appropriate tests and spss software. Base on the obtained results، economic-political motivation- an important factor for boys- economic and social base، marriage and campus among girls are more important in comparison to boys for continuing graduation (entranceto university).
    Keywords: Girl's Entrance to Universities, Motive, Students, Localization, Ayatollah Broujerdi University
  • Pages 91-114
    This research was done to compare the relationship between thinking styles and learning strategy with academic performance among the female students in Yazd state and Azad university. This was a descriptive – correlation. Using classified sampling، 195 female students of Azad University and 130 female students of Yazd University were selected. Sternberg- Wagner’s thinking Styles Questionnaire، ASSIST learning strategies and Dortaj’s academic performance Questionnaire were used for data collection. Data were analyzed by Pierson’s'' correlation coefficient method، multiple regression using enter method and t-test. The results showed a positive significant relationship between all thinking styles and strategic and deep learning approaches with academic performance and just it was no significant relationship between surface learning approach and academic performance. Also among thinking styles، conservative and global and among learning strategies، only the strategic learning approach were involved in the prediction of academic performance. Students in both universities were significantly different in liberal thinking style and strategic and deep learning approaches. According to the present results it can be concluded that thinking styles and learning strategies have an effective role in academic performance.
    Keywords: Learning Approaches, Thinking Styles, Academic Performance, Yazd University, Azad University
  • Pages 115-138
    The main purpose of this research is to assessment of entrepreneurship capabilities of girl students in order to validate and rethink in universities curriculums functions and Iran high education centers. statistic society of this research is kashan university students in 90-91 academic years، that number of 412 persons of whom as sample were studied by taxonomie sampling method. The instrument of information accumulation in this research is entrepreneurship capabilities and public caracteristics form that its final index was estimated by Cronbach alpha. /89. For analysing information was used index of descriptive and perceptive statistic. The result of this research showed that there is significant difference between girl and boy students in the total score of the entrepreneurship and the component of risk –taking and creativity، but at the same time there is not any significant difference in viewpoint of the entrepreneurship capabilities among girl students of different college. In addition، the findings of this research showed that basically there is not Significant difference in viewpoint of benefiting rate from entrepreneurship capabilities between first – year and forth – year students that in turn show lack of success and inefficiency of academic curriculum in growth and upbringing of entrepreneurship capabilities of students and remind necessity of compilation and performing special curriculum that its axis education and development of mentioned commissions.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Entrepreneurial Capabilities, Higher Education, Higher Education Curriculum
  • Pages 139-160
    The main purpose of this descriptive survey research was to investigate the motives of rural women for participation in extension education courses. The statistical population consisted of rural women participating in extension courses organized by Bisotoone Center of Extension Education، Kermanshah Province (N=260). Data were collected from 175 women selected through systematic random sampling procedure. The main research instrument was a questionnaire that reviewed for construct and face validity by a panel of agricultural extension and education experts. Reliability of the instrument was established using Cronbach’s alpha (α= 0. 85). Results of the analyses showed that rural women have diverse and positive motivations for participating in extension education courses. Factor analysis revealed that the main motives of rural women are need achievement، communication، economic empowerment، and help to others.
    Keywords: Motivation, Rural Women, Extension Education Courses, Participation, Development
  • Pages 161-186
    This study examines women''s clothing style and related factors. this study is Survey and collected data through interviews and questionnaires، applide، and Micro Sociology. Statistical community in this study includes women 20 to 50 years in Mashhad and the survey sample size is 200 people who selected by a cluster sampling method with an appropriate allocation. Data analysis was performed using spss software and correlation tests were used for data analysis Research method was survey one and data collection tool was a questionnaire. By combining coverage details in using women''s clothing (wearing / worn)، color (dark / light)، type، model، size (tall، medium، short)، capacity (tight، medium، loose) and thickness (thin، medium، bold) latency and the amount of hair، which was based on observations and interviews، covering four styles were distinct from each other. The results show that the style of dress traditional «semi-modern» is more common among the study population. Also tastes، economic and cultural capital consumption of women''s clothing and style، there is a significant positive correlation
    Keywords: Clothing Style, Women, Consumption, Taste, Economic Capital, Cultural Capital