فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد امینی، سیمین حسینیان، یوسف امینی صفحات 1-28
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای است و هدف از آن، بررسی ورود زنان به عرصه اشتغال و تاثیر آن بر میزان قدرت آن ها در تصمیم گیری های درون خانواده است. جامعه آماری آن، شامل تمام خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل متاهل شهرستان بوکان در سال 1390 بودند. ابتدا دو گروه نمونه هر کدام به حجم 70 خانواده از بین جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند؛ در انتخاب گروه نمونه نخست از بین زنان شاغل متاهل، با توجه به کوچک بودن جامعه و معیارهای در نظر گرفته شده، از روش تمام شماری استفاده شد و نیازی به نمونه نبود؛ در انتخاب گروه نمونه دوم از بین زنان غیر شاغل متاهل، با توجه به وسیع بودن جامعه، از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد و داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ساختار قدرت در خانواده که مورد تحلیل قرار گرفت و متناسب SPSS دارای 85 گویه است، جمع آوری شد و به وسیله نرم افزار با سطح سنجش متغیرها از آمارهای توصیفی (مد، میانه، میانگین و...) و آمارهای استنباطی تحلیل رگ رسیون و...) استفاده شد. نتایج نشان داد ند که قدرت زنان در تصمیم گیری های، T (آزمون درون خانواده در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل متاهل متفاوت است و تا حد زیادی از متغیر های تملک منابع ارزشمند (تحصیلات زوجین، درآمد زوجین، تملک منابع ارزشمند) و متغیرهای جمعیتی (مدت زمان ازدواج زوجین، فاصله سنی زوجین) تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: خانواده، تصمیم گیری های درون خانواده، اشتغال، تحصیلات زوجین، درآمد زوجین
  • سمیه لطیفی، حشمت الله سعدی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 29-52
    این پژوهش با هدف بررسی مشکلات زنان قالیباف روستایی استان همدان، به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را مجموعه زنان قالیباف روستایی استان همدان تشکیلمی دهند که از بین آن ها 163 نفر با استفاده از فرمول کوکران از راه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. پرسشنامه مهم ترین ابزار جمع آوری داده ها در آن پژوهش است، اما در کنار پرسشنامه از روش مصاحبه نیز استفاده شده است. پرسشنامه مورد استفاده براساس پیش نگاشته های پژوهش تهیه شده و روایی آن به وسیله متخصصان فن مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق، پرسشنامه در اختیار تعدادی از زنان قالیباف قرار گرفت و نتایج آن بررسی و آلفای کرونباخ 0 بدست آمد که رقم قابل قبولی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل / آن 87 عاملی استفاده شده است. بر اساس نتایج بدست آمده مشکلات زنان قالیباف روستایی در 6 عامل دسته بندی شدند. عامل نخست که با توجه به متغیرهای تشکیل دهنده مشکلات اقتصادی و مالی 15 درصد از واریانس به عنوان مه مترین مشکل معرفی شد. عامل نخست / نام گرفت با تبیین 46 50 درصد / همراه با عوامل بهداشتی، آموزشی، اجتماعی– فرهنگی، فردی و حمایتی در مجموع 71 از واریانس را تبیین نمودند. در آخر با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادهایی در جهت حل مشکلات زنان قالیباف روستایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، قالیبافی، مشکلات، تحلیل عاملی، استان همدان
  • مریم سروش، مریم حسینی صفحات 53-76
    هدف از این پژوهش، مطالعه رابطه جهانی شدن، هویت مستقل از خانواده و سب ک زندگی زنان در کلان شهر شیراز و مقایسه آن با شهر استهبان بود. پژوهش با رویکرد کمی و روش پیمایشی انجام گرفته و از ابزار پرسشنامه استفاده کرده است. جامعه آماری آن شامل زنان 20 تا 45 سال ه شهر شیراز است. حجم نمونه بر اسا س جدول لین با 95 درصد اطمینان برای شهر شیراز 383 نفر و برای استهبان 357 نفر و در مجموع 740 نفر برآورد شد. شیوه نمونه گیری، نمو نه گیری تصادفی چند جفت و ضریب همبستگی T مستقل و T مرحله ای بوده است. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که سبک زندگی فراغتی زنان در شهرها بی ش تر به سمت حوزه های عمومی و شهری کشیده شده ه م چنین، تعریف زنان از هویت مستقل از خانواده با گرایش آن ها به سمت سبک زندگی فراغتی در فضای عمومی و شهری ارتباط داشته است، اما در این دو مورد تفاوت معناداری میان کلان شهر(شیراز) و شهر کوچک تر (استهبان) مشاهده نشده است. نتایج ه م چنین، حاکی از آن است که بین ابعاد جهانی شدن (استفاده از رسانه های ارتباطی و آگاهی از جهانی شدن و فردگرایی) و سبک زندگی زنان در هر دو شهر رابطه معناداری وجود دارد. در نهایت، حضور زنان در فضاهای شهری تحت تاثیر جهان یشدن و تعریف هویتی مستقل از خانواده تشدید شده و هرچه این فرایندها بی شتر در جامعه رسوخ کنند، این حضور پررن گتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سب کزندگی، زنان، شیراز، استهبان
  • مهناز مهرابی زاده هنرمند، زهره منصوری*، زینب جوانمرد صفحات 77-100

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین الگوی رفتار جنسی و سازگاری زوجی زنان با توجه به متغیر تعدیل کننده سن در کارکنان زن بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران می باشد. حجم نمونه این پژوهش شامل 100 زوج (100 نفر از کارکنان زن و همسران شان) بود که به گونه تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش برای گرد آوری داده ها از دو مقیاس الگوی رفتار جنسی و مقیاس عملکرد خانواده استفاده ش د. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی مستقل استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ناخشنودی جنسی زنان و t پیرسون و آزمون سازگاری زوجی خانواده همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. بین ناخشنودی جنسی مردان و سازگاری زوجی خانواده همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. بین سازگاری زوجی (و مولفه های آن) زنان و سازگاری زوجی (و مولفه های آن) مردان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج نشان داد که یکی از مهم ترین عوامل در زندگی زناشویی، نحوه ی رفتار جنسی زوجین است که تعیین کننده ترین عامل در سازگاری زوجین و بهبود سلامت روان شان می باشد.

    کلیدواژگان: زنان، الگوی رفتار جنسی، سازگاری زوجی، ناخشنودی جنسی، سن
  • سیمین شمس، معصومه عموزاده، حجت زین یوند مقدم، بهمن غلامی صفحات 101-122
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش به کجروی فرهنگی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیا منور در شهرستان در هشهر صورت پذیرفته است. متغیرهای مطرح در این پژوهش که شامل پایگاه اجتماعی- اقتصادی، دینداری، میزان کجرو بودن دوستان، و غیره است، با استفاده از دلالت های نظریه های کجروی فرهنگی مطرح شدند. چارچوب نظری این پژوهش بنا به تناسب موضوع، کجروی فرهنگی را مورد استفاده قرار داده و فرضیات پژوهش استخراج شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه ی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور شهرستان در هشهر را که حدود 1600 نفر بودند تشکیل می دهد. این پژوهش به شیوه پیمایشی بر روی 300 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور شهرستان دره شهر در سال 1391 که به صورت تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. ابزار سنجش، پرسشنامه بوده است و روایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. داده های آماری با استفاده از نرم افزار آماری برای علوم اجتماعی و روش همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش، حاکی از آن (SPSS) است که بین متغیر جنسیت با گرایش به کجروی فرهنگی، رابطه ای وجود ندارد، اما بین، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، میزان دینداری، میزان کجرو بودن دوستان، واکنش والدین و متغیر دلالت های مقاومتی با گرایش به کجروی فرهنگی، رابطه وجود دارد. همچنین، معادله پی شبینی میزان گرایش 0 درصد از واریانس متغیر وابسته را پی شبینی نماید. / به کجروی می تواند 347
    کلیدواژگان: کجروی، کجروی فرهنگی، دینداری، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، والدین
  • مهوش رقیبی، مریم قره چاهی صفحات 123-140
    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد گوناگون هوش هیجانی و هوش معنوی در زنان و مردان در شرف طلاق و سازگار انجام شده است. با این هدف از بین مراجعین به دادگستری شهرستان زاهدان تعداد 45 نفر (30 زن و 15 مرد) از زوج های متقاضی طلاق و 50 نفر (31 زن و 19 مرد) به عنوان زوج سازگار به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن و پرسشنامه هوش معنوی کینگ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد بین T همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون و در شرف (p= /004،r= 0/ هوش هیجانی و هوش معنوی در زوج های سازگار(** 37 رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد بین (p= /009،r= 0/ طلاق(** 43مولفه های درون فردی و مقابله با فشار از مولفه هوش هیجانی در زوج های در شرف طلاق رابطه منفی و معنا دارای وجود دارد. بنا بر نتایج این پژوهش می توان اینطور بیان کرد هوش هیجانی و هوش معنوی در زوج های سازگار وضع بهتری داشته است و افرادی که زندگی شان ممکن است به طلاق منجر شود آگاهی هیجانی، خود ابرازی، احترام به خود و خودشکوفایی و استقلال کم تری دارند و تحمل مشکلات و استرس های زندگی در آنها کم تر است.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، هوش معنوی، زوج های سازگار، زوج های در شرف طلاق
  • سوسن آقاجان بگلو، حمیرا بذرافکن، علی روحانی علی روحانی صفحات 141-164
    تغییر خصوصیت در هر جامع های اجتناب ناپذیر است و جامعه روستایی هم از این خصوصیت مستثنا نمی باشد. در این میان رسان ه ها سهم عمده ای در ایجاد این تغییرات در روستاها در سبک زندگی و انتخاب جوانان روستایی داشته است. البته، رسانه های دیداری مانند تلویزیون و ماهواره به دلیل تنوع برنامه ها نقش قابل توجهی دارند. در واقع، تقریبا نیمی از جوانان روستایی دختران هستند که اوقات زیادی با این رسانه ها سپری می کنند و به عنوان جمعیت هدف در این پژوهش هستند. روش این پژوهش پیمایشی بوده است و برای جم عآوری داده های مورد نیاز از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل دختران روستایی استان بوشهر بوده است. نمونه مورد مطالعه نیز شامل 351 نفر از این دختران بوده است که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایدر روستاهای استان بوشهر انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این پژوهش که با استفاده از آماره های کرامر و تحلیل واریانس دوطرفه انجام شده بود نشان داد که تلفن همراه به عنوان پرکاربردترین وسیله ارتباطی در بین این دختران بوده است. هم چنین، بین با استفاده از رسانه های دیداری رابطه (p= 0/ و سبک پوشش و آرایش (041 (p= 0/ سن (001 معنی دار وجود داشته است.
    کلیدواژگان: روستا، تغییر اجتماعی، فرهنگ، وسایل ارتباط جمعی، دختران روستایی، الگوهای اجتماعی
  • مهدی چرمچیان لنگرودی، امیرحسین علی بیگی صفحات 165-192
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی روان شناختی زنان روستایی شهرستان ساری بود. برای دستیابی به این هدف، شاخص های توانمندساز ی روان شناختی زنان روستایی و عوامل تاثیرگذار بر آن شناسایی شدند. جامعه آماری پژوهش شامل 111124 زن روستایی شهرستان ساری بود. نمونه گیری تصادفی طبقه ای در این مطالعه ب کاربرده شد و 270 زن روستایی انتخاب شدند. روش شناسی پژوهش، ترکیبی از روش های کمی و توصیفی- استنباطی بود. مقدار 86/ 46 سال بوده است و 3 / 0 بدست آمد. میانگین سن زنان مورد مطالعه 33 / آلفای کرونباخ 85 درصد از زنان روستایی شهرستان ساری بی ش تر از 11 سال سابقه کار کشاورزی داشتند. میانگین تعداد اعضای خانواده 4 نفر بود. هم چنین، 62 درصد واریانس توانمندسازی رو ان شناختی زنان روستایی شهرستان ساری به وسیله شش عامل میزان ارتباطات، میزان گرفتن وام از منابع گوناگون،میزان مفید بودن روش ها و رهیافت ها، موانع، راهکارها و تحصیلات تبیین شد. بیش ترین اثر بر توانمندسازی روان شناختی زنان روستایی شهرستان ساری را میزان گرفتن وام از منابع گوناگون با 0 داشت. بیشترین وام را زنان روستایی اززنان دیگرگرفته بودند. مفیدترین روش / ضریب مسیر 423 در ارائه خدمات ترویجی -آموزشی به زنان روستایی شهرستان ساری، روش های گروهی مانند برگزاری کارگاه های آموزشی فرآوری محصولات کشاورزی بود. مهم ترین مانع توانمندسازی روان شناختی زنان روستایی شهرستان ساری عدم اعتماد زنان به یکدیگرو مه م ترین راهکار دادن وام واعتبارات به زنان روستایی بود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، شاخص ها، مدلیابی، زنان روستایی، ساری
|
  • M. Amini, S. Hosiniyan, Y. Amini Pages 1-28
    This comparative study wass causal، and the aim was studying employed women and its effect on their power in decision making in the family. The target population was included all working and non-working married women families in Bookan in 1390. The sample، two groups of 70، married working women and non-working married women were selected. The first group consisted of married working women. Because of small size of the society and other criteria، all subjects of the first group were studied. But in the selection of second sample، the broad community of multi-stage cluster sampling was used. The data collected through the questionnaire، consisting of 85 sentences، showed the structure of power in the family. The data were analyzed، by the SPSS software and the appropriate level of descriptive variables measurement statistics (mode، median، mean، etc.) and inferential statistics (T-test t، and Rregression analysis، etc) were used. The results showed that working and non-working married women were significantlydifferent in Decisions making within the family. Hhighly variable possession of valuable resources (education، couple، couple''s income، possession of valuable resources)، and demographic variables (duration of married couples، aged between couples) were also affected.
    Keywords: family, Decisions Among Family, Employment, Couples Education, Income, couples
  • S. Latifi, H. Saadi, H. Shabanalifahmi Pages 29-52
    The main purpose of this study was investigating rural carpet-weaving women’s problems in Hamadan Province. The population of the study included all rural carpet-weaving women residing in Hamedan Province. 163، through stratified sampling، were selected as the sample of the study. The face validity of the questionnaire was verified by a panel of experts، who also determined the reliability of the questionnaire، based on Cranach’s Alpha Coefficient (0. 87%). In data analysis part of this study، Factor Analysis method was used in order to achieve key elements and factors. Based on Factor Analysis، 6 factors were obtained. Results showed that rural carpet-weaving women'' problems could be classified in six categories or factors. The first factor، called economical and financial factor explained 15. 46 percent of variance as the most important problem. The first factor accompanied by health problems، educational، social - cultural، personal and supportive problems could explain 50. 71 percent of the total variance. Finally، according to results of the study، some recommendations have been suggested.
    Keywords: Rural Women, Carpet, Weaving Women's Problem, Hamadan Province
  • M. Soroush, M. Hosseini Pages 53-76
    The aim of the research was to study the relationship between globalization، women’s identity، independence of the family، and women’s lifestyle in Estahban and Shiraz. The research used survey method which was conducted by using questionnaires. The sample consisted of women aged 20 to 45. 383 people in Shiraz and 357 women in Estahban (a total of 740 people) were studied. Results showed that women living in cities chose public areas to spend their time، but a significant difference between metropolitan city (Shiraz) and smaller towns (Estahban) was not observed. Women defined their identity as independent from family، and leisure attitudes toward the public space in urban lifestyle were connected. The results also indicated that the relationship between dimensions of globalization and lifestyle existed significantly in both cities. More representation of women in public areas made them look more feminine and had important consequences for cities whose authorities already faced some of them as problems but they have to think more about it.
    Keywords: Globalization, Lifestyle, Independent Identity, Urban Women, Shiraz, Estahban Women
  • M. Mehrabizadeh Honarmand, Z. Mansouri, Z. Javanmard Pages 77-100

    The purpose of this research was examining the relationship between sexual behavior model and couples’ adjustment of women by age among the Gachsaran oil industry married women employees. The sample included 100 couples (100 female and their husbands) who were selected random. For data collecting two questionnaires were used: Sexual Behavior Model and family functioning. Statistical methods included Pearson Correlation Coefficient and independent t test. The Findings showed that there is a negative and significant correlation between female sexual dissatisfaction and the couples’ adjustment. There is a negative and significant correlation between male sexual dissatisfaction and the couples’ adjustment. There is a significant correlation between male and female couple adjustment and their related factors. The results showed that one of the most important factors in marriage is couples’ sexual behavior which is the most determining factor in the couples’ adjustment and improving their mental health.

    Keywords: Women, Sexual Behavior Model, Couple's Adjustment, Sexual Dissatisfaction, Age
  • S. Shams, M. Amoozadeh, H. Zeynivand Moghadam, B. Gholami Pages 101-122
    The present study aimed at investigating the factors influencing inappropriate students who study at Payam Noor University- Darrehshahr in the city. Variables considered in this study included social- economic، religious، and friends’ position، status and so on. By using the cultural implications، the deviation theories were put forward. The framework of the research، in accord with its topic، used the cultural deviance. The study population consisted of all students، studying at Payam Noor University- Darrehshahr (about 1،600). For this study، a sample of 300 male and female students of Payam Noor University Darrehshahr in1391 was selected randomly. The instrument was a questionnaire and whose validity was examined by calculating Alpha Cronbach Coefficient. Pearson Correlation Analysis was used for statistical analysis، using (SPSS). The results indicated that gender variable and cultural trend deviations do no correlate; but social- economic status، the religion، inappropriate friends، parent reaction، and resistance ranges tended to deviate from cultural implications of the relationship. Also، 347/0% of the variance in the dependent variable in the equation can be predicted by the tendency toward deviant.
    Keywords: Deviance, Cultural Deviance, Cultural, Social Economic Status, Parent Reaction, Inappropriate Student's Behavior
  • M. Raghibi, M. Gharehchahi Pages 123-140
    The present study aimed at investigating various dimensions of emotional and spiritual intelligence in discordant and well-adjusted couples. To this end، 45 individuals (30 women and 15 men) who referred to the Justice Center of Zahedan and sought divorce and 50 individuals (31 women and 19 men)، whom were considered as well- adjusted couples، were selected through random sampling. In this study، the emotional intelligence bar-on and the King Spiritual Intelligence questionnaire were applied. To analyze the data، the Pearson’s Correlation method، Regression analysis، and T-test were used. The findings of the current study indicated that there was a significant correlation between emotional intelligence and spiritual intelligence in both well-adjusted couples (p= /004، r= 0/37**) and discordant couples (p= /009، r= 0/43**). The results of the Regression Analysis demonstrated that in couples who were about to get divorce، there was a negative significant relation between interpersonal components and coping with stress which is one of the emotional intelligence components. The results of this study demonstated that in well-adjusted couples، the emotional and spiritual intelligence were in a better state، compared to those in discordant couples. Moreover، emotional awareness، self-expression، self-respect، self-actualization، and independence were lower in those who were about to get divorce. The results also showed that discordant couples were less likely to tolerate life problems and stresses.
    Keywords: Intelligence, Emotional Intelligence, Spiritual Intelligence, Well, Adjusted Couples, Discordant Couples
  • S. Aghajanbaglu, H. Bazrafkan, A. Ruhani Pages 141-164
    Changes are inevitable in every society and rural society is no exception. Meanwhile، Media have the most roles in making of these changes in rural areas in rural youth lifestyles. In this way، because of variety of the program، TV and satellite have the most roles in this process. In fact، half of the rural youth are girls who spend lots of their time in front of TV، so they have been included in this research. The method of this study was social survey and required data were gathered by a questionnaire. Statistical population included rural girls in Bushehr. In addition، the sample of this study، 351 girls، was selected through cluster sampling in villages in Bousher Province. The results of study، collected and analyzed done by Two-Way ANOVA and Crammer’s V، showed that cell phone was the most commonly communicational devices used among girls. There was also significant relationship between age (p= 0. 001)، make up، coverage lifestyle (p= 0. 041،) and uses of visual media used by girls.
    Keywords: Village, Social Changes, Culture, Mass Communication, Rural Girls, Social Patterns Coverage Lifestyle
  • M. Charmchian Langerodi, A. H. Alibaygi Pages 165-192
    The overall aim of this study was to investigate effective factors affecting rural women''s ppsychological empowerment in Sari. To achieve this aim، women''s psychological empowerment indicators and affecting factors on women''s psychological empowerment were identified in Sari. The statistical population comprised 111124 women in the rural areas of Sari. Women were selected through stratified random sampling technique، from which a sample of 270 women was taken randomly. Research methodology applied in this study was a combination of descriptive-analytical and quantitative methods. Also Cranach’s alpha was 0. 85. The average age of women in rural areas was 46. 33 years and more than 86. 3 percent of rural women in Sari had more than 11 years of working experience in agriculture sector. The average family size was 4 per family. Also، 62 percent of the women''s psychological empowerment variance in rural areas of Sari was determined by six factors of communication rate: to have a loan from different sources، useful rate of methods and approaches، obstacles، solutions and education. The most effective factor on women''s psychological empowerment in rural areas of Sari was a loan from different source with path coefficient of 0. 423. The maximum amount was related to rural women''s loan getting from other women. The most useful methods in providing educational services for rural women in Sari were group activity methods such as educational workshops on processing agricultural products. The major barrier to rural women''s ppsychological empowerment was women''s lack of trust in each other and the main solution was giving loans and credits to rural women.
    Keywords: Psychological Empowerment, Indicators, Modeling, Rural Women, Sari