فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم بدری منش*، سهیلا صادقی فسایی صفحات 1-20
    مطالعات جامعه شناسان نشان می دهد که نقش زن خانه دار پیچیده است، به این معنا که گروهی از زنان آن را ارضاکننده می دانند گروهی دیگر آن را یکنواخت و آزار دهنده ارزیابی می کنند. این مقاله که مبنا بر پژوهش است، میزان رضایت زنان نسبت به خانه داری را ارزیابی می کند. مبنای نظری این پژوهش نظریه ی رضایت «مازلو» است که نیازهای انسان را برای هماهنگی با شرایط کار در سه دسته خلاصه می کند: «سطح اول: نیازهای حیاتی و زیستی؛ سطح دوم: نیاز های ارتباطی؛ سطح سوم: نیاز به شکوفا شدن استعدادها» بر این اساس، هرکاری که سطوح بالاتری از نیازها را تامین کند، کارکنان آن دارای رضایت بیش تری هستند. روش تحقیق، کیفی و کمی (پیمایشی) است. حجم نمونه ی نهایی 390 نفر بوده است که 300 نفر آن را زنان خانه دار و 90 نفر دیگر را نیز زنان شاغل تشکیل می دهند. این نمونه ها با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مناطق بیست گانه ی شهر تهران انتخاب شده اند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که زنان شاغل و خانه دار کار خانه را به کاری واقعی تعریف می کنند و انتظاراتی که از کار دارند این است که اولا استقلال مالی و امنیت خاطر آنان را حفظ کند که شامل همان نیازهای سطح اول رضایتمندی شغلی است. در مرحله ی بعد کار هم باعث پیوندشان با دیگران شود و آن ها را از انزوا دور نماید و هم نتیجه ی کارشان در اختیار کسی (همسر) قرار گیرد که به او عشق می ورزند که با نیازهای سطح دوم رضایتمندی مطابقت دارد و نهایتا این که کار، توان و استعداد آن ها را به کار گیرد که همان نیازهای سطح سوم رضایتمندی است.
    کلیدواژگان: خانه داری، دستمزد، رضایتمندی شغلی، زنان، مازلو
  • زهرا شاهی، احمد رضا اوجی نژاد صفحات 21-40
    هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش به شیوه ی رویکرد راه حل محور بر سازگاری اجتماعی وحل بحران هویت نوجوانان دختر در بندرعباس می باشد. این پژوهش به روش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی نوجوانان دختر شهر بندرعباس می باشد. نمونه ی پژوهش شامل 20 نفر درگروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل است که از بین 89 نفری که از میان 318 نفر تکمیل کننده پرسشنامه، نمره ی پایینی در پرسشنامه های بحران هویت و سازگاری اجتماعی اخذ کرده بودند، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب گردیده اند. پرسش نامه ی بحران هویت و سازگاری اجتماعی به همراه اطلاعات دموگرافی آزمودنی ها جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان داد آموزش به شیوه ی رویکرد راه حل محور بر سازگاری اجتماعی وحل بحران هویت نوجوانان دختر اثر مثبت و معنادار داشته است.
    کلیدواژگان: راه حل محور، بحران هویت، سازگاری اجتماعی، نوجوانان دختر
  • ابراهیم مسعودنیا، مرضیه فلاح صفحات 41-62
    فرار از منزل، از جمله رفتارهای ناسازگارانه ای است که از کودکان و نوجوانان سر می زند و با توجه به پیامدهای سوء آن، یکی از آسیب های خانوادگی و اجتماعی جامعه شناخته می شود. آسیبی که می تواند بهداشت روانی فرد و جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی دختران فراری و دختران عادی از نظر متغیرهای اجتماعی خانوادگی انجام شد. مطالعه ی حاضر با روش مورد- شاهدی انجام شد. بدین منظور 30 نفر از دختران فراری در مرکز خدمات اورژانس اجتماعی یزد، که تمام شماری شدند و 30 نفر از دختران عادی که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. با توجه به یافته های این پژوهش، پیشنهاد می شود خانواده ها به آسیب پذیری دختران نوجوان توجه داشته باشند و جامعه نیز آگاهی خود را نسبت به نیازهای روحی و عاطفی دختران بالا ببرد.
    کلیدواژگان: فرار دختران از منزل، عوامل اجتماعی، خانوادگی، حمایت اجتماعی، یزد
  • عذرا اعتمادی، سمیه جابری، رضوان سادات جزایری، سید احمد احمدی صفحات 63-74
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی مهارت های ارتباطی، الگوهای ارتباطی و سبک های حل تعارض با صمیمیت زناشویی در زنان شهر اصفهان می باشد. به این منظور از میان کلیه ی زنان متاهل شهر اصفهان در سال 1391، تعداد 200 زن به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند که به پرسشنامه های صمیمیت زوجین اولیاء، مهارت های ارتباطی کوئین دام، الگوهای ارتباطی(CPQ) و سبک های اداره ی تعارض بین فردی(ICMSI) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها، از روش همبستگی استفاده شد.نتایج همبستگی نشان داد که همه ی پنج بعد مهارت های ارتباطی (قاطعیت در کلام، بینش نسبت به فرایند ارتباط، درک پیام، کنترل عواطف، گوش دادن) با صمیمیت زناشویی همبستگی مثبت معنادار دارند. هم چنین همه ی ابعاد الگوهای ارتباطی (سازنده ی متقابل، اجتنابی متقابل و توقع/ کناره گیری) در زنان با صمیمیت زناشویی همبستگی معنادار دارند. بین هر پنج سبک حل تعارض، به جز سبک اجتنابی نیز با صمیمیت زناشویی زنان همبستگی معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، مهارت های ارتباطی، سبک های حل تعارض، زنان
  • علیرضا جمشیدی*، داود جمینی، حمید نظری سرمازه صفحات 75-94
    این پژوهش، باهدف بررسی عوامل پیش برنده و بازدارنده ی توسعه ی کارآفرینی زنان روستایی بخش میان کوه شهرستان اردل انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده که جهت گردآوری داده ها از مطالعات اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه ی زنان روستایی بخش میان کوه (8381N=) تشکیل می دهند که 254 نفر به عنوان نمونه ی مورد مطالعه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی، پرسشنامه ای بود که روایی صوری و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از تحلیل عاملی، شش عامل به عنوان عوامل پیش برنده و بازدارنده ی توسعه ی کارآفرینی زنان روستایی بخش میان کوه استخراج و نام گذاری شد. نتایج نشان داد که این عوامل به ترتیب 824/71 درصد و 784/67 درصد از واریانس عوامل پیش برنده و بازدارنده ی توسعه ی کارآفرین را در بین زنان روستایی مورد مطالعه، تبیین می کنند. هم چنین، نتایج پژوهش نشان داد که سهم عوامل پیش برنده، موثرتر از عوامل بازدارنده بوده و در نتیجه با ایجاد زمینه ی لازم می توان با تقویت عوامل پیش برنده و فائق آمدن بر عوامل بازدارنده، به توسعه ی کارآفرینی در بین زنان روستایی در بخش میان کوه کمک کرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، عوامل پیش برنده، عوامل بازدارنده، توسعه، بخش میان کوه
  • مهدی چرمچیان لنگرودی صفحات 95-120
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر در مدیریت ریسک در بین زنان برنج کار شهرستان ساری و طراحی مدل انجام شد. جامعه ی آماری تحقیق 1677نفر از زنان برنج کار شهرستان ساری می باشند. نمونه گیری تصادفی طبقه ای در این مطالعه به کاربرده شد و 248 انتخاب شدند. روش شناسی پژوهش، ترکیبی از روش های کمی و توصیفی- استنباطی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS 16 و Smart PLSاستفاده شد. میانگین سن زنان مورد مطالعه 68/46 سال بوده است. میانگین سابقه ی کار برنج کاری زنان روستایی 17/26 سال بود. مدل به دست آمده بیانگر آن بود که 2/19 درصد از واریانس استفاده از روش های مدیریت ریسک توسط زنان برنج کار شهرستان ساری توسط پنج متغیر منابع دریافت اطلاعات، منابع وام گیری، میزان مشکلات مالی در زمینه ی برنج کاری، سابقه ی کار برنج کاری و سطح تحصیلات زن برنج کار تبیین می شود و با توجه به ضرایب مسیر، میزان مشکلات مالی در زمینه ی برنج کاری، بیش ترین اثر را بر استفاده از روش های مدیریت ریسک توسط زنان برنج کار شهرستان ساری داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدل یابی معادله ی ساختاری، زنان برنج کار، ساری
  • بهرام میرزاییان، رمضان حسن زاده، میترا مصلحی جویباری* صفحات 121-138
    شواهدی در دست است که نشان می دهد امید به آینده در به زیستی و داشتن زندگی معنادار، تاثیر به سزایی دارد. شادکامی نیز به عنوان یکی از جنبه های مهم روانشناختی در سال های اخیر مورد توجه روانشناسان قرار گرفته، نقش و اهمیت باورها و تصور افراد از توانایی های خود در شئون زندگی، بیش از پیش روشن گردیده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین سهم امید به آینده ی معلمان در پیش بینی شادکامی دانش آموزان بود. روش مطالعه ی حاضر از نوع همبستگی می باشد که در سال 91-90 در بین مدارس راهنمایی دخترانه ی شهرستان قائم شهر انجام شد. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی خوشه ایاست. بدین منظور381 نفر از دانش آموزان دختر مدارس راهنمایی دخترانه ی شهرستان قائم شهر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه ی شادکامی «آکسفورد» (Oxford) و به ازای هر ده دانش آموز یک معلم مربوط به همان پایه (کلا 38 نفر) پرسشنامه ی امیدواری«اشنایدر»(Snyder) را پر کردند. داده ها با استفاده از آزمون (t) و ضریب همبستگی «پیرسون» تحلیل شد. با توجه به یافته های پژوهش، بین امید به آینده ی معلمان زن و میزان شادکامی دانش آموزان دختر، رابطه وجود دارد و امید به آینده ی معلمان می تواند شادکامی دانش آموزان را به طور موثر پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: امید به آینده، شادکامی، معلمان زن، دانش آموزان دختر
  • احسان پناهی، مریم سادات فاتحی زاده صفحات 139-156
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی سرمایه ی روانشناختی و کیفیت زندگی زناشویی در بین زوجین شهر اصفهان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ماهیتی، از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه ی آماری آن شامل کلیه ی متاهلان ساکن در شهر اصفهان (1392) بود. این پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. بدین طریق تعداد 75 زوج از اعضای جامعه انتخاب شدند و به وسیله ی پرسشنامه ی سرمایه ی روانشناختی «لوتانز» و همکاران(2007) و پرسشنامه ی کیفیت زندگی زناشویی «فلچر» (2000) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها در سطح استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و آزمون t) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سرمایه ی روانشناختی و کیفیت زندگی زناشویی، دارای همبستگی منفی (73/0 =r) می باشند. هم چنین بین مولفه های سرمایه ی روانشناختی و کیفیت زندگی زناشویی نیز رابطه ی منفی دیده شد. در تحلیل رگرسیون، مولفه ی خودکارآمدی و تاب آوری پیش بینی کننده ی کیفیت زندگی زناشویی بودند. (p<./05)
    کلیدواژگان: سرمایه ی روانشناختی، کیفیت زندگی زناشویی، مولفه ها، زوجین
|
  • Pages 1-20
    Sociological studies indicate that the role of household women is complex. Some women find it satisfying and others find it uniform and annoying. This article is based on research، which assesses satisfaction in women from housekeeping. Maslow''s theory is the theoretical basis of this paper that summarize the human needs for coordination with working conditions in three categories: First level is the critical needs and Biological. Second level is communication needs. The third level is the requirement for talent flourish. Accordingly، whatever provide the needs of the higher levels، is more satisfactory. The considered research methods are both qualitative and quantitative approaches. The final sample size was 390 that consist of 300 household women and 90 employed ones. These samples were selected from twenty areas of Tehran using multistage cluster sampling. The results indicate that both employed and household women define the house work as a real work and their expectation is that، first، to maintain their financial independence and peace of mind which including the needs of the first level of job satisfaction. Second، they expect that the work causes making link with others and also make them away from isolationism and also their work make benefit for their love (spouse) which is corresponded with the second level of work satisfaction. Finally، they expect that work should utilize their talents. This is exactly the third level of work satisfaction.
    Keywords: Houshold, women, quantitative method
  • Pages 21-40
    The aim of this study was to investigation of effectiveness of training methods solution focused therapy to increase girl''s adolescence Social adjustment and resolve crises identity in Bandar Abbas schools. the method of This study is semi-experimental kind of pre-test and post-test with experimental and control groups. statistical society is includes all girl''s adolescence of Bandar Abbas. The sample of this study is include 20 Person in experimental group and 20 Person in control group، that of the 89 Person that between the 185 Completing the questionnaire، who had received low scores in crises identity and Social adjustment questionnaires، were selected by cluster randomized sampling method. crises identity and Social adjustment questionnaires، with testable demographic information were used for collecting data. Data was analyzed by using analysis of covariance. The results showed that training methods solution focused therapy to increase girl''s adolescence Social adjustment and resolve crises identity has been significant and positive effect.
    Keywords: crises identity, Social adjustment, solution focused therapy, girl's adolescence
  • Pages 41-62
    Leaving the home is one of the misbehaviors which is seen among children and teenagers and having very bad consequences. It is assumed as a social-domestic problem. This problem may effect on the mental health of individuals and the society. This study aimed at comparing runaway girls with normal ones in terms of socio-domestic variables. This study was an experimental study including both experiment and control groups. 30 runaway girls in the Social Emergency Services Organization of Yazd and 30 normal girls were selected randomly in order to be compared. The instrument of this study includes: Girls’ Harassment Questionnaire and Perceived Social Support Scale (PSSS). There was a significant difference between runaway and normal girls، concerning physical harassment، ignorance، struggle and quarrel، mental harassment، Perceived Social Support (P<0. 01). The multiple logistic regression analysis revealed that predictive variables explained for 68. 1 to 90. 8 percent of the variance as a criteria for running away or being normal. Based on the findings، the author suggests that families pay more attention to teenager girls. Besides، the society should be aware of the mental and emotional demands of girls.
    Keywords: Running away of girls, Socio, family factors, Social support, Yazd
  • Pages 63-74
    The goal of this study is investigating the relationship between communicative skills، communicative patterns، conflict management styles and marital intimacy in Isfahanian women. In order to achieve to this، 200 women are selected from whole isfahanian ones by cluster random sampling to respond to questioners include the marital intimacy، Qeendom،s communication skills test-revised، interpersonal conflict management style)ICMSI (،the communication patterns questionnaire (CPQ(. For analyzing data، Pearson correlation is applied and multivariate regression for statistical analyzing is. The results of correlation show that all five dimensions of communicative skills(understanding verbal and nonverbal messages، listening، emotional regulation، being aware of communication process، assertiveness) have positive significant difference. There is significant correlation between all women''s dimensions of communicative patterns (mutual constructive communication، mutual avoidance communication، demand/ withdraw communication) and marital intimacy، too. There is correlation between five aspects and marital intimacy except avoidant style. Finally predicting equation of women''s marital intimacy base on row scores is attained.
    Keywords: marital intimacy, communicative skills, communicative patterns, conflict management style, women
  • Pages 75-94
    The present study was conducted aimed to investigate the driving forces and hampering factors affecting development of rural women entrepreneurship in Miankoh district، Ardal Township. The research was a descriptive analytical، documentation and field studies to collect data are used. Miankoh district of all rural women are the statistical population for this study (N = 8381). The sample (254 people) was selected using a stratified sampling method and Cochran formula. Questionnaires'' reliability was confirmed through computing Cronbach Alpha Coefficient which was 0. 95 for driving forces and 0. 94 for hampering factors. Statistical analysis was performed using the SPSS software and 4 factors were nominated and extracted as driving forces and 6 factors as hampering factors of Rural Women''s Entrepreneurship and development by using factor analysis technique. These factors 71. 824% and 67. 784% of the variance of the driving factors and hampering factors the development of entrepreneurship among rural women explain. It is revealed that contribution of driving forces for development of Rural Women''s Entrepreneurship is more than hampering factors. Thus driving forces should be improved and hampering factors should be recognized and solved for development of Rural Women''s Entrepreneurship in Miankoh District، Ardal Township
    Keywords: Entrepreneurship, Driving Factors, Hampering Factors, Rural Development, Miankoh District
  • Pages 95-120
    The overall aim of this research was to investigate factors affecting the risk management، proposing and designing a model among rice cultivating women in Sari. The population of the study comprised 1677 rice cultivating women in Sari of whom 248 women were selected through stratified random sampling. A combination of quantitative، descriptive-inferential statistics served as the methodology of the study and SPSS 16 and Smart PLS were applied for data analysis. Cronbach’s alpha and ordinal theta were 0. 84 and 0. 89 respectively. The average age range of women in the study was 46. 68 years and their relative work experience was 26. 17 years. Using partial least squares (PLS) the obtained model showed that 19. 2 percent of the risk management variance strategies by rice cultivating women in Sari are classified and explained by five variables of information sources، borrowing sources، financial problems range in cultivating rice، farmers'' work experience and rice cultivating women''s education level. Regarding the path coefficients، farmers'' financial problems are most effective in applying risk management strategies by rice cultivating women in Sari.
    Keywords: Risk management, Structural equation modeling (SEM), Rice cultivating women, Sari
  • Pages 121-138
    There is some evidence that out looking hope has a great role in well-being and having meaningful life. Happiness as an important component of psychology attracted the attention of psychologists in recent years. The role and importance of people''s beliefs and imagination about their capabilities to produce designated levels of performance that exercise influence over events that affect their lives have been clear more than ever. This research aimed to study the role of out looking hope of the female teachers in predicting the happiness of the female students. The research is a co relational research which was performed among 381 female students in guidance schools in Ghaemshaher in 90-91. Among 45 female schools from four main regions of the city، ten schools were selected randomly. In each school، 3 grades and in each grade according to the whole students of the class، some students filled Oxford Happiness Questionnaire. In each class one of the teachers of that grade filled Snyder Hope Scale. Data was analyzed by T test and Pearson correlation coefficient analysis. Analysis clearly shows that out looking hope of the teachers is correlated with happiness of the students. The study showed that hope in teachers is an effective factor in predicting happiness of the students.
    Keywords: happiness, hope, female teachers, female students
  • Pages 139-156
    The purpose of this research was studying the relationship between factors of psychological capital and marital life among Isfahanish couples. The research method was descriptive correlating and the statistic population of the research was all of couples who lived Isfahan in 2013. Available sampling was used in the research. 75 couples selected in this way. they were asked by Lutans’s (2007) psychological capital questionnaire and Fletcher'' (2000) marital life questionnaire. Data analyzed in Inferential statistics level (pearson'' correlation coefficient، maltiple regression and independent t test). The results indicated that there was a positive relation between psychological capital and marital life among the couples (p<. /05). These results indicated also that there are a significant relationship between marital life and four factors of psychological capital (hope، self efficient، optimism and resiliency) in level of p<. /05. self efficient and resiliency were predictors for marital life in regression analysis.
    Keywords: Psychological Capital, Marital Life, Couples