فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید سینا، صمد کریم زاده، فتاح ناظم، عبادالله احمدی صفحات 1-18
    هدف از این تحقیق ارائه مدل ساختاری پیش بینی ابعاد فرسودگی شغلی مدیران زن دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک براساس کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و مدیریت دانش است. این پژوهش از نوع کاربردی، توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری مورد بررسی این تحقیق شامل 340 نفر از مدیران زن گروه های مختلف آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو با استفاده از جدول مورگان تعداد 180 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق، از سه پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981)، کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، تعهد سازمانی می یر (1990) و مدیریت دانش شرون لاوسون (2003) استفاده گردید که با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ پایایی کلیه پرسشنامه ها محاسبه گردید. با استفاده از آمار استنباطی شامل استفاده از روش همبستگی، تحلیل مسیر جهت ارائه الگو، استفاده از رگرسیون جهت بررسی رابطه بین متغیرها و ابعاد مرتبط با هر متغیر، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و نتایج نشان داد که: 1- بین کیفیت زندگی کاری و دو بعد فرسودگی شغلی (خستگی عاطفی و مسخ شخصیت) رابطه منفی و معنی دار وجود دارد و کیفیت زندگی کاری به ترتیب متغیرهای خستگی عاطفی و مسخ شخصیت را پیش بینی نمود.
    2- تعهد سازمانی تنها قادر به پیش بینی عملکرد فردی در فرسودگی شغلی مدیران بود.
    3- مدیریت دانش قادر به پیش بینی ابعاد فرسودگی شغلی نبود به جز بعد عملکرد فردی که یک رابطه مثبت و مستقیمی را با مدیریت دانش نشان داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، مدیریت دانش
  • سمانه همایونی میمندی، ژاله رفاهی، زهره حسن زاده، نورمحمد بخشانی صفحات 19-34
    هوش هیجانی جدیدترین تحول در زمینه فهم رابطه میان فکر و هیجان است که فرد را به طور موثری با نیازها، فشارها و چالش های زندگی سازگار می کند. هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی یکی از عمده ترین و با این حال چالش انگیز ترین موضوع در حیطه ی علم مشاوره است. یکی از عوامل ارتباطی که پژوهش ها تاثیر آن را بر هماهنگی رابطه زناشویی نشان داده اند، ادراک انصاف در رابطه زناشویی است. هدف نهایی این مطالعه بررسی تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم هوش هیجانی بر هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی با میانجی گری ادراک انصاف بود. جامعه ی آماری (150 زن، 150 مرد) در شهر شیراز در سال 1392 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه خود- گزارشی هوش هیجانی (EQS)، پرسشنامه هماهنگی زناشویی (MHQ)، ناهماهنگی زناشویی (MDQ)، مقیاس ادراک انصاف (MEP)بود. تحلیل داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و اثرات غیرمستقیم از طریق آزمون بوت استراپ انجام شد. نتایج نشان داد که مدل ارزیابی شده از شاخص برازندگی خوبی برخوردار بود. هم چنین نتایج حاصل از تحلیل مدل نشان داد که هوش هیجانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی را تحت تاثیر قرار می دهد و ادراک انصاف بعنوان عامل بسیار مهمی در روابط سالم شناخته شد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هماهنگی زناشویی، ناهماهنگی زناشویی، ادراک انصاف
  • جابر مولایی، شهلا یوسف وند صفحات 35-46
    عدم گرایش به حجاب مناسب و منطبق با هنجارهای اسلامی، از مهم ترین مسایل امروزین جوامع اسلامی است و رعایت موازین اسلامی و پوشش مناسب یکی از مهم ترین دغدغه های کنونی جامعه ما است. این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی، گرایش دانشجویان دختر را نسبت به حجاب بررسی می کند. داده های این پژوهش با روش پیمایشی از نمونه ای با حجم 251 نفر از جمعیت 719 نفری دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور شهر آبدانان جمع آوری شده است. روش نمونه گیری مطالعه مزبور تصادفی طبقه ای بوده است. نتایج بررسی نشان داد که بین استفاده از رسانه های جمعی خارجی، تصور از بدن، اعتقادات دینی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده و گرایش به حجاب رابطه وجود دارد. 65 درصد ازتغییرات گرایش به حجاب را تبیین کرده اند. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد که گرایش به حجاب در بین دانشجویان دختردانشگاه پیام نور شهرآبدانان، متوسط روبه بالا است.
    کلیدواژگان: جامعه شناختی، دانشجویان دختر پیام نورآبدانان، حجاب
  • محمد عباس زاده، بتول محمودمولایی کرمانی*، فرانک اقدسی علمداری صفحات 47-66
    امروزه، جراحی های زیبایی، به عنوان یکی از جراحی های پرطرفدار در دنیا شناخته می شود. افرادی که به این جراحی ها اقدام می کنند، لزوما مشکل جسمی ندارند؛ بلکه اغلب به خاطر ملاک های زیبایی قابل قبول در اجتماع که همانا پذیرش اجتماعی می باشد، دست به این اقدام می زنند. بر این اساس، این تحقیق با هدف سنجش میزان گرایش زنان به زیبایی با عمل جراحی در نظر دارد به بررسی تاثیر عواملی چون پذیرش اجتماعی و رسانه ها بر این گونه جراحی ها بپردازد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و 385نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب انتخاب گشته اند. روش آماری مورد استفاده، شامل رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر بوده و برای محاسبه ضرایب مسیر از برآوردهای روش ایموس[1] استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد تاثیر متغیر پذیرش اجتماعی بر میزان گرایش زنان به زیبایی با عمل جراحی بیش تر از متغیر رسانه ها بوده است. هم چنین، متغیرهای یاد شده توانسته اند، 31 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: جراحی های زیبایی، پذیرش اجتماعی، رسانه های جمعی، تبریز، زنان
  • وحیده مفید، احمد احمدی، عذرا اعتمادی صفحات 67-83
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مشاوره شناختی- رفتاری و راه حل مدار بر رضایت جنسی زنان شهر اصفهان و مقایسه ی تاثیر این دو روش در افزایش رضایت جنسی انجام شد. روش این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره و فرهنگسراهای شهر اصفهان در سال 1392 بودند، که حداقل یکسال از ازدواج آنها می گذشت، دارای حداقل تحصیلات دیپلم بودند، و در محدوده سنی 40-20 سال قرار داشتند. از این جامعه 45 زن انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. متغیر وابسته در این پژوهش رضایت جنسی بود که با پرسشنامه رضایت جنسی لارسون ارزیابی شد، متغیرهای مستقل مشاوره شناختی– رفتاری (در هشت جلسه) و مشاوره راه حل مدار (در شش جلسه) بودند، که بر روی دوگروه آزمایش اعمال شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار 19-spss و روش آماری کواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مشاوره شناختی- رفتاری و راه حل مدار هر دو بر رضایت جنسی زنان موثراست (p<0.01)، در ضمن مشاوره شناختی-رفتاری نسبت به مشاوره راه حل مدار اثربخشی بیش تری نشان داد. براساس نتایج این پژوهش اثربخشی مشاوره شناختی-رفتاری و راه حل مدار بر رضایت جنسی زنان و تاثیر بیش تر مشاوره شناختی-رفتاری مشخص شد. بنابراین از این نتیجه می توان در پیشگیری و بهبود مشکلات جنسی زنان در مراکز آموزشی، مشاوره و درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مشاوره شناختی، رفتاری، مشاوره راه حل مدار، رضایت جنسی
  • حشمت الله سعدی، سارا جلیلیان، احمد یعقوبی فرانی صفحات 85-107
    هدف اصلی از این تحقیق بررسی تاثیر کسب و کارهای خانگی بر توانمندی اجتماعی زنان روستایی شهرستان اسلام آبادغرب است. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و ابزار گرد آوری اطلاعات به صورت پرسشنامه و همگام با مصاحبه بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل 265 نفر از زنان روستایی که دارای کسب و کارخانگی می باشد که 161 نفر از آنان (براساس فرمول کوکران) به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی ابزار تحقیق توسط متخصصین تایید گردید و جهت تعیین پایایی ابزار، از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای بخش های مختلف بطور میانگین در حد 92/0 بود. جهت انجام آزمون های آماری از نرم افزار SPSS و آزمون های نیکویی برازش و مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار لیزرل (Lisrel)، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مدل طراحی شده معادلات ساختاری برای توانمندسازی زنان روستایی منعکس کننده یک برازش مطلوب و درحد انتظار می باشد. علاوه بر این یافته های تحقیق حاکی از آن است که توانمندی اجتماعی 3/63 درصد از زنان در حد بالایی است. هم چنین توانمندی اجتماعی با نوع کسب و کار خانگی ارتباط معنا دار دارد.
    کلیدواژگان: توانمندی اجتماعی، شهرستان اسلام آبادغرب، زنان روستایی، کسب و کار خانگی
  • مجید موحد، محمدتقی عباسی شوازی صفحات 107-134
    مساله جنسیت یکی از موضوعات مغفول در جامعه شناسی دین تا نیمه دوم قرن بیستم بوده است. دینداری بالاتر زنان، جایگاه آنان در سلسله مراتب اقتدار دینی و حضور و مشارکت آنان در اجتماعات دینی از جمله موضوعات مناقشه انگیز معاصر می باشد. ظهور و گسترش اینترنت و ورود دین به فضای مجازی ابعاد تازه تر و ناشناخته تری را به این حوزه مطالعاتی بخشیده و شواهد چندانی از وضعیت زنان در اجتماعات دینی مجازی وجود ندارد. بر همین اساس، این مطالعه درصدد پاسخگوئی به این سئوالات بوده است که میزان و سطوح مشارکت دینی زنان در اجتماع دینی مجازی مورد مطالعه چگونه است؟ آیا زنان توانسته اند با بهره گیری از پتانسیل های اجتماعات مجازی موقعیت خود را در اجتماعات دینی بهبود بخشند؟ و این وضعیت چه اشاراتی برای اجتماعات دینی در دنیای واقعی دارد؟ این مطالعه بخشی از مطالعه گسترده تر قوم نگارانه مجازی بوده است و داده ها با روش وبنوگرافی از کلوب امام رضا (ع) جمع آوری و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که زنان در تمامی فعالیت های دینی و حتی سلسله مراتب اقتدار دینی در این اجتماع مجازی مشارکت بالاتر و حضور فعال تری به نسبت مردان دارند. به بیانی دیگر زنان نه تنها با بهره گیری از فضای مجازی و امکانات آن توانسته اند علایق دینی خود را فارغ از محدودیت های جنسیتی اجتماعات دینی سنتی در دنیای واقعی دنبال کنند، بلکه با حضور و مشارکت خود اجتماعی مساواتگرایانه تر و جنسیت زدائی شده تر از اجتماعات دینی واقعی بوجودآورند.
    کلیدواژگان: اجتماعات دینی مجازی، واقعی، امام رضا(ع)، مشارکت دینی، جنسیت، زنان
  • نازنین هنرپروران صفحات 135-150
    این تحقیق با هدف تبیین اثر بخشی رویکرد پذیرش و تعهد بر بخشش و سازگاری زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر انجام پذیرفت. طرح تحقیق در این پژوهش، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از پرسشنامه بخشش ری و پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینرجهت گردآوری داده ها استفاده گردید.جامعه آماری پژوهش زنان خیانت دیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز در سه ماهه سوم سال 92 بودند. نمونه گیری در این تحقیق به روش هدفمند بوده است و نمونه های بالینی از بین مراجعین به 5 مرکز مشاوره شیراز که به دلیل خیانت، مراجعه کرده و داوطلب شرکت در پژوهش بودند30 نفر به طور تصادفی انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند. برنامه درمانی بر مبنای رویکرد پذیرش و تعهد در طی10 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه به صورت مشاوره گروهی انجام شد. و پس آزمون 6 ماه بعد نیز بر روی آزمودنی ها اجرا گردید. نتایج نشان دهنده تاثیر رویکرد پذیرش و تعهد بر بخشش بامیزان تاثیر 72/0 بود. بین میانگین نمرات پس آزمون سازگاری زناشویی زنان گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری با میزان تاثیر 77/0 وجود داشت. تحلیل کوواریانس تاثیر اثر را در بعد رضایت زناشویی 58/9، در بعد همبستگی دو نفری 65/24، در بعد توافق دو نفری 60/87 و در در بعد ابراز محبت 62/9 در سطح (005/0>P) معنادارنشان داد. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که اثرات درمانی این رویکرد در پیگیری نیز همچنان حفظ شده بود.
    کلیدواژگان: رویکرد پذیرش و تعهد (ACT)، بخشش، سازگاری زناشویی، زنان آسیب دیده از خیانت همسر
|
  • Pages 1-18
    The purpose of the present study is to offer a structural model for predicting dimensions of job burnout on the base of quality of working life، organizational commitment and knowledge management among female managers of Islamic Azad University، region 1. The research is a kind of applied and descriptive- correlative one. The statistical population consisted of 340 female managers from different educational groups working in the region one، at Islamic Azad University. 180 subjects were selected by random cluster sampling method and Morgan Table. The data were collected by four questionnaires: Job Burnout (Maslach and Jackson، 1981)، The Quality of Working Life (Walton، 1973)، Organizational Commitment (Meyer، 1990) and the Knowledge Management (Lawson، 2003). The reliability of all four questionnaires were calculated by Cronbach''s alpha. The findings showed the following
    Results
    1. there is a significant and negative relationship between working life quality and two dimensions of job burnout (emotional burnout and personality transformation) and quality of working life predicts emotional burnout and personality transformation respectively. 2. Organizational commitment was only able to predict individual performance in managers'' job burnout. 3. Knowledge management was not able to predict job burnout، except individual performance which showed a positive and direct relationship with it.
    Keywords: Job Burnout, Quality of Working life, Organizational Commitment Knowledge Management
  • Pages 19-34
    Emotional Intelligence is the most recent development in understanding the relationship between thought and emotion that effectively makes a person compatible with needs، pressures and challenges of life. Marital harmony and discard is considered as one the most important and yet the most challenging issue in the field of counseling science. Investigations have shown that one of the related factors in marital relationship is perception of equity in marital relationship. This study aimed to investigate the direct and indirect effects of emotional intelligence on marital harmony and discard with mediation of perception of equity. The subjects of the study were 150 couples (150 men، 150 women) whose children were studying at elementary schools of Shiraz، selected by multiphase random sampling in 2013. Assessment instruments contained Emotional Intelligence Questionnaire Self-Report (EQS)، Marital Harmony Questionnaire (MHQ)، and Marital Discard Questionnaire (MDQ)، and Measure of Equity Perceived (MEP). Data were analyzed by structural equation modeling (SEM) and also the indirect effects were tested by bootstrapping method. The results indicated that the proposed model did have good fit indices. The results also showed that the emotional intelligence affects both directly and indirectly on marital harmony and marital discard and perception of equity is known as the most important factor in healthy relationships.
    Keywords: Emotional Intelligence, Marital Harmony, Marital Discard, Perception of Equity
  • Pages 35-46
    Attention to the veil which is appropriate and according to the Islamic norms is considered as the most important problem of modern Muslim societies and observing the Islamic criteria and having a suitable cover is one of the most important challenges of our current society. This research examined the tendency of female student to be veiled by sociological approach. Data had been collected by survey method from a sample of 251 individuals from a population of 719 students at Abdanan Payam Nour University. The stratified random sampling method was used. The results showed that there were a relationship between the use of foreign mass media، body image، religious beliefs، socio-economic base of family and tendency to be veiled. 65% of changes have clarified the tendency for the veil. Finally the findings showed that the tendency to be veiled among Payam Nour students in Abdanan was average and more than average amount.
    Keywords: Sociological, Female Students of Payam Nour University in Abdanan, Veil
  • Pages 47-66
    Today، cosmetic surgery is known as one of the most popular operations in the world. People who undergo these surgeries may not have physical problems but often do this action due to the certainly acceptable criteria of beauty in the community that is the social acceptance. Accordingly، this study intended to determine the influencing factors on the cosmetic surgery to study the effects of mass media and social acceptance on such surgeries. Method of research was survey and 385 people have been selected by stratified random sampling. The statistical methods including multiple regression and path analysis were used and estimation method of AMOS was utilized to calculate the coefficient path. The results showed that the effect of social acceptance variable on the tendency of women for cosmetic surgery is more affected than the media variable. Also، the variables mentioned above have been able to explain 31% of changes in the dependent variable.
    Keywords: Cosmetic Surgery, Social Acceptance, Mass Media, Tabriz, Women
  • Pages 67-83
    The purpose of the present research was to examine the effect of cognitive-behavioral counseling and solution-oriented counseling on women''s sexual satisfaction in Isfahan and to compare their effects on increasing sexual satisfaction. The quasi-experimental، pretest-posttest with control and experimental group was used as a method. Population included all women referred to counseling centers and cultural centers of Isfahan in 2013، who had been married at least for one year، had a diploma degree and ranged in the age from 20 to 40 years old. 45 women selected were randomly divided into two experimental groups and one control group. The dependent variable in this study was the sexual satisfaction assessed by Larson''s sexual satisfaction questionnaire. The independent variables of cognitive-behavioral counseling (during eight sessions) and solution-oriented counseling (during six sessions) were applied on two experimental groups. Data were statistically analyzed by using SPSS 19 and covariance. The results of this study showed that the efficiency of both cognitive-behavioral and solution-oriented counseling to women''s sexual satisfaction (p<0. 01). Moreover cognitive-behavioral counseling demonstrated more effectiveness than solution-oriented counseling. Therefore، these results can be used in training، counseling and treatment centers to improve and prevent women''s sexual problems.
    Keywords: cognitive, behavioral counseling, solution, oriented counseling, sexual satisfaction
  • Pages 85-107
    The main purpose of this study was to investigate the Influence of home based businesses on rural women''s social empowerment. The research method was a survey and data were collected by a questionnaire and an interview. Statistical population included 265 rural women with home based business in the county of Islamabad-Qarb. The sample size consisted of 161 subjects from these rural women selected by Cochran''s formula and a random sampling method. Data were collected by a structured questionnaire and an interview whose validity was verified by a group of professors and experts. The reliability of the questions were tested during a pre-test process by using a Cronbach''s alpha test and it was 0. 92 (α=0. 92). These showed a high potential research tool for gathering information. SPSS for statistical tests and LISREL for Goodness of Fit Tests and Structural Equation Modeling were used. The results of paper showed a good and expected fitness level of the structural equation model for the rural women''s empowerment. Moreover، research findings indicated that the social empowerment of 63. 3 % of women studied was high and there was also a significant relationship between social empowerment and type of home based businesses.
    Keywords: Islamabad, Qarb County, Home based Business, Rural Women, Social Empowerment
  • Pages 107-134
    Gender Issue has been a neglected concept in the sociology of religion until the second half of twentieth century. Higher religiosity of women in compare to men، their position in the hierarchy of religious authority and their involvement in religious communities have been controversial contemporary issues in this area. The emergence and expansion of new communication technologies including internet and the presence of religion on virtual space، especially virtual religious communities have made this issue more complex. This study is a part of a virtual ethnographic study which aims to explore the type and level of women''s religious participation in the virtual religious community; and whether using internet and cyberspace by women is promoting their position in the virtual religious community. Data was gathered from Imam Reza''s club on cloob. com by using webnography method and a long-term online participation، and data was analyzed by content analysis. The results of this study showed that women are more active and have higher level of participation in all types of religious activities in compare to men. They also have a good position in hierarchy of religious authority in the community. It seems that women not only have empowered themselves with the proper use of cyberspace facilities to pursue their religious interests regardless of the gender constraints of actual religious communities، but also have challenged patriarchal religious authority of religious communities. It seems that the virtual religious communities in compare to actual religious communities are more egalitarian and without gender constrains.
    Keywords: Virtual, Actual Religious Communities, Imam Reza, Religious Participation, Gender, Women
  • Pages 135-150
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on forgiveness and marital adjustment among women damaged by marital infidelity. The research was a quasi-experimental study with pre and post- test design with a control group. Assessment instruments consisted of Ray''s forgiveness Questionnaire and Dyadic Adjustment Scale (Spanier، 1976). Statistical population included all women referring to counseling centers located in Shiraz during fall 2013 due to infidelity. Sampling method was purposeful and volunteers who participated in the study were chosen from 5 counseling centers. 30 women selected were randomly assigned to experimental (15 persons) and control (15 persons) groups. Treatment plan on the base of acceptance and commitment therapy was performed in 10-sessions، each for 90 minutes in group counseling form. Post- test was performed 6 months later. The results showed the effectiveness of acceptance and commitment therapy on forgiveness by 0. 72. There were significant differences between experimental and control groups in comparing mean scores of marital adjustment post-test by 0. 77. Analysis of covariance showed that the effect was significant (0. 005> P) in marital satisfaction 9. 58، correlation dimension for two people 24. 65، and mutual agreement 87. 60 and showing love 9. 62. Also results indicated that the therapeutic effect of this approach was maintained at follow-up.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Forgiveness, Marital Adjustment, Women Damage Caused by Marital Infidelity