فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب شریفی، هوشنگ ایروانی، ژیلا دانشور عامری صفحات 1-20
    این پژوهش با هدف تحلیل عوامل پیش برنده و بازدارنده توسعه اشتغال زنان روستایی شهرستان نجف آباد انجام شد. روش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل زنان روستایی بین 15-64 سال شهرستان نجف آباد بود (7354=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برآورد گردید و180نفر بصورت نمونه گیری با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بوده که اعتبار (روایی) آن با نظر متخصصین و اساتید مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران مورد تایید قرار گرفت. اعتماد (پایایی) ابزار تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (بالای 9/0) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSwin نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی مربوط به عوامل بازدارنده نشان داد که متغیرها در هفت عامل زیرساختی- حمایتی، فرهنگی- روانشناختی، مهارتی، اعتماد اجتماعی، ساختاری، انگیزشی-شناختی و تسهیلات بانکی قرار گرفتند که این هفت عامل 50/66 درصد کل واریانس را تبیین می کند. در تحلیل عاملی عوامل پیش برنده 5 عامل آموزشی- حمایتی، فرهنگی- زیرساختی، خانوادگی، مشارکت اقتصادی و نهادی شناسایی شد که این پنج عامل68/60 درصد کل واریانس را تبیین می کند. به علاوه یافته ها نشان داد سهم عوامل بازدارنده بیشتر از عوامل پیش برنده می باشد.
    کلیدواژگان: پیش برنده ها، بازدارنده ها، اشتغال، زنان روستایی
  • اعظم رفیعی، عذرا اعتمادی، فاطمه بهرامی، رضوان سادات جزایری صفحات 21-40
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر آموزش آمادگی برای ازدواج بر انتظارات زناشویی و مولفه های آن در دختران عقد کرده شهر اصفهان بود. روش این تحقیق نیمه تجربی بوده و از طرح پیش آزمون– پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری کلیه دختران مراجعه کننده به یکی از فرهنگسراهای شهر اصفهان و نمونه 60 نفر از دختران عقد کرده بودند که از بین داوطلبان ثبت نام کننده در این طرح انتخاب (این افراد نمرات بالاتری نسبت به سایر افراد در پرسشنامه انتظارات زناشویی کسب کردند) و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه انتظارات زناشویی بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که آموزش آمادگی برای ازدواج بر انتظارات زناشویی دختران و مولفه های آن شامل: انتظار از همسر به عنوان دوست و حامی، انتظار از زندگی زناشویی و انتظار از یک رابطه ایده آل، در مرحله پس آزمون به صورت معناداری اثر گذار بود (p<0/005). بنابراین می توان گفت آموزش آمادگی برای ازدواج در جهت بهبود انتظارات زناشویی و ابعاد آن موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش آمادگی برای ازدواج، انتظارات زناشویی، دختران عقد کرده
  • غریب فاضل نیا، رضوان هاشمی صفحات 41-66
    این پژوهش، با هدف بررسی و تحلیل باورهای اجتماعی- فرهنگی بازدارنده مشارکت زنان روستایی در فرآیند برنامه ریزی و توسعه پایدار روستایی، سکونتگاه های روستایی شهرستان رستم انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر بررسی منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه بوده، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، محدوده روستایی (شامل؛ روستاهای شوسنی، ضامنی و میرخیرالله) از بخش مرکزی شهرستان رستم می باشد که دارای 2813 نفر جمعیت و 773 خانوار است که 966 نفر از جمعیت را زنان بین 18 تا 59 سال تشکیل می دهند که 275 نفر از زنان بین 59-18سال به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده اند. یافته ها حاکی از آن است که پاسخ دهند ه گان باورهای بازدارنده اجتماعی مشارکت زنان را با میانگین 54.37 نسبت به باورهای بازدارنده فرهنگی مشارکت زنان با میانگین 49.67 در فرایند برنامه ریزی و توسعه روستایی مناطق روستایی شهرستان رستم مشهود تر دانسته اند و با قاطعیت بیش تری پاسخ دادند. هم چنین، نتایج آزمون نیز تفاوت معناداری را به خوبی نشان می دهد. از آنجائی که مقدار p.value کوچکتر از(05/0=α) است فرض H0 را در تمامی موارد ذکر شده نمی توانیم بپذیریم.
    کلیدواژگان: باورها، اجتماعی، فرهنگی، موانع مشارکت زنان، توسعه روستایی، شهرستان رستم
  • مجید کفاشی صفحات 67-86
    این تحقیق با هدف شناخت عوامل تاثیر گذار بر ایجاد شکاف نسلی و دستیابی به یک الگوی نظری تحلیلی می باشد که با استفاده از نظریه های مرتبط،عوامل مهم و اثرگذار مورد بررسی قرار می گیرد. این تحقیق با طرح پرسش هایی، به تحلیل و تبیین موضوع پژوهش پرداخته است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. نمونه مورد مطالعه 586 نفر از جوانان بین 20 تا 25 سال ساکن در شهر تهران می باشند که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه پژوهشگر ساخته است که مبتنی بر طیف لیکرت طراحی شده است. در این مقاله به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss و برای آزمون مدل نظری تحقیق از نرم افزار لیزرل[1] استفاده شده است. نتایج این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه آماری مستقیم و معکوس بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته حکایت دارد. به عبارت دیگر رابطه معنی داری بین شاخص های اجتماعی و فرهنگی شامل سبک زندگی، موقعیت محل سکونت، معاشرت با گروه همسالان، پایگاه اجتماعی والدین، دسترسی به وسایل ارتباط جمعی، نظام آموزشی با متغیر وابسته شکاف نسلی وجود دارد. هم چنین نتایج الگوسازی معادلات ساختاری حکایت از رابطه بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته است،که با توجه به شاخص های الگوسازی می توان استدلال کرد مدل های ارائه شده از برازش خوبی برخوردار بوده و انطباق مطلوبی بین مدل به تصویر درآمده و یا مدل ساختاری شده با داده های تجربی دارند.
    کلیدواژگان: نسل، شکاف نسلی، خانواده، اجتماعی، فرهنگی
  • سید احمد هاشمی صفحات 87-102
    مشارکت سیاسی زنان یکی از موضوعات مهمی است که در حوزه های گوناگون علوم اجتماعی و سیاسی به آن توجه خاص می شود. این مطالعه بر آن است که به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت سیاسی زنان بپردازد و دلایل استقبال محدود زنان ایرانی را در عرصه مشارکت سیاسی کشور بررسی کند.تحقیق مذکور با استفاده از روش توصیفی و به شیوه پیمایشی انجام گرفت. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی زنان شهرستان لامرد در گروه سنی 18-39 به تعداد 3422 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 343 پاسخ دهندگان نهایی پژوهش را تشکیل دادند. جهت جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ 82/. محاسبه شد. هم چنین با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار SPSS نتایج داده ها مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های و نتایج تحقیق حاکی از آن بود که (وضعیت تاهل، اعتماد سیاسی، خانواده سیاسی، میزان تقید مذهبی، تمایل به کسب قدرت و مقام) در مشارکت سیاسی زنان موثر است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، خانواده سیاسی، جامعه پذیری سیاسی، پایگاه اجتماعی
  • محبوبه فولادچنگ، سمیه حسن نیا صفحات 103-120
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر شادکامی و خودکار آمدی زنان سرپرست خانوار بود. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی (پیش آزمون- پس آزمون) با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش را کلیه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی شهر یاسوج تشکیل دادند که 30 نفر از این زنان با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، انتخاب گردیدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه شادکامی آکسفورد و پرسش نامه خودکارآمدی شرر استفاده شد. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و کنترل، آموزش تنظیم هیجان بر روی گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت 2 جلسه در هفته اجرا گردید. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از داده ها نشان داد، آموزش تنظیم هیجان با کنترل اثر پیش آزمون، می تواند باعث افزایش شادکامی و خودکارآمدی زنان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شود. برخورداری از مهارت تنظیم هیجان می تواند افراد را در موقعیت های هیجانی کنترل و هدایت نموده و منجر به عملکرد بهتر آنها در این موقعیت ها شود. افرادی که مجهز به تنظیم هیجان هستند شادی بیش تری را تجربه می کنند و به دلیل توانایی کنترل موقعیت ها، کارآمدتر می باشند.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، شادکامی، خودکارآمدی
  • حلیمه عنایت، مجید موحد مجد، بهجت حاجیان بهجت حاجیان* صفحات 121-140
    هدف از این تحقیق، شناسایی میزان اعتماد به همسر در بین زنان و مردان متاهل شهر اصفهان و عوامل فرهنگی مرتبط با آن است. بدین منظور 400 زن و مرد متاهل در شهر اصفهان که بیش از یک سال از ازدواج آن ها گذشته بود با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تعیین پایایی پرسشنامه از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین جنس و ارزش های دینی در باب خانواده با اعتماد به همسر، رابطه معنی دار وجود دارد. مردان نسبت به زنان، اعتماد بیش تری نسبت به همسر خود داشتند. هم چنین در نتایج حاصل از مدل رگرسیونی برای متغیر اعتماد به همسر، متغیر ارزش های دینی در باب خانواده در مرحله اول وارد مدل گردید که 45% از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمود. سپس متغیر جنس وارد مدل گردید و میزان تبیین را به 47% افزایش داد. در کلیه مدل های رگرسیونی مربوط به متغیر وابسته و ابعاد آن، متغیر «ارزش های دینی در باب خانواده» به عنوان اولین متغیر تبیین کننده برای اعتماد به همسر و ابعاد صداقت، صراحت، وفاداری و حسن ظن، و تنها متغیر تبیین کننده تغییرات برای ابعاد امنیت و رضایت عاطفی وارد مدل گردید.
    کلیدواژگان: اعتماد به همسر، مردان و زنان متاهل، خانواده، ارزش های دینی
  • محمدحسن شربتیان*، پروانه دانش، اعظم احمدی صفحات 143-166
    امنیت از مهمترین مولفه های اجتماعی، روانشناختی و فرهنگی هر جامعه ای است که با توجه به حوزه مطالعات جامعه شناختی این مولفه برای حیات هر نظام سیاسی و اجتماعی لازم است. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه عواملی است که موجب ایجاد و ارتقاء امنیت اجتماعی زنان در کلانشهر مشهد می گردد. چارچوب نظری این پژوهش ترکیبی از آراء و رهیافت های نظری (قدرت محور، هویت محور، فمینیستی، نظریه فضای دفاع قابل شهری و...) است. این پژوهش در سال 1392 براساس روش پیمایشی در بین زنان 20 تا 64 ساله، با حجم نمونه391 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده وخوشه ای درمناطق شهری مشهد و با ابزارپرسشنامه محقق ساخته انجام شد. متغیرهای، حمایت اجتماعی، نگرش فرد به خود، امنیت اقتصادی، نگرش به پوشش، مقاومت اجتماعی، استفاده از وسایل ارتباط جمعی و برنامه ریزی و طراحی شهری به عنوان عواملی بودند که رابطه آنها با متغیر وابسته امنیت اجتماعی سنجیده شد. درنهایت با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره می توان نشان داد که استفاده از رسانه های جمعی، نگرش به پوشش، طراحی و برنامه ریزی شهری، نگرش فرد به خود و امنیت اقتصادی با امنیت اجتماعی رابطه معنادار دارد. هم چنین برای مقایسه میزان امنیت اجتماعی در بین زنان شهر مشهد با توجه به منطقه محل سکونت، ابتدا جامعه آماری را به دو گروه تقسیم کردیم: گروه اول زنانی هستند که در مناطق بالا شهر و گروه دوم زنانی که در مناطق پایین شهر مشهد سکونت داشته اند؛ سپس از آزمونT برای مقایسه و تفاوت سطح معناداری بین این دو گروه استفاده کردیم. طبق نتایج بین مناطق محل سکونت زنان و امنیت اجتماعی آنان تفاوت معناداری مشاهده نگردید. به طور کلی میزان امنیت اجتماعی زنان در شهر مشهد، در سطح متوسط (2/58%) به دست آمد. تاثیر مستقیم و غیر مستقیم متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته در مدل تحلیل مسیر نشان داد که رسانه های جمعی بیش ترین اثر را امنیت اجتماعی گذاشته است. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادهای کاربردی را برای ارتقاء سطح امنیت اجتماعی زنان بیان کرده ایم.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، برنامه ریزی شهری، پوشش، زنان، رسانه های جمعی، مشهد، نگرش فردی
|
  • Pages 1-20
    This research was carried out to analyze the preventive and promoter factors on development of rural women’s occupation in Najaf Abad city. The study was a descriptive-correlation survey research. The population was 15-64 -year-old rural women of Najaf Abad city (N=7354). The sample size was estimated by using the Cochran formula and180 persons were selected by using proportional sampling. Data collected by use of a questionnaire. The credibility (validity) of the questionnaire was confirmed by university faculty members of agricultural management and development of Tehran. The reliability of the research tool was proved by Cronbach-Alpha as it was suitable (over 0. 9) for main scales of the questionnaire. The collected data were analyzed by using the SPSSwin16 software. Factor analysis results of the preventive factors showed seven groups of factors: Infrastructure-supportive، Cultural-psychological، Crafts، Social trust، Structural، Motivational-cognitive and Bank facilities that explain 66. 50 percent of the total variance. The Factor analysis results of the promoter factors showed five groups of factors: Educational-supportive، Cultural-infrastructural، Family، Economical participation and Organizational that explain 60. 68 percent of the total variance. Furthermore، the finding indicated that preventive factors are more important than promoter factors.
    Keywords: Promoters, Preventives, Occupation, Rural women
  • Pages 21-40
    The purpose of this study was to examine the effect of preparation education for marriage on marital expectations and their elements among under contract girls in Isfahan city. Quasi experimental and pre – test and post – test design with control group was used for the research method. Statistical population included all the Aghd girls who referred to one of the cultural centers of the Isfahan city and a sample of 60 Aghd girls were selected among the volunteers who enrolled in the project (they achieved higher scores in the marital expectation questionnairethan other people) they were divided randomly into control and experimental groups. Measuring instrument used in the study was Omidvar’s attitudes marital questionnaire (2008). The result of this study showed that preparation education for marriage on the marital expectations of girls are dimensions including: expectation of spouse as a friend or a supporter، expectation of marital life and expectation of ideal relationship at post – test step was significantly effective. (p<0. 005). So it can be said that marriage preparation education is effective in improving marital expectations and dimensions.
    Keywords: Preparation Education for Marriage, Marital Expectations, Under Contract (Aghd) Girls
  • Pages 41-66
    The present study was carried out to investigate and analyze the prohibitive cultural and social factors and beliefs of rural women ̕s participation in the process of planning and sustainabledevelopment of the rural residencies of Rustam city. Descriptive-analytical research method was used on the base of searching the library references، field studies and filling out the questionnaire. Gathered data were analyzed by SPSS. Understudy statistical population included rural areas of Shosini village (including Shosini، Zameni and Mir Kheriollah) located in the central division of Rustam with 2813residents and 773 households from which 966 subjects were 18-59 year-old women. A sample size of 275 women was selected. According to respondents،findings indicate that prohibitive social factors of women ̕s participation with an average of 54. 37 are more obvious than cultural ones with an average of 49. 67 in the process of planning and sustainable development of the rural residencies of Rustam city. Also، test results show a significant difference properly. As p-value is less than 0. 05، H0. Hypothesis isn’t acceptable in all cases.
    Keywords: Socio – Cultural Factors_Inhibitory_Beliefs_Participation Women's Participation_Rural Development_Rustam City
  • Pages 67-86
    This research focuses onthe effective social and cultural factors in generation gap. The main purpose of this research was to recognize the effective factors in generation gapamong Tehran families and to achieve an analytic theoretical model. The survey research method was used bymeans of questionnaires for gathering information. The sample size included 586 young people between the ages of 20 and 25 living in Tehran selected by cluster sampling and simple random sampling method. To analyze the data SPSS and Lisrel software wereutilized. The findings indicate a direct and indirect relation between independent variables and dependent variable. On the other words، there is a significant relationship between cultural and social factors including: life style، the location of residency، interaction with peer groups، social status of the parents، access to mass media، educational system and dependent variable (generation gap). Also the results of structural equation model indicated a relationship between independent and dependent variablesand the suggested models has a goodness of fitas well asconformitywith experimental data.
    Keywords: Generation, Generation Gap, Social, Cultural
  • Pages 87-102
    Women''s political participation is regarded as one of the most important issues in the areas of social and political sciences. This study attempts to investigate the social factors affecting women''s political participation and reasons of women''s limited political participation. The research was conducted by using descriptive method and survey method. The study population included all 3422women between the agesof 18 and 39 in Lamerd city and 343 subjectswere randomlyselected asasampl­eaccording to Morgan table. The reliability and validity of the questionnaire was confirmed by experts and Cronbach''s alpha (0. 82) respectively. Also، implementing descriptiveand inferential statistics،data were analyzed by SPSS. The findings of the study indicate that marital status، political trust، political family، the religious debonding، the desire to gain power and authority are effective in women''s political participation.
    Keywords: Political Participation, Political Trust, Political Family, Political Socialization, Social Status
  • Pages 103-120
    This study aimed to investigate the effectiveness of emotional regulation on happiness and self -efficacy of female-headed households. The method of study was Semi- empirical (pretest and posttest) with a control group. The study population included all female-headed households in Yasuj welfare organization and 30 of these women by multi-stage cluster sampling method were selected and assigned to experimental and control groups، respectively. The Oxford Happiness Questionnaire and Scherrer’s self-efficacy questionnaire were used. After randomlyselectingtest and control groups، emotion regulation training on the experimental group for 8 sessions of 90 minutes were performed for 2 sessions per week. After completing the curriculum، both groups were assessed. The data was statistically analyzed by using covariance analysis. The results of the data showed that emotion regulation training with control of pretest effect can increase happiness and self-efficacy among the experimental group in comparison with the control group. Emotion regulation skills can control and help people in emotional situations and Lead them into a better performance in these situations.
    Keywords: Emotion Regulation, Happiness, Self –Efficacy
  • Pages 121-140
    This study was carried out to identify cultural factors associated with trusting the spouse in families of Isfahan city. For this purpose، 400 women and men in Isfahan city who have been married for more than one year were selected by using systematic random sampling. Data were collected by using surveys and a questionnaire. Cronbach''s alpha was used to determine the reliability of the technique. The results showed that sex and religious values have significant relationship with trusting the spouse. Men trusted their wives more than women. In the results of regression model for trusting the spouse variable، the variable of religious values was entered into the model first and explained 45% of the dependent variable changes. The sex variable was entered in the model and explained 47 % of the changes. In all regression models related to dependent variable and its dimensions، variable of religious values regarding the family was entered in model as the first explanatory variable for trusting the spouse. The dimensions of honesty، openness، loyalty and good suspect and the only explanatory variable of changes for dimensions of security and emotional satisfaction were entered into the model.
    Keywords: Trusting the Spouse, Married Men, Women, Family, Religious Values
  • Pages 143-166
    Security is considered as an important social، psychological and culturalcomponent in the community which isrequired for thesocial and politicallifeof thataccordingtosociologicalstudies. The main objective ofthisstudy is to examinethe factors thatcreateandenhancethesocietal securityof women inMashhadMetropolis. The theoretical framework of this study includes the combination of ideas and theoretical approaches including power-driven، identity-based، feminist theory of urban space، defense، etc. Thisstudy isbasedonahybridapproachbased on asurveyin 2013amongwomen who were between 20 and 64 years old. The studywas conductedbyaquestionnaire witha sample size of391 patients selected­bysimplerandom samplingandcluster samplingin urbanareas ofMashhad. The relationship between the dependent variable of societal security and independent variablesincluding social support، attitudesto the irindivid­ualeconomic security، approachestocoverage، socialre­sistance، the useof communicationsandplanningandurban designwere examined. Finally، using multiple linear regression indicates that the use of mass media، vision coverage، design and urban planning، the attitude of the individual and economic security have a meaningful relationship with societal security. To compare the societal security among women in Mashhad according to area of residence، the target population was divided into two groups: the first group of women haslived at the top part of the city and the second group of women has lived in down part of Mashhad. To compare the difference between these two groups، T-test was used. The results showed no significant difference between the areas of living and societal security of women. Totally، the level of societal security for women in Mashhad was middle (58. 2%) Direct and indirect effects of independent variables on the dependent variable in the path analysis model showed that the mass media has the most effect on societal security. Finally، according to results، practical suggestions for improving the level of societal security are offered.
    Keywords: Societal Security, Urban planning, Clothing, Women, Mass Media, Mashhad, Individual Attitudes