فهرست مطالب

زن و جامعه - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1394)

فصلنامه زن و جامعه
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی جعفری ندوشن*، حسن زارع، اعظم حسینی هنزایی، مرضیه پورصالحی نویده، مرضیه زینی صفحات 1-16
    امروزه با توجه به رشد روزافزون طلاق و پیامدهای آن در جامعه، بررسی آن در ابعاد مختلف حائز اهمیت است. روش تحقیق ما توصیفی، از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل و مطلقه بین گروه سنی 20 تا 35 ساله بود. برای تامین اعتبار بیرونی تحقیق، حجم زیرگروه ها 50 نفر زن مطلقه و 50 نفر زن متاهل در نظر گرفته شد و از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد: سلامت عمومی گلدبرگ، مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی و پرسشنامه سازگاری بل استفاده گردید. برای آزمون فرضیات تحقیق از روش t مستقل استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که زنان مطلقه در سه بعد سلامت روان، تنظیم هیجان شناختی و سازگاری با زنان متاهل تفاوت معنی دار دارند. نتایج مبنی بر پایین بودن سطوح سلامت روان، تنظیم هیجان شناختی و سازگاری در بین زنان مطلقه، توصیه می گردد با آموزش زنان در آستانه طلاق، سلامت روان، تنظیم هیجان شناختی و سازگاری آنها را ارتقاء داده تا با کاهش طلاق، این گونه زنان کمتر دچار آسیب های فردی و اجتماعی گردند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سازگاری، تنظیم هیجان شناختی، زنان مطلقه، زنان متاهل
  • توران علیزاده دمیه، شعله امیری، محمدطاهر نشاط دوست، هوشنگ طالبی، محمدعلی مظاهری صفحات 17-40
    این تحقیق، با هدف بررسی اثربخشی آموزش روش های معماهای زندگی واقعی و شفاف سازی ارزش ها بر تصمیم گیری اخلاقی و انتظارات هیجانی دختران نوجوان صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر یاسوج در سال تحصیلی 1393-1392تشکیل می دادند. گروه نمونه شامل90 دانش آموز دختر بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (30) نفری جایگزین شدند. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی (پیش آزمون- پس آزمون) با گروه کنترل بود. همه گروه ها سناریوهای انتظارات هیجانی و تصمیم گیری اخلاقی (Malti & Keller، 2011 (، را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. گروه های آزمایش به طور مجزا 8 جلسه70 دقیقه ای تحت آموزش به کمک روش های معماهای زندگی واقعی و شفاف سازی ارزش ها قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) حاکی از این است که مقدار F چند متغیری (65/6) در سطح (p<0/000)معنی دار می باشد. لذا می توان گفت که: روش های آزمایشی (آموزش معماهای زندگی واقعی و شفاف سازی ارزش ها) با کنترل اثر پیش آزمون، بر متغیرهای وابسته (سبک انتظارات هیجانی و تصمیم گیری اخلاقی) موثر بودند.
    کلیدواژگان: معماهای زندگی واقعی، شفاف سازی ارزش ها، انتظارات هیجانی و تصمیم گیری اخلاقی
  • اعظم نقوی صفحات 41-66
    هدف از این تحقیق بررسی پویائی های خانوادگی و چالش هایی است که در روابط همسرانه زنان ایرانی پس از مهاجرت به استرالیا دیده می شود. به منظور انجام پژوهش روش تحقیق کیفی به شیوه قوم نگاری استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مشاهده میدانی، مصاحبه عمیق و گفتگوهای غیر رسمی بود. به منظور مشاهده مستقیم تعاملات جامعه ایرانی با جامعه استرالیا و بررسی عوامل احتمالی اثر گذار در سیستم خانواده ایرانی، مشاهده میدانی به مدت دو سال و نیم در ملبورن انجام گرفت. هم چنین 21 مصاحبه عمیق باز پاسخ با زنان ایرانی و 11 مصاحبه با افراد آشنا به امور مهاجرین در دستگاه های دولتی و غیر دولتی استرالیا و هم چنین افراد آشنا با جامعه ایرانی انجام شد. مصاحبه های رسمی ضبط شده و توسط پژوهشگر پیاده و همزمان با جمع آوری اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این مصاحبه ها با گفتگوهای غیر رسمی و مصاحبه های پیگیرانه جهت رفع ابهامات و یا اضافه نمودن موارد جدید همراه بود. کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار NVivo مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل اجتماعی چون تعارض بر سر حقوق زنان و نقش های جنسیتی و تفاوت فرهنگ پذیری منجر به بروز تعارضات زناشویی می شود. هم چنین کاهش روابط و منابع حمایتی اجتماعی مانعی برای کمک گرفتن جهت حل تعارضات پاسخ دهندگان بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش در زمینه کمک رسانی به زوجین مهاجر و آگاه سازی افراد متمایل به مهاجرت مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعارض زناشوئی، روابط اجتماعی، مهاجرت، زنان ایرانی، استرالیا
  • علیرضا آقایوسفی، علی مصطفایی، حسین زارع، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 67-84
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه رفتار جامعه پسندی و گرایش های مطلوب اجتماعی در زنان با پنج عامل شخصیتی کاستا و مک کری بود. پژوهش از نوع همبستگی و نمونه شامل 320 دانشجویان زن دانشگاه پیام نور مرکز بوکان بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های رفتار جامعه پسندی و گرایش های مطلوب اجتماعی با پنج عامل شخصیتی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین ویژگی های روان آزرده گرایی و رفتار جامعه پسند زنان رابطه منفی معنی داری وجود دارد. هم چنین بین ویژگی برون گرایی و رفتار جامعه پسند زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. هم چنین بین ویژگی گشودگی (یا بازبودن نسبت به تجربه) و رفتار جامعه پسند رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین ویژگی موافق بودن و رفتار جامعه پسند زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. و بین ویژگی با وجدان بودن و رفتار جامعه پسند زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین رفتار اجتماعی مطلوب و رفتار جامعه پسند زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. هم چنین بین مولفه های رفتاراجتماعی مطلوب (رفتارهای اجتماعی مطلوب ناشناس، رفتارهای اجتماعی نوعدوستانه، رفتارهای اجتماعی هیجانی و رفتارهای اجتماعی بحرانی با رفتار جامعه پسند زنان رابطه مثبت معناداری وجود دارد تنها مولفه رفتارهای متابعت آمیز با رفتار جامعه پسند معنادار نیست. نتایج پژوهش نشان داد که گرایش های مطلوب اجتماعی و ویژگی های شخصیتی می توانند رفتار جامعه پسندی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: رفتار جامعه پسندی، گرایش های مطلوب اجتماعی، پنج عامل شخصیتی، زنان
  • شهدخت آزادی، حسن احدی، علیرضا حیدری، رضا پاشا، پرویز عسکری صفحات 85-100
    هدف از این تحقیق بررسی نقش واسطه ای سبک های دلبستگی در انتقال خشونت از خانواده اصلی به خانواده فعلی در زنان خشونت دیده مراجعه کننده به مرکز قانونی شهر شیراز بود. تعداد 283 زن خشونت دیده مراجعه کننده به مراکز قانونی شهر شیراز به شیوه دردسترس برگزیده شدند و به سه پرسشنامه سبک های دلبستگی، سنجش خشونت علیه زنان، سنجش خشونت در خانواده اصلی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش الگویابی معادلات ساختاری و برای بررسی اثرات واسطه ای در الگویژوهش از آزمون بوت استراپ استفاده شد. یافته ها نشان داد که خشونت در خانواده اصلی هم دارای اثر مستقیم بر خشونت در خانواده فعلی و هم دارای اثر غیرمستقیم بر آن با واسطه گری سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی است. سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی واسطه انتقال خشونت از خانواده اصلی به خانواده فعلی است.
    کلیدواژگان: خشونت درخانواده اصلی، خشونت فیزیکی، خشونت روانی، خشونت اقتصادی، خشونت در خانواده فعلی، انتقال بین نسلی
  • سید محمد حسینی*، عزیز یکتایی، علی محمد نظری، محسن رسولی، محمد شاکرمی صفحات 101-118
    این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیر مستقیم سلامت خانواده ی اصلی از طریق نقش واسطه ای سبک حل تعارض غیر سازنده برعدالت زناشویی انجام شد. نمونه ی پژوهش شامل 240 معلم زن متاهل شهرستان ممسنی بود که به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های سلامت خانواده اصلی، ادراک انصاف و سبک های حل تعارض را تکمیل کردند. لازم به ذکر است که از سنجه ادراک انصاف برای ارزیابی عدالت زناشویی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ابزار 18 Spss و Amos استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد سلامت خانواده ی اصلی به طور مستقیم با عدالت زناشویی رابطه ی معنادار دارد. همین طور سلامت خانواده ی اصلی به طور غیر مستقیم و از طریق نقش واسطه ای سبک حل تعارض غیر سازنده با عدالت زناشویی رابطه ی معنادار دارد. به این ترتیب سبک حل تعارض غیر سازنده توانست نقش واسطه ای بین سلامت خانواده ی اصلی با عدالت زناشویی ایفا کند. به عبارت دیگر سلامت خانواده ی اصلی علاوه بر اثر مستقیم بر عدالت زناشویی، از طریق نقش واسطه ای سبک حل تعارض غیرسازنده نیز بر عدالت زناشویی اثر دارد. قابل ذکر است که اثر مستقیم بیش تر از اثر غیر مستقیم بود. از این رو هر دو مسیر در مدل پژوهشی تایید شد.
    کلیدواژگان: سلامت خانواده ی اصلی، سبک حل تعارض غیر سازنده و عدالت زناشویی
  • سیدیعقوب حسینی*، زهره خسروی لقب صفحات 119-140
    حرفه گرایی یکی از موضوعات مهمی است که در کیفیت و عملکرد سازمان ها از یک سو و در کیفیت زندگی سازمانی فرد از سوی دیگر نقش تعیین کننده ای دارد. با توجه به نقش بانوان در امور مختلف و توانایی آنان در انجام امور سازمان، در این پژوهش تلاش شده عواملی که بر قصد و نیت حرفه گرایی بانوان موثر است مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش تلاش شده است مهم ترین عوامل موثر بر قصد و نیت حرفه گرایی بانوان، بر پایه ادبیات نظری شناسایی و مورد آزمون قرار گیرد. مدل مفهومی پژوهش توسط پرسشنامه ی پژوهش عملیاتی شد و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس بین دانشجویان دختر رشته ی مدیریت دانشگاه های دولتی شهر تهران توزیع و 343 پرسشنامه گردآوری شد. داده های گردآوری شده با روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که انگیزه حرفه گرایی، رویاپردازی، فعال بودن، مشکلات مالی و کارآمدی حرفه گرایی فرد بر قصد و نیت حرفه گرایی وی تاثیر معناداری دارند. ریسک پذیری، استقلال، اعتماد به نفس، حس کنجکاوی، شهرت طلبی و هوش عاطفی از جمله متغیرهای دیگری بودند که تاثیر آن ها بر قصد و نیت حرفه گرایی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: قصد و نیت حرفه گرایی، عوامل روان شناختی، انگیزه حرفه گرایی، کارآمدی حرفه گرایی، شبکه های اجتماعی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • لیلا امینی جاوید، طیبه زندی پور، جهانگیر کرمی صفحات 141-168
    این تحقیق با هدف بررسی اثر بخشی آموزش هوش معنوی، بر افسردگی و شادکامی دانش آموزان دختر سال اول متوسطه انجام شد طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود.جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر سال اول متوسطه شهرکرمانشاه درسال تحصیلی1392بود. با روش نمونه گیری خوشه اییک دبیرستان انتخاب و از جمعیت 127نفری دانش آموزان سال اول دبیرستان مذکور، 64 نفر که نمره بین 5 تا 39 را درآزمون افسردگی بک و نمره شادکامی زیرخط برش (42-40) مقیاس شادکامی آکسفورد راکسب نمودند، انتخاب شده و پس از همتا سازی به تصادف در دو گروه 32 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. آموزش هوش معنوی برای گروه آزمایش، طی 9 جلسه120دقیقه ای برگزار گردید. پس از اجرای جلسات آموزشی میزان افسردگی و شادکامی هر دو گروه مجدد سنجیده شد. به منظور بررسی پایداری اثر آموزش، 2ماه بعد هر دو گروه مورد پیگیری قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که ارتباط منفی معناداری بین هوش معنوی و افسردگی و ارتباط مثبت و معناداری بین هوش معنوی و شادکامی وجود دارد (001/0P<). این یافته نشانگر آن است که با ارتقای هوش معنوی ازطریق آموزش، افسردگی دانش آموزان کاهش و شادکامی آن ها افزایش می یابد. هم چنین آموزش ها با فاصله زمانی دو ماه نیز پایدار بود.
    کلیدواژگان: آموزش هوش معنوی، افسردگی، شادکامی، دانش آموزان، دختر
|
  • Pages 1-16
    Nowadays، considering the increasing rate of divorce and its consequences on the society، it is crucial to investigate it in various dimensions. The method of this research is descriptive from the type of causal-comparative. The statistical population consists of all married and divorced women aged 20 to 35 years old. The sample size for each sub-group should be at least 15 persons in causal- comparison researches. But for providing external validity of the research and reducing the sampling error، the sample size of each sub-group was considered as 50 divorced and 50 married women. The convenience sampling was utilized in this study. For the collection of data، three standard questionnaires were utilized: Goldberg''s General Health questionnaire، Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS)، and Bell''s adjustment questionnaire. Data were analyzed on both levels of descriptive and inferential statistics (Leven''s test and t-test). Results indicate that divorced women in three dimensions of mental health، cognitive emotion regulation، and adjustment are significantly different with the married women. Because of low levels of mental health، cognitive emotion regulation and adjustment among divorced women، it is recommended to educate women on the border of divorce to improve their mental health، cognitive emotion regulation and adjustment because by reducing the divorce rate، these women would have less personal and social problems.
    Keywords: Mental health, Adjustment, Cognitive Emotion Regulation, Divorced women, Married women
  • Pages 17-40
    The current study aimed to examine the effect of real life dilemmas and the morals and values clarification methods on emotional expectations and moral decision making of teenage girls. The statistical population consisted of all high school first-grade girls in the academic year of 2013-2014 in Yasouj city. The sample consisted of 90 female students selected by multistage cluster sampling method and randomly divided into three (30 people) groups. All groups completed a set of emotional expectations and moral decision making scenarios (Malti &Killer، 2011) as a pre-test and post-test. Two groups received training methods and one group was considered as the control group. One of the experimental groups was instructed by values clarification methods and the other one was instructed by real life dilemma in eight instructional sessions of 70 minutes، while the control group received no intervention. The data were analyzed by ANCOVA and MONOVA tests. The results showed that teaching methods improve students'' moral decision – making and emotional expectations. Regarding the mean differences، it can be claimed that instruction by real life dilemma improves the emotional expectations and moral decision making more than the morals and values clarification. The comparison of the two methods suggested that both of them were effective in enhancing moral decision making and emotional expectations. However the differences in the means confirmed that real life dilemma was more successful in improving them.
    Keywords: Real Life Dilemma, Morals, Values clarification, Emotional Expectations, Moral Decision Making
  • Pages 41-66
    The aim of the current research was to investigate post-migration family dynamics and challenges among Iranian immigrant women in Australia. An ethnographic method was employed to explore this aim. Participant observation، open-ended in-depth interviews and informal conversations were employed to collect the data. A two year participant observation was conducted to directly observe the interactions between Iranians and Australians and to research if these interactions had any effects on the Iranian family system. 21 in-depth interviews with Iranian women and 11 interviews with key informants were conducted in Farsi and in English. The recorded data was transcribed and analyzed concurrently until data saturation. To clarify the ambiguous points or to add new ideas، these interviews were followed- up by informal interviews and conversations during the two and half year data collection. Data was analyzed by using NVivo software and employing a thematic analytic approach. Findings show that post-migration loneliness may enrich marital relationship and mutual dependence among Iranian couples. However، factors such as conflict over women’s rights and conflicts over gendered roles would increase marital conflicts among immigrant couples. Lack of social support and limited social networks was hindered women from seeking help. The results about possible post-migration changes in couple relationships may help in assisting immigrant couples and couples who are inclined to migrate.
    Keywords: Marital Conflict, Social Networks, Immigration, Iranian Women, Australia
  • Pages 67-84
    The current research was carried out to examine the relationship between prosocial behavior and women’s prosocial tendencies with Costa and McCrae’s five personality factors. Correlational study was utilized and the sample consisted of 320 female students of Payam Noor University in Bukan city. The subjects selected by an available sampling method filled out questionnaires of prosocial behavior and prosocial tendencies measure with five personality factors. Data were analyzed by using Pearson correlation and multiple regressions. The results showed that there was a negative significant relationship between neuroticism and prosocial behavior of women، as well as a positive significant relationship between extraversion and prosocial behavior of women. A significant positive relationship was identified between openness to experience and prosocial behavior as well as between agreeableness and prosocial behavior. There was a positive significant relationship between conscientiousness and prosocial behavior. There was a positive significant relationship between prosocial tendencies measure and prosocial behavior. Compliant prosocial behavior was the only component which had not a significant relationship with successful community-friendly behavior. According to the results، prosocial tendencies of women with five personality factors can predict prosocial behavior.
    Keywords: Prosocial Behavior, Prosocial Tendencies, Women, Five Personality Factors
  • Pages 85-100
    The present research aimed to investigate the transmission of family violence، leading to the current family violence in women who referred to the court. The research population comprised of 283 women who referred to the court selected by the convenience sampling. Respondents filled out two questionnaires of violence against women، and family of origin violence. Structural equation modeland Bootstrapwere used to analyze the data. Results showed that violence in family of origin has direct impact on violence in current family and indirect impact on it with mediating role of avoidant and anxious attachment styles. Avoidant and anxious attachment styles are mediators in transmission of violence from family of origin to current family.
    Keywords: Family of Origin Violence, Physical Violence, Mental Violence, Economic Violence, Current Family Violence, Intergenerational Transmission
  • Pages 101-118
    This study aimed to assess the direct and indirect effects of the health of the family of origin through the mediating role of non-constructive conflict resolution style on marital Equity. The sample consisted of 240 married female teachers from Mamasani city، randomly chosen by cluster. The health of family of origin، perceptions of fairness and conflict resolution styles questionnaires were completed. It should be noted that the perception of fairness questionnaire were used to measure marital equity. For data analysis SPSS 18 and Amos tools were used. The results showed a direct and significant relationship between the health of family of origin and the marital equity. Moreover، Health of family of origin through the mediating role of non-constructive conflict resolution style showed an indirect and significant relationship with marital equity. Thus the non-constructive conflict resolution style played a mediating role between the health of family of origin and marital equity. In other words، the health of family of origin had both direct effect on marital equity and indirect effect on it through non-constructive conflict resolution style. It should be noted that the indirect effect was greater than the direct effect. The research model was verified in both directions.
    Keywords: Health of the Family of Origin, Non, Constructive Conflict Resolution Style, Marital Equity
  • Pages 119-140
    Professionalism is regarded as one of the most important issues which has decisive role in performance of organizations on the one hand and on the other in the quality of organizational life. According to the effective role of women in various states and their ability to do organization affairs، this study attempts to identify effective factors on professionalism intent of women. This study attempts to identify the most important factors affecting on women professionalism intent based on the theoretical literature. Conceptual model of research was operational by using questionnaires. The questionnaires were distributed among female students of management at Tehran universities selected by random sampling method and finally 343 questionnaires were collected. Data gathered were analyzed by using structural equation modeling. The results showed that professionalism motivation، dream، being active، financial problems and professionalism efficiency of a person have significant influence on his/her professionalism intent. The impact of risk taking، independence، confidence، curiosity، fame-seeking and emotional intelligence was not confirmed on the professionalism intent.
    Keywords: Professionalism Intent, Psychological Factors, Professionalism Motivation, Professionalism Efficacy, Social Networks, Structural Equation Modeling
  • Pages 141-168
    The present study was conducted to investigate the influence of spiritual intelligence on depression and happiness of the female students studying in the first year of high school. This study was a semi experimental design of pre-test _ post-test and follow up stage with a control group. The statistical population consisted of all first year of high school girl students in Kermanshah city in 2013 school year. A high school was selected by cluster sampling and from population of 127 people، 64 subjects were selected who acquired scores between 9-35 in the Beck Depression Inventory (BDI-13) and happiness scores below the cutline (42-40) in OHI، and they were randomly assigned to two groups of 32 people to test and control. Spiritual Intelligence Training for test group was held in 9 sessions of 120 minutes. After applying the experimental intervention، the rate of depression and happiness for both test and control groups were measured. In order to investigate the stability of the effects of training، both groups were monitored two months later. The results obtained from analysis of covariance، showed that there is a significant negative relationship between spiritual intelligence and depression and a significant positive relationship between spiritual intelligence and happiness (P<0. 001). The findings indicate that with the promotion of spiritual intelligence through education، students’ depression is reduced and their happiness is increased. Also، the same results are observed over the course of time.
    Keywords: Spiritual Intelligence Training, Depression, Happiness, Students, Girls