فهرست مطالب

زن و جامعه - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1397)

فصلنامه زن و جامعه
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا بهادری، ملاحت امانی *، مجید مودی صفحات 1-17
    بانوان سرپرست خانواده به دلیل تغییر نقش با فشارهای زیادی مواجه می شوند که این فشارها بر کارکرد اجتماعی و اقتصادی آنها نیز تاثیر می گذارد و کیفیت زندگی آنها را کاهش می دهد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجانی بر راهبردهای تنظیم هیجانی و کیفیت زندگی بانوان سرپرست خانواده انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بانوان سرپرست خانوار زیر 50 سال که دارای حداقل سواد سیکل و عضو بنیاد شهید شهرستان بجنورد می باشند را تشکیل دادند. از میان جامعه تقریبا 350 نفری، به طور تصادفی ساده نمونه ای به حجم 30 نفر انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و کنترل، آموزش تنظیم هیجان بر روی گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا گردید. شرکت کنندگان پرسشنامه های تنظیم هیجانی و کیفیت زندگی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های تنظیم هیجان، سلامت روان بانوان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل را افزایش داده است. همچنین آموزش این مهارت ها توانسته است استفاده از راهبردهای مثبت را افزایش و استفاده از راهبردهای منفی در این بانوان را کاهش دهد. آموزش مهارت تنظیم هیجان می تواند توانایی افراد را در موقعیت های هیجانی افزایش داده و منجر به افزایش عملکرد کیفیت زندگی شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، کیفیت زندگی، سلامت جسمی، سلامت روانی، بانوان سرپرست خانواده
  • نغمه اکبری، سیامک سامانی * صفحات 19-33
    این پژوهش با هدف پیش بینی دلزدگی زناشویی براساس بدکارکردی جنسی در زنان متاهل شهر شیراز به مرحله اجرا در آمده است. به منظور دسترسی به هدف فوق از بین زنان متاهل شهر شیراز، 300 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شواهد مربوط به اعتبار و پایایی ابزارهای تحقیق که عبارتند از: پرسشنامه دلزدگی زناشویی (پاینز) ، پرسشنامه بد کارکردی جنسی (نوبره و پینتو – گویا) نشان می دهد که اعتبار و پایایی ابزارهای پژوهش در حد قابل قبولی بود. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه به روش همزمان) مورد تحلیل قرار گرفت. نتیجه حاصله نشان داد که ابعاد لذت و تمایل جنسی به عنوان گناه، باورهای وابسته به سن و تقدم عاطفه بر لذت جنسی قادر هستند خستگی جسمی را پیش بینی کنند. همچنین ابعاد محافظه کاری جنسی، لذت و تمایل جنسی به عنوان گناه، باورهای وابسته به سن، باورهای خودپنداره جسمی و تقدم عاطفه بر لذت جنسی قادر هستند خستگی عاطفی را پیش بینی کنند. علاوه بر این، ابعاد لذت و تمایل جنسی به عنوان گناه، باورهای وابسته به سن، باورهای خودپنداره جسمی و تقدم عاطفه بر لذت جنسی قادر هستند خستگی روانی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، بدکارکردی جنسی، رضایت زناشویی
  • علی ایمان زاده *، مهلا فرهادی صفحات 35-67
    مطالعه ی حاضر در پی ارائه مدلی جهت ارتقاء عدالت جنسیتی در جوامع اسلامی از دیدگاه نهج البلاغه است. به جهت عدم کفایت مبانی ارائه شده توسط نظریه های مختلف در کشورهای دیگر از جمله جنبش فمینیسم در کشورهای غربی و تجویز آن به کشورهای دیگر و مشکلات عدیده ای که این مکتب در جوامع مختلف حتی جوامع غربی ایجاد کرد واز طرفی به دلیل ارائه نشدن مدلی برای برقراری عدالت جنسیتی در جوامع اسلامی، محققین با به دست آوردن داده های متناسب با زمینه ی مورد مطالعه،از روش کیفی نظریه مبتنی بر زمینه استفاده نمودند. داده ها،از طریق مطالعه ی خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه گردآوری شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، با طبقه بندی مفاهیم، مقوله های فرعی و محوری و یافتن مقوله ی هسته ای، با استفاده از سه نوع کدگذاری: باز، محوری و انتخابی، مقوله های شکل دهنده ی عدالت جنسیتی و روابط آن ها در قالب مدل پارادایمی ظهور یافت که شامل شرایط علی (3 مقوله) ، مقوله ی محوری (عدالت جنسیتی) ، راهبرد (8مقوله) ، شرایط زمینه ای (3مقوله) ، شرایط مداخله گر (1مقوله) و پیامدها (2مقوله) می شوند.
    کلیدواژگان: عدالت، جنسیت، عدالت جنسیتی، فمینیسم، نهج البلاغه، نظریه زمینه ای
  • مریم عسکریان بیدگلی *، زینب سادات اطهری اصفهانی، حسین ستار صفحات 69-103
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تربیت اخلاقی در رعایت حجاب دانشجویان دختر دانشگاه کاشان انجام شده است. این پژوهش از نظر اجرا توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری، کلیه دانشجویان دختر دانشگاه کاشان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 3252 نفر بود که از میان آن ها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 344 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته تربیت اخلاقی و حجاب استفاده شده است. سنجش روایی سازه ای با استفاده از آماره KMO برای تربیت اخلاقی 94/0 و برای حجاب 91/0 و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ برای تربیت اخلاقی 95/0 و برای حجاب 92/0 برآورد شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، درصد، کمینه و بیشینه، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (رگرسیون، مدل معادلات ساختاری، آزمون t و F) با کمک نرم افزار SPSS22 و AMOS22 انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که متغیر تربیت اخلاقی توانسته است 44/77 درصد از تغییرات حجاب را پیش بینی کند. نتایج تحلیل داده ها نشان از معنادار بودن نقش تربیت اخلاقی و هر یک از مولفه های آن در رعایت حجاب دانشجویان دارد. بر این اساس هر چه هر یک از مولفه ها تقویت شود میزان رعایت حجاب مناسب تر خواهد (05/0 p<).
    کلیدواژگان: تربیت، اخلاق، تربیت اخلاقی، حجاب، دانشجو، دانشگاه
  • قربانعلی ابراهیمی، هادی رازقی مله *، سیده صباح متولیان صفحات 105-131
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تفاوت میزان سرمایه اجتماعی و سلامت روان در محلات شمال و جنوب شهری بر حسب جنسیت و همچنین مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی بر سلامت روان می باشد. تحقیق حاضر به روش پیمایش اجرا شده و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل افراد 18 سال و بالاتر شهر ساری می باشد و حجم نمونه 450 نفر می با شد. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که میزان سرمایه اجتماعی محله ای در محلات شمال و جنوب شهر ساری دارای تفاوت معنادار می باشد. به این صورت که میانگین سرمایه اجتماعی در محلات جنوب شهر (3. 58از5) بیشتر از محلات شمال شهر (1. 78از5) می باشد. همچنین میانگین سلامت روان در محلات شمال و جنوب شهر دارای تفاوت معناداری می باشد. به طوری که محلات جنوب شهر از سلامت روان بالاتری نسبت به محلات شمال شهر برخوردار می باشند. میانگین سرمایه اجتماعی و سلامت روان در بین زنان و مردان در محلات شمال و جنوب شهر ساری تفاوت معناداری وجود دارد. یافته ها نشان می دهد که مردان از سلامت روان بالاتری نسبت به زنان برخوردار می باشند؛ در حالی که زنان میانگین بالاتری از سرمایه اجتماعی محله ای را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت روان، محلات شهری، جنسیت
  • رضا سیمبر، دانیال رضاپور * صفحات 133-153
    جمهوری اسلامی ایران با ظهور و بروز یک تحول گفتمانی در جامعه ایران قابل شناسایی است. این انقلاب نه تنها در وضعیت جامعه ایران نمایان گر تحولی گفتمانی و معنایی بود، بلکه توانست با ایجاد یک پیوند نشانه و معنای جدیدی را به منصه ظهور برساند. پژوهش حاضر در راستای شناخت مشخصه های این تحول گفتمانی به مطالعه نظریه پردازان اصلی این انقلاب: یعنی امام خمینی (ره) و آیت الله خامنه ای می پردازد و با توجه به محدودیت پژوهش برای مطالعه تمام جوانب تحلیل گفتمان رهبران انقلاب، یکی از چالش بر انگیزترین مباحث این گفتمان یعنی جایگاه و مقام زنان از منظر رهبران انقلاب انتخاب شده است. در همین راستا سوال ما از این قرار است: آیا در فرمایشات رهبران انقلاب اسلامی در ستایش و توصیف و تکریم جایگاه زنان خط فکری واحدی مشاهده می شود؟ یافته ها حاکی از آن است که با توجه به تحلیل گفتمان بیانات و فضای عقیدتی رهبران انقلاب که پیروی از آموزه های اسلامی را سرلوحه رویکرد و رفتار خود قرار داده اند، می توان بر عظمت مقام زنان و تجلیل از دستاوردهای آن ها تاکید کرد. همچنین رهبران انقلاب به صورت مداوم با مقولاتی چون ارزش های اسلامی، انسانیت، برابری، مقام مادر، شجاعت، حق و تکلیف قائل شدن برای مشارکت در تعیین سرنوشت زنان تاکید می کردند و با ترفیع جایگاه زن در همه شئون زندگی فردی، اجتماعی و سیاسی، معتقدند زنان باید عهده دار وظیفه ساخت و حفاظت از نظم سیاسی مبتنی بر اسلام و ارزش های الهی باشند.
    کلیدواژگان: زنان، امام خمینی(ره)، آیت الله خامنه ای، تحلیل گفتمان، جمهوری اسلامی ایران
  • آرزو شفی، اکبر اعتباریان *، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 155-189
    هدف این پژوهش با درک این موضوع از راه تحلیل تفسیری-ساختاری (ISM) در پی طراحی مدلی مبتنی بر دسته بندی و تفکیک عوامل موثر بر ایجاد سقف شیشه ای کارکنان زن شاغل در ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می باشد. این پژوهش در یک بازه زمانی یک ساله بین آذر ماه 1395 تا دی ماه 1396 انجام شد. روش شناسی پژوهش ترکیبی می باشد که در بخش کیفی مبتنی بر شناسایی عوامل موثر بر ایجاد سقف شیشه ای از راه بررسی مبانی نظری و تئوریک و انجام تحلیل دلفی با مشارکت 20 کارشناس به عنوان اعضای پانل می باشد و در بخش کمی نیز از راه تشکیل ماتریس خودتعاملی ساختاری در پی مدل سازی ساختاری و تفسیری می باشد که در این بخش تعداد 30 نفر از کارشناسان منابع انسانی (داخل و خارج از شرکت) مشارکت کردند. نتایج پژوهش نشان می دهند که اساسی ترین عامل سقف شیشه ای زنان در ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر اساس مدل طراحی شده، نبود قوانین حمایتی است که این شاخص مربوط به مولفه اصلی علل برون سازمانی و مولفه فرعی علل سیاسی و مقرراتی در نتایج دلفی بودند. هم چنین، در بالاترین سطح و در واقع کم اثرترین عامل بر ایجاد سقف شیشه ای، شاخص نبود جو مناسب برای کار زنان، از علل ساختاری مولفه اصلی درون سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، علل درون سازمانی، علل برون سازمانی
  • مهدی شوشتری *، امین نجفیان صفحات 191-209
    شرط عدم طلاق در عقد نکاح، می تواند از وقوع بسیاری از طلاق ها جلوگیری نماید؛ به این معنا که زوج، ضمن عقد نکاح، متعهد گردد جز در موارد خاص، همسر خویش را طلاق ندهد. فقها، پیرامون مشروعیت شرط مذکور، نظرات متفاوتی ارائه نموده اند لیکن موضوع این مقاله تحلیل اعتبار شرط عدم طلاق با توجه به مقاصد شریعت می باشد. توجه به مقاصد شریعت در آراء فقهای امامیه جایگاه مهمی دارد و فقهای مقصدگرا ضمن اشاره به امکان کشف مقاصد شریعت، مقاصد مختلفی برای جعل نکاح ذکر کرده اند. این مقاله با توجه به مقاصد شریعت در نکاح، با شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی مشروعیت شرط عدم طلاق پرداخته و شرط عدم طلاق را با لحاظ شرایطی، موافق مقصد شارع در حوزه خانواده می داند.
    کلیدواژگان: شرط ضمن عقد، شرط عدم طلاق، مقاصد شریعت، خانواده
  • حلیمه عنایت، داریوش غفاری * صفحات 211-231
    هدف این مطالعه کند و کاوی در سیستم معانی ذهنی مدیران و درمانگران زنان مصرف کننده مواد مخدر درباره علل اعتیاد زنان به مواد مخدر در استان کرمانشاه است. روش این تحقیق، کیفی از نوع نظریه بنیادی است. نمونه این پژوهش 14 نفر از مدیران ستادها، شورا ی مبارزه با موادمخدر و درمانگران زنان مصرف کننده مواد مخدر در استان کرمانشاه هست که به دو روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه عمیق و بدون ساختار استفاده شده است. از تجزیه و تحلیل داده ها سه مقوله مفهومی اصلی با عنوان تسهیل کننده درونی، تسهیل کننده ارتباطی و تسهیل کننده بیرونی به دست آمد که مقوله های مفهومی اصلی از 9 مقوله فرعی ضعف اعتقادات مذهبی و اخلاقی، لذت گرایی کاذب، کسب منفعت آسان، عدم آگاهی از مضرات مواد، خرده فرهنگ استفاده مواد در جشن ها و مناسبات، باورهای عامیانه در مورد خواص دارویی، دسترسی آسان، ضعف قانون و بیکاری ساخته شده است. براساس مقوله هسته پژوهش، شرایط مبارزه کنونی تحت عنوان کاهش عرضه خیلی جواب گو نیست؛ باید روش کاهش تقاضا، برنامه های آمورزشی، برنامه های اقتصادی برای تغییر و بازنگری در قوانین مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تسهیل کننده اعتیاد، زنان، مواد مخدر، استان کرمانشاه، مطالعه کیفی
  • زهرا سرچهانی *، فخر سادات نصیری ولیک بنی، عباس قلتاش صفحات 233-247
    پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی مدیریت استعداد در رابطه مدیریت دانش و نگرش به تغییر سازمانی انجام شد. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران زن مقطع متوسطه ناحیه 4 شیراز بود که با استفاده از شیوه تصادفی ساده190 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شد. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش، نگرش به تغییر سازمانی و مدیریت استعداد استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری LISREL و SPSS و آزمون مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد رابطه بین مدیریت دانش و نگرش به تغییر سازمانی با میانجی گری مدیریت استعداد مثبت و معنی دار می باشد. با توجه به شاخص های نیکویی برازش، مدل ارائه شده مناسب بوده و قابل تعمیم به جامعه آماری می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نگرش به تغییر سازمانی، مدیریت استعداد
  • عالیه کاظمی *، بهاره مقیمی صفحات 249-273
    امروزه زنان نقش مهمی در زمینه کسب و کار دارند. یکی از مهم ترین این کسب و کارها کارافرینی است که سهم بسزایی در رشد اقتصادی کشورها دارد و ضروری است که شرایط مناسب برای خوداشتغالی و توسعه کارآفرینی زنان فراهم گردد. بدیهی است که در مسیر توسعه فعالیت های کارآفرینانه زنان، موانع و مشکلات گوناگونی وجود دارد که شناسایی و رفع آنها منجر به تسهیل کارآفرینی خواهد شد. مطالعه موانع کارآفرینی زنان به شناسایی محدودیت های موجود، اصلاح مسیر آتی و در نهایت افزایش کارآیی فردی و اجتماعی آنان کمک می کند. هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه کارآفرینی زنان در ایران است. در این راستا، موانع فردی، محیطی، زیربنایی، شروع و ادامه کار، سازمانی و شغلی شناسایی شده و در ادامه این موانع از دیدگاه زنان کارآفرین ایران و اساتید رشته کارآفرینی اولویت بندی شده اند. اولویت بندی موانع از دیدگاه خبرگان، با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. نتایج نشان داد مهمترین موانع کارآفرینی زنان، از نظر مردان موانع زیربنایی و از نظر زنان عوامل محیطی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان کارآفرین، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • مژده کیانی *، سیامک نجفی صفحات 275-292
    هویت اجتماعی از عوامل متعددی متاثر است که اعتماد اجتماعی یکی از آن عوامل است. با توجه به تغییر و گسترش جایگاه و عرصه های حضور زنان در جامعه و دانشگاه ها، هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین اعتماد اجتماعی و هویت اجتماعی (سنتی، مدرن و پست مدرن) 5577 نفر از دانشجویان زن مقاطع کارشناسی تا دکتری دانشگاه تبریز در سال 1394 بوده است. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش اجرا گردیده است. چارچوب نظری پژوهش با بهره گیری از نظریات گیدنز، زتومکا، افه، جنکینز، تدوین شده است. روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از یک نمونه 360 نفری از دانشجویان زن مقطع مختلف دانشگاه تبریز جمع آوری گردیده و برای برآورد اعتبار از دو روش اعتبار محتوا و اعتبار سازه استفاده شده است. با توجه به نتایج، در ابعاد هویت، بالاترین میانگین در بعد هویت سنتی با میانگین4/2 و هویت مدرن با میانگین 03/2 می باشد. اعتماد اجتماعی زنان تحصیلکرده در شاخص اعتماد تعمیم یافته، بالا است و معادل 5/80، و در شاخص اعتماد نهادی، پایین است. براساس یافته ها، اعتماد اجتماعی با هویت مدرن و پست مدرن زنان تحصیلکرده رابطه دارد. همچنین پایگاه اقتصادی - اجتماعی با هویت های مدرن و پست مدرن رابطه معنی دار دارد. میزان کفایت مدل با آزمون دوربین واتسون انجام شده که نشان دهنده یک مدل مناسب است. با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهای سن، رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی،اعتماد فردی و اعتماد نهادی می توان 36% از واریانس هویت اجتماعی را تبیین نمود.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی زنان، اعتماد اجتماعی، هویت مدرن، هویت پست مدرن، اعتماد فردی و نهادی
  • افشار کبیری *، موسی سعادتی، وحید نوروزی صفحات 295-320
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر خشونت خانگی علیه زنان در شهر ارومیه می باشد. برای تببین تئوریک مسئله از نظریه های منابع در دسترس، جامعه پذیری جنسیتی، تضاد و ناسازگاری پایگاهی، نظریه ستمگری و سرمایه اجتماعی بهره گرفته شده است. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل 49-15 شهر ارومیه در سال 1394 می باشد که از این تعداد، با استفاده از فرمول کوکران و بر اساس شیوه نمونه گیری خوشه ای381 نفر به عنوان حجم نمونه جهت گردآوری اطلاعات انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS استفاده شده است. برای حصول اطمینان از اعتبار ابزار مورد استفاده در تحقیق حاضر، از روش اعتبار سازه و اعتبار صوری استفاده شده است. همچنین آلفای کرونباخ روشی است که برای محاسبه پایایی مقیاس های تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که رابطه خطی بین متغیرهای حمایت اجتماعی، احساس امنیت، سرمایه اجتماعی و اقتدار نامشروع مرد در خانواده با خشونت علیه زنان مورد تایید واقع شده است، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای مانده در مدل رگرسیونی توانستند 5/24 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند و در این بین، متغیر اعمال قدرت از سوی مرد در خانواده بیشترین سهم را در تبیین متغیر خشونت علیه زنان داشته است.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، اقتدار نامشروع، زنان، شهر ارومیه
  • فرح نیازکار *، مرتضی جعفری، ساناز رجبیان صفحات 321-358
    پرداختن به ادبیات داستانی که خود به نوعی سرگذشت پرفراز و نشیب زندگی جوامع بشری است، در حقیقت هویدا ساختن اندیشه های انسانی نویسندگانی است که برآنند تا بازتاب زندگانی اجتماعی و فردی مردمان عصر خویش را به تصویر کشند و در لابه لای آن، خواسته ها، افتخارات، اندوه ها و دل تنگی های بشری را به نمایش بگذارند. در این میان نگارش داستان توسط زنان نشانه ی بسیار مهمی از تحول اجتماعی، فرهنگی و انسانی است که در عرصه ی زندگی زنان در ایران رخ داده است. زنانی که می کوشند تا از زبان قشرهای گوناگون جامعه، به بیان آلام، آرزوها و مطالبات جامعه انسانی خویش بپردازند و تصویری را که جامعه به واسطه شرایط برای آنان خلق می کند، از زن فتانه تا زن آزمانی به تصویر کشند. بدین منظور در این مقاله کوشیده شده تا بر اساس شیوه تحلیلی توصیفی به تبیین جایگاه زن در ادبیات داستانی معاصر ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: زن آرمانی، زن فتانه، سیمین دانشور، شهرنوش پارسی پور، غزاله علی زاده، منیرو روانی پور، بلقیس سلیمانی
|
  • M Amani *, m movadi Pages 1-17
    Family Head Females encounter great stress because their roles have changed. This stress can affect females' economic and social functions and decrease their quality of life. The study aimed to investigate the effectiveness of emotional regulation skills training on emotional regulation strategies and quality of life in family head females. The statistical population of this research included family head females under fifty years old. They had the minimum ability to read and write and were members of Foundation of Martyrs and Veterans Affairs. From a population of 350 persons, a sample of 30 individuals was selected using simple random sample method and they were divided into experimental and control groups. After randomized selection of the individuals, the experimental group was trained in 8 sessions of 90 minutes. The participants completed Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Quality of Life Questionnaire in the pretest and posttest. The data were analyzed using analysis of covariance. The results indicated that emotional regulation skills training increase the mental health of the females in experimental groups comparing to control group. Furthermore, training of these skills could increase positive and reduce negative strategies in these women. The emotional regulation skills training can increase the ability of individuals in the emotional situations and increase function of the quality of life.
    Keywords: Emotional Regulation, quality of life, Physical Health, Mental Health, Family Heads Female
  • N Akbari, S Samani * Pages 19-33
    This study was conducted to predict marital satisfaction, on the basis of sexual dysfunction of married women of Shiraz. In order to reach the objective of married women in Shiraz, 300 Person were selected using accessible sampling method. The evidences related to the validity and reliability of research tools include: Pines marital boredom questionnaire, bad sexual function questionnaire of Nobreh and Pinto - Guya shows that the validity and reliability of research tools were acceptable. The data from the questionnaires were analyzed by means of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation coefficient and simultaneous multiple regression). Results showed that the dimensions of pleasure and sexuality as a sin, age-related beliefs and the primacy of affection over sexual pleasure can predict physical fatigue. The conservative aspects of sex, pleasure and sexuality, as sinful, age-related beliefs, beliefs about physical self-concept and the primacy of affection over sexual pleasure are able to predict the emotional exhaustion. In addition, the dimensions of pleasure and sexual desire as sin, age-related beliefs, beliefs about physical self-concept and the primacy of affection over sexual pleasure are able to anticipate mental and psychological fatigue
    Keywords: marital satisfaction, Sexual Dysfunction, Marital Bordom
  • A Imanzadeh *, M Farhadi Pages 35-67
    The present study seeks to provide a model for improving gender justice in Islamic societies. Because of the inadequacy of the fundamentals provided by various theories in other countries, including the movement of feminism in Western countries and its prescribing to other countries, and the many problems that this school has created in many societies, even Western societies, and, on the other hand, because of the lack of a model for establishing Gender justice in Islamic societies, researchers have used qualitative field-based theory by obtaining data in accordance with the related field. The data were collected through the study of sermons, letters and wisdom of Nahj al-Balagh. By categorizing concepts, subcategories and pivotal categories and finding the nuclear issue emerged with the use of open, axial and selective coding, and the categories forming gender equality and their relations in the form of a paradigmatic model that included the causal conditions (3 categories), the nuclear category (justice Gender), strategy (8 categories), ground conditions (3 categories), intervening conditions (1 categories) and outcomes (2 categories).
    Keywords: Justice, gender, Gender Justice, Feminism, Nahj al-Balagh, Grounded Theory
  • M Askarian Bidgoli *, Z Sadat Athari, H Sattar Pages 69-103
    The present study was conducted to investigate the role of ethical education in observing Hijab among female students at University of Kashan. The research is descriptive - correlation in case of administration. The statistical population included all 3252 female students at U.K at BA and MA levels in academic year 2015-16, 344 of whom were selected through Cochran formula via clustered random sampling method appropriate for the sample size. In order to collect data, a researcher-made questionnaire of ethical education and a researcher-made questionnaire of Hijab were used. Assessing construct validity through KMO statistic was estimated 0.94 for ethical education and 0.91 for Hijab and the reliability of the questionnaire was estimated 0.95 for ethical education and 0.92 for Hijab. Data analysis was conducted at descriptive level (frequency, percentage, minimum and maximum, mean and standard deviation) and inferential (regression, structural equation model, t test, and F) via SPSSS22 software and AMOS22. The findings imply that the variable of ethical education could predict %77.44 of the changes of Hijab. The results of data analysis show the significant role of ethical education and each of its components in the students’ observing Hijab. Accordingly, the more each of the components is reinforced, the more appropriate the observing hijab will be P<0.05.
    Keywords: Education, ethics, Ethical Education, Hijab, Student, University
  • Gh Ebrahimi, H Razeghi Maleh *, S Motevalian Pages 105-131
    The main objective of this research is investigating the difference between the amount of social capital and mental health in urban neighborhoods in north and south based on sexuality studying the effect of social capital on mental health. This research is done with the use of survey methods and information is gathered through the tool of questionnaire. Statistical society of this research includes people at the age of18 years or above and live in Sari. In addition, the volume of the sample includes 450 people. The results of this research indicate that the amount of social capital in neighborhoods of Sari has a significant difference which means that the average social capital in the south neighborhoods of the city (3.85of5) is more than the north neighborhoods of the city (1.75of5). Also, the average mental health has significant difference in the north and south neighborhoods of the city. Therefore, south neighborhoods have higher mental health than the north. There is a significant difference between average social capital and mental health of women and men in the neighborhoods of Sari. The results indicate that men have higher mental health than women, while women of neighborhood have a higher average of social capital.
    Keywords: Social Capital, Mental Health, Urban Neighborhoods, gender
  • R Simbar, D Rezapooral * Pages 133-153
    The Islamic Republic of Iran can be identified with the advent of a discursive transformation in Iranian society. This revolution not only represented a discursive and semantic transformation in the status of the Iranian society, but also, it was able to bring about a sign of bondage and a new meaning. The present study aims at understanding the characteristics of this discourse transformation in the study of the major theorists of this revolution, namely, Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei. According to the research limitation, to study all aspects of the discourse analysis of revolution leaders, one of the most challenging debates of this discourse is women's position from the perspective of revolutionary leaders. So, the research question is this: can the same line of thinking be seen in the statements by the leader of the Islamic Revolution while praising and respecting women? Related to the Results and regarding the analysis of the discourse used by the leaders and the ideological atmosphere of the Islamic leaders, those who follow Islamic doctrine in their actions and thoughts, it can be said that the outcome is the women’s power and dignity. Additionally, Islamic leaders have constantly emphasized women’s role in their own destiny by using words like humanity, freedom, equality, courage, self-determination right. In fact, stressing the promotion of women’s status in all aspects including personal, social and political, it is believed that women must assume the task of building and protecting the political order based on Islamic and divine values.
    Keywords: women, Imam Khomeini, Imam Khamenei, Discourse Analysis, The Islamic Republic of Iran
  • A Shafi, A Etebariyan *, R Ebrahimzadeh Dsjerdi Pages 155-189
    Women are considered as one of the most valuable assets of any organization. If the obstacles like the glass ceiling are eliminated, one can expect their effectiveness in their respective areas of the responsibility assigned for the goals of the organizations. Therefore, this study, by understanding the subject through Interpretative-Structural Analysis (ISM), seeks to design a model based on categorizing and distinguishing factors affecting the creation of a glass ceiling of female employees employed by the National Iranian Oil Distribution Company. This research was conducted in a one-year period between December 2016 and January 2017. The combined methodology is a qualitative research based on identifying the factors influencing the creation of a glass ceiling by examining theoretical and theoretical foundations and conducting Delphi analysis with the participation of 20 specialist members as panel members, and in the quantitative part through the formation of a matrix Structural self-advancement follows structural and interpretive modeling, in which 30 human resource specialists (both inside and outside the company) participated. The results of the research show that the most basic factor of women's glass ceiling for the National Iranian Oil Distribution Company is based on the designed model, the lack of supportive laws, which is related to the main component of the external causes and the sub-component of the political causes and rules were in the Delphi results. Also, at the highest level and in fact the least effective factor in creating a glass ceiling, the lack of suitable barrier for women's work is one of the structural causes of the core component of the organization.
    Keywords: Glass Ceiling, Intraocular Causes, Outsourcing Causes
  • M Shooshtari *, A Najafian Pages 191-209
    Condition of not annulling divorce which is attached to marriage contract prevents seeking divorce among couples to a great extents. This condition bounds husband to refrain from ending the marriage contract except in special cases. Whether this condition attached to marriage contract is legitimate or not, has been the subject of a great debate. Thus, the current research is an attempt to investigate the validity of this condition in the light of objectives of divine law. Attending objectives of divine law has a weighty importance in the view of Imamiyah jurists. Emphasizing the importance of identifying these objectives, the aforesaid jurists have stated many objectives for marriage contract, derived from the law. Therefore, adopting a descriptive-analytical method, the current research has dug into the legitimacy of the condition of not annulling divorce attached to marriage contracts and concluded that this condition is in line with the objectives of divine law and aimed at securing the stability of family.
    Keywords: Condition Under Contract, the Condition of Not Annulling Divorce, Objectives of Divine Law, Family
  • H Enayat, D Ghaffary * Pages 211-231
    The aim of the present research was An Investigation into Therapists and Managers' mind frame in order to find the causes of drug addiction among women in Kermanshah province, Iran. This is a grounded theoretical qualitative study. Fourteen (8 men and 6women) therapists and managers of Drug Control Headquarters in the province were included in the study by both targeted and theoretical sampling techniques. In-depth unstructured interviews were the main data collection method. By continuously analyzing and comparing the data, three conceptual categories were identified including internal facilitators, communicating facilitators, and external facilitators. These original concepts were determined by 9sub-categories religious beliefs and moral weakness, False pleasure, gain easy profit, lock of awareness of the harms of drugs, subculture of drug use in celebration, Folk beliefs about the medicinal properties of drugs, easy access, debility law and Unemployment. In general, based on the core category, it is implied that it is not effective to reduce the supply instead the current methods of fighting along with the demand reduction, educational programs, economic programs and the existing laws must be reconsidered.
    Keywords: Addiction Facilitator, women, Kermanshah Province, Qualitative Study
  • Z Sarchahani *, F Nasiri, A Gholtash Pages 233-247
    This study aimed to investigate the role of mediator of talent management in relationship to knowledge management and attitude toward organizational change. The research method was descriptive and correlational study, structural equation modeling. The population consisted of all high school female teachers Shiraz Area 4 using a sample of 190 randomly selected for the study. Data collected from three questionnaires knowledge management, attitude to organizational change and talent management. Validity using the content validity and reliability using Cronbach Alpha was reviewed and approved . The data collected using statistical software LISREL, SPSS were analyzed. The results of structural equation modeling showed that the relationship between knowledge management on attitude to organizational change with mediation talent management is a positive and significant. According to indicators of goodness of fit, proper model and its ability to generalize to the population
    Keywords: Knowledge Management, Attitude to Organizational Change, Talent Management
  • A Kazemi *, B Moghimi Pages 249-273
    Nowadays, women have an important role in business. One of the most important businesses is entrepreneurship that has a significant role in economic growth of countries and it is necessary to provide suitable conditions for self-employment and entrepreneurship development for women. It is obvious that there are some barriers and problems that women face on their way towards the development of entrepreneurial activities. Identifying and removing these barriers will lead to facilitating entrepreneurship. So, studying the barriers of women's entrepreneurship is useful for identifying the limitations and modifying the future way. In addition, it can ultimately help to increase personal and social performance. The aim of this study is to identify and prioritize the barriers of the development of women's entrepreneurship in Iran. In this regard, individual barriers, environment, infrastructure, starting and continuing work, organization, and job are identified and these barriers are prioritized from the perspective of Iranian entrepreneurial women and entrepreneurship faculty. Prioritization of barriers were carried out from the perspective of experts, using the hierarchical analysis process method. The results showed that the main barriers of women's entrepreneurship, based on men’s perspectives are basic barriers and based on women’s perspectives are environmental factors.
    Keywords: Entrepreneurship, Women Entrepreneurs, AHP
  • M Kiani *, S Najafi Pages 275-292
    Several factors affect social identity and social trust is one of them. Regarding the fact that Women's status and their participation in society has changed and developed in different areas such as in the society and universities, the aim of this study was to investigate the relationship between social trust and social identity of Bachelor to Ph. D. women students in public universities in Tabriz in 2016. Their total number was 5577. The survey method was implemented to conduct the study. Theoretical framework was formed using the theories of Giddens، Ztvmka، Efe ، Jnkynzv Tajf،. The method was simple stratified sampling. Data were collected using the questionnaires from a sample of 360 students from undergraduate to doctoral educated women in the state universities of Tabriz. To validate data, content and structure validation was done. Results showed that among identity components, thae highest mean was related to traditional identity, 2. 4, and modern identitu, 2. 03. The social identity of educated women is high regarding generalized trust indicators, 80. 5, but low in natural trust indicators. Based on the results, there is a relationship between social trust and womens’ modern and post-modern identity. Also, there is a significant relationship between the economic-social status of women and their modern and post-modern social identity. The Durbin-Watson test showed the adequacy of the model as a good one. Using Multi-Linear regression and variables like age, major, education, individual trust and natural trust, it becomes possible to specify 36% of social identity variance.
    Keywords: Social Identity, Social Trust, Educated’s Women
  • A Kabiri *, M Saadati, V Noruzi Pages 295-320
    This study aimed to investigate the factors associated with violence against women among women in Urmia. The research method and survey population included all the married women 15-39 years of Orumiyeh of these, 381 people, as the sample size women based on cluster sampling method were selected to gather information. Tools for data collection and data analysis software SPSS was used. The findings suggest that the linear relationship between social support, a sense of security, social capital and illegitimate authority of men in family violence against women has been approved; the results of regression analysis showed that remained in the regression model could explain 24.5 percent of variance in the dependent variable And in the meantime, variable power by men in the family had the largest share in explanation of violence against women.
    Keywords: Domestic Violence, Social Capital, Social Support, Illegitimate Authority, Married Women
  • F Niazkar *, M Jafari, S Rajabian Pages 321-358
    Dealing with fiction which is somehow the story of the lives of human communities which are full of ups and downs, is in fact uncovering such human thoughts of its writers. Among these, women’s fiction writing is a prominent sign of the present revolutionized Iranian woman life in social, cultural, and humanistic aspects; the women who are trying to express the pains, desires, and demands of their own human community, as the mouthpiece of different layers of the society.In the present paper, with the approach of women’s dreams and desires in contemporary Iranian fiction, attempt has been made to investigate the works of three generations of woman writers.
    Keywords: Ideall Women, Seductive Women, Simin Daneshvar, Shahrnoosh Parsi Pour, Ghazaleh Alizadeh, Moniroo Ravani Pour, Belgheis Solaimani