فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهران سهراب زاده، لیلا پرنیان*، محسن نیازی، بیژن خواجه نوری، ستار صادقی ده چشمه صفحات 1-28
    پژوهش حاضر به قصد راه بردن به تجربه و درک دختران از شکاف نسلی با والدین خود، به روش نظریه ی مبنایی با 57 نفر از این افراد، مصاحبه ی نیمه ساخت یافته و تعاملی انجام داد. نتایج این پژوهش نشان داد که شرایط علی مانند: استقلال عمل، خودشیفتگی، مخاطره گرایی، خودمرجعی، مصرف گرایی، تضاد جنسیتی و صمیمیت سیال، روابط دختران با والدین آنان را دچار شکاف نموده است. در این میان طولانی شدن اقامت در خانواده و بی سازمانی خانوادگی به مثابه ی زمینه ی تسهیل گر و تحصیلات دانشگاهی، دوست محوری و استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی به منزله ی شرایط مداخله گر عمل کرده اند. استراتژی دختران در این شرایط شامل: مقاومت و  طغیان می باشد. بر اساس مطالعه ی حاضر، هم گرایی ارزشی، تعدیل، انقطاع نسلی، ارتکاب به نابهنجاری های اجتماعی و انزوا و داغ بی اعتباری از نتایج احتمالی شکاف می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست زندگی، انتخاب، شکاف نسلی، سیالیت، استقلال عمل، عصر سیال مدرنیته
  • زهرا زارع بیدکی، محمد مهدی جهانگیری* صفحات 29-43
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش تعهد بر کیفیت زندگی مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده ی کلیه ی مادران دارای کودکان مبتلا به اوتیسم شهر قم در سال 1396 بود. با توجه به نیمه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 30 بیمار (هر گروه 15 نفر) با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. سپس آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت نمودند و گروه کنترل مداخله ای  را دریافت نکردند . هر دو گروه در مرحله ی پیش آزمون و  پس آزمون،  پرسش نامه ی پژوهش را تکمیل کردند .برای تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی مادران دارای کودکان مبتلا به اوتیسم تاثیر معناداری دارد. (01/0 > P) به نظر می رسد این مداخله درمانی برای سلامت روانی مادران دارای کودک اوتیسم کاربردی باشد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش تعهد، کیفیت زندگی، اوتیسم
  • اکرم حاجی زاده، مریم حافظیان* صفحات 45-72
    هدف این پژوهش بررسی و شناسایی مولفه های توانمندسازی مدیران زن در آموزش و پرورش استان خراسان شمالی و ارائه ی الگوی مناسب می باشد. روش پژوهش از نوع کیفی و کمی و جامعه آماری شامل مدیران زن در آموزش و پرورش استان خراسان شمالی بود. برای نمونه گیری در بخش مطالعه ی کیفی از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از نمونه گیری تصادفی استفاده شد. در بخش کیفی تعداد 12 نفر در فرآیند مصاحبه و در بخش کمی با حجم جامعه 355 نفر، به صورت تصادفی ساده،183 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسش نامه ی محقق ساخته بود. و بعد از تایید روایی ( قضاوت صاحب نظران و اساتید) و پایایی (محاسبه آلفای کرونباخ 92/0 ) در مدارس استان خراسان شمالی توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. در آمار توصیفی از شاخص مرکزی و پراکندگی مثل میانگین، انحراف معیار و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در سطح اطمینان 95% با نرم افزارهای اس پی اس اس 18 و لیزرل 80/8 انجام گرفت. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های عمیق و اکتشافی و کدگذاری و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و در عین حال مطابقت آن ها با مبانی نظری، نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر آن بود که در شناسایی مولفه های توانمند سازی مدیران زن، 10 مولفه در بعد اقتصادی، 10 مولفه در بعد سیاسی، 16 مولفه در بعد اجتماعی و 17 مولفه در بعد روانی را شامل می شد. در بخش کمی پژوهش، یافته ها نشان داد که در بعد اقتصادی، مولفه ی سنوات و سابقه ی خدمت با بالاترین بار عاملی 92/0، در بعد سیاسی هم مولفه ی تلاش برای کسب حقوق برابر با بالاترین بار عاملی 90/0 ،در بعد اجتماعی مولفه ی تجربه ی شغلی با بالاترین بار عاملی 95/0، در بعد روانی مولفه ی وجود جو اعتماد و صمیمیت بین افراد با بالاترین بار عاملی95/0 از کل واریانس ها را تبیین و سایر متغیرها نیز هر کدام به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار گرفتند. هم چنین الگوی نهایی پژوهش، با شاخص های برازش، ضرایب استاندارد مورد تایید قرار گرفت. میزان ضریب تاثیر ابعاد در مولفه های توانمند سازی مدیران زن به تنهایی بالاترین ضریب تاثیرگذاری در بعد اجتماعی و روانی با 85/0 و کمترین در بعد سیاسی با73/0، بود.
    کلیدواژگان: توانمندی، بعد اقتصادی، بعد سیاسی، بعد اجتماعی، بعد روانی
  • صدیقه سادات فقیه، حامده خادم جهرمی* صفحات 73-95
    بررسی مجموعه ی مقررات فقه اسلام و حقوق ایران روشنگر این است که نه تنها عدالت حقوقی میان جامعه ی زنان و مردانحکم فرما است؛ بلکه محقق در این راستا با احکامی مواجه می شود که قانونگذار، به صورت کاملا جانبدارانه ای زنان جامعه را مورد حمایت ویژه قرار داده است . برخلاف رویکرد فمینیسم نسبت به تعامل اسلام با جامعه ی زنان، کمیت و کیفیت این مقررات، تا حدی است که حتی احتمال تبعیض جنسیتی در اسلام به نفع زنان به ذهن متبادر می شود.بهره مندی از حقوق مطالبه ی نفقه، مهریه، جهیزیه، اجرت المثل ایام زوجیت، اجرت رضاع و شیردهی، نحله، متاع به معروف، اولویت در حضانت اطفال، امکان الزام مرد به داشتن فرزند، حق تقدم در دریافت مهریه و نفقه نسبت به سایر طلبکاران و عدم تکلیف درخصوص شرکت در جنگ، نمازجماعت، انجام وظایف خارج از منزل و انجام خدمت عمومی از جمله امتیازات ویژه ای هستند که در اسلام و حقوق ایران، صرفا به زنان جامعه اختصاص یافته است.از دیگر نتایج تقریر چنین قواعد حمایتی،وضع تکالیف محدودترو سهل تر برای جنس مونث نسبت به جنس مذکر در حوزه ی قوانین است. مقاله ی حاضر، با روش توصیفی - تحلیلی، درصدد پاسخ گویی به انتقادات فمینیسم به رویکرد اسلام به جنس زن از بعد فقهی و حقوقی است و با ارائه ی مستندات، به نقد ادله ی مخالفان در خصوص موضوعات ارث، دیه، حق طلاق، قضاوت، شهادت، ولایت پدر بر دختر در ازدواج که از دیدگاه ایشان، به عنوان مهم ترین تبعیضات میان زن و مرد در حوزه ی مقررات شرعی و قانونی تلقی گردیده، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حقوق ممتازه، زنان، فقه، حقوق، فمینیسم
  • مرضیه فراشی، مهدی رحیمیان*، سعید غلام رضایی صفحات 97-119
    هدف از انجام تحقیق حاضر شناخت عوامل تاثیرگذار بر توان‏مندسازی اقتصادی و اجتماعی زنان دریافت کننده ی اعتبارات خرد در شهرستان نهاوند و تعیین میزان اثرات مستقیم و غیرمستقیم هر یک از متغیرها بر میزان توان‏مندی آنان می‏باشد. تحقیق مذکور از نوع مطالعات پیمایشی و ابزار مورد استفاده ی گردآوری اطلاعات، پرسش نامه بود. جامعه آماری زنان دریافت کننده ی وام‏های خرد شهرستان نهاوند، در سال های 1389 تا 1393، می باشند (N= 200). حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 130 نفر تعیین شد. نمونه گیری به صورت طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. پایایی و روایی پرسش نامه، به ترتیب با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روش اعتبار محتوایی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با نرم‏افزار SPSS انجام شد. طبق نتایج آمار توصیفی 4/55 درصد، علی رغم دریافت وام، خانه دار و بدون شغل بودند. بر اساس نتایج تحلیل مسیر متغیرهای اثرگذار بر توان‏مندسازی زنان به ترتیب عبارتند از: نگرش افراد نسبت به اعتبارات خرد، میزان نظارت نهاد پرداخت کننده ی اعتبار بر نحوه‏ی مصرف وام، میزان مصرف وام در فعالیت های توان مندساز، آموزش نهاد پرداخت کننده در خصوص مصرف اعتبار و مبلغ کل وام دریافتی.
    کلیدواژگان: زنان، اعتبارات خرد، توان‏مندی، تحلیل مسیر، نهاوند
  • سهیلا رستمی* صفحات 121-148
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحولات جایگاه زنان در دوره های مختلف تاریخی و نیز بیان زمینه های تغییر در حقوق و جایگاه آنان در جوامع اسلامی در آغاز قرن چهاردهم هجری است که بر اساس روش تاریخی تحلیلی، از نوع تحلیل محتوا می باشد. ظهور دین اسلام سرآغاز تحولاتی عظیم در حقوق و جایگاه زنان بود. زنان در دوران پیامبر(ص) در تمامی عرصه های اجتماعی فعالیت و اظهارنظر می نمودند؛ اما این دوران عزت، چندان به طول نینجامید و پس از وفات پیامبر(ص) عواملی همچون بازگشت به سنت های جاهلی، رواج فساد، آمیزش با فرهنگ های بیگانه، رواج اندیشه های مردسالارانه، ظهور دیدگاه های افراطی، نگاه ابزاری به زنان و بی توجهی به آموزش آنان، زمینه های انحطاط در جایگاه زنان را در جامعه فراهم نمود و زن ارزش، احترام و جایگاه اجتماعی اش را از دست داد. با آغاز قرن چهاردهم هجری عواملی همچون ظهور انقلاب صنعتی و فرانسه، رواج مباحث تجددگرایانه، استعمار و استبداد و مبارزه با آن، ظهور سرمایه داری و شهرنشینی زنان، پیشرفت های بشر در تکنولوژی های جدید، احتیاج مبرم به اصلاحات در امپراتوری عثمانی، علاوه بر ایجاد تحولات گسترده در جوامع اسلامی، بار دیگر زمینه‎ های تحول در حقوق و جایگاه زنان را پس از دوره ی رکود فراهم نمودند و سبب ایجاد تغییرات گسترده ای در حقوق آنان گردید.
    کلیدواژگان: انحطاط، جایگاه زنان، حقوق زنان، زمینه های تحول، قرن چهاردهم هجری
  • عبدالحسین رضایی راد* صفحات 149-165
    ازدواج پیمانی الهی است و یکی از مهم ترین و پیچیده ترین قرارداد های اجتماعی به شمار می رود و تاثیرات عمیق و طویل المدت بر زندگی زوجین و فرزندان آنان و حتی سایر بخش های جامعه برجای می گذارد و ثبت آن مانند تمامی قرار دادهای اجتماعی، می تواند موجب استحکام آن باشد و از سوء استفاده ی طرفین و تخلف از وظایف و بسیاری از مشکلات دیگر پیشگیری کند، اما اهمیت ثبت هر قرارداد نباید مجوز افراط در این موضوع و جرم انگاری آن باشد، زیرا ممکن است جرم انگاری عدم ثبت ازدواج، هزینه های دیگری را بر جامعه تحمیل کند که از هزینه ی عدم ثبت بیشتر باشد و به شکل دیگری موجب سستی بنیان خانواده و تضییع حقوق زوجین باشد.سیاست کیفری ایران در طول زمان های گذشته در خصوص جرم انگاری عدم ثبت ازدواج فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته و نگرش های مختلف و متفاوت و بعضا متضادی را از خود بروز داده است و در چنین شرایطی، مراجعه به علوم دینی و بررسی فقهی و شرعی مساله می تواند راهگشا باشد و در کاهش چالش ها و ارائه ی موضعی اطمینان بخش در این مساله به قانون گزاران مدد برساند. این تحقیق می کوشد، ماده ی 49 قانون حمایت خانواده که عدم ثبت ازدواج را جرم تلقی کرده و برای آن مجازات مقرر کرده است، با نگرشی فقهی مورد نقد قرار داده و دلایل جرم انگاری عدم ثبت ازدواج را در اثبات مدعا غیر وافی دانسته و عدم تطبیق این ماده با شرع اطهر را به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: حقوق خانواده، فقه، ثبت، ازدواج، جرم
  • ژاله رفاهی*، محمد طاهری صفحات 167-195
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سبک های فرزندپروری مادران بر اساس طرحواره های اولیه و سبک های دلبستگی آنان انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، مادران دارای نوزاد تولد یافته در شش ماهه ی اول سال 1394 شهر جهرم بودند که با استفاده از روش تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 326 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سبک های فرزندپروری بامریند، پرسش نامه ی طرحواره ی یانگ و پرسش نامه ی سبک های دلبستگی کولینز و رید استفاده شد. برای ارزیابی اطلاعات از آزمون معنا داری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره به شیوه ی گام به گام استفاده گردید. نتایج نشان داد تمامی طرحواره های اولیه با سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و استبدادی رابطه ی مستقیم معنادار و تنها طرحواره ی خودگردانی و عملکرد مختل با سبک فرزندپروری مقتدرانه رابطه ی معکوس معنادار دارد. سبک های دلبستگی اجتنابی و  دو سوگرا با سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و استبدادی، رابطه ی مستقیم معنادار دارد و سبک دلبستگی ایمن با سبک فرزندپروری استبدادی رابطه ی معکوس معنادار و با سبک فرزندپروری مقتدرانه رابطه ی مستقیم معنادار دارد. طرحواره ی خودگردانی و عملکرد مختل قادر به پیش بینی مثبت سبک فرزندپروری سهل گیرانه و پیش بینی منفی سبک فرزندپروری مقتدرانه، طرحواره های بریدگی و طرد و گوش به زنگی بیش از حد قادر به پیش بینی مثبت سبک فرزندپروری استبدادی و طرحواره دیگرجهت مندی قادر به پیش بینی مثبت سبک فرزندپروری مقتدرانه می باشند. سبک دلبستگی دو سوگرا توانایی پیش بینی مثبت سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و استبدادی و سبک دلبستگی ایمن توانایی پیش بینی منفی سبک استبدادی و پیش بینی مثبت سبک فرزندپروری مقتدرانه دارد. نتیجه این که، سبک های فرزندپروری مادران، متاثر از طرحواره های اولیه و سبک های دلبستگی آنان است.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، طرحواره های اولیه، سبک های دلبستگی
  • طاهره شاهی وندی*، اسماعیل جهان بخش، شاپور بهیان صفحات 197-216
    تحقیق حاضر درباره ی نقش زنان و چالش های مشارکت آن ها در سازمان های مردم نهاد (NGO) می باشد. با وجود برخی موانع فرهنگی و قانونی، برخی گزینه ها و بسترهای فرهنگی همواره مشوق و مقوم حضور تاثیر گذار آن ها بوده است. روش گرد آوری داده ها به صورت پیمایشی از طریق پرسش نامه انجام گرفته، که با استفاده از فرمول کوکران تعداد  333 نفر از زنان عضو در سازمان های مردم نهاد استان لرستان مورد پرسش قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار AMOS ، معیارهای برازندگی مدل معادلات ساختاری برآورد و تایید فرضیه ها بررسی شده است. بر طبق نتایج، بین فعالیت در سازمان مردم نهاد و نزدیکی نظام و زیست جهان، رابطه ی معنی داری وجود دارد. فعالیت در سازمان های مردم نهاد با حضور داوطلبانه گره خورده است و حضور داوطلبانه یعنی انعطاف پذیری در پذیرش نقش ها و فعالیت ها که به کل زندگی اعضا تسری پیدا می کند. برآیند نظریه های به کار گرفته شده در این تحقیق از جمله نظریه ی هابرماس، نشان می دهد، انسان قادر است با رویکرد انتخاب گرانه، همواره در جهان زندگی گام بردارد، اگر چه ظاهرا نظام اقتصادی-اجتماعی به طرق گوناگون در قالب نقش های اجتماعی از بدو تولد تا پایان زندگی، خلق چنین ارتباط و کنشی را سلب می کند.
    کلیدواژگان: نقش زنان، سازمان های مردم نهاد (NGO)، تجربه ی زیسته
  • زینب شریفی*، هوشنگ ایروانی، ژیلا دانشور عامری صفحات 217-235
    پژوهش حاضر به بررسی گرایش زنان روستایی به اشتغال پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، زنان روستایی 15- 64 سال ساکن در روستاهای شهرستان نجف آباد بود که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه برآورد شد و 180 نفر از زنان روستایی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. در این مطالعه، ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که برای روایی ابزار تحقیق، از روش اعتبار محتوایی استفاده گردید و مورد تایید اساتید دانشگاه تهران قرار گرفت و پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (8/0<α) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد، گرایش به اشتغال بیش از نیمی از زنان روستایی متوسط رو به بالا بود. هم چنین یافته ها نشان داد که بین میزان گرایش گروه های مختلف زنان روستایی به اشتغال بر اساس وضعیت تاهل، عضویت در نهادهای روستا، دریافت وام، وضعیت اشتغال تفاوت معنی دار وجود نداشت. نتایج تحقیق هم چنین حاکی از آن بود که بین میزان مطالعه در روز و نیز نظر همسر/پدر نسبت به اشتغال زن و گرایش زنان روستایی به اشتغال، رابطه ی مثبت معنی دار و بین میزان مرد سالاری در خانواده و گرایش زنان روستایی به اشتغال، رابطه ی منفی معنی دار وجود داشت؛ در حالی که بین میزان آزادی تحرک اجتماعی و گرایش آنان به اشتغال، رابطه معنی دار نبود. افزون بر این، زنان روستایی 20 سال و پایین تر و نیز زنان روستایی با سطح تحصیلات بالاتر گرایش بیشتری به اشتغال داشتند.
    کلیدواژگان: گرایش، اشتغال، مردسالاری، زنان روستایی
  • حامد شیری* صفحات 237-262
    پیوند تنگاتنگ تفاوت های جنسیتی با مساله ی نابرابری و قدرت، جامعه شناسی جنسیت را به یکی از مهم ترین حوزه های جامعه شناختی بدل ساخته است. ازمسائل اصلی این حوزه، سیطره ی گفتمان نابرابرانه ای است که به جنسیت با معیارهای ایدئولوژیک مردسالارانه می نگرد. در این چارچوب، مقاله ضمن بررسی مقایسه ای نگرش جنسیتی، با استناد به ابزارهای نظری مفهومی «گفتمان مردسالاری» و «گفتمان مدرن» به تبیین نگرش های جنسیتی متفاوت می پردازد. استدلال مقاله این است که گفتمان فراگیر و تاریخی مردسالاری که مولد نگرش نابرابر جنسیتی است، درتقابل با گفتمان مدرن و دستاوردهای برابری خواهانه ی آن به چالش کشیده شده است. این فرضیه به شیوه ی تجربی با بررسی رابطه ی «مدرنیزاسیون» (اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و جنسیتی) و شاخص «نگرش جنسیتی» مورد آزمون قرار گرفته است. از نظر روش شناختی، مطالعه با تحلیل ثانویه ی داده هایی از 80 کشور جهان در فاصله ی سال های 2005 تا 2014 به اجرا درآمده است. در بخش نتایج توصیفی وضعیت کشورهای جهان به لحاظ نگرش جنسیتی ارزیابی و در طیفی از «نگرش کاملا برابرخواهانه» تا «نگرش کاملا مردسالارانه» به پنج خوشه ی متفاوت تفکیک شده اند. بررسی رابطه ی شاخص های مدرنیزاسیون با شاخص نگرش جنسیتی موید مفروضات نظری است. کشورهای با رتبه ی بالاتر در شاخص های مدرنیزاسیون، نگرش جنسیتی «برابرخواهانه» و بالعکس کشورهای درسطوح پائین تر، نگرش «مردسالارانه» به جنسیت دارند. از یافته های دیگر این مطالعه اثر تعیین کننده ی متغیر «اسلام» بر نگرش جنسیتی است.
    کلیدواژگان: جنسیت، نگرش جنسیتی، مرد سالاری، برابری جنسیتی، مدرنیزاسیو
  • نوشین طالب زاده*، سعید حسام پور صفحات 263-299
    گونه های ادبیات غنایی در شعر معاصر مانند شعر کلاسیک وجود دارد. این گونه ها در جریان های کلاسیک و نوکلاسیک و نیمایی معاصر حضور پررنگی دارند. گونه های متفاوت در شعر معاصر با تغییراتی نوین دیده می شود که یکی از آنها اشعار داستانی است که در شعر معاصر به خصوص در جریان نیمایی به دو شاخه ی شنیداری و تصویری تقسیم می شود، در شعر معاصر با تصویرسازی های تازه به سمت اشعار نمایشی حرکت می کند و از نقالی سنتی به صحنه ی نمایشی تغییر می کند. در جریان نیمایی یا آزاد، فروغ فرخ زاد نماینده ی زنان شاعر معاصر می باشد. او در اشعار داستانی خود به خلق شخصیت های زنانه با تیپ های مختلف می پردازد. مقاله ی حاضر حاصل تحلیل و بررسی دیوان اشعار فروغ با روش توصیفی -تحلیلی و مطالعه ی کتابخانه ای پیکربندی شده است. اشعار این شاعر به صورت مقایسه ای تحلیل شده اند. شخصیت زنان در اشعار داستانی فروغ تحت تاثیر تحولات فکری و شخصیت فردی شاعر هستند. از نظر جامعه شناختی، حرکت زنان سنتی جامعه و تغییرشان به زنان اجتماعی را می توان در اشعار او مورد توجه قرار داد. تحولات شخصیتی و اجتماعی و بینشی زنان در اشعار داستانی او نشان دهنده ی چهره ی زنان معاصر در راستای جامعه ی مدرن و مفهوم متغیر فمینیسم در زمان معاصر شاعر می باشد.
    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، شعر و جامعه ی معاصر، فروغ فرخ زاد، اشعار داستانی، شخصیت زنان
  • امیر حسین مزینی*، بهرام سحابی، مهرفام ممالکی صفحات 301-329
    جامعه ی ایران طی دهه های گذشته تحت تاثیر جهانی شدن و گسترش فناوری های نوین قرار گرفته است. در جریان این تاثیرگذاری ها، دگرگونی هایی در ابعاد زندگی مردم به وجود آمده است که مواردی چون کاهش شکاف جنسیتی، افزایش نرخ مشارکت زنان، کاهش نرخ باروری از تبعات آن دانسته شده است. در این راستا ارتباط فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) و شدت تغییرات آن بر جامعه جهت سیاست گذاری های آینده می تواند بسیار مهم باشد که می توان به ارتباطات میان باروری-فاوا و اشتغال-فاوا (در ارتباط با زنان) اشاره نمود. در این مطالعه به بررسی اثر توسعه ی فضای مجازی بر اشتغال زنان و نرخ باروری در ایران، با استفاده از داده های استانی و روش داده های ترکیبی (تلفیقی) در چارچوب معادلات همزمان به روش حداقل مربعات دو مرحله ای برای دوره ی زمانی 1393-1387 پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که بین نرخ های باروری و مشارکت زنان رابطه ای معکوس وجود دارد و با گسترش فضای مجازی، نرخ مشارکت زنان افزایش می یابد؛ اما گسترش فضای مجازی بر خلاف انتظار، بر نرخ باروری تاثیر مثبت و معناداری داشته است. در علت یابی این موضوع می توان به شرایط اجتماعی حاکم بر کشور و قابلیت های فاوا در تسهیل فرزندآوری اشاره نمود.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، اشتغال زنان، نرخ باروری، اقتصاد ایران
  • فرشته مصطفوی راد*، زهرا دهقان اردکانی صفحات 331-364
    سلامت روان یکی از متغیرهای مهم و اساسی در حوزه ی روان شناسی و علوم تربیتی است که عوامل مختلفی در رابطه با آن مورد مطالعه قرار گرفته اند. هدف این مطالعه، پیش بینی سلامت روان بر اساس متغیر های ویژگی شخصیتی و تصویربدنی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه ی شهرستان سپیدان بود، که در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بودند. نمونه ی پژوهش 248 دانش آموز دختر متوسطه که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه پنج عامل شخصیتی فرم کوتاه نئو کاستا و مک کری (1992)، مقیاس روابط چند بعدی بدن- خود کش (1997) و پرسش نامه ی سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979)، بودند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود بین ویژگی های شخصیتی برون گرایی، تجربه پذیری، توافق و وجدان گرایی با سلامت روان دانش آموزان دختر، رابطه یمثبت و معنادار و بین روان رنجوری و سلامت روان، رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد(01/0P<). ویژگی شخصیتی روان رنجوری، برون گرایی و وجدان گرایی 19 درصد از واریانس سلامت روان را پیش بینی می کند. نتایج هم چنین نشان داد، بین تصویر بدنی و سلامت روان نیز رابطه ی معنادار وجود دارد (05/0P<). مولفه ی رضایت از بدن و جهت قیافه  11درصد از واریانس سلامت عمومی را پیش بینی می کند. بنابراین می توان گفت، ویژگی های شخصیتی و تصویر بدنی نقش مهمی در سلامت روان دختران دانش آموز دارند. 09177180107
    کلیدواژگان: سلامت روان، ویژگی های شخصیتی، تصویر بدنی
  • بهرام نیک بخش* صفحات 343-365
    پژوهش حاضر، با استفاده از رویکرد پیمایشی و بر اساس نظریات گزینش عقلانی، برچسب زنی های ناسنجیده، یادگیری کجروی و خرده فرهنگ ها مورد تحقیق قرار گرفته است . نمونه آماری پژوهش بر اساس فرمول کوکران، تعداد300 نفر اززنان 18 تا 32 ساله مقیم در شهرستان لالی بوده،که به صورت غیر احتمالی و با روش هدفمند گزینش شده اند. در این تحقیق متغیرهایی نظیر سن، شغل، میزان دینداری، تربیت خانواده و میزان استفاده از رسانه های گروهی بر متغیر وابسته ی نگرش به حجاب مورد سنجش و تحلیل قرار گرفت. با توجه به پارامتریک و رابطه ای بودن سطح  فرضیات(به جز فرضیه ی اول) از آزمون هایی نظیر ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیری و جهت تجزیه و تحلیل فرضیه ی پارامتریک اول از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه بین آزمودنی ها بهره برده شد. در نتیجه به جز متغیر رسانه های جمعی،  بین سایر متغیرهای مستقل دیگر نظیر: شغل، میزان دینداری، تربیت خانواده و سن با نگرش به مقوله ی حجاب رابطه ی مثبت، مستقیم و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شغل، میزان دینداری، نگرش به حجاب، رسانه های گروهی
|
  • Mehran Sohrabzade, Leila Parnian *, Mohsen Niazi, Bijhan Khajenouri, Satar Sadeghidehcheshme Pages 1-28
    This article aims to study the causes, strategies and consequences of Generation Gap among girls. This research using qualitative methods, data-driven approach to theorizing (grounded theory) and a semi-structured interview technique was interactive. The population of the study included girls, living in the city of Kermanshah. Using purposeful and theoretical sampling, 57 girls who were involved in Generation Gap were interviewed. The results showed that Generation Gap among respondent’s factors include: agency, Risk-oriented, self reference, Consumerism, Narcissism, Gender conflict and liquid intimacy. Two factors (Family disorganization and Prolongation of stay in the family) as well as the underlying cause (College education, Orientation friend and the use of new information technologies and communications) are intervening factors in Generation Gap. Strategy girls in the Generation Gap: Resistance, revolt and modification. According to the study, Generation Gap, consequences such as the Convergence value, Partial obstruction, committed to social anomalies and hot isolation and discrediting are the probable results of this gap.
    Keywords: politics life, choice, liquidity, self reference, Generation Gap, Liquid era of modernity
  • Zahra Zare Bidaki, Mohammad Mehdi Jahangiri * Pages 29-43
    This study aimed to investigate the of acceptance commitment therapy on the quality of life among mothers with autistic children. This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population consisted of all mothers with autistic children in Qom city at 2017. Study sample consisted of 30 (15 for each group) mothers that were selected by as a voluntary and randomly assignment to two groups. experimental group and control group. Instrument for gathering data was WHO quality of life questionnaire. At the next stage, samples of the test group were exposed to 8 sessions of acceptance and commitment therapy while the control group did not receive any special treatment. Both study groups completed the questionnaire at the pretest and posttest stage. The data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA. Based on study findings, the acceptance commitment therapy had a significant impact on quality of life. (P<0/01). It seems that acceptance commitment therapy is an applicable treatment intervention for mental health of mothers with autistic children.
    Keywords: Acceptance Commitment Therapy, Quality of Life, Autism
  • Akram Hajizadeh, Maryam Hafezian * Pages 45-72
    The purpose of this research was to identify the empowerment components of female managers in education and education in North Khorasan Province and provide a suitable model. The research method was qualitative and quantitative and the statistical population included female managers in the education of North Khorasan province. For sampling in the qualitative section, a targeted sampling was used and a quantitative random sampling method was used. In the qualitative section, 12 people were interviewed and in a small section with a population of 355 people, randomly, 183 individuals participated in this study. The data collection tools were interviewe and a researcher-made questionnaire. After confirming the validity (jurisprudence and professors' judgment) and reliability (Cronbach's alpha = 0.92), they were distributed in schools of North Khorasan Province. For analyzing the data, descriptive and inferential statistics were used. Descriptive statistics of the central index and dispersion such as mean, standard deviation, and inferential part of the exploratory and confirmatory factor analysis at 95% confidence level with SSS software S 18 and Laserl 80/8. Based on the analysis of qualitative data from deep and exploratory interviews and the coding and analysis of the content of the interview text while their correspondence with theoretical foundations, the results of the research in the qualitative section indicated that identifying the components of the empowerment of managers Female, 10 components in the economic dimension, 10 components in political terms, 16 components in social dimension and 17 components in the psychological dimension. In the quantitative part of the research, the findings showed that in the economic dimension, the component of seniority and service record with the highest factor load of 0.92, in the political dimension, the component of trying to earn equal rights with the highest factor load of 0.90, in the social dimension was the component of job experience with The highest factor load was 0.95. In the psychological aspect, the component of trust and intimacy was determined by 0.95 of the total variance and the other variables were also important in the next stages, respectively. Also, the final pattern of the research was confirmed by fitting indexes of standard coefficients. The coefficient of influence of dimensions in the components of empowerment of female managers alone was the highest coefficient of influence in the social and psychological dimension with 0.85 and the least in the political dimension with 0.73.
    Keywords: Empowerment, economic dimension, political dimension, social dimension, psychological dimension
  • Sediqe Faqih, Hamedeh Khadem * Pages 73-95
    The study of the set of rules of Islamic jurisprudence and the rights of Iran illustrate that not only there is a legal justice between women and men society, but the researcher in this regard faced with the rules that the legislator, fully affirmative, has set. Contrary to the feminist approach to the interaction of Islam with the women's community, the quality and quantity of these regulations are so high that even the possibility of gender discrimination in Islam is in the interest of women. The benefit of the right to claim for maintenance, maintenance, dowry, for example, paternity, livelihood and livelihood, paternity, paternity, priority in the custody of children, the requirement for a man to have a child, the right to receive the dowry and alimony to other creditors, and the lack of responsibilities for engaging in war, prayer, extortion, and general service are among the special privileges assigned to women in the society in Islam and Iranian law. Other outcomes of such supportive rules are that women are more restricted and easier to do in the field of law than men. The present paper uses a descriptive-analytical method to answer the feminist critiques of the Islamic approach to the female sex from the jurisprudential and legal point of view, and by providing documentation, to criticize the opponents' arguments about the matters of inheritance, divorce, divorce, judgment, martyrdom, province The father focuses on the daughter in marriage, and this is considered to be the most significant discrimination between men and women in the field of religious and legal regulations.
    Keywords: Justice Privilege Rights, women, jurisprudence, Law, Feminism
  • M Farashi, M Rahimian *, S Gholamrezai Pages 97-119
    The main purpose of this research was to investigate the factors affecting the economic and social empowerment of rural poor women in Nahavand Township and determining the direct and indirect effects of these variables on their ability. This research was a sort of the survey study and a questionnaire was compiled for collection of data. Statistical population included women in Nahavand Township who received small credits from credit institutes during 2010- 201 (N = 200). Statistical sample determined as 130 individuals through Morgan table. Sampling was conducted as proportional classified state. Questionnaire's reliability and validity were confirmed respectively through computing Cronbach's alpha coefficient (more than 0.7) and content validity. Data was analyzed by SPSS software. Results of descriptive statistics showed that 55.4 % of women, despite receiving loans, housewives and had no jobs. Based on the results of path analysis their attitude toward microcredit, the control of credit institutions on how to use the loan, the use amount of loans in empowering activities, education institutions about use credit and the entire amount of the loan.
    Keywords: women, Microcredit, Empowerment, Path Analysis, Nahavand
  • Soheila Rostami * Pages 121-148
    The purpose of this study was to investigate the changes in the status of women in different historical periods and the context of changing their rights and positions in Islamic societies at the beginning of the fourteenth century AH, based on analytical historical method. It is a kind of content analysis. The rise of Islam was the beginning of a huge change in the rights and status of women. During the Prophet's time, women were active in all areas of society; But this era of dignity did not endure much, and after the death of the Prophet (PBUH), such factors as the return to the traditions of ignorance, the prevalence of corruption, the intercourse with alien cultures, the propagation of patriarchal thoughts, the emergence of extremist views, the instrumental look of women and the neglect of their education, The grounds for degeneracy were the status of women in society and the woman lost her value and respect and was banned and banned. By the beginning of the fourteenth century, factors such as the emergence of the industrial revolution and France, the proliferation of modernist issues, colonization and tyranny, and the struggle against it, the emergence of capitalism and urbanization of women, Human advances in new technologies, the urgent need for reforms in the Ottoman Empire, in addition to widespread transformation in Islamic societies, Once again, they provided a platform for the evolution of women's rights and status after the period of recession and caused widespread changes in their rights
    Keywords: Decline, Status of women, Women's rights, the factors of change, fourteenth century AH
  • Abdolhosseyn Rezheirad * Pages 149-165
    Marriage is a divine covenant and is one of the most important and complex social contracts. It affects the lives of both couples and their children, and even other parts of society, and their registration, like all social contracts, can strengthens and prevent both sides from abusing and violating their duties and many other problems. However, the importance of registering any contract should not be allowed to be excessive in this matter because it may impose other costs on society for the crime of not registering marriage. It costs more than non-registration, and in some other way leads to a lack of family foundation Couples rights abuses is  Iran's criminal policy over the past few years has seen a lot of downs and downsides in the crime of not registering marriage, and has shown different and different and sometimes contradictory attitudes. In this context, referring to religious sciences and jurisprudential review and The Shari'a issue can be solved and will help to reduce the challenges and provide a more reliable position on this issue. The research seeks to ensure that Article 49 of the Family Protection Law, which considers the absence of registration of marriage as a crime and has imposed a punishment for it, is based on a jurisprudential approach Criticized the reasons for criminalizing the lack of registration of marriage in the absence of proof and not lacking Byq this matter with Athar law to prove
    Keywords: family law, jurisprudence, registration, marriage, crime
  • Zhaleh Refahi *, Mohammad Taheri Pages 167-195
    The current research was aimed at predicting mothersʼ parenting styles based on their early schemas and the attachment styles. The research statistic society was the mothers having an infant born in the first half of 1394 in jahrom which by using a simple random method, a sample of 326 persons was selected. For gathering the information from Baumrind’s parenting style questionnaire, Young’s schematic questionnaire and Collins & Read’s attachment style questionnaire were used. For evaluating the information, the correlation-factor meaningful test and multi variate analysis were used. The result showed that all of the early schemas with the permissive and authoritarian child-rearing styles had a direct meaningful relationship and only the impaired autonomy and performance schemas had a reverse relationship with the authoritative child-rearing styles. Also, the avoidant and ambivalent- secure attachment styles had a direct meaningful relationship with the permissive and authoritarian child-rearing styles and the secure attachment style had a revers meaningful and direct meaningful relationship with the authoritarian authoritative child-rearing style, respectively. The impaired autonomy and performance schema was able to predict the permissive child-rearing style positively and authoritative child-rearing style negatively and the Disconnection and Rejection and Over vigilance schemas were able to predict the authoritarian child-rearing style positively and the other directedness schema were able to predict the authoritative child-rearing style positively. The ambivalent attachment style had an ability to predict the permissive and authoritative child-rearing styles positively and the secure attachment style was able to predict the authoritarian child-rearing style negatively and the authoritative child-rearing style positively. So, the mothers’ parenting styles were affected by their early schemas and attachment styles.
    Keywords: Parenting style, Early schemas, Attachment s
  • Tahereh Shahiwandi *, Esmaeil Jahanbakhsh, Shapur Behyan Pages 197-216
    The present study investigates the role and challenges of women's participation in nongovernmental organizations (NGOs). Despite some cultural and legal barriers, some cultural options and subjects have always been encouraged by their influential presence. Data collection was conducted through a questionnaire survey, and using cochran formula, 333 women who were members of NGOs in lorestan province were questioned. Using the AMOS software, the fitness indices of the structural equation model have been evaluated and confirmation of hypotheses has been investigated. According to the results, there is a significant relationship between activity in the NGOs and the proximity of the system and the world life. Activity in NGOs have been tied to voluntary presence, and volunteering means flexibility in accepting roles and activities that extend to the entire life of the members. The following theories used in this research, including habermas' theory, show that man can take a selective approach to the world of life, although the apparently socio-economic system  in various ways in the form of social roles from birth to the end of life prevents the creation of such communication.
    Keywords: Women’s role, NGO, Lived experience
  • Zeinab Sharifi *, Hooshang Iravani, Ghila Daneshvar Ameri Pages 217-235
    This study has investigated rural women tendency to occupation. The statistical population of this research was 15-64 -year-old rural women in rural areas of Najaf Abad County. Sample size was estimated by using Cochran formula and 180 women were selected through stratified sampling with proportional allocation. In this study, the research tool was a research-made questionnaire which its validity was confirmed by professors of Tehran University and its reliability measured by calculating Cronbach-Alpha coefficient (α˃0.8). Data analysis was done through SPSS software. The results showed that more than half of rural women had moderate to high tendency to occupation. Moreover, the findings revealed that there was no significant difference between different rural women groups in terms of marital status, membership in rural institutions, receiving loans, occupational status with their tendency to occupation. The results of the research also indicated that there was a significant positive relationship between the amount of studying per day and the husband’s/father’s opinion to women’s occupation and rural women’s tendency to occupation. In addition, there was a significant negative relationship between the patriarchal in the family and rural women’s tendency to occupation whereas the relationship between freedom of social movement and their tendency to occupation was not significant. In addition, under 20-year-old rural women as well as rural women with higher education had more tendency to occupation.
    Keywords: Tendency, Occupation, Patriarchal, Rural women
  • Hamed Shiri * Pages 237-262
    The close link between gender differences and the issue of inequality and power has transformed gender sociology into one of the growing and most important areas of sociology and cultural studies. In addition to conducting a comparative study of gender attitude in different countries, the paper attempts to explain different attitudes toward gender, by referring to conceptual-theoretical tools of "patriarchal discourse" and "modernity discourse". The theoretical reasoning of the article is that the inclusive and historical discourse of patriarchy, which produces an unequal gender attitude, is now challenged in opposition to modernity discourse and its equalitarian achievements. This hypothesis has been tested empirically by examining the relationship between "modernization" (in terms of economic, social, political and gender dimensions) and the "gender attitude" index. Methodologically, the study was conducted using the documentary method and secondary analysis of data from valid database and among 80 countries from 2005 to 2014. In the descriptive findings part of the study, gender attitude has been measured among the countries of the world and differentiated into five distinct clusters based on a spectrum of "totally equalitarian attitudes" to "purely patriarchal attitudes". The study of the relationship between modernization indicators and gender attitude confirms theoretical assumptions. Countries that rank higher in the indicators of modernization have an "equalitarian" gender attitude, and vice versa, countries with lower levels of modernization have a "patriarchal attitude". One of the other findings of this study is the decisive effect of the "Islam" on gender attitude.
    Keywords: Gender, Gender Attitudes, patriarchy, Modernization chy, Gender Equality, Modernization
  • Nooshin Taleb Zadeh *, Saeed Hesam Pour Pages 263-299
    There are types of lyrics in contemporary poetry as well as the classical poetry. These types are evident in classical, neoclassical and contemporary Nimaiic currents. Different types are seen in contemporary poetry in new ways, one of which is fictional poetry. The fictional poems in contemporary poetry, especially in Nimaiic flow, are divided into two audible and pictorial branches. The fictional poem in contemporary poetry moves to theatrical poetry using novel illustration, and fictional poetry goes from traditional narrative to the dramatic scene. Forough Farrokhzad is the representative of contemporary female free or Nimaiic poets. In his fictional poetry, he creates women's personalities with different characteristics. The present article is the result of investigation and analyzing Forough poems with a descriptive-analytical method and a library study. The poems have been analyzed in a comparative way. The character of women in her poetry are influenced by the intellectual changes and individual character of the poet, and the movement of society’s traditional women and their shifting to social women can be considered in his poems in sociological terms. The personality and social and insight of women in his fictional poems represent the face of contemporary women in regard to modern society and variable concept of feminism at the contemporary time of the poet.
    Keywords: lyrics, poetry, contemporary society, Forough Farrokhzad, fictional poems, women's personality
  • Amir H. Mozayani *, Bahram Sahabi, Mehrfam Mamaleki Pages 301-329
    Iran has been increasingly affected by the process of globalization and developments of new technologies in recent decades. In the course of these influences, changes in the lifestyles of the people and other dimensions of their lives have been created.  The reduction of gender gap, the increase of the rate of women’s participation, and the reduction of fertility rates, etc. can be considered as its consequences. Therefore, the study of this relationship of Information and Communications Technology (ICT) and its changes and severity for future policies can be very important, including the link between fertility and ICT and employment and ICT. This study examines the cyberspace deployment effect on women’s employment and fertility rate in Iran’s economy. Hence, the data of 30 provinces in the period of 1387-1393 applying pooled-panel data within the framework of simultaneous equations using two-stage least squares were analysed. The results revealed that there is a reverse relationship between fertility rate and women’s labor force participation rate and by increasing the ICT development index, women’s labor force participation rate increases. But cyberspace development, contrary to the expectations, has had a positive and significant effect on the fertility rate. In determining this, one can refer to the social conditions governing the country and the ICT capabilities in facilitating child-rearing.
    Keywords: Cyberspace, Women’s Employment, Fertility Rate, Iran’s Economy
  • Fereshteh Mostafavirad *, Zaha Dehghan Ardekani Pages 331-364
    Mental health is one of the key variables in the field of Psychology and Educational Sciences and several related factors have been studied so far. The purpose of this research was to study the prediction of mental health based on variables of personality characters and body image. The statistical population of this research included all female two-grade high school students in Sepidan in the academic Year 2017-2018. The sample study consisted of 248 female high school students who were selected by stratified random sampling. The instruments used in this study were NEO-Five factors questionnaire (Costa & McCrae, 1992), Multidimensional body-self relations (Cash, 1997), And General Health (Goldberg& Hillier.1979) Questionnaire. The correlation coefficient and stepwise regression were used to analyze the data. The results showed that there was a positive and significant relation between extraversion, openness, agreeableness, and conscientiousness with the mental health of adults Female students, and there was a negative and significant relation between neuroticism and mental health (P<0/01). Neuroticism feature, Extraversion, and Conscientiousness predicted 19 percent of the variance of mental health. Also, the results showed that there was a meaningful relationship Between Mental Health and Body image (P<0/05). Body Areas Satisfaction and Appearance Orientation predicted 11 percent of the variance of mental health. So, it was found from the research findings that the personality characteristics and body image can play  important roles in mental health of Female Students.
    Keywords: Mental health, Personality Characteristics, Body image
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 343-365
    This study, which is entitled "Investigation of social determinants of attitude to Hijab among 18-32 year-old women", is conducted through quantitative and survey approach by consideration of definition and behavior paradigms (rational selection, misleading labeling, distortion learning and subculture). Based on Cochran formula, statistical sample of this study consists of 300 18-32 year-old women living in Lali County and they are selected by unpredictable and purposive method. This research statistically analyzes effects of independent variables such as age, social status, religiousness level, family education, and amount of applied mass media on attitude to Hijab as dependent variable. SPSS software is used to analyze data; and tests such as Pearson correlation coefficient and bivariate regression are applied according to parametric and relative levels of hypotheses (except for the first hypothesis); and also two-way ANOVA is performed on subjects in order to analyze the first parametric and difference hypothesis (trivariate). According to obtained results of this research, there is a positive, direct, and significant relationship between other independent variables such as jobs, religiousness level, family education, and age, except for mass media variable, with attitude to hijab. Keywords: Social status, religiousness level, attitude to Hijab, and mass media
    Keywords: jobs, religiousness level, attitude to Hijab, and mass media