فهرست مطالب

زن و جامعه - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1390)

فصلنامه زن و جامعه
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1390)

  • 204 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی کیمیایی، حسین خادمیان، حسن فرهادی صفحه 1
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر حفظ قرآن بر مولفه های سلامت روان بود. بدین منظور تعداد 90 نفر از زنان حافظ قرآن کریم از مرکز «جامعه ی القرآن خواهران مشهد» و 92 نفر از زنان غیر حافظ به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی سلامت روان GHQ-28 استفاده شد. نتایج نشان داد که در مقیاس های اضطراب و اختلال خواب، افسردگی و کارکرد اجتماعی، حافظان قرآن از سلامت روان بیش تری برخوردار بودند، اما از نظر نشانه های جسمانی بین دو گروه تفاوتی معنادار وجود نداشت. از سوی دیگر، نتایج نشان دادند که در بین حافظان نیز کسانی که تعداد جزءهای بیش تری از قرآن را حفظ بودند، از سلامت روان بالاتری برخوردار بودند. بنابراین، با توجه به این که سلامت روان دارای ماهیت برون زا (محیط خانواده، مدرسه، همسالان و جامعه) و درون زا (جسمانی، عاطفی، انگیزشی، رفتاری و شناختی) است، یافته های پژوهش نشان می-دهند که حفظ قرآن می تواند با تاثیر بر عوامل درون زا به ارتقای سلامت روان افراد کمک نموده و منبعی موثر در مقابله با استرس ها و چالش های زندگی عصر حاضر باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، سلامت روان، حافظان قرآن
  • بیژن خواجه نوری، علی روحانی، سمیه هاشمی صفحه 21
    سبک زندگی و مدیریت بدن از مفاهیم مهم جامعه شناسی معاصر است. این مطالعه سعی در بررسی رابطه ی این دو مفهوم دارد. در این پژوهش پس از بررسی مطالعات نظری و تجربی موجود، نظریه ی ترکیبی مبتنی بر نظریه ی گیدنز ساخته شد. داده های پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و با تهیه ی پرسشنامه ی خود گزارشی در شهر شیراز نمونه ای 508 نفری از زنان 15 تا 64 ساله با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که در سطح تحلیل دو متغیره تمامی سبک های زندگی با مدیریت بر ظاهر و هم چنین تغییر شکل اندام رابطه داشته اند، اما در تحلیل چند متغیره مشاهده شد که سبک های مدرن ورزشی - موسیقی، فراغتی، مشارکت های جدید، مذهبی و در نهایت، موسیقی سنتی روی هم توانسته اند مدیریت زنان بر ظاهرشان را با 45 درصد تبیین کنند و متغیرهای سبک مشارکتی جدید، ورزشی- موسیقی جدید، موسیقی قدیمی و در نهایت فراغتی روی هم 3/30 درصد تغییرات مدیریت تغییر شکل اندام زنان را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، سبک زندگی، مذهب، موسیقی
  • حسن احدی، فرحناز مسچی *، فرناد ایمانی، محمد رهگذر صفحه 49

    هدف از این مطالعه، مقایسه ی الگو های بالینی شخصیت بر اساس پرسشنامه ی بالینی چند محوری میلون سه در دو گروه از زنان مبتلا به درد مزمن و نا-مبتلا بود. برای این منظور، 202 نفر شرکت کننده شامل 119زن مبتلا به درد مزمن و 83 زن نا مبتلا با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. افراد مبتلا به درد مزمن ابتدا پرسشنامه ی ارزیابی پزشکی درد جهت تشخیص نوع، شدت و سیر درد را پاسخ دادند و سپس، هر دو گروه شرکت کننده پرسشنامه ی بالینی چند محوری میلون سه را تکمیل کردند. داده های بدست آمده از پژوهش از راه تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتیجه نشان داد که بین گروه های مبتلا به انواع درد مزمن با یکدیگر و با گروه سالم در برخی زیر مقیاس های الگوهای بالینی شخصیت به لحاظ آماری تفاوت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوهای بالینی شخصیت، درد مزمن، پرسشنامه ی بالینی چندمحوری میلون
  • امیر حسین علی بیگی، شهپر گراوندی، زهرا اطهری صفحه 73
    هدف از این مطالعه ی توصیفی- پیمایشی، بررسی راهکارهای کاهش تلفات و ضایعات نان در بین زنان شهر کرمانشاه بود. جامعه ی آماری این پژوهش زنان خانه دار شهر کرمانشاه بودند (198270= N) که تعداد 326 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه-گیری خوشه ای، به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و روش تحلیل عاملی استفاده شد. بر اساس یافته ها، نان قوت غالب خانواده های کرمانشاهی را تشکیل می دهد. به گونه ای که تمامی زنان شرکت کننده در این پژوهش دست کم روزی یک بار غذای نانی مصرف می کنند. هم چنین، نتایج نشان دادند که در بین گروه های درآمدی گوناگون، زنان خانواده های پر درآمد و متوسط شهر کرمانشاه به ترتیب کم ترین و بیش ترین توجه را به مصرف صحیح نان داشتند. بیش ترین ضایعات نان مربوط به اطراف آن بود و در بین انواع نان به ترتیب نان لواش سنتی دارای کم ترین ضایعات و نان-های سنگک ماشینی، سنگک سنتی، لواش ماشینی و تافتون در رتبه های بعدی از لحاظ ضایعات نان قرار دارند. بر این اساس، باید سعی در ترویج نان هایی با ضایعات کم تر داشت. از دیدگاه زنان، برخورد قاطع دولت با نانوایی های با نان بی کیفیت، خرید نان به اندازه ی مصرف، نظارت مستمر دولت بر کار نانوایی ها و برگزاری برنامه های آموزشی می تواند نقشی چشم گیر در کاهش ضایعات و تلفات نان داشته باشد. لذا، توصیه می شود که مسئولان و برنامه ریزان در جهت تدوین برنامه های کاهش ضایعات نان، از راهکارهای بدست آمده، استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ضایعات، نان، زنان، الگوی مصرف
  • زهرا اباذری، پروین غیاثی، لاله جولاهی ساروی صفحه 93
    سواد داده ای و دانش کافی در راه درست جستجوی داده ها، بازیابی و انتخاب مدارک مناسب از اهمیت شایانی برخوردار است. این امر در پرستاران که در همه ی ابعاد علمی و تخصصی رشته ی خود، همراه پزشکان فعالیت می کنند، بیش تر نمود پیدا می کند. شناخت ابزارهای جستجو و باز یابی داده ها منجر به تکامل روش های تشخیص و درمانی شده و حتی آموزش های جدید را می طلبد. این پژوهش به روش مطالعه ی پیمایشی توصیفی از راه پرسشنامه بین سرپرستاران بیمارستان های خصوصی شهر تهران با هدف بررسی شیوه های کسب داده های سرپرستاران گردآوری شده تا با شناخت نقاط قوت و ضعف این مسئله برای توسعه ی برنامه های آموزشی پرستاران بکار رود. تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی تواما استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که نداشتن مهارت های استفاده از رایانه و نرم افزارها، عدم تسلط کافی به متون انگلیسی و عدم آشنایی با ابزارهای جستجو از مهم ترین موانع موثر در دستیابی پرستاران زن به منابع داده ای هستند. با توجه به این که اصلی ترین منابع مورد نیاز پرستاران زن به زبان انگلیسی می باشد، لذا، عدم تسلط به متون انگلیسی مانعی مهم و تاثیر گذار بر دستیابی سرپرستاران به داده ها شناخته شد.
    کلیدواژگان: سواد داده ای، دستیابی به داده ها، سرپرستاران زن، پرستاران، بیمارستان های خصوصی، تهران
  • محسن گل پرور، زهرا واثقی، زهرا جوادیان صفحه 115
    این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کننده ی عدالت توزیعی و رویه ای در رابطه ی میان استرس، گرانباری و خطرات شغلی با دلبستگی و تعهد در پرستاران و بهیاران زن به مرحله ی اجرا درآمد. جامعه ی آماری پژوهش پرستاران و بهیاران زن سه درمانگاه خصوصی بودند که از میان آن ها، 94 پرستار به شیوه ی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های عدالت توزیعی، رویه ای، استرس شغلی، گرانباری نقش، خطرات شغلی و تعهد سازمانی(Lambert et al، 2007) و پرسشنامه دلبستگی شغلی (Ouyang، 2009) بودند. داده های بدست آمده از ابزارهای پژوهش از راه ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن بودند که: 1. عدالت توزیعی و رویه ای رابطه ی استرس شغلی را با دلبستگی شغلی در پرستاران و بهیاران زن تعدیل می کند. بدین معنی که وقتی عدالت توزیعی و رویه ای پایین است، رابطه ی استرس شغلی با دلبستگی شغلی منفی یا غیر معنادار، ولی وقتی عدالت توزیعی بالاست، این رابطه مثبت است. 2. عدالت توزیعی هم چنین، رابطه ی گرانباری نقش را با دلبستگی شغلی تعدیل می کرد. بدین معنی که وقتی عدالت توزیعی پایین است، گرانباری نقش با دلبستگی شغلی دارای رابطه ی منفی، ولی وقتی عدالت توزیعی بالاست، این رابطه مثبت است. 3. بالاخره عدالت توزیعی رابطه ی خطرات شغلی را با تعهد سازمانی تعدیل می کرد. بدین معنی که وقتی عدالت توزیعی پایین است، خطرات شغلی با تعهد سازمانی دارای رابطه ی منفی، ولی وقتی عدالت توزیعی بالاست، رابطه ی خطرات شغلی با تعهد سازمانی مثبت است.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، استرس شغلی، دلبستگی شغلی، تعهد سازمانی، پرستاران زن، پیشگفتار
  • سیده مریم حسینی، آذرمیدخت رضایی، زهره کیخسروی بیگ زاد صفحه 143
    سالمندی یکی از مراحل مهم زندگی است و با پیشرفت علم و بهبود شرایط بهداشتی شمار سالمندان در جوامع گوناگون رو به افزایش است. افزایش شمار سالمندان از یک سو و باورهای مذهبی و فرهنگی کشور ما مبنی بر اکرام سالمندان اهمیت پژوهش را در این زمینه آشکار می سازد.این`پژوهش با هدف مقایسه ی حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی و شادکامی و افسردگی در سالمندان زن و مرد انجام گرفته است. روش مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه ی آماری تمامی سالمندان زن و مرد شهر شیراز بودند. حجم نمونه 379 نفر (200مرد و 179 زن) بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از روش پرسشنامه های حمایت اجتماعی،Phillips، رضایت از زندگیDiener و شادکامی و افسردگی Joseph & Lewis گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل فرضیه ی 1و 2 از ماتریس همبستگی، فرضیه ی 3 و 4 از تحلیل واریانس چند متغیری و برای پرسش 1 پژوهش، ازz فیشر استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان دهنده ی رابطه ی معنی دار بین همه ی متغیرهای پژوهش بودند. همچنین تفاوت معنی داری در مولفه حمایت دیگران از مولفه های حمایت اجتماعی و شادکامی و افسردگی و رضایت از زندگی بین زنان و مردان سالمند نشان داد، بدین صورت که در مولفه حمایت دیگران و افسردگی میانگین زنان سالمند و در شادکامی و رضایت از زندگی میانگین مردان سالمند بیشتر بود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، شادکامی، افسردگی، سالمند
  • لادن معین، پروین غیاثی، راضیه مسموعی صفحه 163
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی سخت رویی با سازگاری زناشویی دبیران متوسطه ی شهر شیراز در سال تحصیلی 90-89 بود. جامعه ی آماری این پژوهش دبیران متوسطه ی چهار ناحیه ی شهر شیراز بود که 324 نفر (178 دبیر مرد و 146 دبیر زن) به صورت تصادفی خوشه ایمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه ی سازگاری زناشویی اسپانیر (spannier،1976)، پرسشنامه ی سخت رویی (زمینه یابی دیدگاه های شخصی)، در مورد آن ها اجرا گردید. جهت تجزیه و تحلیل یافته-ها، افزون بر روش های آمار توصیفی از آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان دادند که بین سخت رویی با سازگاری زناشویی رابطه ی معنادار وجود دارد. بین کنترل، تعهد، مبارزه جویی با سازگاری زناشویی رابطه ی معنادار وجود دارد. بین سازگاری زناشویی زنان و مردان تفاوتی معنادار وجود دارد. بین میزان سخت رویی روان شناختی زنان و مردان تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سخت رویی پیش بینی کننده ی سازگاری زناشویی است.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، سخت رویی، کنترل، تعهد، مبارزه جویی
|
  • S.A. Kimiaee -H. Khademian, H. Farhadi Page 1
    The purpose of this study was to investigate the effect of Quran memorization on the mental health elements. To this end، 90 women from “Women’s Jemeat-al-Quran” of Mashhad memorizing the holy Quran and 92 ordinary women were selected. A use was made of a mental health questionnaire (GHQ-28) in order to collect data. The results showed that on scales of anxiety، sleep disorder، depression، and social function the memorizers had a better mental health. However، there was no significant difference between the two groups in respect to physical symptoms. Moreover، the results revealed that، as regards the memorizers، the greater the number of the parts they memorized، the better their mental health was. Therefore، given the fact that mental health is of both internal (family، school، peers، and society) and external (physical، affective،، motivational، behavioral، and cognitive) nature، the results indicated that Quran memorization، affecting internal factors، can improve people’s mental health، and be an effective resource in coping with the stresses and challenges of this century.
  • B. Khaje Nuri, A. Ruhani, S. Hashemi Page 21
    Lifestyle and body management are important concepts in current sociology. This study aimed at studying the relationship between these two concepts. Having reviewed theoretical and empirical studies، the current researchers advanced an integrated theory based on Giddens theory. The data of this survey was accumulated through a self-report questionnaire administered to a sample (N=508) in the age range 15-64 selected using stage random sampling strategy. The results of the study indicated that in bivariate analysis all the lifestyles were significantly correlated with appearance management and body shape changes. In multivariate analysis it was further revealed that modern sport-musical، recreational، modern participations، religious، and traditional music lifestyles explained 45 percent of the variation of body appearance management and modern participation، modern sport-musical، traditional، and recreational lifestyles accounted for 30/3 percent of body shape management variation.
  • H. Ahadi, F. Meschi, F.Imani, M. Rahgozar Page 49

    This study aimed to compare clinical personality patterns using Millon’s Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) in two groups of women with and without chronic pain. To this end، 202 participants including 119 women with chronic pain and 82 women without chronic pain were selected through simple random sampling. The first group، at first، answered pain medical evaluation questionnaire in an attempt to diagnose the type، intensity، and process of pain. Both groups، then، filled out Millon’ Clinical Multiaxial Inventory. Data was analyzed utilizing one-way ANOVA. The results showed that there was a significant difference among sub-groups with diverse types of chronic pain and between the two main groups of the study in respect to subscales of the clinical patterns.

  • A.H. Alibaygi, Sh. Geravandi, Z. Athari Page 73
    The purpose of this descriptive survey study was to explore methods of bread waste reduction among housewives in Kermanshah city. The sample of the study included 326 housewives selected from among housewives living in Kermanshah (N=198270) through cluster sampling. A use was made of descriptive and factor analysis to analyze data. The study findings indicated that bread is the main food of the families so much so that all participants pointed out that they eat bread at least once a day. It was، further، demonstrated that women from average- and high-income groups of the sample took the most and the least heed of the proper bread consumption respectively. Bread margins went to waste the most and from among bread types، traditional Lavash was wasted the least. Therefore، its consumption should be encouraged. From the perspective of the participants punishing bakeries making improper bread by the government was one of the most significant steps to be taken to minimize bread waste.
  • Z. Abazari, P. Ghiasi, L. Joulahi Page 93
    Information literacy and the knowledge of how to correctly search information، retrieve and select proper documents is of significance particularly when it comes to nurses who work parallel and in line with physicians in all aspects of their major. An awareness of information searching and retrieving tools will lead to the improvement of the diagnosis and treatment entailing new training. This descriptive survey study used a questionnaire administered to supervisors in Tehran private hospitals in an attempt to identify their weaknesses and strengths in information acquisition in order to expand training programs for nurses. Both descriptive and inferential statistics were utilized to analyzed data. The results indicated that lack of skills to use computers and software، a poor command of English، and lack of knowledge of search tools were among the main obstacles to access information resources. As most important information sources to women nurses are in English، a poor command of it was identified as an important and effective hurdle in information acquisition of supervisors.
  • M. Golparvar, Z.Vaseghi- Z. Javadian Page 115
    This study aimed at investigating the moderating role of distributive and procedural justice in the relationships of stress، overload، and job dangers to women nurses’ involvement and commitment. 94 women nurses and nursing auxiliaries were selected via stratified random sampling from three private clinics. Research instruments consisted of two questionnaires of distributive، procedural justice، job stress، role overload، job dangers، and organizational commitment (Lambert et al، 2007) and job involvement (Ouyang، 2009). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and hierarchical regression analysis. Findings showed that distributive and procedural justice moderated the relationship between job stress and job involvement. Distributive justice also moderated the relationship between role overload and job involvement. Finally، distributive justice moderated the relationship between job dangers and organizational commitment meaning
  • S. M. Hosseini, A. Rezaei, Z. Keykhosravi Page 143
    Aging is an important stage in life and with advances in science and health care the number of the old is increasing in different societies. This increase and our religious and cultural believes emphasizing venerating the old point to the significance of this study. The present study investigated old men and women’s differences in terms of social support، life satisfaction، happiness، and depression. This causal-comparative research sampled 379 old persons (200 men and 179 women) from the old living in Shiraz using convenience sampling. The participants completed three questionnaires; Philips’ “social support”، Diner’s “life satisfaction”، and Joseph & Lewis’ “happiness and depression”. A use was made of correlational matrix، multivariate variance analysis، and Fisher’s z to examine hypotheses 1&2، 3&4، and to answer question 1 respectively. The Results of the study showed that there was a significant relationship among all the variables and that there was a significant difference between the old men and women with respect to social support، happiness and depression، and life satisfaction.
  • L. Moein, P. Ghiasi, R. Masmouei Page 163
    This study aimed at investigating the relationship between hardiness and marital adjustment of high school teachers in Shiraz in the school year 89-90. A sample of 324 (178 male and 146 female) high school teachers، selected through cluster random sampling method، was administered two questionnaires of dynamic adjustment (Spannier، 1976) and hardiness (personal views). A use was made of descriptive statistics، independent t-test، and regression and Pearson correlation analyses to analyze data. The results revealed that there was a significant relationship between hardiness and marital adjustment. There was، more specifically، a significant relationship between control، commitment، and challenge and marital adjustment. Besides، it was indicated that there was a significant difference between men’s and women’s marital adjustment and also between their hardiness. Hardiness could predict marital adjustment as revealed by regression analysis.