فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1392)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آسیه الفت بخش صفحات 7-16
    مقدمه
    جراحی حفظ پستان و متعاقب آن رادیوتراپی امروزه روش متداول و استاندارد جراحی سرطان پستان در مرحله 1و2 بوده و مطالعات زیادی نشان داده اند که بقاء این بیماران تفاوتی با بیماران ماستکتومی شده ندارد. با وجود اینکه هدف از این نوع جراحی برداشتن کامل تومور با حاشیه سالم است، اما حفظ زیبایی یکی از اجزاء جدایی ناپذیر در جراحی حفظ پستان است. عوامل متعددی اعم از عوامل مرتبط با بیمار یا مرتبط با تومور و همچنین مدالیته های درمانی سرطان پستان می توانند بر نتایج جراحی تاثیر بگذارند و شناخت این عوامل می تواند در بهبود نتایج تاثیرگذار باشد. این مطالعه به منظور بررسی نتایج زیبایی جراحی حفظ پستان و عوامل مرتبط با آن در مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی طراحی شد تا بتوانیم با برنامه ریزی صحیح و توصیه های لازم به بهبود نتایج کمک کنیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی روی بیمارانی که در مرکز بیماری های پستان جراحی حفظ پستان شده و جهت پیگیری مراجعه کرده بودند، انجام شد. از پستان هر بیمار در سه جهت فتوگرافی به عمل آمده و برای سه نفر متخصص به طور جداگانه فرستاده شد و نمره زیبایی کل بر اساس پرسشنامه استاندارد چندگانه به نتیجه جراحی هر بیمار تعلق گرفت. اطلاعات مربوط به خصوصیات جمعیتی و بالینی نیز از پرونده بیماران استخراج شدند. سپس با آنالیز تک متغیره و رگرسیون چند متغیره ارتباط بین نمره کل با خصوصیات فوق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 103 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران 8/46 سال و میانگین شاخص توده بدنی 1/28 محاسبه شد. در7/74 درصد بیماران اندازه کاپ پستان C و D بود. میانگین نمره زیبایی بیماران 72/5 بدست آمد و 9/35% بیماران امتیاز در محدوده عالی و خوب، 35% متوسط و 1/29% امتیاز بد را به خود اختصاص دادند. در آنالیز تک متغیره، سه عامل BMI، حجم بافت برداشته شده و اندازه کاپ D با نمره کل زیبایی ارتباط معنی دار داشتند. در آنالیز رگرسیون خطی چند متغیره از میان این سه عامل، رابطه BMI بالاتر (p=0.022) و اندازه کاپ D (P=0.040) با نمره زیبایی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    برای بهبود نتایج جراحی حفظ پستان توصیه به قرینه سازی پستان مقابل به طور همزمان یا دیررس می شود، اما فراگیری تکنیک های جراحی انکوپلاستی پستان برای جراحان به بهبود نتایج کمک می کند. پس از به دست آوردن حاشیه سالم در جراحی، توجه به برداشت حداقل بافت از پستان منجر به نتایج زیبایی بهتری خواهد شد. همچنین به بیمارانی که BMI بالاتر از نرمال و اندازه کاپ بزرگتر دارند باید خاطر نشان کرد که ممکن است نتایج درمانی کاملا مطلوب نباشند.
    کلیدواژگان: جراحی حفظ پستان، نتایج زیبایی، عوامل موثر
  • ندا اسفندیاری صفحات 17-27
    مقدمه
    در سال های اخیر نگرشی نو در جهتی غیر از بیماری زایی در ویروس ها سبب شد، که از این ذرات در علم نانوتکنولوژی استفاده شود. به منظور کاهش عوارض جانبی دارو و کاهش هزینه های درمانی، استفاده از نانوذرات در هدفمند کردن مسیر اثر دارو وارد علوم پزشکی شده و جایگاه ویژه ای را در درمان بیماری ها از جمله سرطان به خود اختصاص داد. از جمله مزایای نانوذرات ویروسی می توان به سازگاری طبیعی، استراتژی تکثیر خودکفا و بهینه، قابلیت تجزیه و بالاخص قابلیت خالص سازی ارزان آن ها اشاره کرد. یکی از موارد استفاده از این نانوذرات ساخت کمپلکس نانوذره ویروسی/هرسپتین است. هرسپتین دارویی است که در درمان گروهی از بیماران مبتلا به سرطان پستان (HER2+) استفاده می شود.
    روش بررسی
    در این تحقیق هرسپتین با کمک لینکر شیمیایی EDC/Sulfo-NHS به نانوذرات رشته ای ویروس ایکس سیب زمینی متصل گردیده و نانوذره ویروسی دارویی ساخته شده با استفاده از تکنیک هایSDS-PAGE، Western blot، ELISA، Zetasizer و میکروسکوپ الکترونی بررسی شد.
    یافته ها
    در آزمون SDS-PAGE و Western blot تشکیل باند 82 کیلودالتون دال بر اتصال پروتئین پوششی 27 کیلودالتونی ویروس ایکس سیب زمینی با باند سنگین آنتی بادی مونوکلونال هرسپتین با وزن مولکولی 55 کیلودالتون بود. آزمون الیزای طراحی شده اتصالات نانوذره ویروسی به آنتی بادی هرسپتین را نشان داد. در بررسی بار الکتریکی ذرات بوسیله دستگاه Zetasizer، ذرات کنژوگه بار الکتریکی 05/7-، ذرات ویروس ایکس سیب زمینی 4/21- و هرسپتین 48/1- را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که نانوذره ویروس/ هرسپتین بعد از تهیه، ساختار رشته ای خود را حفظ کرد. استفاده از این ذرات قادر به کاهش دوز مصرفی دارو و در نتیجه کاهش اثرات جانبی ناشی از دارو می شود.
    کلیدواژگان: نانوذرات، نانوذرات ویروسی، ویروس ایکس سیب زمینی، هرسپتین، لینکرهای شیمیایی
  • شهپر حقیقت* صفحات 28-36
    مقدمه
    بررسی میزان بقا در بیماران مبتلا به سرطان پستان، می تواند به عنوان شاخصی جهت ارزیابی و ارتقا روش های مختلف درما نی محسوب شود. مطالعه حاضر به بررسی میزان بقای 2 و 5 ساله در بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز بیماری های پستان و عوامل موثر بر آنان می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه طولی، 623 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی در سال های 1376 الی 1385 مورد مطالعه قرار گرفتند. در یک بازه زمانی 6 ماهه، با پرسشگری تلفنی و در صورت لزوم مراجعه حضوری بیماران، اطلاعات جمعیتی، بالینی، درمانی و وضعیت بقای آنان ثبت شد. سپس با استفاده از ترسیم منحنی بقا با روش کاپلان مایر و مدل رگرسیون کاکس، میزان وقوع پیامد مرگ و عوامل موثر بر آنان با استفاده از نرم افزار SPSS17 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی بیماران در زمان تشخیص برابر (17/11±) 5/46 سال با دامنه تغییرات 87-24 سال بود. میزان بقا 5 و 2 ساله بیماران به ترتیب 96 و 87 درصد برآورد شد. نتایج آنالیز کاکس در برآورد نسبت مخاطره یاHR (Hazard Ratio) نشان داد که درگیری غدد لنفاوی (7/4-05/1)22/2HR(%95 CI)= سطح تحصیلات پائین تر از دیپلم (62/3-15/1) 04/2HR(%95CI)= و گیرنده استروژنی منفی (59/3-19/1)06/2HR(%92 CI)= مهم ترین عواملی بودند که ارتباط معنی داری با کاهش میزان بقا افراد تحت مطالعه داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان بقا نسبتا بالا در بیماران مراجعه کننده به کلینیک بیماری های پستان می تواند تائیدی بر اهمیت ایجاد مراکز جامع تشخیصی- درمانی در بیماری های مختلف باشد. تاثیر درگیری غدد لنفاوی در میزان بقا موید اهمیت تشخیص زودرس بیماری در ارائه خدمات تشخیصی مناسب تر و بهبود کیفیت زندگی افراد است.
    کلیدواژگان: تحلیل بقا، سرطان پستان، عوامل پیش آگهی، مدل کاکس
  • شهناز شهرجردی* صفحات 37-46
    مقدمه
    تشخیص، درمان، پیامدها، اثرات جانبی درمان و عود سرطان پستان منجر به واکنش های روانی همچون استرس و افسردگی می شود. هدف از این پژوهش تعیین اثر یک دوره ماساژ بر میزان استرس و افسردگی زنان بعد از جراحی سرطان پستان است.
    روش بررسی
    در این تحقیق نیمه تجربی از بین زنان بعد از جراحی سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک های جراحی شهر اراک، تعداد 26 نفر انتخاب و در دو گروه آزمون (14 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. بیماران گروه آزمون 5 هفته ماساژ (2 جلسه در هفته، هر جلسه 45-30 دقیقه) دریافت کردند. از پرسشنامه های استرس کوپر و افسردگی- بک استفاده شده بود. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمون های t همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه و در سطح اطمینان 95 درصد (05/0 p<) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که ماساژ موجب کاهش استرس و افسردگی بیماران بعد از جراحی سرطان پستان در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل گردید، به طوری میانگین نمره استرس در گروه آزمون از 4/8 65/72 به 3/7 07/36 و نمره افسردگی از 04/8 47/28 به 46/4 27/18 رسیده است (p<0/05).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، ماساژ درمانی اثر مثبتی بر کاهش میزان استرس و افسردگی بیماران بعد از جراحی سرطان پستان داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود جهت ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی بیماران مبتلا به سرطان پستان از ماساژ به عنوان یک رویکرد موفق استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، سرطان پستان، ماساژ
  • طیبه یگانه* صفحات 47-56
    مقدمه
    با توجه به نقش مذهب به عنوان یک منبع مقابله با تنش در زندگی، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جهت گیری های مذهبی در تبیین امید و بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری عبارت است از تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان مقیم شهرستان لنگرود که در سال 1391 به مراکز بهداشت و درمان این شهر مراجعه نموده بودند. از این جامعه نمونه ای به حجم 137 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شد. از مقیاس جهت گیری های مذهبی آلپورت، مقیاس امیدواری میلر و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین جهت گیری مذهبی درون سو با امید و بهزیستی روانشناختی در بیماران سرطانی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مذهب و دستیابی به معنویت بخش مهمی از زندگی بیماران سرطانی را تشکیل می دهد و تاثیر مهمی بر سلامت و بهزیستی آنان دارد.
    کلیدواژگان: اعتقادات مذهبی، امید، بهزیستی روانشناختی، سرطان پستان
  • فریدخت یزدانی* صفحات 57-66
    مقدمه
    سرطان پستان دومین سرطان شایع در جهان است. این بیماری و درمان های آن از جمله شیمی درمانی موجب طیف وسیعی از علایم و عوارض جانبی می شود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر یوگا بر مقیاس های علامتی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی دو مرحله ای قبل و بعد از مداخله ی یوگا، 40 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان از طریق نمونه گیری در دسترس در بخش شیمی درمانی بیمارستان سیدالشهدا اصفهان، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه یوگا (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل برنامه ی یوگا 75 دقیقه ای یک روز در میان، در مقابل گروه کنترل بدون دریافت هیچگونه طب مکمل به مدت 8 هفته بود. ابزار جمع آوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه مشخصات جمعیتی و بالینی؛ و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان پژوهش و درمان سرطان اروپا EORTC QLQ-C30)) و پرسشنامه استاندارد اختصاصی جهت بررسی کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان پستان (EORTC QLQ-BR23) بود که به صورت مصاحبه چهره به چهره با بیماران توسط یک متخصص آنکولوژی، طی 3 ماه از ابتدای خردا د تا پایان مردادماه 1391 تکمیل گردید. سپس اطلاعات به دست آمده تجزیه و تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله، در هر دو گروه مورد و شاهد علائم بیماری به طور معکوسی کیفیت زندگی را تحت الشعاع قرار می دادند (0.859- = r،0.001>p). بعد از مداخله هر چند که در تمام نمرات مربوط به مقیاس های علامتی کاهش قابل توجهی مشاهده شد؛ اما علائمی نظیر تهوع و استفراغ، درد، اختلال خواب، یبوست، ناراحتی از ریزش مو و عوارض جانبی درمان معنی دار بودند. میانگین نمره کلی کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه یوگا 49.6 با انحراف معیار 1.3 تعیین شد که بعد از مداخله، نمره 1.34 ± 81.7 را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    علائم شایع ناشی از سرطان و درمان آن و کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان تحت شیمی درمانی در اثر یوگا بهبود می یابد. بنابراین از برنامه یوگا می توان به عنوان یک روش موثر، راحت و کم هزینه در ارتقا کیفیت زندگی این دسته از مددجویان در مراکز درمانی و مراقبتی- حمایتی مربوط به آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: یوگا، علائم، کیفیت زندگی، سرطان پستان، شیمی درمانی