فهرست مطالب

نشریه هفت آسمان
پیاپی 45 (بهار 1389)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گفت و گو
  • مقالات
  • فاطمه توفیقی * صفحه 31
    گناهان منسوب به انبیا در کتاب مقدس توجه بسیاری را برانگیخته است. مسلمانان این گناهان را یکی از دلایل بی اعتباری آن کتاب دانسته اند. مفسران یهودی نیز به نوبه خود با متون مربوط به این خطاها دست و پنجه نرم کرده، به اشکال گوناگون درصدد برآمده اند که آنها را تاویل کنند. در این پژوهش، نمونه هایی برجسته از خطاهای منسوب به شخصیت های کتاب مقدس مانند ابراهیم، اسحاق، یعقوب، موسی، هارون، داوود، سلیمان و... را مطرح و تاویل این خطاها را در تفاسیر یهودی به ویژه در قرون وسطا بررسی خواهیم کرد. روش های این مفسران عبارت اند از: تغییر در قرائت ظاهر متون با تغییر اعراب و مرجع ضمیر و ترکیب و تقطیع جملات، توجه به ابهام در معنای کلمات، تاکید بر علم نبی، کمک گرفتن از آیات دیگری که به نوعی نشان دهنده بی گناهی شخص مورد نظر هستند، رجوع به شریعت نوح و یا احیانا شریعت سام در مورد انبیای پیش از موسی و استفاده از حکایات اگادایی میدراشی که در این تفاسیر بسیار بارز است و به تغییر بنیادین در فهم روایات کتاب مقدس می انجامد. این تاویلات نه لزوما بر اساس ضرورت کلامی، بلکه به سبب ضرورت اخلاقی تعلیمی و نیز با توجه به جایگاه والای انبیا در میان یهودیان صورت گرفته است تا در نهایت، توصیف کتاب مقدس از انبیا به تصور خوانندگان از آنان نزدیک تر شود.
    کلیدواژگان: عصمت، گناهان و خطاهای انبیا، کتاب مقدس، تفسیر یهودی
  • سیدمحمدعلی ایازی * صفحه 59
    از رشته های وابسته به دانش تفسیر، شناخت روش تفسیر و تاویل مفسران و جایگاه اعتقادی و کلامی آن است.مفاتیح الاسرار و مصابیح الابرار از یگانه تفاسیر قرن ششم با گرایش کلامی عقلی از جریان اسماعیلی است. این تفسیر که ناتمام مانده، در قالب تفاسیر رایج و سنتی و به سبک تفسیر ترتیبی است. زبان این تفسیر عربی و ادبیات کلامی آن، ادبیات مردم خراسان کبیر است. این تفسیر از جمله معدود آثاری است که انعکاس دهنده روش تفسیر باطنی این نحله مذهبی در شکل قابل قبول آن، در قرن ششم است. اهمیت این کاوش به دلیل نام آوری شخصیت کلامی مفسر و ویژگی های تفسیری آن است. شهرستانی روش تفسیری خود را بر اصول ویژه ای بنا نهاده است که در تفاسیر مشابه دیده نمی شود؛ از سویی صبغه کلامی دارد و در نقد اشاعره، معتزله و فلاسفه است، و از سویی دیگر تاویلی باطنی و شبیه به تفاسیر عرفانی است که در قالب اسرار و بیان لایه های دیگر این کتاب الاهی بیان شده است. نویسنده در آغاز شرحی از احوال و آثار شهرستانی را بیان می کند، سپس به مبانی تاویل گرایی، بستر اندیشه، و نمونه هایی از تفسیر باطنی او اشاره می کند و آنگاه به کلیاتی در معرفی تفسیر و منابع و روش و ویژگی های تفسیری او می پردازد.
    کلیدواژگان: شهرستانی، مفاتیح الاسرار، روش تفسیری، تاویل باطنی، تفسیر اسماعیلی
  • محمدعیسی جعفری * صفحه 85
    به لحاظ شواهد تاریخی دغدغه رویت خدا به قبل از اسلام مربوط می شود. در اسلام نیز رویت خدا از همان آغاز دعوت به یگانه پرستی، یکی از دلمشغولی های اصلی دعوت شدگان بود. دیده نشدن خدای یگانه، در مقابل دیده شدن بت های مشرکان، دستاویزی برای مشرکان و معاندان در رهزنی تازه مسلمانان بوده است. اما جدای از این جدال که چندان دوام نداشت، خداپرستان و متفکران اسلامی نیز با یکدیگر بر سر این مسئله جدال داشته اند. مهم ترین مدافعان رویت در بین امت اسلامی، اشاعره هستند. آنان علاوه بر استناد به شواهدی از قرآن و روایات به توجیه عقلانی آن نیز پرداخته اند. در این بین روشن نبودن دیدگاه عرفا و نیز شباهت های ظاهری بین آنان و اشاعره در برخی مسائل، زمینه را برای پیونددادن آنان به اشاعره و به نحوی دنباله رو اشاعره قلمداد کردن آنان مساعد ساخته است. این نوشتار در صدد مقایسه دیدگاه اشاعره در این زمینه با نظرات ابن عربی است که پایه گذار و خبیر بی بدیل عرفان نظری شناخته می شود. برای این کار ابتدا نظرات و ادله اشاعره معرفی و سپس سخنان ابن عربی در این زمینه تبیین شده است. در پایان نیز علاوه بر بررسی چند عبارت دوپهلوی ابن عربی، به نقدهای او بر اشاعره اشاره شده است.
    کلیدواژگان: رویت خدا، اشاعره، ابن عربی، رویت حسی، مشاهده قلبی
  • اف. بی. یاکوبوس کویپر ترجمه: امیر صدری، سعید منتظری صفحه 109
    نویسنده به دنبال آن است که اساس دین ودایی را توضیح دهد؛ او بهترین راه را برای این کار توجه به کی هان زایی دین ودایی می داند؛ بنابراین به اسطوره مبدا جهان می پردازد: در آغاز فقط آب وجود داشت که حامل نطفه زندگی در خود بود بعد زمین به وجود آمد که در حالت نامتعین بود اما این حالت نامتعین چندان نپایید و با مرحله دوم کی هان زایی به پایان رسید. این مرحله با تولد ایندره در بیرون از جهان نخستین آغاز شد. نویسنده کارکرد اسطوره ای ایندره را محدود به خلق جهان دوگانه می داند که در آن خیر و روشنایی در برابر شر و تاریکی قرار دارد. در ادامه مقاله به جنگ بین اسوره ها، خدایان جهان نخستین ودایی، و دیوها به همراه سرکرده ای آنها، ایندره، می پردازد که تداعی کننده دوگانگی راه یافته به جهان خدایان ودایی است. در پایان مقاله نیز از ادوار جهانی و نابودی جهان سخن می گوید.
    کلیدواژگان: ایندره، ورونه، دین ودایی، اسوره، دیوه
  • رافائل پتاتزونی ترجمه: سمیه فرجی صفحه 127
    نزاع بر سر تقدم تاریخی شرک بر توحید یا توحید بر شرک که در قرن هجدهم در اروپا آغاز شد و ولتر و هیوم از پیشاهنگان آن بودند، در قرن نوزدهم با پیشرفت مطالعات مردم شناسی صورت دیگری به خود گرفت. در کنار قائلان به پیدایش تدریجی توحید از دل شرک (همچون آگوست کنت)، کسانی هم پیدا شدند (همچون ویلهم اشمیت) که به توحید آغازین معتقد بودند. نویسنده مقاله، معتقد است هر دو نظریه قبلی مسئله شکل گرفتن توحید را با رجوع به ادیان مردمان نامتمدن بررسی کرده اند؛ اما این روش، روش درستی نیست. برای بررسی درست این مسئله باید توجه مان را به ادیان شرک آمیز اقوام مختلف متمدن دوران باستان معطوف کنیم. نویسنده می گوید توحید نه دین نخستین بشر بوده و نه به وجودآمدن آن حاصل تحولی در شرک؛ بلکه حاصل انقلابی است در برابر شرک و این در تاریخ بسیار نادر اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: توحید، شرک (چندخداپرستی)، اسلام، یهودیت، مسیحیت، دین زرتشتی
  • میرچا الیاده ترجمه: علیرضا اسماعیل پور صفحه 139
    میرچا الیاده در این مقاله به بررسی دورانی می پردازد که در آن محققان در پی کشف صورت اولیه باورهای دینی بشر، به خلق آثار و نظریات گوناگون پرداختند. این کوشش ها که از دوره رنسانس آغاز شد، به نوعی ناشی از تمایل به جبران خلائی بود که پس از پایان قرون وسطی در حیطه معنویات بشری به وجود آمد. او همچنین درباره جنبش های شبه دینی ای بحث می کند که در قرن نوزدهم و بیستم برای تامین نیاز معنوی بشر در دوران مدرن به وجود آمدند. نویسنده در ضمن این بررسی، روند شکل گیری رشته تاریخ ادیان را نیز مد نظر قرار می دهد و به شرح نقش دانشمندان این رشته در قبال موضوع «دین نخستین بشر» می پردازد. هرچند الیاده به نقد تجربه گرایی یا نسبیت گرایی برخی مکاتب تاریخ گرا و جامعه شناسانه روز می پردازد، اما معتقد است یک پرسش درست می تواند حیاتی تازه به علم تاریخ ادیان ببخشد.
    کلیدواژگان: منشا دین، وحی نخستین، اسطوره، تاریخ ادیان
  • نقد کتاب
  • سید حسن اسلامی * صفحه 163
    مکتب تفکیک با تاکید بر جداسازی میان سه راه معرفتی یعنی وحی، عقل، و کشف یا الهام خود را به جامعه شیعی معرفی کرد و مدعی ناسازگاری دین با فلسفه و عرفان شد. این دیدگاه مورد نقد مدافعان فلسفه اسلامی قرار گرفت و آنان از همسویی دین و فلسفه و عرفان در منظومه شیعی سخن گفتند و اشکالاتی بر این مکتب وارد ساختند. کتاب الاهیات الاهی و الاهیات بشری به عنوان دفاعی قاطع از این مکتب به تازگی منتشر شده است. نویسنده مقاله حاضر به تحلیل و نقد روش شناختی کتاب حاضر پرداخته و بر آن است تا مقدمات آن را بی اعتبار کرده، نشان دهد این مکتب تا اثبات مدعای خود راه درازی در پیش دارد. در این مقاله، مدعیات اصلی کتاب الهیات الهی در شکل یک استدلال بیان شده که بر دو مقدمه استوار است: نخست آنکه عده ای از فلاسفه فلسفه را بی اعتبار دانسته اند؛ و دوم آنکه سخن این فلاسفه درست است، پس فلسفه نادرست است. نویسنده مقاله حاضر کوشیده است (1) نشان دهد که مقدمه نخست کاذب است و به واقع سخنان آنان در متون مکتب تفکیک تحریف و ناقص نقل شده است و (2) هیچ فیلسوفی به اعتبار فیلسوف بودن نمی تواند فلسفه را بی اعتبار سازد و این رفتار خودشکن است و از نفی فلسفه بی اعتباری خود فیلسوف حاصل می شود.
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، روش شناسی، نقد روش شناختی، تحلیل متون، اخلاق پژوهش
  • معرفی کتاب
  • محمد حقانی فضل * صفحه 193
  • اشاره ها
|
  • Fateme Tofighi * Page 31
    The sins which the Bible attributes to the prophets have intrigued many readers. On the one hand, for Muslims, these sins have been enough evidence for the invalidity of the Bible; the Jewish exegetes, on the other hand, have attempted to reinterpret those passages. In this research, some major instances of the reinterpretation of the sins of the biblical characters in medieval rabbinic literature shall be discussed. The rabbis used different methods like: transformation of the literal reading of the passage, attention to the ambiguity of the words, emphasis upon the pre-knowledge of the prophets, reliance upon other verses which testify to the justification of the character, reference to a presumed pre-Mosiac law, and elaboration on the biblical story with aggadic-midrashic narratives or anecdotes. The latter way is very predominant in Jewish exegesis and leads to a fundamental change in understanding the biblical narratives. Thus, with the help of later interpretations, the biblical picture of the prophets became closer to the readers’ conception of what a prophet should look like.
    Keywords: Infallibility, sins of the prophets, the Bible, rabbinic literature
  • S. M. A. Ayazi * Page 59
    Mafatih Al-Asrar wa Masabih Al-Abrar is among the unique exegeses of the 6th century of Hegira with a theological orientation, which characterizes the Ismaili sect. This exegesis, which remains unfinished, is a traditional one whose style of interpretation is ordinal rather than thematic; it is in Arabic and the tone it adopts is that of the people of the Great Khorasan. It is among the few works which reflect the mystical exegesis method of this religious school in an acceptable way in the 6th century. The significance of this enterprise is due to the theological character of its exegete and the distinguishing characteristics of his exegesis. His method of exegesis is based upon some particular principles which are lacking in the similar ones. On the one hand, it is theologically orientated and is concerned with the criticism of the Asharites and the Mutazila and on the other hand, it is an intuitive exegesis, which is similar to mystical exegeses, and which is carried out in terms of unraveling the mysteries and other layers of the Quran. The author initially gives an account of the life and works of Al-Shahristani; and then he considers the bases of the tradition of Tawil, intellectual context and some instances of of his intuitive interpretation; and ultimately he concerns himself with general considerations on introducing Al-Shahristani's exegesis, his sources and methodology, and the characteristics of his exegesis.
    Keywords: Mafatih Al-Asrar, interpretive method, intuitive exegesis, Ismaili exegesis
  • M. I. Jafari * Page 85
    The historical evidence shows that the concern to see God predates Islam. In Islam too, ever since the call to monotheism, the vision of God has been among the central preoccupations of the Muslims. In contrast with the visibility of the idols, the invisibility of God was appealed to by the pagans in order to mislead the newly converted Muslims. Regardless of this controversy, which was short lived, there was a controversy among the theists and the Islamic thinkers over the problem of the vision of God. Asharites were the most remarkable exponents of the vision of God among the Muslim community. In addition to providing evidence from the Quran and traditions, they claimed that the vision of God is rationally justified. Meanwhile, the vagueness of the position taken by the mystics and the apparent similarities between Asharites and the mystics with regard to some issues have prepared the ground for the hypothesis that the latter are associated with the former and are their followers, one way or another. By investigating into the Asharite views and arguments in this regard and comparing them with those of Ibn Arabi, who is the unexampled founder of theoretical mysticism, the present paper tries to show the relationship between these two positions.
    Keywords: The vision of God, Asharites, sensory vision of God, intuitive vision of God
  • F. B. J. Kuiper, A. E. Sadri, S. S. R. Montazeri Page 109
    The author is seeking to explain the underlying idea of the Vedic religion; he thinks that the key to this enterprise is to be found in its cosmogony; therefore, he concerns himself with the mythology of the origin of the universe. In the beginning there was only water, which bore in itself the germ of life; and then an unformed clod of earth rose to the surface, where it floated about; but this state of undifferentiated unity came to a sudden end by the second stage of cosmogony. It started with the birth of the god Indra, outside the primeval world. The author of the present paper holds that the function of the myth of Indra is limited to the creation of the dualist world in which good and light are counterbalanced by evil and darkness. The article, then, deals with war between Asuras, the gods of the primordial world, and the Devas who are headed by Indra; this symbolizes the dualism which has entered into the world of the Vedic gods. The article finally points out the universal periods and the destruction of the universe.
    Keywords: Indra, Varuna, Vedic religion, Asura, Deva
  • Raffaele Pettazzoni, Somaye Faraji Page 127
    The controversy, which was provoked during the eighteenth century Europe with Voltaire and Hume being its leading characters, over the question whether polytheism preceded monotheism or vice versa, took on a new form due to the advancements made in the anthropological studies. In contrast with those who believed that monotheism had developed from polytheism, there were those who believed in the primordial monotheism. The author of the present article holds that both of the theories have considered the formation of monotheism with reference to the religions of the uncivilized people, whereas this method isn’t an acceptable one. In order to investigate into this problem adequately, one should consider the polytheistic religions of a variety of civilized people in the ancient periods. He is of opinion that monotheism neither was primordial nor grew out of polytheism. He believes that monotheism was the outcome of a revolt against polytheism or idolatry, and that this event has rarely happened in the history of mankind.
    Keywords: monotheism, polytheism, Islam, Judaism, Christianity, Zoroastrianism
  • Mircea Eliade, A. R. Esmailpour Page 139
    In this paper, Mircea Eliade concerns himself with the study of a period in which the scholars of religion created a variety of works and put forward different theories in their quest for the primordial form of the religious beliefs. Such attempts, which began with the Renaissance, were the result of a tendency to fill the gap which appeared in human spirituality. He also deals with the pseudo-religious movements which during the nineteenth and twentieth century came into being so as to fulfill the spiritual needs of the modern man. He also considers the development of the history of religions as a discipline and elaborates on the role played by the scholars of this discipline with regard to the "man's primordial religion". Although Eliade criticizes the empirical and relativistic orientations of some of the historical and sociological schools, he holds that an appropriate question can revive the science of the history of religions.
    Keywords: The origin of religion, primordial revelation, myth, history of religions
  • Seyyed Hasan Eslami * Page 163
    By laying emphasis upon the distinction between the three ways of acquiring knowledge, i.e., revelation, reason, and vision, the School of Separation introduced itself to the Shiite community, claiming that religion is incompatible with philosophy and mysticism. This position was criticized by the exponents of Islamic philosophy; they pointed out that religion, philosophy and mysticism are consistent in the Shiite system, finding fault with the School of Separation. Divine Theology and Humanist Theology, which occupies itself with the arguments in favor of this school, has been recently published. The author of the present paper has made an attempt to review the book in methodological terms, trying to invalidate its claims and to show that this school should go a far too long way before it could prove its point. The claims of the book are presented in the form of an argument, which consists of two premises: first, some philosophers have regarded philosophy as invalid; second, given that what they say is true, philosophy is wrong. To begin with, the author has made an attempt to show that the first premise is false and in fact, the views of the philosophers have been corrupted or partially quoted; then, he tries to show that no philosopher is justified to invalidate philosophy merely on account of being a philosopher.
    Keywords: The School of Separation, methodology, methodological review, analysis of texts
  • Mohammad Haghani Fazl * Page 193