فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال یکم شماره 2 (زمستان 1391)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال یکم شماره 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نیرو، غلامرضا حاجی حسین نژاد صفحات 1-12
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش محیط زیست بر اساس نظریه هوش های چندگانه گاردنر در ایجاد نگرش و علاقمندی و اصلاح کج فهمی دانش آموزان در مقایسه با الگوی تدریس سنتی انجام گرفت. شیوه ی تحقیق از نوع نیمه آزمایشی به روش طرح چهارگروهی سولومون می باشد. نتایج نهایی پژوهش نشان می دهد که شیوه ی تدریس بر اساس نظریه هوش های چندگانه گاردنر در ایجاد نگرش و علاقمندی دانش آموزان درباره محیط زیست همچنین در اصلاح کج فهمی ها نسبت به شیوهی تدریس سنتی برتری دارد. از این روی با توجه به اینکه آموزش در رویکرد سنتی، تنها با هدف انتقال دانش به یادگیرندگان، با روش سخنرانی و اغلب بر مبنای هوش زبانی-کلامی و منطقی-ریاضی انجام می شود و از سوی دیگر نظریه هوش های چندگانه، بستری را مهیا می کند تا بر اساس تفاوت های فردی، یادگیری از طریق اصلی ترین ابزارهای شناخت هریک از فراگیران صورت پذیرد و بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از این روش تدریس در آموزش مفاهیم محیط زیست و تجدید نظر در برنامه درسی آموزش محیط زیست، لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، نظریه هوش های چندگانه، آموزش سنتی، نگرش، کج فهمی
  • محمد رضوانی، سید مهدی موسی کاظمی، محمد عارفیان صفحات 13-23
    این پژوهش به بررسی نقش ویژگی های جمعیت شناختی خانواده در شکل گیری اخلاق زیست محیطی دانش آموزان (فرزندان خانواده) می پردازد. هدف از این پژوهش آن است که اطلاعات مفیدی در خصوص شاخصهای زیست محیطی و به ویژه آموزش و فرهنگ سازی زیست محیطی به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای مورد توجه در برنامه ریزی برای ساماندهی جمعیت کشور، به دست آید. این تحقیق از نوع توصیفی، پیمایشی بوده جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان ابهر در سال تحصیلی 92-91 می باشد. تعداد افراد جامعه 4467 نفر بوده که با توجه به جدول مورگان 360 نفر از آنان به عنوان نمونه به صورت تصادفی و با روش خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل دو بخش «ویژگی های جمعیت شناختی خانواده» و «اخلاق زیست محیطی دانش آموزان» بوده که روایی صوری آن با مشورت جمعی از استادان و کارشناسان علوم تربیتی و محیط زیست تامین و پایایی آن پس از تکمیل توسط 30 نفر از دانش آموزان، با ضریب آلفای کرونباخ برابر 771/0 تایید گردید. در تحلیل نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها مشخص شد که هیچیک از متغیرهای مورد بررسی شامل: تعداد فرزندان خانواده، تحصیلات والدین، وضعیت شغلی والدین، وضعیت مالکیت منزل مسکونی و وضعیت مهاجرت خانواده، رابطه معنی داری با سطح اخلاق زیست محیطی دانش آموزان ندارد. لذا لازم است در رویکرد جدید ساماندهی جمعیت کشور، در کنار تلاش برای بهبود ویژگی های جمعیت شناختی جامعه، به ملاحظات و آموزش های زیست محیطی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: جمعیت، اخلاق زیست محیطی، خانواده، دوره متوسطه
  • حسین میبودی*، حسن کریم زادگان صفحات 25-33

    پیشرفت روزافزون جوامع، معنای مشارکت را به تمامی عرصه های زندگی اجتماعی بسط داده است. در این پژوهش سعی شده به شکل میدانی و با رویکرد توصیفی– تحلیلی و بر مبنای پرسشنامه، ضمن روشن ساختن اهمیت مشارکت سازمان های غیردولتی زیست محیطی در عرصه آموزش محیط زیست کشور، میزان موفقیت این سازمان ها را در تحقق این امر نمایان سازد. جامعه آماری این پژوهش را اعضای سازمان های غیردولتی زیست محیطی، مسئولان سازمان های غیردولتی زیست محیطی و نیز افراد صاحب نظر شهر مشهد تشکیل می دهند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است و داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. در مجموع نتیجه گیری گردید که این سازمان ها بخش مهمی از بدنه سازمان حفاظت محیط زیست در امر آموزش محیط زیست هستند و به منظور بهره گیری بهتر از توان سازمان های غیردولتی به منظور پیش برد آموزش محیط زیست در سطح کشور، لازم است نگاه به آموزش محیط زیست همراه با برنامه ریزی صحیح در سطح کلان اجرایی و قانونی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، مشارکت، سازمان های غیردولتی زیست محیطی، کلانشهر مشهد
  • لیلا پرهیزکار، سید محمد شبیری، محمدرضا سرمدی صفحات 35-43
    هدف این پژوهش بررسی دیدگاه آموزگاران شهر تهران نسبت به محتوای درسی آموزش محیط زیست دوره ابتدایی بود. مطالعه انجام شده یک پژوهش توصیفی تحلیلی بود.برای سنجش متغیرها، پرسشنامه ای مشتمل بر 30 گویه را طراحی کردیم. متغیرهای اصلی توجه به مفاهیم اصلی آموزش محیط زیست، شدت تاثیر اصول سازماندهی محتوا، توالی، وحدت و مداومت بر تدوین این مفاهیم و ارتباط محتوای درسی مشتمل بر این مفاهیم با محتوای دوره پیش دبستانی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی کندال مورد تحلیل قرار گرفت.
    میانگین به دست آمده از تجزیه وتحلیل نظرات آموزگاران بیشتراز عدد 2 بود که نشان داد به مفاهیم اصلی در محتوای دوره دبستانی توجه شده است (0.05 p نتایج این پژوهش نشان داد از دیدگاه آموزگاران به مفاهیم اصلی محیط زیست در محتوای درسی دوره ابتدایی نه به طوریکسان توجه شده است.اصل وحدت بر این مفاهیم تاثیر گذار نمی باشد و اصول توالی و مداومت بر آنها تاثیر گذار می باشد. همچنین از نظر آموزگاران میان مفاهیم آموزش محیط زیست در دوره ابتدایی با دوره پیش دبستانی ارتباط وجود ندارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، آموزش محیط زیست، دوره ابتدایی، اصول سازماندهی محتوا
  • محمدصالح علی طالشی، حمید سودایی زاده، فرهاد نژاد کورکی صفحات 45-53
    یکی از اهداف تعیین شده در سند توسعه منابع طبیعی و آبخیزداری در افق 1404 ارتقای آگاهی های زیست محیطی و منابع طبیعی است لذا یکی از راهبردهای تعیین شده جهت تحقق این رویکرد آموزش و فرهنگ سازی محیط زیستی در سطح آموزش عالی است بطوری که بتوان به توسعه ای پایدار دست یافت. در این راستا در این پژوهش به بررسی سطوح آگاهی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست در رابطه با سری استانداردهای محیط زیستی علی الخصوص 14000در نظام مدیریت محیط زیستی و همچنین میزان اهمیت این سری استانداردها از دیدگاه دانشجویان در توسعه پایدار پرداخته شد. نمونه ها به صورت تصادفی طبقه بندی شده از 5 دانشگاه از 12 دانشگاه ارائه دهنده مقطع کارشناسی ارشد این رشته انتخاب گردید. 104 پرسشنامه در بین دانشجویان توزیع و پس از تکمیل جمع آوری گردید. داده های بدست آمده با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته های آماری این پژوهش نشان داد که میانگین آگاهی دانشجویان در رابطه با مبانی استاندارد کم تا متوسط و در رابطه با اهمیت کاربردها و اهداف کلی سری استانداردهای ISO 14000 متوسط تا زیاد است. اختلاف معنی داری بین دو جنس در رابطه با آگاهی در بخش های مختلف مشاهده نشد. همچنین نتایج این پژوهش اختلاف معنی داری را در میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه های مختلف از این سری استانداردها نشان نداد. لازم به ذکر است که با توجه به آگاهی دانشجویان ثابت شد که وجود استانداردهای سری ISO 14000 تا حد زیادی می تواند مدیریت یک سازمان را به سوی توسعه پایدار هدایت نماید.
    کلیدواژگان: آگاهی های محیط زیستی، سری استانداردهای ISO 14000، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، توسعه پایدار
  • علی بابازاده، محمد قهرمانی، معصومه اکبری صفحات 69-78
    با گستردگی و پیچیدگی مباحث زیست محیطی، خلق سواد زیست محیطی در سطح اقشار مختلف اجتماعی، به ضرورتی اجتناب ناپذیر بدل شده است. نیل به این هدف نیاز به استفاده از یافته های نوین مدیریت و تعلیم و تربیت دارد. به زعم نظریه پردازان علوم اجتماعی، آموزش اثربخش ترین راهکار مدیریت چالش های اجتماعی است. از طرف دیگر با نامیده شدن هزاره سوم به عنوان عصر دانایی، توجه همگان به سوی مفاهیم استراتژیکی چون آموزش و یادگیری مداوم سوق داده شده است، در ادبیات علمی امروز سازمان های یادگیرنده یکی از نظریه هایی است که با هدف مدیریت اثربخش آموزش و یادگیری در سیستم های انسانی مطرح شده است. اساس سازمان های یادگیرنده رویکرد سیستمی به مقوله آموزش و یادگیری است که در نهایت با رویکردی راهبردی افزایش میزان سازگاری یک سیستم را در پی داشته باشد. نظریه پردازان سازمان های یادگیرنده معتقدند در هر سازمان اجتماعی می توان با اتکاء به پنج اصل«قابلیت فردی، مدل های ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی» یادگیری را در همه عناصر و اجزاء سیستم به طور مستمر و مداوم نهادینه ساخت. خصوصیاتی مانند پیچیدگی، تنوع و فرابخشی بودن محیط زیست، نشان می دهد این نظریه می تواند در جهت توسعه آگاهی های زیست محیطی موثر باشد. با یک مطالعه اسنادی و بررسی ویژگی های خاص و مشترک سازمان های یاگیرنده و مباحث زیست محیطی نشان داده شده است که اصول نظریه سازمان یادگیرنده می تواند بستر مناسبی برای توسعه آموزش محیط زیست فراهم سازد.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، سواد زیست محیطی، سازمان یادگیرنده، آموزش توسعه پایدار، تفکر سیستمی
|
  • Mohammad Niroo, G. Haji Hossein Nejhad Pages 1-12
    This study examines the impact of environmental education based on the theory of MI, to reform the traditional teaching model. Selected samples contain two groups, tested samples and control samples are available. Based on the theory of multiple intelligences in Gardner's teaching groups of test and for control groups, the traditional method is used. Research findings indicate that multiple intelligences theory teaching method based on Gardner's attitude and interest students in correcting of misconception of student in regard to environmental education. Compared to traditional teaching methods is supremacy. Traditional approach to education, with the aim of transferring knowledge to students by speech witch is often based on verbal communication and logical – mathematical intelligence is done which are based on individual differences, learning the basic tools to understand each student's outcome. The results of this study and final conclusion indicated the use of MI method teaching entrance of environmental education is rather very necessary.
    Keywords: environmental education, multiple intelligences theory, traditional education, Attitude, misconception
  • M. Rezvani, M. Moosakazemi, M. Arefian Pages 13-23
    In this study, the effects of socio-demographic characteristics of the family on the students’ environmental ethics (children of the families) were assessed. The aim of the study was to gather and publish useful information about environmental factors especially education and culture as one of the most important issues of the population and country developments. In this descriptive study, all the high school students 1391-92 of Abhar, Zanjan were recruited. The population included 4467 persons, and based on the Morgan’s table, 360 persons were randomly selected using two-step cluster method. The research instrument was a structured questionnaire consisting two parts "socio-demographic characteristics of the family" and "environmental ethics of the students." Validity of the questionnaire was assessed by a group of consulting professors and specialists of environmental education, and the reliability was pretested among 30 students, and was finally approved with the Cronbach's alpha coefficient 0.771. Analyzing the results of the questionnaires, none of the variables including: number of children, parental educations, parental occupations, real estate or rental houses, and being emigrants or citizens had a significant relationship with the level of environmental ethics of the students. Therefore, it is necessary to pay more attention to the environmental educations in new plans for the population organizing of the country, particularly concerning the importance of environmental ethics in providing a better future, in addition to the effort of improving the socio-demographic characteristics of the society.
    Keywords: population, environmental ethics, family, high school
  • H. Meiboudi, H. Karimzadegan Pages 25-33

    The increasing development of society, the meaning of participation to all areas of social life is extended. This is a field study that uses a Survey research plan. The community contributing statistics to this research includes members and managers of nongovernmental environmental organizations, and also authorities of the City of Mashhad. SPSS software has been used for data analysis, and these data were analyzed in two levels of descriptive and inferential statistics. It was concluded that these organizations are an important part of the national effort to protect the environment. In environmental education, and in order to achieve better usage of the abilities of nongovernmental organizations in order to elevate the teaching of the environment in the nation, it is necessary that evaluating the teaching of the environment is conducted with correct programming at the upper executive and legal levels.Keywords: Environmental Education, participation, Environmental Non-Governmental Organizations, Mashhad MetropolisKeywords: Environmental Education, participation, Environmental Non-Governmental Organizations, Mashhad Metropolis

    Keywords: environmental education, Participation, Environmental Non, Governmental Organizations, Mashhad Metropolis
  • L. Parhizkar*, S.M. Shobeiri, M.R. Sarmadi Pages 35-43
    The purpose of this study is investigating elementary school teacher's viewpoints towards the content of textbooks in environmental education in Tehran. For this purpose a crosssectional study is conducted. A 30 item questionnaire is made for measuring the variables. The data are analyzed using a one-sample t-test, multiple analysis and Kendal correlation coefficient. The obtained Median from the analysis of data was more than 2, indicating that enough attention has been paid to the main concepts and components (p Keywords: curriculum development, environmental education, elementary school
  • M.S. Ali Taleshi, H. Sodaiezadeh, F. Nejadkoorki Pages 45-53
    One of the goals specified in the document of natural resources and watershed development in 1404 is promotion of awareness of environmental and natural resources, so one of the strategies to achieve this approach is environmental education and culture in higher education so that sustainable development can be achieved. in this regard, in this study was investigated the levels of in natural resources - environment engineering M.Sc. students about environmental standard series specially 14000 in Environmental Management System and also the importance of this standards series in observation of students in sustainable development. about this, 5 universities were selected from 12 universities offering this course in M.Sc. 104 questionnaires given out between students and collected after fulfillment. Assessable data analyzed using the SPSS program. Statistical results of this research indicate that the mean of awareness of students about concepts of standards is between low and median and about importance of application and total aims of ISO 14000 is between median and high. In relation to awareness in different section doesn’t indicate significant difference between two sexes. The result of this study doesn’t indicate significant difference in level of awareness in different universities’ students from this standards series. It is worth mentioning that according to the awareness of student, it was proved that ISO 14000 standards series could lead the management of organization to sustainable development.
    Keywords: Environmental awareness, ISO 14000 standards series, M.Sc. students, sustainable development
  • A. Babazadeh, M. Ghahremanie, M. Akbari Pages 69-78
    With the complexity of environmental issues creation environmental literacy in different social groups has become inevitable. Achieve to this important goal requires use of management and education modern findings. According with theorists opinion of social sciences, the education is most effective of strategy for management the social challenges. On the other hand with called the third millennium to knowledge age, Public attention has led to the Strategic concepts such lifelong learning and education. Learning Organization in currently scientific literature is one of the theories that has been proposed with aim The effective management of learning in human systems. System approach to learning is the Basis the subject of Learning Organization that Finally, increase the adaptability one of the system with strategic approach. The learning organization theorists believe that in each the Social organization can with relying on the five of principle " individual Ability, Mental models, Common Vision, Team learning and Systems thinking" institutionalize the Learning in all system elements and components. Characteristic such as complexity, diversity and environment multi-sectoral show Theory of learning organization can be effective in the development of environmental awareness. A documentary study of the Specific and Common characteristics of learning organizations and environmental issues can demonstrated that principles of learning organization how can provide proper context for environment education development.
    Keywords: Environment Education, Environmental Literacy, Learning Organization, Lifelong Learning, Systems Thinking