فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال چهارم شماره 4 (تابستان 1395)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال چهارم شماره 4 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد تقی سبزه ای*، سیاوش قلی پور، معصومه آدینه وند صفحات 5-16
    رفتار حامی محیط زیست یکی از عوامل موثر حفظ محیط زیست است که به میزان زیادی به آگاهی محیط زیستی شهروندان بستگی دارد. این تحقیق بر اساس نظریه بامبرگ و موزر درباره عوامل تاثیرگذار بر رفتار محیط زیستی، تاثیر «آگاهی محیط زیستی» بر «نگرش» و «رفتار محیط زیستی» دانشجویان دختر دانشگاه قم را بررسی می کند. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 370 نفر و روش نمونه گیری طبقه ای است. نتایج توصیفی تحقیق نشان می دهد: آگاهی بیش تر پاسخ گویان (9/57 درصد) درباره محیط زیست در حد متوسط است. نتایج استنباطی این تحقیق نشان می دهد بین متغیرهای «آگاهی محیط زیستی»، «نگرش محیط زیستی»، «تمایل به رفتار محیط زیستی» و «رفتارهای حامی محیط زیست» رابطه معنی دار وجود دارد؛ بین «منابع آگاهی بخش» و «آگاهی محیط زیستی» رابطه معنی دار نیست. «آگاهی محیط زیستی» به صورت مستقیم، غیرمستقیم و کلی بر رفتار محیط زیستی تاثیر قابل قبولی دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که سه متغیر مستقل باقی مانده در مجموع فقط 6/20 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. به طور کلی یافته های این تحقیق چارچوب نظری ای را که بر اساس آن مدل تحقیق ترسیم شد تایید می کنند. برای بهبود رفتارهای حامی محیط زیست لازم است منابع آگاهی بخش تقویت شوند؛ فرایند «جامعه پذیری محیط زیستی» به کمک همه سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی و خانواده ها انجام شود و کیفیت آموزش ها ارتقا یابند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، آگاهی محیط زیستی، رفتار محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، تمایل به رفتار محیط زیستی
  • مهناز رنجبر*، لیلا غیرتی آرانی، محمد صادق جمشیدی راد صفحات 17-32
    در این مقاله دیدگاهی مبتنی بر توجه به راهکارهای متکی بر ارزشها و تعالیم دینی ، مطرح شده است . هدف پژوهش حاضر مطالعه سبک نگرش دینی روستاییان نسبت به چگونگی رفتار با آب و مصرف آن بود که با روش پیمایشی انجام گرفت؛ بدین منظور 270 نفر از روستاییان مناطق رامشه، از توابع استان اصفهان (منطقه کم آب)،و ایزدخواست ،(منطقه پرآب) از توابع استان فارس، به روش نمونه گیری خوشه ایمصاحبه شدند. پس از تعیین روایی ابزار پژوهش، پایایی آن به وسیله آزمون «کرونباخ آلفا» تعیین گردید
    که میزان استاندارد شده آن 93/0 بود. برای سنجش نگرش روستاییان نیز از مقیاس «لیکرت» استفاده شد که برای تحلیل آنها از آزمونهای غیرپارامتریک نرم افزارSPSS ( آزمون من ویتنی وکروسکال – والیس ) استفاده شد. نتایج نشان داد که در دو منطقه، شناخت و احساس دینی روستاییان از آب تقریبا قوی بوده و رفتار آنها نسبت به آب متناسب با تعالیم دینی است. از لحاظ نگرش احساسی، احساس زنان خانه دار روستایی درباره آب قوی تر از مردان بود. در مقابل تمایل به رفتار مطابق تعالیم دینی در میان مردان روستایی بیشتر از زنان بود. روستاییان بی سواد و روستاییان مسن بالاتر از 51 سال نسبت به باسوادها و جوان ترها احساس قوی تری نسبت به آب داشتند. در مناطقی هم که روستاییان از آب مازاد بهره مندند، احساس قوی تری نسبت به آب در میان روستاییان وجود داشت و روستاییانی که دارای باغ ثمردار هستند و روستاییانی که از دیگر انواع منابع آب آشامیدنی نظیر آب چاه، قنات، رودخانه و باران استفاده می کنند نسبت به روستاییانی که از دیگر انواع منابع آبی – نظیر آب لوله کشی – استفاده می کنند، رفتار مناسب تری با آب دارند.
    کلیدواژگان: سبک نگرش دینی، روستاییان، مدیریت رفتار با آب، ایزدخواست ورامشه
  • فاطمه مسعودی زاده*، احمد رضوانفر، حمید موحدمحمدی صفحات 33-40
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش مولفه های سرمایه اجتماعی در عملکرد تشکل های غیردولتی زیست محیطی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای تشکل های غیردولتی زیست محیطی استان خوزستان (359N=) بود که از این میان، تعداد90 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از فن پیمایشی انجام شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بود که روایی آن با نظرخواهی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید شد و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که میزان آن برای شاخص عملکرد سازمانی89/0 و سرمایه اجتماعی 86/ 0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss win 11/5صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که میزان کل عملکرد تشکل های غیردولتی زیست محیطی مورد بررسی در حد پایین و متوسط بود. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین مولفه های سرمایه اجتماعی در نظر گرفته شده شامل اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی و عملکرد سازمانی رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک درصد، وجود دارد. نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان دهنده توان تبیین 5/35 درصد واریانس توسط متغیرهای مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی است.
    کلیدواژگان: مولفه های سرمایه اجتماعی، عملکرد سازمانی، تشکل های غیر دولتی زیست محیطی
  • مهدیه رضایی*، سید محمد شبیری، محمدرضا سرمدی، مریم لاریجانی صفحات 41-54
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از برنامه های محیط زیستی رادیو بر ارتقای آگاهی، نگرش و رفتارهای محیط زیستی دانشجویان به عنوان سه بعد اصلی سواد محیط زیستی است. روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گرد آوری داده ها، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 40 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی است که به روش نمونه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در قالب دو گروه کنترل و آزمون گروه بندی شدند. مداخله صورت گرفته در این پژوهش شامل معرفی و درخواست از دانشجویان برای پیگیری و گوش دادن به برنامه های محیط زیستی ثابت رادیوی جمهوری اسلامی ایران شامل برنامه سیاره آبی رادیو ایران و بخش های مربوط به محیط زیست برنامه افق روشن رادیو سلامت در یک دوره زمانی سه ماهه بود . بعد از 3 ماه به منظور سنجش تاثیر برنامه های رادیویی مذکور، از دانشجویان پس آزمون گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ای بود که روایی محتوایی آن به صورت کمی و کیفی با نظرخواهی از 25 نفر از اساتید و اعضای هیات علمی رشته های مرتبط و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت. بر اساس نتایج آزمون های آماری، برنامه های رادیویی سیاره آبی و افق روشن دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر هر سه بعد سواد محیط زیستی دانشجویان به خصوص آگاهی محیط زیستی آنها با اندازه اثر بالاتر، بوده اند .
    کلیدواژگان: برنامه های میحط زیستی، سواد محیط زیستی، رادیو
  • حدیث پورجمشیدی، حسین مهدی زاده *، سعید غلامرضایی، نعمت الله شیری صفحات 55-64
    امروزه رشد روز افزون جمعیت و ترویج الگوهای مصرفی نامناسب به استفاده نابهنجار از ظرفیت های زمین منجر شده که عواقب آن سبب نابودی سرمایه های طبیعی، افزایش بیماری ها، تولید زباله و افزایش مواد زائد گردیده است که بی توجهی به این امر مهم در آینده ای نه چندان دور زمین را با مشکلات جدی مواجه خواهد ساخت. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر متغیرهای نگرش زیست محیطی، دانش و اطلاعات زیست محیطی، دغدغه زیست محیطی، دغدغه سلامت، مسئولیت پذیری اجتماعی، زمینه اجتماعی، تحصیلات، جهان شهری بودن، استفاده از اینترنت، سابقه بیماری و حساسیت غذایی بر گرایش به رفتار مصرف پایدار شهروندان خرم آباد انجام شد. جامعه آماری این پژوهش ساکنان شهر خرم آبادند که نمونه ای به حجم 386 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای برای مطالعه انتخاب شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیل مسیر رگرسیونی استفاده گردیده است. یافته ها نشان می دهد که متغیرهای نگرش زیست محیطی، دانش و اطلاعات زیست محیطی، دغدغه زیست محیطی، دغدغه سلامت و مسئولیت پذیری اجتماعی به طور مستقیم و متغیرهای تحصیلات، جهان شهری بودن، استفاده از اینترنت، سابقه بیماری به همراه حساسیت غذایی به طور غیر مستقیم در مجموع 30 درصد از واریانس رفتار مصرف پایدار ساکنان شهر خرم آباد را تبیین نمودند. در این بین متغیرهای دغدغه سلامت و نگرش زیست محیطی بیشترین میزان تاثیر بر رفتار مصرف پایدار را داشتند؛ بنابراین توصیه می گردد که ارگان های ذیربط در راستای تغییر نگرش و ارتقای سطح دغدغه سلامت افراد اقدامات لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: مصرف پایدار، توسعه پایدار، خرم آباد، رگوسیون چند متغییره
  • علیرضا پارسا* صفحات 65-74
    رشد علم و فن آوری، پس از دوران نوزائی منجر به تسلط هرچه بیشتر انسان بر طبیعت و بهره برداری بی رویه از آن گردید، این امر منجر به پیدایش بحران زیست محیطی شد، این پیش آمد، ضرورت توجه و شناخت عوامل بحران و تقویت اخلاق زیست محیطی را برای همگان روشن ساخت، ارائه راه حل های موقتی و همچنین ارائه نظریه های فلسفی و دینی در پی این احساس در میان علاقمندان به طبیعت و اندیشمندان ظهور کرد. «لین وایت» پیدایش بحران را معلول نخوت مسیحیت نسبت به طبیعت دانست و انسان شناختی ادیان توحیدی (یهودی- مسیحی) را عامل اصلی این بحران معرفی نمود، دیدگاه وی مورد نقد ناقدان مسیحی قرار گرفت اما از نظر انسان شناختی اسلامی که مشترکاتی با انسان شناختی مسیحی دارد، نه تنها سخن «لین وایت» در مساله اخلاق زیست محیطی، نارسا است؛ بلکه اسلام می تواند همان دین جدیدی باشد که «لین وایت» برای نجات طبیعت پیشنهاد کرده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی –تحلیلی به گردآوری اطلاعات کتابخانه ای شامل شناسایی، مطالعه، طبقه بندی اطلاعات، تجزیه و تحلیل و جمع بندی اطلاعات درخصوص موضوع مورد مطالعه پرداخته و با واکاوی دیدگاه لین وایت در تبیین علل پیدایش بحران زیست محیطی این نظر را بر مبنای انسان شناختی اسلامی نقد کرده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دیدگاه لین وایت در مواجهه با مبنای انسان شناختی اسلامی، ناتوان از تبیینی مطابق واقع از علل پیدایش بحران زیست محیطی است.
    کلیدواژگان: انسان، بحران، اخلاق زیست محیطی، لین وایت، خلیفه الله، خدامحوری، انسان شناسی اسلامی
  • هیمن یزدانی، علی شمس* صفحات 75-96
    رفتارهای فردی و جمعی افراد جامعه بر روی محیط زیست و مشکلات آن تاثیرگذار است. شناسایی تاثیر سرمایه اجتماعی روستاییان بر رفتارهای زیست محیطی آنها می تواند کمک مهمی به برنامه ریزان حوزه حفاظت از محیط زیست روستاها فراهم کند. پژوهش توصیفی همبستگی حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رفتار زیست محیطی روستاییان انجام شد. جامعه آماری، کلیه خانوارهای روستایی شهرستان مریوان بودند (11228N= ) که با استفاده از فرمول کوکران 250 نفر به عنوان نمونه محاسبه و از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی انتخاب و مطالعه شدند. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار20 SPSS و آزمون های تحلیل همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند و نتایج نشان داد که 8/82 درصد روستاییان در حد متوسطی رفتار حفاظت محیط زیستی را دارا هستند. سطح اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی از دید اکثریت روستاییان موردمطالعه (به ترتیب 6/65، 4/62 و 98 درصد) در حد متوسط بود. تحلیل همبستگی نشان داد که بین هر سه مولفه سرمایه اجتماعی و رفتارهای زیست محیطی روستاییان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نیز نشان داد که چهار متغیر سطح تحصیلات، مشارکت اجتماعی، سن و انسجام اجتماعی 7/37 درصد واریانس سطح رفتارهای حفظ محیط زیستی روستاییان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، سرمایه اجتماعی، روستائیان، شهرستان مریوان
|
  • M. T. Sabzehei*, S. Gholipoor, M. Adinevand Pages 5-16
    The pro-environmental behavior is one of the most effective factors for protecting the environment which is heavily depending on the environmental awareness of citizens. This study explored the effect of “environmental awareness” on “attitude” and “environmental behaviors” of Qom university female students based on Bamberg and Möser’s Theory about the factors affecting environmental behaviors. Survey research method was adopted and the data collection instrument was questionnaire. In the current study, 370 participants were selected using Cochrane formula for categorical sampling. The descriptive results showed most of the students’ (57.9 %) environmental awareness seemed to be at medium level. The inferential results indicated there was a significant relationship between the “environmental awareness“, “environmental attitude“, “tendency for environmental behavior“ and “pro-environmental behaviors“ while no significant relationship between the awareness resources and environmental awareness was observed. “Environmental awareness” directly, indirectly and generally exerts remarkable influence on environmental behavior. The results of regression analysis showed that the three remaining independent variables explained only 20.6 % of the variance of the dependent variable. In total, the findings of the present study confirmed the theoretical framework based on which the research model was planned. For improving pro-environmental behaviors, awareness resources must be reinforced, all state and private organizations and institutes as well as families must help the process of “environmental socialization”, and education quality must be enhanced.
    Keywords: Environment, Environmental Awareness, Environmental Behavior, Environmental Attitude, Tendency for Environmental Behavior
  • M. Ranjbar*, L. Gheyrati Arani Jamshidi Rad Pages 17-32
    In this paper, an approach considering strategies based on values and religious teachings has been proposed. The aim of this paper is the study of villagers’ religious attitude style towards the water and its consumption which carried out by means of a survey. To this end, 270 people from rural areas Ramsheh, the province of Isfahan (low- water area), and Izadkhast (high-water area) from Fars province were interviewed by the cluster sampling method. After determining the validity of the study, its reliability was determined by Cronbach Alpha Test whose standardized rate was 0.93. Likert scale was used to measure the attitude of villagers and non-parametric tests of SPSS software (Mann-Whitney U & Kruskal-Wallis -test) were used to analyze them.The results showed that, recognition and religious feeling of villagers about water is almost strong in both regions and their behavior towards water is proportional to the religious teachings. In terms of emotional attitudes, the rural housewives feeling about water was stronger than men. In contrast, the tendency to behave according to the religious teachings among rural men was more than women. Illiterate peasants and rural people older than 51 years had stronger feeling about water than literate and younger people. In the areas which villagers take the advantage of water surplus, there were stronger feelings towards water among the villagers. The Villagers who have fruit garden and villagers that use other types of drinking water sources such as wells, canals, rivers and rain have more appropriate behavior towards water than the villagers use the other
    Keywords: Religious Attitude Style, Villagers, Management of Water, Izadkhast, Ramshe
  • F. Masoudizadeh*, A. Rezvanfar, H. Movahed Mohammadi Pages 33-40
    The aim of present study was investigating the role of social capital components on environmental Non Governmental Organizations performance. The statistical population of this research consisted of all members in environmental Non-Governmental Organizations of Khuzestan province (N=359). Using Cochran formula, 90 members were chosen and studied as the proportional stratified random sampling method (N=90). This research was a descriptive- correlation survey that has been conducted by using survey technique. The main instrument in this study was questionnaire which its validity confirmed by professor of Department of Agricultural Extension and Education of Tehran University. Its reliability was also measured by Cronbach's Alpha coefficient which have been determined the for organizational performance scale 0.89 and social capital 0.86. Data were analyzed by spss win 11/5 in two parts of descriptive and inferential statistics. Research findings showed that value of performance of environmental Non-Government Organization has been low and moderate. The results of the correlation coefficient indicated that the positive and significant relationship were among social capital components, consist of trust social, solidarity social, participation social, awareness social and organizational performance . Regression analysis also shows the explanation ability of 35.5 percent of the variance by social participation and social solidarity variables.
    Keywords: Social Capital Components, Organizational Performance, Environmental Non
  • M. Rezaei *, S.M. Shobeir, M.R. Sarmadi, Maryam Larijani Pages 41-54
    The aim of this study is to evaluate the effect of environmental radio programs on the promotion of knowledge, attitude and environmental behavior of students as the three main dimensions of environmental education. The research method is practical, and the data collection tool is quasi-experimental with pre-test and post-test and control group. The study population consisted of 40 students of Payam Noor University of Markazi Province that they have been selected by convenience sampling method and have been randomly classified into two study and control groups. The method of this research included the introduction of students and asking them to follow and listen to the radio constant environmental programs of Islamic Republic of Iran included the Blue Planet radio program of Iran radio and also the environmental parts of the bright horizon radio program of Salamat radio in a three month period. After 3 months in order to assess the effect of the mentioned radio programs, a post-test was taken from students. The data collection tool included a questionnaire that its content validity has been quantitatively and qualitatively confirmed by taking a survey from 25 professors and faculty members of the related fields. Also, its reliability has been confirmed by Cronbach's alpha method. The data analysis has been done by using of descriptive and inferential statistics. According to the statistical analysis results, the Blue Planet and Bright horizon radio programs had a significant positive effect on the three dimensions of students environmental Literacy; especially they had higher effect on their environmental knowledge.
    Keywords: Environmental Programs, Environmental Literacy, Radio
  • H. Pourjamshidi, H. Mahdizadeh*, S. Gholamrezaee, N. Shir Pages 55-64
    Today the population increasing growth and promotion of inappropriate use patterns have led to the abnormal use of land capacities whose consequences have caused the destruction of natural capitals (resources), increasing of diseases, waste production and increasing of waste materials. Lack of attention to this important matter will face the Earth with serious problems in the not too distant future. In this regard, present research was done with the purpose of determining the effect of environmental attitude, environmental knowledge and information, environmental concerns, health orientations, social responsibility, social context, education, being cosmopolitan, using of the Internet, disease and food allergies background on the tendency of Khorramabad citizens to sustainable consumption behavior. The study population consisted of Khorramabad residents, a sample of 386 individuals was selected by using of multi-stage cluster random sampling method for the study. To data analysis, descriptive statistics and regression path analysis have been used. Results show that some variables such as environmental attitude, environmental knowledge and information, environmental concerns, health orientations and social responsibility directly and some other variables such as education, being cosmopolitan, using of the Internet, disease background with food allergy indirectly were explained 30 percent of Khorramabad residents sustainable consumption behavior variance totally. Among these variables, health orientations and environmental attitudes were the most effective variables on sustainable consumption behavior. Therefore, it is recommended that the relevant organizations take the necessary actions in order to change attitudes and to improve the people’s health orientations level.
    Keywords: Sustainable consumption, sustainable development, Khorramabad, multivariateregression
  • Ali Reza Parsa* Pages 65-74
    The growth of science and technology, after the renaissance was leading to greater domination of human beings over nature and its­ indiscriminate exploitation. This phenomenon led to the emergence of the environmental crisis. This event made the necessity of attention and recognition of crisis causes and strengthen of environmental ethics clear to everyone. Presenting temporary solutions and also philosophical and religious theories emerged among nature enthusiasts and scholars following this feeling.
    Lynn White believed that Christianity arrogance towards nature was the cause of this environmental crisis and introduced the anthropology of monotheistic religions (Judeo-Christian) as the main cause of this crisis. His viewpoint was criticized by Christian critics, but according to Islamic anthropology which has some views in common with Christian anthropology, not only Lynn White’s utterance on environmental ethics is inaccurate but Islam can be the new religion that "Lynn White" has offered to save nature. This research using descriptive-analytical method to collect library information including the recognition, study, and classification of information, data analysis and summarization on the subject matter and by analyzing of Lynn White’s view point in explaining the causes of the environmental crisis emergence has criticized this view based on the Islamic anthropology. The results of this research show that Lynn White's viewpoint in dealing with Islamic anthropology is unable to explain the causes of the environmental crisis emergence in accordance with fact.
    Keywords: Human being, Crisis, Environmental Ethics, Lynn White, God's Vicegerent) Caliph of Allah (, Theocentrism, Islamic Anthropology
  • Himan Yazdani, Ali Shams* Pages 75-96
    The individual and social behaviors of people affect on the environment and its problems. The recognition of villagers’ social capital effect on their environmental behaviors can provide an important contribution to environmental protection planners in the rural areas. The current descriptive correlation study was done with the aim of investigating the social capital effect on villagers’ environmental behavior. The target population were all of the rural households in Marivan City (N=11228), by using Cochran sampling formula, 250 subjects selected through randomized multi-stage sampling method. Data analysis was done by using of Spss20 software and correlation and regression statistical methods step by step. The results showed that 82.8 percent of villagers have environmental protection behavior on an average level. The level of social trust, social cohesion and social participation in the viewpoint of the majority of villagers (65.6, 62.4 and 98 percent respectively) was moderate. The correlation analysis showed that there is a positive meaningful relationship among all three components of social capital with the villagers’ environmental behaviors. A step by step multiple regression analysis showed that four variables of educational level, social participation, age and social cohesion explain 37.7 percent of villagers environmental protection behavior level.
    Keywords: Environmental Behavior, Social Capital, Villagers, Marivan City