فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال چهارم شماره 3 (بهار 1395)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال چهارم شماره 3 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم کلانتری، بهمن سعیدی پور* صفحات 5-11
    این مقاله به بررسی تاثیر آموزش محیط زیست مبتنی بر تئوری ارتباط گرایی بر میزان یادگیری مفاهیم محیط زیستی و ارتباط با طبیعت دانش آموزان پایه ششم ابتدایی می پردازد. روش پژوهش در این مطالعه، شبه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل می باشد که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی، تعداد 55 نفر از دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی ناحیه سه آموزش و پرورش شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 94-93 انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری متغیرها، آزمون محقق ساخته یادگیری و همچنین مقیاس استاندارد ارتباط با طبیعت نسبیت و همکاران (2009) بود. روایی ابزار اندازه گیری متغیرها در دو بعد روایی محتوایی و صوری، توسط 5 نفر از متخصصان و پایایی ابزار یادگیری با استفاده از روش آزمون مجدد و محاسبه ضریب همبستگی قابل قبول، و پایایی پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ با در نظر گرفتن میزان ضریب همسانی درونی داده ها در حد خوبی برآورد و تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس، با در نظر گرفتن متغیر کمکی (پیش آزمون)، نشان می دهد که بین آموزش مبتنی بر تئوری ارتباط گرایی نسبت به روش مرسوم مدارس، بر میزان یادگیری مفاهیم محیط زیستی (008/0=Sig)، و ارتباط با طبیعت (000/0=Sig)، دانش آموزان تفاوت معناداری وجود دارد و روش ارتباط گرایی موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، ارتباط گرایی، ارتباط با طبیعت، مفاهیم محیط زیستی
  • صادق صالحی*، لقمان امامقلی صفحات 12-21
    برای تحریک رفتار های حامی محیط زیست مردم درک بهتر هنجارهای فردی و جمعی که بر تمایل فرد برای کنش حامی محیط زیست تاثیرگذار است، ضروری است. بنابراین تحقیق حاضر در پی پاسخ به این سوال است که این هنجارها تا چه حد تسهیل کننده رفتار محیط زیستی هستند و تا چه حد می توانند شکاف بین نگرش و رفتار محیط زیستی را کاهش دهند؟ مطالعه حاضر در بین ساکنان مناطق شهری استان مازندران در سال 1394 و با استفاده از روش پیمایشی صورت پذیرفته است. برای تعیین نمونه، از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شده و تعداد 467 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار این تحقیق پرسشنامه بوده و برای سنجش اعتبار و روایی سوالات، به ترتیب از اعتبار صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد در جامعه مورد مطالعه هنجارهای فردی و جمعی از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند. با این وجود این هنجارها علاوه براین که بر رفتارهای محیط زیستی تاثیرگذار هستند می توانند به کاهش شکاف بین نگرش و رفتار محیط زیستی کمک کنند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که هنجارهای جمعی بیشترین تاثیر را بر رفتار محیط زیستی دارد و پیش بینی کننده قوی تری نسبت به سایر متغیرهاست. در نهایت به تبیین ضعف هنجارها در جامعه مورد مطالعه پرداخته شد.
    کلیدواژگان: نگرش محیط زیستی، رفتار محیط زیستی، مناطق شهری مازندران، هنجارهای فردی، هنجارهای جمعی
  • زهرا اطهری*، حسن صدیقی صفحات 21-32
    رشد جمعیت جهان و رشد اقتصادی از یک طرف و منابع طبیعی محدود به ویژه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از طرف دیگر، باعث توجه جدی به مساله پایداری محیط زیست شده است. در این راستا، تخریب و بهره برداری بیش از حد منابع طبیعی از مهم ترین محدویت های توسعه پایدار در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است. هدف کلی این تحقیق توصیفی همبستگی، تعیین ادراک کشاورزان از مدیریت خاک زراعی و عوامل تاثیرگذار بر آن بود. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان سرپرست خانوار روستاهای شهرستان کرمانشاه بودند (24391N=) که تعداد 350 نفر از آنان با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که برای سنجش پایایی و روایی آن، به ترتیب از آلفای کرونباخ و پانل متخصصان استفاده شد. بر اساس یافته ها، ادراک کشاورزان از مدیریت خاک زراعی در حد متوسط بود.از سوی دیگر، وضعیت تماس های ترویجی کشاورزان و میزان استفاده آنان از منابع اطلاعاتی درباره مدیریت خاک زراعی پایین تر از حد متوسط بود. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای میزان تحصیلات، تماس های ترویجی، سابقه کشاورزی، منابع اطلاعاتی و اندازه زمین زراعی کشاورزان بر ادراک آنان از مدیریت خاک زراعی تاثیر معناداری دارند و در کل 51 درصد از تغییرات ادراک کشاورزان از مدیریت خاک زراعی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، کشاورزی پایدار، حفاظت خاک، توسعه پایدار
  • پونه قائمی، سید محمد شبیری، مریم لاریجانی، بهروز رکرک صفحات 33-44
    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی شیوه های آموزشی به منظور انتخاب شیوه های مناسب آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی های محیط زیستی و نهایتا تغییر رفتار فردی در حفظ محیط زیست می باشد. روش تحقیق، پژوهشی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل 260 نفر از مدیران و کارشناسان دولتی شهر تهران بوده است. ابزار نظرسنجی، پرسشنامه با طرح یک سوال در مقیاس چند گزینه ای-تک جوابی بوده که جهت سنجش میزان علاقه کارکنان در خصوص انواع روش های معمول آموزشی در ادارات صورت پذیرفته است. نتایج حاصل از نظرسنجی در فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با در نظر گرفتن کلیه معیارهای تاثیرگذار در فرایند تصمیم گیری مورد ارزیابی قرارگرفت. در این مدل با روش دلفی و کسب نظر از افراد متخصص دانشگاهی در حوزه علوم تربیتی، پارامترهای زمان، هزینه، افزایش سطح دانش، تعداد فراگیران، تغییر رفتار و وجود تعامل بین فراگیران به عنوان معیارهای اصلی انتخاب و رتبه بندی صورت پذیرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که کارگاه آموزشی دارای بالاترین امتیاز با وزن 515/0 بوده و گزینه های آموزش از راه دور با وزن 263/0 و سخنرانی با وزن 222/0 در اولویت های بعدی قرار گرفته اند. همچنین در این تحقیق با تغییر در ارجحیت هر یک از معیارها، اولویت روش های آموزشی نیز به صورت کمی قابل محاسبه می باشد. به طوری که با هدف افزایش تعداد فراگیران (تغییر درصد وزنی معیار فراگیران از 6/7 به 8/37) آموزش از راه دور نسبت به سایر گزینه ها دارای اولویت بالاتری می باشد. به همین ترتیب با هدف افزایش سطح دانش (تغییر درصد وزنی معیار دانش از 9/16 به 3/60)، سخنرانی دارای اولویت بالاتری خواهد گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شیوه آموزش، AHP، آموزش محیط زیست
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی، حسین آگهی*، کیومرث زرافشانی، محمد کریم معتمد صفحات 45-55
    صنعت آبزی پروری به عنوان یک فعالیت کشاورزی بسیار مهم در شرایط کنونی تحت تاثیر مفهوم پایداری قرار دارد که می تواند با کمترین آسیب به محیط زیست، متضمن امنیت و سلامت غذایی جامعه روستایی باشد. از آنجایی که استان گیلان از قطب های مهم آبزی پروری کشور است بنابراین محتوای مناسب برای ترویج آبزی پروری پایدار یکی از اقدامات اساسی در راستای حفظ محیط زیست و توسعه پایدار در این استان است. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف بررسی محتوای آموزشی مورد نیاز جهت ترویج آبزی پروری پایدار در استان گیلان با استفاده از روش دلفی به انجام رسید. تیم متخصص دلفی متشکل از 6 نفر محقق، 12 نفر کارشناس و 32 نفر از آبزی پروران معروف استان بودند که به پرسشنامه ها در سه مرحله پاسخ دادند.برای انتخاب نمونه ها، در بین روش های مختلف نمونه گیری هدفمند از نمونه گیری موارد شناخته شده یا معروف استفاده شد. متخصصان موضوعات مختلفی را در قالب محتوای آموزشی مورد نیاز جهت دستیابی به آبزی پروری پایدار مطرح کرده اند اما تاکید بیشتر آنها بر موارد کاربردی تر همچون آشنایی با ابزارهای جدید برای کاهش اثرات سوء محیط زیستی، مفهوم جامع از آبزی پروری پایدار و استراتژی های اجرای آن، آشنایی با سیستم های جدید کشت و کنترل و اهمیت پساب فعالیت های آبزی پروری و آشنایی با انواع فیلترها و روش های کنترل پساب است. به مسئولان و کارشناسان شیلات استان توصیه می شود که در تهیه و تدوین برنامه های آموزشی مربوط به آبزی پروری، محتوای اشاره شده توسط متخصصان را مد نظر قرار دهند تا بتوانند آموزشی متناسب با نیازها و نظرات واقعی آبزی پروران، کارشناسان و محققان آبزی پروری استان داشته باشند.
    کلیدواژگان: محتوای آموزشی، نظام ترویج، آبزی پروری پایدار، توسعه پایدار، تکنیک دلفی
  • ایوب مردانی*، سید منصور مرعشی، مسعود صفایی مقدم، سید جلال هاشمی صفحات 56-67
    هدف این پژوهش تحلیل مبانی دینی «حفاظت از محیط زیست» به عنوان یک هدف تربیتی با شیوه توصیفی، تحلیلی و استنتاجی است. روش توصیفی تحلیلی را می توان به صورت یک پیوستار در نظر گرفت که با توصیف آغاز می شود و به تحلیل و در نهایت استنتاج می انجامد. ماهیت پژوهش کیفی و از نوع تحقیقات بنیادی است. داده های مورد نیاز، از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی استخراج گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دانش و اطلاعات محیط زیستی نقش تعیین کننده ای در ایجاد نگرش و بروز رفتارهای مناسب محیط زیستی دارند و تولید این دانش ها در قالب هدف تربیتی از وظایف نظام آموزشی است. حفاظت از محیط زیست به عنوان یک هدف تربیتی باید مبتنی بر مبانی دینی باشد؛ زیرا طبیعت از منظر قرآن، مخلوق مستمر خداوند، نظام مند، هدفمند، آیت و تجلی صفات و اسماء الهی است که بر اساس تدبیر حکیمانه الهی اداره می شود و از سوی دیگر، از دیدگاه قرآن، طبیعت مسخر و در اختیار انسان است.
    کلیدواژگان: مبانی دینی، حفاظت از محیط زیست، هدف تربیتی
  • طیبه بساکی*، جعفر مقدسی، محمدعلی نجات، مهدی برغانی فراهانی، مجتبی نجمی صفحات 68-79
    نقش آموزش در توسعه روستایی را می توان به طور خلاصه در ارتقاء دانش فرهنگی، اجتماعی، تخصصی و افزایش مهارت ها دانست که به دنبال آن ارتقاء بهره وری مطلوب از نعمات الهی میسر خواهد شد. شناسایی انواع روش های آموزشی لازمه کاربرد صحیح آنها در انواع آموزش هاست. در این پژوهش ضمن تعیین عوامل دخیل در به کارگیری روش های آموزشی کشاورزان، نقش آموزش های انبوهی مورد بررسی قرار گرفت. زیرا با توجه به هزینه و در شرایطی که محدودیت های اقتصادی حاکم است شناسایی مناسب ترین روش درهر منطقه اهمیت بسیار دارد. بدین منظور، ابتدا یک تحقیق اکتشافی مقدماتی انجام، سپس با تاکید بر یافته های آن، تحقیق اصلی با فن پیمایشی صورت گرفت. جمعیت مورد مطالعه دربرگیرنده 78000 بهره بردار در 1400 روستا در استان مرکزی می باشد. نمونه گیری با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انجام شد. از آنجا که بیش از نیمی از جمعیت مورد مطالعه بی سواد و کم سواد هستند در انتخاب روش های ترویجی مناسب بایستی این نکته مد نظر قرار گرفته و برای این گروه روش هایی به کار گرفته شود که نیاز کمتری به سواد دارند.همچنین به دلیل پراکندگی کشاورزان درگروه های سنی مختلف، انتخاب روش های مناسب ترویجی می بایست طبق نظریات موجود درروش های آموزش بزرگسالان صورت پذیرد. از آنجا که در اکثر کشورهای در حال توسعه سطح آموزش و پرورش کشاورزان کم است، اقدام دولت به اجرای برنامه های فنی و آموزشی برای کشاورزی و افزایش ظرفیت کشاورزان با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، رفتار ارتباطی، توسعه روستایی، آموزش گروهی
|
  • Akram Kalantari, Bahman Saeidipour* Pages 5-11
    This paper investigates the effects of environmental education based on Connectivisim Theory on sixth elementary school graders’ environmental learning concepts and their contact with nature. The methodology used in this paper is quasi-experimental with pretest, posttest and control group. Using random cluster sampling method, a total of 55 female sixth graders from Kermanshah Third Education District in 93-94 academic year were selected and randomly assigned to experiment and control groups. The variables were measured using a learning verified test and the standard scale was in contact with nature by Nisbett et al (2009). Validity of measurement tools was confirmed by five experts and reliability of measurement tools was ruled admissible, using re-test and calculating correlation coefficient while the reliability of questionnaires was confirmed by Cronbach Alpha given internal consistency coefficient of data. Analysis of data using covariance analysis given the auxiliary variables (pretest) suggests that there is a significant difference between Connectivisim-based education and the conventional educational methods in schools in terms of learning environmental concepts (sig=0.008) and contact with nature (sig=0.000) which indicates the Connectivisim method, is more effective.
    Keywords: Environment, Connectivisim, Contact with Nature, Environmental Concept
  • Sadegh Salehi *, L. Emamgholi Pages 12-21
    To foster environmental friendly behavior, it is necessary to understand individual an social norms. Thus, this study aims toanswer the question that to what extent these norms are facilitating individual’s environmental behaviorand to what extent, they are filling the gap between attitudes and behaviors towards environmental behavior. This study was conducted among urban dwellers of Mazandaran province in 2016 with utilizing survey method. To identify the sample, a cluster sampling method was applied and 467 people were surveyed. The questionnaire was used as a mean of data collection and the validity was measured by utilizing some experts, while reliability of the questionnaire was measured by using Alpha Cronbach technique. The results of the study show that levels of individual and social norms are not so strong among surveyed people. However, the results indicate that above mentioned norms affectenvironmental behaviors. These types of norms also help to fill the gap between attitudes and environmental behaviors. The results of regression analysis also show that social norms have most influence on environmental friendly behavior and are a strong predictor compared with other surveyed variables. The paper is ended up with some explanation about norms weaknesses.
    Keywords: EnvironmEntal Attitude, Environmental Behavior, Individual Norms, Mazandaran Urban Regions, Social Norms
  • Z.Athari *, H.Sedighi Pages 21-32
    Universalpopulation and economical growth and also limited natural resources, especially in many developing countries, has caused a serious consideration to the sustainability issue of environment. Exploiting natural resources is the most important constraints to sustain-able development in many developing countries. The purpose of this descrptive-correlational study was to determine Farmers, perception toward farm soil manag-ement and the factors influencing it. The statistical population for the study consisted of farmer heads of families in the rural society of Kermanshah township (N=24391).Three hundred and fifty samples were selected through multistage sampling method. Data were collected through questionnaire. Validity and reliability of the research instrument were respectively determined through a panel of experts and a determination of Cronbach's Alpha Coefficient. Based on the findings, the Farmer's perception toward farm soil management was moderate. Farmer's contacts with agricultural extension and their use of information resources about farm soil management was lower than average. Results of structural equation modeling revealed that variables includingeducation level, extension contacts,farming experience, sourcesofinformation and farm size had asignificantinfluence onFarmers, perception toward farm soil management, with these variables in total determining 51% of variation of Farmer's perception toward farm soil management.
    Keywords: Environment, Sustainable, Agriculture, Soil Conservation, Sustainable Development
  • P. Ghaemi *, S.M.Shobeiri, M. Larijani, B. Rokrok Pages 33-44
    The objective of the current study is to evaluate training methodsin order to select the appropriate methods to promote environmental awareness and finally to change individual behavior to protect the environment. The methodology of this study is a survey of a statistical group involving 260 public sector managers and experts in Tehran.The tool for survey consisted of a questionnaire with one question in Multi-Choice, Single-Response Scale to measure the interest of employees in training methods in offices.The results of surveyin the Analytical Hierarchy Process (AHP) were evaluated, taking into account all the factors. In this model,after consultation with scholars in the field of educational science with Delphi method, the parameters of time, cost, increasing the level of knowledge, the number of trainees, change of behavior and interaction among trainees were selected as the main criteria in AHP and the grading was carried out. The results of the study showed that workshop had the highest score with a weight of 0.515, and the options of distance education with a weight of 0.263 and lecture with a weight of 0.222 being the next priorities. Also in this study, the change in preference for any of the criteria, priority of training methods can be calculated with quantifying. As with the aim of increasing the number of trainees(from 7.6% to 37.8%), distance-education has higher priority than other options, and so with the aim of increasing the level of knowledge (from 16.9% to 60.3%), lecture will have higher priority.
    Keywords: Evaluation, Training Method, AHP, Environmental Education
  • F. Ghorbani Piralidehi, H. Agahi *, K. Zarafshani, M.K. Motamed Pages 45-55
    The aquaculture industry, as a very important agricultural activity in the current situation is influenced bythe concept of sustainabilitythatcan ensurefoodsecurity andhealth ofruralsocietywithminimal harm to the environment Ensure. Because Gilan province is an important pole of aquaculture in country, so suitable content for extension of sustainable aquaculture is one of the basic measures to protect the environment and sustainable development in this province. So this research was aimed to study required educational content for extension of sustainable aquaculture inGilan province by using the Delphi technic. Delphi expert team consisted of 6 scientists, 12 engineers and 32 famous aquaculturists that responded to the questionnaire in three rounds. To select samples, among different ways purposive sampling was used of Reputational Case Sampling. Experts have said various topics in the form of required educational content to achieve sustainable aquaculture but their more emphasis is more on practical items such as introduction of new tools to reduce environmental impacts, comprehensive concept of sustainable aquaculture and strategies for its implementation, introduction of new farming systems and control, and the importance of aquaculture activities,waste, introduction of filters, variety and waste control methods. The province fisheries officials and experts are recommended to consider the referenced content while praparing and codifying the educational programs related to aquaculture by experts, so that they can be able to have appropriate training according to the real needs and opinions of aquacultures, experts and province aquaculture scientists.
    Keywords: Educational Content, Extension System, Sustainable Aquaculture, Sustainable Development, Delphi Technic
  • Ayub Mardani *, S.M. Marashi, M. Safaei Moghadam, S.J. Hashemi Pages 56-67
    The aim of this study is to analyze religious principles of “environmental protection" as a training goal through a descriptive, analytic, deductive approach. The appendix which begins with description and results in the analysis and deduction. The essence of the research is qualitiative, and its type is fundamental research. Required data were gathered from electronic and library resources. The results of the study revealed that environmental knowledge has an important role in attitude framing and subsequent behavior appropriate to the environment. In addition, generating such attitudes in the frame-work of training goal is among the responsi-bilities of education system. The environmental protection as a goal of education should be based on religious grounds because nature, based on the holy Quran- as a God's creation- is systematic, purposeful, and also is manifestation of the divine names and attributes and is governed by divine wisdom. Furthermore, the nature is at the service of human beings based on Quran.
    Keywords: Religious Principles, Environmental Protection, Training Goal
  • T. Basaki *, J. Moghadasi, M.A. Nejat, M. Borghani Farahani, M. Najmi Pages 68-79
    The role of education in rural development can be summarized in the promotion of cultural knowledge, social, professional and increasing skill. Following that, the promotion optimal efficiency will be achieved.Identifying the types of training methods is necessary for the correct application of it in a variety of education. In this study, factors affecting the use of different methods of training the farmers as well as the role of group and host education were detected. Because according to the cost of the different media and in the absence of the ruling economic constraints, it is important to identify the most appropriate method for each area. In this study, a survey carried out preliminary exploration, then with an emphasis on its findings, basic research was conducted by survey. The study population consisted of 78,000 farmers in 1,400 villages in the Markazi province. Sampling was done with two-stage cluster sampling. Since more than half of the study population are illiterate and low literate, This point must be considered in the selection of suitable promotional methods and the methods used that need less education. Also, because of the distribution of farmers in different agegroups, appropriate methods should be promoted in accordance with the existing theories of adult learning methods elections. However, in most of developing countries farmers education level is low; therefore the government action is necessary to implement technical and educational programs for farmers and enhance the capacity building of farmers by using information communication technologies.
    Keywords: Agricultural Education, Communication Behavior, Rural Development, Group Education