فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی احتشامی، محمد مهدی رهبری صفحات 1-27
    مقاله حاضر، در خصوص تبیین ماهیت فقهی- حقوقی هدایای دوران نامزدی آن است. ماهیت حقوقی این هدایا، در ماده 1037 ق.م ایران، همراه با اختلاف نظر زیادی است که، این سوالات را به وجود آورد: در مورد ماهیت هدایای نامزدی چه نظریه هایی وجود دارد و از چه ایراداتی برخوردار هستند؟ چه نظریه ای می تواند منطبق با مواد قانونی هدایای نامزدی و موازین فقهی آن باشد؟ کوشش بر این بوده است تا نقد سازنده ای در نظریه های هبه مشروط، دارا شدن بلاجهت و ایقاع معلق همراه با امتاع به عمل آید. مشخص شد، هدایای نامزدی با عقد هدیه–که وجه تمایز آن از هبه قصد اکرام داشتن و منقول بودن است- سازگاری دارد؛ و نظریه هدیه مشروط به تحقق نکاح ایرادات را مرتفع نمود؛ کما اینکه، نظریه عاریه به شرط تملیک هم خالی از پیشنهاد نیست. شایسته است، در مواد قانونی آن بازنگری هایی انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: هدیه، هبه، هدایای نامزدی، نامزدی، هبه مشروط
  • رو، ادران ک صفحات 29-53
    به اعتبار کیفیت رقابت، قرارداد مجوز بهره برداری از حقوق مالکیت صنعتی به انحصاری، غیر انحصاری و منفرد تقسیم می شود که در مجوز انحصاری فقط یک مجوزگیرنده وجود دارد و حتی دارنده نیز نمی تواند در قلمرو قرارداد از مال فکری بهره برداری نماید. این نوع مجوز مزایا و معایبی برای طرفین در بر دارد که در تصمیم گیری راجع به انعقاد آن موثر است. مجوز دهنده و مجوزگیرنده حقوق و تکالیفی در برابر یکدیگر دارند که اطلاع از آن ها، هم تصمیم گیری در مورد برقراری چنین رابطه قراردادی و هم اجرای قرارداد را تسهیل می کند. بر طبق قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری ایران، ثبت در اداره مالکیت صنعتی، شرط قابل استناد بودن قراردادهای مجوز بهره برداری، از جمله مجوز انحصاری، در برابر اشخاص ثالث است. انحصار ناشی از مجوز انحصاری، اعمال نظارت نسبت به آن را به واسطه حقوق رقابت توجیه می کند.
    کلیدواژگان: مجوز بهره برداري انحصاري، مزايا و معايب، ثبت، حقوق و تکاليف طرفين، حقوق رقابت
  • ا ادی صفحات 55-82
    جرم سرقت ساده زمانی که با به کارگیری عمل آزاردهنده علیه دیگری یا تهدید به آن توام می گردد، تبدیل به سرقت مشدد می شود. این سرقت مشدد که سرقت مقرون به آزار نامیده شده است، تشدید مجازات مرتکب را همراه خواهد داشت. چرایی این امر را باید در اعمال زور و خشونتی جستجو کرد که ممکن است زندگی بزه دیده را در معرض خطر قرار دهد. بر این اساس، اگرچه مقابله موثر با این جرم کاملا ضروری است، اما رویکرد قانون گذار ایرانی، متبلورشده در ماده 652 قانون تعزیرات 1375، دارای برخی نواقص است که ازجمله آن ها می توان به عدم تصریح به واژه «تهدید» در کنار آزار (و اختلاف نظرهای احتمالی ناشی از آن) و نیز مانعه الشمول نبودن عنصر قانونی جرم بحث اشاره کرد. ازاین رو، در این مقاله، با توجه به رویکرد نظام کیفری انگلستان در قبال سرقت مقرون به آزار، اصلاحاتی از قبیل گسترش قلمرو جرم و حذف جمله مربوط به مسلح بودن سارق در زمان سرقت از عنصر قانونی این جرم به قانون گذار ایرانی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سرقت ساده، آزار، تهدید، سرقت مقرون به آزار
  • مهرداد رایجیان اصلی، ولی الله صادقی صفحات 83-107

    میزان کنترل جرم و خشونت در دستیابی به اهداف توسعه ای تاثیرگذار است و امروزه با تاکید بر تقابل این دو عرصه، توجه هم زمان به آن ها در طراحی برنامه های توسعه ای و سیاست جنایی اثربخش دانسته می شود؛ به گونه ای که در یک سوی تقابل، جرم با تضعیف شاخص های سرمایه های اجتماعی و انسانی، اقتصاد و حاکمیت مردمی، آهنگ توسعه پایدار را کند می سازد و در سوی دیگر، ارزیابی هم بستگی شاخص های توسعه ای به ویژه شاخص های اقتصادی با آمارهای جنایی، حاکی از رابطه معنادار میان این دو متغیر است. در این میان، درک تقابل و همبستگی دو عرصه جنایی و توسعه ای، در دهه پیشرفت و عدالت در ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هماهنگ سازی برنامه های توسعه ای و سیاست های جنایی را ضروری می انگارد. این مقاله، با بررسی تاثیر جرم بر شاخص های توسعه یافتگی، و تاثیر شاخص های توسعه ای بر جرم (با تاکید بر شاخص های اقتصادی)، تقابل جرم و توسعه را نتیجه گیری کرده و توجه به این موضوع را در کشورهای در حال توسعه - از جمله ایران- ضروری می شمارد..

    کلیدواژگان: جرم، توسعه، سیاست جنایی، سرمایه اجتماعی، انسانی، اقتصاد
  • زن، ر صفحات 109-140
    نظر به گسترش تجارت جهانی و افزایش اختلافات مرتبط با اعتبارات اسنادی، اتاق بازرگانی بین المللی، قواعدی را برای حل و فصل اختلافات ناشی از این اسناد از طریق ارجاع امر به کارشناسی موسوم به داک دکس تدوین کرده است. بر طبق این سند، گروه کارشناسی متشکل از متخصصان بانکی و حقوقی آشنا به مسائل و رویه های بانکی بین المللی به اختلافات ناشی از اعتبارات اسنادی رسیدگی می کنند.رای صادره توسط این گروه در صورتی برای طرفین الزام آور است که به نوعی در سند اعتبار اسنادی بدان ارجاع شده باشد و در غیر این صورت هرچند امکان مراجعه طرفین یا یکی از آن ها به طور مستقل به کارشناسی وجود دارد اما رای صادره الزام آور نیست؛ بلکه می تواند به عنوان اماره مورد استناد قرار گیرد. این روش حل و فصل اختلاف به لحاظ کم هزینه بودن، سرعت در رسیدگی، تخصصی بودن و لحاظ سایر اسناد و رویه های بانکی بین المللی از سوی فعالان جامعه بانکی و موسسات مالی مورد استقبال واقع شده است و در حال گسترش است.
    کلیدواژگان: داک دکس، اعتبار اسنادي، حل و فصل اختلافات، کارشناسي، آئين رسيدگي، اتاق بازرگاني بين المللي
  • م ا صفحات 141-166
    جنگ خصمانه ترین رابطه میان دولت هاست که گاه به اشغال نظامی سرزمین یک طرف جنگ توسط طرف دیگر منجر می گردد. حقوق مخاصمات مسلحانه تکالیف متعددی را برای قدرت اشغالگر تعیین می کند و از این دولت می خواهد در مقابل اختیارات وسیعی که در سرزمین اشغالی دارا می گردد به تعهداتی عمل نماید. میراث فرهنگی و تاریخی هر کشور به صورت بالقوه حتی در زمان صلح در خطر قرار دارند و میزان این خطر در زمان جنگ و البته اشغال نظامی قطعا افزایش می یابد. تجربه به دست آمده در اشغال عراق که منجر به غارت موزه ملی این کشور شد موید جدید این ادعاست.بررسی تعهدات حقوقی اشغالگر در حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی کشور اشغال شده و همچنین تحلیل مسوولیت ایالات متحده آمریکا و متحدانش در خصوص غارت موزه ملی عراق و تخریب برخی از میراث تاریخی شهر بابل از جمله موضوعاتی است که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اشغال نظامی، تعهدات اشغالگر، سرزمین اشغالی، میراث فرهنگی و تاریخی، موزه ملی عراق، حقوق بشر دوستانه بین المللی
  • اد، دی کندسری صفحات 167-194
    در این مقاله مقررات قانون دریایی ایران در باب رهن کشتی از منظر فقهی و حقوقی مورد بررسی قرارگرفته است. هدف از انجام این تحقیق، رفع ابهام ها و خلاهای قانون دریایی و همچنین، بررسی انطباق آن با قواعد عمومی و مبانی فقهی بود. نتیجه حاصله این بود که رهن کشتی عمل حقوقی تشریفاتی نیست، زیرا نه تنها ثبت کشتی و رهن آن ضروری نیست، بلکه قبض آن نیز شرط نیست. افزون بر آن، گرچه قانون دریایی به تبعیت از قانون مدنی و نظر مشهور فقها، تصرفات ناقل مالک را بدون اجازه مرتهن غیر نافذ اعلام کرده، با این وجود، مراعی بودن تصرفات مزبور ترجیح دارد. برای استیفای طلب از محل رهینه، مقنن فروش به موجب حکم دادگاه را لازم دانسته است، درحالی که با توجه به ثبت کشتی در اداره ثبت، می توان فروش آن را از اجرای ثبت درخواست نمود و بدین ترتیب از حجم کار دادگاه ها کاست. همچنین، شروع شدن مبلغ پایه مزایده از میزان بدهی به اضافه کلیه مطالبات ممتاز و حقوق مرتهنین مقدم ممکن است به فروخته نشدن کشتی منجر شود و وصول طلب مرتهن از محل فروش مال مرهون را با مانع روبه رو سازد. ازاین رو، پیشنهاد می شود ماده 34 اصلاحی قانون ثبت جایگزین مواد 50 و 51 قانون دریایی شود.
    کلیدواژگان: کشتی، رهن، ثبت کشتی، ثبت رهن، قبض مال مرهون، استیفای طلب
|
  • Pages 1-27
    This article concerns the legal-juridical nature of engagement gifts, the legal nature of this gift is uncertain in article 1037 civil code, so this creates a lot of disagreement. This problem raises the questions about: what theories explain the legal nature of these gifts, what theories could be compatible with the articles of civil code and rules of sharia? In what matter there is the silence, ambiguity and conflicts? This article tries to critics the theories like conditional donation, unjust enrichment, It is determinated that engagement gifts is consistent with the donation contract-the difference between them is in the intention of honor and being tangible. The theory of conditional donation to the marriage responds to the criticisms. The theory of conditional borrowed could be proposed. Regarding the legal arguments in this article, this would be useful that the law is corrected or revised according the legal foundation
    Keywords: The present, donation, enagagment gifts, engagement, conditional gift, loaned contract with condition of wonership
  • Pages 29-53
    Depending on the kind of competition, license agreements are divided into exclusive, non-exclusive and sole licenses. There is only one licensee in an exclusive license and even the owner is not permitted to exploit the intellectual property right in the territorial scope of the agreement. This kind of license agreement has advantages and disadvantages for parties affecting their decision as to entering into the agreement. Both licensor and licensee have rights and obligations, whose knowledge facilitates decision making about concluding and performing the agreement. According to the Iranian Act on Registration of Inventions, Industrial Designs and Trademarks, registration before the Industrial Property Office is the condition of opposability of licenses including exclusive ones. The exclusiveness arising from such a license justifies its control by competition law.
    Keywords: exclusive license agreement, advantages, disadvantages, registration, partie's rights, obligations, competition law
  • Pages 55-82
    When the crime of theft combine with the use of annoying action or menace against another, change into an aggravated theft. This theft that has called robbery, cause the aggravation of the offender’s punishment. The reason of this subject should be search in the use of force and violence which may cause danger for the life of the victim. Accordingly, in order to have a more efficient combat to this crime, it is essential that a deliberate penal policy to be considered; but looking at the Iranian legislator’s approach that is reflected in the article 652 of Tazirat Code 1375, show some shortcomings, including not stipulate to the word "threat" on the side of the annoyance (and the possible difference opinions of), and also not prevent from covering on behalf of the legal element of the crime. Thus, in this paper, According to the English criminal system approach for robbery, modifications such as expanding the scope of the crime and deleting the sentence relating to being armed of the thief at the time of stealing from legal element of the crime (for removing any ambiguity) are suggested to the Iranian lawmaker.
    Keywords: Theft, annoyance, menace, robbery
  • Pages 83-107

    Nowadays crime and violence control has a significant effect to achieve the developmental goals and policies, and in international instruments, the importance of interaction between crime and development is considered as an essential element in designing the developmental programs and criminal policies. On the one hand, weakening the features of social and human capitals, economy and business, as well as the popular sovereign, crime impedes process of sustainable development. On the other hand, the correlation between developmental standards, including economic ones, and criminal statistics indicates the interaction between crime and development as two main variables. As understanding, this relation in decade of development and justice in Iran has a particular importance, the present article explores effects of crime on developmental standards and effects of developmental standards on crime, and concludes that the interaction between these variables should be considered in developing countries particularly in Iran.

    Keywords: crime, development, criminal policy, social, human capital, economy
  • Pages 109-140
    Due to the expansion of world trade and the rise of credit-related disputes,International Chamber of Commerce has developed rules for resolving disputes arising from letter of credit by expertise which called DOCDEX. ICC’s incentive, provide useful policy to assess the advantages and disadvantages of the dispute settlement system of industry-driven approach. This document proposes ICC Banking Commission in order to facilitate the handling of disputes relating to letter of credit in compared with arbitration or judicial proceedings. Expert group to address the claims are the banking and legal experts familiar with international banking issues and practices, particularly in the areas of letter of credit. Principles and rules governing the proceedings, including the contradiction and exchange of correspondence and documents listed in the regulations. Judgments by the group is binding on the parties if is referred in document related to letter of credit. Otherwise, however, it is possible for parties or one of them independently refer to expertise, but the judgment is not binding although can be invoked as presumption.The method of resolving the disputes in terms of cost, speed, handling, specialized and other documents and procedures in international banking, and the other documents and procedures welcomed by the banking and financial institutions
    Keywords: DOCDEX, Documentary Credits, Dispute Settlement, Expertise, International Chamber of Commerce (ICC)
  • Pages 141-166
    War is the most hostility relation among states and sometimes can lead to military occupation of the territory of one party by another. The International Law of Armed Conflict grants some authorities to Occupying power over occupied territory and so responsibility for its authorities. Cultural and historical heritages are in potential danger in peace time and this danger will increase during military occupation. Seizing Bagdad National Museum after the occupation of Iraq in 2003 is a new instances for confirming this reality. The writer tries to explain occupying power’s responsibilities to protect cultural and historical heritage during occupation in general and the United States in seizing Iraqi national museum and destruction of Babylon in time of Occupation of Iraq specially.
    Keywords: Military Occupation, Occupying Power, Occupied Territory, Cultural, Historical Heritage, Iraqi National Museum
  • Pages 167-194
    in this article the rules and regulations of maritime mortgage of Iran has been studied. The purpose of this article is to show the ambiguities and defects of the Iranian maritime code and to compare it with general rules and jurisprudence. However, the vessel delivery is not correctness condition of the mortgage contract, nevertheless the vessel under a legal entity must be registered and it’s mortgage is not exempted from this imperative rule. For this reason, according to the legislator sale of this charge vessel depends on court order. However, because the vessel is registered movable property it seems that sale of it, by registration authority, is permitted. This may reduce the activities of the courts, therefore, we propose, under the certain conditions, instead of referring to the articles 50,51 maritime code, refer to the article 31 of the registration amendment code.
    Keywords: ship, mortgage, ship registration, registration of mortgage contract, confiscating in the charge property, debt realize