فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی بختیاروند *، زینب فرهادخانی صفحات 1-26
    منوط کردن اعطای مجوز بهره برداری از محصول فکری اصلی به دریافت محصول دیگر یا باهم فروشی، به عنوان یکی از مسائل اصلی حقوق رقابت، به دو دسته مجاز و غیرمجاز تقسیم می شود. شرایط باهم فروشی غیرمجاز در اتحادیه اروپایی عبارتند از وجود اثر ضدرقابتی، تمایز دو محصول و اجبار و بسته به مورد، وجود توافق بین بنگاه ها یا سوءاستفاده از وضعیت مسلط اقتصادی. قانونگذاران آمریکا و ایران نیز شرایط کم و بیش مشابهی را مقرر داشته اند. در هر سه نظام یادشده، ضمانت اجراهای مدنی و کیفری مانند بطلان یا قابلیت ابطال توافقات و جریمه نقدی برای باهم فروشی پیش بینی شده است. مقررات ایران، هم در زمینه شرایط باهم فروشی و هم ضمانت اجرای آن نیازمند بازنگری است.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، قرارداد مجوز بهره برداری مالکیت فکری، تعهدات اضافی، باهم فروشی مجاز، باهم فروشی غیرمجاز، ضمانت اجرا
  • حسن پوربافرانی، علی امیدی، بهروز قلیزاده * صفحات 27-50
    دزدی دریایی مدرن، امنیت دریانوردی و تجارت بین المللی را آنچنان به خطر انداخته که منجر به دخالت شورای امنیت شده است. یکی از چالش های مقابله با دزدی دریایی ناکارآمدی ابزارهای مقابله با آن، مندرج در کنوانسیون حقوق دریاهاست. در واقع دزدی دریایی، با استفاده از فناوری های نوین صورت گرفته ولی ابزار مقابله با آن قدیمی است. برای مبارزه جدی با دزدی دریایی نیاز به ابزارهایی فراتر از این کنوانسیون است. یکی از آن ها یکسان انگاری دزدی دریایی با تروریسم است؛ به عبارت دیگر به جهت همانندی های بین این دو، دزدی دریایی را باید هم ردیف جرائم تروریستی فرض کرد. از جمله این همانندی ها، وجود رفتار مجرمانه و موضوع جرم مشابه، سازمان یافته بودن، فراملی بودن و رشد هر دوی آن ها در مناطق بی قانون است. استفاده از کنوانسیون های ضد تروریستی برای مقابله با دزدی دریایی باعث برطرف شدن بسیاری از محدودیت های قوانین دزدی دریایی و مقابله موثرتر با آن خواهد شد.
    کلیدواژگان: دزدی دریایی، تروریسم، سواحل سومالی، شورای امنیت، حقوق بین الملل کیفری
  • سعید حکیمی ها، بهزاد جودکی *، کیوان غنی صفحات 51-81
    تبانی برای ارتکاب جرم به دلیل تشابه ارکان مادی و معنوی آن همواره توانسته است ذهن حقوقدانان را به خود مشغول سازد؛ چرا که به زعم برخی تنها جرمی که در آن اندیشه مجرمانه، مجازات می گردد تبانی کیفری است. در حقوق ایران و آمریکا جرم تبانی به معنای توافق دو یا چند نفر برای ارتکاب جرم، در دو حوزه جرائم علیه امنیت و سایر جرائم، جرم انگاری شده است. در این مقاله ضمن بررسی مواد قانونی و با رویکرد تطبیقی بین دو نظام حقوقی ایران و ایالات متحده آمریکا، شباهت ها و تفاوت ها در حوزه عناصر تشکیل دهنده جرم، وجوه تمایز تبانی با سایر عناوین مشابه، مشخصات دادرسی، نقاط ضعف و قوت این دو نظام در رابطه با جرم موصوف بررسی می شود. هرچند به نظر می رسد به رغم شباهت هایی در حوزه تقنین، در بعضی موارد همچون انجام فعل مشهود، مرور زمان، نوع مجازات و... این دو نظام با هم تفاوت دارند.
    کلیدواژگان: تبانی، جرم، امنیت، جرائم ناقص
  • سیروس حیدری * صفحات 83-116
    جوهره اصل بنیادین تناظر در «حق استماع شدن» یا لزوم تامین «اطلاع» و «امکان مناقشه» برای اصحاب دعوا خلاصه می شود. بر مبنای این اصل، هر یک از اصحاب دعوا حق دارند ضمن برخورداری از امکان طرح ادعاها و دلایل خویش، از تمام عناصر مورد استناد طرف مقابل یا استنتاج شده توسط دادرس در زمان مناسب مطلع شده و در خصوص این عناصر امکان مناقشه داشته باشند. مفاد اجمالی اصل تناظر تحت عنوان حق استماع شدن از حوزه دادرسی مدنی به قلمرو دادرسی اداری رسوخ کرده و دامنه تاثیر آن در حال توسعه است. الزامات حداقلی ناشی از اصل تناظر در دادرسی دیوان عدالت اداری لحاظ گردیده و نظارت دیوان منجر به شناسایی این اصل در رسیدگی مراجع اختصاصی نیز شده است لیکن موقعیت اصل مزبور در نزد مراجع اخیر از استحکام کمتری برخوردار است. در قلمرو دادرسی دیوان نیز ابهاماتی در قانون وجود دارد که زمینه را برای نقض اصل تناظر فراهم می نماید. النهایه، حق استماع شدن در فرایند اتخاذ تصمیمات اداری توسعه روزافزونی را در حقوق کشورهای پیشرفته تجربه می کند اما هنوز نشانه ای از شناسایی این حق در ایران ملاحظه نمی گردد.
    کلیدواژگان: اصل تناظر، اصول دادرسی، حق استماع شدن، دادرسی اداری، دیوان عدالت اداری
  • رضا حق پناه، سید محمد رضوی، سید علی رضوی* صفحات 117-146
    دیدگاه مشهور بین فقی هان و حقوقدانان این است که حق حبس زوجه مطلق است و در ثبوت آن بین ایسار و اعسار زوج تفاوتی نیست، لکن دیدگاه مخالف آنکه حق حبس در فرض اعسار زوج را ساقط می داند نیز در بین فقی هان متاخر طرفداران زیادی دارد. این فقی هان برای اثبات دیدگاه خود به قواعدی همچون لاضرر، نفی عسر و حرج، انصاف، مذاق شریعت و مصلحت فردی و اجتماعی تمسک کرده اند. برخی نیز بین علم و جهل زوجه به اعسار و ایسار زوج به هنگام انعقاد عقد نکاح تفاوت گذاشته و بیان داشته اند علم و جهل می تواند در اسقاط یا بقای حق حبس موثر باشد، این نظر هرچند وجیه است لکن به نظر می رسد علم و جهل به خودی خود تاثیری در سقوط یا عدم سقوط حق حبس ندارد بلکه می تواند اماره ای بر اسقاط ضمنی حق حبس تلقی گردد در این مقاله به تبیین ادله و تقویت دیدگاه فوق پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: مهریه، حق حبس، اعسار، عسروحرج، مذاق شریعت، لاضرر، انصاف
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی، مهرداد محمدی *، سید محمد حسینی صفحات 147-175
    این پژوهش به بررسی زمینه های طرح مسئولیت بین المللی توسط دولت خواهان در پرتو رای سال 2014 دیوان بین المللی دادگستری در قضیه صید نهنگ (استرالیا علیه ژاپن و زلاندنو به عنوان ثالث) پرداخته است. در این راستا ابتدا به بحث پیرامون ماهیت تعهدات بین المللی دولت ها در قبال یکدیگر و تبیین موقعیت دولت های زیان دیده و غیر زیان دیده از منظر طرح مسئولیت دولت ها که در سال 2001 توسط کمیسیون حقوق بین الملل تهیه گردید مورد بررسی قرار گرفته شده و سپس به تحلیل وضعیت حقوقی استرالیا و زلاندنو (به عنوان ثالث) در دعوای مزبور پرداخته شده و جایگاه این دولتها در حمایت از یک منفعت جمعی و در هم سویی با ماده 48 طرح مسئولیت بین المللی دولت ها تجزیه تحلیل شده است. از مجموع تحلیل ها و تفاسیر ارائه شده چنین بر می آید که استرالیا در جایگاه دولت غیر زیان دیده و در راستای حمایت از منفعت جمعی جامعه بین المللی به طرح دعوی پرداخته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی دولت، دولت زیان دیده، دولت غیر زیان دیده، قضیه صید نهنگ، منفعت جمعی، تعهدات عام الشمول
  • سوده شاملو *، سارا شاملو صفحات 177-209
    به منظور رفع نقصان و توسعه حقوق بین الملل همواره با استناد به اصل قیاس از اصول و قواعد حقوق داخلی اقتباس شده است. دکترین پوزیتویسم حقوقی که مبتنی بر شکل گرایی است مخالف این رویکرد است، اما این یک واقعیت است که حقوق بین الملل مستغنی از حقوق داخلی نیست. نهاد دادرسی دعوی متقابل در دیوان بین المللی دادگستری که بدین ترتیب اقتباس شده، مکانیسمی است که در جهت حمایت از حقوق خوانده دعوی و اجرای عدالت وضع و اجرا شده است. دیوان در صورت احراز دو شرط «صلاحیت» و «ارتباط مستقیم» قرار پذیرش دعوی متقابل صادر می کند. رویه قضایی دلالت بر آن دارد که دیوان در اثبات شرایط مذکور از رویکرد شکل گرایی تبعیت کرده است. اگرچه دیوان بعضا در مورد شرط «ارتباط مستقیم» از موضع سخت گیرانه عدول کرده، اما در مواجه با شرط «صلاحیت» حتی در قضایایی که ماهیت ادعاهای مطروحه عام الشمول بوده، همچنان به رویکرد واقع گرایانه مقید بوده است.
    کلیدواژگان: دعوي متقابل، رويه قضايي، صلاحيت، شرط ارتباط مستقيم، تعهدات عام الشمول
  • حسین شریفی طرازکوهی *، فاطمه فتح پور صفحات 211-243
    متعاقب حوادث 11 سپتامبر، جامعه جهانی راه چاره مبارزه با تروریسم را در چارچوب منطق دولت محور، توسل به زور و واکنش سرکوبگرانه دانست. اما عدم توفیق این رویکرد نشان داد که مقابله سرکوبگرانه و قهری صرف نسبت به تروریسم بنا به ماهیت پیچیده آن، نه تنها از کارایی برخوردار نیست بلکه عملا به گسترش آن در قالب های ایدئولوژیک منتهی شده است که در این چارچوب به پرسش اصلی این پژوهش رهنمون می شویم.در راستای مبارزه موثر با تروریسم چه باید کرد و کدام چارچوب موثر خواهد بود؟
    فرضیه ای که نویسندگان در این پژوهش مدنظر دارند این است که مبارزه با تروریسم با ابتنای بر بنیان های نظری دکترین های شاخص روند انسانی شدن حقوق بین الملل یعنی حکمرانی مطلوب، امنیت انسانی و مسئولیت حمایت، از رهگذر توجه به ریشه ها و عوامل بسترساز تروریسم می گذرد. در نهایت پژوهش حاضر نشان می دهد که نگاه معطوف به بنیان های نظری سه دکترین، در بستر گفتمان کانتی حقوق بین الملل به مقولاتی که در بحث ریشه های تروریسم می گنجند، دورنمای موفقیت آمیزی برای مقابله با تروریسم ترسیم می کند.
    کلیدواژگان: تروریسم، مبارزه با تروریسم، انسانی شدن حقوق بین الملل، امنیت انسانی، حکمرانی مطلوب، مسئولیت حمایت
  • سیدحسام الدین لسانی *، مهوش منفرد صفحات 245-276
    سیاست «کشتار هدفمند» مفهوم جدیدی است که طی سال های اخیر توسط رژیم اسرائیل و با پشتیبانی کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا، به منظور ایجاد تردید در اجرای معاهدات حقوق بشری و بشردوستانه، به حوزه ادبیات حقوق بشر و بشردوستانه راه یافته است. کشتار هدفمند به عنوان راهبرد نوین در مبارزه علیه تروریسم، چالش هایی جدی در زمینه حقوق بین الملل بشردوستانه ایجاده کرده است. این مقاله با طرح ابهامات موجود در این مفهوم، در تلاش است تا مشروعیت توسل به سیاست کشتار هدفمند از سوی برخی از کشورها از جمله، ایالات متحده آمریکا و رژیم اسرائیل را تحت اصول پایه ای حقوق بین الملل بشردوستانه نظیر اصل تفکیک، تناسب و ضرورت مورد ارزیابی حقوقی قرار دهد. در این ارزیابی، نشان داده می شود که سیاست کشتار هدفمند در اکثر موارد، ناقض این اصول پایه ای بوده و تاکنون یک منطق حقوقی مستند و قابل قبول برای توسل به این راهبرد نوین ارائه نشده است.
    کلیدواژگان: کشتار هدفمند، حقوق بین الملل بشردوستانه، اصل تفکیک، اصل ضرورت، اصل تناسب
  • مجتبی همتی *، غلامرضا داودی صفحات 277-310
    اخلاق قضایی استاندارد ضروری سلامت قضایی است. اسناد ملی، منطقه ای و بین المللی مربوط به اخلاق قضایی، گواه این مدعاست. اصول بنگلور مهم ترین سند بین المللی است که حاوی شش ارزش بنیادین استقلال، بی طرفی، سلامت، نزاکت، برابری و صلاحیت و پشتکار است. هدف از این اصول، تبیین معیارهای رفتار حرفه ای قضات به منظور انجام هرچه بهتر وظایف قضایی و ایجاد یک چهارچوب منسجم برای نظام بخشی رفتار قضایی است. از طرف دیگر کتب فقهی اسلامی، حاوی شرایط قضات و نیز شرایط سلبی و ایجابی قضاوت است. مشکل اصلی، پراکندگی آن ها در کتب فقهی مختلف و نبود یک سند جامع اصول رفتار قضایی است. نظام قضایی ایران از لحاظ وجود سندی که بیان کننده ارزش های حاکم بر رفتار قضایی باشد با خلا مواجه است و ایده های مندرج در سند بنگلور و نیز آموزه های فقهی می تواند الهام بخش تدوین سند اخلاق قضایی در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق قضایی، اصول بنگلور، نظام قضایی ایران، حقوق اسلامی، نظام قضایی آمریکا، نظام قضایی چین
|
  • Mostafa Bakhtiyarvand *, Zeinab Farhadkhani Pages 1-26
    Conditioning the licensing of an intellectual product on acquiring another i.e. tying, as an essential issue in competition law, is divided into legal and illegal. The elements of illegal tying in the European Union are: anti-competitive effect, distinct products, force and, depending on the case, agreement between undertakings or abuse of dominant position. Legislators, in the United States and Iran, have provided for similar conditions. The three legal systems have prescribed civil remedies and criminal sanctions such as declaring the agreements as automatically void, their voidability or fines which, depending on circumstances, will be enforced. Provisions of the Iranian law, both on conditions of tying and its remedies and sanctions must be revised.
    Keywords: Competition law, Intellectual property license, Additional Obligations, Legal tying, Illegal tying, Remedies, sanctions
  • Hasan Poorbafrani, Ali Omidi, Behrooz Gholizadeh * Pages 27-50
    The modern piracy is one of the global challenges which has been undermining maritime security and international trade especially off the coast of Somalia. This challenge has been to the extent that leads to the intervening of the Security Council. One of the main problem in coping with modern piracy is the inefficiency of anti-piracy measures contained in the Law of See Convention. In fact, new forms of piracy has been accompanied with new technologies, but legal measures against it are old fashioned ones. For serious combating against piracy, it requires to go beyond existing Law of Sea. One of these measures is equating piracy crime with terrorism. To overcome the shortcomings and limitations of the international law of piracy, it should be taken account as similar with terrorism, because there are many similarities between these two categories. Among these similarities, we can indicate to elements such as both being criminal, organized, transnational and growing in anarchical and lawlessness areas. Using international anti-terrorism legal mechanisms in anti-piracy combat will pay off part of the limitations of existing international legal system on piracy.
    Keywords: Piracy, Terrorism, Offshore of Somalia, The security council, International Criminal Law
  • Saed Hakimiha, Behzad Jodaki *, Keyvan Ghani Pages 51-81
    Conspiracy to commit a crime has always been a concern to lawyers for the sake of similarity between material and mens rea element of crime; because, for some, the only crime which is the criminal mind of a crime is criminal collusion. Accordingly, in Iran and the U.S.A law, collusion meaning the agreement between two or more to commit a crime, has been criminalized in two fields of crimes against security and other crimes. In this research while inspecting the legal provisions and a comparative approach between the two legal regimes of Iran and the U.S.A, it is tried to study the similarities and differences of constituent elements of the crime, distinctions of collusion from other similar titles, profile proceedings, strengths and weaknesses of these two regimes in relation to the mentioned crime. It seems despite the similarities in the legislative field, these two regimes are different in some cases such as evident acts, lapse of time, type of punishment and etc.
    Keywords: Conspiracy, crime, Security, Inchoate offenses
  • Sirus Heidari * Pages 83-116
    The essence of "Adversarial Principle" (Principe de la Contradiction) as a leading procedural principle is the right to be heard or giving the litigants of notice and opportunity to debate. The adversarial principle requires that both parties should be entitled to the possibility of introducing their allegations and evidences, be informed at suitable time of the points invoked by the opposing party or inferred by the judge sua sponte and have the opportunity to challenge them. The notion of the principle has increasingly entered into the area of administrative procedure from the scope of civil procedure. The minimum requirements of the adversarial principle have been considered in the proceedings of administrative justice tribunal and by virtue of the tribunal control, it has been recognized in brief by exceptional jurisdictions. However, there are some uncertainties in the procedural code of administrative justice tribunal which may lead to the breach of adversarial principle. Finally, the right to be heard in the process of administrative decision-making has experienced a significant development in the advanced countries but no signal about the recognition of this right is seen in the Iranian administrative law.
    Keywords: Adversarial Principle, Procedural Principles, The Right to Be Heard, Administrative Adjudication, Administrative Justice Tribunal
  • Reza Hagh Panah, Sayyed Mohammad Razavi, Sayyed Ali Razavi * Pages 117-146
    The common view among the lawyers and the jurisprudences suggests the absolute right of lien for wife while solvency and insolvency of husband make no difference in its demonstration, but the opposite view which refuses this lien with assumption of insolvency has many adherents among the recent jurisprudences. These jurisprudences resort to some law such as prohibition of detriment, distress and constriction, equity, optional understanding of the Shari, and individual and social expediency. Some other jurisprudences accept differences between knowledge and ignorance of the wife to solvency and insolvency of husband during coagulation of marriage and suggest that knowledge and ignorance can be effective in refusal or acceptance of the lien, though this view is eligible but it seems that the knowledge and the ignorance have no effect in acceptance and refusal of the lien, but it can be a evidence for its tacit refusal. So in this paper the reasons will be explained and the above view will be developed.
    Keywords: Mahr, Lien, Insolvency, Distress, Constriction, Optional Understanding of the Shari, Prohibition of Detriment, Equity
  • Mohammad Hosain Ramazani Ghavamabadi, Mehrdad Mohammadi *, S.Mohammad Hosseini Pages 147-175
    This article examines the grounds for raising the international responsibility by the claimant state, in the light of the 2014 judgment of the international court of justice (ICJ) in the case concerning whaling in the Antarctic (Australia vs. Japan; New Zealand intervening). In this context, first the nature of international obligations of states toward each other is discussed, and the position of injured and non-injured states are examined based on the ILC's Draft Articles on the Responsibility of States. The legal position of Australian government and its position in protecting a collective interest, in line with article 48 of the Draft Articles is, thereupon, analyzed in the whaling case. From the analysis and interpretation presented, it follows that Australia has instituted the proceedings as a non-injured state, to protect a collective interest on behalf of the international community.
    Keywords: International Responsibility of State, Injured State, Non-injured State, Collective Interest, Jus Cogens, Whaling Case
  • Soudeh Shamlou *, Sara Shamloo Pages 177-209
    In order to eliminate the deficit and develop international law, it has been always adapted from municipal law by reliance to the principle of analogy. Positivism opposes this approach, but this is reality that international law is not an integral part of municipal law. Counterclaim before international court of justice support from respondent and enforcement of justice. The Court will issue the decision of counterclaim provided that it comes within the jurisdiction and direct connection with the subject-matter. The precedent implies that the international court of justice adheres to formalism. Although The Court has sometimes abandoned from strict position to the condition of direct connection, but it has still been bound to jurisdiction even in cases where the nature of the claims ware erga omnes by positivist approach.
    Keywords: Counterclaim, Precedent, jurisdiction, Direct connection, Erga omnes
  • Hosain Sharifi *, Fateme Fathpour Pages 211-243
    States And International Institutions Have Put Countering Terrorism As A Serious Chalange Under Consideration And In This Regard Many Methods Have Been Used. After 9/11 Global Community within State - Centric Paradigm, Use Force To Suppres Terrorism But Failure Of These Forcible Methods Reveal two Things.
    First ,Countering Terrorism By Merely Use Of Force Can`t Eventuate Desired Result.And Actually Will Deepening This Omnious Phenomenon. Second, Effectiveness Of Countering Terrorism Measures Is Based On Paying Attention To Roots And Nature Of Terrorism.
    Utilization Of Fundamental Teachings Of Three Key Doctrines Of Humanization Process Of International Law, Good Governance, Human Security, Responcibility To Protect, Which Figure On Roots Of Terrorism Can Provide A Successful And Effective Method For Countering Terrorism.
    Keywords: Terrorism, counter terrorism, humanization of international law, human security, Good governance, responsibility to protect
  • Hesamoddin Lesani *, Mahvash Monfared Pages 245-276
    "Targeted Killing" tactic is a new concept found its way into realms of Human Rights Law (hereinafter HRL) and International Humanitarian Law (hereinafter IHL) literature by Israel in recent years, supported by western countries and United States of America aimed at casting the implementation of HRL and IHL-related treaties into doubt. Targeted killings as a new strategy in the fight against terrorism, have raised numerous uncertainty in the view of IHL. The present paper, through proposing the existing ambiguities as to the related tactic, aims to assessment the legality of resorting to it by some countries including the United States of America and the Israeli regime, under the basic principles of international humanitarian law, such as the principle of Distinction, Proportionality, and Necessity. In this assessment it is shown that, targeted killing politics in most cases violated these basic principles and has not been provided, a documented and acceptable legal logic for resorting to this new strategy.
    Keywords: Targeted Killing, International Humanitarian Law, Principle of Distinction, Principle of Necessity, Principle of Proportionality
  • Mojtaba Hemati *, Golamreza Davoudi Pages 277-310
    Recursion of a witness from his testimony is an article in both Civil and Islamic Criminal Code. The relationship between the recursion and the perjury is obscure. The recursion is dissuasion of witness from his testimony in the court before an official authority who listens to the testimony. In the perjury, a witness does not relinquish from his testimony and stay on it but its falsehood is proved by its defiance to the fact. If the recursion is made before the definitive verdict, it is resulted in its unreliability or ignorance but after the definitive verdict, it do not cause the annulment of the verdict which is based on recursion except before the performance of Hudud . The recursion may annul a verdict in normal cases, however in unusual cases; the recursion is not a reason for annulment. The refusal of the recursion do not causes in opposition of the definitive verdict with Sharia.
    Keywords: Judicial conduct, Bangalore principles, Judiciary, Judges