فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1395)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله کامل
  • بهزاد مبینی* صفحات 2-9
    این تحقیق بر روی 8 جفت کبک نر و ماده سالم بومی در سن 20 هفته صورت گرفت. پرندگان با اتر بیهوش و به روش انسانی کشته شدند. پس از تشریح، موقعیت نای و ساختارهای مرتبط مشخص و به سه قسمت قدامی، میانی و خلفی تقسیم گردید. ویژگی های نای شامل تعداد و شکل ظاهری حلقه های نایی، محل اتصال ماهیچه جناغی-نایی، کامل یا ناقص بودن حلقه ها، مقطع عرضی و چیدمان آن ها، وجود رباط های حلقوی، میزان استحکام نای در برابر فشار با استریومیکروسکوپ بررسی شد. نمونه هایی از سه قسمت جهت پایدارسازی به فرمالین بافر 10 درصد منتقل شدند. برش های بافتی با هماتوکسیلین-ائوزین و رنگ آمیزی های اختصاصی آلسین بلو، پاس، فوت، ورهوف و ماسون تری کروم رنگ آمیزی شد.
    حلقه های نایی در کبک های بومی، کامل و از قدام به خلف از الگوی بیضی به گرد تغییر نمودند. آن ها دارای رباط های حلقوی بوده و در برابر فشار مقاوم هستند. تعداد آن ها 102 تا 114 عدد و محل اتصال ماهیچه جناغی-نایی بین حلقه 90 تا 102 بود. ساختار بافتی نای بین قسمت ها و جنس های مختلف، تفاوت قابل توجهی نداشت و از طبقات مخاطی-زیرمخاطی، غضروفی-ماهیچه ای و سروزی تشکیل شده بود. بافت پوششی، شبه مطبق استوانه ای مژه دار است که دارای غدد موکوسی از نوع حبابی ساده بود. غدد در آلسین بلو، مثبت ولی در پاس، منفی بودند. ماهیچه مخاطی مشاهده نشد. پارین-زیرمخاط سست دارای همه رشته های همبندی بود. طبقه غضروفی-ماهیچه ای، از حلقه های کامل غضروف شفاف و ماهیچه های مخطط تشکیل شده است. سروز از بافت سست حاوی رگ های خونی، گانگلیون عصبی پاراسمپاتیکی، چربی و رشته های همبند تشکیل شده بود.
    کلیدواژگان: آناتومی، بافت شناسی، کبک های بومی، نای، هیستوشیمی
  • پریا اکبری*، یوسف نگهداری جعفر بیگی صفحات 10-18
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مکمل گیاهی بیوهربال (پودر زنجبیل و رازیانه) بر شاخص های رشد (وزن نهایی و میزان رشد روزانه)، تغذیه (ضریب تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، بازده مصرف پروتئین، بازده مصرف چربی، بازده تولید پروتئین و بازده تولید چربی) و ترکیب بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) ماهی کفال خاکستری به مدت 62 روز صورت گرفت. تعداد 450 قطعه لارو کفال ماهی با میانگین وزنی g 01/0±72/0 در طرح آماری کاملا تصادفی با 5 تیمار آزمایشی و 3 تکرار ( با تعداد 30 قطعه در هر تکرار) که شامل تیمار آزمایشی شاهد (بدون استفاده از بیوهربال) و در تیمارهای آزمایشی 2، 3، 4 و 5 میزان استفاده از این مکمل گیاهی به ترتیب g/kg 5، 10، 15 و 20 غذا بود مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که بالاترین وزن نهایی، میزان رشد روزانه، میزان غذای دریافتی، بازده مصرف و تولید پروتئین، بازده مصرف چربی و میزان پروتئین لاشه در تیمار حاوی g/kg 15مکمل گیاهی مشاهده شد.که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنی دار بود (05/0>P). در مجموع بر اساس نتایج، افزودن g/kg 15 مکمل گیاهی (زنجبیل و رازیانه) به جیره غذایی ماهی کفال خاکستری به منظور بهبود شاخص های رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در این ماهی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کفال ماهی، بیوهربال، زنجبیل، رازیانه، ترکیب لاشه، تولید پروتئین، محرک رشد
  • مقاله مروری
  • غلامرضا کریمی* صفحات 19-26
    شیستوزوما ترکستانیکم یکی از گونه های جنس شیستوزوما و از خانواده شیستوزوماتیده می باشد که موجب خسارات اقتصادی از جمله کاهش فراورده های دامی از قبیل توقف رشد، کاهش پشم، گوشت و وزن گوسفندان دامداری ها می شود. آلودگی به این انگل از ترکستان (کشورهای آسیای میانه شامل ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و قزاقستان)، روسیه، چین، مغولستان، پاکستان، عراق، ترکیه و ایران گزارش شده است. شیستوزومیوزیس یکی از بیماری های انگلی می باشد که موجب خسارات اقتصادی در دامداری ها می شود و طبق گزارش های موجود این بیماری در شمال، بعضی از مناطق مرکزی و جنوب ایران شایع می باشد.
    در این مطالعه بعد از مرور مطالعات انجام شده در زمینه وضعیت آلودگی شیستوزوما، وضع کنونی آلودگی در کشور مشخص شده و بعد از اشاره به بعضی خسارات ناشی از آلودگی در گوسفندان، راه های کنترل اصولی بحث شده است. علاوه بر آن نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها در امر کنترل بیماری، معرفی و در نهایت راهکارهای پیشگیری، مبارزه و کنترل و برنامه های لازم ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: شیستوزومیوزیس، شیستوزوما ترکستانیکم، کنترل، گوسفند، ایران
  • مقاله کامل
  • مصطفی مرادی *، عبدالغفار اونق صفحات 25-36
    در این بررسی با استفاده از روش های Agar spot test و انتشار در چاهک و Microdilution اثرات ضد باکتریائی لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس روی باکتری پنی باسیلوس لاروا عامل لوک آمریکائی زنبورعسل مورد مطالعه قرار گرفت. در روش Agar spot test غلظت cfu/ml 107 باکتری لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به ترتیب باعث ایجاد هاله ممانعت از رشد باکتری به قطر 45 میلی متر و 40 میلی متر علیه باکتری پنی باسیلوس لاروا گردیدند. در روش انتشار در چاهک، 100 میکرولیتر از مایع روئی عاری از سلول(cfcs)، باکتری لاکتوباسیلوس کازئی و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به ترتیب باعث ایجاد هاله ممانعت از رشد باکتری به قطر 40 و 30 میلی متر و 50 میکرولیتر مایع روئی باکتری لاکتوباسیلوس کازئی و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به ترتیب باعث ایجاد هاله ممانعت از رشد 30 و 25 میلی متر و 30 میکرولیتر مایع روئی باکتری لاکتوباسیلوس کازئی و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به ترتیب باعث ایجاد هاله ممانعت از رشد 20 و 12 میلی متر شدند. در روش میکرودیلوشن غلظت های cfu/ml 108 الی 103 هر دو باکتری اسید لاکتیک مانع از رشد باکتری پنی باسیلوس لاروا در غلظت cfu/ml 104 گردیدند. ولی هر دو باکتری در غلظت cfu/ml 102 تاثیری روی باکتری مذکور نداشتند. لذا غلظت cfu/ml 103 هر دو باکتری اسیدلاکتیک استفاده شده به عنوان حداقل غلظت مهار کننده رشد(MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) هر دو باکتری علیه باکتری پنی باسیلوس لاروا در نظر گرفته شدند. نتایج این بررسی نشان داد که باکتری های لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس باعث مهار رشد باکتری پنی باسیلوس لاروا عامل بیماری لوک آمریکائی زنبورعسل در محیط کشت شده و با اثراتی که روی جوانه زدن اسپور باکتری مذکور و همچنین نابودی شکل رویشی آن می گردند می توانند در صورت بی خطری آن ها برای لاروهای زنبورعسل، به عنوان یکی از روش های مبارزه با این بیماری در کلنی های زنبورعسل مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، بیماری لوک آمریکائی، باکتری پنی باسیلوس لاروا، باکتری لاکتوباسیلوس کازئی، باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • کیخسرو سرهنگ زاده، محمد یخچالی* صفحات 37-43
    آلودگی زنبور عسل به بندپایان انگل خارجی می تواند با تاثیر بر این حشره مفید موجب کاهش جمعیت آن در زنبورستان های ایران گردد. این مطالعه برای تعیین فراوانی، تنوع گونه ای، توزیع فصلی و جغرافیایی بندپایان انگل زنبور عسل در زنبورستان های استان آذربایجان شرقی در طی یک سال (1393-1392) انجام گردید. از 960 کندو ثابت در 146 زنبورستان در شمال، مرکز و جنوب آذربایجان شرقی به روش تصادفی خوشه اینمونه برداری گردید. برای جدا سازی جرب واروآ، از زنبور بالغ و نوزاد داخل حجره های هر کندو نمونه برداری شد. تراشه های زنبورهای بالغ نیز از نظر آلودگی به جرب آکاراپیس وودی بررسی گردیدند. از هر کندو 100 عدد زنبور کارگر و بالغ برای جدا کردن مگس برولا سوئکا بررسی شدند. شیوع کلی واروآ دسترکتور 1/55% بود. بیشترین فراوانی آلودگی زنبوران بالغ به واروآ دسترکتور در فصل پائیز (5/54%) و کمترین فراوانی آلودگی در فصل بهار (8/25%) بود. بیشترین و کمترین فراوانی آلودگی نوزاد زنبور به ترتیب در فصل بهار (37%) و زمستان (0%) بود. مطالعه توزیع جغرافیایی آلودگی به ترتیب بیانگر حضور بیشترین و کمترین آلودگی به جرب واروآ دسترکتور در زنبور بالغ (2/41%) از شمال (5/31%) و زنبور نوزاد (6/25%) از جنوب (15%) استان آذربایجان شرقی بود. آلودگی جرب آکاراپیس وودی و مگس برولا سوئکا در زنبورستان های تحت مطالعه مشاهده نشد. نتایج این تحقیق بیانگر حضور فعال آلودگی جرب واروآ دسترکتور در اغلب کندوهای زنبورستان های تابعه شهرستان های مختلف استان آذربایجان شرقی بود که از نظر اقتصادی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: واروآ دسترکتور، زنبورعسل، آذربایجان شرقی، ایران
  • حسن ملوندی *، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر، سیدمحمود قاسمپوری، مرتضی داودی صفحات 44-50
    در این تحقیق غلظت دی کلرو دی فنیل تری کلرو اتان و متابولیت هایش (DDTs) شامل o،p''-DDE، p،p''-DDE، o،p''-DDD، p،p''-DDD، o،p''-DDT وp،p''-DDT در بافت های کلیه، عضله، چربی و موی از 21 قلاده شغال طلایی از استان مازندران بررسی شد. آنالیز با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی با گیرنده الکترون انجام شد. متابولیت o،p''-DDE بیشترین غلظت (%83) را در بین متابو لیت های DDTs در تمام بافت ها نشان داد. نسبت DDE/DDT در بافت ها نشان دهنده این بود که اخیرا در منطقه از DDT استفاده نشده است. به طور کلی غلظت ترکیبات DDTs پایین تر از حدی بود که باعث اثرات مخرب بر حیوانات شود. این تحقیق پایه ای برای انجام تحقیقات آتی بر روی سایر پستانداران در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: دی کلرودی فنیل تری کلرو اتان، متابولیت، کلیه، عضله، چربی، مو، شغال
  • مصطفی مرادی*، مجتبی محرمی صفحات 51-59
    در این بررسی که هدف اصلی آن شناسائی فلور قارچی کلنی های زنبورعسل استان آذربایجان غربی بوده است، طی سالهای 1384 الی1389 از تعدادی از کلنی های زنبورعسل این استان بالغ بر 2000 نمونه شامل زنبور بالغ، لارو و شفیره، گرده گل و عسل در شرایط تمیز ودر ظروف نمونه برداری پلاستیکی جمع آوری و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونه ها بعد از آماده سازی، بطور جداگانه در محیط کشت سابرودگستروز آگار کشت شده و در دمای 25 درجه ساتتی گراد قرار داده شدند و تا 10 روز بعد از کشت نمونه ها، قارچها و مخمرهای مختلف موجود در آنها شناسائی وثبت گردیدند. در طول سه فصل نمونه برداری از 500 نمونه زنبوربالغ 357 مورد(4/71 درصد) و از 500 نمونه لارو و شفیره 353 مورد(6/70 درصد) و از 500 نمونه گرده گل 459 مورد(8/91 درصد) و از 500 نمونه عسل 364 مورد(8/72 درصد) آلوده به قارچها و مخمرهای مختلف بوده اند. قارچها و مخمرهای جداسازی شده و میزان حضور آنها در نمونه ها عبارتند از: مخمرها(29 درصد)، پنی سیلیوم(12 درصد)، موکور(8 درصد)، هلمنتوسپوریوم( 4 درصد)، آلترناریا(3 درصد)، کلادوسپوریوم( 5/2 درصد)، پسیلومایسس( 1/1 درصد)، اسکوپولاریویسیس(1 درصد)، رایزوپوس( 8/ درصد)، استمفیلیوم(8/ درصد) و سپتونیوم(3/ درصد). این نتایج نشان می دهد که انواع قارچها ومخمرها با میزان نسبتا زیادی درکلنی های زنبور عسل وجود دارند که در صورت عدم رعایت بهداشت کلنی های زنبورعسل و عدم دقت در استحصال و نگهداری فراورده های آن، می توانند به عنوان یکی از عوامل بروز عوارض در زنبورعسل و کاهش کیفیت فراورده های آن و همچنین مخاطراتی در مصرف کنندگان فراورده های زنبورعسل تلقی شوندکه البته میزان تاثیر این عوامل در بروز این مشکلات نیازمند بررسی های بیشتری است.
    کلیدواژگان: کلنی زنبورعسل، آذربایجان غربی، زنبورستان، قارچ، مخمر
  • آرش اسفندیاری*، حسین بازدار صفحات 60-66
    هدف از این مطالعه بررسی اثر مورفین و نالوکسان بر روی تغییرات هیستومورفومتریک بیضه موش های صحرایی نر نژاد ویستار بود. 15 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به سه گروه تقسیم شدند : 1- گروه کنترل. 2- گروه آزمایشی مورفین (مورفین به میزان5 میلی گرم بر کیلوگرم برای 30 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند). 3- گروه آزمایشی مورفین-نالوکسان (مورفین به میزان5 میلی گرم بر کیلوگرم برای 30 روز به صورت داخل صفاقی و در روز 30 یک دوز نالوکسان به میزان 2 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند. ده روز بعد از پایان آزمایش، نمونه ها در روز چهل گرفته شد. نتایج نشان داد که ضخامت دیواره لوله های اسپرم ساز و وزن بیضه ها در گروه آزمایشی مورفین کاهش معنی داری داشته است (05/0 ≥ p). هم چنین، تعداد سلول های اسپرماتوژنیک در گروه آزمایشی مورفین کاهش یافته بود. بعلاوه، ضخامت دیواره لوله های اسپرم ساز، وزن بیضه ها و تعداد سلول های اسپرماتوژنیک در گروه آزمایشی مورفین-نالوکسان نسبت به گروه آزمایشی مورفین افزایش یافته بود، اما افزایش تعداد سلول های اسپرماتوژنیک در گروه آزمایشی مورفین-نالوکسان نسبت به گروه آزمایشی مورفین فاقد اختلاف معنی دار بود (05/0 ≤ p). به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که مورفین می تواند فعالیت جنسی، تعداد سلول های اسپرماتوژنیک، ضخامت دیواره لوله های اسپرم ساز و وزن بیضه ها را کاهش دهد اما نالوکسان می تواند این کاهش را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: نالوکسان، هیستومورفومتریک، مورفین، موش صحرایی
  • فرشید حمیدی*، مرتضی زنده دل صفحات 67-72
    عمل جراحی استریوتاکسیک مغز اغلب برای کمک به انواع مختلف مطالعات پژوهشی حیوانی و پایه به کار می رود. از این عمل، به خصوص برای دسترسی به محل های هدف مشخص و تزریق مستقیم مواد دارویی که قادر به عبور از سد خونی مغزی نیستند استفاده می شود. لذا، تحقیق حاضر جهت آزمودن تاثیر محرومیت غذایی اعمال شده قبل از عمل جراحی استریوتاکسیک، بر زنده مانی جوجه های گوشتی در پایان جراحی در 4 گروه آزمایشی طراحی شد. جوجه ها با نور پیوسته تا سن سه هفتگی پرورش داده شدند. در سه هفتگی، کانول راهنما از طریق جراحی استرئوتاکسیک در بطن جانبی راست مغز جوجه ها جا داده شد. در گروه آزمایشی 1، خوراک بصورت آزاد در اختیار جوجه ها بود. در گروه های آزمایشی 2 ، 3 و 4 به ترتیب جوجه ها تحت سه، شش و دوازده ساعت محرومیت غذایی قبل از عمل جراحی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.یافته های ما نشان داد که محرومیت غذایی می تواند وقوع مرگ در جراحی استریوتاکسیک را کاهش دهد (05/0 > p). مناسب ترین زمان محرومیت دسترسی به خوراک قبل از عمل جراحی 6 ساعت بود و افزایش این زمان از 6 ساعت به دوازده ساعت، تاثیر مشابهی بر زنده مانی جوجه های گوشتی تحت جراحی داشت. بنابراین، بر اساس نتایج این آزمایش، محرومیت دسترسی به خوراک6 ساعت قبل از شروع عمل جراحی استریوتاکسیک مغز در جوجه ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: محرومیت غذایی، جراحی استریوتاکسیک، زنده مانی، جوجه های گوشتی
  • امیر سعید صمیمی*، سعیدرضا نورالهی فرد، جواد خدری، حیدر خلیلی صفحات 73-76
    Lucilia sericata یکی از انگل های خارجی اختیاری است که می تواند باعث میاز در دام ها و ندرتا در انسان بشوند. عفونت در انسان و دام های علف خوار در محل زخم ها اتفاق می افتد که می تواند منجر به خارش و التهاب محل ضایعه بشود. گزارش حاضر در رابطه با یک راس بز چهار ساله با علائم بی اشتهایی، لاغری پیشرونده، کاهش هوشیاری و کما بوده که تعداد بسیار زیادی لارو زنده مگس L. sericata از زخم های موجود در محوطه دهانی جدا شدند. این گزارش اولین گزارش از میاز محوطه دهانی به همراه لیز استخوان توسط مگس L. sericata در بز می باشد.
    کلیدواژگان: Lucilia sericata، Calliphoridae، میازمحوطه دهانی، بز، کرمان
  • محمد اسلام پناه، غلامرضا معتمدی*، عبدالحسین دلیمی، عباس نوری، غلامرضا حبیبی، خسرو آقایی پور، محی الدین نیرومند صفحات 77-84
    سارکوسیستیس یکی از بزرگ ترین گونه های تک یاخته در شاخه اپی کمپلکسا و رده اسپوروزوآ می باشد. سارکوسیستیس یکی از شایع ترین انگل های تک یاخته ای در حیوانات اهلی و وحشی است که گسترش جهانی دارد. بعضی از گونه های آن باعث آلودگی انسان می شود. در نتیجه این انگل از نظر دام پزشکی و پزشکی( زئونوز) دارای اهمیت می باشد. این مطالعه با هدف شناسائی میکروکیست و ماکروکیست گونه های سارکوسیستیس در اندام های مورد نظر شتر و بزهای ذبح شده در کشتارگاه با استفاده از روش های میکروسکوپ الکترونی و RFLP- PCR انجام گرفت. 166 نمونه بافتی تازه از شتر و بز کشتار شده جمع آوری و به کمک روش های مهری و هضمی، آلوده و غیرآلوده بودن آن ها تائید شد. نمونه های مثبت در ظرف حاوی سرم فیزیولوژی شسته و برای بررسی ساختار فراریزبینی دیواره کیست ها؛ آن ها را در گلوتارآلدئید 4% و جهت بررسی مولکولی تا زمان استفاده در دمای 20- قرار داده شدند. در این مطالعه نشان داده شده که شتر فقط به میکروکیست آلوده می شود و همگی یک گونه(سارکوسیستیس کملی) می باشند. در بز با توجه به توالی های به دست آمده در کیست های کوچک و بزرگ مشخص گردید که تشابه آن با سارکوسیستیس مولی نزدیک تر است. تجزیه و تحلیل توالی های بدست آمده نشان می دهد PCR-RFLP روشی مناسب برای تفکیک گونه های سارکوسیستیس در میزبان های متفاوت می باشد. بر اساس ساختار فراریزبینی دیواره کیست و اطلاعات مولکولی توالی DNA، ماکروکیست های ضخیم و نازک در بز می تواند یک گونه باشد.
    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، بز، شتر، PCR، RFLP، میکروسکوپ الکترونی
  • مجید هاشمی* صفحات 85-93
    مقاومت باکتری های مولد ورم پستان به آنتی بیوتیک ها باعث عدم درمان گاوهای مبتلا و گسترش بیماری در گله شده و حتی بهداشت عمومی جامعه را نیز تهدید می کند. وجود اطلاعات در زمینه الگوی حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی برای اجرای برنامه های کنترل ورم پستان در هر منطقه ضروری می باشد. جهت انجام این مطالعه، نمونه های شیرخام از گاوهایی که دارای علائم بالینی و یا مشکوک به ورم پستان تحت بالینی بودند، مورد آزمایش های باکتری شناسی قرار گرفتند. پس از شناسایی کلنی ها، مقاومت جدایه های باکتریایی به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، آمپی سیلین، پنی سیلین، تتراسایکلین، اریترومایسین و سولفامتوکسازول به همراه تری متوپریم (SXT) با روش انتشار دیسک مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS ابتدا به صورت توصیفی و سپس برای ارزیابی تفاوت های فصلی و منطقه ای با آزمون مربع لاتین مورد بررسی قرار گرفتند. اکثر جدایه های باکتریایی به جنتامایسین (42/80 درصد) و ترکیب SXT (43/73 درصد) حساسیت داشته و در مقابل به پنی سیلین (03/79 درصد) مقاوم بودند. استافیلوکوکوس های کواگولاز مثبت و منفی به عنوان بیشترین جدایه، بالاترین حساسیت و مقاومت را به ترتیب به جنتامایسین (31/92 و 24/88 درصد) و پنی سیلین (77/80 و 82/58 درصد) داشتند. اشرشیا کلی در 88 درصد موارد به پنی سیلین مقاوم بود. تفاوت فصلی (بجز در SXT) و منطقه ای در میزان حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی مشاهده نشد. با توجه به درجات مختلفی از مقاومت به آنتی بیوتیک ها در جدایه های باکتریایی و خطرات بهداشتی و مضرات اقتصادی آن، لزوم توجه به استفاده منطقی و محتاطانه آنتی بیوتیک ها در گاوداری های شیری استان فارس و برقراری سیستم پایش در هر منطقه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، جدایه های باکتریایی، ورم پستان، گاو شیری
  • آیدین عزیزپور* صفحات 94-101
    مایکوپلاسموز یکی از بیماری های مهم ماکیان و بوقلمون است که خسارات اقتصادی زیادی به صنعت طیور وارد می نماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع سرمی آلودگی به مایکوپلاسما گالی سپتیکوم(MG) و تعیین چند عامل موثر بر آن، در گله های جوجه گوشتی استان اردبیل در طی سال های 1391 الی 1392 بود. بدین منظور،20 نمونه خون به صورت تصادفی از هر 36 مرغداری جوجه گوشتی در پایان دوره پرورشی و در محل کشتارگاه اخذ گردید. نمونه ها سریعا به آزمایشگاه ارسال و پس از جداسازی سرم نمونه ها، از آزمایش های آگلوتیناسیون سریع سرم (RSA) والیزا برای بررسی میزان آلودگی استفاده شد. از مجموع 720 نمونه سرم اخذ شده، در آزمایش RSA، 3/30 درصد نمونه ها و در آزمایش الیزا 7/19 درصد نمونه ها MG مثبت بودند. حساسیت، ویژگی و همبستگی آزمون RSA در مقایسه با روش الیزا در این مطالعه به ترتیب 100 درصد، 4/88 درصد و 546/0- بود. از نظر آلودگی سرمی به مایکوپلاسما گالی سپتیکوم در فصول مختلف سال، بیشترین میزان شیوع با اختلاف معنی داری (001/0 > p) نسبت به سایر فصول مربوط به زمستان بود. بیشترین میزان شیوع MG در مرغان و گله های با ظرفیت بالای 20000 قطعه و کمترین آنها در خروس ها و گله های کمتر از 5000 قطعه مشاهده گردید. در مقایسه شیوع سرمی مایکوپلاسما گالی سپتیکوم در مناطق مختلف جعرافیایی، مناطق متراکم نمین بطور معنی دار (001/0 > p). بیشترین میزان آلودگی را داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان آلودگی سرمی به مایکوپلاسما گالی سپتیکوم در جوجه های گوشتی استان اردبیل نسبتا بالا می باشد. لذا رعایت اصول بهداشتی، امنیت زیستی، ظرفیت و تراکم استاندارد مزارع در کنترل این بیماری بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما گالی سپتیکوم، جوجه گوشتی، الیزا، RSA، استان اردبیل
  • امید کوهکن، رحیم عبدی*، سیدجلیل ذریه زهرا، عبدالعلی موحدی نیا، عیسی شریف پور صفحات 102-109
    ماهی مید یا گاریز یکی از گونه های مهم تجاری و اقتصادی در خلیج فارس به شمار می آید. در این تحقیق به منظور بررسی احتمال بیماری ویروسی نکروز عصبی در ماهیان مید Liza klunzingeri انجام گرفت نمونه ها از ماهیان در سواحل بندرعباس که به روش هیستوپاتولوژیک و تعداد 150 قطعه تهیه گردید. پس از فیکس کردن نمونه ها در محلول بوئن فیکس و انجام مراحل بافت شناسی، مقاطع μm5 تهیه و توسط هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید. علاوه بر علایم بالینی بیماری، مطالعات میکروسکوپیک بوضوح نشان دهنده صدمات مغزی (نکروز و واکوئولاسیون) در سطح وسیعی از مغز بود. در شبکیه چشم نیز در برخی نمونه ها واکوئولاسیون در لایه دانه دار دیده شد. مشاهده علائم آسیب شناسی در ماهیان مورد آزمایش احتمال ابتلای ماهیان گاریز به این بیماری را نشان داد.
    کلیدواژگان: نکروز عصبی ویروسی، Liza klunzingeri، بتانوداویروس، سیستم عصبی مرکزی، واکوئولاسیون
  • احمد اصغری*، سیده بهاره هاشم زاده همایونی، پژمان مرتضوی، علیرضا جهاندیده صفحات 110-117
    این تحقیق به منظور مطالعه تجربی اثر متفورمین بر روی ترمیم زخم سوختگی قرنیه در خرگوش انجام گرفت. در این تحقیق از 20 سر خرگوش نیوزلندی نر بالغ با میانگین وزنی 3-5/2 کیلوگرم سالم استفاده شد. بعد از بی هوشی عمومی، زخم قرنیه در چشم چپ تمام حیوانات ایجاد شد. بعد از برگشت از بی هوشی، خرگوش ها به 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. سپس در گروه اول متفورمین mg/kg 50 گاواژ شد، در گروه دوم متفورمین mg/kg 100، در گروه سوم متفورمین mg/kg 200 و در گروه چهارم آب مقطر تا 21 روز بعد از ایجاد زخم قرنیه روزانه گاواژ شد. 21 روز بعد از ایجاد سوختگی قرنیه، نمونه های بافتی از محل زخم اخذ و تحت بررسی آسیب شناسی بافتی قرار گرفتند. با توجه به مطالعات آسیب شناختی عروق زایی، میزان التهاب و ادم بستره قرنیه در خرگوش های تحت درمان با متفورمین در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری کاهش اما لایه های بافت پوششی قرنیه افزایش یافته بود (05/0 >p). همچنین استفاده از متفورمین موجب بهبود نظم طبیعی رشته های کلاژن قرنیه شد (05/0 >p). براساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد که متفورمین اثرات مناسب و قابل قبولی بر روند التیام بخشی و ترمیم زخم قرنیه خرگوش داشته باشد.
    کلیدواژگان: زخم قرنیه، متفورمین، سود سوزآور، خرگوش
|
  • B. Mobini * Pages 2-9
    This study was carried out in 8 female and 8 male twenty-week-old healthy native partridges. The birds were deeply anesthetized by ether inhalation and euthanized. After dissection, the position of trachea and related structures were studied then divided into cranial, middle and caudal portions. The following characteristics were studied by using stereomicroscope: the gross shape and numbers of tracheal rings, insertion of sternotrachealis muscles on trachea, complete or incomplete of rings, their shape in cross section and arrangement of the rings, annular ligaments and tracheal collapsibility. The specimens were taken from three portions and fixed in 10% neutral buffered formalin. Tissue sections stained with H&E and special stainings: Alcian blue, PAS, Foot’s, Verhoeff’s, and Masson’s trichrome. The tracheal rings in native partridges were complete and their shape varied and changed from elliptic cranially to circular manner caudally. They bounded by annular ligaments and are resistant against pressure. The numbers of rings were 102-114 and sternotrachealis muscles inserted between the 90-102th rings. The histology of trachea showed no significant differences according to sex and among various portions. The trachea was composed of tunica mucosa-submucosa, cartilagino-muscular and serosa. The epithelium was ciliated pseudostratified columnar contained simple alveolar mucous glands which reacted positively to alcian blue but negatively to PAS. The muscularis mucosa was absent. The loose propria-submucosa contained of all the connective fibers. Tunica cartilagino-muscular was composed of complete hyaline cartilaginous rings and striated muscles. Serosa was composed of loose tissue contained vessels, parasympathetic ganglia, adipose tissues and all the connective fibers.
    Keywords: Anatomy, Histochemistry, Histology, Native partridge, Trachea
  • P. Akbary*, Y. Negahdari Jafarbeigi Pages 10-18
    This experiment was conducted to evaluate the effect of different levels of bioherbal feed supplement on the growth performances, voluntary feed intake (VFI), protein efficiency ratio (PER), lipid efficiency ratio (LER), protein productive value (PPV) , lipid productive value (LPV) and body composition of Mugil cephalus for 62 days. This study was conducted in a completely randomized design with 450 of grey mullet larvae (with average weight of 0.72±0.01g) in 5 treatments and 3 replicates (n=30 in each replicate) and included: control group without using bioherbal, other groups including: treatment 2, 3, 4 and 5. The amounts of this herbal supplement were 5, 10, 15 and 20 g/kg food. The results showed that at the end of experiment, the highest FW, DGR, VFI, PER, PPV, LER and crude protein were observed in the diet containing 15 g /kg bioherbal supplement in all of these parameters. Furthermore treatment 4 (15 g/kg) showed a significant difference compared with control treatment (P
    Keywords: Mugil cephalus, Foeniculum vulgare, Zingiber officinale bioherbal, carcass composition, protein production, growth stimulator
  • Gh. Karimi * Pages 19-26
    Schistosoma turkestanicum from schistosoma genus and family Schistosomatidae is an important agent of parasitological infection in sheep. Schistosomiosis as one of the parasitic infections may give rise to serious problems in animal husbandry such as decrease in product of wool, milk, meat and other bestial products that finally lead to an economic detriment. This parasite has been reported from Russia, China, Turkestan (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, and Uzbekistan), Pakistan, Iraq, Turkey and Iran. Schistosomiosis, as one of the parasitic infections, may give rise to serious economic problems in animal husbandry. According to some reports, this infection is prevalent in North, some central and Southern parts of Iran. In this study, different studies about schistosomiosis infection were reviewed, present situation of infection was described and economic losses of the infection in sheep were argued. In addition, strengths and weaknesses, opportunities and threats related to the situation of schistosomiosis infection control were introduced. Finally strategies and plans for schistosomiosis infection control were described.
    Keywords: Schistosomiosis, Schistosoma turkestanicum, control, Sheep, Iran
  • M. Moradi *, A. Ownagh Pages 25-36
    In this survey antibacterial effects of Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus against Painibacillus larvae, causative agent of honeybee American foulbrood disease, has investigated by Agar spot test, Well diffusion and Microdilution methods. In Agar spot test 107cfu/ml of Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus made inhibition zone 45 and 40 mm around spots on the agar medium respectively. In the well diffusion method, 100 microliters of cell free supernatant (cfcs) of Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus mede inhibition zone 40 and 30 mm around wells respectively, 50 microlitrs of L. casei and L. acidophilus supernatant mede inhibition zone 30 and 25 mm around wells respectively and 30 microlitrs of L. casei and L. acidophilus supernatant made inhibition zone 20 and 12 mm around wells respectively. In the microdulation method 103 -108cfu/ml concentrations of two lactobacillus inhibited P. lrvae growth completely, but 102 and 10 cfu/ml of two lactobacillus have not any effect on the P. larvae growth. The results of this study show that L. casei and L. acidophilus have antibacterial effects on the P. larvae, causative agant of the honeybee American foulbrood disease and can use as a safe remedy for treatment of this disease.
    Keywords: Honeybee, American foulbrood disease, Paenibacillus larvae Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus
  • K. Sarhanghzadeh, M. Yakhchali* Pages 37-43
    Honey bee ectoparasites infestations may affect the insect and causes the population reduction, particularly, in Iranian apiculture system. The present study was aimed to determine frequency, seasonal and geographical distribution of ectoparasites in apiaries of East Azarbaijan Province, Iran, over one year (2013-2014). A total of 960 beehives of 146 apiaries from 44 villages of 12 municipalities in north, center and south parts of the region were sampled using random cluster sampling method. The honey bees and larvae in each cell of beehive were investigated for Varroa infestation. Tracheal infection of honey bees with Acarapis woodi was also examined. A total number of 100 honeybees from each hive were investigated for Braulea coeca infestation. The overall prevalence of Varroa destructor was 55.1%. Of those, 340 honey bees (35.4%) and 190 bee larvae (19.7%) were infested with Varroa destructor. The highest infestation and lowest was found in honey bees and bee larvae in autumn (54.5%) and spring (37%), respectively. There was no significant difference between frequency of infestation and seasons. While larval infestation was significantly higher in summer. The highest infestation of honey bees (41.2%) and bee larvae (25.6%) was respectively found in north (31.5%) and south (15%) parts of the region. Honey bee infestation with Acarapis woodi and Braulea coeca was not detected in the examined apiaries. From the results of this work, it was concluded that Varroa destructor mite is a prevalent ectoparasite in apiaries of East Azarbaijan Province which may have economic importance.
    Keywords: Varroa destructor, honey bee, East Azerbaijan, Iran
  • H. Malvandi *, A. Esmaeeli Sari, N. Bahramifar, S.M. Ghasempouri, M. Davoodi Pages 44-50
    In this study, the concentration of dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT) and its metabolites including, o,p'-DDE, p,p'-DDE, o,p'-DDD, p,p'-DDD, o,p'-DDT and p,p'-DDT were determined in liver, kidney, muscle, fat and hair tissues in 21 golden jackal (Canis aureus) from Mazandaran province. Analyses were carried out by Gas Chromatography - Electron Capture Detector (GC-ECD). The metabolite o, p'-DDE showed the highest concentration (83%) in all tissues. DDE/DDT ratios showed that DDTs have not recently been used in the area. Generally lower concentration of DDTs is not enough to cause harmful effects in animals. This investigation may be a basis for future studies on other mammals in Iran.
    Keywords: dichlorodiphenyltrichloroethane, metabolite, kidney, muscle, fat, hair, jackal
  • M. Moradi*, M. Moharami Pages 51-59
    In this study that its main goal is identification of honeybee colonies mycoflora in West Azarbaijan province, 2000 samples of adult bee (500 samples), larvae and pupae (500 samples), pollen (500 samples) and honey (500 samples), randomly collected of apiaries in 1384-1389. After preparing and culturing of samples in SDA media, many different fungi and yeasts isolated. During three seasons of sampling, 357 samples of Adult bee (71.4 %), 353 samples of larvae and pupae (70.6 %), 459 samples of pollen (91.8 %) and 364 samples of honey (72.8 %) were contaminated with different fungi and yeasts. Main fungi and yeasts that identified and their percent were: Aternaria spp. 2.9%, Aspergillus. fl (4.5%), Aspergillus fumigatus (4.55%), Aspergillus niger (13%), Aspergillus spp. (0.1%), Cladosporium spp. 0.65%, Helmetosporiun spp. 3.9%, Mucor spp. 7.65%, Paecilomyces spp. 0.8%, Penicillium spp. (12.15%), Rhizopus spp. (0.4%), Scopolariupsis spp. (0.9%), Sepdonium spp. (0.3%), Stemphylium spp. (0.9%), Yeasts (58.05%).
    This study shows that honey bee colonies can be contaminated with many fungi and yeasts that much of them are pathogenic for human. In other hand, most of those fungi can produce different mycotoxines and metabolites that are harmful for honeybee products consumers.
    Keywords: Honey bee colony, Apiary, West Azarbaijan, fungi, Yeast
  • A. Esfandiari *, H. Bazdar Pages 60-66
    The aim of this study was to investigate the effect of Naloxone on histomorphometrical change of testis induced by morphine administration in male wistar rats. Fifteen male wistar rats divided into three groups : 1- control group. 2- Morphine experimental group (IP received 5 mg/kg morphine for 30 days). 3- Morphine-naloxone experimental group (IP received 5 mg/kg morphine for 30 days and one dose IP received 2mg/kg Naloxone at 30th day). Ten days after the end of experiment the specimens were obtained at 40th . Results showed that the thickness of the wall of seminiferous tubule, and the weight of testis, in morphine experimental group significantly decreased (p ≤ 0.05). Also, the number of the spermatogenic cells in the seminiferous tubule were decreased in morphine experimental group. In addition, the thickness of the wall of seminiferous tubule, the weight of testis and the number of the spermatogenic cells were increased in morphine-naloxone experimental group compared with morphine experimental group but the number of the spermatogenic cells increased in morphine-naloxone experimental group with no significant difference in comparison with morphine experimental group (0.05 ≤ P). It is concluded that morphine decreased the sexual activity, the number of spermatogenic cells, the thickness of seminiferous tubule, and the weight of testis but Naloxone can improve this decrement.
    Keywords: Naloxone, Histomorphometric, Morphine, Rat
  • F. Hamidi *, M. Zendehdel Pages 67-72
    Stereotactic brain surgery is often used in different types of animal research and basic studies. One of its most application is to target specific sites of the brain for direct injecting of pharmacological agents which otherwise may not be able to cross the blood-brain barrier. Because of that the present study was designed to examine the effect of food deprivation (FD) before the surgery on the survival rate in 4 experimental groups of broiler cockerels. Chickens were reared with continuous lighting until 3 weeks age. At three weeks of age, a guide cannula was stereotaxically implanted into the right lateral ventricle of each bird. In group 1, birds had free access to feed during the experimental period. In groups 2, 3 and 4; chickens had 3, 6 and 12 hours of FD before the surgery, respectively. The Data were analyzed by two-way ANOVA in SPSS software. Our results showed that FD can decrease the incidence of mortality in broiler cockerels after stereotactic surgery (P
    Keywords: Food deprivation, Stereotactic surgery, Survival rate, Broiler chickens
  • A.S. Samimi *, S.R. Noorollahifard, Kh. Khedri, H. Khalili Pages 73-76
    Lucilia sericata is one of the facultative parasites which cause myiasis in animals and rarely in humans as an ectoparasite. Infestation in humans and domestic herbivorous animals occurs in wounds which was causes itching and inflammation. We report on a 4-year-old goat from Kerman, with signs of anorexia, progressive emaciation, decreasing mental clearness, and coma. From the wounds of her oral cavity, many live larvae were removed. The larvae proved to be L. sericata. This present report is the first report of oral myasis with osteolysis caused by L. sericata in goat.
    Keywords: Lucilia sericata, Calliphoridae, Oral myiasis, Goat, Kerman
  • M. Eslampanah, Gh.R., Motamedi *A., Dalimi, A. Noori, Gh.R., Habibi, Kh., Aghaeepour, M. Niroumand Pages 77-84
    Sarcocystis is one of the largest genera of the protozoan phylum apicomplexa, order sporozoa. It is one of the most prevalent parasites in domestic and wild animals, and is a worldwide distributed parasite. Certain species also infect humans, therefore it has economic and public health importance as a zoonosis. Diagnosis of Sarcocystis in camels and goats with Electron microscopy and PCR- RFLP methods and discriminating of different species of Sarcocystis in different hosts was carried out. 166 small pieces of tissues were collected from freshly slaughtered camels and goats by squash and trypsin digestion techniques were applied for the detection of the cysts. The infected organs fixed in glutaraldehyd and frozen at -20 until use for ultrastracturtural and molecular study, respectively. In this study no macrocyst were found in the samples of camels. In camels only microcysts were observed. The cysts in the goats may be probably S.moulei species. But to verify this statement needs more investigation. The results of this study will be helpful in discriminating of different species of Sarcocystis in different hosts. Based on ultrastructural cyst wall and molecular information of DNA sequences in goat, fat and thin macrocysts represent one species.
    Keywords: Sarcocystis, Electron microscopy, RFLP –PCR, Camel, Goat
  • M. Hashemi * Pages 85-93
    Antibiotic resistance of bacterial agents of mastitis causes failure in treatment and spread of disease in herd and it can be considered as a threat for public health. Antibiotic resistance or susceptibility pattern is necessary to establish mastitis control program in an area. Milk samples from cows with clinical or subclinical mastitis were sent to bacteriological lab. The antibiotic resistance of isolated bacteria to gentamycin, ampicillin, penicillin, tetracycline, erythromycin and sulphamethoxazole/trimethoprim (SXT) were determined by disk diffusion method. Data were analyzed descriptively in the first step and then Chi-squared test was used to find seasonal and geographical differences. The most isolated bacteria were sensitive to gentamycin (80.42%) and SXT (73.43%) and resistant to penicillin (79.03%). Coagulase positive and negative Staphylococci were the most prevalent isolated bacteria. They had the highest sensitivity and resistance to gentamycin (92.31 and 88.24) and penicillin (80.77 and 58.72) respectively. Escherichia coli was resistant to penicillin in 88% of cases. Seasonal (except for SXT) and geographical differences were not observed. All over, our results demonstrated a wide range of antibiotic resistance in isolated bacteria from dairy cows with mastitis. It emphasized on the importance of rational and cautious use of antibiotics in the dairy farms of Fars province and establishing a regional plan for monitoring the resistance of antibiotics.
    Keywords: Antibiotic resistance, Isolated bacteria, Mastitis, Dairy cow
  • A. Azizpour* Pages 94-101
    Mycoplasmosis is an important pathogen of poultry and turkeys which causes economic losses in poultry industry. The aim of this study was to investigate the seroprevalance of Mycoplasma gallisepticum (MG) infection and to identify some effective factors related with it in broiler chicken flocks in Ardabil province of northwestern Iran during 2012 to 2013. To achieve this, 20 blood samples were randomly taken from each 36 broiler flocks which were in the end of farming period in slaughterhouses.Samples were immediately sent to laboratory and after serum isolation from samples, Rapid Serum Agglutination test (RSA) and ELISA for investigation of infection rate was performed. From total 720 samples, in RSA 30.3% and in ELISA 19.7% of samples were MG positive. Sensitivity, specificity and correlation rate of RSA in compassion to ELISA, were 100%, 88.4% and -0.546, respectively. In view of MG seroprevalance in different seasons, the highest rate of seroprevalance with statistically difference (p
    Keywords: Mycoplasma gallisepticum, Broiler chicken, ELISA, RSA, Ardabil
  • O. Kohkan, R. Abdi *, S.J. Zorrieh Zahra, A. Movahedinia, Sharifpour E Pages 102-109
    Maid is one of the most important economic species in Persian Gulf. In this research For histopathological study of Viral
    Nervous Necrosis (VNN) in moribund Liza klunzingeri in Bandar Abbas, 150 samples were prepared. The samples
    were fixed in Bouin’s fixative. After tissue processing, 5μm sections were stained with haematoxylin and eosin. In
    addition to clinical signs, microscopic observations showed histopathological damages in a widespread the brain (necrosis
    & vacuolation). Likely vacuolation observed in granular layer of retina. Histopathological study of infected fish
    indicated likely VNN disease.
    Keywords: Viral Nervous Necrosis, Liza klunzingeri, Betanodavirus, Central Nervous System, Vacoulation
  • A. Asghari *, B. Hashemzadeh Homaioni, P. Mortazavi, A. Jahandideh Pages 110-117
    This study was conducted to examine the effect of metformin on corneal burn wound healing in rabbit. In this study, 20 adult healthy male New Zealand rabbits were used with an average weight of 2.5-3 kg. After general anesthesia, corneal ulcer in the left eye of the all animals was induced. After returning from anesthesia, the rabbits were randomly divided into 4 groups of 5 numbers. Then the first group was gavaged with 50 mg/kg of metformin, the second group with 100 mg/kg and the third group with 200 mg/kg while the fourth group was gavaged with water for 21 days. In the day 21 after making a corneal ulcer, tissue samples were taken and evaluated histopathologically. According to the pathological results, the vascularization, inflammation and edema of matrix of cornea significantly diminished while the epithelium of cornea increased in metformin-treated rabbits compared to control group (P
    Keywords: Corneal ulcer, Metformin, NaOH, Rabbit