فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 117، زمستان 1396)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 117، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/19
  • تعداد عناوین: 30
|
  • مقاله کامل
  • حسن نوروزیان*، قاسم فرجانی کیش، حسین حسینی صفحات 2-10
    آبله یک بیماری ویروسی متداول و واگیردار در گونه های مختلف پرندگان اهلی و وحشی با گسترش جهانی است که عموما برای گونه های مختلف پرندگان اختصاصی میزبان است. در مطالعه حاضر، همه گیری های آبله پرندگان در مرغان بومی حومه خرم آباد با علائم بالینی نظیر بی اشتهایی، کز کردن، ژولیدگی پرها، ضایعات به صورت ندول های زگیل مانند بر روی تاج، ریش و اطراف پلک ها، روی سطح دهان، حلق و اپیگلوت با میزان ابتلای 50 درصد و تلفات پنج تا 20 درصد مورد بررسی قرار گرفتند. در آزمایش هیستوپاتولوژی ضایعاتی از قبیل دژنرسانس، واکوئلدار شدن و هیپرپلازی سلول های پوششی و گنجیدگی های ائوزینوفیلیک درون سیتوپلاسمی (بولینجر بادی) در سلول های مبتلا مشاهده گردید. در آنالیز فیلوژنی جدایه های Fowl pox virus تعیین توالی شده در مطالعه حاضر دور از دیگر جدایه های ایران و در کنار جدایه هایی از تانزانیا، مصر و آلمان قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که آگاهی از وضعیت وقوع آبله در مرغان بومی با توجه به آسیب این بیماری به اقتصاد مناطق روستایی و نقش آنها به عنوان منبع بیماری برای گله های طیور صنعتی واجد اهمیت زیادی است.
    کلیدواژگان: آبله پرندگان، مرغ بومی، PCR، هیستوپاتولوژی، آنالیز فیلوژنی
  • منصور میاحی *، زهرا برومند، رمضانعلی جعفری، حسام الدین ذهبی صفحات 11-23
    نشانه های بالینی، جراحات ماکروسکوپی، گسترش ویروس در بافت ها و انتشار در محیط و پاسخ ایمنی هومورال به ویروس حاد نیوکاسل در جوجه های مادر بومی متعافب آلودگی به ویروس گامبورو مورد بررسی قرارگرفت. یک صد و بیست جوجه ی مادر بومی یک روزه به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. جوجه های گروه اول و دوم در سن یک روزگی به ویروس بیماری بورس عفونی با دوزCID50 103 به داخل بورس تلقیح شدند. جوجه های گروه یک و سه در 30 روزگی با 1/0 میلی لیتر از مایع آلانتوئیک حاوی EID50105 ویروس نیوکاسل به روش چشمی- بینی تلقیح شدند و گروه چهارم به عنوان کنترل منفی نگه داری شدند. جوجه ها بعد از تلقیح، روزانه چهار بار ازنظر نشانه های درمانگاهی مشاهده شدند. در روزهای دو، 5، 10، 15 و 18 پس از تلقیح ویروس نیوکاسل، سوآب از نای و کلواک چهار جوجه ازهر گروه تهیه شد. همچنین چهار جوجه از هر گروه در روزهای دو، 5، 10 و 15، کشتارشده و نمونه های بافتی از مغز، نای، ریه، کلیه و کبد برای ردیابی ویروس با روش RT-PCRبرداشته شدند. نتایج نشان داد نشانه های بالینی بیماری نیوکاسل درگروه های آلوده به ویروس گامبورو و نیوکاسل شدیدتر بود و این جوجه ها مدت طولانی تری ویروس نیوکاسل را از نای و کلواک دفع کردند وعیار پادتن ضدویروس نیوکاسل کمتری داشتند. آنالیز واریانس دوطرفه نشان داد آلودگی جوجه های مادر بومی به ویروس گامبورو بر پاسخ ایمنی هومورال پرنده تاثیر داشته است (001/0>P). مطالعه نشان داد ویروس بیماری گامبورودرجوجه های مادر بومی می تواند منجربه حساسیت بیش ترآن ها به بیماری نیوکاسل و تشدید بیماری زایی و دفع ویروس شود.
    کلیدواژگان: بیماری بورس عفونی، بیماری نیوکاسل، مرغ مادربومی، تضعیف ایمنی
  • محسن معنویان*، مجید هاشمی، فرهنگ توان، سید محمدحسین حسینی، داوود نیکو صفحات 24-28
    بیماری زبان آبی یکی از بیماری های ویروسی نشخوارکنندگان است که توسط پشه های کولیکوئیدس منتقل می شود و دارای اهمیت اقتصادی و بهداشتی می باشد. تاکنون گزارشی از میزان شیوع بیماری زبان آبی در گاوداری های استان فارس منتشر نشده است، لذا این تحقیق با هدف بررسی میزان شیوع سرمی ویروس زبان آبی و تعیین فاکتورهای خطر آن در گاوداری های شیری استان فارس انجام گرفت. برای این منظور نمونه خون از 521 راس گاو در گاوداری های منتخب استان و در دو منطقه گرمسیر و معتدل اخذ گردید. پس از جداسازی سرم از نمونه های خون وجود آنتی بادی های ضد ویروس زبان آبی با استفاده از کیت های تجاری الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 77/19 درصد از نمونه ها دارای آنتی بادی های ضد ویروس زبان آبی بودند. بین بیماری و فاکتورهای خطر مورد بررسی شامل سن، درجه حرارت محیط، جنس، نژاد و نوع پرورش ارتباط معنی داری (05/0 > p) مشاهده شد، اما در رگرسیون لجستیک با در نظر گرفتن همه عوامل خطر، مدل معنی دار نشد. در نهایت می توان نتیجه گیری کرد که اگرچه میزان شیوع سرمی ویروس زبان آبی در گاوداری های استان فارس خیلی بالا نیست، ولی با توجه به این که گاو به عنوان مخزن اصلی ویروس شناخته شده، لذا تحقیقات بیشتر در این زمینه همچون تعیین الگوی توزیع پشه های ناقل، جداسازی ویروس و تعیین سکانس ژنی آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زبان آبی، کولیکوئیدس، استان فارس، ایران، گاو شیری
  • هادی پورتقی* صفحات 29-39
    هدف از این مطالعه بررسی حضور برخی ژن های مهم در ارتباط با حدت در باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از موارد ورم پستان بالینی و تحت بالینی و بررسی ارتباط این ژن ها با میزان (Somatic Cell Count (SCC یا شمارش سلول های بدنی به عنوان یک شاخص التهابی در بافت پستان بود. برای این منظور حضور شش ژن مهم حدت hla ،agrIII ،SpaA ،coa ،clfA و hlb به ترتیب مربوط به عامل توده ای کننده، کواگولاز، ناحیه X کدکننده پروتئین A، ژن تنظیم کننده فرعی، همولیزین A و همولیزین B، با استفاده از روش PCR بررسی شد. میزان فراوانی این ژن ها تعیین شد و با میزان SCC مقایسه شد. بعد از آنالیز ارتباط معنی دار بین ژن های حدت و افزایش SCC مشاهده شد (05/0 ≥ p). طبق نتایج، شش پروفایل مربوط به ورم پستان های بالینی بود و تمامی این شش پروفایل مربوط به ورم پستان بالینی، به غیر از یک پروفایل، به صورت انحصاری در محدوده SCC بیش از 5،000،000 قرار داشتند. این موضوع حاکی از این امر است که افزایش حضور ژن های حدت باعث افزایش قدرت بیماری زایی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و موجب تغییر ورم پستان ازحالت تحت بالینی به بالینی می گردد. همچنین این موضوع حاکی از این امر است که هر چقدر سهم حضور ژن های حدت در باکتری بیشتر باشد، حدت باکتری افزایش یافته و با ایجاد تخریب و التهاب بیشتر در بافت پستان باعث افزایش SCC در شیر می گردد.
    کلیدواژگان: شمارش سلول های بدنی شیر، استافیلوکوکوس اورئوس، ژن های حدت، ورم پستان بالینی و تحت بالینی، استان البرز
  • یحیی تهمتن*، نازیلا علیمحمدی صفحات 40-49
    ای-کولی انتروتوکسیژنیک (ETEC) شایع ترین عامل اسهال باکتریایی و مرگ و میر درگوساله ها است. به علت مقاومت های آنتی بیوتیکی مطالعه بر روی واکسن به عنوان مهم ترین راه پیشگیری از این بیماری مورد توجه است. سه رقت آنتی ژن
    ای-کولی K99 به منظور ایمنی زایی آن در موش های نژاد balb/C مورد ارزیابی قرار گرفت. باکتری کشت شده با فرمالین غیر فعال و دو بار با PBS شسته شد. رسوب حاصل طبق استاندارد مک فارلند در سه غلظت 107×3 ،1011× 3 و1013×3 واحد تشکیل کلنی بر میلی لیتر به ترتیب در گروه های اول، دوم و سوم تنظیم گردید. سه گروه 10 تایی موش به عنوان گروه مورد آزمایش دو دز تزریق به فاصله دو هفته به صورت زیر پوستی دریافت نمودند. به گروه 10 تایی کنترل نیز تمام محتویات بجز جرم باکتری به همین روش تزریق شد. خون گیری ازموش ها به مدت ده هفته ادامه یافت و عیار آنتی بادی با روش الایزا تعیین شد. تیترسرمی درگروه های آزمایش از هفته چهارم تا هشتم افزایش و سپس بتدریج کاهش داشت. در حالی که تفاوت در گروه دوم و سوم مشاهده نشد (05/0 < p)، اما بین گروه های اول و دوم، و اول و سوم افزایش تیتر ملاحظه گردید
    (05/0 < p). اگرچه این ایمنی زایی ممکن است اختصاصی نباشد اما کامل است، یعنی برعلیه هر کدام از اپی توپ های آنتی ژن باکتری آنتی بادی تولید شده است. زمانی که جایگاه های سلول های ایمنی توسط اپی توپ های آنتی ژن پر و سپس اشباع شود، افزایش بیش از حد غلظت آنتی ژن تاثیر چندانی بر میزان ایمنی زایی ندارد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن E، coli K99، ایمنی زایی، موش، الایزا
  • زهرا رادفر، آزاده فروغی*، مهرداد پویانمهر صفحات 50-57
    کمپیلوباکتر به ویژه گونه کمپیلوباکتر ژژونی شایع ترین علت گاستروانتریت در انسان است. گونه های کمپیلوباکتر غالبا به میزان زیادی در مجرای روده ای طیور کلونیزه می شوند. آلودگی با کمپیلوباکتر ژژونی معمولا به وسیله خوردن مرغ نیم پز ایجاد می شود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی کمپیلوباکتر در لاشه های مرغ عرضه شده در فروشگاه های سطح شهرستان کرمانشاه با استفاده از تکنیک PCR بود. در مجموع 100 نمونه از انتهای کلون مرغ از مغازه های عرضه کننده مرغ زنده تهیه شد. پس از آماده سازی نمونه ها، با استفاده از روش فنل-کلروفرم استخراج DNA از نمونه ها صورت گرفت. واکنش PCR با استفاده از سه جفت آغازگر اختصاصی Cadf، flaA و hipO صورت گرفت و نمونه های مثبت مشخص شدند. از بین 100 نمونه مورد بررسی فراوانی ژن های Cadf ، flaA و hipO به ترتیب 30، 31 و 20 درصد بدست آمد. یعنی 31 نمونه از 100 نمونه مورد بررسی به گونه های کمپیلوباکتر آلوده بودند (31 درصد) که 20 تای آن ها کمپیلوباکتر ژژونی (20 درصد) بودند و 10 نمونه دیگر، گونه های کمپیلوباکتر بجز کمپیلوباکتر ژژونی (10 درصد) بودند. 69 نمونه هم از نظر حضور کمپیلوباکتر منفی (69 درصد) بودند. در یک نمونه هم که فقط ژن flaA تکثیر شد، به نظر می رسد که ژن Cadf از دست رفته است. بررسی مطالعات نشان داد که میزان آلودگی به گونه های کمپیلوباکتر و نیز میزان شیوع آلودگی به گونه کمپیلوباکتر ژژونی در مناطق مختلف ایران و جهان متفاوت است. دلیل این امر توسط محققین مختلف به محل نمونه گیری از لاشه، تکنیک های مختلف تشخیصی، فصول نمونه گیری و غیره نسبت داده شده است. با توجه به نتایج حاصل، اهمیت گوشت طیور به عنوان منبع بالقوه عفونت کمپیلوباکتر مشخص شد.
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتر ژژونی، لاشه مرغ، کرمانشاه، PCR
  • محمدرضا اسدی *، رسول شهروز، شاپور حسن زاده، سید داوود شریفی، فرهاد سلطانعلی نژاد صفحات 58-68
    پس از پی بردن به اثرات مضر مصرف آنتی بیوتیک ها بر سلامت گله های طیور و به دنبال آن سلامت جوامع بشری، تکاپو برای استفاده از مواد جایگزین افزایش یافت. ازجمله مناسب ترین موادی که تاکنون شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته اند، مواد پری بیوتیک، پروبیوتیک ها و سین بیوتیک ها می باشند. هدف از این تحقیق بررسی اثر پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک در جیره غذایی بر فراسنجه های هیستومورفومتری ژژنوم، به عنوان محل اصلی جذب مواد غذایی، در بلدرچین ژاپنی است. تاثیر پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک در جیره های با کمبود پروتئین بر هیستومورفومتری ژژنوم در یک آزمایش فاکتوریل 2×4 با دوسطح پروتئین (توصیه شده و 10 درصد کمتر) و چهار نوع افزودنی (بدون افزودنی، پروبیوتیک گالیپرو، پری بیوتیک تکنوموس و مخلوط آن ها به عنوان سین بیوتیک) در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار و 25 قطعه بلدرچین در هر تکرار بررسی شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان دهنده کاهش معنی دار نسبت طول پرز به عمق کریپت در گروه های تغذیه شده با جیره های کمبود پروتئین بود (05/0 > p). نسبت طول پرز به عمق کریپت در ژژنوم پرندگانی که با جیره حاوی پروتئین توصیه شده به همراه افزودنی سین بیوتیک تغذیه شدند، بالاتر از سایر پرندگان بود (05/0 > p). تعداد سلول های جامی در جیره های کم پروتئین افزایش معنی دار نسبت به جیره معمولی داشت (05/0 > p). همچنین ضخامت لایه عضلانی در جیره های کم پروتئین و بدون افزودنی، افزایش معنی داری نشان داد (05/0 > p). این درحالی بود که در بررسی سایر فراسنجه ها اختلاف معنی داری مشاهده نشد. براساس نتایج حاصل، استفاده از پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک در جیره هائی با کمبود پروتئین، با بهبود فراسنجه های هیستومورفومتریک ژژنوم روده بلدرچین ژاپنی، می تواند موجب بهبود جذب روده ای در آن ها شود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پری بیوتیک، سین بیوتیک، هیستومورفومتری
  • پیمان غلامی پورناکی، معصومه آقازاده *، محمدرضا صادقی صفحات 69-77
    استفاده از ترکیبات طبیعی دارای اثرات ضدباکتریایی می تواند مصرف مواد شیمیایی و سنتزی را که به منظور مهار رشد عوامل بیماری زا در مواد غذایی استفاده می شوند به حداقل برساند. در این راستا گیاهان دارویی توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه پونه ماکو علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مخلوط خمیر سوسیس می باشد. برای این منظور ابتدا گیاه تازه پونه ماکو از کوه های مشرف به شهر ماکو در شمال استان آذربایجان غربی جمع آوری و پس از شناسایی در زیر سایه خشک و اسانس آن با استفاده از کلونجر به دست آمد. بیشترین ماده موجود در ترکیب اسانس پولگون (4/51 درصد) بوده و کمترین ماده موجود در آن کامفن (29/0 درصد) می باشد. اثرات ضد باکتریایی اسانس علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به روش میکرودایلوشن در سه سطح 25/0، 5/0 و 1 درصد در مخلوط خمیر سوسیس برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس علیه استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 26/31 و 125 میکروگرم در میلی لیتر می باشد و افزودن 1 درصد اسانس به مخلوط سوسیس می تواند به طور معنی داری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس جلوگیری می نماید. بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که افزودن اسانس گیاه پونه ماکویی به مخلوط خمیر سوسیس آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس سبب مهار رشد باکتری و کاهش تراکم آن تا 15 روز نگهداری در شرایط یخچال می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، استافیلوکوکوس اورئوس، اثرات ضد باکتریایی، گیاه پونه ماکویی، سوسیس
  • روزبه فلاحی*، محمد علی منصوری صفحات 78-84
    عامل بیماری تایزر باکتری کلستریدیوم پیلی فورم می باشد. از آنجاکه تاکنون استانداردهای بین المللی در مورد تعیین آلودگی حیوانات آزمایشگاهی در ایران بدلیل اهمیت ندادن به این موضوع صورت نگرفته است، در این تحقیق میزان شیوع این باکتری در کلنی موش های آزمایشگاهی نژاد NIH مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی موسسه رازی در سال 1395 مورد بررسی گرفته است. 82 سر موش پرورشی به صورت تصادفی از کلنی پرورشی انتخاب و بعد از خون گیری، در کالبدگشایی دستگاه گوارش از لحاظ علائم بیماری و در سرم های تهیه شده با روش الایزای غیرمستقیم از نظر آنتی بادی اختصاصی ضد کلستریدیوم پیلی فورم مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد هیچ گونه علائم بیماری در کالبدگشایی مشاهده نگردید ولی در آزمایش الایزا، دو مورد مثبت شناسایی شد. با توجه به عدم مشاهده علائم بیماری در کلنی موش های پرورشی و بر طبق دستورالعمل FELASA می توان چنین نتیجه گیری نمود که با اطمینان 9/99 درصد، آلودگی به کلستریدیوم پیلی فورم در سالن های پرورشی، بسیار کمتر از 10 درصد (43/2 درصد) در بین موش های نژاد NIH بوده و نیاز به حذف کلنی نمی باشد. ولی باید در آزمایشات دوره ای، دقت و حساسیت بیشتری نسبت به این باکتری لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: پایش بهداشتی، کلستریدیوم پیلی فورم، موش آزمایشگاهی نژاد NIH
  • سجاد دوستداری*، سید ابراهیم حسن نیا، ابوالفضل خفری، آناهیتا عمادی، رامین باقری نژاد صفحات 85-91
    بیماری بروسلوز یکی از مهم ترین بیماری مشترک بین انسان و دام محسوب می شود که در اغلب کشورهای منطقه مدیترانه و خاورمیانه از جمله ایران شایع می باشد، بهترین راه برای مقابله با این بیماری واکسیناسیون دام ها می باشد، هدف از انجام این مطالعه بررسی کیفیت واکسن IRIBA بعد از محلول کردن واکسن لیوفیلیزه می باشد، در این مطالعه از واکسن بروسلوز سویه IRIBA شش ویال به عنوان نمونه آماری انتخاب شد، پس از محلول سازی با سرم فیزیولوژی 9/0 درصد در دماهای چهار، 25 و 37 درجه سانتی گراد نگهداری شد، سپس در زمان های صفر، یک، چهار و 12 ساعت پس از محلول سازی مطابق با الزامات (OIE 2016) میزان جرم زنده باکتری بررسی شد. برای اندازه گیری رطوبت از دستگاه کارال فیشر استفاده شد، نتایج پژوهش نشان داد که میانگین رطوبت برای سه ویال واکسن انتخاب شده به عنوان نمونه آماری برابر با 49/2 درصد بود، و هم چنین میزان افت جرم زنده واکسن IRIBA برای سوسپانسیون نگهداری شده در دمای چهار درجه سانتی گراد در یک، چهار و 12 ساعت بعد از محلول سازی به ترتیب برابر است با 37/12، 29/14 و 13/18 درصد، برای سوسپانسیون نگهداری شده در دمای 25 درجه سانتی گراد 83/15، 06/20 و 05/25 درصد و برای سوسپانسیون نگهداری شده در دمای 37 درجه سانتی گراد 9/22، 97/26 و 41/55 درصد بود. با توجه به نتایج پژوهش، واکسن IRIBA بعد از محلول سازی به مدت 12 ساعت در دمای چهار، 25 و 37 درجه سانتی گراد از نظر میزان جرم زنده واکسن منطبق با الزامات icfu/dose) OIE 2016ا109×10-34) است و پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: واکسن، بروسلوز، پایداری، ایریبا
  • زهرا بابایی گورچین لو، مرضیه کفایت*، مهدی نام آوری صفحات 92-99
    علی رغم وجود اطلاعات محدود در مورد نقش پرندگان در زمینه عفونت با نئوسپورا کانینوم، تا کنون گزارشی در مورد نقش جوجه های نژاد گوشتی در زمینه عفونت با این انگل وجود ندارد. در این مطالعه، دو جدایه NC-1 و NC-SweB1 نئوسپورا کانینوم جهت تلقیح در تخم مرغ جنین دار نژاد گوشتی مورد استفاده قرار گرفت. برای هر یک از جدایه ها، شش رقت مختلف (10، 102، 103، 104، 105 و 106) تهیه گردید. برای هر رقت یک گروه 10 تایی تخم مرغ جنین دار و یک گروه نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. تلقیح رقت های مختلف هر جدایه در مایع کوریوآلانتوئیک تخم مرغ های جنین دار در روز نهم انجام شد. میزان مرگ و میر، تغییرات ماکروسکوپی و هیستوپاتولوژی بافت های جنین های مرده و جوجه هایی که تا یک ماه بعد از جوجه ریزی نگهداری شده بودند مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مرگ و میر در هر دو جدایه NC-1 و NC-SweB1 نئوسپورا کانینوم وابسته به دوز تاکی زوئیت تلقیح شده بود و بدین صورت که در مقادیر بیشتر تاکی زوئیت مرگ و میر و ضایعات هیستوپاتولوژی بیشتر و شدیدتر بود. از طرفی مقایسه میزان مرگ و میر تخم مرغ های جنین دار با هر دو جدایه NC-1 و NC-SweB1 با استفاده از آزمون آماری فیشر نشان داد که میزان تلفات کل در دو گروه از لحاظ آماری تلفات معنی داری دارد (05/0 > p) و با توجه به متوسط دوز کشنده (LD50) که برای جدایه های NC-1 و NC-SweB1 به ترتیب 5/1 10 و 1/1 10 بود، می توان نتیجه گرفت که حدت نئوسپورا جدایه یک از جدایه سوئد بیشتر است. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که از تخم مرغ جنین دار می توان به عنوان یک مدل حیوانی در ارزیابی حدت جدایه های مختلف نئوسپورا کانینوم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نئوسپورا کانینوم، تخم مرغ جنین دار NC-1 و NC-SweB1
  • آرش خانزاد کرویق، محمد یخچالی*، مجتبی هادیان صفحات 100-106
    تک یاخته کریپتوسپوریدیوم یکی ازتک یاخته های انگلی روده ای مهم در حیوانات و قابل انتقال به انسان با انتشار جهانی است. هدف مطالعه ی فراوانی آلودگی کریپتوسپوریدیوم در سگ های شهرستان تبریز و ارومیه بود. به این منظور از مدفوع 150 قلاده سگ ولگرد و 150 قلاده سگ خانگی نمونه برداری به روش تصادفی ساده انجام شد. برای جدا سازی و تخلیص اووسیست های کریپتوسپوریدیوم از روش شناورسازی و گرادیانت سوکروز و پرکول استفاده گردید و به روش زیل- نیلسن اصلاح شده رنگ آمیزی شدند. فراوانی کلی آلودگی 1 درصد (300 : 3) با توزیع فراوانی 67/0 درصد (150 : 1) و 33/1 درصد (150 : 2)، به ترتیب، در سگ های ولگرد تبریز و ارومیه بود ولی در سگ های خانگی آلودگی یافت نشد. بیشترین شیوع آلودگی در سگ های زیر یک سال بود. قوام مدفوع در نمونه های آلوده اسهالی و شل بود. فراوانی آلودگی در فصول مختلف معنی دار نبود. نتایج این مطالعه نشان داد که آلودگی کریپتوسپوریوم در مناطق تحت مطالعه با فراوانی پایینی حضور دارد که نیازمند مطالعه تکمیلی برای تعیین تنوع گونه ای و ژنوتیپ انگل به عنوان یک عامل بیماری زای مشترک در میان جمعیت دامی و انسانی می باشد.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، سگ، تبریز، ارومیه
  • آرزو عباسی فر، مهدی نام آوری*، عباسعلی رضاییان صفحات 107-113
    در حال حاضر واکسن زنده توکسوواکس از واریته تخفیف حدت یافته ی توکسوپلاسما تولید می شود. هدف از این پژوهش ارزیابی ایمنی زایی واریته ی رازی از توکسوپلاسما است که در موسسه رازی شیراز از طریق پاساژهای متوالی و طولانی مدت تولید شده است. بیست و چهار سر موش Balb/c در سه گروه تقسیم شدند. گروه اول کنترل منفی محیط کشت، گروه دوم کنترل مثبت سوش زنده و گروه سوم واریته زنده توکسوپلاسما رازی را دریافت کردند. تمامی موش ها به صورت روزانه بررسی و تلفات احتمالی ثبت شد . بیست و هشت روز بعد از تزریق، از تمامی گروه های باقی مانده خون گیری جهت تست الایزا انجام گرفت و سپس همه گروه ها با تزریق سوش حاد چالش شدند. نتایج نشان داد که در گروه کنترل منفی هشت روز پس از چالش تلفات شروع شد و تا روز 14 تمامی موش ها در این گروه تلف شدند. در گروه کنترل مثبت مانند گروه اول هشت روز پس از چالش تلفات شروع شد و تا روز 18 تمامی موش‏های این گروه نیز تلف شدند. نتیجه بسیار جالب اینکه در گروه سوم 14 روز پس از چالش تلفات شروع شد و تا یک ماه پس از چالش تنها 50 درصد این گروه تلف شدند. این نتایج نشان داد که واریته توکسوپلاسما رازی منجر به ایجاد ایمنی نسبی در موش گردیده و باعث ایجاد تلفات و بروز بیماری نشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، موش، BALB-c
  • مریم عضدی *، رحیم پیغان، محمدحسین راضی جلالی، مسعود قربانپور صفحات 114-124
    خلیج فارس از نظر اقتصادی، محیط زیستی و سیاسی دارای اهمیت فراوانی بوده و زیستگاه حدود 205 گونه ماهی است که تنها تعداد معدودی از آن ها از نظر انگل شناسی مورد مطالعه قرار گرفته اند. مطالعه حاضر به منظور بررسی آلودگی های کرمی درکفشک ماهی زبان گاوی (Cynoglossus bilineatus) حوزه خلیج فارس (شهر اهواز) صورت گرفت. در تحقیق حاضر در طی بهار سال 1395، تعداد 100 قطعه کفشک ماهی زبان گاوی خریداری و به آزمایشگاه منتقل گردید. انگل های جدا شده از قسمت های مختلف ماهی در الکل 70 درصد تثبیت گردیدند و سپس توسط کلید تشخیصی، شناسایی گردیدند. در این بررسی، 82 درصد از ماهی های نمونه برداری شده آلودگی انگلی داشتند. بیشترین میزان آلودگی مربوط به دو نوع ترماتود ترپتودموئیدس فوکه ننسیس و آفانوروئیدس لترینی بودند که گونه اول فراوانی بیشتری را نشان داد. بررسی ها نشان داد که دو گونه ترماتود شناسایی شده تاکنون از این ماهی گزارش نگردیده اند. سایر نماتودها شامل کاپیلاریا، پروسکوم و رافیدآسکاروئیدس نیپوننسیس نیز در دستگاه گوارش، کبد و حفره شکمی این ماهی وجود داشت. نتایج هم بستگی پیرسون نشان داد که بین تعداد هر کدام از ترماتودهای شناسایی شده که بیشترین آلودگی را در این ماهی داشتند با وزن و طول ماهی هیچ گونه رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، کفشک ماهی زبان گاوی، دستگاه گوارش، ترماتود، نماتود
  • نصرالله واحدی نوری*، شیرزاد محمدنژادکیاسری صفحات 125-133
    باروری و زنده بودن پروتواسکولکس های کیست هیداتیک در اعضای آلوده میزبان های واسط از موارد بسیار مهم در اپیدمیولوژی اکینوکوکوزیس می باشد. این مطالعه به جهت ارزیابی شیوع کیست هیداتیک، میزان باروری، توزیع آن برحسب نوع عضو و قدرت حیاتی آن ها در گاوهای کشتارشده درکشتارگاه شهرستان آمل به انجام رسیده است. از مجموعه 2097 راس لاشه گاو مورد بررسی، مرحله لاروی انگل اکینوکوکوس در 478 راس مشاهده شد (8/22 درصد). توزیع کیست بر حسب فراوانی در اندام ریه به میزان 5/51 درصد، در اندام کبد به میزان 5/21 درصد و آلودگی توام در اندام های ریه و کبد دام های آلوده برابر با 27 درصد بود. دام های با سنین دو و یا سه سالگی نسبت به دام های مسن تر میزان کمتری از آلودگی را نشان دادند. میزان کیست های هیداتیک بارور در دام هایی که اندام های ریه، کبد و یا توامان (ریه و کبد) آلوده بوده است به ترتیب برابر با 38/14 درصد، 81/32 درصد و 50/32 درصد بود. همچنین بررسی کیست های هیداتیک بارور نشان داد به طور متوسط 5/36 درصد از آن ها دارای قدرت حیاتی بودند که این میزان در عضو کبد برابر با 7/33 درصد و در عضو ریه برابر با 3/39 درصد بود. نتایج این تحقیق نشان داد هیداتیدوزیس از بیماری های مهم اقتصادی گاو در استان مازندران بوده و دفع بهداشتی اندام های آلوده در کشتارگاه ها ضروری است.
    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، میزان باروری، قدرت حیاتی، گاو، مازندران
  • صدف کامکار صالحی، مهدی نام آوری* صفحات 134-140
    سه عامل بیماری زای نئوسپورا کانینوم (Neospora caninum)، رینوتراکئیت گاوی (IBR) و اسهال ویروسی گاوی (BVD)، از مهم ترین عوامل عفونی بروز سقط جنین در گاو در جهان هستند. جهت تشخیص این عفونت ها از روش الیزا استفاده می شود. هدف از این مطالعه طراحی تست تشخیصی بود که قادر به شناسایی راحت و هم زمان این عوامل عفونی باشد. بدین منظور نمونه های سرم از 184 گاو با سابقه سقط در یک سال گذشته در مناطق شمال فارس جمع آوری گردید سپس نمونه ها با استفاده از کیت های تجاری الیزا و روش الیزای نقطه ای چندگانه ارزیابی گردید. نتایج بدست آمده از کیت تجاری نشان داد که میزان موارد مثبت برای سه عامل عفونی مورد مطالعه به ترتیب 32 درصد برای نئوسپورا کانینوم، 98.2 درصد برای IBR و 64.1 درصد برای BVDV می باشد در حالی که نتایج مثبت با استفاده از روش الیزای نقطه ای برای همین سه مورد به ترتیب 29.3 درصد، 93.5 درصد و 79.3 درصد است. با استفاده از روش آماری کاپا توافق این دو روش برای تک یاخته نئوسپورا کانینوم، ویروس IBR و ویروس BVDV در حد مناسب تا خیلی خوب ارزیابی گردید. همچنین نتایج آماری مک نمار نشان داد که بین دو روش برای هیچ کدام از عوامل مورد نظر در این پژوهش تفاوت معناداری وجود ندارد. با توجه به نتایج این مطالعه مشخص شد که کیت الیزای نقطه ای چندگانه، می تواند به عنوان روشی ساده و مقرون به صرفه جهت تشخیص هم زمان سه عامل مهم سقط در گاو مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه گامی نخست در طراحی یک کیت چندگانه برای تشخیص عوامل عفونتی سقط در گاو برای اولین بار در جهان می باشد و می تواند در آینده با انجام مطالعات تکمیلی به عنوان یک کیت تجاری معرفی گردد.
    کلیدواژگان: الیزای نقطه ای چندگانه، الیزا، نئوسپورا کانینوم، رینوتراکئیت گاوی، ویروس اسهال گاوی
  • منصوره منصوربهمنی*، علیرضا وکیلی، محسن دانش مسگران، محمدرضا رضایی، الهام رضوان نژاد صفحات 141-146
    رادون یکی از مهم ترین گازهای رادیواکتیو طبیعی است که گزارش های متعددی در خصوص سرطان زایی و آثار زیان بار مصرف آن وجود دارد. یکی از راه های ورود این گاز به بدن انسان، خوردن و آشامیدن آب و غذاهای آلوده به گاز رادیو اکتیو رادون است. شیر از جمله مواد خوراکی است که احتمال آلودگی به رادون در آن بالاست. جهت بررسی میزان رادون شیر و ترکیبات آن، در خرداد ماه سال 1394 طی هفت روز متوالی، روزانه یک نمونه ی شیر (به صورت تصادفی)، از ده برند پر تقاضای موجود در سوپرمارکت های شهر کرمان تهیه شد. وجود گاز رادون در نمونه های شیر، توسط دستگاه RAD7 تشخیص داده شد. تقریبا در همه ی نمونه های جمع آوری شده، گاز رادون وجود داشت. میانگین میزان رادون در ده نمونه ی شیر جمع آوری شده، 89/64±32/105 بکرل بر متر مکعب بود. سپس ترکیبات شیر یعنی میانگین چربی، پروتئین و لاکتوز در نمونه های شیر جمع آوری شده، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. میانگین این ترکیبات در گروه های مختلف، با هم اختلاف معنی داری داشت (05/0 > p). همچنین در بررسی سلول های سوماتیکی مشخص شد شیرهایی که حاوی رادون بیشتری بوده اند، تعداد سلول های سوماتیکی در آن ها بالاتر بوده است.
    کلیدواژگان: رادون، ترکیبات شیر، سلول های سوماتیکی
  • امین صنعتگر*، معصومه آقازاده صفحات 147-154
    آفلاتوکسین ها متابولیت های سمی قارچ ها هستند که توسط گونه های مختلف آسپرژیلوس تولید می شوند. این سموم در ایجاد بیماری هایی از قبیل سرطان کبد، هپاتیت مزمن و سیروز نقش بسیار مهمی دارند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آفلاتوکسین M1 در شیر خام جمع آوری شده و بررسی وجود قارچ های مولد آن در خوراک دام شهرستان خوی می باشد. در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از شیرهای خام جمع آوری شده مناطق مختلف شهرستان خوی به طور تصادفی چند نمونه در فاصله زمانی نیمه دوم فصل تابستان تا نیمه اول فصل زمستان انتخاب گردید. بعد از سانتریفوژ کردن نمونه ها بخش فوقانی شیر سانتریفوژ شده که شامل چربی های شیر بود خارج و کنار گذاشته شد و بخش پائینی شیر سانتریفوژ شده که فاقد چربی بود، با روش الایزا و با کیت مخصوص ساخت شرکت R-biopharm، آنالیز و مقدار آفلاتوکسین آن ها تعیین شد. نتایج این تحقیق نشان داد از 133 نمونه شیر خام که در نیمه دوم فصل تابستان (ماه های مرداد و شهریور) و نیمه اول فصل زمستان (ماه های مهر، آبان و آذر) در سال 1394 نمونه برداری شده و به روش الایزا مورد آزمایش قرار گرفته اند، 06/51 درصد نمونه ها در نیمه دوم فصل تابستان با محدوده صفر تا 0/8 میکروگرم بر لیتر آلوده به آفلاتوکسین M1 بودند و در 51/45 درصد از نمونه های آلوده میزان میانگین آفلاتوکسین بیش از استاندارد اروپا (05/0 میکروگرم بر لیتر) بود. همچنین 32/52 درصد نمونه ها در نیمه اول فصل زمستان با محدوده 5/0 تا 0/8 میکروگرم بر لیتر به آفلاتوکسین M1 آلوده بوده و در 47/60 درصد از نمونه های آلوده میزان میانگین آفلاتوکسین بیش از استاندارد اروپا (05/0 میکروگرم بر لیتر) بود. گونه های (R. stolonifer) Rhizopus stoloniferوAspergillus flavus (A. flavus) و A. clavatus) Aspergillus clavatus) به طور مشترک در همه گاوداری های مورد مطالعه بر روی خوراک‏های دام یافت شد. حضور آفلاتوکسین در لبنیات یک مشکل بسیار جدی و مهم برای سلامت عمومی است، مخصوصا نوزادان و کودکان که بیشترین مصرف کننده این محصولات بشمار می روند. برای کاهش میزان آفلاتوکسین در شیر، کنترل تغذیه دام های شیرده که به نوعی از شیر آن ها استفاده می شود از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین M1 باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر خام، خوراک دام، خوی، الایزا
  • آی ناز خدانظری*، پرستو پورعاشوری صفحات 155-167
    تاثیر تخلیه امعاء و احشا بر خواص میکروبی، شیمیایی و حسی ماهی شوریده (Otolithes ruber) ذخیره شده در یخ مورد مطالعه قرار گرفت. میزان بار باکتریایی سرمادوست، باکتری انتروباکتریاسه، باکتری اسید لاکتیک و باکتری های تولیدکننده H2S ماهی شوریده شکم خالی بیشتر از ماهی کامل طی نگهداری در یخ بود. اگر چه، میزان تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و بازهای ازته فرار ماهی کامل بیشتر از ماهی شکم خالی بود. pH ماهی شوریده کامل و شکم خالی طی دوره نگهداری در یخ تفاوت معنی داری نشان نداد. میزان تری متیل آمین در ماهی شوریده کامل و شکم خالی افزایش یافت، در روز 12 میزان نهایی به ترتیب 00/16 میلی گرم تری متیل آمین در 100 گرم و 27/19 میلی گرم تری متیل آمین در 100 گرم رسید. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که تخلیه امعاء و احشا کیفیت حسی ماهی را بهبود می دهد (05/0>p). آنالیزهای میکروبی نشان داد که میزان بار باکتری سرمادوست، انتروباکتریاسه، باکتری اسید لاکتیک و باکتری های تولید کننده H2S در ماهی شکم خالی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: ماهی شوریده، ماهی کامل، ماهی شکم خالی، تغییرات شیمیایی، تغییرات میکروبی، تغییرات حسی
  • امیرسعید صمیمی*، بلال صادقی، جواد تاجیک، امین فیاض صفحات 168-181
    ضایعات محوطه دهانی یکی از موثرترین عوامل بر روی سلامت و راندمان تولید است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی شیوع این ضایعات شامل بیماری های دندان، استخوان های فک و بافت های نرم، در بین نشخوارکنندگان کوچک در منطقه جنوب ایران و بررسی تاثیر عوامل خطر این دسته از بیماری ها شامل سن، جنس، گونه، نژاد، جیره، اندازه و نحوه مدیریت دامپروری ها است. شاخص های بررسی میزان شیوع بیماری های محوطه دهانی با دامنه اطمینان 95 درصد برآورد شد. برای بررسی ارتباط بین شیوع و عوامل خطر پیشنهاد شده، از روش رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره استفاده گردید. نتایج ما نشان داد که از 1342 دام مورد بررسی به ترتیب 523 (39 درصد)، 123 (2/9 درصد) و 81 راس (شش درصد) دارای ضایعات بالینی دندانی، استخوان های فک و بافت های نرم هستند. از عوامل خطر مورد مطالعه بین جنس، نژاد های بز، گروه های سنی، مدیریت دامپروری و جیره با میزان شیوع، رابطه معنی داری داشت. شانس ابتلا به بیماری های دندانی با افزایش سن نیز افزایش قابل توجهی نشان داد و در بز نژاد پاکستانی نسبت به نژاد سانن بیشتر بود. در بررسی لجستیک بیماری های دندان، شانس ابتلا در جنس ماده نسبت به نر 7/1 برابر بود و در دامپروری های با مدیریت سنتی و تغذیه با جیره های علوفه ی به ترتیب 5/3 و 5/2 برابر دامپروری های با مدیریت صنعتی و جیره های دانه ی-علوفه ی برآورد شد. در نظر گرفتن عوامل فوق از طریق آگاه سازی دامداران در جهت جوان سازی دام ها، انتخاب نژاد مناسب و نظارت دقیق بر نحوه مدیریت و نوع جیره می تواند نقش عمده ی در کاهش هزینه ها و افزایش بازدهی اقتصادی واحد های دامپروری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ضایعات محوطه دهانی، عوامل خطر، گوسفند و بز، جنوب ایران
  • طیبه بشارت، محمدرضا بحرینی بهزادی*، مهرداد معمار صفحات 182-191
    هدف از انجام این پژوهش یافتن ارتباط بین ویژگی های ریخت شناسی بیضه و اپیدیدیم با شاخص های اسپرم اپیدیدیمی بود. بدین منظور از 53 جفت بیضه بز سیاه لری استان کهگیلویه و بویراحمد در سنین کمتر از شش ماه، شش ماه تا یک سال، یک تا دو سال، دو تا سه سال و سه تا چهار سال استفاده شد. پس از ذبح حیوانات در کشتارگاه صنعتی یاسوج، بیضه آن ها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شد. سپس ویژگی های ریخت شناسی بیضه و اپیدیدیم و همچنین وزن این اندام ها اندازه گیری شده و پس از آن ارزیابی ویژگی های اسپرم اپیدیدیمی شامل غلظت، درصد اسپرم های جنبا، زنده و بهنجار و ارتباط این ویژگی ها با شاخص های ریخت شناسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد هم بستگی معنی داری بین وزن بیضه های چپ و راست با درصد اسپرم های زنده، مرده، بهنجار وجود ندارد، اما هم بستگی معنی داری بین محیط بیضه چپ و راست با غلظت اسپرم ها وجود داشت (05/0>P). وزن، طول، ضخامت، محیط و عرض بیضه چپ از بیضه راست بیشتر بود ولی این تفاوت معنی دار نبود. همچنین وزن و طول بدنه و طول دم در اپیدیدیم راست نسبت به چپ بیشتر بوده و طول کل و طول سر در اپیدیدیم چپ نسبت به راست بیشتر بود. با این وجود تفاوت معنی داری بین پارامترهای اپیدیدیم چپ و راست در هر سن وجود نداشت. همچنین درصد اسپرم های زنده در سن یک تا دو سالگی نسبت به سایر سنین بیشتر بود.
    کلیدواژگان: شاخص اسپرم، ضریب هم بستگی، ویژگی های بیومتری
  • حمید اکبری*، امیرعلی شهبازفر، عبدالله عراقی سوره، حمیده حسن نژاد، مهسا زنگیشه، مصطفی طاهری صفحات 192-202
    هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی و مطالعه آسیب شناختی انواع زخم های شیردانی در گاوهای کشتار شده در تبریز در سال های 95-94 بود. تعداد 288 راس گاو (197 راس نر و 91 راس ماده) به صورت تصادفی برای ارزیابی زخم شیردان در طی چهار فصل مورد ارزیابی قرارگرفت. مشخصات دام ها از نظر سن، جنس، محل و نوع زخم های شیردان ثبت شد. از تمام انواع زخم های مشاهده شده، تعدادی به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی آسیب شناختی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون مربع کای استفاده شد. در این بررسی، 235 راس (6/81 درصد) گاو دارای زخم شیردان بودند که همگی از نوع یک بود ولی سایر انواع زخم شیردان مشاهده نشد. در بین زخم های نوع یک، فراوانی زخم نوع 1a (122 مورد) به صورت معنی داری بیشتر از بقیه بود. همچنین، زخم های شیردان در فصل تابستان به صورت معنی داری بیشتر از سایر فصول بود. بین سن و زخم شیردان ارتباط معنی داری یافت نشد ولی با جنس ارتباط معنی داری وجود داشت. احتمال وجود زخم شیردان در جنس ماده، 26/2 برابر بیشتر از جنس نر بود. نحوه توزیع زخم ها در محل های مختلف بافت شیردان متفاوت بود و در پیلور بیشتر از سایر نقاط دیده شد (05/0 >P). همچنین بررسی آسیب شناختی زخم های شیردان برای تایید وجود انواع زخم های نوع یک انجام گردید که در تمامی موارد با طبقه بندی ظاهری مطابقت داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که درصد بالایی از شیردان های مورد بررسی در گاوهای این منطقه دارای زخم شیردان نوع یک هستند.
    کلیدواژگان: زخم شیردان، گاو، کشتارگاه، تبریز
  • حسن ملوندی*، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر، سیدمحمود قاسمپوری صفحات 203-209
    در این تحقیق غلظت هگزاکلروسیکلوهگزان ها (HCHs) و متابولیت هایش شامل α-HCH ،β–HCH و γ-HCH در بافت های کلیه، عضله، چربی و موی از 21 قلاده شغال طلایی از استان مازندران بررسی شد. آنالیز با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی با گیرنده الکترون انجام شد. متابولیت α-HCH بیشترین غلظت (64 درصد) را در متابولیت های (HCHs) در تمام بافت ها داشت. مقادیر به دست آمده از نسبت β-HCH/ΣHCH در بافت ها می تواند نشان دهنده این مطلب باشد که اخیرا در منطقه مورد مطالعه از آفت کش های هگزاکلروسیکلوهگزان و لیندان استفاده شده است. این مطالعه اطلاعات مفید و پایه ای را برای انجام تحقیقات مشابه بر روی سایر پستانداران ایران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: هگزاکلروسیکلوهگزان ها، کلیه، عضله، چربی، مو، شغال
  • علیرضا سازمند*، جواد تاجیک (مرحوم)، آریا رسولی، سید حسین حکمتی مقدم صفحات 210-215
    در این مطالعه تاثیرات فصل، جنس و سن بر روی غلظت سرمی کورتیزول و هم بستگی آن با سن دام ها در 180 شتر تک کوهانه ی سالم (شامل 146 شتر نر و 34 شتر ماده) بررسی گردید. غلظت سرمی کورتیزول تفاوت معنی داری بین دو جنس نر و ماده نداشت و نیز هم بستگی معنی داری با سن دام ها نداشت. بین دو فصل تابستان و زمستان تفاوت نسبتا معنی داری از نظر غلظت سرمی کورتیزول مشاهده گردید (06/0=p). در شترهای نر هم بستگی نسبتا معنی داری بین سن با غلظت سرمی کورتیزول وجود داشت (08/0=p ،146/0-=r). هم چنین غلظت سرمی کورتیزول تفاوت معنی داری بین گروه های سنی مختلف شتر نداشت. در گروه سنی کمتر از پنج سال، غلظت کورتیزول سرم تفاوت معنی داری بین دو فصل تابستان و زمستان داشت (044/0>p). مطالعه ی حاضر نشان داد که فصل، جنس و سن می تواند بر تغییرات کورتیزول سرم در شتر تک کوهانه اثر داشته باشد و ممکن است علت نتایج متناقض گزارش شده در مطالعات قبلی درباره ی کورتیزول سرم در این گونه باشد و باید در مطالعات بعدی در این گونه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شتر، کورتیزول، سن، جنس، فصل
  • امیرسعید صمیمی*، سید مرتضی اقامیری صفحات 216-222
    اهمیت هورمون های کورتیزول و تیروئیدی در روندهای متابولیسمی از دیرباز مورد تاکید قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه تغییرات غلظت هورمون های کورتیزول و تیروئیدی سرم، و هم بستگی بین آن ها در طی دوره آبستنی، شیرواری و خشکی در بز نژاد سانن است. برای انجام پژوهش حاضر از 20 راس بز ماده سه ساله (20/2±2/30 کیلوگرم) نژاد سانن با نمره وضعیت بدنی 5/3 (در زمان شروع آزمایش) استفاده شد. این دام ها در شرایط مدیریتی یکسان و برنامه تغذیه ای مشخص (متناسب با احتیاجات نگهداری و فیزیولوژیک هر دوره) نگهداری شدند. حیوانات در زمان های خشکی (دو ماه قبل از آبستنی)، 4 ماه آبستنی تک قلو (اتمام ماه چهارم)، یک ماه پس از زایش (دوره شیرواری) تحت مطالعه قرار گرفتند. غلظت سرمی هورمون کورتیزول روند افزایشی و هورمون های تیروئیدی روند کاهشی معنی داری در طی سه دوره مختلف مطالعه (از خشکی به آبستنی و از آبستنی به شیرواری) داشت (05/0>P). در دوره آبستنی، هم بستگی منفی معنی داری بین غلظت هورمون کورتیزول با تیروکسین (05/0>P و ضریب هم بستگی 44/0-) و غلظت هورمون کورتیزول با تری یدوتیرونین (01/0>P و ضریب هم بستگی 88/0-) دیده شد. اما غلظت هورمون کورتیزول در زمان شیرواری، با سطح سرمی هورمون های تیروئیدی هم بستگی نداشت. هر چند این تغییرات نمی تواند نشان دهنده وجود بیماری باشد اما مقادیر غلظت هورمون های کورتیزول و تیروئیدی ارائه شده، می تواند به عنوان شاخصی به منظور ارزیابی وضعیت متابولیک در شرایط مختلف فیزیولوژیک بز های نژاد شیری باشد.
    کلیدواژگان: هورمون های تیروئیدی، کورتیزول، آبستنی، شیرواری، بز سانن
  • نرجس تنگستانی، وحید مرشدی*، محمود نفیسی بهابادی، مریم عضدی، آناهیتا فرهودی صفحات 223-230
    تقریبا 300 گونه از جلبک های دریایی در جنوب ایران شناسایی شده است که در دسته های جلبک قرمز (Rhodophytes)، جلبک قهوه ای (Phaeophytes) و جلبک سبز (Chlorophytes) طبقه بندی شده اند در بین جلبک های دریایی، جنس Gracilaria بدلیل تولیدات بالا و عصاره های با ارزش اقتصادی از جمله آگار، یکی از مهمترین جلبک ها است. جلبک گراسیلاریا از خانواده گراسیلاریاسه (Gracilariaceae) و رده جلبک های قرمز (Rhodophyta) است. هدف از این تحقیق بررسی اثر کاربرد پودر جلبک گراسیلاریا به صورت افزودنی در جیره غذایی ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) بر پارامتر های خونی بود. بدین منظور 120 قطعه ماهی سی باس آسیایی با میانگین وزنی 8/1±28 گرم به چهار تیمار و سه تکرار در 12 تانک فایبرگلاس 300 لیتری (10 عدد ماهی به ازای هر تانک) تقسیم شد. تیمار های آزمایش بر اساس چهار جیره غذایی هریک به ترتیب حاوی 0، 1.5، 2 و 2.5 درصد پودر جلبک گراسیلاریا به ازا هر کیلو گرم غذا تهیه گردید. در پایان آزمایش از سیاهرگ ساقه ی دمی ماهیان خون گیری انجام و شاخص های خونی اندازه گیری شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن ماکروجلبک در جیره غذایی ماهی سی باس آسیایی بر روی فاکتور های خونی ماهی شامل هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول های سفید و درصد افتراقی گلبول های سفید تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: مکمل غذایی، ماکروجلبک دریایی، شاخص های خونی، ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer)
  • صمد بهرامی باباحیدری، سعید کیوان شکوه*، سالار درافشان، سیدعلی جوهری صفحات 231-240
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر القای تتراپلوییدی در قزل آلای رنگین کمان بر بازماندگی، رشد، ویژگی های لاشه و همچنین ترکیب اسید های چرب عضله می باشد. برای این کار از 8 مولد ماده با میانگین وزن 246±1600 گرم و 6 مولد نر با میانگین وزن 186±1393 گرم که از نظر سنی 4 ساله بودند استفاده شد. شوک دمایی 65 ساعت-درجه بعد از لقاح و به مدت 10 دقیقه و با دمای 28 درجه سانتی گراد اعمال شد. نتایج نشان داد درصد القای تتراپلوییدی به صورت میانگین 2±21/68 بود که با اندازه گیری گلبول های قرمز مشخص شد. نرخ بازماندگی از مرحله لقاح تا چشم زدگی در گروه تحت شوک دیر هنگام برای القای تتراپلوییدی 20/1±33/67 بود که نسبت به گروه دیپلویید که 59/1±12/92 به طور معناداری کاهش یافت (05/0 > p). بازماندگی در مرحله چشم زدگی تا تخم گشایی در گروه تحت شوک 33/1±33/55 بود که نسبت به گروه دیپلویید که 45/0±10/98 به طور معناداری کاهش یافت (05/0 > p) از نظر شاخص های رشد نظیر وزن نهایی و افزایش وزن در انتهای دوره آزمایش یعنی 38 روز بعد از شروع تغذیه فعال گروه تحت شوک به طور معناداری بهتر از گروه دیپلویید بود (05/0 > p). ترکیب بیوشیمیایی لاشه از نظر میزان پروتئین، چربی و رطوبت بین دو گروه تفاوت داشت (05/0 > p) نتایج این پژوهش نشان داد که در اثر شوک دیر هنگام القای تتراپلوییدی میزان بازماندگی در مراحل اولیه تکامل ماهی کاهش می یابد و همچنین میزان اسیدهای چرب اشباع کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، تتراپلوییدی، بازماندگی، ترکیب اسید چرب
  • امین غلام حسینی، پریا اکبری*، محسن علی، سیاووش سلطانیان، وحیده تقدسی، محمد سعید فریدونی صفحات 241-247
    فلزات سنگین به راحتی می توانند باعث آلودگی زیست محیطی آبزیان به خصوص میگوها شوند که یکی از ارزشمندترین منابع در زنجیره غذایی انسان ها محسوب می شوند. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت فلزات سنگین (آهن، سرب و کروم) بافت عضله میگوی هندی (Fenneropenaeus indicus) در جاسک و تنگه هرمز و مقایسه آن ها با استانداردهای جهانی می باشد. تعداد 60 نمونه میگوی هندی از صید روزانه صیادان جاسک و تنگه هرمز در آبان ماه 1394 تهیه شدند. پس از شست و شو، بافت خوراکی میگو جداسازی و در آون در دمای 65 درجه سانتی گراد به مدت 74 ساعت خشک گردید. و پس از انجام عملیات هضم اسیدی، غلظت فلزات سنگین نمونه ها به وسیله دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین غلظت فلزات آهن و سرب و کروم بافت عضله میگو در جاسک و تنگه هرمز وجود داشت (05/0>P). بیشترین غلظت کروم و سرب به ترتیب 07/0± 82/0 و 08/0±14/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک در جاسک و بیشترین غلظت آهن (45/0± 29/6 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک) در تنگه هرمز مشاهده شد. نتیجه این بررسی نشان داد که غلظت فلزات سنگین آهن، کروم و سرب (به استثنای کروم در جاسک) در عضله میگو از استاندارد های گزارش شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) کمتر بوده و نگران کننده نمی باشد. هر چند میانگین غلظت کروم در عضله میگوی بندر جاسک از حداکثر مجاز برای مصارف انسانی بالاتر بوده و نیاز به بررسی و حساسیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، میگوی هندی، خلیج فارس، آلودگی زیست محیطی
  • احمد ایمانی*، مزدک رازی، نینا نازدار، شتاو حبیبی، اصغر زمانی صفحات 248-259
    پیشرفت های نانو فناورانه سال های اخیر از یک سو موجب تحولات صنعتی چشمگیری شده و از سوی دیگر نگرانی هایی را در ارتباط با احتمال ورود این مواد به محیط های آبی و بروز مسمومیت در آبزیان موجب گردیده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی شاخص های پاداکسندگی کبد و تغییرات بافت کبد در ماهی قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با نانوذره اکسید نیکل و سیلیمارین می باشد. برای این منظور تعداد 1200 قطعه ماهی (01/0±83/3 گرم) در هشت تیمار آزمایشی شامل گروه اول به عنوان تیمار شاهد و هفت تیمار دیگر به صورت ترکیبی از مقادیر مخلف نانوذره اکسید نیکل (0، 100 و 500 میلی گرم در هر کیلوگرم غذا) و سیلیمارین (صفر و یک گرم در هر کیلوگرم غذا) در زمان های مختلف تقسیم گردیدند. هر تیمار در سه تکرار انجام شد و آزمایش به مدت 60 روز ادامه یافت. نتایج نشان داد که شاخص ظرفیت پاداکسندگی کل در گروه های مختلف تفاوت آماری نداشتند (05/0 کلیدواژگان: نانوذره اکسید نیکل، گیاه دارویی، تنش اکسیداتیو، آنزیم های پاداکسایشی، Oncorhynchus mykiss
  • یدالله اسدپور*، سهراب عاقبتی، فرشته زاهدی، ابراهیم رحیم آبادی، عبدالحمید شوشتری صفحات 260-267
    برونشیت عفونی طیور (IB) به وسیله کروناویروس ها ایجاد می شود. برونشیت یکی از عوامل مهم خسارت اقتصادی در طیور بوده که سبب درگیر شدن بیماری های تنفسی ، نفریت و کاهش تولید و کیفیت تخم مرغ می شود. ویروس برونشیت دارای سروتیپ های متعددی بوده که ایمنی متقاطع در مقابل همدیگر ایجاد نمی کنند. هدف از این مطالعه ردیابی سروتیپ های ویروس برونشیت عفونی طیور در فارم های گوشتی استان گیلان دارای علائم تنفسی بوده است. در مطالعه حاضر به طور تصادفی نمونه های نای و ریه 28 گله گوشتی که دارای علائم تنفسی بودند جمع آوری شد. آزمایش RT- PCR بعد از استخراج RNA ویروس از نمونه ها جهت تشخیص برونشیت عفونی انجام شد. 20 گله (70درصد) از تعدادکل 28 گله گوشتی از نظر برونشیت عفونی تایید شد. آزمایش Nested PCR جهت شناسائی سروتیپ های درگیر با استفاده از پرایمرهای اختصاصی سه سروتیپ Mass، 1B/ 793 و D274 انجام شد. نتایج نشان داد که 13 نمونه (65درصد) متعلق به سروتیپ Mass، 7 نمونه (35 درصد) به سروتیپ B/ 793 و در 2 نمونه (10درصد) هر دو سروتیپ Mass و
    B/ 793 به طور توامان ردیابی گردید امادر هیچ یک از نمونه ها سروتیپ D274 شناسائی نشد. نتیجه اینکه به منظور وضعیت ایمنی بر علیه برونشیت در گله های گوشتی استان گیلان، استفاده دو سروتیپ ماساچوست و B/ 793 در برنامه واکسیناسیون و امنیت زیستی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برونشیت طیور، RT-PCR، Nested- PCR، گیلان
  • |
    • Hasan Norouzian *, Ghasem Farjanikish Pages 2-10
      Avian pox is a world-wide, contagious and common viral disease of numerous domestic and wild bird species and is generally host specific for different species of birds. In the present study, avian pox infection was identified in backyard chickens of Khorramabad with clinical signs including anorexia, depression and ruffled feathers and morbidity and mortality rates of 50% and 5 to 20%, respectively in affected flocks. On clinical examination, the lesions were observed as wart-like nodules with different sizes on the comb, wattle and around the eyelids. In addition, in some affected birds, fibrinonecrotic lesions in oral mucosa, pharynx and epiglottis was observed. Histopathologic examination of lesions revealed degeneration, vacuolization and hyperplasia of epithelial cells associated with intracytoplasmic eosinophilic inclusion bodies (Bollinger bodies). Based on the phylogenetic analysis, the isolated fowl poxvirus was classified in a different subclade far from other Iranian isolates and near to isolates from Tanzania, Egypt and Germany. The evaluation of avian pox situation in backyard chickens is very important because of its economic losses in rural areas and their role as sources of infection in commercial poultry.
      Keywords: Avian pox, Backyard chickens, PCR, histopathology, Phylogenetic analysis
    • M. Mayahi *, Z. Boroomand, R. Jafari, H. Zahabi Pages 11-23
      Clinical signs, macroscopic lesions, virus tissue distribution, shedding and humoral immune responses to virulent Newcastle disease virus in native breeder chicks were studied .One hundred and twenty day-old native breeder chicks were divided randomly into four equal groups. Groups one and two were infected with 103 CID50 infectious bursal disease virus (IBDV) by intra-bursal route on day-old. Groups one and three chicks were infected with 105EID50 virulent ND virus by nasal route on 30th days. Fourth group 4 chicks were kept as uninfected control group. Clinical signs were observed daily after each inoculation. Tracheal and cloacal swabs from four live birds of each group collected on days of two, 5, 10, 15 and 18 post NDV infection and on the same days except days eighteen, four chicks were randomly euthanized and organ tissue samples from brain, trachea, lung, kidney and liver were collected to detect ND virus by RT-PCR method. Clinical signs was more severe in IBDV and ND virus infected group and ND virus was detected from trachea and cloaca swabs for a longer period and mean HI titer to ND virus in these birds was lower. Two-way analysis of variance showed IBD infection significantly affected immune humoral response (P
      Keywords: Infectious bursal disease, Newcastle disease, Native breeder chickens, Immunosuppression
    • M. Manavian *, M. Hashemi, F. Tavan, S.M.H. Hosseini, D. Nikoo Pages 24-28
      Bluetongue is a ruminant viral disease which transmits by Culicoides flies and is important in economical and hygienic aspects. There is no published document on bluetongue in Fars province and this study was done to determine seroprevalence of Bluetongue virus (BTV) and related risk factors in dairy cattle farms in Fars province, Iran. Blood samples were collected from 521 apparently healthy cows in selected farms which was in two hot and moderate climates of province. Serum was detected from samples and evaluated for antibodies against BTV. The results showed 19.77% of samples had BTV antibodies. Associations between each independent variables including age, environmental temperature, sex, breed and farming system and BTV infection were statistically significant (P
      Keywords: Bluetongue, Culicoides, Fars province, Iran, Dairy cattle
    • H. Pourtaghi * Pages 29-39
      The aim of present study was to detect some important virulence genes of Staphylococcus aureus that were isolated from clinical and subclinical mastitis cases and their correlation with Somatic Cell Count (SCC) as inflammatory indicator of udder was found. Presence of six important genes “clfA, coa, SpaA, agrIII, hla and hlb” encoding clamping factor, coagulase, X region of protein A gene spa, accessory gene regulator, hemolysin A and hemolysin B, respectively, were detected using PCR and the results were compared with SCC. After statistical analysis, a significant correlation between virulence genes and increase in somatic cells was observed (P ≤ 0/05). According to the results, the six virulence gene patterns except one, were presented only in the clinical mastitis isolates and all these isolates were corelated to SCC above 5000000 cell/ml. According to the results, increase in virulence genes that were present in Staphylococcus aureus could lead to change the signes of intra mammary infection from subclinical to clinical mastitis. Furthermore, the results indicates that increasing in the number of virulence genes present in Staphylococcus aureus improves virulence of bacteria to damage mammary tissues, which leads to increase in SCC.
      Keywords: Somatic Cell Count, Staphylococcus aureus, Virulence genes, Clinical, subclinical mastitis, Alborz province
    • Yahya Tahamtan *, Nazila Alimohammadi Pages 40-49
      Enterotoxigenic Escherichia coli (E. coli) (ETEC) is the common cause of bacterial diarrhea and mortality in calves. Due to antibiotic resistant, study on vaccination as the main prevention method is important. In current study, three dilutions of E. coli K99 antigen were evaluated for immunization of balb/C mice. Bacterial culture was inactivated by formaldehyde and washed twice by sterile PBS. Sedimentation products were adjusted in three dilutions of 3 × 107, 3× 1011 and 3× 1013 CUF/m1 due to McFarland standard tubes. Three groups each consisting of 10 mice were set as experimental groups which received two subcutaneous injections doses of different concentrations with two weeks intervals. The control groups (10) received placebo. Mice blood samples were collected during 10 weeks and antibody titer was evaluated by Elisa. Serum titers in all three experimental groups increased from 4th to 8th week and then decreased gradually. No differences were observed between groups two and three, but differences were observed between groups one and two, and one and three. Immunization by whole cell antigen was not specific but was complete. On the other hand; immunization was carried out against each antigenic epitope. When the immune cells sites are occupied by antigenic epitopes and then saturated, excessive concentration of antigen does not have much impact on the immunogenicity.
      Keywords: E. coli K99 antigen, immunization, mice, ELISA
    • Z. Radfar, Azadeh Foroughi *, Mehrdad Pooyanmehr Pages 50-57
      Campylobacter (C.) jejuni is the most common cause of gastroenteritis in humans. Campylobacter spp. often colonize in a large amount in poultry guts. C. jejuni infection is usually caused by eating undercooked chicken. The aim of this study was to evaluate the frequency of Campylobacter in chicken carcasses presented in Kermanshah city stores using the PCR technique. A total of 100 samples from the end of the chicken clone were prepared from live poultry markets. After preparation of the samples, DNAs were extracted by phenol-chloroform method and optical density of the nucleic acid was measured by spectrophotometer. PCR reactions were performed and positive samples were identified. Among 100 samples, frequency of Cadf, flaA and hipO was 30%, 31% and 20%, respectively. It means that 31 out of 100 samples were contaminated with Campylobacter species, 20 of which were C. jejuni (64.5%) and 10 were Campylobacter species other than C. jejuni (35.5%). Sixty nine samples were campylobacter negative, (69%). In one sample that only flaA was amplified, it seems that Cadf gene has been missed. Studies showed that the prevalence of Campylobacter species and Campylobacter jejuni infection is variable in different parts of Iran and the world. The reason has been attributed by different researchers to sampling sites of carcasses, different diagnostic techniques, sampling season and etc. According to the results, the importance of poultry meat was determined as a potential source of Campylobacter infection.
      Keywords: Campylobacter jejuni, Chicken carcasses, Kermanshah, PCR
    • Mohammad Reza Asadi *, Rasoul Shahrooz, Shapour Hasanzadeh, Seyed Davood Sharifi, Farhad Soltanali Nezhad Pages 58-68
      After discovery of the harmful effects of antibiotics on health of poultry flocks and humans efforts in using alternative materials increased. Some of the most appropriate materials known and used are prebiotics, probiotics and synbiotics. The purpose of this study was to investigate the effect of probiotics, prebiotics and synbiotics in Histomorphometry parameters of jejunum, as the main location of food absorption, in the Japanese quail. The effect of probiotics, prebiotics and synbiotics in jejunum was studied using a 2×4 factorial experiment with two levels of protein (recommended and 10% less than requirements) and four treatments of additives (without additives, probiotic Gallipro, prebiotic Technomos and a mixture of them in a completely randomized design with eight treatments and four replicates and 25 birds per replicate). Results indicated a significant increase in villus height:crypt depth ratio in groups nourished with protein deficiency (P
      Keywords: Prebiotics, Probiotic, Synbiotic, Histomorphometry
    • P. Gholami Pornaki, Masomeh Aghazadeh *, M.R. Sadeghi Pages 69-77
      The use of natural substances that have antibacterial activity could reduce the consumption of chemical and synthetic agents in food industry for inhibition of the growth pathogens. Based on plants attract the main concentration on this topic. Oregano plant that grows in different parts of Iran has antibacterial and antioxidant effects, which due to its flavor can be used in the food industry. The aim of this study was to evaluate the antibacterial effect of Mentha pulegium essence on the growth of Staphylococcus aureus in sausage dough. For this purpose, fresh Mentha pulegium harvested from Maku Mountains and dried at dark and cool place, finally the essence were prepared by using the Clevenger apparatus. The higher compound in Mentha pulegium essence was Pulegone (51/4 %) and the lower substance was Camphene (0.29 %). The antibacterial property of Mentha pulegium was determined by microbroth dilution method in three different levels of essence (0.25, 0.5 and 1 percentage) for measuring the minimal inhibition concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) at laboratory scale. Results showed that the MIC and MBC amount for this essence against Staphylococcus aureus were obtained 31.26 and 125µg in mL respectively. Also, results documented that the addition of 1 percent Mentha pulegium essence in contaminated sausage dough matrix could statistically inhibit the growth of Staphylococcus aureus. It should be concluded that the addition of Mentha pulegium essence into the contaminated matrix of Sausage dough with Staphylococcus aureus resulted in the inhibition of bacterium and its number until 15 days storage at refrigerator.
      Keywords: Key words: Antibacterial activity, essence, Maku, Mentha pulegium, Staphylococcus aureus, Sausage
    • Roozbeh Fallahi *, Mohammad Ali Mansouri Pages 78-84
      The cause of tyzzer's disease is Clostridium piliforme bacteria. Since the international standards on determination of contamination in laboratory animals in Iran It's not done.This study intends review the incidence of Clostridium piliforme infection in laboratory NIH mice colonies in a laboratory animals breeding center. 82 mice from a colony of breeding laboratory animals were randomly selected and were examined by indirect ELISA method for specific antibodies against Clostridium piliforme in serum. Also after necropsy the gastrointestinal were studied examined for symptoms of the disease. Of these, two positive cases were identified in ELISA and any symptoms of disease was not observed in necropsy. According to the FELASA instructions, it can be concluded with 99.9% confidence, the contamination with Clostridium piliforme in breeding facilities, much less than 10% (2.43%) in the NIH mice colony is obtained and is not need to remove the colony. However, should be considered carefully and be more sensitive to this bacteria in periodic testing.
      Keywords: Health Monitoring, Clostridium piliforme, NIH laboratory mice
    • S. Dostari *, Ebrahim Hassanniya, Abolfazl Khafri, A. Emadi, Ramin Bagherinejad Pages 85-91
      Brucellosis is one of the most important zoonotic diseases, in most countries, including Mediterranean and Middle Eastern countries in the region, including Iran prevalent, animals vaccination is the best way to prevent Brucellosis. The purpose of this study was to evaluate the quality IRIBA vaccines after reconstitution of lyophilized vials vaccine. In this experimental study after reconstitution Six vials of Brucellosis IRIBA strain vaccine, In different temperature conditions 4°C, 25°C and 37°C were put, and at zero time, one hour, four hours and 12 hours, accordance with OIE 2016 requirment live bacteria in vaccine (viable count test) was examined, Fisher was used For measuring the moisture content of the device Caral, The results of this study showed average moisture content for 3 vials of vaccine selected as a statistical sample is equal to 2/49 percent, and also the loss of live IRIBA vaccines for the suspension is placed at 4 ° C at one, four and 12 hours after the respectively is equal to 12.37%,14.29%,18.13%, and suspension is placed at 25 ° C, 15.83%, 20.06%, 25.05%, and suspension is placed at 37 ° C, 22.9%, 26,97% ,55.41%. According to these results, IRIBA Brucellosis vaccines can be stabled at least 12 hours after reconstitution at 4°C, 25°C and 37°C and conforming to the requirements of OIE 2016 (10-34 × 109 cfu/dose).
      Keywords: Vaccine, Brucellos, stability, IRIBA
    • Z. Babai Gourchinloo, M. Kefayat *, Mehdi Namavari Pages 92-99
      Inspite of limited data on the role of birds in the field of infection with Neospora caninum, there is no report about the role of chicken in the field of infection with this parasite. In this study, two isolates of NC-1 and NC-SewB1 in Ross embryonated eggs were used. For each of the isolates, six different dilutions (10, 102 ,103,104,105,106) were prepared for infection. Group 7 was considered as control group. Insemination was conducted in chorioallantoic liquid of embryonated eggs in 9 days. Rates of death, macroscopic changes, and tissue histopathology of dead chicken and chickens that were kept one month after hatching were evaluated. The results showed that the mortality rate in both NC-1 and NC-SweB1 was dependent on amount of inseminated tachyzoite. Thus, in greater quantities of tachyzoite, rates of death and histopathological lesions were higher. The comparison of death of embryonated eggs in isolated NC-1 and NC-SweB1 both using Fisher test showed that the total mortality rate in both groups was statistically significant. According to the average lethal dose (LD50) that was 101.5 and 101.1 for NC-1 and NC-SweB1, respectively, we can conclude that virulence of the NC-1 is higher than NC-SweB1. The results of this study showed that the study of embryonated eggs can be a valuable approach to test live and attenuated vaccines in the in vivo environments.
      Keywords: Neospora caninum, Embryonated eggs, NC-1, NC-SweB1
    • A. Khanzadeh-Karvigh, M. Yakhchali *, M. Hadian Pages 100-106
      Cryptosporidium is an important intestinal pathogenic protozoan of livestock and human worldwide. The present study was carried out to compare Cryptosporidium infection in dogs of Urmia and Tabriz municipalities, Iran. A total of 300 fecal samples were collected from stray dogs and domestic dogs of the regions. Cryptosporidium oocysts were removed using floatation method and purified with sucrose and Percoll gradients. Finally, the slides were stained using modified Ziehl-Neelsen technique. Microscopically, overall prevalence was 1% (3/300) with distributions of 0.67% (1/150) and 1.33% (2/150) in Tabriz and Urmia, respectively. There was no cryptosporidial infection in household dogs. The highest infection rate was found in stray dogs less than 1 year old (0.66%, 1/150). In the infected dogs, the consistency of feces was diarrheal and soft. There was no significant association between season and prevalence. The results indicated that Cryptosporidium infection existed in dogs of Tabriz and Urmia municipalities with low prevalence. It is necessary as a zoonotic agent to do further investigations on Cryptosporidium species diversity and genotypes in human and animal populations of northwestern Iran.
      Keywords: Cryptosporidium, Dog, Tabriz, Urmia
    • Arezu Abbasifar, Mehdi Namavari *, Abbasali Rezayian Pages 107-113
      Currently, the live vaccine Toxovax is produced from the attenuated variety of Toxoplasma (T.) gondii. The aim of this study was to evaluate the immunogenicity of live variety of T. gondii which was produced through serial passages in cell culture in Shiraz, Razi Institute. Twenty-four Balb/C mice were randomly divided into three groups. Group I was the negative control and received cell culture media. Group II as positive control and group III were inoculated with acute and Razi strains of T. gondii, respectively. All mice were assessed daily and potential mortality was recorded. Twenty-eight days later blood sample were collected from all groups for ELISA and then all mice were challenged with injections of acute strain of T. gondii. The results showed that in the control group, mortality started from day 8 and up to14 days after challenge, all mice of this group died. Similar to the first group, mortality was started in the positive control group 8 days after challenge and all mice died until the day 18. The interesting finding was that the mortality rate was 50% in the third group. These results suggest that the Razi variety of T. gondii caused partial immunity in mice and this variety doesn’t cause disease and mortality in mice.
      Keywords: Toxoplasma gondii, BALB-c, mice
    • Maryam Azodi *, R. Peyghan, M.H. Razi Jalali, M. Ghorbanpour Pages 114-124
      Persian Gulf is very important economically, environmentally and politically that habitat of nearly 250 species of fish that a few of them have been studied parasitically. This study accomplished to investigate the worms of Cynoglossus bilineatus in district of Persian Gulf (Ahvaz). In this study during March to June 2016, 100 pieces of Cynoglossus bilineatus bought and transferred to laboratory. Separated parasites from different parts of fish stabilized in 70% alcohol and then identified with identification keys. In this survey, 82% of sampled fish had helminthic infestations. The most value of infestation regarding to two kinds of trematodes Treptodemoides fukenensis and Aphanuroides lethrini that the first species showed greater frequency. Reviews showed that two identified trematodes have not been reported before form this fish. There were also other nematodes including Capillaria, Procaecum and Raphidascaroides nipponensis in gastrointestinal tract, liver and abdominal cavity. The results of paersons correlation showed that there weren’t any significant correlation between the number of each identified trematodes and the weight and length of this fish.
      Keywords: Persian Gulf, Cynoglossus bilineatus, digestive tract, trematode, nematode
    • N. Vahedi Nouri *, Sh. Mohammadnezhad Kiasari Pages 125-133
      The fertility and vitality of the hydatid cysts protoscoleces in infected organs of intermediate hosts is very important in the epidemiology of echinococcosis. This study was conducted to assess the prevalence of hydatid cyst, fertility rate, its distribution based on organ type and their vitality in cattle slaughtered at Amol abattoir. A total of 2097 cattle carcasses were examined and Echinococcus granulosis metacestodes were found in 478 of them (22.08%). The organ distributions of cysts were 51.5% in lungs, 21.5% in liver and 27% both liver and lungs. Two or three year old animals had lower contamination than older animals. The cysts fertility rate in animals infected the lungs, liver and both (lungs and liver) were 14.38%, 32.81% and 32.50, respectively. Examining the fertile cysts showed that 36.5% of cysts were vital. The numbers were 33.7% for liver cysts and 39.3% for lung cysts. These results showed that hydatidosis is an economically important disease in cattle in Mazandaran province. Therefore, it should be controlled by safe disposal of infected offal from slaughterhouses.
      Keywords: hydatid cyst, fertility, vitality, Cattle, Mazandaran
    • Sadaf Kamkar-Salehi, Mehdi Namavari * Pages 134-140
      The major agents cause abortion in cattle are Neospora caninum, Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR), and Bovine Viral Diarrhea (BVD). These infection agents cause reproductive disorders which can lead in economic loss in dairy and beef herds. Serological test including ELISA are calculated as the best diagnostic ways for Neospora caninum, IBR, and BVD. The aim of this study was to develop a multiplex Dot-ELISA kit for simultaneous detecting of three abortion agents: Neospora caninum, IBR, and BVD. The blood samples were collected from 184 cows with a history of abortion in the northern of Fars province. Sera were analyzed by Multiplex Dot-ELISA and commercial ELISA kits, and the results were compared to each other. The commercial kit showed 32%, 98,9% and 64.1% positive results for Neospora caninum, IBR, and BVD, respectively. On the other hand, positive results for Multiplex Dot-ELISA showed 29.3%, 93.5% and 79.3% for these agents. Kappa agreement assessment demonstrated that appropriate agreement between multiplex Dot-ELISA results and ELISA kits, and McNemar test showed that both methods have the same efficacy for the identification of these abortion agents. The results of this study revealed that multiple Dot-ELISA kit, could be a simple and economical method for the simultaneous detection of three abortion agents in cattle. This experimentally kit is designed as the first step in designing a multiple kit for the diagnosis of infections in cows which could be introduced with complementary studies as a commercial kit in the future.
      Keywords: Multiplex Dot-ELISA, ELISA, Neospora caninum, IBR, BVD
    • M. Mansour Bahmany *, S.A.R. Vakili, M. Danesh Mesgaran, M.R. Rezaee Rayni, E. Rezvannejad Pages 141-146
      Radon is one of the most important natural radioactive gases, about which there are numerous reports of being carcinogenic and harmful for the body. One way for this gas to enter the body is eating and drinking radon-included water and foods. Milk is among those edible materials in which there is a high probability of radon contamination. In order to study the amount of radon in milk and its components, during seven days in Khordad 1394, a daily accidental sample was prepared from ten different highly demanded milk brands in the supermarkets of Kerman. Radon amount was detected by RAD7 system. There were radon gas amounts, found in all collected samples. The average amount of radon in all ten collected samples was about 105.32±64.89 Bq/m3. Then the milk components such as fat, protein and lactose were investigated in all samples and compared with each other. Different groups had significantly different (P
      Keywords: Radon, Composition of milk, Somatic cells
    • A. Sanatgar *, M. Aghazadeh Pages 147-154
      Aflatoxins are toxic mold metabolites produced by different Aspergillus species. These toxins have an important role in the pathogenesis of liver diseases such as cancer, chronic hepatitis and cirrhosis. The aim of this study was to determine the level of aflatoxin M1 in raw milk and the presence of the fungus in animal feed collected in Khoy city. In a cross-sectional study, random samples were selected from the collected raw milk in different parts of Khoy city in a time interval between the second half of the summer and the first half of the winter. After centrifugation of samples, upper part of centrifuged milk containing milk fat was removed and the lower portion of fat-free milk was used to analyze the aflatoxin level by ELISA kit manufactured by R-biopharm Company. Results showed that 51.06% of samples collected in the second half of summer (July and August) and 52.32% of samples collected in the first half of winter (October, November and December) in 1394, were contaminated with aflatoxins with a range of 0-8 μg/L and an average of 0.5-8 μg/L, respectively. The average of the aflatoxin contamination was over Europe standard (0.05μg/L) in 60.47% of samples. R. stolonifer, A. flavus and A. clavatus species were found in all studied cattle feeds. The presence of aflatoxin in dairy products is a very serious and important problem to public health, especially to infants and children who are considered as the largest consumers of these products. To reduce the amount of aflatoxin in milk, dairy animal feeds must be controlled in terms of contamination with M1 aflatoxin.
      Keywords: M1 aflatoxin, raw milk, cattle feed, Khoy, ELISA
    • A. Khodanazary *, P. Pourashouri Pages 155-167
      The effect of gutting on microbiological, chemical and sensory properties of tigertooth croaker (Otolithes ruber) stored under ice were studied. Psychrophilic, Entrobacteriaceae, lactic acid bacteria and H2S producing were higher in gutted fish compared to whole fish during ice storage. However, gutted fish was higher content of thiobarbituric acid, free fatty acid and total volatile nitrogen than whole fish. pH of whole and gutted tigertooth croaker did not show significant difference during ice storage period. Trimethylamin values of whole and gutted tigertooth croaker increased, reached final values of 16.00 mg TMA/ 100 g and 19.27 mg TMA/ 100 g in day 12. Results of sensory evaluation revealed that gutted has improved the sensory quality of the fish. Microbiological analysis revealed higher Psychrophilic, Entrobacteriaceae, lactic acid bacteria and H2S producing count in gutted fish.
      Keywords: Tigertooth croaker, Whole fish, Gutted fish, Chemical changes, Microbiological changes, Sensory changes
    • A.S. Samimi *, Balal Sadeghi, J. Tajik, Amin Fayyaz Pages 168-181
      Oral disorders can negatively influence the health and productive efficiency of livestock. This study was performed to evaluate the prevalence for soft tissue, jawbone and dental disorders of small ruminants in South of Iran and analyze the effect of risk factors including age, sex, species, breed, diet, herd size, herd management and diet on these disorders. Data were analyzed by 95% confidence interval for prevalence index of oral disorders. To evaluate the associations between suggested risk factors and oral disorders, univariate and multivariate logistic regression analyses were used. Based on our results, clinical disorders of tooth, jawbone and soft tissue were observed in 523 (39%), 123 (9.2%) and 81 (6%) subjects, respectively, of 1342 sheep and goats. Several factors including age, sex, herd management and diet were significantly associated with disorders of oral cavity in sheep and goats. The odds of oral diseases increased as the age of animals increased. Moreover, Pakistani goats were more likely than Saanen breed to develop oral disorders. In logistic regression analysis of dental disorder, females had 1.7 times higher risk than males. The odds of traditional herds and roughage diet were 3.5 and 2.5 times more than dairy herds and roughage-concentrate diets in tooth disorders, respectively. Therefore, it is important to inform the herders that choosing the proper breed and maintaining a young flock as well as good management and diet can decrease costs and improve economic efficiency.
      Keywords: Oral cavity disorders, Risk factors, Sheep, goats, South of Iran
    • T. Besharat, Mohammad Reza Bahreini Behzadi *, M. Meamar Pages 182-191
      This research aimed at finding, not only the relationship between testicle morphometric indices and epididymis but also is sperm features in the epididymis. For this purpose 53 pairs of Kohgilouye Va Boyerahmad native goat testicle in aged less than six months, 6 months to a year, one year to two years, two years to three years and three to four years collected from the Yasouj slaughterhouse and immediately transported to the laboratory. Then the morphometric feature of the testicles and epididymis and weight of these organs measured and then evaluate sperm characteristics, such as; concentration, active sperm precent, alive and normal, and examined the relationship of these feature with morphometric indicator. The results showed there is not a significant correlation between left and right testis weight with the percentage of the alive, dead and normal sperm. But there is significant correlation between the left and right testicular with sperms concentration. The weight, length, thickness, environment and width of left testicle were non-significantly higher than the right testicle. Also the weight, body length and tail length of right epididymis was more than left and the total length and head length of left epididymis was more than right. However the significant differences between left and right epididymis parameters were not observed at any age. The percentage of live sperm at the age of one to two years was higher than other age groups.
      Keywords: Sperm index, Correlation coefficient, Biometrical characteristics
    • Hamid Akbari *, A.A. Shahbazfar, A. Araghi-Sooreh, H. Hasannejad, Mahsa Zangisheh, Mostafa Taheri Pages 192-202
      The aim of this study was to determine the frequency and histopathology of abomasal ulcers in the slaughtered cattle in Tabriz in 2015-2016. A total of 288 cattle (197 males, 91 females) were randomly selected to evaluate the abomasal ulcers during four seasons. The age, gender, location and type of ulcers were recorded. All types of ulcers that were observed in different abomasa were randomly selected for the histopathological examination. The data were analyzed using theChi-square test. In this study, 235 (%81.6) cattle had abomasal ulcer which all of them were type 1 ulcers, but the other type of abomasal ulcers were not observed. Among the type 1 ulcer, the frequency of type 1a (122 cases) was significantly more than the others. Also, the abomasal ulcers in summer were significantly higher than in other seasons. There was no significant relationship between age and abomasal ulcers, but a significant relationship was found between gender and abomasal ulcers. The odds of having an abomasal ulcer for female were 2.26 timeshigher than for male. The distribution of ulcers was differed in the various part of theabomasum and in the pylorus was observed more than others (P
      Keywords: Abomasal ulcer, Cattle, Slaughterhouse, Tabriz
    • H. Malvandi *, A. Esmaili Sari, N. Bahramifar, Seyed Mahmood Ghasempouri Pages 203-209
      In this study, the concentration of hexachlorocyclohexanes (HCHs) and their metabolites including, α-HCH, β–HCH and γ-HCH were determined in kidney, muscle, fat and hair tissues in 21 golden jackal (Canis aureus) from Mazandaran province. Analyses were carried out by Gas Chromatography-Electron Capture Detector (GC-ECD).The metabolite α-HCH showed the highest concentration (64%) in all tissues. The values obtained from the ratio of β-HCH/ΣHCH in all samples can indicate that the HCHs and Lindane pesticides have been recently used in the studied area. This study provides useful and basic information for carrying out similar studies on other mammals in Iran.
      Keywords: hexachlorocyclohexane, kidney, muscle, fat, hair, jackal
    • A. Sazmand *, J. Tajik (Late), A. Rasooli, S.H. Hekmati Moghaddam Pages 210-215
      In this study the effects of season, sex and age on serum concentration of cortisol, and its correlation with age in 180 clinically healthy dromedary camels (146 males and 34 females) were evaluated. Serum concentration of cortisol had no significant difference between two sexes, and had also no significant correlation with the age. There was a marginally significant difference between summer and winter seasons in serum cortisol (p=0.06). In male camels, there was a significant relationship between serum cortisol and the age (r=– 0.146, p=0.08). No significant differences were detected for the serum cortisol between different age groups of camels. In camels up to 5 years of age, the serum cortisol showed a significant difference between summer and winter seasons(p=0.044). The current study showed that season, sex and age may affect the changes of serum cortisol in dromedary camels, and can be proposed as the probable cause of controversial findings regarding serum cortisol in previous studies.
      Keywords: Camel, cortisol, Age, Sex, Season
    • A.S. Samimi *, S.M. Aghamiri Pages 216-222
      The importance of serum concentrations of cortisol and thyroid hormones in metabolic process have been emphasized since old days. Aim of this study is to investigate the analysis of serum concentrations of cortisol and thyroid hormones and the correlation between them during lactation, pregnancy and dry periods in Saanen goats. A total of twenty female adult Saanen goats at age of 3 years with a body condition score of 3.5 (in the beginning of experiment) and average weight of 30.2±2.20 kg were selected. The animals were reared under the same management conditions and definite feeding program (according to their maintenance and physiologic demands). The whole duration of the study was divided into three periods including dry (non-pregnant) period, four-month single pregnancy (at the end of the fourth month) and lactating period. Serum concentrations of cortisol were increased and those of thyroid hormones were decreased significantly (p
      Keywords: Thyroid hormones, cortisol, pregnancy, lactation, Saanen goat
    • N. Tangestani, V. Morshedi *, M. Nafisi Bahabadi, M. Azodi, A. Farhodi Pages 223-230
      Almost 300 species of marine algae has been identified in south of Iran that they were classified in groups of red algae (Rhodophytes), brown algae (Phaeophytes) and green algae (Chlorophytes). Among seaweed, Gracilaria made due to high production and extraction of economic value such as agar, one of the most important algae. Graclaria algae are Gracilariaceae family and red algae (Rhodophyta) category. The aim of this study was to investigate the effect of algae powder as additives in the diet Grasilaria Asian Sea bass (Lates calcarifer) on hematological parameters were. For this purpose, 120 Asian sea bass fish with an average weight of 28 ± 8/1g in 4 treatments and 3 replications in twelve 300-liter fiberglass tanks (10 fish per tank) was divided. The treatments based on each of the four diets containing 0, 1.5, 2 and 2.5 percent algae powder Gracilaria per kg food was prepared. At the end of the experiment the fish tail vein stem collected blood samples and blood parameters were measured. The results of this study indicated that supplementation of the macroalgae didn’t influence the blood parameters including hemoglobin, hematocrit, white blood cells count and differential WBC counts in Asian sea bass.
      Keywords: Supplementation, macroalgae, blood parameters, sea bass (Lates calcarifer)
    • S. Bahrami Babaheydari, S. Keyvanshokooh *, S. Dorafshan, S.A. Johari Pages 231-240
      The aim of this study was to assess the effects of Tetraploidy induction on survival, growth performance, body composition and fatty acids profile in rainbow trout. For this work, 8 female brood stock (1600±246 g) and 6 male brood stock (1393±186 g) with 4 years old mean age were used. Heat shock achieved 65 degree- hour after fertilization, for 10 min and in 28˚c. The results showed that the level of tetraploidization induction was 68.21±2% that determined via red blood cell measurement. The survival rates in tetraploid group were significantly (p
      Keywords: Rainbow trout, (Oncorhynchus mykiss), Tetraploid, Survival, Fatty acids composition
    • A. Gholamhosseini, P. Akbari *, M. Ali, S. Soltanian, V. Taghdesi Fereidouni Pages 241-247
      Heavy metals can easily contaminate aquatic animals especially shrimps, which are one of the most valuable resources in the food chain of humans. The aim of this study was to evaluate the concentration of heavy metals (Fe, Cr and Pb) in the muscle tissue of Fenneropenaeus indicus in Jask and Strait of Hormuz and compare them with global standards. Thirty samples of Fenneropenaeus indicus were obtained in October 2015 from daily hunting of fishermen in Jask and Strait of Hormuz. Then the muscle tissues were washed and dried in oven at 65 °C for 74 hours. Following acid digestion, the measurement of heavy metals concentration was performed by Atomic absorption spectrometry. Results showed that there was a significant difference between Cr, Fe and Pb concentrations in shrimp muscle in Jask and Strait of Hormuz (P
      Keywords: Heavy metals, Fenneropenaeus indicus, Persian Gulf, Environmental pollution
    • A. Imani *, M. Razi, N. Nazdar, Sh. Habibi, A. Zamani Pages 248-259
      Recent nano-technological developments have resulted in outstanding industrial developments in one hand and aroused concerns regarding their discharge into water bodies and subsequent toxicity to aquatic lives in the other hand. This study evaluated the antioxidative indices and liver histology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed diets containing nickel oxide nanoparticles and silymarin. Therefore, 1200 fish (3.83±0.01g) were randomly allotted into 8 distinct treatments including control group and seven other experimental groups receiving various levels of dietary nickel oxide nanoparticles (0, 100 and 500 mg/kg feed) and silymarin (0 and 1 g/kg feed). The experiment lasted for 60 days with 3 respective replicates. Results showed that the total antioxidative capacity of various experimental groups did not significantly differ (P>0.05), whilst catalase showed significantly different levels of activity amongst various treatments (P≤0.05). Glutathione peroxidase did not show considerable differences among experimental groups, on the contrary superoxide dismutase had significantly different activities among treatments (P≤0.05). Histological examinations revealed that preventive and curative administration of nickel oxide nanoparticles did not have considerable positive effects on curbing pathological outcomes of nanoparticles on the tissue. However, to elucidate a comprehensive conclusion in this regard, further studies concerning various silymarin inclusion levels and exposure time are required.
      Keywords: Nickel oxide nanoparticles, medicinal plants, oxidative stress, antioxidative enzymes, Oncorhynchus mykiss
    • Y. Asadpour *, S. Aghebati, F. Zahedi, E. Rahimabadi, A.H. Shooshtari Pages 260-267
      Avian infectious bronchitis (IB) is caused by corona viruses. Infectious bronchitis virus (IBV) is a major cause of economic losses in poultry and can be involved in respiratory disease, nephritis, and both poor egg production and quality by reproductive tract infection. IBV has many serotypes that do not confer cross protection against each other. The aim of this study was conducted to detect IBV serotypes in broiler chicken farms of Guilan province were involveled with clinical signs respiratory disease. In the present study, tracheal and lung tissue samples were collected randomly from 28 broiler chicken farms with respiratory signs. Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) method was done after extraction of RNA virus from samples for diagnosis of IBV. 20 flocks (70%) out of 28 flocks were positive. Nested- PCR method was performed for detection of 3 serotypes of IBV (Mass, 793/B and D274) by using of specific primers. The results showed that 13samples (65%) belonged to Mass serotype, 7 samples(35%) to 793/B and both of Mass, 793/B serotypes were detected from 2 samples (10%), but in all of samples D274 serotype was not detected. In conclusion, for the best immunity against IB in broiler flocks of Guilan province, using of 2 serotypes (Mass, 793/B) in vaccination programs with biosecurity in farms are recommended.
      Keywords: Infectious bronchitis virus, RT-PCR, Nested- PCR, Guilan