فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 119، تابستان 1397)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 119، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله مروری
  • محمد مهدی رنجبر *، علیرضا یوسفی، سعید عالمیان، مهدی احمدی، سید غلامرضا میرزایی صفحات 2-16
    شبیه سازی دینامیک مولکولی (MD) دانشی است که از ترکیب علوم زیستی، شیمی و روش ها و الگوریتم های متنوع رایانه ای-ریاضیاتی استفاده می کند. این تکنیک جهت طراحی پیشرفته دارو، واکسن، آنتی بادی، پروتئین یا پپتید و سایر ماکرو و میکرو مولکول های اجرام عفونی یا غیر عفونی و مواد بکار برده می شود. شکوفایی و تحول روزافزون این زمینه از علم بیوانفورماتیک در طراحی و ساخت فوق پیشرفته فرآورده های بیولوژیک و دارویی، به شبیه سازی برون تنی پدیده های زیستی مشابه با شرایط درون تنی کمک شایانی نموده است. آشنایی هر چه بیشتر با این علم از نقطه نظر کاربردی و تولیدی برای محققین شاغل در دانشگاه ها و پژوهشگاه های علوم پزشکی و دامپزشکی می تواند سبب آشنایی هر چه بیشتر آن ها با این حوزه مترقی از علم شده و در بهبود پژوهش ها و تولیدات مفید باشد. از سوی دیگر، به کارگیری این علم می تواند به صورت قابل ملاحظه ای موجب صرفه جویی در هزینه ها و زمان شود. در این مقاله در درجه نخست به معرفی و تقسیم بندی دینامیک مولکولی از دید کلی پرداخته شده است و سپس مطالب پایه ای و مزایای دینامیک مولکولی، روش ها و برنامه های مورد استفاده در آن مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان به کاربرد این روش نوین در تحقیقات ایمونوانفورماتیک (طراحی واکسن، کیت، آنتی بادی، ادجوانت و غیره) و کموانفورماتیک (طراحی دارو) و همچنین بررسی اجرام عفونی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: دینامیک مولکولی، ایمونوانفورماتیک، کموانفورماتیک، بیماری های عفونی
  • کامران میرزایی، محمدحسین فلاح مهرابادی* صفحات 17-24
    آنفلوآنزای پرندگان یک بیماری بسیار واگیردار با اهمیت اقتصادی و بهداشت عمومی میباشد که منشا خسارات اقتصادی فراوان در سطح جهان می باشد. ویروس های آنفلوآنزای پرندگان بطور طبیعی تعداد زیادی از پرندگان وحشی و اهلی را درگیر می نماید. پرندگان وحشی آبزی (اردکها، غازها، و قوها) و پرندگان ساحلی به عنوان مخازن اصلی ویروسهای آنفلوانزا مطرح هستند. ویروس های آنفلوآنزا از طریق ترشحات تنفسی و مدفوع دفع می گردند. ویروسهای فوق حاد در بدن طیور سیستمیک شده و در گوشت طیور و تخم مرغ نیز قابل شناسایی می باشند. دفع ویروس یک روز بعد از تلقیح، در گوشت و سه روز بعد در تخم مرغ قابل ردیابی هستند. در مطالعات تجربی، دفع ویروسهای آنفلوانزای فوق حاد و کم حدت در مدفوع و ترشحات تنفسی یک تا دو روز بعد از تلقیح آغاز می شود و تا چندین روز ادامه می یابد که این دوره های دفع ویروس در پرندگان مختلف، متفاوت می باشد. دوره عفونت زایی در طیور مبتلا به ویروس های آنفلوآنزای کم حدت نسبت به ویروس های آنفلوآنزای فوق حاد، طولانی تر بوده و میزان دفع ویروس در آنها بیشتر می باشد. با توجه به مطالعات صورت گرفته در خصوص مقدار و نحوه دفع ویروس در پرندگان مختلف، عقاید متفاوتی در خصوص کارایی نمونه های سواب کلواک و نای جهت شناسایی ویروس های آنفلوآنزای کم حدت و فوق حاد وجود دارد. دفع بالاتر ویروس در کلواک نسبت به ترشحات تنفسی می تواند به دلیل تکثیر ویروس در کلیه ها و بورس در نتیجه عفونت عمومی باشد. در برنامه های مراقبت بیماری آنفلوآنزا می بایست از هردو نوع این نمونه ها بهره جست.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای پرندگان، دفع ویروس، کلواک، نای
  • سعید شفیعی ثابت* صفحات 25-33
    امروزه با توسعه صنعتی شدن و افزایش فعالیت های انسانی در محیط های خشکی و منابع آبی بسیاری از محیط های زیست طبیعی و جوامع زیستمند آن ها در معرض آلاینده های زیست محیطی قرار گرفته است. آلاینده های زیست محیطی بطور کلی شامل شیمیایی، نوری و صوتی با منشا فعالیت های انسانی در طیف بسیار گسترده و با دامنه های پراکنش زمانی و مکانی متغیر در محیط می تواند تاثیرات مختلفی بر ویژگی های زیستی موجودات داشته باشد. یکی از انواع این آلاینده های زیستی، اصوات تولید شده ناشی از فعالیت های انسانی می باشد. صوت تولید شده در نتیجه فعالیت های انسانی نیز نوعی از آلاینده های زیستی می باشد که در طی دهه گذشته توجه بسیاری از فعالان و متخصصین بخش توسعه و حفاظت محیط زیست، منابع شیلاتی، سیاست گذاران در بخش قانون گذاری و فعالان بخش های صنعتی و کشاورزی مرتبط را به خود معطوف کرده است. نتایج قبلی نویسنده نشان داد که، بالارفتن سطوح اصوات ناشی از فعالیت های انسانی پتانسیل اثرگذاری بر ارتباطات متقابل شکار و شکارگری را در دو گونه از ماهی ها نشان می دهد. در این مطالعه مروری سعی بر این است تا ابتدا با توجه به روند رو به افزایش آلاینده های صوتی به اهمیت مطالعه اثرات آن ها بر جوامع آبزی و بویژه ماهی ها پرداخته شود. در ادامه به معرفی انواع آلاینده های صوتی بطورکلی پرداخته و مروری بر اثرات آلاینده های صوتی بر خصوصیات رفتاری گونه های مختلف آبزیان بویژه برهمکنش های شکار و شکارگری پرداخته و نتیجه تحقیقات قبلی نویسنده با مطالعات اخیر سایر محققین بررسی می گردد. و در پایان با نتیجه گیری و پیشنهادهایی در جهت ادامه این دسته از مطالعات زیست شناسی در آینده ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: زیست شناسی، استراتژی های رفتار شکارگری، حیوانات آبزی، آلودگی صوتی
  • مقاله کامل
  • سارا هردانی، بیتا ارچنگی*، حسین ذوالقرنین، اسحاق زمانی صفحات 34-41
    در این تحقیق، تولید آنزیم های لیزوزیم و ناتوکیناز توسط باکتری های انتخابی در محیط کشت حاوی پودر پوسته های کیتینی میگوی Litopenaeus vannamei و خرچنگ Portunus pelagicus ارزیابی شد. نمونه های میگو از بازار ماهی فروشان در خرمشهر جمع آوری شد. نمونه برداری خرچنگ نیز از نواحی بین جزر و مدی سواحل خوزستان در خلیج فارس انجام شد. جهت سنجش میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم از روش های رنگ سنجی در سوبسترای اتیلن گلیکول کیتین و لیزوپلیت در سوبسترای M. luteus و جهت تایید تولید آنزیم ناتوکیناز از روش لیز شدن لخته خون استفاده گردید. نتایج نشان داد که میزان واحد آنزیمی لیزوزیم سویه P. aeroginosa در روش لیزوپلیت U/ml 47/6، در روش رنگ سنجی معادل U/ml 2/35 و میزان NAG آزاد شده حاصل از فعالیت آن، mg/ml 091/0 و میانگین فعالیت آنزیم ناتوکیناز خام تولیدی سویه B. subtilis، 4/37 درصد بود. بنابراین، علاوه بر حذف موفقیت آمیز پسماندهای کیتینی از محیط زیست و استحصال کیتین خالص می توان با استفاده از باکتری های انتخابی، آنزیم های لیزوزیم و ناتوکیناز را تولید نمود. آنزیم های مذکور، پس از بهینه سازی صنعتی، در پزشکی و داروسازی مورد استفاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سوبسترای پسماند کیتینی، لیزوزیم، ناتوکیناز، Litopenaeus vannamei، Portunus pelagicus
  • جعفر پیش جنگ آقاجری *، قدرت الله رحیمی میانجی، سید حسن حافظیان، محسن قلیزاده صفحات 42-50
    در این تحقیق چند شکلی های آللی در ژن های کاندید Mx و SLC11A1 دخیل در سیستم ایمنی در برخی از سویه های مرغ بومی عمومی، آذربایجان غربی، مرندی، مازندرانی و نیز سویه های مرغ تجاری گوشتی و تخم گذار با استفاده از تکنیک PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 300 قطعه مرغ انتخاب و برای شناسایی جهش در جایگاه های ژنی Mx و SLC11A1 به ترتیب از آنزیم های Hyp81 و SacI استفاده شد. در جایگاه ژنی Mx، برای آلل A، یک قطعه ی 299 جفت بازی و برای آلل G، دو قطعه ی 200 و 99 جفت بازی مشخص شد و در جایگاه ژنی SLC11A1، برای آلل T، یک قطعه ی 801 جفت بازی و برای آلل C، دو قطعه ی 722و 79 جفت بازی شناسایی شد. بین گروه های مختلف مرغ بومی و تجاری ، در جایگاه های ژنی Mx و SLC11A1 بیشترین فراوانی آلل حساس به بیماری ( G و C) مربوط به گروه سویه های مرغ بومی و گروه سویه ی تجاری گوشتی بود. در جایگاه ژنی Mx، شاخص اطلاعات شانون در گروه های مختلف مرغ از 1347/0 تا 6641/0 و در جایگاه ژنی SLC11A1 از 3669/0 تا 6769/0 متغیر بود و شاخص تثبیت در جایگاه ژنی Mx برای گروه سویه های مرغ بومی مثبت و در جایگاه SLC11A1 برای گروه های مختلف مرغ منفی بود.نتایج این تحقیق بیانگر این است که می توان از این جایگاه های ژنی به عنوان مارکر برای اصلاح نژاد ژنتیکی جهت کاهش بیماری های مرغ های بومی و تجاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: چند شکلی، ژن هایMx و SLC11A1، مرغ بومی، PCR-RFLP
  • شجاعت دشتی بور، کیوان تدین *، نادر مصوری، سید کاظم بیدوکی صفحات 51-58
    بورخولدریا مالئی باکتری مسبب مشمشه با میزبان های عمدتا تک سمی خود سازگای یافته است و قادر به ادامه حیات طولانی در خارج از بدن میزبان نیست. ایران بصورت سالانه اپیدمی های این بیماری را تجربه می نماید. در سال های اخیر ژنوتایپینگ مبتنی بر لوکوس های چندگانه متشکل از واحدهای تکرار شونده پشت سرهم به عنوان روش انتخابی برای مشمشه پذیرفته شده است. با هدف ارزیابی مقایسه ای قدرت تفریق دو لوکوس VNTR به نام های VNTR1217 و VNTR13 تکنیک VNTR-PCR بر روی 5 سویه بورخولدیا مالئی ایران اجرا گردید. توالی نوکلئوتیدهای محصولات PCR به منظور اطمینان از درستی اندازه و همچنین ساختار ژنتیکی تعیین گردید. ضمنا تعداد 29 سویه بورخولدریا مالئی نیزدر تحقیق وارد شدند. نتایج نشان دادند همه سویه ها در ژنوم خود لوکوس VNTR13 را که در تحقیق حاضر معرفی گردید حمل می نمایند در حالیکه وجود لوکوس VNTR1217 در ژنوم 4 سویه احراز نگردید. اندیکس Nei'' di درمورد لوکوس VNTR13 بالاتر از VNTR1217 (0.8 در مقایسه با 0.74) تعیین گردید. تعداد آلل های شناخته شده توسط لوکوس های VNTR13 و VNTR1217 در میان سویه های ایران بترتیب 2 و 3 مورد بود. بر اساس این یافته ها اگر بنا بر انتخاب مجموعه ای از لوکوس های VNTR مناسب برای معرفی یک سیستم جهانی MLVA در مورد بورخولدریا مالئی وجود داشته باشد لازم است همه لوکوس های فعلی بر روی کلکسیونی از سویه های بورخولدریا مالئی از تمام جهان مورد آزمایش قرار گیرد. انجام چنین تحقیق گسترده ای تنها در صورت همکاری میان آزمایشگاه های مرجع مورد تایید OIE امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: بورخولدریا مالئی، VNTR، اپیدمیولوژی، ایران
  • امین کریمی، نادر مصوری * صفحات 59-65
    مشمشه بیماری عفونی است که توسط باکتری بورخولدریا مالئی ایجاد می گردد. مشمشه عمدتا در اسب ها عارضه ایجاد می کند، اما گونه های دیگر، از جمله انسان، ممکن است میزبان اتفاقی آن باشند. آزمون آلرژیک مالئین، آزمون معتبر و رایج کشور است که برای تشخیص مشمشه استفاده می شود. تست مالئین به کارشناسی ورزیده و 48 ساعت زمان نیاز دارد. لذا برایتشخیص سریع بیماری به ویژه در مرزهای کشوذ که نمی توان حیوان را نگهداری نمود، باید از روش های جدید برای شناسایی بیماری بهره جست. هدف از این مطالعه طراحی آزمون رز بنگال (RBT) برای تشخیص سریع مشمشه است. تعداد 70 نمونه سرم از موارد کشت مثبت، 3 نمونه سرم از اسب هایی که با تزریق آنتی ژن حساس شده بودند و 110 اسب سالم آزمایش شد. سویه تولیدی باکتری بورخولدریا مالئی مورد استفاده در تولید مالئین در محیط نوترینت گلیسرینه کشت داده شد. جهت اطمینان از وجود باکتری و تعیین هویت آن PCR انجام گرفت. برای انجام RBT، پادگن از بورخولدریا مالئی تهیه شد و سرم ها به پادگن رزبنگال اضافه گردید و سرم های مثبت و منفی به منظور صحت عملکرد تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با انجام PCR، باند مشخصه باکتری در محدوده 250 جفت باز مشاهده شد. با بررسی سرم های مثبت و منفی با استفاده از RBT، پاسخ صریح مثبت یا منفی بدست آمد. با طراحی و اجرای این تست، می توان اظهار داشت که این آزمون برای شناسایی سریع مشمشه با ویژگی هایی مانند قابلیت اجرایی آسان و عدم نیاز به لوازم تخصصی و پرسنل آموزش دیده، موفقیت آمیز بوده است.
    کلیدواژگان: مشمشه، بورخولدریا مالئی، رزبنگال، اسب
  • مرجان رحمان مشهدی *، ناهید اطیابی، محمد همتی، محسن فتحی نجفی، محمدحسین فلاح مهرابادی صفحات 66-71
    کلستریدیوم نوویی عامل بیماری کشنده هپاتیت عفونی نکروزان در گوسفند و ندرتا در سایر حیوانات می باشد. بارزترین فاکتور بیماری زایی آن توکسین آلفا است که توسط تیپ B تولید می شود. خسارات اقتصادی بیماری شامل هزینه های مرگ و میر گوسفندان، استهلاک مزارع درگیر و مشکلات بهداشتی لاشه های آلوده است. بیماری فاقد درمان بوده و کارآمدترین روش کنترل بیماری واکسیناسیون گله است که در ایران در حال حاضر بیشتر توسط واکسن های باکترین تولید موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی انجام می شود. در این تحقیق واکسن پنجگانه توکسوئیدی کلستریدیایی حاوی کلستریدیوم نوویی تیپ B با واکسن باکترین/توکسوئید قانقاریای عفونی ساخت موسسه رازی از نظر توان ایمنی زایی و ایجاد تغییرات بیوشیمیایی و هماتولوژی در خون خرگوش سفید نیوزیلندی مورد مقایسه قرارگرفت. تزریقات و خون گیری در روز صفر و 21 روز بعد از آن انجام شد. دو هفته بعد از دومین تزریق خرگوش ها به صورت خوراکی با باکتری مورد چالش قرار گرفتند. نتایج نشان داد ایمنی زایی واکسن توکسوئیدی نسبت به واکسن باکترین/توکسوئید در خرگوش بصورت معناداری بهتر بوده است. فاکتورهای خونی شامل گلبول های سفید، گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت،(MCV (Mean Cell Volume) ،MCH (Mean cell hemoglobin) ،MCHC (Mean cell hemoglobin concentration و پلاکت هیچ تفاوت معناداری قبل از شروع آزمون و در روز 50 (بعد از چالش با باکتری) بین گروه های تیمار و شاهد در طول دوره ایمن سازی وجود ندارد. اندازه گیری فاکتورهای بیوشیمیایی خون از جمله کراتینین، گلوکز، پروتئین تام، آلبومین،BUN (blood urea nitrogen) ،ALT (alanine aminotransferase)i وAST (aspartate aminotransferase)e نیز نشان داد که تفاوت معنی دار (05/0 > p) نسبت به گروه شاهد مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: آلفاتوکسین، کلستریدیوم نوویی، واکسن توکسوئیدی، ایمنی زایی، واکسن باکترین
  • زهرا برومند *، رضا زارع، داریوش غریبی، رمضان علی جعفری، مسعود قربان پور، کتایون کاظمی صفحات 72-78
    بهداشت مناسب، مرگ و میر را در کلیه مراحل رشد بلدرچین در سطح پایین نگه می دارد. یکی از مهم ترین علت های مرگ و میر در جوجه های نوزاد، عفونت های باکتریایی می باشد. باکتری اشریشیاکلی یکی از مهم ترین عوامل بیماری زای جدا شده در جوجه بلدرچین های ژاپنی سپتی- سمیک است. این میکروارگانیسم انتشار جهانی داشته و جزء فلور طبیعی دستگاه گوارش در انسان و حیوانات است. این مطالعه به منظور شناسایی گروه ژنوتیپی اشریشیا کلی های جدا شده از بلدرچین های سپتی سمیک در مزارع بلدرچین صنعتی اطراف اهواز بر اساس حضور یا عدم حضور 3 ژن chuA ،yjaA و TspE4.C2 انجام گرفت. بدین منظور DNA بیست و نه جدایه اشرشیا کلی استخراج و با استفاده از سه زوج پرایمر اختصاصی حضور سه ژن مذکور به روش زنجیره پلیمراز چندتایی (Multiplex PCR) بررسی شد. بررسی فیلوژنتیکی 29 جدایه ی اشریشیاکلی بلدرچین توزیع این جدایه ها را در چهار گروه فیلوژنتیکی (48/34) A، (24/17) B1، (35/10) B2 و (58/27) D نشان داد. بیشترین فراوانی در گروه فیلوژنی A مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، گروه فیلوژنی، بلدرچین ژاپنی، PCR چندگانه
  • منیره خردادمهر *، رقیه نوروزی، وحید رضا رنجبر صفحات 79-85
    کوکسیدیوز به عنوان یکی از بیماری های مهم در صنعت پرورش بلدرچین در سال های اخیر مطرح می باشد. اما اطلاعات چندانی در مورد بروز این بیماری، علایم بالینی، گونه های بیماریزا و ضایعات پاتولوژیک آن وجود ندارد؛ به ویژه در ایران که در طی چند دهه اخیر، این صنعت پیشرفت چشم گیری داشته است. بنابراین در مطالعه حاضر، وقوع طبیعی بیماری کوکسیدیوز در سه فارم پرورش تجاری بلدرچین با واگیری 70- 80 درصد و تلفات 3- 5 درصد در استان یزد مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، نمونه گیری از مدفوع و بررسی اووسیست های انگل همراه با کالبدگشایی و آزمایشات هیستوپاتولوژی انجام گرفت. علائم بالینی در پرندگان بیمار شامل اسهال قهوه ای، کاهش اشتها، ضعف و رنگ پریدگی صورت بود. در آزمایش مدفوع با استفاده از ویژگی های مورفومتریک اووسیست ها، سه گونه از جنس ایمریا شامل E. uzura و E. bateri و E. tsunodai شناسایی شد. یافته های کالبدگشایی شامل ادم، پرخونی و خونریزی های پتشی پراکنده در قسمت های میانی و انتهایی روده کوچک و بخش های ابتدایی روده بزرگ بود. در مطالعات هیستوپاتولوژی، مراحل داخل سلولی انگل در مخاط روده، هایپرپلازی غدد روده، پرخونی خفیف، نفوذ سلول های تک هسته ای و ادم مشاهده شد. در این مطالعه، معرفی گونه های ایمریا در بلدرچین برای اولین بار در ایران انجام شده است که این نتایج می تواند در جهت پیشگیری و درمان این بیماری در فارم موثر واقع شود. ‏
    کلیدواژگان: کوکسیدیوز، پاتومورفولوژی، بلدرچین ژاپنی، یزد
  • الهه سادات موسوی، مهدی نام آوری * صفحات 86-92
    توکسوپلاسموسیس از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که عامل آن توکسوپلاسما گوندیی (Toxoplasma gondii)، یک انگل داخل سلولی اجباری، می باشد. توکسوپلاسموسیس (Toxoplasmosis) یکی از علل عمده سقط در گوسفند است. روش های گوناگونی نظیر کشت انگل، روش های سرولوژیکی و مولکولی جهت بررسی نمونه ها از نظر آلودگی به عفونت توکسوپلاسمایی مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این مطالعه ارزیابی واریته تخفیف حدت یافته رازی توکسوپلاسما در تشخیص آلودگی به توکسوپلاسما با استفاده از روش سرولوژیک در مقایسه با روش مولکولی می باشد. برای دستیابی به این هدف نمونه های خون از 184 راس گوسفند از دامداری های شمال استان فارس که دارای سابقه سقط طی یک سال گذشته بودند، جمع آوری شد. نمونه ها برای تشخیص آنتی بادی علیه توکسوپلاسما گوندیی با روش مولکولی و کیت تجاری الیزا و تست آگلوتیناسیون بررسی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که 21 درصد گوسفندان مورد آزمایش با روش الیزا و 24 درصد با تست آگلوتیناسیون مستقیم مثبت شدند. تفاوت روش آگلوتیناسیون با کیت تجاری الیزا طبق آزمون مک نمار معنی دار نبوده و از نظر آزمون کاپا نیز توافق دو روش خیلی خوب بود ، با این وجود، نتایج PCR برای همه نمونه ها منفی شد. آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم جهت تشخیص آلودگی توکسوپلاسما در گوسفندها تستی ساده، سریع و از لحاظ اقتصادی به صرفه است. نتایج این مطالعه اثبات می کند علی رغم کاهش حدت واریته توکسوپلاسما ارزش تشخیصی آن همچنان پابرجاست و می توان از آن برای استفاده در روش های سرولوژیک جهت تشخیص آلودگی به توکسوپلاسما استفاده نمود.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، آزمایشات سرولوژیک، آگلوتیناسیون مستقیم، PCR، گوسفند
  • سیامک کاکه خانی*، صادق رهبری، رسول مدنی، سعید بکایی صفحات 93-98
    انگل های خونی در تک سمی ها ایجاد بیماری هایی را می کنند که از مهم ترین آن ها می توان به پیروپلاسموزیس اشاره نمود. پیروپلاسموز در تک سمی ها بوسیله Theileria equi و Babesia caballi ایجاد شده و دارای گسترش جهانی می باشد و به عنوان یک تهدید جدی برای آن ها مطرح می باشد. در این مطالعه وقوع آلودگی به تک یاخته های خونی در جمعیت الاغ های استان کردستان با استفاده از روش های مشاهده انگل درگسترش مستقیم و جداسازی مولکولی قطعات DNA ژنوم اختصاصی انگل صورت پذیرفت. در این مطالعه تعداد 233 نمونه خون بصورت تصادفی از الاغ های استان کردستان جمع آوری شد. در بررسی میکروسکوپی گسترش های خونی رنگ آمیزی شده با گیمسا هیچ موردی از تیلریا اکویی و بابزیا کابالی مشاهده نگردید. بررسی مولکولی قطعات DNA ژنوم نمونه های خونی با استفاده از پرایمرهای Tbs-S و Tbs-A نشان داد که علی رغم حضور قطعه 401 و 430 جفت باز مربوط به ژنوم بابزیا و تیلریا بر روی ژل آگارز به عنوان شاهد مثبت، هیچ یک از نمونه های تحت مطالعه آلودگی به تیلریا اکویی و بابزیا کابالی را نشان نداد.
    کلیدواژگان: تیلریا اکویی، بابزیا کابالی، الاغ، استان کردستان
  • محمدتقی احدی، رسول مدنی *، ناصر حقوقی راد، احمدرضا اسماعیلی رستاقی صفحات 99-107
    توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii)، تک یاخته مهم و پاتوژن اجباری درون سلولی است که در میزبانان واسط (مهره داران خونگرم) ایجاد عفونت توکسوپلاسموزیس حاد و مزمن می نماید. توکسوپلاسموز مادرزادی در انسان و گوسفند در دوران بارداری منجر به سقط جنین می شود. به منظور تهیه داروهای شیمیایی و تولید واکسن موثر علیه عفونت توکسوپلاسموز و همچنین تهیه مارکرهای تشخیصی قوی و مناسب برای استفاده در تکنیک های سرولوژیکی، مولکولی، شناسایی پروتئین های تاکی زوئیت های توکسوپلاسما گوندی اهمیت زیادی دارد. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و معرفی پروتئین های آنتی ژنیک و ایمونوژنیک غالب ایمنی توکسوپلاسما گوندیی در گوسفند با استفاده از تکنیک ایمونوپروتئومیکس بود. برای تهیه تاکی زوئیت ها، تعداد 30 سر موش سوری (C57BL/6) ماده بالغ 7-5 هفته به انگل توکسوپلاسما گوندی آلوده شدند. پروتئین های تاکی زوئیت ها با روش سونیکاسیون استخراج گردید. غلظت پروتئین ها به روش بردفورد تعیین شد. از 10 راس گوسفند آلوده به توکسوپلاسما گوندی، سرم حاوی آنتی بادی ضد توکسوپلاسما تهیه گردید. مراحل الکتروفورز دوبعدی 2-DE-SDS-PAGE، وسترن بلاتینگ و ایمنوبلاتینگ اجرا شد. با انطباق دادن تصاویر ژل های 2-DE و ایمنوبلاتینگ، اسپات های مربوط به پروتئین های آنتی ژنیک و ایمنوژنیک غالب ایمنی شناسایی و مورد برش و با روش های مس اسپکترومتری MS/MS و MALDI-TOF/MS مورد آنالیز قرار گرفت و پروتئین های انولاز 2 و پروتئین راپتری 4 (ROP4) شناسایی شد. این دو پروتئین می توانند به عنوان مارکر های تشخیصی در تکنیک های سرولوژیکی مانند الایزا و نیز در تولید واکسن علیه عفونت توکسوپلاسموز مورد استفاده قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، پروتئین راپتری4، انولاز2، آنتی ژن غالب ایمنی، گوسفند، ایمونوپروتئومیکس
  • شیوا جعفرزاده، توحید وحدت پور*، یحیی ابراهیم نژاد صفحات 108-119
    سندرم آسیت به عنوان یک عارضه متابولیکی، عمدتا به دلیل رشد سریع پرنده و اختلالات ثانویه ناشی از تامین ناکافی اکسیژن برای نیازهای متابولیک رشد، با کاهش فشار اسمزی-کلوئیدی خون به جهت اختلال عملکردی کبد باعث تراوش و تجمع پلاسمای خون در حفره بطنی جوجه های گوشتی اتفاق می افتد. در این تحقیق، اثرات مصرف ترازوسین به عنوان یک α بلوکر کاهش دهنده فشار خون بر الکتروکاردیوگرافی، شاخص های قلب و صفات عملکردی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره متراکم القاء کننده آسیت مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 یک روزه در پنچ تیمار، چهار تکرار با 15 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار در قالب یک طرح کاملا تصادفی (CRD) قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1) گروه دریافت کننده جیره متعادل و آب آشامیدنی بدون
    ترازوسین(شاهد)، 2) گروه دریافت کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی بدون ترازوسین، 3) گروه دریافت کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازوسین به مقدار یک mg/L، 4) گروه دریافت کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازو سین به مقدار دو mg/L، 5) گروه دریافت کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازوسین به مقدار چهار mg/L بود. در 42 روزگی صفات عملکردی، وزن و ابعاد قلب و الکتروکاردیوگرام های اندامی ثبت و آنالیز شدند. تغییرات مربوط به جیره و میزان مصرف ترازو سین تاثیر معنی داری بر صفات عملکردی جوجه های گوشتی نداشت. استفاده از جیره متراکم باعث افزایش معنی دار میزان چربی حفره شکمی شد. درصد تلفات ناشی از بروز آسیت با مصرف دو و چهار mg/L ترازوسین در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری نشان داد. فاصله (زمان) RR دراشتقاق های II و aVR تحت تاثیرتغییرات مصرف ترازوسین ونوع جیره غذایی قرار گرفت. مصرف دو mg/L ترازوسین باعث کاهش ارتفاع (ولتاژ) موج T و کاهش زمان RR در اشتقاق II شد. مصرف دو mg/L ترازوسین باعث کاهش وزن قلب، افزایش تعداد ضربانات قلب شد. بنابراین، مصرف ترازوسین در سطح دو mg/L آب آشامیدنی، ضمن ثبات در صفات عملکردی می تواند از بروز عارضه آسیت القاء شده به وسیله جیره متراکم از جنبه مشخصه های الکتروکاردیوگرافیک، شاخص های قلبی و تلفات در جوجه های گوشتی تاحد زیادی پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: ترازوسین، الکتروکاردیوگرافی، قلب، آسیت، جوجه گوشتی
  • محمدحسین بنابازی، همایون فرهنگ فر، الهام بهدانی * صفحات 120-127
    فناوری توالی یابی رونوشت های سلولی ابزار قدرتمندی در جهت تجزیه و تحلیل رونوشت های سلولی، در بسیاری از زمینه های تحقیقاتی می باشد. در سال های اخیر پیاده سازی شبکه جهت بررسی روابط بین ژن ها با استفاده از داده های حاصل از این فناوری به درک بهتر سازوکارهای پیچیده فیزیولوژیکی کمک نموده است. در این مطالعه به ساخت شبکه تنظیم بیان ژن و مطالعه روابط بین ژن های دخیل در تشکیل و رشد بافت ماهیچه اسکلتی به کمک توالی یابی رونوشت ها در بافت ماهیچه ای در حال رشد، پرداخته شده است. این پژوهش با پیاده سازی شبکه تلفیقی بر روی داده های ذکر شده، شش فاکتور رونویسی دخیل در تشکیل و رشد بافت ماهیچه اسکلتی را معرفی کرده است. این شش فاکتور رونویسی عبارتند از KLF4 ،FOXM1 ،FOS ،MYBL2 ،KLF10 و FOSB. نقش این فاکتورهای رونویسی در فرایند هایی مانند تکثیر سلول های بنیادی و تمایز آنها، افزایش طول و امتزاج سلول های ماهیچه ای، تکمیل مرحله تمایز و امتزاج سلول های فیبر ماهیچه و تولید میوفیبر و کمک به حفظ خاصیت خودزایایی در سلول های بنیادی بافت ماهیچه اسکلتی مشخص شده است. هستی شناسی مربوط به این فاکتور های رونویسی و ژن هایی که بیانشان تحت تاثیر این فاکتور های رونویسی تغییر می کند، نشان داد که این ژن ها در مسیرهای تولید هگزوز و نوکلئوتیدها فعال هستند. این ژن ها در تنظیم فعالیت های پایه ای سلول مانند تنظیم بیان ژن و رونویسی نیز دخالت داشتند. از این ژن ها می توان به عنوان نشانگر مرتبط با افزایش تولید گوشت در برنامه های اصلاح نژادی بهره برد.
    کلیدواژگان: فناوری توالی یابی نسل جدید، شبکه تلفیقی، میوژنز
  • جواهر ساکی، آی ناز خدانظری *، سید مهدی حسینی صفحات 128-139
    استفاده از فیلم های خوراکی زیست-کافت از روش هایی می باشد که طی سالیان اخیر مورد توجه فراوان قرار گرفته است. قابلیت تشکیل فیلم و خواص حفاظتی ژلاتین و کیتوزان موجب شده که به عنوان فیلم های ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی مورد استفاده قرار بگیرند. در مطالعه حاضر، تاثیر فیلم (مخلوط و دولایه) تهیه شده از کیتوزان (1 درصد وزنی/ حجمی) و ژلاتین (3 درصد وزنی/ حجمی) به همراه عصاره پوست انار در نگهداری فیله ماهی شوریده بلانگر در دمای 1 ± 4 درجه سانتی گراد یخچال (به مدت 16 روز) مورد بررسی قرار گرفت. 5 تیمار شامل تیمار 1: نمونه شاهد، تیمار2: فیلم مخلوط، تیمار3: فیلم دولایه، تیمار 4: فیلم مخلوط با عصاره پوست انار و تیمار 5: فیلم دو لایه با عصاره پوست انار بسته بندی شدند. آزمون های میکروبی (بار باکتریایی کل و سرمادوست) بیانگر تاثیر ضدمیکروبی فیلم های کیتوزان -ژلاتین با و بدون عصاره پوست انار بود (05/0>p) اما بین خاصیت ضدمیکروبی انواع مخلوط و دولایه تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 کلیدواژگان: Johnius belangerii، دولایه، مخلوط، ماندگاری
  • فاطمه خیاطی، نسرین سخایی، سلماز شیرعلی *، عبدالعلی موحدی نیا، بابک دوست شناس صفحات 140-150
    هدف از مطالعه حاضر، مطالعه ی ریخت بافت شناسی تخمدان میگوی Litopenaeus vannamei در مراحل مختلف چرخه تولید مثلی است. در این راستا تعداد 30 عدد میگوی ماده Litopenaeus vannamei از مرکز تکثیر و پرورش چوئبده واقع در شهرستان آبادان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری در فصل بهار(اردیبهشت ماه 1392) انجام گردید. نمونه ها به آزمایشگاه بافت شناسی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل شده و پس از انجام مراحل آماده سازی بافت، مقاطع بافت شناسی از آن ها تهیه و مورد رنگ آمیزی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که تخمدان میگوی Litopenaeus vannamei از نوع تخمدان ناهمزمان می باشد، چهار مرحله رشدونمو تخمدانی در این میگو قابل تشخیص می باشد. همچنین مراحل رشد و نمو تخمک به پنج مرحله قابل تفکیک بود که به ترتیب مراحل کروماتین نوکلئولوس، پری نوکلئولوس، کورتیکال آلوئولوس، زرده سازی اولیه و زرده سازی نهایی نامیده شدند. مرحله کورتیکال آلوئولوس به ندرت مشاهده شد و به نظر می رسد که در تخمدان میگوی Litopenaeus vannamei انبانک ها به سرعت از مرحله پری نوکلئولوس وارد مرحله اول زرده سازی می شوند. همچنین نشان داده شد که تخمدان ها به چهار مرحله از لحاظ ریخت شناسی قابل تفکیک می باشند.
    کلیدواژگان: لیتوپنئوس وانامی، تخمدان، انبانک، چرخه تولید مثلی
  • سراج بیتا *، مهرزاد مصباح، علی شهریاری، مسعود قربانپور نجف آبادی صفحات 151-160
    با توسعه سریع در صنعت نانوفناوری، درک امنیت نانوذرات سنتزشده و فاکتورهای مرتبط با خطرات آن ها ضروری است. یک حوزه مدیریتی در ارزیابی خطرات احتمالی نانوذرات بر محیط زیست آبزیان، بررسی اثرات آن بر سلامت آبزیان است. در مطالعه حاضر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و سطح پراکسیداسیون لیپیدی ماهی کپور معمولی طی مواجهه با نانوذرات نقره سنتز شده از جلبک سارگاسوم Sargassum angustifolium بررسی شد. بدین منظور پس از تعیین غلظت LC50 نانوذرات نقره در مدت 96 ساعت، ماهیان در 4 تیمار شامل 3 تیمار آزمایشی (1 درصد، 10 درصد و 50 درصد میزان LC50) و یک تیمار شاهد به مدت 14 روز مواجهه مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه برداری از ماهیان در فواصل زمانی 1، 3، 7 و 14 روز پس از آغاز آزمایش بود. در هر بار نمونه برداری بعد از جداسازی و هموژنه کردن بافت کبد، فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، و همچنین غلظت گلوتاتیون، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و مالون دی آلدئید توسط روش های بیوشیمیایی تعیین شد. نتایج نشان داد که فعالیت کاتالاز در بالاترین غلظت نانوذرات نقره به طور چشم گیری کاهش یافت، اما فعالیت گلوتاتیون و سوپراکسید دیسموتاز افزایش داشت. بین میانگین میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در تیمارهای مختلف با تیمار شاهد و همچنین در روزهای مختلف نمونه برداری در هر تیمار، از نظر آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد(05/0 < p). میزان مالون دی آلدئید در بافت کبد فقط در تیمار LC50 10 درصد با تیمار شاهد افزایش معنی داری نشان داد (05/0 > p). نتایج نشان داد که قرارگیری کپور معمولی در معرض LC50 10 درصد نانوذرات نقره اثرات شدیدتری نسبت به سایر غلظت ها بر آنزیم های آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی بافت کبد داشته و سبب بروز استرس اکسیداتیو شده است.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، جلبک سارگاسوم، استرس اکسیداتیو، کپور معمولی
  • محمدرضا بیواره*، حسنا قلی پور کنعانی، بلال صادقی، حجت الله جعفریان صفحات 161-170
    لیزوزیم ها از مهم ترین پروتئین های سیستم ایمنی ذاتی در ماهیان به عنوان یک پپتید ضد باکتریایی بخصوص در برابر باکتری های گرم مثبت شناخته می شوند. با توجه به قابلیت انتقال این آنزیم از مولدین به نسل بعد و همچنین کسب پیشرفت های اخیر درزمینه ژنتیک مولکولی در استفاده از روش های نوین درزمینه آنالیز mRNA با استفاده از روش Real Time PCR جهت اندازه گیری میزان بیان ژن های مختلف، مطالعه حاضر باهدف ارزیابی میزان بیان ژن لیزوزیم نوع-C در بافت های کبد، قدامی کلیه، پانکراس و طحال در ماهیان مولد قره برون (Acipenser persicus) با استفاده از روش مذکور مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه برداری از بافت های موردنظر در زمان تکثیر مصنوعی این گونه، پس از انجام عملیات تخم کشی، اسپرم گیری و کشتار از 16 عدد ماهی مولد (هشت عدد ماهی نر، هشت عدد ماهی ماده) انجام شد. RNA کل استخراج و سنتز cDNA از بافت های تفکیک شده انجام شد. در ادامه بیان mRNA ژن لیزوزیم نوع-C در بافت های مختلف با استفاده از تکنیک real time RT- PCR به وسیله ژن β-actin به عنوان کنترل داخلی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد ژن لیزوزیم نوع-C در تمام بافت های تحت بررسی بیان دارد و حداکثر تعداد نسخه های mRNA این ژن در بافت طحال و کمترین تعداد آن در بافت پانکراس مشاهده شد (01/0 > p). درمجموع، با توجه به نقش عوامل مختلف مانند جنسیت، سن، اندازه، فصل، دمای آب، pH، مسمومیت ها، عفونت ها و درجه عوامل استرس زا در میزان فعالیت و یا سطوح آنزیم لیزوزیم که درنهایت ممکن است باعث فعال شدن مستقیم رونویسی ژن لیزوزیم گردند و اهمیت ماهیان مولد خاویاری می توان بیان نمود که این ژن به خوبی می تواند به عنوان یک ژن مرجع به منظور پیش آگاهی، شناسایی و غربالگری ماهیان مولد بیمار و درمان آن ها و کنترل محیط زیست در این گونه مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، لیزوزیم نوع C، اreal time RT-PCR، ACIPENSER PERSICUS
  • امیرسعید صمیمی*، جلیل آبشناس، همایون بابایی، علی زحمتکش، اوویس جعفری صفحات 171-177
    لیپوپلی ساکارید ساختار مهمی از دیواره خارجی باکتری های گرم منفی است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات کوتاه و بلند مدت آندوتوکسمی القا شده با لیپوپلی ساکارید باکتری اشریشیا کولی O55:B5 بر شاخص های اسپرمی موش های سوری است. از 30 سر موش آزمایشگاهی نر بالغ نژاد سوری NMRI به ظاهر سالم، با وزن متوسط 31-27 گرم و سن حدود دو ماه استفاده شد. موش های سوری به طور تصادفی به دو گروه (در هر گروه 15 سر) شاهد و بیمار تقسیم شدند. در آغاز مطالعه، به گروه شاهد 1/0 میلی لیتر سالین نرمال استریل و به گروه بیمار، 1/0 میلی لیتر لیپوپلی ساکارید با دوز 6750 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی تزریق شد. سه بار نمونه گیری به فاصله زمانی 3، 30 و 60 روز پس از القای آندوتوکسمی صورت گرفت و در هر نمونه گیری، سلول های اسپرم اپیدیدمی پنج سر موش از هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفتند. در گروه بیمار، 3 و 30 روز پس از القای آندوتوکسمی، کاهش معنی داری در تمامی شاخص های اسپرمی نسبت به گروه شاهد مشاهده شد که کمترین میزان این شاخص ها در روز 3 پس از شروع مطالعه بود (001/0 > p). شصت روز پس از القای آندوتوکسمی همچنان شاخص های حرکت کلی و حرکت پیشرونده رو به جلو اسپرم ها اختلاف معنی دار با گروه شاهد داشتند، به نحوی که در گروه بیمار، این دو شاخص همچنان به حالت طبیعی بازنگشته بودند. شرایط آندوتوکسیک، باعث ایجاد اختلال در سلول های اسپرم و روند اسپرم سازی، به خصوص در زمان پس از آن و حتی تا دو ماه یا تقریبا دو دوره اسپرماتوژنز پس از آن می شود.
    کلیدواژگان: آندوتوکسمی، اشریشیا کولی O55:B5، شاخص های اسپرمی، موش سوری
  • |
    • M.M. Ranjbar *, A.R. Yousefi, S. Alamian, M. Ahmadi, S.G. Mirzaei Pages 2-16
      Molecular dynamic (MD) simulation is a knowledge which uses combination of biological sciences, chemistry, and various computer / mathematical methods and algorithms. This technique is applied in advanced design of drugs, vaccines, antibodies, proteins/peptides, and other macro and micro molecules of infectious / non-infectious agents as well as substances. The ever-increasing progress in this field of bioinformatics for the design and manufacture of ultra-advanced biological and pharmaceutical products helps to simulate the in vitro biological phenomena similar to the in vivo conditions. Introducing this science from practical and productive points of view to researchers who are working in universities or medical and veterinary institues can make them more familiar with this progressive field of science, and is effective on improvment researchs and production. On the other hand, the use of this knowlage reduces the excess cost and time of production. This paper, firstly discusses the introduction and division of MD in a general view, and then discusses the basic content and advantages of MD, and finally discusses the methods and programs used therein. The last section of the paper has addressed the use of this new method in immunoinformatic research (design of vaccin, kit, antibody, adjuvant, etc.), chemoinformatics (drug design), and also investigation of infectious diseases..
      Keywords: Molecular dynamics, Immunoinformatics, Chemoinformatics, Infectious diseases
    • K. Mirzaie, M.H. Fallah Mehrabadi * Pages 17-24
      Avian influenza is a highly contagious disease with economic and public health importance, which is the cause of many economic losses in poultry industry worldwide. Influenza viruses naturally infected a large number of wild and domestic birds. Migratory wild birds (ducks, geese, and swans) and shore birds are the main reservoirs of influenza viruses. Influenza viruses are excreted through the respiratory secretions and feces. Highly pathogenic avian influenza viruses can be found in the poultry meat and the eggs. HPAI viruses can be found in meat and eggs one day and three days after inoculation, respectively. In experimental studies, the shedding of HPAI and LPAI viruses in the feces and respiratory secretions begins one or two days after inoculation and continue up to several days, which are different in different bird species. The infectious period of disease in poultry affected with LPAI viruses is longer than the HPAI viruses, and the rate of shedding is higher.Based on the conducted studies on the amount and method of the virus shedding in different birds, there are different opinions about the efficacy of cloacal and tracheal swab specimens for the detection of the LPAI and HPAI viruses. Higher shedding of the virus in the feces than respiratory secretion can be due to the proliferation of the virus in the kidneys and the bursa as a result of general infection. Both types of these specimens should be taken in influenza surveillance programs.
      Keywords: Avian influenza, virus shedding, cloacal, tracheal
    • S. Shafiei Sabet * Pages 25-33
      Nowadays, with the development of industrialization and other human activities, terrestrial and aquatic ecosystems exposed to environmental pollutants. Environmental pollutants include chemical, light and acoustic pollution originated from anthropogenic activities in a variety of temporal and spatial domains and their distributions can have different effects on biological indices of many organisms. One of these biological pollutants, is sound which is generated due to human activities and is thought to contribute many sound-induced changes in aquatic animals. Sound generated as a result of anthropogenic activities is a form of biological contaminants which has received considerable attention of stockholders, marine protected area managers, legislators and industrial and agricultural development organizations. In this review according to the elevation of anthropogenic noise in both content and magnitude, I emphasized to study on the importance of anthropogenic noise effects and acoustic-induced behavioural changes on aquatic animals specially fish species. Based on the results, elevated sound levels, may affect predator prey interactions. In addition to briefly reviewing anthropogenic noise sources, this work represents anthropogenic noise effects on behavioural characteristics of aquatic animals and specially predator prey interactions and compares my recent behavioural experiment results with recently other publications have been published in the literature. At the end after conclusion, I suggested recommendations in order to continue biological studies.
      Keywords: BIOLOGY, predatory behaviour strategies, Aquatic animals, sound pollution
    • S. Hardani, B. Archangi *, H. Zolgharnein, E. Zamani Pages 34-41
      In this research, production of lysozyme and nattokinase enzymes by selected bacteria in chitinous shells culture media of Litopenaeus vannamei and Portunus pelagicus were evaluated. Shrimp specimens were collected from fish market centers in Khorramshahr. Crab sampling was undertaken from intertidal areas of Khuzestan coasts, Persian Gulf. For lysozyme enzyme activity, colorimetric assay with ethylene glycol chitin and lysoplate method with M. luteus as substrate were applied. To evaluate nattokinase production, human blood clot lyses method was used. Results showed that unit of lysozyme activity for P. aeroginosa with lysoplate method was 6.47μg/ml, colorimetric method was 35.2 U/ml and NAG released by enzyme activity was 0.091 mg/ml, respectively. Average unit of nattokinase activity for B. subtilis was also %37.4. Therefore, in addition to successful removal of chitinous wastes from environment and extraction of pure chitin, it is possible to manufacture lysozyme and nattokinase enzymes with selected bacteria. These enzymes can be used in medical and pharmaceutical applications after industrial optimization.
      Keywords: Chitinous waste substrate, Lysozyme, Nattokinase, Litopenaeus vannamei, Portunus pelagicus
    • J. Pish Jang Aghajeri *, G. Rahimi Mianji, H. Hafezian, M. Gholizadeh Pages 42-50
      In this study, allelic polymorphism in candidate genes of Mx and SLC11A1 involved in the immune system in some Iranian Common, West Azarbaijani, Marandi, Mazandarani indigenous and commercial chicken strains examined using PCR-RFLP technique. A total of 300 birds were selected and for detection of mutation in Mx and SLC11A1 genes the PCR products were digested by Hyp81 and SacI restriction enzymes, respectively. For the Mx gene, one fragment with length of 299 bp and two fragments with the length of 200 and 99 bp were identified for the A and G alleles respectively. One fragment with the length of 801 bp for T allele and two fragments with the length of 722 and 79 bp for C allele were identified in SLC11A1 gene. Between different groups of chickens, in the Mx and SLC11A1 genes, the most frequency of susceptible to disease alleles (G and C) were in the indigenous chicken strains and meat commercial chicken strain. In the Mx loci, Shannon's information index was in different groups of chicken from 0.1347 to 0.6641 and in the SLC11A1 loci was from 0.3669 to 0.6769. In the Mx loci, fixation index was positive for indigenous chickens group and in the SLC11A1 loci was negative for different groups of chickens. The results of this study indicate that these genes loci can be used as marker for genetic breeding to reduce the diseases of indigenous and commercial chicken strains.
      Keywords: Mx, SLC11A1 genes, indigenous chicken, PCR-RFLP, Polymorphism
    • Sh. Dashtipour, K. Tadayon *, N. Mosavari, S.K. Bidouki Pages 51-58
      Burkholderia mallei, the causative agent of Glanders, is a host-adapted bacterium that does not survive outside of its mostly soliped hosts. Iran is among those countries that experience annual outbreaks of the disease. Recently, multiple locus variable number of tandem repeat analysis (MLVA) has achieved broad acceptance as the method of choice in genotyping of B. mallei. In order to comparative assessment of diversity indices provided by two tandem repeat loci namely VNTR1217 and VNTR13, five Iranian B. mallei strains were examined by VNTR-PCR. The amplification products were sequenced to guaranty accuracy of sizing and nucleotide structure of unit repeats. A further 29 B. mallei strains were also included in the study. As observed, all the 34 B. mallei strains carried the VNTR13 locus that was characterized by this study while VNTR1217 was missing in the genome of 4 studied strains. A higher Nei's diversity index (Nei' di=0.80) was presented by VNTR13 compared to that of VNTR1217 (Nei's di= 0.74) when MLVA applied on the whole panel of 34 strains. Among the Iranian strains, VNTR13 detected 3 alleles while VNTR1217 found two alleles. Findings of this study back the assumption that if a standard panel of VNTR loci are to be selected for a universal MLVA typing system suitable for B. mallei, all the reported loci from across the world are then expected to assess against a global collection of B. mallei strains. Such extensive investigation is possible only if an international collaboration between OIE-approved Glanders reference laboratories is set.
      Keywords: Burkholderia mallei, VNTR, epidemiology, IRAN
    • A. Karimi, N. Mosavari * Pages 59-65
      Glanders is an infectious disease that is caused by the bacterium Burkholderia mallei. Glanders occurs primarily in equines, but other species, including humans, may become incidental hosts. The allergic test of mallein is a valid and usual test in Iran which is used for the diagnosis of Glanders. The mallein test requires an experienced laboratory person and lasts 48 hours. Therefore in order to quickly diagnose the disease, especially in borders of country, where animals cannot be kept for longtime, new method should be used to identify the disease. To improve identification, in terms of sensitivity and specificity, new methods are needed to identify the disease. The aim of this study is designing of Rose Bengal test (RBT) for diagnosis of Glanders. Sera from 70 naturally infected culture-positive, 3 equines that were sensitized by injecting antigen and 110 healthy equines were tested. Burkholderia mallei strain to produce mallein was cultured in glycerinated nutrient medium. To ensure the presence of the bacterium and determine the identity of the PCR were performed. Antigen for RBT was prepared from Burkholderia mallei and serums were added to Rose bengal antigen. Finally positive and negative serums were analyzed for confirming the accuracy of the test. By performing PCR, the bacteria characteristic band was observed in the range of 250 bp. By examining positive and negative serums using RBT, positive or negative answer was obtained explicitly. By designing and performing this test, it can be consider, this test has been using for Rapid detection of Glanders with features such as, ease of use and can be applicable without specialized equipment and trained personnel.
      Keywords: Glanders, Burkholderia mallei, Rose Bengal, horse
    • M. Rahman Mashhadi *, N. Atyabi, M. Hemmaty, M. Fathi Najafi, M.H. Fallah Mehrabadi Pages 66-71
      Clostridium novyi is the pathogenic agent of the black disease, especially in sheep and rarely in other animals. The α toxin produced by C. novyi type B is major pathogenic agent of the disease. The economic loss of the black disease includes sheep deaths, depreciation of farms, and hygienic carcass-disposal challenges. The most efficient method to control the black disease, as an incurable disease, is vaccination. To this end, bacterin vaccine of Razi Vaccine and Serum Research Institute (RVSRI) are mainly used in Iran. In the current study, the pentavalent clostridial toxoid vaccine, containing C. novyi type B was compared to the black disease bacterin/toxoid vaccine of RVSRI. The study is going to detect immunogenical, biochemical and hematological changes in the blood of New Zealand rabbits before and after two administrations with three-week interval administrations. Two weeks after the last injection, the rabbits were challenged orally by the bacteria. Results showed a more significant immunogenicity of toxoid than bacterin/toxoid vaccines in rabbits. The hematological factors including white blood cells, red blood cells, hemoglobin, MCV (mean Cell Volume), MCH (mean cell hemoglobin), MCHC (mean cell hemoglobin concentration), and platelet showed no significant difference at day 50 (after bacterial challenge) during the immunization period between the case and control groups. The biochemical factors, such as creatinine, glucose, total protein, albumin, BUN (blood urea nitrogen), ALT (alanine aminotransferase), and AST (aspartate aminotransferase), were also measured. Results showed no significant difference between the case and control groups in none of them also (p
      Keywords: Alpha toxin, Clostridium novyi, Toxoid vaccine, Immunization, Bacterin vaccine
    • Z. Boroomand *, R. Zare, D. Gharibi, R. Jafari, M. Gorbanpour, K. Kazemi Pages 72-78
      Suitable hygiene keeps low mortality rates in all quail growth stages. One of the most important causes of death in newborns is bacterial infections. Escherichia coli is one of the most important microbial agents in septicemic Japanese quail chicks. It has a global distribution and is part of the natural flora of the digestive system in human and animals.Phylogenetic study indicated that the great majority of E. coli strains can be classified into one of the four phylo-groups (A, B1, B2, and D). This study was conducted to identify the phylogenic groups of E. coli isolated from septicemic Japanese quail in Ahvaz based on the presence or absence of three genes (chuA, yjaA and TspE4.C2). For this purpose, the DNA of 29 isolates of E. coli was extracted and tree mentioned genes were detected by multiplex polymerase chain reaction (Multiplex PCR). The isolates belonged to four main phylo-groups, including 34.48% isolates to A, 17.27%to B1, 10.35% B2 and 27.58% to D. The highest frequency was observed in the phylogenetic group A.
      Keywords: E. coli, phylo-groups, Japanese Quail, multiplex PCR
    • M. Khordadmehr *, R. Norouzi, V.R. Ranjbar Pages 79-85
      Coccidiosis is recognized as a serious parasitic disease in quail industry recently. But the data on occurrence, clinical signs, species of coccidia and pathological changes in Japanese quail are rare, especially in Iran despite significant improvement of commercial quail breeding in this country in recent decades. Thus, in the present paper was studied natural infection of quail coccidiosis in three commercial rearing farms with 70-80% morbidity and 3-5% mortality rate in Yazd province. For this purpose, fecal sample, oocyst examination and morphological study were performed besides necropsy and histopathology to confirm diagnosis. In the affected birds, clinical signs were including brown diarrhea, weakness, anorexia and pale face. In fecal examination using by morphometric index of oocysts, three species of the genus Eimeria were identified including E. uzura, E. bateri and E. tsunodai. At necropsy, the main gross lesions were edema, congestion and small blood spots in the middle and lower parts of small intestine and upper part of large intestine. At histopathologic examination, endogenous stages of the parasites were observed in the intestine. Also, hyperplasia of the intestinal glands, mild congestion, infiltration of mononuclear cells, and edema was observed. These results presented for the first time in Iran which could be valuable for prevention and treatment of quail coccidiosis. .
      Keywords: Coccidiosis, Pathomorphology, Japanese Quail, Yazd
    • E.S. Mousavi, M. Namavari * Pages 86-92
      T. gondii which produced in Shiraz, Razi Institute for the diagnosis of toxoplasmosis by direct agglutination test in compare with ELISA and molecular test. Blood samples were collected from 184 ewes with a history of abortion in north of Fars province, Iran. Samples were investigated with molecular and serological (consist of ELISA and direct agglutination test) assays for detection of toxoplasmosis. Results showed that the rate of positive sera by use of commercial kit and agglutination test were 21% and 24% respectively. The McNamara analysis showed no significant difference between agglutination and ELISA tests and the results of Kappa analysis showed a very good agreement between of these two serological assays. Nevertheless, all samples were negative by molecular assay. The direct agglutination test was showed to be an appropriate, simple, fast and economical test for toxoplasmosis diagnosis in sheep. In conclusion, the results of present study confirmed despite the attenuation of virulence of Razi variety of Toxoplasma gondii it could be suitable for serological diagnosis of toxoplasmosis.
      Keywords: Toxoplasma gondii, Serological test, Direct agglutination, PCR, Sheep
    • S. Kakekhani *, S. Rahbari, R. Madani, S. Bokaei Pages 93-98
      Blood parasites cause the disease in Equine which the most important of them is Piroplasmosis. Equine piroplasmosis is caused by Theileria equi and Babesia caballi, and it has a global expansion which known as an important threat to them. The present study is aimed at detecting piroplasm infection in Donkeys in Kurdestan province, Iran by molecular and microscopic approaches. In this study 233 blood samples, were randomly collected from Donkeys of Kurdestan province. During microscopic examination of Giemsa-stained blood smears, infection with Theileria equi and Babesia caballi was not observed. The Tbs-S/Tbs-A primer set was used for PCR amplification of Theileria equi and Babesia caballi. However , the result indicated that despite the presence of 401 and 430 bp related to the Theileria equi and Babesia caballi genome on the agarose gel as a positive control, none of them was positive for Theileria equi and Babesia caballi on a agarose gel electrophoresis.
      Keywords: Theileria equi, Babesia cabali, Donkey, Kurdestan province, PCR
    • M.T. Ahady, R. Madani *, N. Hoghooghi-Rad, A.R. Esmaeili Rastaghi Pages 99-107
      Toxoplasma gondii is an important intracellular and obligatory protozoan that causes acute and chronic toxoplasmosis in warm-blooded hosts including sheep and humans. This infection can lead to stillbirth among pregnant women and ewes. Identification and detection of Toxoplasma gondii tachyzoites proteins especially antigenic and immunogenic proteins is crucial and essential for producing efficacious and potent drugs and vaccines against toxoplasmosis, and also for introducing efficient diagnostic markers. The aim of this study was to identify the antigenic and immunodominant immunogenic proteins of Toxoplasma gondii in sheep using immunoproteomic techniques.Thirty C57BL/6 mice (male, 5-7 weekly) were selected for providing Toxoplasma gondii tachyzoites. Proteins of tachyzoites were collected using sonication method and the concentration of the proteins was determined by Bradford method. On the other hand, ovine serum containing anti-Toxoplasma gondii antibodies was collected from 10 infected sheep. Then 2-DE-SDS-PAGE electrophoresis, western blotting and immune blotting techniques were carried out. Finally, it was specified and distinguished the spots which belonged to immunogenic and antigenic proteins on the gels, and the proteins were identified by mass spectrometry (MS/MS, MALDI-TOF/MS). The identified two proteins were enolase 2 and rhoptry protein 4 (ROP4).These immunodominant immunogenic and antigenic proteins have potential of being used as markers in serological diagnostic techniques and they may candidate vaccine against Toxoplasma gondii infection.
      Keywords: Toxoplasma gondii, Rhoptry protein4, Enolase2, Immunodominant Antigens, Immunoproteomics, Sheep
    • Sh. Jafarzadeh, T. Vahdatpour *, Y. Ebrahimnezhad Pages 108-119
      The ascites syndrome as a metabolic complication, outbreak due to lack of oxygen supply sufficient to meet the metabolic needs of rapid growth with exudation fluids from the blood and accumulates in the abdominal of broiler chickens. To evaluate the effects of terazosin alpha blocker as a blood pressure reducer on electrocardiography, cardiac indexes and performance values of the present experiment was conducted in broiler chickens at risk of ascites. A total of 300 broilers (Ross 308) one day with five treatments, four replications and 15 broilers in each replicate in a completely randomized design (CRD) was used. The treatments were: 1. The group received the basal diet and drinking water without terazosin (control), 2. The group receive dense ration and drinking water without terazosin, 3. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (1 mg/L), 4. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (2 mg/L), 5. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (4 mg/L). At the 42th day of experiment, performance characteristics, heart weight, cardiac dimensions and limb leads electrocardiogram, were calculated and recorded. The Changes in diets and the terazosin intake were not significant effect on broiler performance traits during breeding period. Consumption of the dense diet significantly increased the amount of abdominal fat. RR interval in the leads II and aVR were affected by the changes taking terazosinlevels and diets. The level of 2 mg/L terazosin reduced both the height (voltage) of the T wave and RR interval (duration) in leads II. Consumption of 2 mg/L terazosin reduce the weight of the heart, increasing of the heart rate and prevent the effects of dense diet involves reducing the voltage of the T wave and shortening of the RR interval in leads II. Therefore, the use of terazosin at the level of 2 mg/L of water intake,while maintain stabilityof the functional traits,can prevent from early signs of dense diet consumption and ascites incidence in broiler.
      Keywords: Terazosin, Electrocardiography, Cardiac, Ascites, Broiler Chicken
    • M.H. Banabazi, H. Farhangfar, E. Behdani * Pages 120-127
      RNA-Sequencing technique is a powerful tool for analysis of cellular transcriptome in many research areas. In recent years, network constructing on data resulted from this technique and gene relationships have been investigated for better understanding the complex physiological mechanisms. In this study, construction of gene regulatory network and surveying gene relationships which involve in skeletal muscle synthesis were discussed by growing muscle tissue’s RNA-Seq data. This research introduced six transcription factors which were involved in formation and growth of skeletal muscle tissue by fitting an integrated network. These transcription factors included KLF4, FOXM1, FOS, MYBL2, KLF10 and FOSB. Their biological roles have been identified in proliferation and differentiation of stem cells, elongation and fusion of muscle cells, myofibril generation and self-renewal of satellite cells. Ontology of these transcription factors and their regulated genes showed that theyare involved in hexose pathway and nucleotides production. Theyare also involved in regulation of basic cell activities such as gene expression and transcription. These genes may be used as molecular markersfor improvement of meat production in breeding programs.
      Keywords: RNA-Sequencing, integrated networking, myogenesis
    • J. Saki, Khodanazary A. *, S.M. Hosseini Pages 128-139
      Interest in biodegradable films has been intensified in recent years. Chitosan and gelatin are biopolymers with preservative effects film forming ability to form antimicrobial and antioxidant films. In the current study, the effect of chitosan (1% w/v) and gelatin (3% w/v) film (composite and bilayer) incorporated with pomegranate peel extract was investigated on the storage of Belanger's croaker fillet in refrigerator (4±1°C) for 16 days. 5 treatment were packed including 1: control sample, 2: composite film, 3: bi-layer film, 4: composite film with pomegranate peel extract, 5: bi-layer film with pomegranate peel extract. Bacterial experiments (total count and pscychrotrophic bacteria) showed the anti bacacterial effect of chitosan-gelatin coating and film with or without pomegranate peel extract (p0.05). The count of Enterobacteriaceae bacteria of chitosan-gelatin film with pomegranate peel extract was lower than other samples. Lipid oxidation value experiments (thiobarbituric acid and free fatty acid values) showed lower oxidation value in film wrapped fillets in comparison with control sample. Thus, chitosan-gelatin as edible film (composite and bilayer) would enhance shelf life of Johnius belangerii fillet during refrigerated (4 ± 1°C) storage. The best of packaging method was the using of chitosan-gelatin film with pomegranate peel extract.
      Keywords: Johnius belangerii, Bi-layer, Composite, SHELF LIFE
    • F. Khayati, N. Sakhaee, S. Shirali *, A. Movahedinia, B. Doust Shenas Pages 140-150
      The purpose of the current study is the histomorphologic survey of Litopenaeus vannamei shrimps ovarian development is different stages of the reproductive cycle.30 female L. vannamei shrimps from ChoebdehsCultivation and Breeding Center in Abadan city were examined. Sampling was done in the spring (May 2013). The samples were transfered to the histology lab of Khorramshahr University of Marine Science and Technology. After tissue passage, tissue sections were made from them and were stained. The results of this investigation showed that the L. vannamei shrimps have asynchronous ovary, also four stages of ovarian development can be identified in this species of shrimp. In addition, stages of follicular development were divided into five stages including chromatin nucleolus, peri nucleolus, cortical alveolus, primary vitellogenesis and final vitellogenesis. Cortical alveolus stage was rarely observed. It seems that in ovary of Litopenaeus vannamei, peri nucleolus follicles quickly entered to first stage of vitellogenesis. It was also shown that ovaries can be divided into four phases morphologically.
      Keywords: Litopenaeus vannameishrimps, ovary, follicle, reproductive cycle
    • S. Bita *, M. Mesbah, A. Shahryari, M. Ghorbanpour Najafabadi Pages 151-160
      In this study the activity of antioxidant enzymes and lipid peroxidation in common carp during exposure to silver nanoparticles synthesized using Sargassum angustifolium were investigated. In order to this purpose, after determining the LC50 of silver nanoparticles during 96 h in common carp, fish were exposed to silver nanoparticles concentrations of %0LC50 (control), %1LC50, %10LC50 and 50%LC50 for 14 days. Fish were sampled at 1, 3, 7 and 14 days after exposure. At each sampling liver tissue were isolated and homogenized and then, the activity of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione (GSH), total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) were determined by biochemical methods. The results showed that levels of catalase activity in exposure to high concentrations of silver nanoparticles significantly decreased, but the activity of glutathione and superoxide dismutase increased. According to the The two-way ANOVA and Tukey test, there were no statistically significant differences between the average level of total antioxidant capacity both in liver and gill tissue of different treatments to control and also different days of sampling in each treatment (p>0.05). Malondialdehyde in liver tissue showed a significant increase in 10% LC50 treatment compare with control group (p
      Keywords: Silver nanoparticles, Sargassum seaweed, Oxidative stress, COMMON CARP
    • M.R. Bivareh *, H. Gholipour Kannani, B. Sadeghi, H. Jafaryan Pages 161-170
      Lysozymes are important proteins of the innate immune system for the defense against bacterial infection, especially gram-positive bacteria in fishes. According to the ability to transfer this gene from breeders to the next generation, as well as recent advantage-ground in molecular genetics on applying novel methods in the field of mRNA analysis using real time RT-PCR to measure the expression of the different genes, the present study was conducted to evaluate the expression of the C- type lysozyme gene in tissues of liver, head of kidney, pancreas and spleen in breeding of Acipenser persicus. For this purpose, tissue sampling was done after artificial breeding from 16 fish (8 males and 8 females). The tissues were transported to the laboratory in liquid nitrogen. Total RNA was isolated and cDNA synthesis was performed from resected tissues. The mRNA expression of the C-type Lysozyme gene in different tissues were detected by real time quantitative PCR with β-actin gene as an internal control. Expression of the c-type lysozyme gene was detected in all tested tissues. The maximum copy numbers of the mRNA expression of the C-type Lysozyme gene were detected in spleen tissue and the lowest expression of this enzyme was determined in the pancreas tissue (p
      Keywords: Gene expression, Lysozyme-C, real time RT-PCR, ACIPENSER PERSICUS
    • A.S. Samimi *, J. Abshenas, H. Babaei, A. Zahmatkesh, O. Jafari Pages 171-177
      Lipopolysaccharide (LPS) is part of the outer cell wall structure of gram-negative bacteria. The aim of this study was to investigate the short and long-term effects of LPS-induced endotoxemia from Escherichia coli O55:B5 on mice sperm indices. Thirty apparently healthy and sexually mature male NMRI mice aged 2 months and weighing averagely 27-31 gr were used in this study. Mices divided in to two groups of 15 mices; the control group and experimental group were received 0.1 steril normal sailin and 6750 µg kg-1 BW LPS by IP injection, respectively. Epididimal sperm sample were obtained from both testes of five cases in each group at 3, 30 and 60 day after induced endotoxemia. In experiment group, all sperm indices at 3rd and 30th day were significantly decreased in comparsion with the control group and the maximum reduction was seen after three day from induced endotoxemia (P
      Keywords: Endotoxemia, Escherichia coli O55:B5, Sperm indices, Mice