فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1392)

نشریه معرفت ادیان
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1392)

  • 144 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سعیده اقارب پرست*، اعظم پرچم صفحه 7
    اندیشه معاد در آیین یهود دارای تعابیر متعددی است. برخی از این تعابیر، برخاسته از اندیشه حلول گرایی و برتری قوم یهود است که ثواب به قوم برتر و عقاب به اقوام ستمگر مربوط است. دسته دیگری، بدون در نظر گرفتن مسئله قومیت، پاداش و عقاب را فردی می دانند. آنچه مسلم است، عقاید مختلف پیرامون معاد، دین یهود را با سوالاتی مواجه کرده است؛ اینکه چگونه فرد یهودی با وجود مسئله برگزیدگی و قومیت برتر، به دلیل ظلم ها و خطاهایش عذاب می شود؟ اگر عذاب مربوط به اقوام ستمگر نسبت به یهود باشد، ضمانت اجرایی شریعت و احکام الهی که در عهد قدیم مطرح شده، مورد سوال قرار می گیرد.
    این پژوهش به طرح دیدگاه های متفاوت یهود، پیرامون معاد و بررسی آن در آموزه های قرآن می پردازد. حاصل آنکه، اندیشه قوم گرایی یهود در مسئله معاد و سردرگمی در عمل به آموزه های دینی، ازجمله زهد و تقوا، ساختار بنیادی احکام اجتماعی، نظیر قصاص را در این دین دچار ابهام می کند؛ زیرا از نظر یهودیان، تنها قوم یهود، رستگاری را برای افراد رقم می زنند. درحالی که بر اساس تعالیم قرآن، «هر کس در گرو اعمال و دستاوردهای خویش است» (مدثر: 38).
    کلیدواژگان: معاد، قرآن، یهود، آخرالزمان، ثواب و عقاب، حلول گرایی، رستاخیز
  • حسین نقوی* صفحه 27
    آموزه الوهیت حضرت عیسی علیه السلام و آموزه تثلیث در مسیحیت، موضوعی بسیار مهم هستند. البته این آموزه ها، از جهات گوناگون قابل نقد می باشند: از لحاظ عقلی، تاریخی، از دید عهد جدید و نیز از منظر قرآن کریم. نکته مهم در این میان، این است که تثلیث مشهور میان مسیحیان، متشکل از پدر، پسر و روح القدس است، ولی قرآن در رد الوهیت حضرت عیسی و مادرش حضرت مریم، آیات بسیاری را مطرح کرده است. این امر موجب شده است که برخی از مسیحیان گمان کنند که قرآن، تثلیث مسیحیان را درست درک نکرده و آن را متشکل از پدر، پسر و مادر (حضرت مریم) تلقی کرده است. این مقاله بر آن است تا به این تصور اشتباه برخی مسیحیان پاسخی درخور بدهد، هرچند از سوی برخی نویسندگان مسلمان، پاسخ های خوبی به آن داده شده است، ولی به نظر می رسد این پاسخ ها، کامل و جامع نیستند. پاسخ صحیح این است که قرآن هم تثلیث روح القدسی و هم تثلیث مریمی را رد کرده است؛ قرآن کاملا آگاهانه و هوشمندانه عمل کرده و از تاریخ مسیحیت و باور مسیحیان کاملا آگاه بوده است.
    کلیدواژگان: مسیحیت، الوهیت، تثلیث، اقانیم، توحید و آیات قرآن
  • زهره عبدخدایی* صفحه 43
    کارل رانر، فیلسوف و الهیدان کاتولیک، با بیان روح در جهان، که ریشه در انسان شناسی استعلایی روح دارد، بحث جاودانگی روح پس از مرگ را مطرح می کند. وی با نقد دیدگاه افلاطون، قائل به بقای ارواح پس از مرگ در همین دنیا بوده و جهان را به سان پیکری برای ارواح دانسته، معتقد است: برزخ ارواح و پاک سازی آنها در همین دنیا صورت می گیرد. دیگر فیلسوف و الهیدان پروتستان، یورگن مولتمان، با ابزار الهیات امید، نظریه جاودانگی روح افلاطون را تکامل بخشیده و فرجام دنیا را امید به رستگاری همه انسان ها می داند. او گرچه امکان منطقی وجود جهنم را منکر نمی شود، اما خواست خدا بر سوزاندن و بقای در عذاب بندگان را منافی عشق خدا به بندگان می داند. این مقاله، درصدد است تا با بررسی و تحلیل نظرات این دو فیلسوف با دو رویکرد متفاوت، اما با یک الهیات و همچنین با تامل در انتقاداتی که از سوی هم کیشان آنان وارد گردیده، ریشه اظهارت اخیر کلیسا مبنی بر نمادین بودن بهشت و جهنم را دریابد.
    کلیدواژگان: جاودانگی روح، حیات پس از مرگ، کارل رانر، یورگن مولتمان
  • بهروز افشار* صفحه 69
    مسئله گناه اولیه پس از پولس رسول، نخستین بار به وسیله قدیس آگوستین مورد بحث و بررسی کلامی قرار گرفت. به نظر او، انسان به دلیل گناه اولیه آدم و حوا گناهکار است و تنها لطف و عنایت الهی است که انسان را به سوی خیر هدایت می کند. این مقاله با روش نظری و مطالعه تورات و انجیل درصدد تبیین دقیق این نظریه و بررسی آن با توجه به دیدگاه های برخی متکلمان و فیلسوفان است. این تحقیق نشان می دهد با اینکه در عهد قدیم و جدید، اثری از تعلیم آموزه گناه نخستین وجود ندارد، با این حال امروزه، بسیاری از فرقه های مسیحی در خصوص فراگیر بودن گناه آدم اتفاق نظر دارند. از نگاه آنان، نه تنها پیامبران الهی در گناه اصلی شریک هستند، بلکه تمامی کودکان نیز از بدو تولد گناهکار به دنیا می آیند. پولس رسول و دیگران از نظریه پردازان آن هستند. درحالی که علامه طباطبائی و دیگران از منتقدان جدی این آموزه می باشند.
    کلیدواژگان: گناه نخستین، کتاب مقدس، قرآن کریم، مسیحیت
  • جواد باغبانی آرانی* صفحه 79
    مسیحیت از جمله کلیسای پروتستان، در طول حیات خویش با چالش های مختلفی روبه رو شده است. یکی از این چالش ها، پیدایش الهیات لیبرال بود. نهضت اصلاح دینی، که در قرن شانزدهم به قصد بازاندیشی در باورهای مسیحیت پدید آمد، در برابر این چالش چه واکنشی از خود نشان داد؟ اینکه نهضتی بخواهد به باورهای دینی موجود نگاه تازه ای بیندازد، موهم این است که گویا قصد دارد به برخی اصول بی توجهی کند، یا از آنها دست بردارد. درحالی که کلیسای پروتستان با اصرار بر باورهای پذیرفته شده در کلیسای اولیه مانند تثلیث، تجسد و فدا، نشان داد که در برابر این چالش ها مقاومت کرده و از این باب تحول چندانی را نپذیرفته است.
    کلیدواژگان: کلیسای پروتستان، بنیادگرا، لیبرال، رنسانس، روشنگری
  • محمدرسول ایمانی* صفحه 93
    هر آموزه دینی در بستری که در آن به وجود می آید، مراحلی را پشت سرگذاشته، گاهی از شکل مفهومی بسیط، به سمت تعالیم پیچیده فلسفی سیر می کند. در سنت هندویی نیز آموزه «اوتاره» از کهن ترین منابع آن یعنی وداها سیر خود را شروع کرده و در نهایت، در پورانه های بزرگ، به شکل نهایی و تکامل یافته خود رسیده و به عنوان نظریه ای در باب نحوه ظهور خداوند، در خدمت نظام خداشناسی هندویی و جهت دهی به چندگانه پرستی موجود در این آیین قرار گرفته است. در این نوشتار، با عنایت به مفهوم ابتدایی این آموزه و نیز بررسی خاستگاه آن، صورت تکامل یافته آن در ویشنو پورانه و بهاگوته پورانه بررسی شده است. مرور فقرات این پورانه ها نشان می دهد که این آموزه در این متون، علاوه بر اینکه بر تجسدهای چندگانه ویشنو اطلاق شده، در شکل تکامل یافته خود، به ظهور برهمن در چهره خدایان متکثر اصلی و فرعی و نیز فیضان انرژی الهی بر تمامی موجودات عالم نیز تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: اوتاره، پورانه ها، انرژی الهی، اسطوره، روند تکامل اوتاره
  • جواد وفایی مغانی*، محمدعلی شمالی صفحه 111
    تقریب ادیان، ازجمله مسائلی است که برخی عالمان دین در طول تاریخ برای تحقق آن تلاش بسیار نموده اند. در ورای فعالیت های تقریبی، مبانی معرفتی مختلفی وجود دارد که با توجه به آن، تجلیات متفاوتی در حوزه عمل آشکار خواهد شد. شفاف سازی و تاکید بر مبانی صحیح تقریب، می تواند زمینه ساز ارتقا و گسترش فضای تقریبی میان پیروان ادیان الهی گردد. یکی از پرچم داران این عرصه، امام موسی صدر می باشد. این پژوهش تلاش دارد با واکاوی سخنان و آثار ایشان، مبانی معرفتی وی را در سه حوزه هستی شناسی، دین شناسی و انسان شناسی بازشناسایی نماید. هم گرایی تمام هستی، نگاه متعالی به حقیقت دین و توجه به کرامت انسان، ازجمله مبانی معرفتی امام موسی صدر در این سه حوزه به شمار می رود.
    کلیدواژگان: امام موسی صدر، تقریب، تقریب ادیان، مبانی معرفتی تقریب، تقریب مسلمانان و مسیحیان، تقریب اسلام و مسیحیت
  • مخلص المقالات
    صفحه 129
|
  • Fatima Saeedeh Aghareb Parast*, Azam Parcham Page 7
    Different interpretations are given by Judaism about the Resurrection. Some of these interpretations originate from the idea of incarnationism and superiority of the Jewish, which is based on the notion that reward is given to the superior people, and punishment to the oppressive. Some other consider reward and punishment, to be related to the individual and ignore the national aspect. It is certain that the different beliefs about the Resurrection have made Judaism face some questions like: how can a Jewish person, along with the proposition of being chosen and superior nationality, be punished for his/her offences and wrong doings? If the nations that do injustice to the Jewish to be punished, then the executive sanction of divine law and religious injunctions which the Old Testament uphold will be questioned. This research sheds light on the different Jewish viewpoints about the Resurrection and expounds this point in the light of Qur’anic doctrines. The conclusion is that the Jews, nationalistic attitude towards the resurrection and their uncertainty in acting according to religious teachings, including continence and piety, leads to the ambiguity of the idea of the fundamental structure of social rules in this religion including the law of retaliation; for, as according to the Jews, only Judaism is capable of achieving salvation for people; but according to Qur’anic teachings:»Every soul is a pledge for its own deeds. «
    Keywords: resurrection, the Quran, the Jews, end of the Age, reward, punishment, incarnationism, resurrection
  • Hussein Naghavi* Page 27
    The doctrines of Jesus Christ's divinity and the Trinity in Christianity are very important issues. They are subject to rational and historical criticism which can be directed to them by, the New Testament and the Holy Qur’an, as well and in many different aspects. The point which is worth considering here is that the famous type of Trinity among the Christians concern the union of the Father, the Son and the Holy Spirit. In the Holy Qur’an, however, there are many verses which deny the claim of the divinity of Jesus Christ and his mother her holiness Mary. This has led some Christians to assume that the Qur’an has misunderstood the Christian's conception of the Trinity and considered it as consisting of the Father, the Son and the Mother (her holiness Mary). This paper seeks to clear up this misconception which of some Christians have. Although some Muslim writers have already attempted to correct this misconception, their works do not seem to be thorough and comprehensive. The Qur’an rejects both the Mary Trinity and the Holy Spirit Trinity; it acts wisely and knowingly, and is completely aware of the history of Christianity and the Christian's beliefs.
    Keywords: Christianity, divinity, trinity, hypostases, monotheism, the Quranic verses
  • Zohreh Abdekhodaie* Page 43
    Karh Rahner, a Catholic philosopher and theologian, addressing the idea of the spirit in this world, which has roots in the transcendental anthropology of spirit, discusses the question of eternity of spirit in afterlife term. Criticizing Plato's view, he believes that spirits in this world do not perish after death and thinks that this world is like a body for spirits. He believes that the intermediary world of spirits and the catharsis occurs in this world. Jürgen Moltmann, a protestant philosopher and theologian, has developed Plato's theory of eternity of spirits making use of aspiration theology. He believes that there is hope in this world for the salvation of all human beings. Although he does not reject the logical notion of the existence of hell, he considers God's will for chastising His servants is against God's love for His servants. Expounding the views of these two philosophers on the basis of two different approaches and one theology, this paper seeks to find out the roots of church allegations about the symbolic nature of heaven and hell through a study of the critics mentioned by their co-religionists.
    Keywords: eternity of spirits, afterlife term, Karh Rahner, Jürgen Moltmann
  • Behrooz Afshar* Page 69
    After saint Paul, Saint Agustin investigated the question of original sin for the first time. In his view, due to the fact that the original sin was committed by Adam and Eve, man is considered sinful and it is only through kindness God's and divine favor that he is guided towards good. This paper, seeks to address this question theoretically and carefully by referring to the Gospel and Torah, taking in to consideration the standpoints of some theologians and philosophers. This paper concluded that although, there is no trace of original sin in the Old and New Testament, many Christian sects agree upon the universality of Adam's sin today. According to them and to Poles and the others, not only all divine prophets share the original sin, but also every child is born sinner. Allamah Tabatabai and others criticize this theory.
    Keywords: original sin, the Holy Bible, the Holy Quran, Christianity
  • Javad Baghbani* Page 79
    During its history, Christianity, including Protestants, has encountered different challenges. One of these challenges is the emergence of liberal theology. What reaction did the religious reformation movement, which came to existence in the sixteenth century with the aim of reviewing Christian beliefs, have against the mentioned challenge? That a movement wants to reconsider religious believes with new perspectives implies that it will ignore or reject some principles; while, the Protestant church shows, through its adherence to the primary beliefs of the church such as the Trinity, Incarnation and Sacrifice, that it has resisted the above-mentioned challenges, and therefore has not undergone many changes.
    Keywords: Protestant church, fundamentalist, liberal, the Renaissance, illumination
  • Mohammad Rasool Imani* Page 93
    Any religious teaching passes different stages before it develops. It sometimes begins as a simple concept and then develop into complex philosophical teachings. The same is true of Hindu tradition; for example the teaching of "avatar" first came from its most ancient sources, i.e. Vedas and then developed to reach its final form as great Puranas and became a theory about how God manifests Himself which serves the system of Hindu theology and directs the existing polytheism in this religion. Considering the initial concept of this teaching and reviewing its origin, the present paper studies its final form in Vishnu Purana and Bhagavata Purana. A review of some of the instances of these Puranas shows that the teaching in these texts not only refers to several incarnations of Vishnu but is also interpreted, in its final form, as a manifestation of the emergence of Brahman in the countenance of the multiple main and secondary gods and emanation of divine energy to all the creatures in the universe.
    Keywords: avatar, origin, teaching, myth, the process of avatar development
  • Javad Vafaee Moghani*, Mohammad Ali Shomali Page 111
    Approximation of religions is one the issues which some scholars of religion have tried to actualize over the history. There are different epistemic foundations behind these approximating activities, which taken into consideration, will result in different manifestations in practice. Transparency and emphasis on correct foundations of approximation can provide the ground for the promotion and development of approximating atmosphere among the followers of divine religions. Imam Musa Sadr is one of pioneers in this field. Reanalyzing his words and works, the present paper tries to recognize his epistemic foundations in the three domains of ontology, theology and anthropology, among which are convergence of all existence, transcendent look at the reality of religion and attention to man's dignity.
    Keywords: Imam Musa Sadr, approximation, approximation of religions, epistemic foundations of approximation, approximation of Muslims, Christians, approximation of Islam, Christianity