فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1393)

نشریه معرفت ادیان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1393)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا سلیمانی، اصغر منتظرالقائم صفحه 7
    موضوع تمدن سازی و پیشرفت در حکومت های دینی، همواره از موضوعات مهم و چالش برانگیز در حوزه فرهنگ و تمدن بوده است. بی شک، بررسی مصداق های تاریخی این مقوله، کمک زیادی به روشن شدن مسئله و شفافیت نظریه پردازی ها می کند. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی و شناخت شاخصه های پیشرفت و تمدن سازی در حکومت حضرت یوسف† و ارائه الگویی در این زمینه پرداخته است. ویژگی های حکومتی یوسف† همچون مکین، امین، حفیظ و علیم، بر چهار راهبرد اصلی در اقتصاد تاکید دارد که عبارتند از: اختیار کافی در حوزه عمل، امنیت روانی برای امنیت اقتصادی، ضرورت پژوهش مستمر برای حفظ توازن اقتصادی جامعه و شناخت از چالش های پیش رو. برنامه ریزی چهارده ساله حضرت یوسف برای عدالت اقتصادی و مبارزه با قحطی و فساد اقتصادی به خوبی این اصل را تایید می کند که اجرای عدالت اجتماعی در جامعه نیازمند برنامه ریزی بلندمدت و دقیق است. بر این اساس، حکومت یوسف† را می توان نمونه ای از یک حکومت الهی موفق دانست و آن حضرت را الگوی کارگزار حکومت دینی و عامل به اخلاق اقتصادی به شمار آورد.
    کلیدواژگان: حضرت یوسف (ع)، حکومت دینی، تمدن سازی، سیاست، اقتصاد
  • مریم امینی صفحه 23
    کتاب ایوب، ازجمله کتب حکمت در عهد قدیم است. این کتاب، به عنوان یکی از شاهکارهای ادبی جهان، به برخی از مهم ترین چالش های فکری یعنی مسئله رنج و معنای زندگی می پردازد. به گونه ای که آن را اساسا کتابی در باب تئودیسه یا عدل الهی دانسته اند. اما به نظر می رسد، واجد مولفه ها و عناصری برای رویکردی الهیاتی باشد. در بازخوانی این کتاب، به راحتی می توان نمونه هایی از مناقشات کلامی جریان های مختلف فکری در دنیای اسلام همچون اشاعره، معتزله و شیعه را هم یافت. بحث رنج و آلام بشری به طور مستقل جایگاه مهمی در کلام اسلامی ندارد، بلکه در عمده گرایش ها، تحت الشعاع مبحث «تکلیف» قرار گرفته است. هدف از تحلیل محتوای این کتاب و استفاده از روش مطالعه نقد تاریخی و هرمنوتیک، صرفا بازخوانی برای بازیابی برخی از مهم ترین آموزه های دیرپای ادیان وحیانی است. این امر با توجه به تغییرات انسان شناختی عصر حاضر و نیازهای حاصله از جابه جا شدن پارادایم های آن می تواند به بازسازی اضلاعی برای الهیات جدید یاری رساند.
    کلیدواژگان: تئودیسه، عدل الهی، قدرت الهی، ملکوت الهی، پاداش و جزا، حکمت
  • علیرضا حیدری، محمدرضا ضمیری، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 35
    بسیاری از خاورشناسان با نگاه برون دینی به قرآن کریم و آموزه های آن، بر پیش فرض «غیر وحیانی و غیر الهی بودن قرآن» تاکید کرد و بسیاری از تحقیقات خود را بر یافتن مصدر قرآن و قصص آن متمرکز کرده اند. ایشان قرآن را کتابی بشری تصور کرده، آن را متاثر از سایر کتب آسمانی، به ویژه تورات و انجیل دانسته و قصص آن را برگرفته از کتب مقدس پیشین می دانند. ازجمله دلایل آنان، شباهت قصه های عهدین با قصه های قرآن کریم است. از آنجاکه پاسخ منطقی و مستدل به این شبهات، وحیانی بودن قرآن کریم را به اثبات می رساند، این مقاله برآن است با استناد به شواهد درون دینی محتوای گزاره های تاریخی قرآن و عهدین و تمایز جلوه های هنری در قصه های قرآن با عهدین، و دلایل معتبر برون دینی یافته های باستان شناسان در تایید محتوای قصص قرآن و انکار برخی عبارات عهدین، انگاره اقتباس قصه های قرآن از عهدین را مردود اعلام کند.
    کلیدواژگان: قرآن، قصه، خاورشناسان، تورات، انجیل
  • خاستگاه و امکان محبت به دشمن؛ بررسی و نقد نظریه آگوستین
    رضا قزی، سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 57
    شواهد تاریخی مبنی بر توجیه فقرات ناظر به محبت اناجیل از یک سو، و جنگ های عادلانه از سوی دیگر، جایگاه نظریه محبت به دشمن در میان مسیحیان را در معرض تردید جدی قرار داده است. وجود چنین عقیده ای در ادیان و فرهنگ های کهن، در میان یهودیان و یونانیان، ازجمله مباحثه بین سقراط و اتوفرون در کتاب «محاوره اوتوفرون» افلاطون، نشان از اهمیت آن به مثابه رام کننده دل هاست. این مقاله به بررسی نظریه محبت به دشمن آگوستین می پردازد که بر این اصل استوار است که خداوند با فرمان به محبت، از ما می طلبد که نگرش باطنی صائب انتخاب و روحی مهرورز داشته باشیم. ازاین رو، این آموزه به تدریج تبلوری مبالغه آمیز پیرامون شخصیت و شریعت مسیح† یافته است. این مقاله به روش تحلیلی انتقادی، به بررسی دیدگاه خاستگاه و امکان نظریه آگوستین در باب محبت به دشمن و نقد و بررسی می پردازد.
    کلیدواژگان: آگوستین، فرمان الهی، امکان، محبت، خشونت، دشمن
  • ریحانه غلامیان، لیلا هوشنگی صفحه 75
    مناقشات تمثال شکنی، در سده هشتم میلادی میان کلیسای کاتولیک رم و کلیسای قسطنطنیه، موجب ایجاد شکاف میان آنها شد. کلیسای ارتدوکس به صورت رسمی در قرن یازدهم میلادی، اعلام جدایی کرد که شمایل نگاری از مشخصه های آن است. این مقاله با بررسی ارتباط مبانی نظری شمایل نگاری با کتاب مقدس، چگونگی پیوستگی آن دو را تبیین می کند.
    بنابر الهیات ارتدوکس، بسیاری از آموزه های مسیحی موجود در کتاب مقدس به نحوی در شمایل ها تجلی یافته است. ازاین رو، شمایل نگاری را به نوعی «تفسیر بصری» کتاب مقدس دانسته اند. در مقابل، کتاب مقدس را به منزله «شمایل مکتوب» مسیح انگاشته، در نتیجه، احترام برابری را برای شمایل و کتاب مقدس قائل شده اند. علاوه بر مسائل الهیاتی، به جنبه های هنری شمایل ها در مقام هنر دینی یا هنر مقدس نیز توجه شده است. وجوه زیبایی شناختی شمایل ها، با استناد به تصویرسازی های موجود در کتاب مقدس، تصاویر روایی و غیرروایی ازجمله تصویر خداوند، عیسی مسیح و انسان و نشانه شناسی برخی از شمایل ها طرح شده است. این شمایل ها در مقام نمادهایی از متون مکتوب و سنت شفاهی اند و صرفا کاربردی تزئینی ندارند.
    کلیدواژگان: شمایل، شمایل نگاری، کتاب مقدس، عیسی مسیح، الهیات ارتدوکس، نمادها، نشانه ها
  • سید محمد روحانی، محمد مهدی علیمردی صفحه 97
    این مقاله به بررسی اجمالی زندگی ستهیه سای بابا و مهم ترین آموزه های او، تبیین و شباهت ها و تفاوت های آن با ادیان و مکاتب معنوی هند، به ویژه مکتب هندویی ادویته وده نته (Advaita Vedanta) و آموزه های عرفا و بزرگان سلف او مانند سای بابای شریدی می پردازد. به نظر می رسد بیشتر آموزه های وی ریشه در مکاتب باستانی هندی و تعالیم شخصیت های مشهور پیش از خودش دارد، که سای بابا آنها را در قالبی امروزی بیان کرده است. با نقد و بررسی آموزه ها و دعاوی مهم وی، یعنی اینکه تجسد خداوند است و اعمال فوق بشری انجام می دهد، این نتیجه حاصل می شود که هیچ یک از تعالیم وی از منظر خداشناختی، جهان شناختی و نجات شناختی، با تعالیم الهی سنخیتی ندارد. همچنین اعمال به ظاهر جادویی وی نیز، اولا، در بسیاری از موارد ثابت شده که چیزی جز تردستی نیست و ثانیا، حتی اگر واقعیت نیز می داشت داعیه خدا بودن وی را ثابت نمی کرد.
    کلیدواژگان: نجات، تجسد، عشق، هندو، وحدت وجود، فنا، تمرکز، معجزه، جادو
  • شیدا ریاضی هروی، بابک شمشیری صفحه 119
    انسان شناسی، پس از خداشناسی محوری ترین مسئله نزد ادیان است؛ زیرا مبنای آفرینش جهان و فرستادن پیامبران، برای انسان و هدایت او بوده است. ادیان بر اساس بینش خود نسبت به انسان، مراتب تکامل معنوی او را در نیل به سعادت نهایی انسان ترسیم می کنند و خودشناسی را نخستین گام در پیمایش این مسیر می دانند. این مقاله با روش تحلیلی استنتاجی، به بررسی نگرش زرتشت به انسان و ابعاد وجودی او، خودشناسی زرتشت، دلالت های تربیتی برخاسته از انسان شناسی وی، در مقوله های چهارگانه اهداف تربیتی، روش های تربیتی، ویژگی های معلم و متربی می پردازد. همچنین در این مقاله، بر اساس انسان شناسی زرتشت و استلزامات تربیتی وی، به برخی مفاهیم و آموزه هایی که در خط سیر تکاملی ادیان، تحول و تکامل یافته اند، مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی زرتشت، خودشناسی زرتشت، اهداف تربیتی، روش های تربیتی، ویژگی های معلم، ویژگی های متربی
  • ملخص المقالات
    صفحه 137
|
  • Zahra Soleimani, Asghar Montazer Al Qaem Page 7
    The issues of creating civilization and progress in religious governments, has always been among the important and challenging subjects in the area of culture and civilization. Undoubtedly, studying historical examples in this regard greatly contributes to shedding light on this subject and clarifying the related theories. Through a descriptive-analytical approach, this paper investigates the indicators of progress and creating civilization in the government of the prophet Joseph and presents a model in this respect. The features of the prophet Joseph’s government such as being established, honest, preserver and wise highlight the four major strategies in economics which are as follows: sufficient authority in practical aspects, mental security for economic security, the necessity of constant research to maintain economic balance in the society and knowing the challenges to come. The 14- year-plan of the prophet Joseph for economic justice and overcoming famine and economic corruption confirms properly the fact that administering social justice in the society requires a long-term and careful plan. Accordingly, the government established by the prophet Joseph can be considered as an example of a successful divine government. The prophet Joseph himself can be regarded as a good exemplar of a religious government's agent who worked within the framework of economic ethics.
    Keywords: the prophet Joseph, religious government, creating civilization, politics, economics
  • Maryam Amini Page 23
    The book of Job is among the books on wisdom in the Old Testament and Hebrew scriptures as one of the world’s literary masterpieces. This book deals with some of the most serious intellectual challenges with the issue of suffering and the meaning of life. It is basically considered as a book on theodicy or divine justice it seems to possess certain components and elements which can make it the object of a Islamic Theological approach. In reviewing this book, one can easily find fhe examples of Islamic theological disputations among different intellectual trends in the Muslim world such as Asharites, Mu’tazilites and the Shi’a. The issue of human pain and suffering does not occupy an important distinct position in Islamic theology; in most disciplines, it is discussed under the rubric of “obligation". The aim of analyzing the content of this book and using methods of historical criticism and those of hermeneutics is solely to review and find some of the most longstanding ancient doctrines of the divine revealed religions. Given the changes in anthropological studies in the present era and the needs resulted from the paradigms shifts, this research can make its contribution to reconstruct and add some new dimensions to the modern theology.
    Keywords: theodicy, divine justice, divine power, divine kingdom, reward, punishment, wisdom
  • Alireza Heidari, Mohammad Reza Zamiri, Mohammad Ali Rezai Isfahani Page 35
    Through a non-religious approach to the Holy Quran and its teachings, many orientalists have highlighted the presupposition of”the non-divine nature of the Qur’an” and carried out a lot of research on finding the origin of the Quran and its stories. They regard the Quran as a human book influenced by the other holy books especially the Torah and the Bible. They also believe that the Quranic stories are adapted from the previous holy books. Among their reasons is the similarity of stories in the Quran and the Testaments, a logical and well-reasoned answer to these doubts proves the divinity of the Holy Qur’an. By virtue of the religious evidence, the content of the historical propositions of the Qur’an and the Testaments and differentiating the artistic effects of the Quranic stories and those of the testaments, and also the valid non-religious reasons, the archeologists’ findings that confirm the Quranic stories and reject some of the statements of the testament. This paper, seeks to reject and repudiate the supposition that the Quranic stories are adapted from the Testaments.
    Keywords: the Quran, story, orientalists, the Torah, the Bible
  • The origin and possibility of love to the enemy: a critique of Agustin's theory
    Reza Qezi, Sayyid Akbar Husseini Page 57
    Historical evidence, based on the biblical texts justifying love on the one hand, and the just wars on the other hand, seriously calls into question Augustin's theory of love of the enemy prevailing among the Christians. Discussion of such an idea in ancient religions and cultures among the Jews and the Greeks, such as the dialogue between Socrates and Euthyphro in the book: Euthyphro (dialogues) conversation” by Plato, shows its importance for softening the hearts. This paper studies Augustine's theory of love of the enemy, which is based on the principle that God, by ordering to love others, commands us to have a correct inner judgment and a kind heart. Therefore, this teaching has gradually brought about an exaggerated interpretation of the Christ's personality and Christian law. Using an analytical-critical approach, this paper investigates and criticizes the origin and possibility of Augustine's theory of love of the enemy.
    Keywords: Augustine, divine commandment, possibility, love, violence, enemy
  • Reyhaneh Gholamiyan, Leila Hushangi Page 75
    In the eighth century A.D. disputes over iconoclasm caused a gap between the Roman Catholic Church and Byzantine Church. In the eleventh century A.D. the Orthodox Church officially declared its separation owning to the dispute over iconography. This paper investigates the relation between theoretical foundations of iconography and the Bible.Based on Orthodox theology, most of Christian doctrines in the Bible have somehow expressed themselves in the icons. Therefore, iconography has been regarded as a kind of visual interpretationˮ of the Bible. On the contrary, the Bible is considered as a written iconˮ of Jesus Christ, and such, equal respect is paid to the icon and the Bible. In addition to theological issues, artistic aspects of icons as signs of religious or sacred art have been taken into consideration. By virtue of the images in the Bible, the narrative and non – narrative images of God, Jesus Christ, man and semiology, the aesthetic aspects of the icons have also been discussed. These icons do not have ornamental applications; they are symbols of written texts and verbal traditions.
    Keywords: icon, Iconography, the Bible, Jesus Christ, Orthodox Theology, symbols, signs
  • Seyyed Mohammad Rohani, Mohammad Mahdi Alimardi Page 97
    This paper provides a brief account of Sri Sathya Sai Baba's religious life and his most important teachings, his movement and its similarities and differences with other Indian denominations and schools, in particular, the Hindu school of Advaita Vedanta and the teachings of its mystics and leader's like Say Baba Sharidi. It seems that most of his teachings have their roots in in Indian ancient schools and the doctrines of well-known figures before him. However they are presented by Sai Baba in a more modern fashion. Studying his important teachings and his claim that he is the reincarnation of Sai Baba of Shirdi and has supernatural powers, it is concluded that none of his teachings correspond with divine teachings from the view point of theology, cosmology and soteriology. Furthermore, his apparently magical actions have been proved to be nothing more than but legerdemain, and even if they were real, they couldnt prove his claim to divinity.
    Keywords: salvation, reincarnation, love, Hindu, pantheism, annihilation, concentration, miracle, magic
  • Sheyda Riyazi Heravi, Babak Shamshiri Page 119
    Knowledge of man, after knowing God, is the most central issue in all religions because man is the objection of divine creation and a focus of so much attention that God has sent His prophet to guide him. On the basis of their view of man, religions depict the states of man's spiritual perfection as depending on the extent to which he can achieve the ultimate happiness and hence, consider self-knowledge as the first step in obtaining it. Accordingly, through an analytical - inferential approach, this paper investigates Zoroaster's attitude towards man and his existential dimensions, Zoroaster's self- knowledge, the educational implications derived from Zoroaster's knowledge of man in the four areas of educational goals, training methods and the characteristics of teachers and learners. Furthermore, based on Zoroaster's knowledge of man and his educational implications, this paper reviews some concepts and teachings which have been developed in the course of religion's development.
    Keywords: Zoroaster's knowledge of man_Zoroaster's self_knowledge_educational goals_training methods_characteristics of a teacher_characteristics of a learner