فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1393)

نشریه معرفت ادیان
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1393)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین نقوی* صفحه 7
    یکی از مباحث مطرح در روایات اسلامی (شیعی و سنی)، روایات «تشابه ادیان توحیدی» است. در این روایات، مباحثی مانند شباهت ادیان در افتراق و فرقه فرقه شدن و نیز بحث رجعت در ادیان مطرح می شود. این روایات، از لحاظ سندی در حد تواتر اجمالی و یا مستفیض، بنابر قول برخی از اندیشمندان هستند و از لحاظ دلالت نیز مورد تایید آیات قرآن هستند؛ زیرا قرآن تایید می کند که امت ها در سنن الهی اشتراک دارند و سنن خدا در امت های مختلف تکرار می شود. برخی برای اثبات تحریف قرآن، از این روایات و آیات بهره برده اند و استدلال کرده اند که با توجه به تشابه ادیان توحیدی و با توجه به اینکه کتاب مقدس تحریف شده است، پس قرآن نیز تحریف شده است. در مقابل، متفکران شیعی تلاش زیادی انجام داده، به این برداشت از این روایات پاسخ داده اند. به نظر می رسد، با وجود قوت برخی از این پاسخ ها، پاسخ کامل تر و بهتری وجود دارد که در جمع بندی این نوشتار ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سنت خدا، تحریف کتاب آسمانی، شباهت ادیان توحیدی، معجزه بودن قرآن و روایات
  • حسن دین پناه*، محمدحسین طاهری صفحه 25
    اساس دین داری، تعقل و عقلانی بودن آموزه های اساسی هر دین است. یکی از آموزه های کلیدی امامیه و آیین کاتولیک، ضرورت «لطف» یا «فیض» خداوند برای رسیدن انسان به سعادت و رستگاری است. این مقاله، با روش تحلیل اسنادی به بررسی معقولیت آموزه لطف در کلام امامیه و الهیات کاتولیک می پردازد. ازاین رو، پس از طرح و بررسی دلایل ضرورت لطف در هر دو مذهب، به این نتیجه دست یافت که قاعده لطف در امامیه بر استدلال های عقلی محکم استوار است، درحالی که آموزه «فیض» در مسیحیت کاتولیک، بر مجموعه ای از پیش فرض های درون دینی محض، که پولس و پدران کلیسا وجود آنها را مسلم گرفته اند، مبتنی است. ازاین رو اثبات عقلانی آن دشوار است.
    کلیدواژگان: قاعده لطف، آموزه فیض، امامیه، کاتولیک، معقولیت
  • حسین حیدری*، فاطمه حاجی اکبری صفحه 45
    مزامیر یا زبور حضرت داود (1015- 1085 ق.م.) مجموعه ای از شعر و سرود با مضمون نیایش، پرستش و توکل بر خداوند است. بسیاری از مفاهیم یکصد و پنجاه باب آن، قابل انطباق با مضامین قرآن و احادیث است. در برخی احادیث اسلامی، حضرت داود علیه السلام مورد خطاب مستقیم پروردگار قرار گرفته است.
    این تحقیق برای رسیدن به آموزه های مشترک ادیان ابراهیمی، صرف نظر از طرح حجیت آنها، به بررسی درون مایه های مشترک میان مزامیر و احادیث خطابی به حضرت داود می پردازد. «ستایش»، «حمد و تسبیح»، «توکل»، «امید»، «توبه»، «شکرگزاری»، «رحمت خداوند»، «عدم تلبس به لباس دشمنان»، «دوری از تکبر» و «کمک به نیازمندان»، ازجمله آموزه های مشترک در مزامیر و احادیث خطابی به حضرت داود است. در بسیاری از موارد، بجز جهت گیری کلی و اشتراکات مضمونی، در عبارات، ترکیبات، استدلال ها نیز توارد و همانندی وجود دارد. این امر، فی الجمله می تواند گواه اصالت آسمانی مزامیر باشد.
    کلیدواژگان: کتاب مزامیر، حضرت داود، احادیث اسلامی، اسرائیلیات
  • پیمان ابوالبشری*، هادی وکیلی صفحه 67
    در سده هشتم هجری، فرقه ای موسوم به «اهل حق» توسط سلطان اسحاق (سحاک) در کردستان تاسیس شد. وی سنگ بنای ایدئولوژی خود را دن به دن (تناسخ) قرار داد. وی این نظریه را از ادیان هندو و بودایی اخذ کرده بود. سلطان اسحاق از این طریق توانست مشهورترین داستان ها، اساطیر ادیان کهن ایرانی و غیرایرانی و تا حدودی مناسک ایشان را در فرقه تازه تاسیس خود جذب کند. هدف این مقاله، نشان دادن شباهت های ساختاری تناسخ و تا حد ممکن، تعیین تاثیرپذیری اهل حق از ادیان هندو و بودایی از طریق کشف مضامین پنهان در متون اهل حق است. روش پژوهش، رویکرد اسنادی و تاریخی است.
    کلیدواژگان: اهل حق، دن به دن، بودایی گری، تناسخ، یارسان
  • محمودرضا قاسمی* صفحه 83
    فرقه عرفان حلقه کی هانی، به سرکردگی محمدعلی طاهری از اواسط دهه هفتاد شمسی فعالیت خود را در حوزه عرفانی و درمانی آغاز کرد و در اواسط دهه 80 به اوج خود رسید و علی رغم دستگیری وی، هنوز این نحله توسط مربی های خود در سطح کشور به راهزنی ایمان جوانان و خانواده های این مرز و بوم می پردازد. طاهری بحث فرادرمانی و اصطلاح خود ساخته سایمنتولوژی را کرامت خود در مکتب عرفانی اش دانسته و همگان را دعوت به تجربه در این مورد می نماید، تجربه ای که شرط آن تسلیم بودن و شاهد بودن است و هدف از آن اتصال به شبکه شعور کی هانی یا همان روح القدس است. وی با این فریب بزرگ اولا ادعا می کند که تمام این مباحث به او وحی شده و الهاماتی است که از سوی خداوند به وی صورت پذیرفته و این مباحث را از جایی اقتباس نکرده است و ثانیا او درصدد بیان عرفان اصیل ایرانی اسلامی است. این مقاله سعی دارد این دو ادعا را باطل نماید و به این منظور این تحقیق مشخص می کند که الهامات مورد ادعای وی قبلا در مکاتب الحادی دیگر همچون ریکی (انرژی درمانی ژاپنی) ظهور و بروز داشته است. از جمله موارد تشابه بین این دو نحله عبارتست از: شعور کی هانی و هوشمندی آن، شفا دهی در حلقه و ریکی، تفویض، درمان توسط شخص آموزش دیده و خاص، رهایی از اعتقاد به هر مذهبی، اجازه قبل از اتصال، لایه ی محافظ، برون ریزی در ریکی و حلقه، بازگشت دوباره بیماری، اسکن کردن در حلقه و ریکی، تسلیم و شاهد بودن، درمان در ریکی و حلقه سبب وحدت وجود، مراتب سپاسگزاری از شعور کی هانی؛ که این همه شباهت کذب ادعای دوم او را نیز سبب می شود و مشخص می نماید نه تنها عرفان او اسلامی نیست؛ بلکه مخالف قرآن بوده و غیر الهی بودن آن مشهود است.
    کلیدواژگان: عرفان حلقه، ریکی، اتصال، شعور کیهانی، تفویض، تسلیم، روح القدس
  • مسعود آذربایجانی*، مجتبی فیضی صفحه 111
    این پژوهش با رویکرد نظری و تحلیل محتوا، برآن است تا الگوی سبک زندگی از دیدگاه دالایی لاما(ی چهاردهم)، رهبر بوداییان تبت را از میان آثار وی استخراج و مورد نقد و ارزیابی قرار دهد. دالایی لاما در سبک زندگی، بر چند اصل اساسی تاکید دارد. از نظر وی، شادی هدف زندگی است و باید تمامی فعالیت ها و برنامه ها در راستای این هدف سامان یابد. همدردی با دیگران براساس مهرورزی عام، زمینه آرامش و نشاط زندگی را فراهم می کند. تمرین آیات هشت گانه و مراقبه روزانه، معرفت نفس و گیاه خواری، از آموزه های وی در سبک زندگی به شمار می آید. این تعالیم براساس آئین بودایی ارائه شده است. اشکال اساسی تعالیم وی در سبک زندگی، منبعث از اخلاق سکولار و منعزل از مبانی و اهداف ماورایی است. نتایج این تحقیق، گویای این است که گرچه همسویی خاصی در توصیه به برخی عادت واره ها با آموزه های اسلامی مشاهده می شود، اما این آموزه ها فاقد پشتوانه اصیل متکی به وحی و غیرقابل اتکا می باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، دالایی لاما، آیین بودا، مهرورزی، زندگی شاد، مراقبه
  • فاطمه کوکبی دلاور*، علی حقی، مهدی حسن زاده صفحه 137
    «همدردی» (کرونا)، یکی از آموزه هایی است که اهمیت آن در دو جریان اصلی آیین بودا (ترواده و مهایانه)، به یک میزان نیست. همدردی سومین مقام از مقامات چهارگانه معنوی است که در ترواده، تنها مقامی برای ارهت و در مهایانه، علاوه بر ویژگی اصلی بودیستوه، منجر به نجات نیز می گردد. برای آرتور شوپنهاور (1788-1860)، آموزه ودایی «تو همانی»، همان وحدت متافیزیکی است که همواره از آن سخن می گفت. وی همین آموزه را زیربنای اصل همدردی می داند. او زیربنای رنج را مایا دانسته و معتقد است زدودن مایا از طریق درک حقیقت هستی، یعنی درک همان آموزه تو همانی، منجر به تحقق آموزه «نه- خود» و فرادانش حقیقی می گردد. رهایی از سنساره نیز زمانی اتفاق می افتد که آموزه «نه- خود» عملی گردد؛ یعنی کرونا و پس از آن، نیروانه محقق می گردد. این سیر در آیین بودای مهایانه بسیار پررنگ است. درواقع، همدردی مشخصه اصلی آیین بودای مهایانه است که هدف نهایی بودیستوه است. نجات یا رستگاری، چیزی است که فلسفه شوپنهاور آن را به سختی ممکن می داند و از این جهت، فلسفه وی به آیین بودای ترواده نزدیک می شود.
    کلیدواژگان: همدردی (کرونا)، آیین بودا، مهایانه، تراوده، شوپنهاور
  • ملخص المقالات
    صفحه 153
|
  • Hossein Naghavi* Page 7
    The similarity between monotheistic religions is among the issues with which Islamic narrations (Shiite and Sunnite) have dealt. In these narrations such topics as the similarity between religions concerning their having various sects and their accepting the belief of Return, are put forward. According to some scholar's views the authenticity of these narrations are unanimously agreed upon, and, in terms of sound argument, they are verified by the Quran verses. The Quran emphasizes that the nations are common in as far as divine prescription are concerned and divine prescriptions recur throughout history. Proposing the idea that the Quran has been distorted, some refer to these narrations and verses and argue that, due to the similarities between monotheistic religions and because the Holy Book has been distorted, then the Quran must have been distorted, too. In response, shiite scholars have made every effort to correct people's misinterpretation of these narrations. Although some of the responses to this misconception are strong this paper offers more comprehensive responses.
    Keywords: God's prescription, distortion of heavenly book, similarity between monotheistic religions, the miraculous character of the Quran, narrations
  • Hassan Din Panah*, Mohammad Hossein Taheri Page 25
    The soundness and rationality of the essential doctrines of any religion represent the basis of religiously. One of the central doctrines of Imamites and Catholics is the necessity of Divine mercy or bounty for bringing welfare and salvation to mankind. This paper investigates the rationality of the doctrine of God's mercy in the theology of Imamites and theology of Catholics using a documentary analysis method. Thus, after investigating the reasons for the necessity of divine mercy in each of these two faith, the paper concludes that, according to Imamites the principle of Divine mercy is based on firm rational evidence, whereas according to Catholics the doctrine of divine bounty is based on a set of pre-assumptions absolutely viewed from inside religion the existence of which is confirmed by Pauls and Christian fathers. Thus, it is very difficult to prove its rationality.
    Keywords: the principle of divine mercy, the doctrine divine bounty, Imamites, Catholics, rationality
  • Hussein Heidari*, Fatimah Haji Akbari Page 45
    The Psalms of Prophet David (1085-1015 BC) contain a collection of poems and sacred songs which are centred on invocation, worship and confidence in God. Most of the issues of the 150 chapters of the mentioned Psalms are compatible with the contents of the Quran and hadiths. Some Islamic hadiths state that Prophet David (peace be upon him) has been directly addressed by God. The present paper reviews the common issues contained in David's Psalms and in the hadiths relating to God's address to him in order to point out the common teachings of Abrahamic religions, without considering their authenticity. “Worship”, “praising and glorifying God”, “confidence in God”, “hope”, “repentance”, “thanksgiving”, “God’s mercy”, “refrain from being clothed in enemies’ clothes”, “refraining from arrogance” and “helping the needy “are among the common teachings of the in Psalms and the hadiths relating to God's address to Prophet David. Apart from the overall orientation and thematic common grounds, in most cases, similarity is detected in phrases, structures and arguments. On the whole, this bears testimony to the celestial authenticity of Psalms.
    Keywords: Psalms, Prophet David, Islamic hadiths(traditions), Israelite accounts
  • Payman Abulbashari*, Hadi Wakili Page 67
    In the eighth century (‘AH’), Sultan Ishaq (Sohak) founded a sect called “Ahl-e-Haqq” in Kurdistan. He developed his ideology on the concept of Don be Don (incarnation) and took this theory from Hindu-Buddhist religions. Then, he had the most famous ancient Iranian and non-Iranian stories and myths and, to some extent, their rituals assimilated into the new sect he had founded. The present paper seeks to show the structural similarities of incarnation and attempt to make explicit the effect of Hindu-Buddhist religions on Ahl-e-Haqq sect by exploring the hidden themes in the texts of Ahl-e-Haqq. A documentary-historical approach is used in this paper.
    Keywords: Ahl, e, Haqq, Don be Don, Buddhism, incarnation, Yarsan
  • Mahmood Reza Ghasemi* Page 83
    In the middle of 1370s, the sect of cosmic circle mysticism, led by Mohammad Ali Taheri, began its activities in the area of mysticism and therapy, and in mid 1380s reached its climax. Despite Taheri’s arrest, the teachers and followers of this sect are still shaking the faith of Iranian youth and families all across the country. Introducing ultra-therapeutic activities and the made up term of psymentology as his honor in his mystical school of thought, Taheri invites all to such an experience the condition of which is to surrender and to witness, and the aim of which is to connect to the net of cosmic sense or the Holy Spirit. With this great deceit, he at first claims that all these things have been revealed to him by God and he has not extracted them from any source and secondly, he seeks to explain pure Iranian-Islamic mysticism. This paper aims at rejecting these two claims and showing that his claimed revelations have previously appeared in other heretic schools of thought such as Ricky (the Japanese energy therapy). Among commonalities between these two denominations are cosmic consciousness and its intelligence, healing in the circle and Ricky, Submission, treatment by a specially trained person, disbelieving any religion, permission before connection, the protective layer, externalization in Ricky and the circle, return of the malady, becoming tranquil in the circle and Ricky, surrendering and witnessing, treatment in Ricky and the circle as the reason for unity of being, and levels of gratefulness for cosmic consciousness. Disproving his second false claim, all these similarities show that his mysticism is not based on Islam, it is rather evidently against the Quran and the divinity.
    Keywords: The mysticism of the circle, Ricky, connection, cosmic consciousness, submission, surrender, the Holy Spirit
  • Masood Azarbaijani*, Mojtaba Feyzi Page 111
    In a theoretical and content-based analysis of the works of the fourteenth Dalai Lama, the spiritual head of Tibetan Buddhists, this paper seeks to investigate and criticize lifestyle from the Perspective of Dalai Lama. Emphasizing on a number of the basic principles of lifestyle, Dalai Lama regards that achieving joy is the goal of life and that all activities and plans should be organized in line with this goal. He holds that feeling of sympathy towards others on the basis of general kindness prepares the ground for tranquility and cheerful life. Exercising the noble eightfold path, daily meditation, self- knowledge, and vegetarianism are among his teachings on lifestyle. These teachings are derived from Buddhism. The fundamental shortcoming in his teachings on lifestyle is that they are drawn from secular morality and stand aloof from metaphysical principles and goals. The research results show that, although his recommendations in respect to some habits bear similarities to Islamic teachings, Dalai Lama's teachings are not genuinely based on divine revelation and therefore, they are far from being reliable.
    Keywords: lifestyle, Dalai Lama, Buddhism, kindness, cheerful life, daily meditation
  • Fatima Kokabi Delavar*, Ali Haghi, Mahdi Hassan Zadeh Page 137
    “Compassion“(Karuna) is one of the Buddhism’s teachings that it’s importance is different in (Theravada and Mahayana). Compassion is the third state of the fourfold spiritual states which is, according to Theravada, the only state of Arhat; and in Mahayana besides the basic principle of Bodhisattva leads to salvation.According to Arthur Schopenhauer (1860-1788), the teaching of Vedic ‘Tat Tevam Asi’ corresponds to metaphysical unity to which he always refers. He regards this teaching as the basic principle of Compassion. Considering Maya as the basis of suffering and argues that eradication of Maya through understanding reality that is, understanding the teaching which says “Tat Tevam Asi“contributes to the realization of the teaching of “None-Self“and real metaphysics. Freedom from Samsarah happens when the teaching of “None-Self “is put into practice. That is,Karuna and then, Nirvana are realized. This Buddhist course is of paramount importance in the doctrine of Mahayana. In fact, Compassion is the main feature of Mahayana and it is the goal of Bodhisattva. According to Schopenhauer's philosophy, deliverance or salvation is hard to attain, therefor his philosophy is considered close to the doctrines of Theravada.
    Keywords: Karuna, Buddhism, Mahayana, Theravada, Schopenhauer