فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1393)

نشریه معرفت ادیان
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا کاظمی راد، مهدی فرمانیان صفحه 7
    یکی از موضوعاتی که در طول تاریخ دستاویز بسیاری از افراد شده است، مسئله موعودباوری و ظهور منجی موعود است. کارکرد ظلم ستیزانه موعود منتظر، برخی افراد را وسوسه کرده تا با سوءاستفاده از جهل افراد، مدعی منجی بودن کنند. میرزا غلام احمد قادیانی با چنین رویکردی، حدود یک قرن پیش در هند ظهور کرد. او خود را مهدی موعود و در عین حال با استناد به برخی روایات، مسیح منتظر دانست. وی همچنین با تاویل معنای خاتم و نیز تاسیس نوع جدیدی از نبوت با عنوان نبوت ظلی، مدعی نبوت شد. سرانجام، وی با تغییر برخی احکام دین اسلام، موجبات خروج از دین خود را فراهم ساخت. این مقاله، به تحلیل ادعای منجی گرایانه میرزا غلام احمد قادیانی و نقش آن در پیدایش فرقه قادیانیه می پردازد.
    کلیدواژگان: منجی گرایی، میرزا غلام احمد، قادیانیه، خاتمیت، نبوت ظلی
  • محبوبه مسلمی زاده صفحه 27
    فرقه اهل حق، یک گروه دینی ایرانی با اعتقادات، گرایش ها و آداب و متون مذهبی خاصی است که در میان طوایف لر، کرد و ترک زبان پیروانی دارند. بنیانگذار این فرقه، مرشدی به نام سلطان اسحاق است که خاستگاه آن شهرزور در کنار سیروان (دیاله) در عراق امروزی است که از آنجا به سایر نواحی گسترش یافته است. این فرقه به سبب غلو در حق حضرت علی علیه السلام، «علی اللهی» نیز نامیده شده است. ایشان دوازده خاندان یا سلسله اصلی دارند. از اصول مهم دین اهل حق، تجلیات هفتگانه خداست. به تناسخ معتقد و منتظر ظهور صاحب زمان هستند. مناسک و مراسمی ویژه دارند و آیین ایشان التقاطی است. این مقاله با هدف شناخت، تبیین و نقد آیین اهل حق تدوین یافته و با تکیه بر منابع مختلف، به تحلیل شاخصه های مربوط به این فرقه پرداخته است.
    کلیدواژگان: اهل حق، علی اللهی، هفتوانه، سلطان اسحاق، شهرزور
  • سیدمصطفی حسینی، سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 49
    یکی از اعتقادات مهم مسیحیان، اعتقاد به آموزه گناه ذاتی است که بیانگر نافرمانی حضرت آدم علیه السلام و حوا و آلوده شدن ذریه آنان است. این آموزه، نه تنها زمینه ساز پیدایش مسیحیت کنونی شد، بلکه موجب تغییرات بنیادین در انسان شناسی مسیحیان گردید. پولس، که از مهم ترین شخصیت های جهان مسیحیت محسوب می گردد، در چارچوب آموزه گناه ذاتی، انسان شناسی ای ارائه کرد که منحصر به فرد و درخور توجه است. با توجه به جایگاه ممتاز پولس در جهان مسیحیت، بررسی دیدگاه او در زمینه مباحث انسان شناسی و شناخت عواملی که منجر به بروز چنین دیدگاهی در وی شدند، می تواند امری ضروری و مهم تلقی گردد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، گناه ذاتی، پولس، حضرت آدم، نجات
  • امیر خواص صفحه 67
    هرچند خاستگاه شکل گیری یهودیت در سرزمین اعراب نبوده است، اما حوادثی که بر بنی اسرائیل گذشت موجب پراکندگی آنها گردید. از جمله مکان هایی که یهودیان به آنجا مهاجرت کردند، شبه جزیره عربستان بود. در این پژوهش تاریخی، حضور و فعالیت ها و تاثیر و تاثرات یهودیت در میان اعراب در زمان جاهلیت تا ظهور اسلام بررسی می شود. در بحث از جغرافیای ادیان و خروج یک دین از خاستگاه اصلی خود، گاه این خروج، به صورت اختیاری است که پیروان آن دین تلاش می کنند آیین خود را به سرزمین های دیگر انتقال داده و پیروان جدیدی را جذب نمایند و گاه نیز این خروج، به دلیل عوامل غیراختیاری است. خروج آیین یهود از خاستگاه سرزمین خود، از نوع اخیر می باشد؛ زیرا یهودیت آیینی است که پس از حضرت موسی علیه السلام به مرور رنگ قومی به خود گرفت و پیروان این آیین، اعتقادی به تبلیغ و ترویج آیین خود ندارند. بنابراین، حضور آنها در میان اعراب در عصر جاهلیت، عواملی غیرارادی داشته است. اما این حضور هم تاثیراتی بر اعراب داشته و هم از آنها تاثیر پذیرفته است. این مقاله، با رویکرد تاریخی به بررسی این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: عرب، یهودیت، بنی اسرائیل، عهد عتیق، جاهلیت، بررسی تاریخی
  • احمدرضا مفتاح، سید مرتضی میرتبار صفحه 85
    دین مسیحیت در برخی آموزه ها و نیز برخی شعایر و چگونگی دین ورزی، تحت تاثیر ادیان و مکاتب اسرارآمیز یونان باستان بوده است. از جمله این تاثیرپذیری ها، می توان به جریان رهبانیت در مسیحیت اشاره کرد. به نظر می رسد، ریشه های رهبانیت مسیحی را می توان در آیین گنوسی جست وجو کرد. آنتونی قدیس، که به عنوان پدر رهبانیت مسیحی شناخته می شود، در عین حال که از جمله منتقدان آیین گنوسی بود، در بسیاری از اندیشه هایش از آیین گنوسی تاثیر پذیرفته است. خصوصیاتی همچون ترک دنیا، ریاضت و مراقبه باطنی، تجرد و خودانکاری، که از ویژگی های رهبانیت آنتونی به شمار می رود، صبغه گنوسی دارد. الهیات آنتونی، در باب معرفت شناسی، جهان شناسی، انسان شناسی و نجات شناسی نیز از آیین گنوسی تاثیر پذیرفته است.
    کلیدواژگان: آنتونی قدیس، رهبانیت، گنوسی، معرفت، نجات شناسی
  • هادی ملایی، مرتضی صانعی صفحه 103
    بررسی شوراهای جهانی کلیسای کاتولیک این ادعا را اثبات می کند که رویکرد این کلیسا نسبت به ادیان غیرمسیحی، به ویژه اسلام، در طول تاریخ یکسان نبوده است. نگاه این کلیسا به ادیان دیگر در شوراهای جهانی هزاره اول، عدم پذیرش با ادبیات سکوت بوده است. در شوراهای جهانی قرون وسطا، ادبیات آن تبدیل به تهاجم شده و اسلام و سایر ادیان را آشکارا محکوم به تکفیر می کرد. اما امروزه کلیسای کاتولیک در رویکرد جدید و به سبب عوامل متعدد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی، نسبت به رویکرد ضداسلامی خود تغییر موضع داده و شورای واتیکانی دوم، محملی برای تجدیدنظر در عملکرد کلیسا شده است. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی تلاش دارد، تغییر رویکرد کلیسا را در ادوار تاریخی شوراهای جهانی، به ویژه شورای واتیکانی دوم بررسی کرده و نشان دهد که چگونه کلیسا در شورای واتیکانی دوم، عقبه اعتقادی و اجتماعی خود را نسبت به اسلام و سایر ادیان بازسازی کرده است.
    کلیدواژگان: شوراهای جهانی، کلیسای کاتولیک، شورای واتیکانی دوم، اسلام، ادیان غیرمسیحی
  • همایون همتی صفحه 123
    الهیات رهایی بخش، یک جنبش سیاسی و الهیاتی در جهان مسیحیت است که کانون عمده ظهور آن، امریکای لاتین بوده است. این جنبش الهیاتی، برای مبارزه با فقر، تبعیض و بی عدالتی پدید آمده و می کوشد با ارائه تفسیری از ایمان مسیحی انقلابی و ظلم ستیزانه، به حمایت از مستمندان برخاسته و به رنج آنها پایان دهد. این الهیات، از تفسیرهای مارکسیستی برای تفسیر واقعیت های اجتماعی بهره می گیرد. ولی از جهت هستی شناختی به اصول مسیحیت وفادار است. این نظام الهیاتی، با معناگذاری جدید عقاید مسیحی، تفسیری انقلابی و نو از مسیحیت عرضه می کند و فقرا را مجرای فیض خداوند می داند که مسیح به خاطر آنها قیام کرد تا آنها را آزاد کند. مفاهیمی همچون ترجیح فقرا، تاکید بر عمل انقلابی و اجتماعی، انتقاد از فقر و بی عدالتی، گناه ساختاری و نگاهی انقلابی به شخصیت مسیح و تعریف نقش رهایی بخشی برای کلیسا از محورهای اصلی این نظام الهیاتی است.
    کلیدواژگان: الهیات رهایی بخش، گزینه ترجیح فقرا، گناه ساختاری، تاکید بر پراکسیس، شخصیت انقلابی مسیح
  • محمد فولادی صفحه 139
    همواره در طول تاریخ دین و مطالعات دین شناسی، جذاب و از موضوعات چالشی بوده است. هیچ جامعه ای را در طول حیات بشر نمی توان یافت که فاقد دین و یا پرستش باشد. ازاین رو، رویکردهای گوناگونی در عرصه های مختلف علمی برای مطالعات دین شناختی پدید آمده است؛ روان شناسی دین، جامعه شناسی دین، مردم شناسی دین، پدیدارشناسی دین، الهیات، فلسفه دین، مطالعات ادیان، کلام و کلام جدید. براستی ماهیت دین چیست، تفسیر رایج برگرفته از معارف ناب الهی کدام است، در رهیافت های گوناگون دینی، نوع تفسیر مارکسیستی از دین، چه مولفه هایی را مورد توجه قرار می دهد. در این میان، دکتر شریعتی به عنوان یک متفکر اجتماعی، چه رویکردی در تفسیر دین اتخاذ کرده است. افزون براین، مرحله آغازین دین بشر توحید بوده است و یا شرک؟
    این مقاله، با رویکرد تحلیلی و اسنادی به بررسی، مقایسه و نقد نظریه دینی مارکس و شریعتی می پردازد. بر این اساس، شریعتی در تفسیر دین، به رهیافت مارکسیستی روی آورده، و مرحله آغازین دین بشر را شرک تلقی می کند که انبیاء و رسولان الهی برای دعوت به توحید و یکتاپرستی به سوی بشر فرستاده شده اند. این تلقی و نظریه دینی شریعتی ناصواب و با تفسیر رایج در معارف ناب اهل بیت علیه السلام ناسازگار است.
    کلیدواژگان: دین، شریعتی، نظریه دینی شریعتی، نظریه دینی مارکس، مرحله آغازین دین بشر، توحید، شرک
  • ملخص المقالات
    صفحه 171
|
  • Reza Kazemirad, Mehdi Farmanian Page 7
    The belief in the promised redeemer and appearance of the promised savior is one of the topics which has been the special concern of many people over the history. The violence-based thought of the expected and promised one has tempted some people to assume the post of being the savior by making use of people's ignorance. About a century ago, Mirza Gholam Ahmad Qadiyani came out with such an approach in India. He claimed that he was the promised Mahdi and, relying on some narrations, the expected Messiah. Also, he assumed prophecy by his interpretation of Seal (Khatam) and establishment of a new kind of prophecy called shadow prophecy. Finally, by changing some of the religious injunctions in Islam he adduced grounds for abandoning his religion. This paper elaborates on Gholam Ahmad Qadiyani's assumption of being the savior and his role in developing Qadiyani (Ahmadiyyeh) sect.
    Keywords: Savior, Orientedness, Mirza Gholam Ahmad, Qadiyani sect, Seal of prophecy, Shadow prophecy
  • Page 27
    Ahlah Haq is an Iranian group who has its own beliefs, tendencies, and religious texts and who has followers among the Lur, Kurd and Turk speaking tribes. The founder of this group is a spiritual guider named Sultan Ishaq originally, this group appeared in Shahrezur, a town near Sirvan (Dialah) in Iraq, and its influence spread to the other areas. This group is also named (Ali-e-Allahi) because of their extremist views about Ali (a). They consist of main groups. The sevenfold manifestations of God are the main principles of the faith of the People of Truth'(Ahlah Haq). They believe in metempsychosis and they are among those waiting for the Lord of the Age. They have special rites and an eclectic religion. The aim of this paper is to expound, investigate and criticize the beliefs of the People of Truth'(Ahlah Haq), and referring to different sources, it analyzes the main features of this sect.
    Keywords: The People of Truth'(Ahlah Haq), 'Ali, e, Allahi, sevenfold, Sultan Ishaq, Shahrezur
  • Seyyed Mustafa Husseini, Seyyed Akbar Husseini Qaleh Bahman Page 49
    One of the main beliefs of the Christians is the doctrine of the original sin which signifies Adam and Eve's disobedience and taint of their descendants. This doctrine not only contributed to the Christianity but also brought about fundamental changes to the anthropology of Christianity. Paul, one of the outstanding figures in the Christian world, in the frame of introduces his anthropology the doctrine of original sin, which is unique and worth considering. Due to the high status which Paul enjoys in the Christian world, investigating his view about anthropological questions and recognizing the factors behind the views adopted by him maybe considered necessary and important.
    Keywords: Anthropology, Original sin, Paul, Adam, Deliverance
  • Amir Khavas Page 67
    Although the origin of Judaism was not in the Arab Land, the events were behind the Israelites, dispersal. One of the places to which the Jewish migrated was the Arabia Peninsula. This historical research investigates the Jew's presence, activities their influence and other's influence on them among the Arabs in the pre-Islamic period of ignorance until the advent of Islam. In discussing the question of geography of religions and evacuation of a religion its original place, sometimes the evacuation is optional; for example, when the followers of that religion intend to spread their religion (doctrine) among the people of other countries and attract new followers, and sometimes the evacuation is not attributed to optional factors. The evacuation of Judaism from its original land is considered of the first kind; because after Moses, Judaism gradually turned to tribalism, and so the main concern of the followers of this faith was something other than propagation and extension of their beliefs. Therefore, the factors of their existence among the Arabs in the Pre-Islamic period of ignorance are involuntary. This existence had its effects on Arabs and was also liable to be influenced by them. This paper investigates this issue using a historical approach.
    Keywords: The Arabs, Judaism, Israelites, the Old Testament, Pre, Islamic Period of ignorance, Historical Research
  • Ahmadreza Meftah, Sayyed Morteza Mirtabar Page 85
    In Christianity, some doctrines, rites and manner of practicing religion have been influenced by the mysterious religions and schools of ancient Greece. Among the influences they were exposed to is monasticism in Christianity. The Christian concept of monasticism might have its roots in Gnosticism. Many of the ideas of Saint Antony, who is known as the father of Christian monasticism, and who criticizes gnosticism have been influenced by Gnosticism. Such aspects, like: dissociation oneself from this world, self-discipline and austerity, solitude and self-denial, which characterize Antony's monasticism, have a sense of Gnosticism. Antony's theology also about epistemology, universalogy, anthropology and knowing salvation is influenced by gnosticism.
    Keywords: Saint Antony, Monasticism, Gnostics, Knowledge, Knowing Salvation
  • Hadi Mollai, Morteza Sanei Page 103
    Investigating the universal Catholic Church's council proves this claim that throughout the history approach of this church to none Christian religions especially Islam has not been flexible. The view of this church to the other religions in refusal of the universal Councils of the first millennium was the silence literature. As in universal councils of the Middle Ages, their literature turned to invasion and obviously Islam and other religions were anathema to them. But nowadays in their new approach and because of multiple political, social, cultural and scientific factors of the church they have changed position on their anti Islamic approach and the second Vatican's Council has become an assembly for reconsideration of the church's functions. Using a descriptive-analysis method this paper seeks to investigate the change of church's approach in the historical periods of universal councils, specially the second Vatican's Council and shows that how the church in the second Vatican has reformed its doctrinal and social basis about Islam and the other religions.
    Keywords: Universal Councils, Catholic Church, The Second Vatican's Council, Islam, None, Christian religions
  • Homayoun Hemmati Page 123
    This paper deals with liberation theology as a new theological system. Liberation theology is a political movement in Roman Catholic theology which interpret the teachings of Jesus Christ in relation to a liberation from unjust economic, political and social conditions. The main features of this movement have tried to explain new concepts such as praxis, structural sin, poor’s suffering, new function of church today and other sociopolitical issues in the light of Marxist perspective. The very aim of this theology is to support the poors and to change the unjust sociopolitical conditions of Latin American societies.
    Keywords: Liberation theology, Praxis, Structural Sin, Preference of Poors, Unjust Conditions
  • Mohammad Fuladi Page 139
    Throughout the history religion and its studies have been among interesting and controversial subjects. During the human life no society can be found without religion or worship. Therefore, to study religions, different approaches in the various scientific areas have been appeared such as; psychology of religion, sociology of religion, anthropology of religion, phenomenology of religion, theology, philosophy of religion, religions studies, Islamic theology and new theology. Indeed what is the nature of religion? What is the general interpretation derived from pure divine knowledge? In different religious findings what are the components of Marxian interpretation of religion. Meanwhile, as a social thinker what approach did Dr, Shariti adopt in religion interpretation? Moreover, what has been the first step of human religion, Unity or polytheism?This paper with analysis and documental approach deals with the investigation, comparison and critique of religious theory of Shariti and Marks. Therefore, in religion interpretation, Shariti approached the Marxian theory and considered the primary of human's religion as polytheism and the prophets and divine messengers are sent to human for calling unto people to unity and monotheism. This consideration and religious theory of shariti is wrong and disagree with current interpretation in pure knowledge of the Household (a).
    Keywords: Religion, Shariti, Shariti's religious Theory, Marks's religious Theory, The primary Of human's Religion, Unity, Polytheism