فهرست مطالب

نشریه معرفت ادیان
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1397)

  • 146 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سهرابیان پاریزی ، سید اکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 7
    ایمان به عنوان یک ملکه نفسانی، در اندیشه شیعی و کاتولیک از این قابلیت برخوردار است که تقویت شود و درجاتی از رشد کیفی را طی کند. فضایل، با توجه به مولفه های درونی خود، در شبکه ای هماهنگ و یکپارچه با ایمان ارتباط دارند و در نتیجه، سهم مهمی در کمال و تعالی ایمان خواهند داشت. در این مقاله، با تکیه بر آرای دو اندیشمند تاثیرگذار در اندیشه اخلاقی شیعه و کاتولیک، یعنی علامه طباطبایی و توماس آکویناس، و با شیوه توصیفی تحلیلی دو مطلب را بررسی خواهیم کرد؛ نخست اینکه وجود درجات در ایمان بر پایه چه امری توجیه پذیر است، و دوم اینکه کدام فضایل در این میان برجسته تر هستند و در رشد ایمانی نقش دارند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بنا به هر دو دیدگاه، ایمان با توجه به ماهیت و مولفه های درونی خود، شدت و ضعف می پذیرد. همچنین، در رابطه با فضایل موثر در رشد ایمانی، علامه طباطبایی تقوا ، سکینه و یقین را مورد اشاره قرار می دهد و آکویناس از فضایل نیک خواهی، دین و یقین سخن به میان می آورد.
    کلیدواژگان: رشد ایمانی، فضیلت، فضیلت اخلاقی، علامه طباطبایی، آکویناس، ایمان
  • علی اسدی صفحه 27
    مهم ترین، مشهورترین و پذیرفته ترین نظریه مصادر قرآن در میان خاورشناسان، نظریه اقتباس قرآن از منابع یهودی و مسیحی، به ویژه عهدین است. بر اساس این دیدگاه که وحیانی بودن قرآن و نبوت پیامبر اسلام را نفی می کند، آن حضرت بسیاری از آموزه های یهودی و مسیحی را از طریق برخی افراد و گروه های یهودی و مسیحی فراگرفته و در قالب قرآن سامان دهی کرده است. خاورشناسان از این افراد و گروه ها با عنوان تعلیم دهندگان پیامبرˆ یاد می کنند. هدف این پژوهش نقد نسبتا جامع و کامل این دیدگاه و دفاع از وحیانی بودن قرآن است و نگارنده تلاش کرده با بیان چالش های دیدگاه خاورشناسان، آن را نقد و رد کند. نخستین اشکال، استوار بودن دیدگاه خاورشناسان بر پیش داوری و پیش فرض مخدوش بشری بودن قرآن است. اشکال دوم و مهم تر، روش غیرعلمی آنان در استفاده از داده های تاریخی است. خاورشناسان کاملا همسو با پیش فرض خود، داده های تاریخی را کاملا به صورت گزینشی، جانبدارانه و یک جانبه مورد تاکید، تحلیل و نتیجه گیری قرار داده اند. فقدان هرگونه گزارشی درباره تعلیم پیامبرˆ به وسیله دیگران، کوتاه و غیرمستمر بودن دیدار با تعلیم دهندگان ادعائی، بشارت و تایید آنان درباره پیامبرˆ، مسلمان شدن گروهی از آنها، ناسازگاری فراگیری قرآن از دیگران و نسبت آن به خدا با شخصیت اخلاقی پیامبرˆ، انتقاد شدید قرآن از رفتارها و عقاید دینی اهل کتاب، قطع، تاخیر و انتظار نزول وحی، هماوردطلبی قرآن و تاکید آن بر وحیانی بودن خویش، ویژگی های فرابشری آن و امی بودن پیامبرˆ، دلایل دیگری هستند که در نقد نظریه خاورشناسان به آنها استدلال شده است.
    کلیدواژگان: تعلیم دهندگان پیامبر، قرآن، عهدین، اقتباس، خاورشناسان، ورقه بن نوفل، بحیرای راهب، عداس، صهیب رومی
  • رضا قزی صفحه 47
    سازمان کلیسا در عمر طولانی خود، با بحران‎های بسیاری مواجه بوده است، ازاین رو، برای برون رفت از بحران های پیش‎رو، چاره‎ای جز انجام اصلاحات در بسیاری از زمینه‎های الهیاتی، در شورای واتیکانی دوم نداشت. این مقاله، با هدف کشف مولفه های بحران و شیوه مهار آن را توسط ارباب کلیسا مورد بررسی قرار می دهد. سوال اصلی پژوهش، این است که کلیسا چگونه توانست بحران‎های فرهنگی دینی، ناشی از آموزه‎های الهیاتی پیش ‏آمده را مدیریت کند؟ و به چه میزان در اداره این بحران موفق بود؟ در پاسخ، کلیسا برای بحران فوق، سه مرحله مدیریت پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران را اتخاذ نمود. برخی اقدامات مرحله اول، استفاده از حربه های سانسور، اعلان فهرست کتاب های ممنوعه، دادگاه تفتیش عقاید و سرانجام، شکنجه و اعدام نوآوران، به جرم بدعت گذاری بود. و اقدامات حین بحران توسط کلیسا شامل مکتب تومایی نو و الاهیات جدید، روی آوری به پژوهش علمی، تشکیل شورای واتیکانی دوم. اقدامات پس از بحران، شامل اصلاح آیین عبادی، وحدت کلیساها، کمونیسم ستیزی، آزادی انتخاب دین، اعتراف به برخی اشتباهات گذشته کلیسای کاتولیک می‎شود.
    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، کلیسا، کاتولیک، شورای واتیکانی دوم
  • قربان علمی ، حسین امیدی ، محمدرضا خیاط محمدی صفحه 73
    این مقاله با استفاده از منابع دست اول و با روش توصیفی تحلیلی به مقایسه آرای فضیل بن عیاض، صوفی سده دوم اسلامی و یانگ چو، زاهد سده های نخستین تائویی، در باب زهد می پردازد. ضرورت این تحقیق بر شباهت های ابتدایی مکتب تائویسم و تصوف در باب زهد است؛ که به ظاهر موجب یکسان دانستن مفهوم زهد در این دو مکتب می شود؛ زیرا تصوف اسلامی با زهد آغاز شد و شروع مکتب تائویسم هم زهد است. در مجموع باید گفت که در ظاهر، اقوال فضیل و یانگ چو، در مواردی شبیه هستند؛ اما به رغم شباهت های ظاهری، نتیجه می شود که فضیل زاهدی عارف، عابد، اهل ایثار و طالب حق است؛ در حالی که یانگ چو، صرفا زاهدی دنیاگریز، مادی گرا و متمایل به حفظ خویشتن از رنج های دنیوی است که فاقد ارزش های متعالی به نوع انسان است. در نتیجه، مفهوم زهد در آرای فضیل بن عیاض بر یانگ چو برتری دارد.
    کلیدواژگان: زهد در تصوف، زهد در تائویسم، فضیل بن عیاض، یانگ چو
  • محمدرضا عابدی جیقه ، حسین شهبازی، احمد فرشبافیان نیازمند ، محمد مهدی پور صفحه 89
    نوشتار حاضر بر آن است تا به روش تطبیقی جنبه های تاثیر و تاثر درخت معرفت و درخت هستی مطرح در آثار صوفیه را با سفیروت قبالایی روشن سازد و وجوه تمایز و اشتراک نماد درخت در این دو مکتب عرفانی را باز نماید. هدف از پژوهش، تبیین سیر تحول و تکامل نماد درخت از رمز دینی به رمز عرفانی و سهم هر کدام از دو مکتب تصوف و قبالا در این تکامل است. در این مقاله با استناد به وجوه تشابه ساختاری و تحلیل جزئیات آن و نیز استناد به نظر تام بلاک، پژوهشگر قبالایی، روشن می شود که ساختار نماد درخت به شکل تکامل یافته و عرفانی آن، میراث تصوف اسلامی است و موسی دی لئون در کتاب زوهر، آن را از مقامات القلوب شیخ ابوالحسن نوری و شجره الکون ابن عربی اقتباس کرده است؛ هرچند در این میان تاثیرپذیری توامان قبالا و تصوف را از شکل ابتدائی و دینی این نماد در تورات و منابع اسلامی نمی توان نادیده انگاشت. قلب در نماد درخت عرفانی تصوف و قبالا نقش محوری دارد. سالک به واسطه قلب با عوالم دیگر ارتباط برقرار می کند و از عالم صغیر به عالم علوی راه می یابد.
    کلیدواژگان: درخت معرفت، درخت زندگی، سفیروت، درخت هستی، قبالا، تصوف
  • نوری سادات شاهنگیان ، بهاره ضمیری جیرسرایی صفحه 109
    صهیونیزم سیاسی، که بر پایه اندیشه های تئودور هرتسل بنا شد، از آغاز نقدهایی را از برون و درون درپی داشت. آشرگینزبرگ (احدهاعام) ، بانی صهیونیزم فرهنگی، از جمله این ناقدان درون جریان صهیونیزم بود. دیدگاه او درباره اصول و روش های صهیونیزم سیاسی و نقدهای وی بر اندیشه های هرتسل، در این مقاله بررسی شده است. گردآوری اطلاعات در این مقاله با مراجعه به آثار احدهاعام و هرتسل و با بهره گیری از اقوال بی واسطه و باواسطه این دو اندیشمند بوده است. احدهاعام دیدگاه های هرتسل را درباره نجات یهودیان از طریق مهاجرت به فلسطین، ایجاد کشور مستقل یهودی و کسب حمایت های بین المللی برای تاسیس دولتی یهودی، برای تحقق سایر اهداف صهیونیزم سیاسی به چالش کشید، براحیای فرهنگی و روحانی قوم و حفظ هویت یهودی آنان، از طریق توجه به ارزش های ملی تاکید کرد؛ اصولی که از نظر هرتسل کاملا مغفول مانده بود.
    کلیدواژگان: صهیونیزم، هرتسل، احدهاعام، یهود، فرهنگی، سیاسی
  • سید محمد حاجتی شورکی ، حسین نقوی صفحه 123
    جعل احکام و قوانین در ادیان، مقدمه رسیدن به تکامل و سعادت ابدی است. لازمه وصول به این مقصد، این است که خدای جهان آفرین و آگاه به مصالح انسانی، احکام الهی را از طریق پیامبران به بشر رسانده باشد. در گاهان (=گات ها) منسوب به زرتشت پیامبر و تنها متن آسمانی نزد زرتشتیان، سخنی از شریعت نیامده است؛ بلکه بیشتر مباحث فقهی و حقوقی، در وندیداد اوستا و سایر متون دینی زرتشتیان آمده است. شریعت زرتشتی در دوره های مختلف دچار تغییر و تبدیل شده است و به تصریح موبدان زرتشتی، این امر یعنی تغییر و حذف برخی احکام حقوقی و شرعی همچنان ادامه دارد. منشا این همه دگرگونی در احکام و قوانین تا به امروز، بدین سبب بوده است که این امور ساخته و پرداخته بشر بوده اند، نه وحی و کلام الهی. مقاله حاضر نخست به توصیف شریعت و مباحث مرتبط با آن در آیین زرتشت پرداخته و ادامه مباحث به تحلیل و بررسی مباحث مطرح شده اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: آیین زرتشت، شریعت، شریعت گریزی، وحی الهی، وندیداد
|
  • Mohammad Sohrabian Parizi , Seyyed Akbar Husani Ghal'e Bahman Page 7
    Faith as a disposition of the soul has potential to be strengthened and developed from the viewpoint of Shiite and Catholic school of thought. Virtues, due to their internal components, have coherent and integrated connection with faith, and thus, they play significant role in the development and sublimity of faith. Using an analytical-descriptive method, this paper seeks to study two issues from the viewpoint of Allameh Tabatabai and Thomas Aquinas, two influential intellectuals in Shiite and Catholic ethics; the first, on what basis the existence of stages in faith can be justified? The second, which types of virtues are more prominent, and has role in the development of faith? Findings show that, according to both views faith gets intensity and weakness due to its nature and components. Allameh Tabataba'i regards piety, composure and certainty as the faith's effective developer virtues, but Aquinas considers it the virtues of charity, religion and certainty.
    Keywords: faith, development of faith, virtue, moral virtue, Allameh Tabataba'i, Aquinas.
  • Ali Asadi Page 27
    The most important and famous and adopted theory that is commonly held by the Orientalists about the sources of the Qur'an is the theory of adaptation of Qur'an based on Jewish and Christian sources, especially the two Testaments. According to this point of view, which denies the revelatory nature of the Qur'an and the prophethood of the Prophet of Islam (P.B.U.H.), his holiness has learned many Jewish and Christian teachings through some Jewish and Christian groups and presented in the form of the Qur'an. These individuals and groups are considered by the Orientalists as the Prophet's instructors. This paper seeks to analyze this view fairly comprehensive, and defends the revelatory nature of the Qur'an, by reviewing and criticizing the challenges of Orientalists' points of view. Considering the Qur'an as a human work is the first problem, which is based on a wrong prejudice of the Orientalists. The second and more important problem is their unscientific method in dealing with the historical data. Following their assumptions, the historical data have emphasized and analyzed selectively, fanatically and unilaterally by the Orientalists. But lacking of such reports about the training of the Prophet (P.B.U.H.) by others, non-continuing and limiting meetings of the Prophet (P.B.U.H.) with the alleged instructors, giving glad tidings and confirming the Prophet (P.B.U.H.), the conversion of some of them to Islam, the inconsistency of this story with the moral character of the Prophet (P.B.U.H.), the critical approaches of the Qur'an towards the People of the Book, interrupting, delaying and waiting for revelation, the challenge of the Qur'an or Tahaddi, emphasizing on the revelatory and supernaturally nature of the Qur'an and illiteracy of the Prophet are the other reasons that have been argued in the critique of Orientalist's theory.
    Keywords: : instructors of the Prophet (P.B.U.H.), the Qur'an, Testaments, adapt, Orientalists, Waraka ibn Nawfal, Buhira the monk, Addas, Suhayb al-Rumi
  • Reza Qazi Page 47
    The church organization has faced many crises in its long life. To overcome such crises, they had no choice but to make reforms in many theological issues in the Second Vatican Council. Discovering the components of the crisis this paper seeks to study the methods of the fathers of the churches in dealing with those crises. The main question is that, how the church could manage the religious-cultural crises caused by theological teachings? And to what extent they were successful? Answering these questions, the church adopted three phases of pre-crisis, during the crisis and post-crisis management. Censorship, banning some books, the Inquisition Court and eventually the torture and execution of the innovators with the charge of heresy were among the early steps. The Church actions during the crisis included the following, Neo-Thomism, New theology, scientific researches and formation of the Second Vatican Council. Post-crisis actions included, reforming the liturgy, the unity of Churches, confronting Communism, religious freedom and admitting Catholic Church's past mistakes.
    Keywords: crisis, crisis management, Church, Catholic, the Second Vatican Council
  • Qurban Elmi , Husain Omidi , Mohammad Reza Khayat Mohammadi Page 73
    Using descriptive-analytical method and concentrating on original sources, this paper compares the ideas of Fudayl ibn Iyad, the second century Islamic Sufi, and Yang Zhu, the earliest Taoists ascetic about piety. The primary similarities of Taoism and Sufism on piety have made it necessary to study this issue, which suggests the similarity of these two concepts with each other, since the Islamic Sufism began with asceticism as the of Taoism also began with piety. In sum, the ideas of Fudayl and Yang Zhu are somewhat similar, but despite the apparent similarities, Fudayl was an ascetic, mystic, devout, devoted and right seeker man, while Yang Zhu was a hermit, materialist and was inclined to get rid of the terrible suffering from himself, which lacks the transcendental values. Consequently, the concept of piety in Fudayl's ideas is superior to Yang Zhu's ones.
    Keywords: piety in Sufism, piety, Taoism, Fudayl ibn Iyad, Yang Zhu
  • Mohammad Reza Abedi , Husain Shahbazi , Ahmad Farshbafian Niazmand , Mohammad Mahdipoor Page 89
    Using comparative method, this paper seeks to illuminate the affects and effects of the tree of knowledge and the tree of existence in Sufi works and Kabbala Sefirot to show the similarities and differences of the symbol of tree in these two mystical schools. Explaining the evolution and development of this symbolic tree from a religious code to a mystical one and the share of these two schools in this evolution is the purpose of this paper. Concentrating on the idea of Tom Black, the Kabbalistic researcher, and structural similarities and detailed analysis it becomes clear that the structure of the iconic tree and its evolved and mystical form is the legacy of the Islamic Sufism, which adopted by Moses de Leon in  Zohar from Maqamat al-Qulub Shaikh Abu al-Hasan al-Nuri, and Shajarat al-kawn ibn Arabi. However, one cannot overlook the combined effect of Kabbala and Sufism on the fundamental and religious form of this symbol in Torah and Islamic sources. The heart plays a central role in the symbol of the mystical tree of Sufism and Kabbala. The seeker communicates with the other worlds through the heart and from microcosm enters the world of sublimity.
    Keywords: the tree of Knowledge, the tree of life, Sefirot, the tree of existence, Kabbala, Sufism
  • Nouri Sadat Shahanghian , Bahare Zamiri Jirsarai Page 109
    Political Zionism, which was built on Theodor Herzl ideas, was followed by many internal and external criticisms from the beginning. Asher Ginsberg (Ahad Ha'am), the founder of the cultural Zionist, was among the critics among the Zionist movement. This paper studies the viewpoints and critics of Ahad Ha'am about the Political Zionism and the Herzl ideas. Concentrating on the Ahad Ha'am and Herzl works and using the immediate and intermediate sayings this paper has been written. Ahad Ha'am challenged Herzl's views about salvation of Jews through immigration to Palestine, creating an independent Jewish state, and gaining international support for the establishing a Jewish state to realize other goals of political Zionism, and emphasized on the cultural and spiritual revival of the nation and the preservation of their Jewish identity by considering the national values, which were completely ignored by Herzl.
    Keywords: Zionism, Herzl, Ahad Ha'am, Jew, cultural, political
  • Seyyed Mohammad Hajati Shuraki , Husain Naghavi Page 123
    Making rules and regulations in religions is the introduction to eternal perfection and prosperity. Achieving this destination, the All-Creator and All-knowing God should send His rules to the human being through the prophets. Gathas, an attributed Book to Zoroaster and the only heavenly Book of Zoroastrians, does not speak about law "Sharia"; But most of the juridical and legal issues are mentioned in the Avesta Vindhid and other Zoroastrian scriptures. Zoroastrian Sharia has changed in different periods, and as the Zoroastrian priests have said, this issue - changing and removing of some legal rules - is still ongoing. The reason of these ongoing changes is that, these rules and laws are man-made, not the revelation or the divine word. Explaining the Sharia and its relevant issues in Zoroastrianism, this paper analyzes the topic in details.
    Keywords: Zoroastrianism, law, law-crossing, divine revelation, Vindhid