فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1390)

نشریه معرفت ادیان
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1390)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 5
    اساسی ترین هدف اقبال لاهوری، بازسازی اندیشه دینی بوده و کوشیده تا با توجه به پیشرفت های اخیر رشته های علم و فلسفه، اصول اسلام را تبیین، و آنها را مطابق با مقتضیات زمان جلوه دهد. ایشان دغدغه دین داشته و اسلام را دین حق یافته است؛ با این حال در تفسیر او از اسلام، عناصری یافت می شود که خواسته یا ناخواسته، او را به تفسیری عرفی شده از دین، سوق داده است. گرایش خاص او به معرفت تجربی، نگرش او به وحی و خاتمیت، تجربه دینی، اندیشه اومانیستی، و نیز تاثیر بر نواندیشان پس از خود، از جمله عناصری است که اندیشه او در باب دین را به سمت قرائتی عرفی شده از دین رهنمون ساخته است. این نوشتار بر آن است تا با تبیین این عناصر، وجوه عرفی شده دین در نگرش اقبال لاهوری را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: دین، عرفی شدن، معرفت تجربی، تجربه دینی، اومانیسم، اقبال لاهوری
  • همایون همتی صفحه 31
    هرچند امروزه مطالعات مقایسه ای در بسیاری از زمینه ها رواج یافته است، ولی در سنت کلامی و الهیاتی کمتر شاهد چنین مقایسه های علمی و معرفتی هستیم. بی شک در پرتو مقایسه های علمی، بهتر می توان به فهم میراث سنتی و نیز جریان های الهیاتی و معرفتی معاصر دست یافت. این مقاله، در پی مقایسه الهیات معاصر با الهیات سنتی است و می کوشد تا با طرح برخی از مهم ترین اوصاف هر دو پارادایم الهیاتی سنتی و معاصر، به فهم این تفاوت ها نایل آید؛ اوصافی مثل مابعدالطبیعی، جزمی، غیرتاریخی، مبتنی بر اقتدارگرایی، مدرسی و هنجاری بودن و مانند اینها، با اوصاف مقابل و متضاد برای فهم وجوه تمایز الهیات معاصر و سنتی به کار گرفته شده اند. این مقاله با بیان مثال هایی از الهیات پروتستان و سیر تحول آن، می کوشد تا تصویری دقیق تر از تفاوت ها و سیر تحول الهیات به دست دهد. در الهیات معاصر نگاه نقادانه، هرمنوتیکی، تکثرگرا، متن محور، تاریخی و غیرجزمی، به همراه نفی اقتدارگرایی غلبه دارد. در واقع، این ویژگی های عمده پارادایم الهیاتی معاصر به شمار می روند.
    کلیدواژگان: الهیات معاصر، الهیات سنتی، الهیات پروتستان، شلایر ماخر، مسئله معنا
  • سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 51
    یهودیت تحریف نشده، دینی الهی و توحیدی است که از آغاز، پرچم مبارزه با شرک را برافراشته و در برابر ادعای الوهیت فرعون و فرعونیان قد علم کرده است. شاهد اصلی این واقعیت، بیانات قرآن کریم دراین باره در فرازهای گوناگون است. قرآن کریم می فرماید: وقتی ساحران در برابر معجزه حضرت موسی شکست خوردند، اظهار داشتند که به خدای آسمان ها و زمین ایمان آورده اند؛ خدایی که خدای موسی و هارون است (اعراف:121122). با این همه، برخی از یهود یت پژوهان همچون جولیوس ول هاوزن در برداشتی ناصواب از تنخ و ظواهر برخی قطعات عهد عتیق، در این موضوع تردید افکنده و مدعی شده اند که یهودیت در آغاز دینی شرک آمیز بوده و به گونه ای یگانه پرستی را در دستور کار خود داشته است، ولی به تدریج در دوران جلای بابلی این نگرش کنار گذاشته شده و توحید و یکتا پرستی در آن رواج یافته است. در این نوشتار با نفی برداشت این افراد، بر یکتاپرستی یهودیت از آغاز و از زمان حضرت موسی تاکید ورزیده ایم و با ادله مبتنی بر عهد عتیق، این مطلب را اثبات کرده ایم.
    کلیدواژگان: تنخ، بنی اسرائیل، جولیوس ول هاوزن، یکتاپرستی، یگانه پرستی، جلای بابلی
  • مرتضی صانعی صفحه 71
    «تبشیر مسیحی» در زمره مهم ترین وظایف کلیسا محسوب می شود. ریشه این آموزه، به فرمان عیسی پس از رستاخیز برمی گردد که به حواریون گفت: بروید و امت ها را به ملکوت خدا بشارت دهید. بنابراین، به اعتقاد مسیحیان، پیام تبشیر ملکوت خداست. کلیسا باید تا تحقق ملکوت خدا، مردم را بدان بشارت دهد. بر این اساس، جامعه مسیحی به صورت فردی و یا سازمانی فعالیت تبشیری داشته است.
    هدف این مقاله، بررسی جایگاه و محدوده تبشیر در متن دینی مسیحیت است. این نوشتار، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین مفهوم تبشیر، دامنه و گستره تبشیر را مورد مطالعه قرار داده، نشان داده است که این آموزه در فرایند تاریخ، دستخوش تغییر و دگرگونی شده است. دستاورد تحقیق این است که به نظر می رسد، عیسی کار تبشیر را فقط در خصوص قوم بنی اسرائیل به انجام رسانده باشد و باید حواریون نیز این محدوده را مد نظر داشته باشند، اما از زمان پولس، رویکرد تبشیر به خارج از بنی اسرائیل نیز تسری پیدا کرد.
    کلیدواژگان: تبشیر، دامنه تبشیر، عیسی، پطرس، پولس
  • امیر خواص صفحه 93
    آیین هندو از نظر تاریخی، تاکنون با پنج دوره دگرگونی روبه رو بوده است که عبارتند از: 1. دوره پیش از تاریخ؛ 2. دوره وده ای؛ 3. دوره کلاسیک؛ 4. دوره میانه؛ 5. دوره معاصر یا مدرن. این نوشتار در پی بیان این نکته است که در پی این ادوار پنج گانه که سبب تحولاتی در آیین هندو شده است، نظام خدایان نیز که در بیشتر دوره ها، نظامی چندخدایی بوده است دگرگونی هایی پذیرفته است که می توان آنرا نظام چندخدایی خاصی دانست که ماکس مولر آن را هنوتئیسم نامیده است؛ به این صورت که جایگاه خدایان در این آیین دگرگون شده است.
    کلیدواژگان: آیین هندو، ادوار تاریخی، نظام خدایان، برهمن، برهما، ویشنو، شیوه و دود
  • معصومه سادات میرمحمدی صفحه 117
    «صلح» به عنوان یکی از بنیادی ترین نیازهای بشر در طول تاریخ، همواره کانون توجه و معرکه آرای فیلسوفان و متفکران بوده است. یکی از طرح هایی که بر پایه انسان محوری محض در عصر مدرنیته مطرح شد و محرک بسیاری از گام های آغازین در عرصه صلح بین الملل تلقی گردید، طرح «صلح پایدار» کانت است. اما از بررسی گفتمان مبتنی بر اندیشه شیعه، که مقصد نظام هستی را در پرتو آموزه های شریعت اسلام و احکام الهی ترسیم می کند، رویکردی خاص نسبت به صلح استنباط می شود که در محور آن، انسان عاقل دین محور است که آن را «صلح عادلانه» می نامیم. این مقاله به مقایسه دو رویکرد، یعنی رویکرد لائیک کانت به صلح پایدار، که مبتنی بر الزامات عقلی و اخلاقی است و رویکرد متفکران شیعه به صلح عادلانه، که مبنای صلح را تامین عدالت می داند، می پردازد. رویکرد اخیر، به دلیل ریشه یابی علل تحقق صلح و ارائه طرحی جامع در زمینه بسترسازی برای صلح، از کارآمدی بیش تر و چشم اندازی روشن تر برخوردار است.
    کلیدواژگان: صلح پایدار، کانت، صلح عادلانه، شیعه، عدالت اجتماعی و سیاسی، عدالت اقتصادی
  • سید محمد روحانی صفحه 147
    این مقاله به نظریه نجات در جنبش اشو و ریشه یابی آن پرداخته است: نخست، پس از بررسی اجمالی زندگی و مهم ترین آموزه های اشو، سه پرسش مهم نجات شناسی، یعنی نجات از چه؟ با چه؟ و به سوی چه؟ چنین پاسخ داده شده است: از دیدگاه اشو آنچه باید از آن نجات یافت، گرایش های جنسی محدود و ناقصی است که مانع از مراقبه کامل ذهن انسان می شوند؛ ولی برای کم کردن امیال جنسی نباید با آنها مبارزه کرد، بلکه باید با هدایت استادی ورزیده و بدون محدودیت های معمول به آنها پاسخ داد. همچنین با تشکیل مدار الکتریکی ویژه ای بین دو جنس مخالف و رسیدن دو طرف به اوج لذت جنسی کامل، این امیال بسیار کاهش یابند، و زمینه برای پیمودن مراحل مراقبه فراهم آید. محور مراقبه در آموزه های اشو، تهی شدن ذهن است، که ثمره آن آرامش مطلق می باشد. سرانجام نیز با ریشه یابی آموزه های اشو ثابت می کنیم که او تنها با ترکیب آموزه های مکاتب باستانی شرقی، به ویژه تنتره و کوندلینی یگه، و همچنین آیین بودای ذن، و ارائه آنها در قالبی امروزی تر، عملا برخلاف ادعایش، نجات شناسی منحصربه فردی ارائه نکرده است.
    گفتنی است گرچه خود این آموزه ها در معرض نقدهای جدی و مهلک قرار دارند به جهت اینکه غرض از نوشتار صرفا تبین تقلیدی بودن مکتب اشو است، از آوردن نقدهای مفصل پرهیز و در برخی قسمت ها اشاره ای به اندکی از آنها کرده ایم.
    کلیدواژگان: نجات، خدا خاموشی، عشق، هندو، مراقبه، روابط جنسی
  • صفحه 173
|
  • Rahim Dehqan Simkani Page 5
    Iqbal Lahori's most fundamental aim was reconstruction of religious thought. Regarding the recent developments in sciences and philosophy, he tried to expound the principles of Islam and prove them as compatible with the necessities of the time. He was concerned about religion and believed that Islam was the true religion; however, there are elements in his commentary of Islam which willingly or unwillingly skewed him towards a conventionalized commentary of religion. His special inclination towards experimental knowledge, his attitudes towards revelation, the end of prophecy, religious experiment, humanistic thought, and the influence he had on his successive modern thinkers are among the elements which led his religious thought towards a conventionalized interpretation of religion. The present paper tries to depict the conventionalized aspects of religion in Iqbal Lahori attitude through expounding these elements.
    Keywords: religion, conventionalization, experimental knowledge, religious experiment, humanism, Iqbal Lahori
  • Homayoun Hemmati* Page 31
    Although, nowadays, comparative studies are common in many disciplines, there are few scientific and cognitive comparisons in theological and metaphysical tradition. No doubt, we can better understand traditional legacy and modern metaphysical and cognitive trends in the light of scientific comparisons. The present paper tries to compare modern theology with traditional one and understand their differences through discussing some of the most important features of these two theological paradigms. Such features as being metaphysical, dogmatic, non-historical, based on authoritarianism, scholastic, normative and the like have been used along with their opposite features to understand different aspects between modern theology and traditional one. This paper tries to provide a more precise picture of differences and developmental path of theology by giving some examples of Protestant Theology and its developmental path. A critical, hermeneutic, pluralistic, text-based, historical, and non-dogmatic as well as negation of authoritarianism dominates in modern theology. In fact, these are main features of modern theological paradigm.
    Keywords: modern theology, traditional theology, Protestant theology, schiller Machern, the problem of meaning
  • Seyyed Akbar Husseini Qaleh Bahman Page 51
    Undistorted Judaism is a divine and monotheist religion that has raised the flag of struggle against polytheism and resisted against Pharaoh and his people from its beginning. The clear evidence of this struggle and resistance is Quran's statements revealed in several phrases. The Holy Quran states:" when wizards were defeated by Mose's miracle, they said they adhere to the belief in the Lord of the world and heavens; the Lord of Moses and Aaron." (Quran: chapter 7: verses: 121-122). However, Some researchers of Judaism, like Julius Wellhausen, in an false perception of Tanakh and apparent meanings of some chapters of Old Testament, have cast doubt on the issue and claimed that Judaism was a polytheist religion and pursued a kind of Unitarianism at the beginning; but gradually this attitude was dismissed at the time of Babylon Exodus and monotheism prevailed. The present paper rejects aforementioned perception, insists on monotheism of Judaism since Mose's time, and proves this, using arguments taken from Old Testament.
    Keywords: Tanakh, Israelites, Julius Wellhausen, monotheism, Unitarianism, Babylon Exodus
  • Morteza Sanei Page 71
    "Christian Missionary" is considered one of the duties of church. This doctrine is rooted in Jesu's command to his companions. He ordered his companions to go to nations and gave them the glad tidings of Divine Dominion. Therefore, Christians believe that the message of missionary is Divine Dominion. The church must give people the glad tidings until Divine Dominion realizes. Accordingly, Christian society has had missionary activities individually or organizationally. The present paper tries to study the position and limits of missionary in Christian religious texts. Using a descriptive-analytical method, it expounds the concept of missionary, studies its scope and range, and proves that this doctrine has changed over the history. The research findings show that Jesus Christ and his Companions had apparently carried out missionary activities only for Israelites, but the missionary approach extended beyond Israelites since Paul's time.
    Keywords: missionary, the scope of missionary, Jesus, Peter, Paul
  • Amir Khavass Page 93
    Historically, Hinduism has experienced five period of change as follows: 1- prehistoric period; 2- Vedic period; 3- classic period; 4- medieval period; and 5-contemporary or modern period. Following these five periods, the systems of gods which have mostly been a polytheistic system and can be considered a particular polytheistic system have changed as well. Max Muller calls it Henotheism, that is, the position of gods has changed in this religion.
    Keywords: Hinduism, historical periods, the system of gods, Brahman, Brahma, Vishnu, Shiva, Dave
  • Masoomeh Sadat Mir Mohammdi Page 117
    Thinkers and philosophers have always focused on and discussed about "peace" as one of the man's most fundamental needs over the history. "Stable peace" project proposed by Kant is one of the peace projects based on pure humanism which was proposed in modernity age and considered as the cause of initial steps in international peace. However, when we study the discourse based on Shiite thought which depicts the aim of existence in the light of Islam's doctrines, we can infer a special approach towards peace whose focal point is wise and religion-oriented man. This peace is called "just peace". The present paper compares these two approaches, that is, Kant's laic approach towards peace which is based on rational and moral necessities and Shiite thinker's approach towards just peace which holds that the basis of peace is to achieve justice. The latter is more effective and has more clear perspective because it tries to find the roots of peace realization and provides a comprehensive project to provide the grounds for peace.
    Keywords: stable peace, Kant, just peace, Shia, sociopolitical justice, economical justice
  • Seyyed Mohammad Rohani Page 147
    The present paper studies the theory of salvation in Osho's movement and tries to find its roots. First, the following three important questions have been answered through a brief review of Osho's life and most important doctrines: salvation from what?; By what means?; Towards what? These questions have been answered in Osho's doctrines as follows: we should attain salvation from limited and deficient sexual desires which prevent the complete meditation of man's mind; however, we should not resist our sexual desires to decrease them. Rather, we should fulfill them by the guidance of a skilled master and without usual limitations. Furthermore, these desires will be decreased and the ground for passing the stages of meditation will be provided by building a particular electric circuit between opposite sexes and achieving complete orgasm. In Osho's doctrines, the focal point of meditation is emptiness of mind which results in absolute tranquility. Finally, this paper proves that contrary to Osho's claim, he has not provided a unique soteriology. Rather, he has mixed the doctrines of ancient eastern schools, especially Tantra and Kundalini Yoga, and Zen Buddhism, and provided them in a more modern format. Although these doctrines are themselves severely criticized, they have been briefly mentioned in some paragraphs.
    Keywords: salvation, God, silence, love, Hindu, meditation, sexual relations