فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1393)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن سبحانی*، منصور ملکی صفحه 5
    تجربه اجرای نظام بانک داری اسلامی در بیش از سه دهه گذشته، بیانگر وجود محدودیت های ساختاری و نهادی برای نظام بانک داری اسلامی در جهت رسیدن به اهداف اولیه طراحان این الگوست. وارد نشدن به عرصه بانک داری مشارکتی، تاکید بیش از حد بر عقود مبادله ای، بالا رفتن حجم مطالبات معوق در نظام بانکی، که به نوعی نشانگر نهادینه شدن رابطه دائن و مدیون بین بانک و دریافت کنندگان تسهیلات است، بخشی از نقدها و اشکالات وارد بر نحوه اجرای نظام بانک داری اسلامی است. در دهه های گذشته، رویکردهای نوینی همچون الگوی «بانک داری با ذخایر کامل» و الگوی «بانک داری محدود» به منظور اصلاح نظام بانک داری متعارف شکل گرفته است. بنا به فرضیه مقاله، که به روش تحلیلی بررسی شده، رویکردهای مزبور با الگوی مطلوب نظام بانک داری اسلامی، که تحقق نظام بانک داری مشارکتی واقعی است، نقاط مشترکی دارد. یافته های مقاله حاکی از امکان اصلاح الگوی «بانک داری بدون ربا»ی ایران با توجه به آموزه های «بانک داری با ذخیره کامل» و «الگوی بانک داری محدود» است.
    کلیدواژگان: بانک داری اسلامی، بانک داری مشارکتی، بانک داری با ذخیره کامل، بانک داری محدود
  • محمد واعظ برزانی*، بهنام ابراهیمی صفحه 27
    بروز بحران مالی بین سال های 20072009 یکی از مهم ترین وقایع اقتصادی چند دهه گذشته بوده است. جریان های غالب تفکر اقتصادی (کینزی و نئوکلاسیکی) با اتکا به مبانی مکتب فکری خود، نظریه های گوناگونی در توضیح آن ارائه نموده اند. این بررسی ها به سبب در نظر نگرفتن ملاحظات نهادی نظام اقتصادی، از جمله نقش خلق اعتبار، قادر به تبیین ریشه های اصلی بحران نیستند. بنا به فرضیه مقاله،خلق اعتبار در نظام بانک داری متعارف، نقشی اساسی در ایجاد بحران مالی دارد. برای ارزیابی این ادعا، پس از معرفی انواع بحران مالی، تاثیر فرایند خلق اعتبار بر شکل گیری چرخه های مالی، بررسی شده است. الگوی نظری استفاده شده یک الگوی رشد اقتصادی در بردارنده واسطه های مالی (بانک ها) است که با افزودن بخش های پولی و بانکی، بر الگوی رشد اقتصادی فرانک رمزی بنا شده است. این الگو از طریق نظریه «کنترل بهینه» به طور صریح، تحلیل شده است و پویایی های بروز ادوار تجاری و بحران مالی با استفاده از آن تبیین خواهد شد. بر اساس یافته های پژوهش، «خلق اعتبار» و «ارزش های غیر واقعی»، اصلی ترین و مهم ترین علت بروز بحران های مالی است. از این رو، لازمه جلوگیری از بحران مالی، ابتنای نظام مالی بر ارزش های واقعی است؛ امری که در بانک داری اسلامی بدان توجه شده است.
    کلیدواژگان: بحران، مالی، ادوار، اعتبار، بانک داری، تجاری، ارزش
  • محمد جواد محقق نیا *، میثم احمدوند، حسین تملکی صفحه 51
    در سال های اخیر، روش های گوناگونی برای تامین مالی مسکن در بانک داری اسلامی معرفی شده است. این مقاله به بررسی گزینه های متداول تامین مالی اسلامی مسکن در ایران و اولویت بندی آنها می پردازد. فرضیه مقاله این است که از میان شش روش تامین مالی اسلامی مسکن، شامل مرابحه، اجاره به شرط تملیک، تورق، بیع نسیه، استصناع موازی، و مشارکت کاهنده، روش اخیر سازگاری بیشتری با آموزه های بانک داری اسلامی و شرایط بازار پول ایران دارد. بررسی این ادعا با استفاده از نظر خبرگان، به کارگیری روش های تصمیم گیری چند معیاره و اولویت بندی روش های تامین مالی بر اساس معیارهای اتخاذ شده حقوقی قانونی، مالی، فقهی و عمومی، صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد بانک های اسلامی در طول سالیان متمادی، روش های تامین مالی گوناگونی را طراحی و اجرا کرده اند که کمابیش شبیه فنون سنتی و متعارف هستند. در این میان جای خالی سرمایه گذاری و تامین مالی از طریق ابزارهای تسهیم سود و زیان در نظام مالی اسلامی، بانک های اسلامی را به استفاده از ابزار مالی نسبتا جدیدی تحت عنوان «مشارکت کاهنده» واداشته است. دیدگاه خبرگان تامین مالی اسلامی مسکن حاکی از تطابق بیشتر «مشارکت کاهنده» با اهداف و معیارهای تامین مالی اسلامی است.
    کلیدواژگان: تامین، مسکن، مشارکت، معیار، تورق، بیع، نسیه، استصناع، اجاره، تملیک
  • سید رضاحسینی* صفحه 81
    تامین اجتماعی، یکی از موضوعات کلان نظام های اقتصادی معاصر است. در اکثر کشورهای پیشرفته، بین یک چهارم تا یک سوم تولید ناخالص ملی و بخش اعظم بودجه دولت به این امر اختصاص دارد. با این حال، الگوهای رایج تامین اجتماعی، که عمدتا در بستر مبانی مکتبی و شرایط تاریخی جوامع سرمایه داری شکل گرفته اند، با مشکلات فراوانی از جمله در ناحیه تامین منابع مالی مواجه گردیده اند. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی، به بررسی ویژگی های الگوی مطلوب تامین اجتماعی اسلامی در مقایسه با الگوهای تامین اجتماعی معاصر می پردازد. بنا به فرضیه مقاله، تحقق اهداف تامین اجتماعی در رهیافت اسلامی در درجه اول، در گرو عادلانه بودن نظام اقتصادی و پیشگیری از چالش های زمینه ساز دخالت سازمان تامین اجتماعی است. پس، مسئولیت موارد فعلی تحت پوشش نظام های تامین اجتماعی، علاوه بر دولت، شامل عموم مردم و خود فرد نیز می شود. یافته های مقاله نشان می دهد که تامین اجتماعی در رویکرد اسلامی، با استفاده از سازوکارهای سه گانه «تدارک خصوصی»، «تکافل عمومی» و «تضامن دولتی»، صورت می گیرد. موفقیت نظام تامین اجتماعی و پایداری مالی آن، در گرو قرار گرفتن هر یک از آن سه در جایگاه خود و عملکرد مناسب آنها در ارتباط با یکدیگر است.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، عدالت اجتماعی، اقتصاد اسلامی، رویکرد مقایسه ای
  • علی معصومی نیا*، ناصر یارمحمدیان صفحه 107
    یکی از اهداف اخلاق ساختن انسان هایی است که به صورت خودکار، و بدون نیاز به الزام قانونی، حقوق یکدیگر را رعایت نمایند. مقاله حاضر به روش «تحلیلی توصیفی» مفاهیم اخلاق اقتصادی اسلام و کارکرد آن در نظام اقتصادی را بررسی می کند. بنا به فرضیه مقاله، گسترش اخلاق اسلامی موجب شکل گیری تعادل هایی در سطح بالاتر از وضعیت تعادلی مبتنی بر نفع شخصی می شود. یافته های مقاله نشان می دهد برخی آموزه های اسلامی از قبیل اهتمام به علم، سفارش به تعقل، تشویق کار و فعالیت، استفاده بهینه از امکانات، هدر ندادن منابع، متقن انجام دادن کارها در نظام سرمایه داری نیز توصیه می شود. در مقابل، آموزه هایی از قبیل سفارش به زهد، نکوهش اقبال به دنیا، نکوهش حرص و مصرف مافوق کفاف، قناعت، کمک به دیگران و رزق مقدر ویژه نظام اقتصادی اسلام است. این امر حاکی از مغایرت نظام اخلاق اقتصادی اسلام و سرمایه داری است. آموزه های اخلاقی اسلام از طریق پالایش درونی آحاد جامعه، ضمن ارتقای معنوی انسان ها، موجب کاهش هزینه مبادله، افزایش سرمایه اجتماعی، افزایش شفافیت در بازار، و افزایش کارایی می شوند. نتیجه این امر به حداقل رسیدن پیامدهای ناشی از اصالت نفع شخصی و مقابله با شکست بازار از طریق شکل دهی انگیزه های مردم است.
    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی، اقتصاد اسلامی، هزینه مبادله، سرمایه اجتماعی، بازار
  • محمدجمال خلیلیان اشکذری*، محمدهادی آزادی صفحه 129
    امروزه همه سیاست ها، اهداف و برنامه های سالانه یک نظام حکومتی، در قالب بودجه نمایان و عملیاتی می شود. این امر، اهمیت تدوین معیارهای شرعی و عقلایی تخصیص بهینه بودجه دولت اسلامی را یقینی می کند. این مقاله با استفاده از روش استنباط فقهی، به استخراج معیارهای تخصیص منابع مالی در دولت اسلامی می پردازد. بنا به فرضیه مقاله، تخصیص بودجه دولت اسلامی باید بر اساس معیارهای نیاز، کار، مصلحت، کارایی و عدالت صورت گیرد. یافته های مقاله نشان می دهد که تخصیص هریک از بودجه های جاری و عمرانی، تابع معیارهای خاص خود است. معیار تخصیص بودجه جاری، در بیشتر موارد کار و نیاز است. بودجه عمرانی نیز باید بر اساس معیار نیاز، کارایی و مصلحت تخصیص یابد. معیار عدالت نیز همچون چتری بر همه اقسام توزیع بیت المال و تخصیص بودجه سایه افکنده، رعایت آن شرط اصلی تخصیص بهینه آنها از دیدگاه اسلامی است. یکی از مسائل مهم در این زمینه، اولویت بندی معیارها در صورت بروز تزاحم در تخصیص بودجه است. در این زمینه، می توان به مواردی چون تقدم عدالت بر کارایی و اولویت مصالح اجتماعی بر مصالح فردی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بیت المال، منابع مالی، مصارف بیت المال، بودجه دولت اسلامی، معیار تخصیص بودجه
  • سجاد سیفلو* صفحه 151
    اصطلاح «اقتصاد مقاومتی» اولین بار از سوی مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 به ادبیات اقتصادی کشور وارد شده است.. هرچند ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در اواخر سال 1392و سخنرانی های بعدی مقام معظم رهبری این مفهوم را روشن تر کرد، ولی هنوز چارچوب مدونی برای تفسیر «اقتصاد مقاومتی» ارائه نشده است. این مقاله کوشیده است با بیان تقسیم بندی های رایج در علم اقتصاد، مفهوم «اقتصاد مقاومتی» را از طریق تعیین جایگاه آن در پاردایم علم اقتصاد با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان سخنان مقام معظم رهبری و تحلیل منطقی روشن تر نماید. با عنایت به اینکه حیثیت های متنوعی به منظور تقسیم بندی در علم اقتصاد به کار گرفته شده، تنها به آن دسته بندی ها و تقسیم بندی هایی توجه گردیده است که همخوانی بیشتری با تبادر اولیه مفهوم اقتصاد مقاومتی دارند. بنابه، فرضیه مقاله، اقتصاد مقاومتی یک راهبرد اقتصادی متناظر با مفهوم «تاب آوری اقتصادی» در ادبیات متعارف است که به «مقاوم سازی» فعالانه اقتصاد توجه دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بر اساس بیانات مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی بهترین تفسیر را در قالب یک راهبرد اقتصادی به خود می گیرد؛ راهبردی که مقطعی و منفعلانه نیست.
    کلیدواژگان: اقتصاد، مقاومتی، آسیب، تاب آوری، رهبری
  • الملخص
    صفحه 177
|
  • Hassan Sobhani*, Mansor Maleki Page 5
    The experience of the Islamic banking system for more than three decades indicates that there are structural and institutional limitations for Islamic banking system for achieving to the primary aims sought by the designers of this pattern. About donning corporate banking, putting heavy emphasis on reciprocative contracts, increases in the scale of delayed claims in banking system which represents the institutionalized relationship of creditor and indebted with the bank and the receivers of credits(facilities) are among the criticisms and deficiencies directed to the standard of performance of Islamic banking system. In the past decades, new approaches were developed, such as banking model with full storages and narrow (fractional) banking model for reformation of standard banking system. According to the proposition of this paper, the above approaches and eligible model of Islamic banking system which represents an achievement of real corporate banking system have common characteristics. The findings show that it is possible to reforming the model of interest free-banking in Iran, considering the banking doctrines with full storage and retail banking model.
    Keywords: Islamic banking, corporate banking, Narrow Banking, banking with full storage, retail banking
  • Mohammad Vaez Barzani*, Behnam Ebrahimi Page 27
    The occurrence of financial crisis between 2007-2009 is one of the most important economic events in the past decade. The main streams of economic thought (keynesian and Neoclassical) have developed different theories by resting upon their own intellectual school's principles. Because of their disregard of the institutional considerations of economic system, such as the role of creation of these studies validity, are not able to explain the main roots of crisis. This paper sees the creation of credit in a standard banking system has a basic role in creating a financial crisis. For evaluating this claim, first, the kinds of financial crisis are made known, and then the effect of the process of creating credit on the formation of financial circles is discussed. The theoretical model which is used is an economic growth model concerned with financial intermediaries (banks), which is established by means of adding monetary and banking sectors to Frank Ramzi's economic growth model. This model has been explicitly through optimum control theory solved and the dynamics of business trades and financial crisis will be explored. The research findings indicate that credit creation and unreal values are the main reasons of financial crisis. Therefore, the prerequisite for overcoming a financial crisis is the reliance of financial system on real values: an issue which is observed by Islamic banking.
    Keywords: financial crisis, financial circles, credit creation, commercial, shadow banking system, Unreal values
  • Mohammad Javad Mohaghegh Niya*, Maysam Ahmadvand, Hossaein Tamaluki Page 51
    In recent years the different methods for financing the housing sector in Islamic banking are identified. This paper investigates the common Techniques of Islamic housing finance in Iran and prioritizing them. The hypothesis of the paper is that from among the six methods of Islamic housing finance including Morabehe, Renting with option to buy, Tavaruq, Buy on credit, Estesnae Muvazi and Reduced Participation, the last one is more compatible with Islamic banking doctrines. The investigation of this claim is centered on expert's view, use of the methods of multi-standard decision-making methods and prioritization of finance methods based on chosen standards; legal-lawful, financial, jurisprudential and public. The research findings show that Islamic banks have, for many years, designed and performed different finance methods, which are almost similar to the traditional and common techniques. Among the lack of investment and finance by means of profit and loss sharing in Islamic financial system, Islamic banking restored to using rather new financial means, under the name of reduceed Participation which is rarely used. The expert's views about housing finance show that the technique of Reduced participation is highly compatible with the aims and standards of Islamic finance.
    Keywords: Housing Finance, Reduced Participation, Methods of Multi, standard decision, taking, Tavaruq, Buy on credit, Estesnae Muvazi, Renting with the option to buy
  • Sayeed Reza Hosseini* Page 81
    Social security is one of the major topics of current economic systems. In most developed countries between one forth to one third of national gross output and major part of government's budget is allocated to this affair. However, current models of social security which mainly developed in the context of ideological bases and the historical conditions of capitalistic societies, have confronted many problems such as ensuring financial resources. Using an analysis-descriptive method, this paper seeks to investigate the characteristics of excellent model Islamic social security in contrast with the current models of social security. According to the proposition of paper, achieving the aims of social security proposed by Islamic approaches primarily depends on the justice of economic system and preventing the challenges which pave the way for the interference of social security organizations. The responsibility of current cases under the authority of social security systems, is shouldered by not only government but all people and individuals, as well. The findings show that the Islamic approach to social security can be achieved by using triple mechanism: private preparation, public support and government, each of which has different existential philosophy. The success of social security system and its financial stability depends on placing each of these three in its proper position and suitable function of them in relation with one another.
    Keywords: social security, social justice, Islamic economy, comparative approach
  • Ali Masumi Niya*, Naser Yar Mohammadiyan Page 107
    One of the aims of morals is training people so that they may automatically respect the rights of one another without the need of legal obligation. Using an analysis-descriptive method, this paper investigates the economic moral concepts in Islam and its function in economic system. This paper supposed that the extension of Islamic morality contributes to the formation of balances which are on an upper level of the condition of balance which is based on self-interest. The findings of paper show that, such Islamic teachings, like: paying attention to science, recommendation for rationality, encouragement to work, optimum use of facilities, avoiding a waste of resources, proper performance of duties are recommended in capitalism. Contrarily, such doctrines like recommendation for asceticism, denouncing worldliness, denouncing stinginess and extravagance, contentment, helping others, and pre-destined provision are characteristic of economic system in Islam. This shows the distinction between the system of economic morals in Islam and that of capitalism. The moral principles in Islam which contribute to self-refinement of individuals and spiritual promotion of man lead to a decrease in transaction cost, an increase in social capital, increase in perspicuity in the market and increase in efficiency. The result of this is reducing the consequences resulting from the originality, of individual’s benefit and confronting the market failure by generating motivation in people.
    Keywords: economic morals in Islam, functions of economic morals, transaction cost, social capital, market perspicuity, market failure
  • Mohammad Jamal Khaliliyan Ashkzari*, Mohammad Hadi Azadi Page 129
    Nowadays, all annual policies, aims and programs of governmental system are shown in the form of budget. This specifies the importance of the shar’i and rational standards the optimum budget allocation of Islamic government. Using a fiqhi inference method, the paper seeks to bring out the standards of allocating financial resource in Islamic government. The paper's supposition is that the budget allocation of Islamic government should be based on such standards, like: need, work, expediency, efficiency and justice. The findings of the paper show that the allocation of any current and development budget has its own specific standards. In most cases, the standards of current budget allocation are work and need. Development budgets should also be allocated on the basis of such standards, like; need, efficiency and expediency. Furthermore, the standard of justice covers all kinds of bayt al-mal(treasury) distribution and budget allocation and, according to Islam, observing it is the main provision of their optimum allocation. One of the main issues related to this question is prioritization of standards in case of occurrance of conflict in budget allocation. Here, we can refer to such cases like the preference of justice over efficiency and priority of social interests over personal interests.
    Keywords: the treasury, financial resources, expenditures of the treasury, Islamic government budget, standard of budget allocation
  • Sajjad Sayflu* Page 151
    In recent years the new term ''Resistance Economics'' was added to the economic literature of the country. In Shahrivar 1389, this term was first propounded by the supreme leader. Although, the general policy of resistance economy was announced at the end of the year of 1392 and in his later speeches, the leader clarified this concept, no written format was provided presented a compiled for the explanation of resistance economy, so far. This paper tries, through the classification in economics to make clear what resistance economy means by recognizing its status in the paradigm of economics, using an analytical approach to expound the discourse of the supreme leader’s speeches and logical analysis. Due to the fact that different systems of classification are used in economics, only the system that closely corresponds with the sudden idea about "Resistance Economics" is taken in consideration. The paper's hypothesis is that resistance economy is an economic strategy which corresponds with the concept '' economic resilience' used in classical literature and it is concerned with active resistance –making of economy. The findings show that resistance economy, according to the speeches of the supreme leader, represents the best explanation in the form of an economic strategy which is neither temporary nor passive.
    Keywords: resistance economy, economic resistance, making, economic vulnerability, Resilience, economic Resilience