فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1393)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم دلالی اصفهانی*، اسماعیل محمدی صفحه 5
    در تاریخ اندیشه اقتصادی، مسائل مربوط به نرخ بهره، از جمله بحث انگیزترین مسائل اقتصادی بوده است. اقتصاددانان در این زمینه، دیدگاه های متفاوتی ارائه کرده اند؛ در این میان، بررسی تعامل نرخ بهره و رشد اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. فرضیه مقاله این است که بین نرخ ترجیج زمانی و نرخ رشد اقتصادی و به تبع، بین نرخ بهره پولی و نرخ رشد رابطه منفی وجود دارد. برای آزمون این فرضیه، ابتدا مدلی ریاضی جهت سنجش رابطه این دو متغیر ارائه شده است. در ادامه، رابطه نرخ بهره پولی و نرخ رشد در اقتصاد ایران، طی دوره زمانی 13861351، با استفاده از نرم افزار لیزرل بررسی شده است. در این بررسی، نرخ سود تسهیلات به عنوان جایگزین نرخ بهره پولی بین سال های 13681362 در نظر گرفته شده است. یافته های تحقیق ضمن تایید فرضیه تحقیق، نشان می دهد که نرخ ترجیح زمانی و به تبع، نرخ بهره پولی طی دوره مورد بررسی تاثیری منفی بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: نرخ بهره پولی، رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، نرخ ترجیح زمانی، لیزرل
  • نصرالله خلیلی تیرتاشی* صفحه 29
    یکی از راه های کسب درآمد برای تامین هزینه های عمومی در اقتصاد متعارف، افزایش بدون پشتوانه انتشار پول توسط دولت هاست. افزایش حجم پول مازاد بر رشد اقتصادی، موجب انتقال قدرت خرید پول مردم به دولت، افزایش تقاضای کل و بالا رفتن نرخ تورم می شود؛ پدیده ای که با عنوان «مالیات تورمی» شناخته می شود. گرچه هم اکنون از مالیات تورمی به عنوان یکی از شیوه های متداول تامین مالی کسری بودجه استفاده می شود، اما تحلیل دقیقی از مشروعیت آن در اقتصاد اسلامی ارائه نشده است. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی، به بررسی فرضیه عدم مشروعیت مالیات تورمی در اقتصاد اسلامی می پردازد. بر اساس یافته های تحقیق، مالیات تورمی با توجه به منافات داشتن با مقاصد اقتصادی شریعت؛ یعنی اقامه قسط و عدل، رفع فقر و عدم تمرکز ثروت در دست اغنیاء، منافات داشتن با اصل توانایی پرداخت، آیه تجارت و آیه بخس، مصالح اسلام و مسلمین، قاعده اهم و مهم و ضرورت وفای به تعهدات، جایگاهی در اقتصاد اسلامی نداشته و نمی توان آن را یکی از منابع درآمدی دولت اسلامی دانست.
    کلیدواژگان: مالیات تورمی، اقتصاد اسلامی، کسری بودجه، چاپ پول، سیاست پولی
  • محمدنقی نظرپور*، یحیی لطفی نیا صفحه 49
    در چندسال اخیر بحث «اقتصاد مقاومتی»، برای مقابله با فشارها و تهدیدهای اقتصادی جبهه استکبار جهانی علیه کشورمان، از سوی مقام معظم رهبری به ادبیات اقتصادی کشور وارد شد. هدف از طرح این موضوع، دستیابی به اهداف اقتصادی چشم انداز بیست ساله کشور می باشد، در شرایطی که کشور با انواع فشارها و تحریم ها مواجه است، به گونه ای که اقتصاد مستمرا رشدی درون زا، با ثبات و پایدار خود را تجربه و دچار رکود نگردد. دستیابی به چنین رشدی، مستلزم افزایش نرخ پس انداز، نرخ سرمایه گذاری و هدایت بهینه نقدینگی به سمت فعالیت های مولد اقتصادی است. در این زمینه، بازارهای مالی نقش مهمی در کمک به بخش واقعی اقتصاد در دستیابی به اهداف خود بر عهده دارند. این مقاله برای ارائه روش هایی موثر برای پیاده سازی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا به بررسی نقش بورس اوراق بهادار در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی می پردازد. بر اساس یافته های پژوهش، بورس اوراق بهادار از طریق تامین مالی شرکت های دانش بنیان، واگذاری بنگاه های دولتی در قالب عرضه سهام حمایت از تولید، عرضه کالاهای استراتژیک در بورس تخصصی کالا و بین المللی شدن خود در تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بورس اوراق بهادار، بورس های تخصصی کالا، تامین مالی، سهام حمایت از تولید
  • محمد جواد توکلی*، عبدالخالق کریمی صفحه 71
    گسترش بانکداری اسلامی در دهه های اخیر، ضرورت تدوین شاخص های ارزیابی میزان تحقق آرمان های آن را دو چندان کرده است. سوال اصلی این مقاله این است که چگونه می توان وضعیت بانکداری اسلامی را ارزیابی کرد. یافته های این مقاله، با روش تحلیلی، نشان می دهد که رعایت موازین فقهی اسلام و تحقق اهداف شریعت، دو بعد محوری در بانکداری اسلامی را تشکیل می دهند. مولفه های بعد اول، حذف ربا، جهالت، فساد و رعایت فقه قراردادها و مولفه های بعد دوم، کارایی، همگرایی بخش بانکی و حقیقی، عدالت، ایفای مسئولیت اجتماعی، تکریم مشتری و ترویج قرض الحسنه می باشند. در این مقاله، برای سنجش میزان رعایت موازین فقهی نماگرهای قرارداد واقعی، اطلاعات بانکداری اسلامی، اطلاع از مفاد قرارداد، سلامت بانکی، تخصیص در زمینه قرارداد و مطالبات غیرمعوق معرفی شده اند. برای ارزیابی تحقق اهداف شریعت نیز نماگرهای کارایی، حاشیه سود بانکی، برابری فرصت، تسهیلات غیررانتی، امهال معسر، توازن منطقه ای تسهیلات، کارمزد عادلانه، تخصیص تسهیلات تکلیفی، تامین مالی طیب، پرداخت به موقع تسهیلات، و تخصیص قرض الحسنه مطرح شده اند. شاخص پیشنهادی بانکداری اسلامی، میانگین ساده نماگرهای رعایت موازین فقهی و تحقق اهداف شریعت است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، بانک اسلامی، شاخص، نماگر، مقاصد شریعت
  • عبدالحمید معرفی محمدی* صفحه 95
    علی رغم اهمیت روش شناسی شهید صدر در پیشبرد اقتصاد اسلامی، مطالعات چندانی در زمینه تبیین ماهیت و جوهره آن صورت نگرفته است. این مقاله، با روش تحلیلی به تبیین منطق استدلال در این روش می پردازد. بنا به فرضیه مقاله، شهید صدر به دنبال استفاده از منطق متفاوتی برای استدلال بود. این منطق، با منطق سنتی فقهای سلف متفاوت است. این منطق مبنای معرفی روش کشف و تفکیک میان مکتب و علم اقتصاد قرار گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد که رویکرد ایشان شباهت بسیاری به روش شناسی کانت در به کارگیری قیاس های استعلایی برای تحقق شرایط امکان تجربه و وحدت سیستمی علم دارد. در این زمینه، شهید صدر مکتب اقتصاد اسلامی را به عنوان وحدت سیستمی، مجموعه ای از گزاره ها و به عنوان شرط امکان علم اقتصاد اسلامی بازسازی می کند. در این بازسازی، ایشان مجموعه احکام فقهی را به عنوان داده به کار می گیرد تا با مفروض گرفتن صدق این داده ها در یک روش بازگشتی به نام «قیاس استعلایی»، به اصول و قواعد مکتبی برسد؛ اصول و قواعدی که اقتصاد اسلامی در چارچوب آن امکان پذیر می شود.
    کلیدواژگان: شهید صدر، روش شناسی، رویکرد استعلایی، اقتصاد اسلامی
  • سیدعلی حسینی* صفحه 119
    احکام حکومتی، تصمیم هایی است که رهبری حکومت اسلامی در چارچوب احکام شرعی و بر طبق مصلحت و عدالت، برای پیشرفت مادی و معنوی جامعه اسلامی می گیرد. رسول خدا صلی الله علیه و آله از آن جهت که رهبری سیاسی و حکومتی جامعه اسلامی را نیز به عهده داشت، برای اداره صحیح و سازنده جامعه، احکامی حکومتی صادر می کرد. این احکام نشات گرفته از منصب ریاست و زعامت حکومتی ایشان بود. در این مقاله با استفاده از روش تاریخی تحلیلی به تجزیه و تحلیل احکام حکومتی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله در حوزه اقتصاد کشاورزی می پردازیم. بنابه یافته های پژوهش، در آن عصر، کشاورزی از مهم ترین ابعاد جامعه اسلامی و شئون حکومت الهی رسول خدا بود. آن حضرت در این حوزه، احکام حکومتی متعدد و متنوعی صادر فرمودند. حضرت، همراه با احکام حکومتی مربوط به زمین، آب، دام و گیاهان، به شیوه های گوناگون آنها را واگذار فرمودند. ایشان شرایطی مانند ایمان، عمران و آبادانی را برای واگذاری تعیین فرمودند. این سیاست گذاری، رونق کسب و کار، ارتقای سطح اشتغال، رفع فقر و ارتقای کارآمدی و تخصیص بهینه منابع و در نتیجه، توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی و شکوفایی اقتصادی را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: احکام حکومتی، کشاورزی، رسول خدا، اقطاع
  • سیدعباس موسویان*، علی راه نشین صفحه 143
    چگونگی مدیریت و مصرف منابع قرض الحسنه، همواره از چالش های پیش روی بانکداری بدون ربا بوده است. در این مقاله، با تعریف حساب های جدیدی به عنوان حساب های قرض الحسنه اختصاصی، راهکاری مناسب برای مدیریت بر این منابع ارائه شده است. حساب قرض الحسنه اختصاصی، حسابی است که طی آن بانک به طور اختصاصی برای بانی و به نام وی، وجوه عمومی را به صورت قرض الحسنه از عموم دریافت می کند. طبق شرایط این حساب، برای سپرده گذاران در اختیار بانی قرار می دهد تا در جهت اهداف اعلام شده مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله، که با استفاده از روش تحلیلی سامان یافته، ساختار و منافع این حساب ها برای ذی نفعان مختلف از جمله سپرده گذاران، بانک ها و نهادهای خیریه (بانیان) و در نهایت، ریسک های نقدینگی و اعتباری در این حساب ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، بانکداری بدون ربا، بانکداری اسلامی
  • الملخص
    صفحه 165
|
  • Rahim Delali Esfahani*, Esmaeil Mohammadi Page 5
    In the history of economic thought, the issues related to the rate of interest, have been among the most disputable economic issues. The economists have offered different views in this field, meanwhile, the investigation of the interaction between the rate of interest and economic growth is of a special position. The paper's hypothesis is that, there is a negative relationship between the rate of time preference and the rate of economic growth and consequently between interest rate and growth rate. To test this theory, first we offer a mathematical model for evaluating the relationship between these two variables. To continue, we investigate the relationship between the interest and growth rates in Iran's economy during 1351-1386 using Lisrel (linear structural relations) software. In this survey, facilities rate of profit has been considered as a substitute of interest rate between 1362-1368 years. Meanwhile confirming the research’s theory, the findings of the research show that, the rate of time preference and consequently, the rare of interest, during the investigated period has a negative effect on the economic growth.
    Keywords: Interest Rate, Economic Growth, Human Capital, The Rate of Time preference, Lisrel
  • Nasrullah Khalili Tirtashi* Page 29
    One way to acquire income for securing public expenditures in conventional economics is to increase non-financed currency and circulate banknotes by the governments. The increase of the volume of surplus money on economic growth causes to shift the shopping power of people to the government, the increase of total demand and boosting the rate of inflation; a phenomenon which is known as “tax inflation”. Although now tax inflation is used as a current way for budget deficit’s financing, an exact analysis of its legitimacy in Islamic economics has not been presented yet. This paper deals with a study on the legitimacy of tax inflation in Islamic economics. Based on research’s findings, tax inflation considering its opposition with economic aims of Sharia; that is upbringing of justice and equity, eliminating poverty and decentralizing wealth in the hands of the rich and its disagreeing with the principle of payment capability, the verse on “commerce” and the verse on “trifling price” Islam and Muslims interests, the rule on “Important and most Important” and the necessity of fulfilling contracts, has no position in Islamic economics and cannot be considered as a sources for acquiring revenues in Islamic government.
    Keywords: Tax Inflation, Islamic Economics, Budget Deficit, Issue Money, Monetary Policy
  • Mohammad Naghi Nazarpor*, Yahya Lotfiniya Page 49
    In recent years, the debate of resistive economy entered the literature of our country by the Supreme Leader to confront with the economic pressures and threats of World Arrogance against our country. The aim of propounding this issue is to achieve economic targets of our country’s 20 year perspective in conditions which it is encountered with the kinds of pressures and sanctions, in the manner the economy would continuously experience its endogenous, stable growth and wouldn’t get involved in stagnation. Achieving such growth needs to increase the rate of saving, rate of investment and optimum control of liquidity towards the productive economic activities. In this field, the Stock markets have an important role in helping the real sector of economy to achieve its targets. To offer the effective methods for implementation of the general policies of resistive economy, this paper investigates the role of securities’ bourse in achieving the policies of resistive economy. Based on the research’s findings, the securities’ bourse by financing in knowledge-based companies, transfers of state firms in the form of stock supply to support production, to supply the strategic goods in specialized bourse of goods and being internationalized performs an effective role in achieving the general policies of resistive economy.
    Keywords: resistive economy, securitie's bourse, specialized bourse of goods, financing, stock supply to production
  • Mohammad Javad Tavakoli*, Abdulkhalegh Karimi Page 71
    In recent decades, an Islamic banking development has doubled the necessity for the codification of the indexes on evaluating the level of realization of their causes. The main question of this paper is that, how can we evaluate the Islamic banking position. Using analytic method the findings of this paper show that observing fiqhi principles of Islam and realization of the Sharia causes form two pivotal aspects of Islamic banking. The components of first aspect are; the elimination of usury, ignorance, corruption and observance of contracts’ fiqh, and the components of second aspect are; efficiency, the convergence of bank and real sectors, justice, performance of social responsibility, dignifying the customer and promotion of Qard al-hasanah loan. In this paper, to evaluate the level of observance of fiqhi’s standards we have introduced the indicators of real contracts, Islamic banking data, knowing the overall meaning of contract, security of banking, allocation in the field of contract and non-delayed claims. To evaluate the realization of the sharia causes we have propounded the indicators such as; efficiency, the banking interests margin, the equality of opportunities, non-rental facilities, giving a chance to the insolvent, regional balance of facilities, justly commission, allocation of duty facilities, providing pure finances, timely payment of facilities and allocation of Qard al-hasanah loan. The offered index of Islamic banking is the simple average of the indicators of fiqhi’s standards and realization of the sharia causes.
    Keywords: Islamic banking, Islamic bank, index, indicator, sharia causes
  • Abdul Hamid Marefi Mohammadi* Page 95
    Despite the importance of martyr Sadr’s methodology for developing Islamic economics, there has been a paucity of research on the nature and essence of it.Using an analytical method, this paper explains the logic of reasoning in his methodology. According to the hypothesis of the paper, martyr Sadr sought to use a different logic for reasoning. This logic is different from the logic of traditional jurist's predecessors. This logic has been the basis for introducing the method of discovery and separation between Islamic Doctorine and Islamic economics. The research results show that Sadr’s approach is very similar to Kant's methodology in using transcendental syllogisms for meeting the conditions for the possibility of experience and the systemic unification of science. In this regard, martyr Sadr reconstructs the school of Islamic economics as a unified system, a set of propositions and as a condition for the possibility of Islamic economics. In this reconstruction, he applies a combination of jurisprudential decrees as data so that through hypothesizing the veracity of these data in a recursive method called "transcendental syllogism", he can reach ideological principles and tenets in whose framework Islamic economics is possible.
    Keywords: martyr Sadr, methodology, transcendental approach, Islamic economics
  • Sayyed Ali Husseini* Page 119
    Governmental laws are decisions taken by the leader of an Islamic state, within the framework of religious rulings and in accordance with the expedience and justice, for the material and spiritual development of an Islamic society. Since the messenger of God took the political and governmental leadership of the Islamic society as well, he issued governmental decrees for Managing the community constructively. These decrees emanated from his governmental leadership and management. In that period, agriculture was one of the most important aspects of Islamic society and had a significant position in prophet's divine government. In this area, the prophet issued numerous and diverse governmental laws. Along with governmental laws related to land, water, animals and plants, he transferred them to people in different ways. He determined conditions such as faith, development and prosperity for transferring them to people. This policy making led to generating successful businesses, raising employment level, reducing poverty, improving efficiency and efficient allocation of resources and, therefore, development of agriculture and economic prosperity.
    Keywords: governmental laws, agriculture, Messenger of Allah, infeudation (Iqta)