فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1395)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمحمدکاظم رجایی* صفحه 5
    انسان اقتصادی در اقتصاد کلاسیک، انسانی خودخواه، مادی گرا و لذت طلب بوده و در پی بیشینه سازی نفع مادی شخصی است. وی در تولید به دنبال بیشینه سازی سود مادی شخصی و در مصرف جویای بیشینه سازی مطلوبیت؛ یعنی لذت مادی محض، می باشد. نفع مادی شخصی ملاک رجحان و انتخاب انسان اقتصادی است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی دیدگاه علامه طباطبایی در مورد منطق فعالیت اقتصادی می پردازیم. فرضیه تحقیق این است که علامه طباطبایی پی گیری نفع شخصی، لذت و الم فطری را منطق تصمیم گیری انسان اقتصادی می داند. بنا به یافته های تحقیق، علامه معتقدند منافع و لذت های فطری، عمل و متعلقات عمل انسان را در نظر وی زینت می‏دهد. با وجود این، ما با سه نوع لذت مادی، فکری مطابق با فطرت، و فکری مخالف با فطرت و موافق هواهای نفسانی مواجه ایم. نوع اول و دوم هماهنگ با فطرت، مقدمی و سازگار با هدایت تشریعی است؛ اما نوع سوم منشا اختلاف و استخدام انسان ها توسط یکدیگر است. انبیا و اولیاء الهی به همراه کتب آسمانی آمده اند تا انسان را به سمت لذت با دوام سوق دهند؛ لذتی که مطابق با فطرت است. هدایت تکوینی همراه با هدایت تشریعی در جهت دهی انسان به کمال حقیقی و سعادت یا لذت بادوام هماهنگ است.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد کلاسیک، نفع شخصی، منطق فعالیت اقتصادی، انسان اقتصادی، لذت و رنج
  • سعید فراهانی فرد*، وحید بیگدلی صفحه 25
    تعیین اهداف دولت در اقتصاد اسلامی و رتبه بندی اهداف مزبور، تاثیر زیادی در سیاست گذاری های اقتصادی دارد. مکاتب مختلف اقتصادی، دیدگاه های متفاوتی در این زمینه ارائه می کنند. در این مقاله به بررسی اهداف دولت در اقتصاد اسلامی و چگونگی رتبه بندی آن ها می پردازیم. این بررسی با استفاده از روش فراتحلیل و بررسی آثار نویسندگان مسلمان در این زمینه صورت می گیرد. بنا به فرضیه تحقیق، عدالت و رشد اقتصادی دو هدف عمده دولت اسلامی بوده که در راستای تحقق هدف غائی دولت در کمک به تکامل افراد جامعه در مسیر قرب الهی، رتبه بندی می شوند. یافته های تحقیق نشان می دهد که عمده مکاتب اقتصادی؛ تامین رفاه و رشد اقتصادی را به عنوان هدف اقتصاد ترسیم و تامین آن را عمدتا به مکانیزم بازار واگذار می کنند. از منظر اقتصاددانان مسلمان، دولت اسلامی به دنبال تامین عدالت و رشد اقتصادی جامعه بوده و در تامین این اهداف در کنار مردم نقش فعالی ایفا می نماید. تامین اهداف مزبور مقدمه ای برای ایفای نقش دولت در کمک به تکامل جامعه است. بر این اساس، در صورت بروز تزاحم بین اهداف اقتصادی دولت اسلامی، هدفی ترجیح می یابد که دولت را در تامین هدف غائی اش در تربیت افراد جهت تکامل و قرب الهی یاری دهد.
    کلیدواژگان: نظریه دولت، دولت اسلامی، اهداف دولت اسلامی، اهداف دولت، اقتصاد اسلامی، اقتصاد متعارف
  • محمدهادی زاهدی وفا*، محمد مهدی عسکری، محمد نعمتی، مهدی موحدی بک نظر صفحه 49
    گسترش استفاده از نظریه بازی ها در اقتصاد زمینه ساز استفاده بیشتر از تکنیک های ریاضی در تحلیل رفتارهای تعاملی بوده است. در این بین محققان اقتصاد اسلامی همچون سایر اقتصاددانان از زبان یا ابزار ریاضیاتی (به ظاهر خنثی) برای تحلیل رفتارهای تعاملی مورد مطالعه خود در اقتصاد اسلامی بهره می‏برند. اما به نظر می‏رسد نظریه بازی ها آنگونه که ادعا می‏شود خنثی نباشد. در این مقاله به بررسی این سوال می پردازیم که در صورت امکان استفاده از این نظریه برای تبیین‏ موضوعات مطرح در اقتصاد اسلامی، چه ملاحظاتی باید مد نظر قرار گیرد؟ بنا به فرضیه مقاله، استفاده از نظریه بازی های در تحلیل های تعاملی اقتصاد اسلامی با برخی محدودیت های فلسفی روبرو است. یافته های تحقیق حاکی از مبتنی بودن نظریه بازی ها بر چهار مبنای فلسفی (1) تقدم فهم سازگار بر صدق تجربی؛ (2) ابزارگرایی بدون پیش‏بینی قابل قبول و (3) تقدم صدق صوری مبتنی بر اصول موضوعه بر صدق تجربی و (4) تمسک به عقلانیت ابزاری می باشد. وابستگی این نظریه به مبانی قابل مناقشه فوق محدودیت هایی را برای کاربرد آن در مطالعات اقتصاد اسلامی ایجاد می نماید. بر این اساس، محققان اقتصاد اسلامی پیش از استفاده از نظریه‏بازی ها باید از آثار پذیرش این مبانی بر نتایج تحلیل خود آگاه باشند.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، اقتصاد اسلامی، مبانی فلسفی اقتصاد، روش شناسی
  • نصرالله خلیلی تیرتاشی* صفحه 67
    یکی از مباحث بنیادین در سیاستگذاری های اقتصادی تعیین نیازهایی است که باید برآورده شود. یکی از عوامل موثر در تعیین این نیازها و رتبه بندی آنها، تبیین منشا نیازهای انسان است. مقاله حاضر با روش تحلیل نظری و تحلیل متن و محتوای منابع نقلی و دینی به بررسی این موضوع می پردازد. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا همه تمایلات انسان، نیاز وی محسوب می شود و باید برای تامین آن ها منابع کمیاب اختصاص یابند یا درصدی از آن ها، نیاز کاذب و توهمی بوده و اصل و اساسی در وجود انسان ندارد؟ برای تفکیک نیازهای حقیقی از کاذب چاره ای جز توجه به منشاء نیازهای انسان نیست. بنا به فرضیه مقاله، منشاء نیازهای حقیقی انسان، استعدادهای ذاتی او است که خداوند در بدو خلقت در سرشت وی قرار داده و منشاء نیازهای کاذب تمایلات مدیریت نشده وی است. یافته های مقاله تفکیک نیازهای حقیقی و کاذب بر مبنای استعدادهای ذاتی انسان را تایید می نماید. تفکیک مزبور می تواند به بهبود نظریه ها و سیاست های اقتصاد اسلامی کمک نماید.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، نیازهای اقتصادی، نیاز حقیقی، نیاز کاذب، حرکت استکمالی
  • سیدهادی عربی*، محمد جواد رضایی صفحه 87
    برخی اقتصاددانان و فیلسوفان معاصر از جمله ساگدن با استفاده از نظریه بازی ها، به تبیین عدالت پرداخته‏اند. این مقاله به تقریر ایده ساگدن در باب ظهور و تداوم میثاق‏ها و تلقی تطوری وی از عدالت اقتصادی و ارزیابی انتقادی آن می‏پردازد. ارزیابی انتقادی نظریه عدالت طبیعی ساگدن با استفاده از روش تحلیلی-نظری و بهره‏گیری از آموزه های اسلامی صورت می گیرد. بنا به یافته های تحقیق، «ظهور میثاق‏ها در وضعیت بی‏سامانی به عنوان ابزار گزینش تعادل» و «تاثیرگذاری چنین میثاق‏هایی بر درک افراد از عدالت» از جمله اصول ایده ساگدن است. هرچند شیوه تحلیلی وی از مزیتی چون توجه به هنجارها برخوردار است، اما با مشکلاتی همچون «تحویل ناپذیری ارزش‏هایی چون عدالت به واقعیت ‏ها»، «مخالفت درک شهودی و اسلامی با معیار پایداری به مثابه عنصر مقوم وضعیت عادلانه» و «عدم کفایت تمسک به رویکردهای انسان‏محورانه برای حل تعارض منافع» روبرو است. دیدگاه ساگدن در تحلیل عدالت شباهت هایی با دیدگاه های اسلامی از جمله دیدگاه علامه طباطبایی در مورد چگونگی شکل گیری توافق های اجتماعی دارد. با این وجود، انتظار تحقق عدالت براساس میثاق‏های برخاسته از پیگیری نفع شخصی، آن گونه که ساگدن می گوید، امکان پذیر نیست و روند شکل گیری توافق بر سر هنجار عدالت و حل اختلاف در زمینه تزاحم منافع در مرحله اجرا نیازمند بهره مندی از شریعت است.
    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، ساگدن، اقتصاد اسلامی، انتظارات هنجاری، نظریه بازی ها، نظم خودانگیخته
  • محمدنقی نظرپور*، روح الله عبادی، سیدهادی میرحسینی صفحه 109
    یکی از اقدامات ضروری جهت گسترش اوراق بهادار اسلامی، تجزیه و تحلیل ریسک این اوراق و تلاش برای پوشش آن است. در میان اوراق بهادار اسلامی، اوراق استصناع از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برای انتشار این اوراق مدل های اجرایی متنوعی پیشنهاد شده است. یکی از معیارهای انتخاب میان مدل های پیشنهادی، تجزیه و تحلیل ریسک های بالقوه و بالفعل اوراق مزبور در بازارهای اولیه و ثانویه است. این بررسی می تواند به تقویت پوشش ریسک این اوراق، و در نتیجه افزایش مقبولیت عمومی آن کمک نماید. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و پرسش نامه ای، ضمن ارزیابی ریسک مدل های اجرائی اوراق استصناع، به بررسی مدل بهینه پوشش ریسک آن می پردازد. بنا به فرضیه تحقیق «الگوی عملیاتی ارایه شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار بهینه ترین الگو برای پوشش ریسک اوراق استصناع می باشد». برای ارزیابی این فرضیه تحقیق از روشAHP و TOPSISجهت تحلیل داده های پرسش نامه ای استفاده شده است. یافته های مقاله حاکی از برتری مدل پیشنهادی بورس در پوشش ریسک عملیاتی اوراق استصناع نسبت به سایر مدل ها دارد. مدل اوراق استصناع غیرمستقیم، مدل بانک مرکزی و مدل اوراق استصناع موازی از نظر پوشش ریسک در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اوراق استصناع، نظام مالی اسلامی، پوشش ریسک اوراق استصناع، روشAHP و TOPSIS
  • محمد جمال خلیلیان اشکذری*، محمد بیدار صفحه 135
    یکی از شاخص های توسعه انسانی متعارف، درآمد سرانه واقعی است. در این مقاله به بررسی دیدگاه اسلام در مورد این شاخص و معرفی شاخص تامین معاش در پیشرفت انسانی می پردازیم. تحقیق حاضر با استفاده از رویکرد توصیفی- تحلیلی به بررسی این سوال می پردازد که با چه شاخص ها و نماگرهایی می توان به ارزیابی تامین معاش در مسیر پیشرفت انسانی از دیدگاه اسلام پرداخت؟ بنا به فرضیه تحقیق، شاخص های تامین حد کفاف، توزیع عادلانه و متوازن درآمد و کارامدی مخارج با نماگرهای مربوطه می توانند برای سنجش تامین معاش در رویکرد اسلامی بکار روند. بنا بر یافته های پژوهش، شاخص های پیشنهادی به ترتیب درآمد مکفی-حلال برای تامین نیازهای مادی و روحی، توزیع عادلانه و متوازن منابع و درآمدها در راستای تامین معاش خانوارها و تخصیص بهینه درآمد ها را مورد سنجش قرار می دهند. شاخص های سه گانه مزبور را می توان به آیات قرآن و روایات معصومین(علیهم السلام) مستند نمود. محاسبه این شاخص ها نیازمند استفاده از روش های آماری از جمله بکارگیری پرسشنامه علمی جهت استخراج اطلاعات مورد نیاز در کنار داده های آماری موجود است.
    کلیدواژگان: تامین معاش، توسعه انسانی، پیشرفت انسانی، شاخص، عدالت، کارایی
  • الملخص
    صفحه 157
|
  • Seyyed Muhammad Kazem Rajaee* Page 5
    In classical economics, economic man is selfish, materialistic and pleasure seeking. He seeks to maximize his personal material gain: manufacturer tries to maximize his personal material profit and consumer looks for maximum utility i.e. sheer material pleasure. Personal material gain is the criterion for man’s selections and preferences .Using analytical method, this paper investigates the views of Allameh Tabatabaei about the logic of economic activity. The research hypothesis is that Allameh Tabatabai regards personal gain and inherent pleasure and pain as the logic behind the decision-making of economic human. Based on the research findings, Allameh believes that the natural benefits and pleasures of the action and possessions make the action attractive in man’s view. However, we are faced with three types of material pleasures: pleasures that are intellectual and in accordance with innate nature, pleasures that are intellectual and in opposition to the innate nature and pleasures that are consistent with carnal desires. Type I and Type II are in harmony with innate nature and consistent with legislative guidance, but the third type is the source of human’s conflicts and their taking advantage from each other. With their Revealed books, the divine prophets and friends of God are delegated to lead humanity to lasting pleasure that is consistent with man’s innate nature. Creational guidance together with revealed guidance guide man towards true perfection, happiness and lasting pleasure.
    Keywords: Islamic economics, classical economics, personal gain, the logic of economic activity, economic man, pleasure, pain
  • Saeed Farahani Fard*, Vahid Bigdelli Page 25
    Setting and ranking the government’s goals in the Islamic economics has a significant impact on economic policymaking. Different economic schools offer different views on this issue. This paper seeks to study and rank the objectives of government in the Islamic economics. It makes use of meta-analysis to investigate the works of Muslim writers in this area. According to the research hypothesis, as two main objectives of the Islamic state, justice and economic growth are ranked in order to fulfill the governments’ ultimate goal of contributing to the development of the society in the light of nearness to god .The research findings show that most of schools of economics regard welfare and economic growth as the goal of economy and largely leave ensuring it to the market mechanisms. From the perspective of Muslim economists, Islamic government seeks justice and economic growth and , together with people, plays an active role to meet these objectives. Accomplishment of these goals is an introduction to the role of government in contributing to the development of society. Accordingly, in case of conflict among the economic objectives of Islamic government, the objective is given priority that assists the government in achieving its ultimate goal, i.e. training people for perfection and nearness to God.
    Keywords: theory of government, the Islamic state, the objectives of Islamic state, the government's objectives, Islamic economics, conventional economics
  • Mohammad Hadi Zahedi Vafa*, Mohammad Mahdi Askari, Muhammad Nemati, Mehdi Movahedi Beknazar Page 49
    Expanding the use of Game Theory in economics has paved the way for greater use of mathematical techniques in the analysis of interactive behaviors. In the meantime, scholars of Islamic economics, like the other economists, use the (apparently neutral) mathematical language or tools to analyze the interactive behaviors studied in Islamic economics. Nevertheless, it seems that Game Theory is not as neutral as it is claimed to be. The present paper deals with the considerations that should be taken into account in case of using this theory for explaining the issues in Islamic economics. According to the research hypothesis, using Game Theory in the interactive analyses of Islamic economics is faced with some philosophical limitations. The findings show that Game Theory is based on four philosophical foundations: (1) the primacy of consistent understanding over empirical truth; (2) instrumentalism without acceptable prediction (3) the primacy of formal truth based on axioms over empirical truth and (4) resorting to instrumental rationality. The dependence of this theory on the above controversial principles creates some restrictions on its application in the study of Islamic economics. Accordingly, before using Game Theory, the scholars of Islamic economics should be aware of the effects of adopting these principles on the results of their analysis.
    Keywords: Game Theory, Islamic economics, the philosophical foundations of economy, methodology
  • Nasrallah Khalili Tirtashi* Page 67
    One of the fundamental issues in economic policymaking is determining the needs that must be met. Explaining the source of human needs is among the factors of determining and ranking the human needs. Using a theoretical analysis, this paper analyzes the text and content of traditional and religious sources in this regard. The question here is whether all the desires of man are regarded as his needs and scarce resources should be allocated to satisfy them or a part of them, or are there false and illusory needs with no foundation and basis in human’s existence? In order to distinguish between real and false needs, the origin of human needs should be known. The research hypothesis is that the source of man’s real needs is the inherent talents that God placed in his nature at the beginning of creation, and the origin of man’s false needs is his uncontrolled desires. The research findings confirm the distinction between real and false needs based on man’s inherent talents. Such distinction can contribute to the improvement of theories and policies in Islamic economics.
    Keywords: Islamic economics, economic needs, real need, false need, perfective movement
  • Seyyed Hadi Arabi*, Mohammad Javad Rezaei Page 87
    Some contemporary economists and philosophers, such as Sugden, have used Game Theory to explain justice. The present paper explains Sugden’s theory about the emergence and persistence of covenants and his evolutionary conception of economic justice and its critical assessment. Sugden’s theory of natural justice is critically investigated by using the theoretical-analytical method and taking advantage of the teachings of Islam. According to the research findings, "emergence of the covenants in the state of chaos as a means of selection of balance" and the "effect of such covenants on people's perception of justice" are among the principles of Sugden’s theory. Although his analysis has the advantage of paying attention to norms, it is confronted by such problems like "irreducibility of some values ​​like justice to facts '' , “opposition of intuitive and Islamic understanding to sustainability criterion as a constitutive element of fair situation" and "inadequacy of adherence to human-centered approaches for resolving the conflict of interests". Sugden's view of justice bears some similarities to the Islamic views, including Allameh Tabatabaei's view about the formation of social agreements. However, one cannot expect to achieve justice through the covenants arising from the pursuit of self-interest, as Sugden believes. The process of reaching agreements on the norm of justice and resolution of conflict of interests in the implementation phase requires benefiting from the Shari’a.
    Keywords: economic justice, Sugden, Islamic economics, normative expectations, Game Theory, spontaneous order
  • Mohammad Naghi Nazarpour*, Ruhollah Ebadi, Seyyed Hadi Mir Hosseini Page 109
    One of the essential measures for expanding Islamic bonds is analyzing the risk of these bonds and trying to cover the risk. Among Islamic bonds, Istisna' bonds are of great importance. For the issuance of these bonds, various operational models have been proposed. One of the criteria for selection among the proposed models is analysis of the actual and potential risks of these bonds in the primary and secondary markets. Such analysis can strengthen the risk coverage of the bonds, and thus help increase their public acceptance. Using the descriptive-analytical and questionnaire methods, this paper assesses the risk of the operational models of Istisna’ bonds and investigates the optimal model for risk coverage. According to the research hypothesis, "the operational model provided by the Stock Exchange is the most optimal model for risk coverage of Istisna' bonds". In order to evaluate this hypothesis, AHP and TOPSIS methods are used to analyze the questionnaire data. The research results show the superiority of the proposed model of exchange in covering the operational risk of Istisna’ bonds compared to the other models. The model of indirect Istisna' bonds, the model of the Central Bank and the model of parallel Istisna' bonds hold the next ranks in terms of risk coverage.
    Keywords: Istisna bonds, Islamic financial system, risk coverage of Istisna bonds, AHP, TOPSIS
  • Mohammad Jamal Khalilian Ashkezari*, Mohammad Bidar Page 135
    One of the indices of Conuontional human development is the index of real per capita income. The present paper examines Islam's viewpoint about this index and introduces the index of livelihood in human development. Using the descriptive-analytical approach, the study deals with the criteria and parameters of evaluation of livelihood in the path of human development from the perspective of Islam. According to the research hypothesis, in the Islamic approach, the indices of providing sufficiency level, fair and balanced distribution of income and expenditure efficiency with the relevant indicators can be used to measure livelihood. Based on the research findings, the proposed indices measure meeting the material and spiritual needs through earning adequate and legal income, fair and balanced distribution of resources and income in line with providing livelihood for families and optimal allocation of income respectively. The four mentioned indices can be documented by the Quranic verses and hadiths of the infallibles (PBUH). The measurement of these indices requires the use of statistical methods including the use of scientific questionnaires to extract the required information along with the existing statistical data.
    Keywords: livelihood, human development, index, justice, efficiency