فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1389)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1389)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نورالله صالحی آسفیجی، رحیم دلالی اصفهانی، محمد واعظ برزانی، سیدرا میرعسکری صفحه 5
    تعادل و پایداری مدل های کلان اقتصادی از مباحث عمده اقتصاد کلان است. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی، در صدد معرفی یک مدل کلان اقتصاد بدون بهره در مقایسه با مدل های کلان اقتصاد سرمایه داری است. فرضیه اصلی مقاله این است که این مدل همانند مدل هایی که از طریق بهره، تامین مالی می شوند، ویژگی های تعادل و پایداری را دارد و حتی فراتر از آن، این مدل در مقایسه با مدل کلان سارجنت از پایداری بیشتری برخوردار است. مدل پیشنهادی برداشت جدیدی از تابع تقاضای کار، وضعیت تعادل در بازار کار، تابع تولید، تابع مصرف، تابع سرمایه گذاری و شرایط تعادل در بازار کار را ارائه می دهد. بر این اساس، از آنجا که در اقتصاد بدون بهره در شرایط تورمی، نرخ های حقیقی بازده دارایی های مالی حفظ می شود، انگیزه پس انداز دچار تزلزل نمی شود. از این رو، برای کشورهای در حال توسعه که با تورم و رکود مالی ناشی از آن روبه رو هستند، بهتر است که نظام مالی مبتنی بر بهره را رها کرده و نظام اقتصادی بدون بهره را جایگزین آن سازند.
    کلیدواژگان: نرخ بهره، ربا، پایداری، تعادل و سود اسلامی
  • رضا اکبریان، مینو خردسود صفحه 29
    با آغاز بانکداری اسلامی و گسترش روز افزون آن در سطح جهان که با گسترش تحولات جهانی شدن همراه است، لزوم توجه به بانک های اسلامی و نقش آنها در این فرایند اهمیت می یابد. از آنجا که مبحث «ثبات مالی» در میان مباحث جهانی شدن اهمیت ویژه ای دارد، در این مقاله با اتخاذ شیوه ای تحلیلی و با استفاده از فرمول z-score و شاخص جهانی شدن به بررسی این فرضیه می پردازیم که تاثیر متقابلی میان فرایند جهانی شدن و ثبات مالی بانک های اسلامی وجود دارد. تحقیق نشان می دهد که در فرایند جهانی شدن بانک های اسلامی از طریق مدیریت مناسب در شرایط بحران، داشتن قدرت بازار و توان اثرگذاری بر قیمت ها، حرکت بر اساس بخش واقعی و برخورداری از نظام مشارکتی، بر روی ثبات مالی جهانی تاثیر دارد. در مقابل، جهانی شدن موجب افزایش ثبات مالی بانک های اسلامی می شود. افزایش کارایی، استفاده از موسسه های رتبه بندی و نظارتی جهانی، و گسترش تنوع سرمایه گذاری را می توان از آثار مثبت جهانی شدن بر بانک های اسلامی دانست.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ثبات مالی، جهانی شدن، شاخص جهانی شدن
  • نادر مهرگان، حسن دلیری صفحه 51
    در طول تاریخ زندگی جمعی انسان، مشارکت و تعامل بین افراد حائز اهمیت بوده است. دانشمندان، از دهه 60 میلادی، به اهمیت این قدرت در جامعه پی برده و آن را «سرمایه اجتماعی» نامیدند. علی رغم آثار فراوان مثبتی که این سرمایه دارد، در بسیاری موارد موجب ایجاد نزاع و رویارویی در جوامع شده است. علاوه بر این، با انباشت سرمایه اجتماعی، هیچ ضمانت اجرایی برای پایبندی افراد به قوانین موجود در گروه وجود ندارد. در این راستا، مشکلات رفتاری همچون سواری مجانی، کژگزینی، کژمنشی و پیگیری کورکورانه منافع گروه در قالب گروه خواهی شکل می گیرد. این امر حاکی از شکست این باور است که «سرمایه اجتماعی یک خوبی مطلق است». این نوشتار، با استفاده از روش تحلیلی به معرفی مفهوم «سرمایه مذهبی» با تاکید بر مذهب اسلام، می پردازد. فرضیه مقاله آن است سرمایه مذهبی علاوه بر دارا بودن فواید موجود در سرمایه اجتماعی، نقصان های آن را ندارد. از این رو، اقتصاد با پیگیری انباشت سرمایه مذهبی قادر خواهد بود به کارایی بیشتری دست یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه مذهبی، سرمایه اجتماعی، سواری مجانی، کژگزینی، کژمنشی
  • محمدجمال خلیلیان اشکذری صفحه 73
    در نگرش اسلامی، ارتباطی وثیق میان مبانی نظری و عملی مصرف در جامعه اسلامی، وجود دارد. مبانی نظری مصرف، رویکرد کلی اسلام به مصرف را معین می کند. این جهت گیری، موجب شکل گیری مبانی عملی مصرف به عنوان اصول عملی حاکم بر مصرف در جامعه اسلامی می شود. در این نوشتار، با استفاده از روش تحلیلی، مبانی نظری و عملی مصرف در جامعه اسلامی بررسی شده و با تطبیق بحث بر وضعیت مصرف در ایران راهکارهای عملیاتی برای حرکت در جهت تامین مبانی عملی مصرف در جامعه اسلامی ارائه می شود. فرضیه اصلی تحقیق آن است که تحقق مبانی عملی مصرف در ایران نیازمند استفاده از مجموعه ای از راهکارهای فرهنگی و اقتصادی است. مقاله حاضر، پس از بیان مبانی نظری و عملی بحث، ارتقای آموزش عمومی و جهت دهی رسانه ها، معرفی اسوه های برتر، اصلاح نظام قیمت ها وداشتن الگو و برنامه مناسب را به عنوان چهار راهکار مهم برای اصلاح الگوی مصرف جامعه مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: مصرف، مبانی نظری، مبانی عملی و راهکارهای اصلاح الگوی مصرف
  • حسن آقانظری صفحه 95
    بی تردید به هنجار شدن مالیات ستانی در هر جامعه ای به شکل گیری زیرساخت های مناسب آن، به ویژه زمینه های فرهنگی وابسته است. نوشتار حاضر، با به کار گیری روش تحلیلی و استناد به پژوهش میدانی در مورد فرهنگ مالیاتی در میان پزشکان شمال شهر تهران، به بررسی مشکل ناهنجاری فرهنگ مالیاتی در ایران می پردازد. بر این اساس، ناهنجاری فرهنگ مالیاتی، یکی از دلایل عدم تمکین مالیاتی در جامعه ایران است. این مشکل ریشه در گذشته تاریخ جامعه ایران و لایه های اجتماعی دارد. فرضیه اصلی مقاله این است که راه حل این مشکل صرفا اطلاع رسانی و رشد آگاهی عمومی نسبت به نقش مالیات در جامعه نیست. وضع قوانین مالیاتی، که منشا الزام قانونی اند، نیز چندان موثر نیست؛ زیرا این قوانین توان تشریع حق مالی به عنوان یک حق برخاسته از آموزه های دینی را ندارند. در مقابل، ارائه مبنای فقهی مالیات می تواند به ایجاد فرهنگ مالیاتی کمک کند. در این راستا، باید این باور در مردم ایجاد شود که مالیات «حق مالی» دولت اسلامی است. با توجه به جهت گیری های کلی حاکم بر مالیات های ثابت اسلامی، گسترش پایه مالیاتی و تعیین نرخ مناسب آن را می توان راهکاری برای تامین زیرساخت اقتصادی نظام مالیاتی دانست.
    کلیدواژگان: فرهنگ مالیاتی، تمکین مالیاتی، ناهنجاری فرهنگی، حق مالی، مالیات ستانی، نرخ مالیاتی، پایه مالیاتی
  • سیدعباس موسویان، حسن بهاری قراملکی صفحه 109
    یکی از مباحث مهم در اقتصاد، کیفیت تعیین قیمت ها در بازار است که آثار متعددی بر سرمایه گذاری، اشتغال، تولید، عرضه کل و سطح عمومی قیمت ها برجای می گذارد. برخی با توجه به آثار کوتاه مدت قیمت گذاری توسط دولت به آن گرایش دارند؛ اما بیشتر اندیشمندان اسلامی، به ویژه فقی هان، با توجه به ادله شرعی و آثار تعیین دستوری قیمت ها، آن را ممنوع می دانند. در این تحقیق، با اتکا به ادله شرعی، به دنبال اثبات فرضیه های رو به رو هستیم: 1. در شرایط عادی، کسی حق قیمت گذاری ندارد و قیمت را بازار تعیین می کند؛ 2. در شرایط احتکار، انحصار و تبانی، محتکر و انحصارگر به عرضه کالا موظف می شود؛ 3. در صورت امتناع محتکر و انحصارگر از قیمت عادلانه، به کاهش قیمت وادار می شود؛ 4. در صورت امتناع از قیمت عادلانه، برای او قیمت تعیین می شود؛ 5. در موارد تعیین قیمت، با مراجعه به دیدگاه کارشناسی، قیمت ها به گونه ای (عادلانه) تعیین می شود که به هیچ یک از فروشنده و خریدار اجحاف نباشد. روش تحقیق استدلالی و بر اساس اجتهاد مرسوم است. بر این اساس، ابتدا مقتضای ادله شرعی اعم از عمومات، اطلاقات و روایات خاص بررسی می شود؛ آن گاه به نقد و بررسی اقوال فقی هان، و در نهایت به اثبات فرضیه ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، احتکار، تبانی، قیمت عادلانه
  • حامد منتظری مقدم صفحه 137
    در نگرش بنیادین اسلامی، چگونگی تقسیم بیت المال با عدالت، ارتباطی تنگاتنگ یافته و پیامدهای مهم اقتصادی و اجتماعی دارد. نوشتار حاضر، با استفاده از روش تحلیل تاریخی، به بررسی روش های تقسیم بیت المال در صدر اسلام پرداخته و میان سه شیوه توزیع بیت المال در آن دوره تمایز قائل می شود: شیوه تقسیم فوری و بالسویه بیت المال از سوی پیامبر اعظم، خلیفه اول و امیرمومنان علی روش تقسیم سالانه و تفضیلی بیت المال از سوی خلیفه دوم و شیوه انباشت بیت المال و هزینه سازی دلبخواهی که از سوی بیش تر زمامداران پسین دنیای اسلام مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس شواهد تاریخی، عدول از شیوه تقسیم مساوی بیت المال موجب شکل گیری شکاف طبقاتی در جامعه شد. بر این اساس، علی رغم عدول زمامداران اسلامی از سیره پیامبر اعظم در تقسیم مساوی بیت المال، این رویه همواره به عنوان رویه ای آرمانی تلقی شده است.
    کلیدواژگان: بیت المال، تاریخ اقتصای اسلام، رسول اکرم(ص)، امیر مومنان علی(ع)، خلفای سه گانه، تقسیم بالسویه، تقسیم تفضیلی
|
  • Noorollah Salehi Asfiji, Rahim Dallali Esfahani, Mohammad Vaez Barzani, Seyyed Reza Miraskari Page 5
    Investment, a critical issue in macroeconomics, depends upon rate of interest. Closely related to investment in macroeconomics are equilibrium and sustainability. This paper aims at using an analytical method to identify an interest-free macroeconomic model as opposed to capitalist macroeconomic models. The main premise of present Paper is that this model is sustainable in the same manner as models dependent upon interest rate. Furthermore, proposed model is even more sustainable than the macro-model of Sargent. In order to achieve viable models in an interest-free system, changes were made to a chosen model. Proposed model entails alterations in labor demand, production, consumption, and investment functions as well as equilibrium in the labor market. Since during rising inflation in an interest-free system, the true rate of return for monetary assets is preserved, the motivation for savings is not weakened. Thus, for developing countries faced with inflation and its resulting stagnation, it is preferable to substitute monetary systems based on interest with interest-free systems.
  • Reza Akbarian, Mino Kheradso Page 29
    With the advent of the Islamic banking and its increasing development it in the world, which was associated with a climate of change brought about by the so-called globalization, the necessity for focusing the atlention to the Islamic banking system and role in this process is emphasized. Since in globalization issues, financial stability deserres consideration, this article has dealt with, the effects of globalization process and Islamic banking financial stability by means of z-score and globalization index The results show that Islamic banks in globalization process have effects on financial stability through siutable management in critical situations, market power, work by real section and shared system the effect of globalization on increasing financial stability of Islamic banks are: increasing efficiency, using global ranking institution, and increasing investment diversity.
  • Nader Mehregan, Hassan Daliri Page 51
    Frome the emergence of human social life, there appeared interaction and participation Umong human beings which lasted for ages. In the 60’s scientists realized this as a power and they called it “social capital”. later on, many studies were Carried out on the concept social capital they showed that social capital, despite having positive effects, could bring about oppositions and contradictions in the soviety. With the accumulation of social capital may occur problems such as “Adverse Selection”, “Moral Hazard”, and “Free Riding” and "Group fish". So social capital is not always profitable. This paper seeks to introduce the concept “Religious Capital” based on Islamic doctrines showing that religious capital has the merits of social capital but it does not have its defects. So religious capital has much more positive effects than social capital in achieving the developmental objectives.
  • Mohammad Jamal Khalilian Ashkezari Page 73
    According to Islamic belief, practical principles of consumption in the society are rooted in theoretical principles of consumption. These theoretical principles determine the general approach of Islam regarding consumption. This orientation results in formation of behavioral standards as practical principles governing consumption in the Islamic society. Utilizing an analytical method, the present paper aims at studying the theoretical and practical principles of consumption in the Islamic society, collating these principles to consumption in Iran, and presenting operational procedures to achieve these practical principles in the Islamic society. The main hypothesis of the paper is that in order to realize these practical principles of consumption in Iran, a series of cultural and economic strategies must be executed. After presenting the theoretical and practical principles of consumption, the following four important strategies have been offered as methods to correct consumption paradigms in the society: heightening public awareness and correcting media orientations; introduction of superior paradigms; correction of the price system; and implementation of appropriate standards and programs.
  • Hasan Aghanazari Page 95
    Doubtless normality of taxation in every society is dependent on formation of suitable, especially cultural, infrastructure. Present article analytically deals with the aberrance of Iran’s tax culture using field research on medical doctors in northern areas of the city of Tehran. According to this study, tax culture aberration is one of the reasons behind taxation non-compliance in the Iranian society. This problem stems from Iran’s past and now has deep roots in all societal strata. This Paper holds the hypothesis that the solution to this problem is not merely increasing public awareness regarding the role of taxation in the society. Enactment of tax laws as legal sanctions are not sufficiently effective either since such laws do not derive Financial rights from religious teachings. However, presentation of a jurisprudential basis for taxation can facilitate the development of tax culture. To achieve this aim, the belief must be produced in the people that tax is the ‘Financial right’ of the Islamic government. Considering the general policies presiding over fixed Islamic taxes, expansion of the tax base and establishment of a suitable rate may be an appropriate mechanism for acquiring the economic infrastructure for the tax system.
  • Seyyed Abbas Musavian, Hasan Bahari Gharamaleki Page 109
    An important issue in economics is the method of price determination in the market, which has multifarious impacts on investment, employment, production, aggregate supply, and the general level of prices. Although considering short-term effects, government pricing has been preferred by some, most Islamic thinkers, especially jurisprudents, consider such pricing forbidden in line with canonical evidence as well as due to the effects of prescriptive price assignment. using canonical evidence, this paperaims at proving the following premises.(1) In normal circumstances, no party has the right to assign prices as prices must be determined by the market.(2) In conditions where goods are hoarded or there is a monopoly or collusion, offenders must be required to supply their goods.(3) If offenders refuse to price their goods fairly, they must be forced to decrease their prices.(4) If they still refrain from fair pricing, a price must be determined form them.(5) In cases of obligatory price determination, experts shall determinea fair price such that neither the seller nor buyers are dealt with unjustly. The method of research is rational in accordance with common methods of ijtihad. Accordingly, the canonical prerequisites and evidence, including principles, annexes, and special Narrations, have been reviewed first. Then, the various juristic opinions are discussed and critiqued. Finally, the research hypotheses have been substantiated.
  • Hamed Montazeri Moghaddam Page 137
    Fundamentally in the view of Islam, the method of distribution has an intimate relationship with justice and therefore has important economic and social implications. This paper reviews the methods of bait-ul-Maal treasury distribution during the advent of Islam. Using historical analysis, three methods of distribution have been determined including (1) immediate, equal distribution of public wealth by the Holy Prophet (S), the first caliph, and Imam Ali (‘A); (2) biased annual distribution by the second caliph; and (3) amassment of public treasury and arbitrary expenditure by the majority of later rulers of the Muslim people. According to historical evidence, divergence from the method of equal distribution of public treasury resulted in formation of class gaps in the society. Accordingly, though Islamic rulers digressed from the manner of the holy Prophet (S) in dispensation of public wealth, his way has perpetually been considered the ideal method.
  • Abstracts
    Seyyed Rahim Rastitabar Page 178