فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی عسکری، عبدالمحمد کاشیان صفحه 5
    بر اساس تصریح آیات قرآن کریم و روایات ائمه اطهار زکات و خمس به طور عمده برای رفع فقر و تامین حداقل های معیشتی خانوارهای نیازمند وضع شده اند. بنابر روایات، زکات تعیین شده برای رفع فقر کفایت می کند و اگر چنین نبود، خداوند بر مقدار آن می افزود. با توجه به شبهه های موجود در زمینه اندک بودن میزان زکات بالقوه و عدم کفایت آن برای رفع فقر، این سوال مطرح می شود که آیا فتوای فقهای شیعه مبنی بر انحصار زکات در موارد نه گانه، با فلسفه اصلی وضع زکات یعنی رفع فقر سازگار است؟ در این تحقیق به منظور بررسی فرضیه «کفایت زکات با فرض انحصار آن در موارد نه گانه»، با استفاده از روش تحلیل آماری، به محاسبه ظرفیت بالقوه زکات، زکات فطره، و خمس در اقتصاد ایران می پردازیم و پس از تبیین حداقل معیشت از نظر اسلام، منابع لازم را برای رفع فقر در جامعه ایران برآورد می کنیم. نتایج این بررسی نشان می دهد که در سال های اخیر، درآمدهای خمس و زکات آن قدر زیاد بوده که برای رفع فقر در جامعه کفایت می کرده است. این تحقیق به طور ضمنی نشان می دهد که فتوای فقهای شیعه مبنی بر انحصار زکات در موارد نه گانه، از نظر تجربی، منافاتی با فلسفه اصلی وضع زکات ندارد.
    کلیدواژگان: زکات، خمس، رفع فقر، اقتصاد ایران، حداقل معیشت
  • سیدعباس موسویان، مجتبی کاوند صفحه 35
    امروزه بانک ها، به عنوان بزرگ ترین واسطه های مالی، نقش مهمی در تامین سرمایه مورد نیاز بنگاه های اقتصادی دارند. این نهادهای مالی، در ایفای هرچه بهتر نقش خود، با چالش هایی جدی در عرصه مدیریت نقدینگی مواجه هستند. بانک های اسلامی، به دلیل ربوی بودن بسیاری از ابزارهای مدیریت نقدینگی، بیش از بانک های متعارف با این چالش ها روبه رو بوده، و در پی راهکارها و روش های جایگزین هستند.چندی است اندیشمندان مسلمان متوجه این مشکل شده، و درصدد طراحی ابزارهای سازگار با مبانی فقه اسلامی و کارامد در عرصه مدیریت نقدینگی برآمده اند. مقاله حاضر، با استفاده از روش توصیفی، به دنبال پاسخ گویی به این سوال هاست که: راه های مدیریت نقدینگی در بانکداری اسلامی کدام اند؟ آیا می توان بسته ای از ابزارها را متناسب با طبقه بندی نیازمندی ها، برای مدیریت نقدینگی در بانکداری اسلامی ارائه کرد؟ این پژوهش، علاوه بر معرفی چند نوع ابزار جدید جهت مدیریت نقدینگی، بسته ای از ابزارها را متناسب با طبقه بندی نیازمندی های نقدینگی در بانکداری اسلامی ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: مدیریت نقدینگی، مرابحه موازی، قرض الحسنه متقابل، صندوق اسلامی ABC، بازار بین بانکی اسلامی، اوراق بهادار اسلامی
  • محمد جواد توکلی صفحه 65
    در دهه های اخیر، گسترش مطالعات انتقادی فلسفه اقتصاد، محققان اقتصاد اسلامی را با سوالی جدی در مورد نقش مطالعات فلسفی در هویت بخشی به دانش اقتصاد اسلامی و ارتقای آن مواجه ساخته است. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل فلسفی، به بررسی چیستی، قلمرو، و چشم اندازهای فلسفه اقتصاد اسلامی در مقایسه با فلسفه اقتصاد متعارف می پردازیم. فرضیه اصلی مقاله آن است که این دو زمینه مطالعاتی می توانند در تعامل با یکدیگر، با پرداختن به جنبه های معرفت شناختی، هستی شناختی،انسان شناختی، و ارزش شناختی گزاره های اقتصادی، به ارتقای دانش اقتصادی کمک کنند. مطالعات فلسفه اقتصاد اسلامی که از نظر نوع نگاه فلسفی (مضاف) و متعلق بررسی درجه دوم (مضاف الیه) از همتای خود متمایز است، دو دسته منافع بیرونی و درونی دارد. این رویکرد با گسترش منابع، ابزارها، و متعلق شناخت و ترویج نظام ارزشی متعالی، به بازسازی واقعیت اقتصادی در نظریه های اقتصادی یاری می رساند. از این گذشته، با این بررسی ها، خودآگاهی اقتصاددانان نسبت به ماهیت و توان نظریه های اقتصاد اسلامی افزایش می یابد و حلقه های مفقوده میان مبانی، نظریه پردازی، و اجرا در آثار اقتصاد اسلامی کشف می شود؛ و بدین ترتیب زمینه هویت بخشی به دانش اقتصاد اسلامی و تصحیح مسیر حرکت آن فراهم می گردد.
    کلیدواژگان: فلسفه مضاعف، فلسفه اقتصاد، فلسفه اقتصاد اسلامی، معرفت شناسی، هستی شناسی، ارزش شناسی
  • سید محمدکاظم رجایی صفحه 93
    تحلیل ویژگی ها و کارکردهای بازار اسلامی یکی از مباحث مهم اقتصاد اسلامی است که کمتر بدان پرداخته شده است. در مقاله حاضر، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی ویژگی های بازار اسلامی در نظریه و عمل می پردازیم. فرضیه اصلی مقاله ما این است که بازار اسلامی را می توان با ویژگی های شفافیت، تطابق با شرع، حاکمیت اخلاق اسلامی، و هدایت و نظارت دولت بازشناسی، و جلوه هایی از تحقق این ویژگی ها را در سابقه تمدنی آن مشاهده کرد. شفافیت در بازار اسلامی، از طرفی، متاثر از فضای فیزیکی بازار اسلامی است که یاد خدا و ترس از روز قیامت را تقویت می کند؛ و از طرف دیگر، ناشی از انگیزه های قوی و الهی عاملان اقتصادی برای پرهیز از پنهان کاری اطلاعاتی است. کاهش قیمت، تسهیل مبادلات، افزایش اضافه رفاه مصرف کننده، اضافه ارزش تولیدکننده، و سرانجام افزایش کارایی بازار، از نتایج این «شفافیت قوی» است. در کنار نظارت رسمی دولت، حضور و ارتباط موثر حوزه های علمیه و مساجد در بازار شکل گرفته در تمدن اسلامی تاثیری شگرف بر رعایت موازین شرع و اخلاق اسلامی در بازار داشته است. این نهادهای اسلامی با دمیدن روح تقوی در بازار، موجب از بین رفتن زمینه های فساد مالی و بروز آثار تربیتی اهتمام به لقمه حلال می شوند.
    کلیدواژگان: بازار، ویژگی های بازار، بازار در تمدن اسلامی، شفافیت، دخالت دولت
  • مجید صامتی، نورالله صالحی آسفیجی، مصطفی صالحی آسفیجی صفحه 119
    در کنار متغیرهایی چون میزان درآمد و گستره زمانی آن، ریسک درآمدهای موسسه های مالی نقش مهمی در موفقیت و کارایی آنها دارد. در این مقاله، با تمرکز بر عنصر اخیر، به بررسی تمایز میان موسسه های مالی ربوی و مشارکتی از جهت ریسک درآمد ها می پردازیم. فرضیه ما آن است که در نظام وام دهی با بهره، ریسک سرمایه گذار بیشتر از نظام مشارکت در سود و زیان است. برای آزمون این فرضیه، ریسک سرمایه گذاران در موسسه های مشارکتی و ربوی با استفاده از روش واریانس ساده و روش نامعادله جنسن و نتایج فرعی قضیه روثچیلد – استیگلیتز مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در نظام وام دهی با بهره، ریسک سرمایه گذار بیشتر از نظام مشارکت در سود و زیان است. ریسک بیشتر در وام دهی با بهره به معنای ثبات کمتر، فاصله بیشتر با عدالت، رشد کمتر و در نتیجه کارایی و رفاه کمتر است.
    کلیدواژگان: بهره، مشارکت در سود و زیان، کارایی، ریسک فعالیت انتقال وجوه
  • وحید مقدم صفحه 149
    بیش از سه دهه است که بحث از معناداری «علم اقتصاد اسلامی»، و ماهیت آن، به یکی از دغدغه های اندیشمندان مسلمان تبدیل شده است؛ این بحث تحت تاثیر دیدگاه های متفاوت در مورد نحوه تعامل میان اسلام و مدرنیته قرار دارد. کاربرد هر دیدگاه در اقتصاد منجر به نوع خاصی از تعامل بین اندیشه اسلامی و اقتصاد مدرن و در نتیجه نوع خاصی از اقتصاد اسلامی و روش شناسی آن خواهد شد. فرضیه اساسی مقاله حاضر آن است که قرار گرفتن اقتصاد اسلامی در مرحله پیش علم و اتفاق نظر نداشتن بر سر مبانی تصوری و تصدیقی و روش شناسی آن، تکوین فلسفه اقتصاد اسلامی را در چارچوب نظریه تمدن گرایی اسلامی ضروری می سازد. یافته های این تحقیق، که به روش تحلیلی انجام شده، نشان دهنده برتری روش توسعه فلسفه علم اسلامی و به کارگیری آن در حوزه اقتصاد نسبت به اسلامی سازی فلسفه اقتصاد و روش های مستقیم و غیرمستقیم تولید دانش اقتصاد اسلامی است. از این رو، رسالت فلسفه اقتصاد اسلامی، تامین مبانی اقتصاد اسلامی و تکوین روش شناسی با بهره گیری از فلسفه اسلامی در حوزه های مختلف آن است. مباحثی چون نحوه تعامل مکتب، نظام و دانش اقتصاد اسلامی، روش نظریه پردازی و ارزیابی نظریه ها در اقتصاد اسلامی، ارزیابی نهادهای مدرن اقتصاد، بحث علیت، اصالت جامعه یا فرد و فلسفه تاریخ، از مباحث عمده فلسفه اقتصاد اسلامی اند.
    کلیدواژگان: مواجهه اندیشه اسلامی با مدرنیته، اقتصاد اسلامی، فلسفه اقتصاد اسلامی، علم دین، اسلامی سازی معرفت، فلسفه اقتصاد رایج
  • رحیم دلالی اصفهانی *، محمد واعظ برزانی، بایان ولی صفحه 179

    هجوم های بانکی را می توان یکی از عوارض بحران های مالی دانست که مقابله با آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله، ضمن ارائه تحلیلی از ریشه های بحران اقتصادی سال 2008، به بررسی راه های مقابله با هجوم های بانکی می پردازیم. ما با استفاده از رهیافت های ارائه شده در ادبیات موجود به ویژه مقاله دایموند و دیبویگ (1983)، مدلی برای تحلیل ابزارها و سیاست های قابل استفاده جهت مدیریت دارایی ها و بدهی ها و کاستن از عوارض هجوم های بانکی به دست می دهیم. در این بررسی که به شیوه تحلیلی انجام شده، به طور خاص، سه شیوه «قرارداد وقفه در قابلیت تبدیل سپرده»، «بیمه سپرده ها»، و «وام دهی بانک مرکزی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیان می کند که استفاده از این ابزارها و سیاست ها نمی تواند مانع از بروز بحران های نقدشوندگی و هجوم های بانکی شود؛ بلکه تنها می تواند بحران ها را به تاخیر اندازد یا در صورت مواجه شدن با بحران، از شدت آسیب ها بکاهد. مدل ارائه شده در مقاله می تواند پایه ای برای شکل گیری پژوهش های تکمیلی در زمینه مشکل هجوم بانکی در دوره انتقالی نظام بانکداری بدون ربا و نظام فعلی بانکی جمهوری اسلامی ایران باشد.

    کلیدواژگان: هجوم های بانکی، بحران مالی، سپرده دیداری، قرارداد وقفه در قابلیت تبدیل، بیمه سپرده، نقدینگی
  • صفحه 211
|
  • Mohammad Mahdi Askari, Abdolmohammad Kashian Page 5
    According to clear terms of Qoranic verses and traditions, Khums (the Fifth) and Zakāt are assigned mostly to eliminate poverty and provide needy families with minimal livelihood. According to traditions, the amount of assigned Zakāt suffices to eliminate poverty; otherwise, God would increase its amount. Regarding current suspicions about the deficiency of the amount of potential Zakāt and its inefficiency to eliminate poverty, the question arises whether Shiite jurists’ fatwa (religious decree), which makes Zakāt exclusive to nine categories, is compatible with the basic philosophy of Zakāt assignment? Present inquiry calculates potential capacity of Zakāt, fetrieh (alms given on the fast-breaking festival at the end of Ramadan), and the Khums in Iran’s economy, using statistical analysis and investigating the hypothesis of “efficiency of Zakāt given that they are exclusive to nine categories. Having defined minimal livelihood according to Islam, necessary sources to eliminate poverty from Iran’s society are assessed. The results of the research show that revenues due to Khums and Zakāt are so much that suffice to eliminate poverty from society. Furthermore, these results show that Shiite jurists’ fatwa, which make Zakāt exclusive to nine categories, does not conflict with basic philosophy of Zakāt assignment.
  • Seyyed Abbas Moosavian, Mojtaba Kavand Page 35
    Nowadays banks, as the largest financial intermediaries, have a crucial role in providing enterprises with the funds which they need. To perform their role better, these financial institutions face with serious challenges in liquidity management. Because many means of liquidity management are usurious, Islamic banks are challenged more seriously than conventional banks, and are seeking alternative methods and techniques. Muslim thinkers have, for some time, recognized the problem and tried to design means which are compatible with basic fundamentals of Islamic jurisprudence, and efficient in liquidity management. Present paper, using a descriptive method, seeks to find answers to the following questions: what are the techniques to manage liquidity in Islamic banking? Can we provide a package of means compatible with needs categorization to manage liquidity in Islamic banking compatible with needs categorization? This inquiry not only introduces some new means to manage liquidity, but also provides a package of means compatible with categorization of liquidity needs in Islamic banking.
  • Mohammad Javad Tavakkoli Page 65
    Development of critical studies on the philosophy of economics in recent decades has confronted the scholars of Islamic economics with a serious question about the role of philosophical studies in giving identity to the science of Islamic economics and its promotion. Present research, using a philosophical analysis method, investigates the nature, domain, and prospects of the philosophy of Islamic economics in comparison with the philosophy of conventional economics. According to the main hypothesis of the research, these two fields of study can help promote the science of economics through interaction and dealing with epistemological, ontological, anthropological, and axiological aspects of economic propositions. The formation of studies on the philosophy of Islamic economics, which is distinct from its conventional counterpart in terms of philosophical approach and the object of second-order study, i.e. economics, has two groups of benefits: internal and external. This approach helps reconstruct economic reality in theories of economics through developing resources, means, and subject of knowledge acquisition, and promoting transcendental value system. Among the internal advantages of studies on the philosophy of Islamic economics are increasing economists’ self- consciousness about the nature and capacity of theories of Islamic economics, finding the missing links between fundamentals, theorization and application in works on Islamic economics, giving identity to the science of Islamic economics, and correcting the path.
  • Seyyed Mohammad Kazem Rajaii Page 93
    The analysis of the features of Islamic market is one of the important subjects in Islamic economics, which has been hardly dealt with. Present research investigates the features of Islamic market in theory and practice, using a descriptive – analytical method. The main hypothesis of the research is that Islamic market can be recognized with such features as transparency, conformity with religious law, domination of Islamic ethics, direction and regulation of state, and that some manifestations of the realization of these features can be observed in the civilizational background of Islamic market. Transparency in Islamic market is affected by physical environment of Islamic market which strengthens Allah’s remembrance and fear of Doomsday, on the one hand. On the other hand, it results from strong divine motives to avoid being secretive about data. Price reduction, facilitating the exchanges, increasing the welfare of consumers, manufacturer’s added value, and finally increase in market efficiency, are among the outcomes of this strong transparency. In addition to state official regulation, the presence of seminaries and mosques in markets, which are formed in Islamic civilization, and their effective relationships with these markets have had a great impact on the observance of the prescriptions of divine law and Islamic morals in the market. Through inspiring the spirit of piety in the market, these Islamic institutions will cause the elimination of the bases of financial corruption, and emergence of the moral outcomes of seeking lawful morsel.
  • Majid Sameti, Noorollah Salehi Asfiji, Mostafa Salehi Asfiji Page 119
    In addition to such variables as the level of income and its time- span, the revenue risk of financial institutions has an important role in their success and efficiency. The present paper, focusing on aforementioned element, investigates the distinction between interest-based financial institutions and participatory financial institutions in view of their revenue risk. The research hypothesis is that investor’s risk in interestloaning system is more than his/her risk in a profit and loss sharing system. To test this hypothesis, investors’ risk in participatory institutions and interest-based institutions has been analyzed, using simple variance method and Johnson’s inequation method and corollaries of Rothschild-Stieglitz model. The results show that investor’s risk in interest loaning system is more than his/her risk in a system based on participation in benefit and loss. More risk in interest loaning system means less stability, more distance form justice, less growth, and as a result, less efficiency and welfare.
  • Vahid Moghaddam Page 149
    Discussion about the significance of “Islamic economics” and its nature has turned into one of the basic concerns of Muslim thinkers for more than three decades. This discussion is under the influence of different viewpoints about the way of interaction between Islam and modernity. Application of each viewpoint to economics leads to a certain kind of interaction between Islamic thought and economics. The main hypothesis of this paper is that Islamic economics being in its pre-science phase and lack of consensus on its conceptual and affirmative fundamentals and methodology necessitates the formation of Islamic economics within the theory of Islamic civilizationalism. The research method is analytical. The results show that developing the philosophy of Islamic science and applying it to economics is superior to islamization of the philosophy of Islamic science and direct and indirect methods of creating the science of Islamic economics. Hence, the mission of the philosophy of Islamic economics is to provide the fundamentals of Islamic economics and forming its methodology, using Islamic philosophy in its different domains. Issues such as the way of interaction between school, system and the science of Islamic economics, theorization method and evaluating the theories, evaluating modern economic institutions, causality, socialism or individualism, and philosophy of history are the main issues of the philosophy of Islamic economics.
  • Rahim Dalali Esfahani, Mohammad Vaez Barzani, Bayan Vali Page 179

    Bank runs can be considered as one of the bad effects of financial crises, which is very important to confront. Present paper investigates the ways to confront runs on banks. Meanwhile it provides an analysis about the financial crisis in 2008. Using approaches provided in Diamond & Dybvig paper (1983), a model is provided to analyze means and policies applicable to manage assets and liabilities, and to reduce the bad effects of runs on banks. The research method is analytical. The research investigates specifically three

    Methods

    “contract of lags in deposit withdrawal”, deposits insurance” and “central bank loaning”. The results show that liquidity crises and bank runs cannot be prevented by using these methods; rather these methods can only delay these crises, or in case of confrontation with these crises can reduce the intensity of damages. The model provided in this paper can be a basis for the development of complementary researches about the bank run problem in interest-free banking system in this transition period and the existing banking system of Islamic Republic of Iran.