فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1390)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1390)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد کاظم رجایی، سیدمهدی معلمی صفحه 5
    تبیین مفهوم عدالت اقتصادی و شاخص های آن یکی از دغدغه های اقتصاددانان است. علیرغم مطالعات انجام گرفته در این زمینه، تلاش چندانی برای استخراج شاخصهای عدالت اقتصادی از نگاه اسلام صورت نگرفته است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی این فرضیه را مطرح می کنیم که تدوین شاخص های عدالت اقتصادی در دیدگاه اسلامی مستلزم تفکیک میان چهار معنای عدالت یعنی تساوی، دادن حق صاحبان حق، توازن و اعتدال و همچنین تمایز میان قلمرهای آن است. عدالت اقتصادی در عرصه های تولید، توزیع، مصرف و فرصت ها و خدمات عمومی ظهور پیدا می کند. معیار عدالت در توزیع فرصتها، برابری و مساوات، و در توزیع کارکردی، استحقاقی سهمی است که با تراضی به ‎دست می آید و شاخص آن قیمت بازاری است. معیار عدالت در توزیع درآمد و ثروت، توازن است. هر فطرت سالمی تصاحب 99% امکانات کره زمین توسط 1% از افراد جامعه را بی عدالتی می پندارد. این بی عدالتی را نمی توان با این منطق که «آنان با بازوی خود کسب کرده و خمس و زکاتش را پرداخت کرده اند»، توجیه کرد. معیار عدالت در رعایت حقوق نیازمندان، استحقاق در حد کفاف و شاخص آن حد کفاف و در پرداخت حقوق مالی بستگان، استحقاق عرفی است و شاخص آن اعتدال عرفی می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اقتصادی، تفاوت فاحش طبقاتی، شاخص عدالت، معیارهای عدالت
  • محمد جواد توکلی صفحه 31
    نماگر ها و شاخص توسعه نقشی اساسی در ارزیابی و بهبود میزان پیشرفت کشورها ایفا می کنند. از نگاه روش شناسانه، تدوین شاخص یک پارچه توسعه و پیشرفت مستلزم پیمودن چهار مرحله مفهوم سازی، استخراج معیارها، طراحی نماگر ها و پک پارچه سازی آنها می باشد. بنا به فرضیه این مقاله که با استفاده از روش تحلیلی ارزیابی شده است، پذیرش مفهوم قرآنی توسعه و پیشرفت موجب تحولی اساسی در تدوین معیارها و همچنین شاخص آن می شود. بر اساس گفتمان قرآنی، توسعه جوامع انسانی به مفهوم تعالی افراد آن جوامع برای دست یابی به زندگی پاکیزه (=حیات طیبه) در سرزمین پاک (=بلده طیبه) و آباد (عمران) است. این مفهوم متعالی از توسعه انسانی را که از آن با عنوان «پیشرفت انسانی» یاد می شود، می توان با توجه به کلام وحی در آسیب شناسی تمدن ها و در چارچوب مولفه های «توانمندی اخلاقی»، «توانمندی فکری»، «توانمندی جسمی روانی»، و «توانمندی درآمدی» ملت ها بازشناسی کرد. در این چارچوب، شاخص های ترکیبی پیشرفت انسانی تحقق این توانمندی های چهارگانه را اندازه گیری می کند. وزن دهی به هریک از این توانمندی ها را می توان با توجه به تاکیدات دینی بر هریک از آنها تعیین نمود.
    کلیدواژگان: توسعه و پیشرفت، پیشرفت انسانی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، حیات طیبه، شاخص پیشرفت، گفتمان قرآنی
  • محمد جواد محقق صفحه 57
    امروزه ارزیابی عملکرد و یا مدیریت عملکرد در مجموعه ها و موسسات مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ابداع شیوه های نوین ارزیابی عملکرد در موسسات مالی و اعتباری گواه این مدعا است. به کمک فرآیند ارزیابی عملکرد قادر خواهیم بود تا اطلاعات مفید و سودمندی در خصوص چگونگی انجام موثر امور در جهت اهداف تعیین شده به دست آوریم. بررسی مدل های ارزیابی عملکرد و نیز مطالعات صورت گرفته در این خصوص نشان می دهد که پیرامون «شاخص ارزیابی عملکرد نظام بانکداری اسلامی» تلاش شایسته ای صورت نگرفته است. از همین رو، نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش کلیدی، به روش توصیفی و تحلیل محتوا، با معرفی «شاخص ربا» گامی را در جهت تدوین «شاخص جامع بانکداری اسلامی» بر می دارد. فرضیه اساسی این مقاله آن است که یکی از راه های اندازه گیری وجود ربا در نظام بانکی توجه به موارد حیله های ربوی در قرادادهای بانکی است. برای این منظور، در این نوشتار با طراحی جدولی که نشان دهنده درجه انحراف قراردادهای بانکی از حیث ربوی بودن است، و نیز با پیشنهاد دو نسبت «نسبت ارزش قراردادهای ربوی» و «نسبت سود حاصل از ربا»، رهیافتی نو برای تدوین شاخص ربا در بانکداری اسلامی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ربا، رحیل ربا، بانکداری اسلامی، شاخص، شاخص ربا
  • نصرالله خلیلی صفحه 81
    جدیدترین و شاید مقبول ترین رویکرد در بحث های توسعه، رویکرد «توسعه انسانی» است که به دنبال بروز پیامد های منفی توسعه اقتصادی صرف پدید آمد. در راستای این رویکرد، تحقیقات، گزارش ها و گردهمایی های زیادی در سطح جهان ارائه شده است. در همین زمینه «سازمان ملل متحد» از سال 1990، هر ساله سلسله گزارش هایی درباره «توسعه انسانی کشور های جهان» منتشر می سازد که طی آن، درصدد آشکار سازی چهره کشور ها در زمینه مسائل مختلف انسانی است. از آنجا که معیارها و شاخص های ارائه شده مبتنی بر انسان شناسی سکولاریسم و لیبرالیسم بوده و تنها بعد مادی مبتنی بر غریزه انسان را شامل می شود. از دیدگاه اسلام، نمی تواند ملاک عمل برای تحقق جامعه توسعه یافته اسلامی قرار گیرد. این مقاله با طرح این پرسش که معیارها و شاخص های مناسب توسعه انسانی از دیدگاه اسلام کدام است؟ با استفاده از روش «تحلیل محتوای منابع نقلی و دینی» و با مراجعه به مبانی، اصول و اهداف توسعه در اسلام و مفهوم توسعه انسانی مورد نظر اسلام، به کشف معیارها و شاخص های توسعه انسانی پرداخته است و معیارها و شاخص های واقع بینانه ایمان، تقوا، عمل صالح و وسیله (امکانات مادی زندگی) را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، حیات طیبه، اقتصاد اسلامی، نیازهای واقعی، استعداد انسان
  • سیدحبیب الله طباطباییان، رضا نقی زاده، محمد نقی زاده صفحه 107
    سنجش پیشرفت کشور در قالب الگوئی قابل اتکاء از اساسی ترین ارکان هرگونه برنامه ریزی محسوب می شود. این الگو می تواند مبنایی برای شناسایی وضعیت واقعی عملکرد بازیگران عرصه های مختلف توسعه ملی باشد و زمینه همگرائی تمامی فعالیتهای علمی، فنی، صنعتی و اقتصادی را فراهم آورد. یکی از ابزارهای سیاست گذاری در حوزه های مرتبط با نوآوری، بهره گیری از شاخص های ترکیبی می باشد. این شاخص ها قابلیت مقایسه ای را برای کشورهای مختلف در عرصه نوآوری فراهم می آورد. در این بین نحوه توسعه این شاخص ها در حوزه نوآوری و همچنین بررسی چگونگی توسعه سایر مدل ها و نقاط ضعف آن دارای اهمیت ویژه است. در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیلی، الگوهای پیشنهادی جهت توسعه شاخص های ترکیبی بررسی شود. در این چارچوب برخی از مهمترین مدل های بین المللی مرتبط با نوآوری مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های مقاله، طراحی شاخص های ترکیبی در راستای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیازمند شکل گیری گروه های سه گانه نظریه پردازی، روش شناسی و جمع آوری داده است.
    کلیدواژگان: شاخص ترکیبی، نوآوری، توسعه، الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت
  • محمدجمال خلیلیان اشکذری صفحه 127
    بی شک، بازار اسلامی نقشی اساسی در تحقق پیشرفت و توسعه جامعه اسلامی ایفا می کند. در این چارچوب، ضرورت توجه به مشخصه های این نهاد اجتماعی و همچنین شاخص های ارزیابی آن دو چندان می شود. در کنار مشخصه های مختلف بازار اسلامی، سهولت و آسان بودن مبادلات، جایگاه ویژه ای دارد. هدف تحقیق حاضر آن است که شاخص های اندازه گیری تسهیل مبادلات را در بازار اسلامی بررسی و تبیین کند. یافته های پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام شده، نشان می دهد که افزایش سرعت مبادلات، کاهش هزینه ها و کاهش درجه نااطمینانی، سه معیار اساسی برای تحقق تسهیل مبادلات اند. با توجه به موارد ظهور و بروز این مولفه ها در خارج می توان میزان وجود مبادلات آسان در بازار را با استفاده از شاخص های کمی، چون شاخص رضایت فروشنده و مشتری، نظارت بر بازار، شفافیت بازار، مناسب بودن مکان مبادله، آگاهی و پایبندی به احکام مبادلات، آگاهی و پایبندی به آداب و اخلاق اسلامی، آگاهی و پایبندی به قوانین و مقررات مربوط به مبادلات، آگاهی و پایبندی به شیوه های فنی و اقتصادی مبادلات، بازاریابی مناسب، کاهش فاصله بین تولید و مصرف و ساز و کارهای جدید به دست آورد و مبادلات را مورد سنجش قرار داد.
    کلیدواژگان: تسهیل مبادلات، بازار اسلامی، شاخص، معیار
  • نعمت الله پناهی بروجردی صفحه 153
    در دهه های اخیر، کشورهای مختلفی به تدوین و اندازه گیری شاخص رضایت مشتری به عنوان متغیر اقتصادی مهمی در سطح خرد و کلان، اقدام کرده اند. شاخص های پیشنهادی رضایت مشتری در چارچوب اقتصاد متعارف و الگوی توسعه غربی مطرح شده اند که در آن، هدف از توجه به رضایت مشتریان، کسب سود بیشترتوسط عرضه کننده است. از آنجا که در بینش اسلامی هدف از جلب رضایت مشتری کسب رضای الهی است، شاخص رضایت مشتری شکل دیگری به خود می گیرد. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی، این فرضیه، مطرح می شود که بر اساس آموزه های اسلامی می توان مفهوم تکریم مشتری را که فراتر از رضایت مشتری است، مطرح کرد. بر اساس یافته های این پژوهش، میزان تکریم مشتری را می توان با استفاده از شاخص پیشنهادی تکریم مشتری اندازه گیری کرد. این شاخص با توجه به عوامل موثر در تکریم، همچون میزان رعایت ضوابط شرعی و اکتفا به سود حداقل و همچنین نشانه های وجودی آن، مانند میزان وفاداری مشتریان، و مقدار شکایت ها تدوین شده است.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، تکریم مشتری، منافع عملکرد عرضه کننده و تجربه مشتری
  • صفحه 181
|
  • Seyyed Mohammad Kazem Rajaii, Seyyed Mahdi Moallemi Page 5
    Expounding the concept and indicators of economic justice is one of the concerns of economists. Despite the studies carried out in this field, there have not been serious attempts to delve into the Islamic view of the indicators of economic justice. Using an analytical method, the present paper proposes that an Islamic formulation of such indicators necessitates distinguishing between four meanings of justice, i.e. equality, giving the rights to those who deserve them, balance and moderation and recognizing the difference between their domains. Economic justice is clearly evident in production, distribution, consumption, and public services and opportunities. The criterion of justice in distribution of opportunities is equality, and its criterion in functional distribution is an entitled share received mutual consent, and its indicator is market price. The criterion of justice in the distribution of income and wealth is balance. Every sound nature considers controlling %99 of the earth's capacities by %1 minority as injustice. Such injustice cannot be justified on the grounds that "this %1 minority has acquired the wealth by the sweet of their brows and paid zakat and khums on it". The criterion of justice in the observance of the rights of the poor is sufficiency-based entitlement and its indicator is living at sufficiency level. The criterion of justice in paying financial rights to relatives is commonly accepted entitlement and its indicator is moderation in its common sense.
  • Mohammad Javad Tavakoli Page 31
    The indexes and indictor of development have a central role in the evaluation and improvement of the progress of countries. From a methodological view, the formulation of a cohesive indicator of progress and development requires passing through four stages: conceptualization, criteria extraction, indexes designing and integrating them. The present paper, which uses an analytical method, considers that adapting the Quranic perspective of progress and development will bring about a fundamental change in the formulation of progress criteria and indicators. According to the Quranic discourse, development of human societies means exaltation of the members of these societies and thus leading an (agreeable life) on a (godly land). This transcendent concept of human development which is called "human progress" can be recognized by noticing the (divine revelation) in the pathological study of civilizations and within the framework of such components as "moral capability", "intellectual capability", "physical – mental capability", and "income capability" of the nations. The synthetic indicators of human progress measure the achievement of these four capabilities within the mentioned framework. Each of these potentials can be measured by observing the religious emphases on each of them.
  • Mohammad Javad Mohaqqeq Page 57
    Nowadays, evaluating the performance or performance management of financial enterprises and institutions has special significance. Innovation of new methods for evaluating the performance of financial and credit institutions supports this claim. Through the process of evaluating performance, we can obtain useful information on how to effectively run the affairs for the sake of achieving the established goals. The study of the models of evaluating performance and the inquiries carried out in this field shows that no serious efforts have been made to explore "the evaluation indicator of Islamic banking system operation". Therefore, the present paper, trying to answer this basic question through a descriptive method and content analysis, introduces the "usury indicator" as a first step towards providing a "comprehensive indicator of Islamic banking". The main idea proposed by this paper is that one of the ways of measuring the existence of usury in banking system is to notice the cases of usury devices in bank contracts. To this end, a table which shows the deviance rate of bank contracts which are usury-based has been suggested, and two ratios, i.e, "the ratio of the value of usury contracts" and " the ratio of usury interest" have been proposed in order to provide a new approach to formulate a usury indicator used in Islamic banking.
  • Nasrullah Khalili Page 81
    Human development" is the most modern and perhaps most acceptable approach in the field of development. It developed after the appearance of the negative effects of absolute economic development. There have been many research projects, reports, and conferences on this approach in the world. Since 1990, the United Nations has issued a series of annual reports on "human development in different countries in the world" in which the real conditions concerning different human questions are stated. Since the proposed criteria and indicators are based on secular and liberal anthropology and include only the material aspect which has to do with man's instinct, they cannot, in the view of Islam, be taken as a guideline to materialize an Islamic developed society. This paper elaborates on the question: what are the appropriate criteria and indicators of human development in Islam? In response to this question deep faith, piety, good deed, and means (i.e. the material ability for living) are proposed as realistic criteria and indicators of human development. To do so, the contents of transmitted and religious resources are analyzed and the foundations, principles and aims of development in Islam and the Islamic concept of human development are reviewed.
  • Seyyed Habibullah Tabatabaiyan, Reza Naqizadeh, Mohammad Naqizadeh Page 107
    One of the most basic factors of any planning is the measurement of a country's progress within the framework of a reliable pattern. Such a pattern can be the basis for identifying the real status of the performance of those who play a major role in different fields of national development and can prepare the ground for the convergence of all scientific, technical, industrial, and economic activities. Using synthetic indicators is one of the means of policy-making in the areas related to innovation. These indicators provide comparability for different countries in the field of innovation. In the meantime, the way these indicators develop in the field of innovation and the study of the way of development of all models and their disadvantages are given special importance. Using an analytical method, the present paper investigates the proposed patterns of developing synthetic indicators. Hence some of the most important international models related to innovation have been reviewed. According to the research findings, designing synthetic indicators in the context of an Islamic-Iranian pattern of progress requires the formation of three groups: theorization, methodology and compilation.
  • Mohammad Jamal Khalilian Ashkezari Page 127
    No doubt, the Islamic market has a central role in the progress and development of Islamic society. In this framework, the necessity to consider the features of this social institution and its evaluation indicators doubles. Along with the different features of the Islamic market, the facility of exchanges has a particular status. The present paper tries to investigate and specify the indicators of measuring facilitating exchanges in the Islamic market. The research is based on a library survey. The research findings show that the three basic criteria for the accomplishment of facilitating exchanges are acceleration of exchanges, decrease of costs, and decrease of the level of insecurity. Taking into account the emergence of these components, the rate of easy exchanges in the market can be measured by using quantitative indicators such as the indicator of customer's and seller's satisfaction, market transparency, appropriateness of the place of exchange, awareness of and commitment to exchange rules, awareness of and commitment to Islamic moral principles, awareness of and commitment to the rules and regulations of exchanges, awareness and commitment to technical and economic methods of exchanges, appropriate marketing, decrease of the gap between production and consumption, and the recently discovered mechanisms and exchanges.
  • Nimatullah Panahi Broojerdi Page 153
    During recent decades, different countries stated to formulate and measure a customer's satisfaction indicator as an important economic variable at a micro and a macro level. Proposed indicators of customer's satisfaction have been introduced in a context of classic economy, and a western pattern of development in which the aim of attending to the customer's satisfaction is making higher profit by tradesmen is shown. Since, in Islam the aim of winning the customer's satisfaction is to win God's good pleasure, the customer's satisfaction indicator has another identity. Using an analytical method, the present paper supports the idea of discussing the concept of honouring the customer according to Islamic doctrines in a broader sense than only the customer's satisfaction. According to the research findings the rate of honouring the customer can be determined through the proposed indicator of honouring the customer. This indicator takes into account some of the factors which influence the honouring of the customer such as the rate of observing legal regulations and being contented with the minimum profit, and its existential signs including the rate of the customer's loyalty and amount complaints.