فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1390)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1390)

  • 212 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین بابایی مجرد صفحه 5
    پس از سال ها سیطره پارادایم مالی- استاندارد بر فضای مطالعات مالی، دانشمندان مالی با آگاهی یافتن از کاستی ها تکیه بیش از حد این پارادایم بر عقلانیت کامل و بیشینه سازی مطلوبیت مورد انتظار، سعی کرده اند که نگرش خود را تغییر دهند. این تغییر نگرش، خود را در پارادایم مالی رفتاری نشان داد. دو پایه اصلی پارادایم مالی رفتاری عبارت است از: محدودیت در «آربیتراژ» و روان شناسی. این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای از یک سو، در پی تبیین پارادایم های مالی استاندارد و مالی رفتاری و نشان دادن نقاط قوت و ضعف هر یک از آن دو می باشد. از سوی دیگر، تلاش می شود که جهت رفع نارسایی های این پارادایم در تفسیر عقلانیت، رویکرد سومی با عنوان الگوی عقلانیت اسلامی(حیات معقول) معرفی شود. این رویکرد جدید نه تنها تفسیر نوینی از عقلانیت ارائه می نماید و انسان شناسی اسلامی را به عنوان مبنای شناخت رفتار انسان معرفی می کند، بلکه مبانی هستی شناسی و معرفت شناسی دو پارادایم پیشین را، که در قالب عقلانیت مدرنیته سامان یافته، به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: مالی استاندارد، مالی رفتاری، عقلانیت کامل، عقلانیت محدود، عقلانیت اسلامی، حیات معقول
  • سیدجمال الدین محسنی زنوزی، پریسا جوهری سلماسی، علیرضا هلالی صفحه 35
    یکی از تفاوت های اساسی بانک داری اسلامی با بانک داری مبتنی بر بهره در چگونگی پرداخت سود به سپرده ها است. در نظام بانک داری مبتنی بر بهره، عایدی سپرده گذار بر اساس نرخ ثابت بهره و مدت زمان سپرده گذاری شده تعیین می شود. اما در بانک داری بدون بهره، تنها سهم سود مشخص شده، و میزان سود در انتهای کار و پس از حسابرسی سود و زیان طرح ها تعیین می-شود. بنا به فرضیه مقاله، میزان پایبندی بانک های اسلامی به پرداخت سود غیر قطعی به سپرده ها را می توان با توجه به همگرایی نرخ سود بانکی با بازدهی بازار سهام در بلند مدت ارزیابی نمود. در این مقاله برای آزمون این فرضیه، رابطه بلند مدت بین سود بانکی در نظام بانکی جمهوری اسلامی و بازدهی نقدی سهام بورس اوراق بهادار تهران و همچنین سود سهام کوتاه مدت با تغییرات شاخص قیمت سهام طی دوره 1389- 1374مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این بررسی که با استفاده از روش آزمون جدید کرانه ها صورت گرفته، نشان می دهد که هیچ رابطه بلند مدتی بین دو متغیرسود کوتاه مدت بانکی و بازدهی سهام چه بازده نقدی و چه بازده حاصل از تغییرات قیمت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، نرخ سود بانکی، همگرایی سود بانکی و سود سهام، شاخص بورس اوراق بهادار، آزمون کرانه ای
  • پرویز داودی، محمد بیدار صفحه 47
    الگوی فعلی بانک داری بدون ربا در جمهوری اسلامی ایران، علی رغم مزایای فراوانی که نسبت به الگوی بانکی قبل از انقلاب اسلامی دارد، از نارسائی ها و اشکالاتی رنج می برد. در سال های اخیر پیشنهادهایی برای ارائه الگوهای جایگزین مطرح شده است. الگوی تفکیک بانک ها به قرض الحسنه، سرمایه گذاری و شرکت های لیزینگ، یکی از آن ها محسوب می گردد. در این مقاله، به بررسی میزان کارامدی الگوی تفکیک و توانایی آن برای رفع اشکلات الگوی موجود در جمهوری اسلامی ایران می پردازیم. فرضیه مقاله این است که الگوی تفکیک مطرح شده نسبت به الگوی فعلی بانک داری بدون ربا در ایران کارآمد تر است. برای بررسی این فرضیه، 16 معیار فقهی،اخلاقی و اقتصادی به عنوان شاخص های بانک داری اسلامی مطلوب طرح شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوی تفکیک مزبور معیارهای بانک داری مطلوب اسلامی را به میزان 93 درصد تامین می کند.
    کلیدواژگان: الگوی تفکیک، شاخص، بانک داری اسلامی، معیار تفکیک عقود
  • احمد شعبانی، سجاد سیفلو صفحه 79
    از مهم ترین اهداف عملیاتی بانک داری اسلامی تجهیز منابع بانکی به خصوص سپرده های مدت دار بر اساس مبانی اسلامی است. تجهیز سپرده های مدت دار در بانک های متعارف بر پرداخت بهره به آنها استوار است. با توجه به حرمت ربا، جایگزین بانک داری اسلامی برای این محصول، سپرده های سرمایه گذاری است. بانک های اسلامی در عملیاتی نمودن این نوع از حساب ها عموما از دو الگو بهره می برند. یک الگو، الگوی منحصر بفرد وکالتی است که در جمهوری اسلامی ایران و در قالب قانون عملیات بانکی بدون ربا کار می کند.الگوی دیگر، الگوی مشارکتی است که در اغلب کشورهای دیگر اجرا می شود. هریک از این الگوها، مزایا و معایبی دارند. تحقیق حاضر ضمن نقد و بررسی هر دو الگوی بانک داری بدون ربا در تجهیز منابع سرمایه گذاری، الگوی جدیدی ارائه می کند که در آن، سعی شده ضمن استفاده از مزایای الگوی مشارکتی، از معایب هر دو الگو مصون باشد. نتایج بررسی نشان می دهد با توجه به گنجاندن مزایای الگوی مشارکتی در مدل و همچنین تقویت آن با اوراق انتقال پذیر و مهندسی مالی، این الگو کارآمدی بهتری نسبت به الگوی وکالتی و الگوی مشارکتی دارد.
    کلیدواژگان: بانک داری بدون ربا، الگوی وکالتی، الگوی مشارکتی، الگوی جدید مبتنی بر مشارکت، اوراق مشارکت، اوراق انتقال پذیر
  • سیدمحمدکاظم رجایی، مصطفی کاظمی صفحه 115
    بررسی وضعیت بازار و سنجش میزان انطباق آن با بازار مطلوب اسلامی نیازمند ارائه شاخص های محاسباتی است. در این مقاله شاخص ترکیبی صداقت به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی وضعیت بازار ارائه می شود. این شاخص متغیرهای زمینه ساز، فرایندی و جبرانی صداقت را در عرصه های مختلف بینشی ساختاری و رفتاری اندازه گیری می کند. منظور از صداقت؛ ملکه اخلاقی اکتسابی است که در ارتباط فرد با خود، خدا، افراد دیگر جامعه و با محیط تجلی یافته و موجب سازگاری میان گفتار، نوشتار و رفتار می شود. صداقت بازار به این است که چگونگی تعامل عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان، فضای فیزیکی، نورپردازی، چینش کالا و فضای حاکم بر بازار به طور پایدار واقع نما باشد؛ به گونه ای که هیچ گونه انحراف از حقیقت یا وارونه سازی آن در آن صورت نگیرد و اگر به هر دلیل انحرافی از واقعیت صورت پذیرفت، بازار انعطاف پذیری لازم برای جبران آن را داشته باشد. شاخص ترکیبی پیشنهادی صداقت میانگین وزنی «شاخص شناخت» مشتمل بر چهار نماگر به عنوان شاخص زمینه ساز، «شاخص قانون مندی و نظم»، و «شاخص حاکمیت اخلاق» با نماگرهای خاص خود به عنوان شاخص جریان به موقع اطلاعات و «شاخص خیارات» به عنوان شاخص جبران نارسایی بازار یا پنهان سازی عمدی با نماگرهای خاص خود، معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: صداقت، شاخص صداقت، اخلاق بازار، بازار اسلامی، ویژگی های بازار اسلامی، شفافیت
  • سیدعباس موسویان، حسین شیرمردی احمدآباد صفحه 145
    با توجه به قانون توسعه ابزارها و بازارهای مالی جدید در راستای تسهیل سیاست های اصل 44 قانون اساسی مصوب آذرماه 88 در مجلس شورای اسلامی و ضرورت جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی مسلمان و غیرمسلمان، ناچار به توسعه و تنوع در ابزارهای مالی اسلامی هستیم که هم منطبق با اصول شریعت باشند و هم توجیه مالی و اقتصادی داشته باشند. از جمله رایج ترین این روش ها صکوک (اوراق بهادار اسلامی) می باشد. در مقایسه با سایر اوراق صکوک، صکوک مضاربه با توجه به ویژگی های خاص خود از جمله صکوکی می باشد که هم اکنون در کانون توجه شرکت ها و دولت های مسلمان جهت تامین منابع مالی قرار دارد. از آنجا که در طراحی هر ابزار مالی اسلامی باید به پنج بعد«1. فقهی 2. حقوقی 3. طراحی مدل مالی 4. مدیریت ریسک 5. حسابداری و مالیاتی» توجه کرد؛ در این پژوهش ابتدا بر اساس روش تحقیق دلفی ریسک های صکوک مضاربه در سه طبقه ریسک های سرمایه گذاران، ریسک های موسسه ی بازرگانی (بانی) و ریسک های موسسه ی مالی(واسط) طبقه بندی شدند و سپس با استفاده از تلفیق تکنیک های SAW وTOPSIS ریسک های نوسان قیمت کالاهای موضوع تجارت، تورم، تعهدات عقد مضاربه، بازار و نقدشوندگی به ترتیب در اولویت 1 تا 5 قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، اوراق مضاربه، ریسک صکوک، اولویت بندی ریسک صکوک، TOPSIS، SAW
  • عطاء الله رفیعی آتانی صفحه 171
    سوال از چیستی و ماهیت اقتصاد اسلامی همواره از دغدغه های محققان اقتصاد اسلامی بوده است. گرچه در زمینه تبیین ماهیت اقتصاد اسلامی مباحث زیادی مطرح شده، هنوز ابهام هایی در این زمینه وجود دارد. در این مقاله برای بازخوانی مجدد ماهیت دانش اقتصاد اسلامی، به دسته بندی، بررسی و نقد رویکرد های مختلف در تعیین ماهیت اقتصاد اسلامی می پردازیم. بر اساس دسته بندی صورت گرفته در مقاله، رویکرد محققان اقتصاد اسلامی در مورد ماهیت این دانش را می توان بر مدار چهار مقوله موضوع، منبع، غایت و پژوهشگر توضیح داد. فرضیه ما در این مقاله این است که ملاک منبع شناخت البته منابع کامل شناخت یعنی عقل و نقل با تفسیر آیت الله جوادی آملی ملاک منطقی تری برای هویت بخشی به دانش اقتصاد اسلامی در دوران معاصر است. برای اثبات این فرضیه، علاوه بر استدلال های منطقی به مجموعه ای از آثار مکتوب در قلمرو اقتصاد اسلامی که عملا بر مبنای معرفت شناختی مذکور شکل گرفته استناد شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد دینی، منابع شناخت، عقل و نقل، روش شناسی، فلسفه اقتصاد اسلامی، ماهیت اقتصاد اسلامی
  • الخلاصه
    صفحه 197
|
  • Hussein Babaii Mojarrad Page 5
    After many years of the domination of financial-standard paradigm on the field of financial studies, financial experts tried to change their view when they discovered the deficiencies caused by the reliance of this paradigm on complete rationality and maximizing the expected desirability. This change in view manifested itself in a financial-behavioral paradigm. The two main bases of financial-behavioral paradigm are: limitation in "Arbitrage" and psychology. Using a library method, the present paper sheds light on the financial-standard paradigm and financial-behavioral paradigm and show their strengths and weaknesses. On the other hand, it introduces a third approach, namely, the Islamic rationality model (reasonable life) to overcome the failure of the aforementioned paradigms to interpret rationality. The new approach not only provides a new interpretation of rationality and defines Islamic anthropology as a basis for recognizing man's behavior but also challenges the ontological and epistemological principles of these two paradigms, which are arranged in form of modernity rationality.
    Keywords: Financial, standard, Financial, behavioral, Complete rationality, Bounded rationality, Islamic rationality, Reasonable life
  • Seyyed Jamal Al Din Mohseni Zenoozi*, Parisa Jouhari Salmasi, Alireza Helali Page 35
    One of the main differences between Islamic banking and interest-based banking is how Profit is paid on bank deposits. In an interest- based banking system, an investor's return is determined by the fixed interest rate and time span of investment; in interest-free banking, however, only Profit portion is determined while the amount of Profit is determined at the end of the transaction and after examining the benefits and losses. According to this research, the degree of Islamic bank's commitment to paying uncertain Profits on bank deposits can be evaluated in terms of the convergence of the amount of bank Profit rate with the amount of stock market's long-run return. To test this hypothesis, the long-term relationship between the bank Profit vate in the banking system of the Islamic Republic of Iran and the cash return of stocks in Tehran stock exchange and the relationship between the Profit rate on short-run stocks and the changes in stock price index from 1374 to 1389 (1995- 2010) have been analyzed. The results of this research which a new bound testing was used show that there is no long-run relationship between the two variables: short-run Profit rates and stock return – concerning cash return or the return resulting from price changes.
    Keywords: Islamic Banking, Interest Rate, Convergence of bank interest, stock interest, Stock exchange index, Bounds testing
  • Parviz Dawoodi*, Mohammad Bidar Page 47
    The current model of interest-free banking in Islamic Republic of Iran has some deficiencies and shortcomings despite the many advantages it has over the pre-Islamic Revolution banking model. In recent years, some alternative models were introduced, one of which is the model of separating the banks into Qard-al-Hassaneh banks, investment, banks and leasing firms. The present paper studies the efficiency of the separation model and its effectiveness in solving the problems of the current model in Islamic Republic of Iran. This research argues that the separation model is more efficient than the current model of interest-free banking in Iran. For examining this hypothesis sixteen fiqhi, moral, and economic criteria are proposed as indexes of the desired Islamic banking. The research findings show that the separation model can meet 93% of the criteria of the desired Islamic banking.
    Keywords: Separation Model, Index, Desired Islamic Banking
  • Ahmad Shabani*, Sajjad Seyflu Page 79
    One of the most important effective aims of Islamic banking is the mobilization of bank resources, especially long-term deposit accounts based on Islamic principles. In most banks, the mobilization of long-term deposit accounts is based on paying interest on these deposits. Because Riba (interest) is forbidden in Islam, the alternative model proposed by Islamic banking for this product are investment deposits. Islamic banks generally use two models to put these accounts into effect. One of them is a unique model called Wakalah model which function within the framework of interest-free banking operations in Islamic Republic of Iran. The other one is called Mosharekah a model which is common in most countries. Each of these models has its advantages and disadvantage. Criticizing and analyzing these two interest-free banking models of mobilizing investment resources, the present paper offers a new model in an attempt to overcome the shortcomings of these two models by making use of the advantages of Mosharekah model. The research findings show that this new model is more efficient than either Wakalah model and Mosharekah model because the advantages of Mosharekah model are included in it and are strengthened by transferable bonds and financial engineering.
    Keywords: Interest, free banking, Wakalah model, Mosharekah model, New Banking model based on Mosharekat (participation), Securities, Transferable bonds
  • Seyyed Mohammad Kazem Rajaii, Mustafa Kazemi Page 115
    A study of the market conditions and evaluating the degree of its conformity with the desired Islamic market requires providing calculational indexes. The present paper provides synthetic index of truthfulness which is one of the indexes of evaluating market conditions. This index measures the contributory, process and compensatory variables of truthfulness in cognitive, structural and behavioral field. By truthfulness, we mean an acquired moral habitus which manifests itself in the relationship between one and oneself, one and God, one and others, and one and environment, and ensures conformity between one’s sayings, writings and behavior. Market truthfulness means that the interaction between suppliers and demanders, physical environment, light reflection way of displaying goods and the atmosphere dominating the market are so realistic that no deviation or twist from truth will be noticed in the market, and if, for some reasons a deviation, the market will have the flexibility required for compensation. The proposed synthetic index of truthfulness is a weight mean of "cognition index" which consists of four indicators as contributory index: "order and law- centeredness index", "ethics domination index" with its own indicators as the index of timely information circulation, and "options index" as the index of compensation for market deficiency or deliberate concealment.
    Keywords: Truthfulness, Truthfulness index, Market ethics, Islamic market, Features of Islamic market, Transparency
  • Seyyed Abbas Moosaviyan*, Hassan Shirmardi Ahamadabad Page 145
    According to developing an act or new financial tools and markets to facilitate the enactment of the policies in the Article 44 of the Constitution approved in Azar 88 (November 2009) by the Islamic Consultative Assembly, and necessity to attract foreign and local Muslim and non-Muslim investors, we found that we have to develop and diversify Islamic financial tools which are compatible with the principles of Islamic Law and are financially and economically justifiable. One of the most common ways to achieve this end is using Sukuks (Islamic bonds). Nowadays, Muslim companies and states focus on Modarabah Sukuks in order to find financial resources (due to the particular features of these Sukuks compared with other Sukuk bonds). Since observing "juridical, legal, designing financial model, risk management, computational, and tax dimensions" in designing any Islamic financial tool has special importance, the risks of Modarabah Sukuks were first classified into investor's risks, risks of commercial association (the founder) and risks of financial association (the broker) based on Delphi research method. Then the risks of price fluctuation of the goods relating to commerce, inflation, obligations of Modarabah Sukuks, market, and liquidity were arranged in the order of priority from 1 to 5 by using a combination of SAW and TOPSIS techniques.
    Keywords: Islamic bonds, Modarabah Sukuks, Risk of bonds, Order of priority of risk of bonds, SAW, TOPSIS
  • Ataollah Rafii Atani Page 171
    The question of the nature of Islamic economics has always been one of the concerns of researchers of Islamic economics. Although there have been many discussions about the nature of Islamic economics, no clear-cut answer is given to this question. The present paper makes further inquiry into the nature of the discipline of Islamic economics, classifying, examining, and criticizing the different approaches to defining the nature of Islamic economics. According to the classification, the approach to this discipline which the researchers of Islamic economics adopt are discussed in terms of subject, resource, end, and researcher. The research hypothesis is that cognition source – of course, full cognition sources represented in reason and the traditions according to Ayatollah Jawadi Amoli's interpretation- is a more rational and logical criterion for defining the identity of Islamic economics at this juncture. The author refers to the works about Islamic economics written in terms of aforementioned cognitive knowledge and introduces logical evidence in order to confirm the hypothesis.
    Keywords: Islamic Economics, Religious Economics, Sources of Cognition, Reason, Tradition, Methodology, Philosophy of Islamic Economics, Nature of Islamic Economics