فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن سبحانی، مجید حبیبیان نقیبی صفحات 5-22
    اوراق منفعت، ابزاری جدید برای بازار سرمایه اسلامی است که برای انتقال منافع و خدمات به خصوص خدمات و تسهیلات عمومی قابل استفاده است. یکی از مشکلات پیش روی این اوراق، مشکلات فقهی مرتبط با امکان مبادله این اوراق است. در این مقاله، برای تصحیح مبادله این اوراق، به بررسی امکان تصحیح مبادله این اوراق با استفاده از قرارداد اجاره در طراحی آنها می پردازیم. فرضیه مطرح شده این است که اوراق منفعت را می توان به روش های متعددی در قالب عقد اجاره در بازارهای اولیه و ثانویه خرید و فروش کرد. یافته های این پژوهش که به روش فقهی و تحلیلی سامان یافته نشان می دهد که استفاده از قالب اجاره می تواند به تصحیح فقهی نقل و انتقال اوراق منفعت بینجامد. از جمله راه های پیشنهادی برای تصحیح مبادله می توان به مواردی چون تبعیض مورد اجاره، انتقال اوراق در بازار ثانویه به غیر اجاره، اجاره موازی، واگذاری وکالتی، حق سرقفلی، صلح مورد اجاره، بیع العقد، بدل الخلو و اجاره و بیع اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اوراق منفعت، قرارداد اجاره، اوراق مالی اسلامی
  • سیدمحمدکاظم رجایی صفحات 23-46
    از جمله مباحث اساسی در بحث عدالت بحث تفاوت فاحش درآمد و ثروت در میان افراد جامعه است.در این مقاله به بررسی این سوال می پردازیم که آیا در جامعه اسلامی یک نفر می تواند بی حد و حصر مال و ثروت جمع کند، درحالی که عده ای در کمترین امکانات باشند؟ فرضیه مقاله این است که در جامعه اسلامی امکان این که یک درصد جامعه مالک نود و نه درصد امکانات جامعه شود وجود ندارد. یافته های این پژوهش که به روش تحلیلی انجام شده نشان می دهد که تحقق پدیده شکاف فاحش درآمد و ثروت در جامعه اسلامی به شرط رعایت دستورات اسلامی عملا امکان پذیر نیست. هرچند از نظر فقه فردی در سطح خرد برای کسب درآمد حد و کرانه ای در نظر گرفته نشده است، ولی امکان انباشت درآمد و ایجاد شکاف فاحش طبقات درامدی به واسطه وجود قید های ناظر بر چگونگی کسب مشروع اموال، تعلق حقوق مالی و مسئولیت مشترک ثروتمندان و دولت اسلامی وجود ندارد. حقوق مالی مزبور تنها شامل واجبات مالی (خمس و زکات) و پرداخت نفقه واجب خویشاوندان در حد کفاف نمی شود. علاوه بر این، ثروتمندان و دولت موظف اند تا نیاز مستمندان را در سطحی که بتوانند کمر راست کنند، تامین نمایند.
    کلیدواژگان: توازن، تداول ثروت در دست اغنیا، فقر و غنی، توزیع عادلانه درآمد، عدالت اقتصادی
  • سیدعباس موسویان، جواد حدادی صفحات 47-72
    تشدید محدودیت های مالی بین المللی علیه کشور در سالهای اخیر و عدم کفایت منابع بانک های داخلی به عنوان مهم ترین محدودیت های تامین منابع مالی در صنعت نفت به حساب می‎آیند. این محدودیت موجب تاخیر در برداشت نفت و گاز از میادین مشترک و از دست رفتن منابع ملی کشور در نتیجه استفاده حداکثری کشورهای شریک از مخازن مشترک گردیده است. تحقیق حاضر که با رویکردی کیفی و با استفاده از روش تحقیق تفسیری مبتنی بر نظر خبرگان و با تمرکز بر مورد کاوی صورت گرفته است، سعی در یافتن ابزارهای تامین مالی پروژه محور اسلامی متناسب با بخش بالادستی نفت دارد. بنا به فرضیه مقاله، تامین مالی مزبور را می توان با طراحی ابزارهای پروژه محور اسلامی با رعایت دو شرط پروژه محوری (بازپرداخت منابع با استفاده از عواید خود طرح) و اسلامی بودن (منطبق بودن بر مبنانی فقهی) انجام داد. یافته های پژوهش نشان می دهد که شرکت ملی نفت ایران می تواند از ابزارهایی چون صکوک اجاره، استصناع و سلف، در سبد تامین مالی بخش بالادستی نفت استفاده کند. همچنین پیمانکاران عمومی می‎توانند از صکوک اجاره و استصناع در رویکردهای EPCFبرای تامین مالی پروژه های خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: بخش بالادستی نفت، تامین مالی پروژه محور، ابزارهای مالی اسلامی، صکوک، EPCF
  • محمد مهدی عسکری، مصطفی شیخانی صفحات 73-96
    از چالش های اساسی در بهره برداری از موقوفات، نحوه مدیریت آن است. برخی تمامی مشکلات اوقاف را ناشی از نحوه اداره آن دانسته اند و اصلاح مدیریت و رفتار صحیح متولیان را موجب از بین رفتن بسیاری از مفاسد موجود در اوقاف بیان کرده اند. از آنجا که انگیزه های متولی به عنوان اداره کننده موقوفه لزوما در راستای اهداف واقف نیست، همواره امکان بروز رفتارهایی از سوی متولی متفاوت از خواست و اراده واقف وجود خواهد داشت. این مسئله در اجاره موقوفات به عنوان رایج ترین شیوه فعلی مورد استفاده در بهره برداری از موقوفات نیز محتمل است. دانش اقتصاد اطلاعات به عنوان شاخه ای از اقتصاد متعارف ضمن بررسی مشکلات ناشی از نامتقارن بودن اطلاعات در تعاملات اقتصادی به ارائه پیشنهاداتی در جهت رفع آن می پردازد. نتیجه های این تحقیق که به روش جستجوی کتابخانه ای انجام شده است، ضمن تبیین مسئله عدم تقارن اطلاعات در وقف نشان می دهد که می توان با استفاده از راهکارهای پیشنهادی اقتصاد اطلاعات در جهت رفع مشکلات ناشی از عدم تقارن اطلاعات در نهاد وقف بهره برد.
    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، کژمنشی، کژگزینی، اداره موقوفات، متولی وقف
  • محمد بیدار صفحات 97-114
    پیشوایان دینی تاکیدهای زیادی درباره تامین نیاز های معیشتی اقشار ضعیف جامعه از طریق قرض الحسنه دارند. برهمین اساس، قرض الحسنه یکی از شیوه های تجهیز و تخصیص منابع در الگوی بانکداری بدون ربا مطرح گردیده است. یکی از مسائل موجود در بخش تخصیص منابع قرض الحسنه، بحث کارمزد است. مقاله حاضر به بررسی مشروعیت کارمزد قرض الحسنه و شیوه های محاسبه آن می پردازد. فرضیه ی مقاله این است که تعیین کارمزد به عنوان درصدی از مبلغ اسمی وام با مفهوم واقعی کارمزد سازگاری ندارد. یافته های تحقیق حاکی از وجود نشانه هایی از صوری بودن محاسبه کارمزد قرض الحسنه در بانک های کشور است. در این مقاله ضمن بیان اقوال فقهای امامیه درباره کارمزد و نقد و بررسی راهکارهای ارائه شده برای دریافت آن، سه راهکار پیشنهادی (تامین هزینه های قرض الحسنه از بیت المال، اختصاص بخشی از منابع قرض الحسنه به سرمایه گذاری و محاسبه ی کارمزد واقعی) به منظور تامین هزینه های تسهیلات قرض الحسنه بیان گردیده است. انتظار می رود که محققان بانکداری اسلامی با ابداع راهکارهای دیگری درباره تامین مخارج امور قرض الحسنه، هرگونه شبهه ی ربوی را از دامن این عقد مالی اسلامی بزدایند.
    کلیدواژه ها: قرض الحسنه، مخارج قرض الحسنه، کارمزد، شیوه ی محاسبه ی کارمزد، بانکداری اسلامی
  • محمد کاظم بکتاش صفحات 115-141
    تبیین نقش ریسک و مخاطره در درآمد زایی یکی از مباحث مهم مالی و بانکداری اسلامی بانکداری اسلامی است. در این مقاله با استفاده از روش کشفی شهید صدر به بررسی این سوال می پردازیم که آیا ریسک می تواند منشاء استحقاق درآمد شود؟ در این بررسی به دو فرضیه «مشروعیت درآمد زائی ریسک و مخاطره» و «رابطه مستقیم بین میزان ریسک پذیری با عایدی» از دیدگاه فقه امامیه می پردازیم. یافته های مقاله نشان می دهد که مشروعیت درآمد زایی ریسک و مخاطره را می توان از تحلیل روبناهایی چون قاعده تابعیت خراج از ضمان، قاعده تابعیت منفعت از ضرر، قاعده عدم استحقاق سود از دارائی ضمانت نشده، قاعده تلازم بین منفعت و خسارت و همچنین ممنوعیت ربا استخراج کرد. همچنین این روبنا ها بیانگر رابطه مثبت بین تغییرات ریسک و مخاطره با تغییرات عایدی از دیدگاه فقه امامیه می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک، مخاطره، ضمان، درآمد زائی، بازارهای مالی، بانکداری اسلامی
  • سید مهدی معلمی صفحات 143-164
    آیه 24 سوره حشر، معروف به آیه فی، یکی از قوی ترین مستندات قرآنی در زمینه توازن اقتصادی است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به بررسی میزان دلالت آیه بر نفی تداول ثروت می پردازد. فرضیه مقاله آن است که این آیه زمینه استخراج یک قاعده کلی را فراهم می آورد که گستره آن تمامی فعالیت های اقتصادی را در بر می گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با توجه به سیاق آیه فیء و آرایه های ادبی به کار رفته در آن، می توان با الغاء خصوصیت و تنقیح مناط، محتوای آیه را از فیء به تمامی ثروت های جامعه تعمیم داده و در نهایت قاعده فقهی دال بر نفی تدوال اموال و دارائی های جامعه در میان ثروتمندان به اثبات رسیده است. استخراج قاعده مزبور کاربردهای زیادی در سیاست گذاری های اقتصادی دارد. با توجه به مفاد قاعده نفی تداول حکم مواردی همچون تسلط بر منابع طبیعی، تسلط بر فرایند تعیین قیمت کالاها و خدمات در بازار، تسلط بر صنایع بالادستی و جریانات پولی و همچنین سلطه بر روابط بازار کار که سبب شده عده ای خاص، شریان های اصلی اقتصاد جامعه را در دست گیرند، روشن می شود.
    کلیدواژگان: توازن، اقتصاد اسلامی، آیه فیء، تداول ثروت
|
  • Hassan Sobhani, Majid Habibiyan Naqibi Pages 5-22
    Usufruct Bonds are a new means for Islamic capital market, which can be used to transfer interests and services, specially public services and facilities. One of the problems of these Bonds is the legal problems related to the possibility of their exchange. The present paper studies the possibility of rectification of these Bonds using rent contract in their regulation in order to rectify these Bonds. The hypothesis is that Usufruc can be purchased in primary and secondary markets through different methods as rent contract. A legal and analytical method is used in this paper. The research findings indicate that using rent contract can lead to legal rectification of transferring Usufract Bonds. It proposes some suggestions to rectify the exchange of Usufract Bonds including partial rent, transferring Bonds in secondary market except through rent contract, parallel rent, transferring by proxy, right of key- money, settlement of rent, sale by verbal agreement, Key-money, and rent and sale.
    Keywords: Usufract Bonds, Rent Contract, Islamic Bonds
  • Seyyed Mohammad Kazim Rajaii Pages 23-46
    One of the main issues related to justice is the great income gap among the members of society. The present paper takes a probing look at the question: can an individual accumulate wealth unlimitedly in an Islamic society while others have the least facilities? The hypothesis is that it is impossible for one percent of society members to own %99 of facilities in an Islamic society. An analytical method is used in this paper whose findings indicate that it is impossible for great income and wealth gap to be realized in an Islamic society if Islamic injunctions are observed. Although personal legal decrees do not limit earning income at micro-level, income accumulation and the realization of great income gap are impossible due to constraints related to the legitimate way of gaining wealth, having financial rights, and joint responsibility of the rich and Islamic state. These financial rights do not only include financial obligation (fifth and alms) and enough obligatory maintenance of relatives. Rather, the rich and state are charged with the duty of meeting the poor's needs and help them to continue their lives.
    Keywords: balance, circulation of wealth at rich's hand, poverty, richness, just distribution of income, economic justice
  • Seyyed Abbas Moosaviyan, Jawad Haddadi Pages 47-72
    The intensification of international financial constraints on Iran in recent years and insufficiency of internal banking resources are considered among the most important constraints of financing in oil industry. These constraints has led to delay in the extraction of oil and gas from joint fields and loss of national resources due to maximal use of these resources by partner countries. Using a qualitative approach and an interpretive method based on the views of experts and focusing on a case study, the present paper seeks to find Islamic project-based means of financing appropriate to upstream sector of oil industry. According to the hypothesis of the paper, this finance can be provided by designing Islamic project-based means in which its two conditions (repayment of resources by using the revenues of the project and its being Islamic, i.e. conforming to legal principles) are observed. The research findings indicate that National Iranian Oil Company can use such means as rent Sukuk (Islamic bonds) Istisna' (construction order) and forward purchase to finance upstream sector of oil industry. Furthermore, public contractors can use rent Sukuk and Istisna' in EPCE (engineering, procurement and construction contract) approaches to finance their projects.
    Keywords: upstream sector of oil, project, based financing, Islamic financial means, Sukuk, EPCF
  • Mohammad Mahdi Askari, Mustafa Sheikhani Pages 73-96
    One of the main challenges for exploiting endowments is their administration, such that some scholars attribute all problems of endowment to their administration. They believe that reforming endowment administration and their caretaker's good conduct will lead to the elimination of many corruptions related to endowments. Since the motives of caretaker as the manager of endowment are not necessarily along with donor's aim, he may act against donor's will. This is also possible in renting endowment as the most common way of exploiting endowments. The science of economy of information as a branch of conventional economics investigates the problems caused by asymmetric information in economic exchanges and provides some suggestions to solve them. The findings of this research which is conducted through a library survey sheds light on symmetry of information in endowment and indicate that modus operands proposed by economy of information can be used to eliminate problems caused by asymmetry of information in endowment.
    Keywords: Asymmetric Information, Adverse Selection, Moral Hazard, Administration of Endowments, Caretaker of Endowment
  • Mohammad Bidar Pages 97-114
    Religious leaders place great emphasis on meeting living needs of poor classes of society by interest-free loan. Accordingly, interest-free loan is discussed as one the ways of supplying and allocating resources in interest-free banking. A relevant issue in allocating interest-free resources is the commission of such loans. The present paper studies the legitimacy of commission of interest-free loan and methods of its calculation. The hypothesis of the paper is that fixing the commission as a percentage of nominal sums of the loan are incompatible with the real meaning of commission. The research findings indicate that there are signs which show that calculation of commission of interest-free loan in Iran's bank is formal. Citing Shiite jurist's view on commission and analyzing the ways proposed to receive it, this paper proposes three ways to finance the facilities of interest-free loans: financing interest-free loans using Muslim common treasury; allocating a part of interest-free loan resources to investment; and calculating the real commission. It is expected that researchers of Islamic banking eliminate any usury doubts cast on this Islamic financial contract by devising other ways to finance the expenses of interest-free loan.
    Keywords: interest, free loan, qard al hasana expenses of interest, free loan, commission, way of calculating commission, Islamic banking
  • Mohammad Kazim Bektash Pages 115-141
    One of the important issues in Islamic finance and banking is elaborating on the role of risk-taking in income generating. Using Martyr Sadr's exploratory method, the present paper addresses the question: can risk-taking lead to income entitlement? In this study, two hypotheses- "the legitimacy of income-generating of risk-taking" and "the direct relationship between the rate of risk-taking and income"- are discussed from the view of Imamiyyah jurisprudence. The research findings indicate that the legitimacy of income- generating of risk-taking can be extracted from analyzing such superstructures as the principle of tax being subject to security, the principle of profit being subject to loss, the principle of non-entitlement of unsecured profit, the principle of mutual implication between profit and loss and the principle of usury prohibition. Furthermore, these superstructures represent a positive relationship between risk variations and profit variations in Imamiyyah Jurisprudence.
    Keywords: risk, jeopardize, security, income, generating, financial markets, Islamic banking
  • Seyyed Mahdi Moallemi Pages 143-164
    The verse 24 of chapter 59 (Al-Hashr- the Banishment), known as Fai' (booty) verse, is one of the strongest Quranic evidence for economic balance. Using a descriptive- analytical method, the present paper investigates the rate of this verse's indication to the negation of wealth circulation. The hypothesis is that this verse provides the ground for extracting a general principle whose scope includes all economic activities. The research findings indicate that, with regard to the context of the verse and literary techniques used in it, the content of this verse can be generalized by annulling the particularity and examining the criterion to include all wealth of society. Finally, a general principle is proved, which indicates the negation of circulation of society's wealth and properties among the rich. The extraction of this principle has many applications in economic policy-makings and its contents will determine the fate of such cases as domination on natural resources, on the process of fixing the price of goods and services in the market, on upstream industries and monetary trends, and on the relationships in labor market, which have provided the ground for a certain group to control the main channels of society's economy.
    Keywords: balance, Islamic economy, the verse of Fai', circulation of wealth