فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان1392)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن آقا نظری*، مهدی خطیبی صفحات 5-28
    یکی از مهم ترین رسالت های فقه حکومتی ارائه مبانی تدوین سیاست های اقتصادی دولت اسلامی است. انجام این مهم مستلزم ارائه روشی مشخص برای کشف نظریات اقتصادی اسلام از منابع اسلامی است. بدون شک شهید صدر اولین فقیهی است که پا به این عرصه نهاده و با پایه گذاری روش فقه نظریات، اقدام به کشف نظریات اقتصادی نموده است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی روش فقه نظریات اقتصادی از دیدگاه شهید صدر می پردازد. یافته های مقاله نشان می دهد که روش پیشنهادی شهید صدر مستلزم در نظر گرفتن احکام و مفاهیم اقتصادی به عنوان روبنا و کشف اصول و نظریات اقتصاد اسلامی به عنوان زیر بناست. این روش زمینه استخراج نظریات اقتصاد اسلامی و در نتیجه، سیاست گذاری کلان اقتصادی دولت اسلامی را فراهم می آورد. در این مقاله اشکالات مطرح شده نسبت به این روش از جمله مشکل حجیت، و شبهه ابتناء آن بر استحسان و قیاس، مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فقه نظریه، اقتصاد اسلامی، مکتب اقتصادی، نظام اقتصادی
  • سیدهادی عربی*، محمد جواد رضایی، مهدی موحدی بکنظر صفحات 29-50
    سیاست گذاری اقتصادی از جهات گوناگون، از جمله تعیین اهداف و گزینه ها، مستلزم ارزش داوری بر مبنای معیارهای انتخاب شده است. اقتصاد متعارف براساس معیارهای پارتویی و فنون هزینه و فایده در خصوص وضعیت های بدیل تصمیم گیری می کند که خود مبتنی بر نظریه «اصالت فایده» (مطلوبیت گرایی) در اخلاق است. هرچند اتخاذ این مبنا در سیاست گذاری، مزایایی برای اقتصاد متعارف ایجاد کرده، اما مشکلاتی نیز بر جای گذاشته است. این مقاله با «روش توصیفی تحلیلی» به بررسی رابطه بین سیاست گذاری در اقتصاد متعارف و مبانی اخلاق هنجاری آن پرداخته و لوازم آن برای سیاست گذاری در اقتصاد اسلامی را بررسی می کند. یافته های مقاله نشان می دهد که به کارگیری نظریه «اصالت فایده» (مطلوبیت گرایی) به عنوان تنها مبنا برای سیاست گذاری در اقتصاد اسلامی، با وجود نقاط قوتش، موجب بروز کاستی های زیادی می شود. هرچند مقاله درصدد ارائه نظریه «اخلاق هنجاری اسلام» به عنوان مبنای سیاست گذاری اقتصادی نیست، اما مشکلات ابتنای سیاست ها بر تک مبنای مطلوبیت گرایی را تنقیح می نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق، اقتصاد، فلسفه، هنجار، تحلیل، هزینه، فایده
  • مهدی طغیانی*، امیرعباس آجری آیسک، مرجان طاهری صفار صفحات 51-76
    تفاوت شیوه های تخصیص منابع در بانک داری بدون ربا و بانک داری ربوی مستلزم گسترش نظام حساب داری متفاوت است. این در حالی است که حساب داری موجود در بانک های کشور تفاوت چندانی با حساب داری بانک های متعارف ندارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مشکلات حساب داری تخصیص منابع در برخی عقود و قراردادها (مضاربه، سرمایه گذاری و اجاره به شرط تملیک) در بانک داری اسلامی است. روش جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر، «کتاب خانه ای» و «مصاحبه عمیق» و «نظرخواهی» از کارشناسان خبره حساب داری بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با روش «توصیفی تحلیلی» انجام شده است. بررسی های انجام شده در مطالعه حاضر، نشان می دهد که الگوی حساب داری و گزارش گری مالی مرسوم در بانک داری ایران، از قابلیت های لازم برای پاسخ گویی به نیازهای کاربران و الزامات شرعی حاکم بر قانون عملیات بانکی بدون ربا و نگه داری حساب و گزارش گری سود یا زیان مبتنی بر نتایج واقعی عملکرد حاصل از عقود مشارکتی برخوردار نیست. این روش موجب دور شدن قرارداد «مضاربه» و سرمایه گذاری مستقیم از ماهیت خود می شود.
    کلیدواژگان: حساب داری، بانک، عقود، ربا، اسلام، مضاربه، مشارکت، اجاره
  • محمدجمال خلیلیان*، سید حمیدجوشقانی نایینی، قاسم عسکری، محمد بیدار صفحات 77-102
    ارائه شاخص پیشرفت انسانی از دیدگاه اسلام را می توان یکی از مباحث مهم در ترسیم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دانست. دستیابی به این هدف مستلزم توجه به معیارها و مبانی پیشرفت انسانی اسلامی است. شاخص توسعه انسانی متعارف با نگرشی خاص و محدود به انسان، تمامی اهداف شاخص را متوجه رفاه مادی کرده و جنبه روحی و معنوی انسان به عنوان اساسی ترین بعد وجودی وی را، مورد غفلت قرار داده است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی-استنباطی در صدد استخراج معیارهای پیشرفت انسانی از دیدگاه اسلام از قرآن و روایات و تبیین مبانی حاکم بر آن است. یافته های مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته نشان می دهد که دینداری، علم و معرفت، آزادگی و کرامت و تامین معیشت، 4 معیار در شاخص پیشرفت انسانی مورد نظر اسلام می باشند. بر این اساس، شاخص پیشرفت انسانی علاوه بر در نظر گرفتن معیارهای شاخص توسعه انسانی متعارف از جمله علم،سلامت و رفاه نسبی، مقوله های دیگری چون دینداری، معرفت، و کرامت و آزادگی را نیز مورد توجه قرار می دهد. معیارهای معرفی شده برای پیشرفت انسانی مبتنی بر مبانی فکری اسلام از جمله نگاه متعالی اسلام به انسان و تکامل قرار دارد. ارائه این معیارها می تواند باعث معرفی شاخص های متمایز برای پیشرفت انسانی شود که به برخی از آن ها در مقاله اشاره شده است.
    کلیدواژگان: معیار، شاخص، توسعه انسانی، پیشرفت انسانی
  • مجید رضایی دوانی*، محمد جواد اکبری صفحات 103-128
    در دهه های اخیر، «سواپ ارز» به عنوان یکی از ابزارهای کارامد به منظور پوشش خطرپذیری دارایی های ارزی در بازارهای مالی اسلامی معرفی شده است. این مقاله، با استفاده از روش «فقهی-اجتهادی» به بررسی مشروعیت این ابزار مالی می پردازد. براساس یافته های تحقیق، مشکل عمده فقهی این ابزار، بهره ای است که طرفین به یکدیگر می پردازند. برای مقابله با این مشکل، دو رویکرد متفاوت معرفی شده است. رویکرد اول مستلزم تفسیر و توجیه این قرارداد در قالبی غیر ربوی تحت عناوینی همچون «عقد الوعد» است. در رویکرد دوم، لازمه حل مشکل طراحی قرادادی جدید تحت عنوان «عقد سواپ اسلامی» با استفاده از عقودی چون «عقد الوعد»، «تورق» و «روش اختیارات ارزی» است. بررسی روش های پیشنهادی انتشار سواپ اسلامی حاکی از رجحان شیوه «عقد الوعد» بر سایر روش های پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: ابزار، سواپ، ارز، اوراق، اسلام، ریسک
  • یدالله دادگر* صفحات 129-150
    بررسی اخلاق مالیه عمومی نقشی اساسی در فهم تاثیر اخلاق بر رفتار کارگزاران بخش عمومی، مشاوران دولتی و نهادهای رسمی و غیر رسمی حکومت و بهبود سیاستگذاری های عمومی دارد. این مقاله با استفاده از سبک تحلیل محتوا، روش های تاریخی- تطبیقی و با عنایت به اصول پژوهشی اقتصاد بخش عمومی به تحلیل چارچوب ها و استانداردهای اخلاق مالیه عمومی می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد نهادینه شدن اخلاق در مالیه عمومی مستلزم تحقق اندازه بهینه دولت است. دولت بهینه، براساس خصلت هایی چون شایسته سالاری در انتخاب کادر ارشد دولت، تامین هزینه ها از طریق مالیات، فعالیت در دوره محدود و وجود مکانیزم برکناری کارگزاران ناتوان بدون تحمیل هزینه قابل شناسایی است. وجود شکاف بین آموزه های اخلاقی در مالیه عمومی و عملکرد حکمرانان بخش دولتی کشور از دیگر یافته های این پژوهش است.
    کلیدواژگان: اخلاق مالیه عمومی، چارچوب ها و استانداردها، مالیه عمومی
  • سعید فراهانی فرد*، محمدعلی فراهانی فرد صفحات 151-165
    شتاب گرفتن رشد اقتصادی کشور ها در عصر حاضر، موجب ظهور و گسترش تدریجی بحران های زیست محیطی در جهان شده است. این مقاله ضمن تحلیل اخلاقی این مشکل، از منظر دینی به بررسی دو دیدگاه متناقض می پردازد: برخی بحران حاضر را ناشی از فاصله گرفتن از تعالیم ادیان دانسته، راه حل را در افزایش زمینه های تربیت دینی و اخلاقی می دانند. عده ای دیگر با اتخاذ رویکردی غیردینی، آموزه های دینی همچون تقبیح دل بستگی به دنیا و در مقابل، تجویز استفاده بدون حد از منابع طبیعی را از جمله عوامل موثر در شکل گیری بحران بر می شمارند. این نوشتار، با نگاه برون دینی و درون دینی و با استفاده از روش «تحلیلی» به بررسی این دو دیدگاه می پردازد. فرضیه مقاله این است که این بحران را باید نتیجه فاصله گرفتن از ارزش های دینی دانست. یافته های تحقیق نشان می دهد: در نگاه ادیان و به ویژه دین اسلام، منابع طبیعی و سایر مواهب خداوند برای استفاده همگان خلق گردیده و محیط زیست از سوی شریعت محترم شمرده شده است و با تقویت مبانی دینی فردی و نهادهای اجتماعی مانند امر به معروف و نهی از منکر، محیط زیست محفوظ خواهد ماند.
    کلیدواژگان: محیط، زیست، عدالت، نسل، اخلاق، توسعه، تسخیر، اخلاق، اسلام
|
  • Hassan, Aqa Nazari*, Mahdi Khatibi Pages 5-28
    Offering the principles of formulating economic policies of Islamic government is one of the most important missions of governmental fiqh. This task necessitates offering a distinct method for extracting the economic theories of Islam from Islamic sources. No doubt, martyr Sadr is the first jurist who initiated this method and attempted to extract economic theories by establishing the method of fiqh of theories. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the method of fiqh of economic theories in martyr Sadr's view. The research findings indicate that the method proposed by martyr Sadr necessitates taking into consideration the economic rules and concepts as the superstructure and extracting the principles and theories of Islamic economic as infrastructure. This method pave the ground for extracting the theories of Islamic economy and, consequently, economic macro-decision making of Islamic government. This paper criticizes and evaluates doubts cast on this method including the problem of authority and basing it on preference and syllogism.
    Keywords: The Fiqh of Theory, Islamic Economics, Economic System
  • Seyyed Hadi Arabi*, Mohammad Jawad Rezaei, Mahdi Movahhedi Becknazar Pages 29-50
    From different dimensions including setting aims and choices, economic policy making necessitates the value judgment on the basis of selected parameters. Conventional economics makes decision about alternative situations on the basis of parameters intended by Pareto and techniques of cost-benefit, which are based on the theory of utilitarianism in ethics. Although adopting this basis in policy making has caused some advantages for the conventional economics, it has left some problems. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the relationship between policy making in conventional economics and its principles of normative ethics and examines its requirements for policy making in Islamic economics. The research findings indicate that adopting the theory of utilitarianism, as the only basis for policy making in Islamic economics, makes many deficits in spite of its advantages. Although this paper does not seek to provide the theory of normative ethics of Islam as the basis of economic policy making, it criticizes and corrects the problems caused by basing policies only on utilitarianism.
    Keywords: Ethics, Economics, Philosophy of Ethics, Normative Ethics, Moral Principles of Islamic Economics, Cost, benefit Analysis
  • Mahdi Toghyani*, Amir Abbas Ajori Aisak, Marjan Taheri Saffar Pages 51-76
    The difference between methods of resource allocation in usury and usury-free banking necessitates developing a different system of accounting, while existing accountancy of our country's banks is not so much different from that of conventional banks. The present paper seeks to review the problems of accounting resource allocation in some contracts and compacts (Mudarabah, investment and possession acquired by renting) in Islamic banking. A library survey, an in-depth interview, and polling the pundits of accountancy are used to gather the data which are analyzed by a descriptive-analytical method. The surveys conducted in this research indicate that common accounting model and financial reporting in Iran's banking do not enjoy necessary capabilities to meet the user's need and legal requirements governing usury-free banking activities, account keeping, and reporting benefit or loss based on real effects of function resulted from partnership contracts. This method separates the Mudarabah contract and direct investment from their nature.
    Keywords: Banking Accountancy, Accountancy Based on Contracts, Islamic Aanking, Mudarabah, Musharakah (partnership), Possession Acquired by Renting Contract
  • Mohammad Jamal Khalilian*, Seyyed Hamid Jowshaqani, Qasim Askari, Mohammad Bidar Pages 77-102
    Providing the index of human progress form the view of Islam can be regarded one of the important issues in developing an Islamic-Iranian model of progress. It is necessary to take into consideration the criteria and principles of Islamic human progress in order to achieve this aim. The index of conventional human development, which has a particular and limited attitude towards man, limits all aims of the index to material well-being and neglects man's mental and spiritual aspect which is his most basic existential dimension. Using an analytical-deductive-descriptive method, the present paper seeks to extract the criteria of human progress in the view of Islam from Quranic verses and traditions, and elaborate on the principles governing it. The research findings indicate that religiosity, knowledge and science, broad mindedness, dignity and providing livelihood are four criteria for human progress, from the view of Islam. Accordingly, the index of human progress takes into consideration not only the criteria of index of conventional human development including science, relative health and well-being but other issues such as religiosity, knowledge, dignity and broad mindedness, as well. The criteria introduced for human progress are based on intellectual principles of Islam including its transcendent view of man and perfection. Offering these criteria can introduce distinct indices for human progress, some of which are referred to in the paper.
    Keywords: Criterion, Index, Human Development, Human Progress
  • Majid Rezaii Davani*, Mohammad Jawad Akbari Pages 103-128
    In recent decades, currency swap has been introduced as one of the efficient tools to cover the risk of assets in currency in Islamic financial markets. Using the method of legal-deductive study, the present paper investigates the legitimacy of this financial tool. The research findings indicate that the main legal problem of this tool is the interest which parties pay mutually. This paper introduces two different approaches for solving this problem. The first approach necessitates interpreting and justifying this contract as a usury-free contract like the "contract of promise". The second approach requires drawing a new contract as an Islamic swap contract by using such contracts as contract of promise, tawarruq contract* and the method of currency options contract. The review of proposed methods for issuing Islamic swap indicates that the method of contract of promise in superior to tawarruq contract.
    Keywords: Derivative Tools, Currency Swap, Risk Coverage, Islamic Bonds
  • Yadullah Dadgar* Pages 129-150
    An investigation into public sector ethics plays a basic role in understanding the effect of ethics on the behavior of public sector agents, government's counselors and formal and inform institutions, and in improving public policy making. Using the content analysis, historical-comparative methods, and taking into consideration the research principles of public sector economics, the present paper analyzes the frameworks and standards of public sector ethics. The research findings indicate that institutionalization of ethics in public sector necessitates the realization of the optimal size of government. A best government is recognizable on the basis of such features as applying meritocracy in choosing high level cadre, funding expenses through tax, acting in a limited period, and having a mechanism to dismiss unable agents without imposing expense.. Among the other findings of this research is the recognition of a gap between moral teachings in public sector and behavior of administrators of public sector in the country.
    Keywords: Public Sector Ethics, Ethical Standards, Public Sector
  • Saeed Farahanifard*, Mohammad Ali Farahanifard Pages 151-165
    The present acceleration of economic growth in countries has caused and gradually developed environmental crises in the world. Analyzing this problem morally, the present paper reviews two contradictory views in this regard. Some believe that existing crisis is due to separation from teachings of religions and that increase in the grounds of moral and religious education is its solution. Adopting a secular approach, others regard such religious teachings as disapproving attachment to this world and permission of excessive use of natural resources as influential factors for the creation of the crisis. This paper hypothesizes that this crisis should be regarded the effect of separation from religious values. The research findings indicate that, in the view of religion, especially Islam, natural resources and other divine graces are created for all men and environment is respected in sacred law, and that environment will protected by strengthening individual religious principles and such social institutions as commanding the good and forbidding the bad.
    Keywords: Environment, Inter, generation Justice, Environmental Ethics, Stable Development, Islamic Ethics