فهرست مطالب

نفت، گاز و انرژی - سال یکم شماره 2 (فروردین و اردیبهشت 1389)

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال یکم شماره 2 (فروردین و اردیبهشت 1389)

  • ویژه نامه پانزدهمین نمایشگاه نفت ، گاز و پتروشیمی
  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا جعفری نصر، بهرام تسلطی صفحه 4
    فرآیندهای تصفیه با هیدروژن یا هیدروتریتینگ یکی از فرآیندهای پرکاربرد و ضروری در پالایشگاه های نفت محسوب میشود. در این مطالعه، فرآیند هیدروتریتینگ با بکارگیری از یک مدل ملکولی درمحیط نرم افزاری Aspen Plus شبیه سازی شده و نتایج در نرم افزار Aspen Pinch بررسی گردیده است. بررسی نمودارهای ترکیبی از نوع CC و GCC نشان میدهد که از نظر تئوری با توجه به طبیعت گرمازای واکنشهای هیدروتریتینگ، پس از مرحله راه ندازی واحد، می بایست بار حرارتی کوره بشدت کاهش یابد. از اینرو بررسی نشان می دهد که با افزودن یک مبدل و کوره جدید و بدون نیازی به تغییر در اندازه و ظرفیت تجهیزات موجود، میتواند بازیافت حرارتی به میزان MW8/12 افزایش یابد و در همین حدود از بار حرارتی کوره و برج خنک کن کاسته شود.
  • نرگس حبیبی صفحه 11
    متیل ترشیو بوتیل اتر ترکیب شیمیایی است که از واکنش بین متانول و ایزوبوتیلن بدست می آید. استفاده اصلی آن به عنوان یک افزودنی در سوخت اتومبیل ها می باشد. این ماده با اضافه شدن به بنزین سبب افزایش عدد اکتان آن شده و فرایند احتراق سوخت را بهبود می بخشد و لذا سبب کاهش مواد منتشر شده زیان آور موجود در گازهای حاصل از احتراق می گردد. متیل ترشیو بوتیل اتر ماده ای است سمی که خیلی سریع در آب و رطوبت خاک جذب می شود و خاک ها و منابع آب زیر زمینی را آلوده می سازد، بنابراین رعایت دقیق ملاحظات زیست محیطی، بهداشتی و ایمنی در انتقال متیل ترشیو بوتیل اتر از نقاط تولید و بنادر به پالایشگاه ها و همچنین حمل بنزین محتوی آن از پالایشگاه ها به سایر نقاط مختلف ضروری می باشد. در این مقاله روش های مناسب پاکسازی آب و خاک در صورت آلوده شدن به متیل ترشیو بوتیل اتر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: متیل ترشیو بوتیل اتر، بنزین، درجه اکتان، آلودگی خاک
  • علیرضا ظهیری، سید احمد احمدی، بهارک برزگر علمداری صفحه 30
    یکی از کاربردهای مهم کاتالیست زوج فلزی Pd/Fe، استفاده از آن در معدوم سازی (کلرزدایی) از هیدروکربنهای هالوژنه از جمله ترکیبات PCB موجود روغن های ترانس موسوم به آسکارل ها می باشد. متداولترین روش تهیه کاتالیست زوج فلزی Pd/Fe ته نشینی و رسوب دهی ذرات پالادیوم توسط واکنش احیایی بر روی پودر آهن می باشد. در این تحقیق نمونه های آزمایشی مختلفی از کاتالیست Pd/Fe تهیه شده و اثر ابعاد پودر آهن و میزان نمک پالادیوم مصرفی بر روی درصد وزنی پالادیوم موجود در کاتالیست، ساختار کاتالیست (مورفولوژی) و اثر واکنش تجزیه PCB بر روی آن بررسی گردید. تمامی نمونه ها جهت تعیین درصد وزنی پالادیوم در آنها مورد آنالیز ICP/MS قرار گرفته و جهت بررسی ساختارشان از آنها تصاویر SEM تهیه شد.
    کلیدواژگان: کاتالیست زوج فلزی، Pd، Fe، رسوب دهی، PCBS، کلرزدایی
  • مهدی معارفیان صفحه 34
    در دنیای کنونی به علت نبود اطمینان فرآیند تصمیم گیری بسیار دشوار است. در این مسیر ابزارهای مختلفی برای کمک به تصمیم گیران و تصمیم سازان بوجود آمده است. مدیریت ریسک که بر مبنای یکسری اصول مفهومی معتبر قرار دارد، با ارائه راهکارها و راهبردهایی بدیع توانسته است، روش های نظام مندی برای شرکتهای مختلف فعال در پروژه های بالادستی خلق نماید. برای در نظر گرفتن تمامی جنبه های اجتماعی، اقتصادی و علمی مربوط به تجزیه و تحلیل ریسک برای تمامی ذینفعان مرتبط با بخش های مختلف پروژه های بالادستی، وجود یک چارچوب منسجم در این خصوص ضروری به نظر می رسد. شناسایی و مدیریت ریسک مخازن یکی از رویکردهای جدید است که برای تقویت و ارتقاء اثربخشی پروژه های مربوط به این حوزه مورد استفاده قرار گرفته و به مفهوم سنجش ریسک و سپس اتخاذ راهبردهایی برای مدیریت ریسک های متعدد موجود در این بخش مطرح می باشد. با عنایت به موارد مطروحه لزوم توجه به این مقوله برای مدیرت بهینه پروژه های مطرح در صنایع بالادستی اهمیت فوق العاده ای یافته است. در این مقاله ابتدا تعریف ریسک را مطرح و در ادامه با بیان تعریف مدیریت ریسک و مدیریت ریسک مخازن خصوصیات، استراتژی ها و راهبردهای مربوطه را با رویکرد مربوط به پروژه های بالادستی عنوان می نمائیم.
    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت ریسک، مدیریت ریسک مخازن، پروژه های بالادستی
  • بابک مختارانی، محمدرضا علوی مقدم، نادر مختارانی، حسین جمعه خالدی صفحه 41
    منطقه ویژه اقتصادی پارس در جنوب کشور و در ساحل خلیج فارس قرار دارد. این منطقه در کنار روستای عسلویه و در فاصله 570 کیلومتری بندرعباس و 220 کیلومتری بوشهر قرار دارد. منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در سال 1376 جهت بهره برداری از منابع عظیم گاز پارس جنوبی تاسیس گردید. این میدان گازی یکی از بزرگترین میادین گازی دنیا می باشد. با توجه به حجم عظیم ذخایر نفت و گاز در این منطقه در حال حاضر مجتمع های عظیم گاز و پتروشیمی در این منطقه در حال ساخت می باشند که با بهره برداری از این صنایع در سالهای آینده شاهد رشد چشمگیر محصولات پتروشیمی و صنایع وابسته خواهیم بود. در حال حاضر 15 پالایشگاه گاز در مرحله بررسی یا ساخت می باشند که از این تعداد 3 پالایشگاه گاز به مرحله بهره برداری رسیده است. صنایع پتروشیمی از مهمترین صنایع در این منطقه می باشند که با استفاده از خوراک گاز پالایشگاه ها تولید محصولات متنوع فراوانی خواهد نمود. با توجه به حجم وسیع صنایع در این منطقه تولید مواد زائد صنعتی در آینده رشد چشمگیری خواهد داشت و مدیریت این مواد زائد از اهمیت خاصی در منطقه برخوردار خواهد گردید. در این تحقیق مواد زائد صنعتی حاصل از این صنایع در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مورد بررسی قرار گفته است. بدین منظور مواد زائد صنعتی که طی 15 سال آینده در هر یک از این صنایع تولید خواهند شد، محاسبه گردیده و راهکارهای کاهش آلودگی هر یک از این مواد بررسی شده است. در ادامه با توجه به مطالعات انجام شده بازیافت و بازیابی هر یک از این مواد زائد صنعتی مورد بررسی دقیق قرار گرفته و در ادامه مواد زائد صنعتی که می توانند دوباره استفاده شوند، شناسایی شده است. در نهایت روش های مختلف دفع برای هر یک از این مواد زائد ارائه شده و نهایتا طراحی اولیه جهت محل دفع مواد زائد صنعتی انجام شده و مساعدت مرکز دفع محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت مواد جامد صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، بازیابی و بازیافت، دفع
  • مهران رضایی، سید مهدی علوی، عباس طائب، سعید صاحبدلفر صفحه 48
    گاز سنتز مخلوطی از هیدروژن و منواکسیدکربن بوده که در فرآیندهای شیمیایی و متالورژی متعددی مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان خوراک خام صنایع شیمیایی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. روش های متفاوتی برای تولید گاز سنتز وجود دارد که می توان آنها را به صورت فرآیندهای پایه ای، ترکیبی و فرایندهای پیشرفته تقسیم بندی نمود. فرآیندهای پایه ای به سه فرآیند ریفورمینگ بخار، اکسیداسیون جزئی و ریفورمینگ دی اکسید کربن اطلاق شده و فرایندهای پیشرفته و ترکیبی در واقع ترکیب و یا بهبود این سه روش پایه ای می باشند. در این مقاله به بررسی و مقایسه فرایندهای ترکیبی به منظور تولید گاز سنتز پرداخته شده و مزایا و معایب هر روش مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گاز سنتز، ریفورمینگ اتوترمال، ریفورمینگ ترکیبی، تکنولوژیهای ریفورمینگ