فهرست مطالب

نفت، گاز و انرژی - سال ششم شماره 27 (فروردین 1394)

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال ششم شماره 27 (فروردین 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • المیرا سادات حسینی*، محمدعلی عبدلی، مریم پازکی، رضا قاسم زاده صفحه 2
    تجربیات مختلف در تعدادی از کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که حذف اثرات زیان بار ناشی از پخش مواد زائد خطرناک و پاک سازی محیط، به مراتب پرهزینه تر از اعمال مدیریت صحیح در جلوگیری از آن می باشد. هزینه پاک سازی و حذف مواد زائد خطرناک که به صورت اصولی و صحیح مدیریت نشده اند، بین 10 تا 100 مرتبه پرهزینه تر از مدیریت صحیح اولیه آنها برآورد گردیده است. این مهم زمانی به دست می آید که با نحوه رهاسازی و انتقال مواد زائد خطرناک آشنا باشیم. این مکانیزم ها شامل: تبخیر، پخش شدن گرد وغبار و نشت (به صورت شیرابه) می باشد. عوامل موثر زیادی بر نحوه رهاسازی آلاینده ها تاثیرگذار است که در مورد هر کدام یک مثال آورده شده است. علاوه بر این سناریوهای مختلف پخش آلودگی در محل یک خاکچال بررسی شده است. این عوامل شامل نوع آلاینده، حالت فیزیکی آلاینده، منبع آلاینده، ثابت یا متحرک بودن منبع آلاینده، نحوه و مسیر انتقال آلاینده، جنس و نوع محلی که آلاینده در آن قرار دارد، می باشد. اثرات هر کدام از مکانیزم های رهاسازی بررسی شده و روش های مبارزه با آن نام برده شده است.
    کلیدواژگان: آلاینده خاک، مکانیزم رهاسازی، نشت، تبخیر، پخش شن گرد وغبار
  • قاسم دحیمی، روح الله قانعی* صفحه 8
    بیودیزل سوخت تجدیدپذیری است که در آینده ملل مختلف ناگزیر به استفاده از آن خواهند بود. از مهمترین مزایای آن تجزیهپذیری و عدم مشارکت در افزایش گازهای گلخانه ای است. به هدف بررسی و تعیین شرایط عملیاتی بهینه در فرآیند تولید این سوخت از روغن سرخکردنی از تکنیک طراحی آزمایش به روش پاسخ سطح استفاده گردید. نسبت مولی متانول به روغن، شدت اختلاط و دما بعنوان متغیر در نظر گرفته شد. با این توضیح که محدوده تغییرات دما بیش از دمای جوش متانول در نظر گرفته شد. پس از انجام آزمایشات و تعیین میزان تبدیل در شرایط مختلف و تحلیل آن به کمک نرم افزار Minitab® نحوه اثرگذاری متغیرها بر میزان تبدیل و وابستگی آنها با یکدیگر مشخص گردید. بر اساس تحلیل یادشده، مقادیر بهینه متغیرها به هدف حداکثر کردن میزان تبدیل برای دما °C66.67، برای شدت اختلاط rpm669.69 و برای نسبت مولی متانول به روغن 18 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: تبادل استری، روغن سرخ کردنی، پاسخ سطح، طراحی آزمایش
  • عارف محمدزاده نوین* صفحه 12
    از دیرباز تا کنون، آب دریاها و اقیانوس ها به عنوان الکترولیتی که مقادیر و غلظت های بالایی از انواع نمک ها را در خود حل نموده و طی یک فرآیند طبیعی، محیط خورنده ای برای اغلب فلزات و آلیاژها با گستره ای در حدود دوسوم سطح کره زمین بوجود آورده، شناخته شده است. این امر یک تهدید اجتناب ناپذیر برای مجموعه حدود 192 سازه دریایی (سکو-عرشه) و خطوط لوله دریایی با سایزها و طول های بی شمار ایران که در خلیج فارس واقع شده به شمار می رود و بطور پیوسته بخش قابل توجهی از منابع مالی، مواد جایگزین و نیروی انسانی متخصص کشور صرف شناسایی و تشخیص بموقع ریسک ها و انجام اقدامات اصلاحی جهت رفع خطرات احتمالی ناشی از عواقب گسیختگی های ناگهانی و مرگبار این سیستم ها می گردد. در این میان، روش های مدرن بازرسی زیرآبی همچون ACFM و FMD و ضخامت سنجی به روش التراسونیک، همچنان در رده اول اهمیت بوده و سطوح انجام بازرسی اشاره شده در استانداردهای مرجع همچون API RP-2A-WSD و NACE RP-01-76، NACE RP-07-75 و همچنین DNV Rules for Design، Construction and Inspection of Offshore Structures و DNV OS-F 101 برای خطوط لوله دریایی الگوی مناسبی برای رویکرد انجام بازرسی ها، تهیه گزارشات، تهیه رویه های اصلاح نقاط معیوب، انجام اقدامات اصلاحی و کنترل و بازرسی اقدامات اصلاحی انجام شده بشمار می رود. اگرچه، آنچه که تمامی مراجع و استانداردهای یادشده فوق قادر به پیش بینی و تشریح آن نیستند، ماهیت رفتار فلز و آلیاژ در مقیاس میکروسکوپی در محیط دینامیکی آب دریا می باشد. لذا مجموعه روش ها و تکنیک های بکار گرفته شده جهت سنجش میزان خوردگی و تشخیص مناطقی که بیان گر آسیب های جدی می باشند، اگرچه توسط شرکت های متخصص و مشهور در این زمینه و با مدرن ترین تکنیک ها و ابزارهای بازرسی انجام می گیرند، ولی در بسیاری از موارد تنها یک پیش بینی و برآورد کلان از رفتار فلز و آلیاژ و طول عمر باقیمانده آن را گزارش می کنند و امکان برآوردهای واقعی و دقیق تر، اساسا به میزان شناخت و درک آسیب شناسی رفتار فلزات و آلیاژها در محیط آب دریا بستگی دارد.
    در این مقاله سعی شده است که ماهیت رفتار و آسیب ناشی از خوردگی فلزات و آلیاژهای متداول مورد استفاده در تاسیسات دریایی، به اختصار مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خوردگی، آسیب، گسیختگی، تاسیسات دریایی ثابت، خطوط لول دریایی، تخمین عمر باقیمانده، حفاظت
  • منوچهر محمدی پور*، عبدالرضا مقدسی صفحه 19
    امروزه دو نوع کاتالیست با پایه های مختلف رودیم و کبالت برای تولید بوتیرآلدئیدهای نرمال و ایزو بکار می رود. تولید کاتالیست های پایه رودیمی به علت فعالیت و بازدهی بالاتر امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و تست های عملیاتی در واحدهای فرایندی تولید بوتیرآلدئیدهای نرمال و ایزو نشان دهنده آن است که افزایش دما موجب افزایش فعالیت و گزینش پذیری کمتر کاتالیست می شود. همچنین افزایش فشار موجب بهبود واکنش شده، ولی افزایش زیاد فشار به علت گرانقیمتبودن تجهیزات مورد نیاز از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمیباشد. در تحقیق حاضر نقش میزان هیدروژن و پروپیلن روی فعالیت کاتالیستهای تولید بوتیرآلدئیدهای نرمال و ایزو از نظر عملیاتی بحث و مورد توجه قرار گرفته است تا در صورت امکان بتوان راهی جهت بهینه کردن شرایط عملیاتی برای کاهش میزان افت فعالیت و انتخاب پذیری کاتالیست ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: انتخاب پذیری کاتالیست، رودیم، کبالت، مکانیسم واکنش
  • جمشید جباری*، ابراهیم پزشکی صفحه 26
    HSE در تمامی صنایع به عنوان یک موضوع اساسی برای کاهش جنبه و ریسک مورد توجه قرار گرفته است. تکنولوژی HSE به عنوان یکی از کلیدی ترین عامل کاهش مخاطرات از این قاعده مستثنی نیست. هدف این تحقیق، ارائه متدولوژی نوینی با رویکرد تحلیل شکست و آثار آن به شناسایی آیتم های شکست خطرات ایمنی و بهداشت و محیط زیست شرکت صنایع شیمیایی فارس می پردازد و نتایج آن به منظور توسعه راهکار کاهش ریسک به کار گرفته شده اند. با توجه به نقش بسیار مهم سیستم HSE در تمامی صنایع و کمبود انجام تحقیقات در مورد به کارگیری تکنیک تحلیل شکست و آثار آن با مباحث ایمنی و بهداشت محیط زیست، در این تحقیق به این مهم پرداخته می شود. با توجه به اینکه مشکلاتی از لحاظ محاسبه وجود دارد، از AHP برای تقابل با ابهام این نوع ارزیابی ها استفاده شده است. بدین منظور، موارد مخاطرات شناسایی و با استفاده از معیار اولویت ریسک و جنبه با نرم افزار EXCEL مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت بر اساس رتبه بندی انجام شده مهمترین خطاها شناسایی می شوند. رتبه بندی آیتم های شکست نشانگر این بود که 36 آیتم شکست جنبه زیست محیطی و 34 آیتم ریسک ایمنی و بهداشت حرفه ای پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تخلیه متانول و بارگیری فرمالین، فاضلاب حاصل از کولینگ تاور و احیاء ستون های آنیون و کاتیون در تصفیه خانه و تخلیه تانکرهای متانول فرمالین و آلاینده های واحد فرمالین از جنبه زیست محیطی و از منظر ریسک ایمنی، بهداشت حرفه ای، انفجار راکتور فرمالین، بویلرها و ریزش متانول دارای برترین اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: جنبه زیست محیطی، ریسک ایمنی و بهداشت، کاهش خطرات، آنالیز تحلیل شکست و آثار آن، تصمیم گیری چندمعیاره
  • ولی الله حسینی گرجایی*، بیژن هنرور، سعید حسینی گرجایی صفحه 35
    برج های تقطیر متانول پتروشیمی زاگرس از مهم ترین دستگاه های عملیاتی به کار رفته در این واحد تولیدی هستند. نحوه انتخاب یک سیستم کنترلی مناسب برای برج تقطیر، در کارکرد برج و کیفیت محصول تاثیر مستقیم و به سزایی دارد. ارتباط بین متغیرهای موجود در برج، همچون دما، فشار، غلظت، ارتباع مایع، دبی جریان برگشتی و غیره و چیدمان حلقه های کنترلی اهمیت زیادی دارد. ایجاد شرایط پایدار برای عملیات برج و تغییر شرایط عملیاتی در برج به منظور رسیدن به مشخصات محصول، دستیابی به حداکثر تولید محصول و به حداقل رساندن مصرف انرژی از اهداف اصلی کنترل برج است.
    در این برج تقطیر، جداسازی آب از متانول در حالت استاتیک و دینامیک شبیه سازی شده است. این برج دارای 85 سینی از نوع valve tray است که خوراک ورودی شامل 16/ 30% مولی آب، 75/ 69% مولی متانول و 09/ 0 % الکل های سنگین است که به سینی 26 وارد می شود. در این شبیه سازی، از مدل ترمودینامیکی NRTL استفاده شده است. برای کنترل خلوص محصول متانول بالای برج، از روش کنترل غیرمستقیم غلظت، توسط دمای سینی با بیشترین تغییرات دما در محدوده خروج محصول جانبی برج استفاده شده است. علاوه بر حلقه کنترل دما، دو ساختار کنترلی نسبت جریان برگشتی به خوراک ثابت و نسبت جریان برگشتی ثابت (Reflux Ratio) به سیستم درنظر گرفته شده و عملکرد آن نسبت به افزایش و کاهش درجه خلوص متانول تولیده شده بررسی شده است.
    کلیدواژگان: پتروشمی زاگرس، متانول، تقطیر، کیفیت محصول، نرم فزارAspen Plus
|
  • Roshanak Fahimi Hanzaee, Payam Movahed, Hossein Yousefi* Page 2
    This investigation will talk about the brilliant potencies in water and waste water industry for implementation of energy efficiency policies by deploying vast varietal green resource in water and waste water related facilities. Since one of the key parameters of energy efficiency is loss in power distribution networks, and keeping in mind the great role of distributed energy generation in improving this factor, this paper introduces water and waste water industry, as a great potency for producing variety of distributed renewable energy resources in order to increase energy efficiency in system and implementation of energy efficiency improvement policies. Due to its infrastructures, facilities, equipment, and as the most important asset, water pressure and flow, for energy generation, water and waste water industry can be considered as a window to energy efficiency improvement in Iran. In this paper we will point to categories of these potencies and rough amount of them is calculated for Tehran city in order to draw a sketch of the potencies that this industry has but are neglected by executives.
    Keywords: energy efficiency, water, waste water industry, implementation of energy efficiency policies, renewable energy resource, water network, power distribution network, pressurized water network, loss, distributed energy generator, DG, DER, hydropower, bio energy, energy farm
  • Elham Fadavi*, Shahram Javadi, Arsalan Hekmati Page 11
    Multilevel inverters are one of the most popular and useful type among all and have lots of usage like less disturbance and the possibility to function at higher switching frequencies than ordinary two-Level inverters. They can be used at different applications like electronic derivers, wind turbines and solar plants.In order to feed the DC current produced by PV panels to the inverters, power electronic converters have to be used. The current–voltage characteristics of a photo voltaic (PV) array depends on the cell temperature and solar irradiation. Maximum power point of converter is the point that converter is working in the highest voltage. Nowadays different methods used to track this point, in this article, with the use of MATLAB simulation, we are aimed to simulate sepic converter which uses fuzzy methods to track the power point. Initially, with comparing different levels of CMLI and their THD analysis, we are aimed to find the best CMLI, then with sepicconverter and a panel, simulate whole power plant.
    Keywords: multilevel inverters, converters, fuzzy logic, PV, sepic converter
  • Amirafzal Kiani Shahvand*, Dariush Shirmardi, Borzu Asgari Page 20
    Abstract: Fracture reservoirs account for a large part of reservoirs throughout the world. A reservoir consisting of a network of fractures is called Fractured Reservoir. Fractures’ characteristics also depend on the kind of their production process. Fractures can have positive and negative effects on the drilling fluid. Presence of extensive fractures and the dual medium nature of these reservoirs add to their complexity in a way that conventional methods of evaluating the performance of reservoirs do not yield satisfactory results. Numerous experiments show that drilling fluids cause severe and irreversible damages to the fractures and lead to a significant reduction in the rate of exploitation from hydrocarbon reservoirs. The main objective of this project is to study the effect of fiber additives used in the drilling fluid is to reduce damage to the fractured reservoir. In this paper, the silica fibers have been used in the drilling fluid. These data are based on existing machines and limited availability have been achieved. It should be noted that these results do not hold for all situations and every case should be studied individually.
    Keywords: fractured reservoirs, drilling fluid, Silica fibers