فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1391)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1391)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین فخرزارع صفحه 5
    بحث از هویت، اصالت و ترکیب جامعه، از مباحث درخور تاملی است که در شمار مبادی فلسفه نظری تاریخ قلمداد می شود و رهیافت های مختلفی درباره آن وجود دارد. نظریه های بنیادین اندیشوران نیز در این بحث، متاثر از نوع تفسیر و رهیافتی است که از وجود جامعه پدیدار می شود و از طریق برهان فلسفی محور استدلال قرار می گیرد. در این میان، ادراک دیالکتیکی این دو و پیوند میان این دو سطح از انتزاع و ترابط عمیق سطوح خرد و کلان در اندیشه عالمان پیشین و معاصر همواره از دغدغه های فلسفی بوده که بسیاری از تاملات علمی را با خود به همراه داشته است. درباره رابطه متقابل این دو جنبه ساختی و کنشی، گرچه بسیاری از عالمان اجتماعی به هم کنشی جامعه و فرد معتقدند، سرانجام به ترجیح یک سویه از دو سطح تمایل یافته اند. آنچه در این مبحث از اهمیت جدی برخوردار است، نوع نگاه قرآن و استخراج شیوه برخورد آن در این تعامل دوسویه و نیز تاثیرات متقابل آنهاست، که در حد بضاعت در این مقاله بدان پرداخته می شود
    کلیدواژگان: جامعه، فرد، اصالت و ترکیب، تعامل فرد و جامعه
  • اکبر میرسپاه، منصور حقیقیان، محسن صادقی امینی صفحه 27
    امروزه طرح گسترده مباحثی چون بومی سازی و اسلامی سازی دانش، ضرورت استخراج و تبیین دیدگاه اسلام درباره مسائل اساسی علوم انسانی از جمله جامعه شناسی را بیش از پیش نمایان ساخته است. اما درتبیین علوم انسانی اسلامی، دو شیوه هست: اول نفی مطلق دستاوردهای کنونی و پایه ریزی پارادایم جدید علمی؛ دوم استفاده از علوم موجود وپالایش و تکمیل آن با بهره گیری از آموزه های اسلام.
    این مقاله، با روش اسنادی بر مبنای رهیافت دوم و با رویکرد مقایسه ای که از روش های اصلی تحقیقات در علوم اجتماعی است، مفهوم کنش را در آرای اندیشوران شاخص غربی بررسی، و نظر قرآن و روایات را در این باره شرح داده، به مقایسه تطبیقی آنها پرداخته است. اسلام برخلاف اغلب نظریات غربی، که به نوعی تحلیل دو متغیره و یک بعدی در این خصوص پرداخته اند، با تحلیل همه جانبه از موضوع کنش، به ابعاد روانی، جسمی، طبیعی و اجتماعی در صدور کنش اشاره نموده و پنج رکن اصلی کنش را کنشگر، آزادی، فرصت، امکانات و انگیزه (نیت) دانسته است
    کلیدواژگان: کنش، محرک کنش، رفتار، مطالعه موضوعی، رویکرد مقایسه ای، نیت، نظریه کنشی اسلام
  • حمید پارسانیا، منصوره خائفی صفحه 49
    توجه به معیارهای خودی و بومی گرایی، دغدغه ای است که سال ها ذهن اندیشمندان و روشنفکران ایرانی را به خود مشغول ساخته، و نسخه های متعددی برای نوشته شده است. این مفهوم در ابتدا در واکنش به استعمار و نفوذ فرهنگ غربی مطرح و به تدریج بسط یافت. مفاهیمی مانند علم بومی و اسلامی از ابستر این مباحث به وجود آمدند. در این نوشتار، ضمن بررسی سیر اندیشه ها و فعالیت های سیاسی جلال آل احمد، این موضوع که بومی گرایی به مثابه یک مفهوم تاریخی چگونه در جریان فعالیت های ادبی، سیاسی و روشنفکرانه او مطرح می شود و تا آنجا بسط می یابد که بر نوعی علوم انسانی بومی نیز مجال بروز می دهد. بررسی ها نشان می دهد آل احمد در جریان سال های دهه بیست تا چهل، تحت تاثیر سنت ادبی و نظری روشنفکران غربی و ایرانی و وقایع سیاسی آن زمان، و با بهره گیری از تربیت سنتی- مذهبی خود، روزبه روز به زیست بومی مردم ایران و جهان بینی اسلامی شیعی نزدیک می شود. در مواردی نگاه مدرن و روشنفکرانه خود را به نفع سنت اسلامی جرح و تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: بومی گرایی، هویت، هویت ایرانی اسلامی، اصالت، روشنفکری
  • غلامرضا پرهیزکار صفحه 77
    این پژوهش درپی شناخت وضعیت فرهنگی منطقه حجاز پیش از بعثت پیامبر از زاویه شناخت منابع سازنده آن است. راهبرد روش شناختی برای دستیابی به منابع، مراجعه به آثار مورخان و شناسایی منابع اثرگذار بر فرهنگ پیش از بعثت و سپس تحلیل مفهومی یا کارکردی این منابع با توجه به اسناد تاریخی موجود برای دستیابی به سازوکار عمل این منابع است. حاصل این پژوهش دستیابی به چند منبع مهم و موثر در ساخت فرهنگ پیش از بعثت است. دو مورد آن، یعنی طبیعت و ارتباطات میان فرهنگی و نقشی که در ساخت فرهنگ منطقه حجاز ایفا کرده اند، در این مقاله محور بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: منابع سازنده فرهنگ، منطقه حجاز، عصر پیش از بعثت، طبیعت، ارتباطات میان فرهنگی
  • محمد طالعی اردکانی صفحه 97
    اندیشه اجتماعی همواره در بستری تاریخی و مرتبط با فرهنگی خاص شکل می گیرد و این زمینه ها هریک به سهم خود در شکل گیری اندیشه اجتماعی هر متفکر نقش بسزایی دارد. در این نوشتار، اندیشه اجتماعی دکتر عبدالکریم سروش را از ابعاد مبانی معرفت شناختی، هستی شناختی و انسان شناختی پی خواهیم گرفت و خواهیم کوشید اندیشه اجتماعی او را در بستر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به تصویر کشیم. دکتر سروش از اندیشوران و روشن فکران معاصر ایران است. بنابراین، اندیشه های وی را باید در جریان روشنفکری پی گرفت. او از لحاظ معرفت شناسی نسبی گراست و در مبانی انسان شناسی اش به انسان شناسی لیبرال متمایل است و در برخی نوشته هایش انسان شناسی ای رمانتیک ارائه می کند. سروش در اندیشه خود به ایده آلیسم آلمانی(عینی) می گراید. اگرچه در اندیشه های او دوره های مختلفی به چشم می خورد، زمینه روشنفکری در تمام آنها وجود دارد
    کلیدواژگان: روش شناسی، اندیشه اجتماعی، سروش، روشنفکری، معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی
  • هادی بیگی ملک آباد صفحه 121
    عقلانیت در فلسفه، جامعه شناسی، اقتصاد، منطق و سایر علوم کاربردهایی دارد و هرکدام باید به طور جداگانه مورد بحث قرار گیرند. دکتر طه عبدالرحمن فیلسوف و متفکر معاصر مغربی، با استفاده از دستاورد علوم جدید و با تکیه بر معارف اصیل اسلامی، نظریه عقلانیت را طرح کرده است. این مقاله به روش شناسی نظریه عقلانیت وی پرداخته است. حاصل اینکه این پژوهش ضمن اذعان به کارآیی روش تجربی و عقلانیت ابزاری در برخی عرصه ها آن را ناقص دانسته و انحصار عقلانیت به آن را موجب سقوط انسان می داند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، منطق، عقلانیت، کنش عادی، کنش ارتقایی، کنش اکتمالی، مدرنیته
  • سیدمحمدحسین هاشمیان صفحه 145
    برای اثبات امکان و وجوب تحقق دانش مدیریت اسلامی، راه های متخلفی وجود دارد. از جمله متقن ترین آنها تکیه بر آموزه های فلسفی است. این مقاله می کوشد با طرح بحث از امکان و وجوب در قلمرو فلسفه مدیریت به بررسی مدیریت اسلامی بپردازد. بدین منظور در بخش نخست به بررسی امکان تحقق دانش مدیریت اسلامی در دو مقام اثبات و ثبوت پرداخته شده و در بخش دوم از رهگذر نقد روش شناسی اثبات گرا و گذر از منظومه معرفتی آن، مبتنی بر رئالیسم انتقادی، از وجوب تحقق دانش مدیریت اسلامی بحث شده است. در پایان مبتنی بر مبانی حکمت صدرایی، ضمن نقد رئالیسم انتقادی، از ظرفیت های حکمت متعالیه برای پی ریزی بینان روش شناختی دانش مدیریت اسلامی به میان آمده است.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، وجوب، امکان، امتناع، روش شناسی، اثبات گرایی، رئالیسم انتقادی
  • صفحه 161
    إن مبحث هویه المجتمع واصالته وهیکلیته، هو من المواضیع الهامه فی ابحاث مبادئ الفلسفه النظریه للتاریخ، وهناک نتائج مختلفه حوله. والنظریات الاساسیه التی طرحها العلماء فی هذا المضمار متاثره بنوع التفسیر وبالنتیجه اللذین یظهران إثر وجود مجتمع، ومحور الاستدلال فی ها یکون عن طریق البرهان الفلسفی. وفی هذه الحاله فإن الإدراک المادی للتفسیر والنتیجه والصله بینهما من الانتزاع والترابط العمیق للمستویات الطفیفه والعظیمه فی افکار العلماء السابقین والمعاصرین قد کانت هاجسا فلسفیا علی مر العصور، بحیث إنه تزامن مع الکثیر من التاملات العلمیه. اما بالنسبه للعلاقه المتبادله بین هذین المیزتین الهیکلیه والتفاعلیه، فبالرغم من ان الکثیر من علماء الاجتماع یعتقدون بوجود تفاعل بین المجتمع والفرد، لکنهم فی النهایه ذهبوا إلی ترجیح جانب واحد منهما. والامر الذی یحظی باهمیه بالغه فی هذا المبحث والذی تطرق الباحث إلی بیانه فی هذه المقاله هو نوع الرویه القرآنیه واستکشاف طریقه تعامله مع هذا التفاعل الثنائی، وکذلک التاثیرات المتبادله فیما بینها.
|
  • Seyyed Hussein Fakhr Zare'* Page 5
    The question of the identity, authenticity and structure of society which is considered one of the principles of theoretical philosophy of history is worth inquiry and speculation, to which there are different approaches. Thinker's fundamental theories on this issue are influenced by a kind of interpretation and approach ascribed to the existence of society and used as philosophically substantiated arguments. In the meantime, the dialectical apprehension of these two, the close relation between these two levels of abstraction and the deep correlation between micro-level and macro- level in the thoughts of past and current thinkers have always been the philosophical concerns which have led to many scientific speculations. Although many social scientists hold that there is an interaction between society and individual in terms of the interrelation between structural and behavioral aspects, they tend to accept the idea that there is a unidirectional relationship between the two levels. What is important here is to discover the view of the Quran about this issue and extract the approach to this mutual interaction and see what influence they have on one another, the point which the present paper tries delve into.
    Keywords: society, individual, authenticity, composition, interaction between individual, society
  • Akbar Mirsepah*, Mansur Haqiqatiyan*, Muhsen Sadeqi Amini** Page 27
    Nowadays, the extensive debates on indigenization and Islamization of knowledge show the necessity of extracting and expounding the Islamic view on the basic issues of social sciences including sociology. However, there are two approaches to explaining the Islamic human sciences: the first is rejecting the existing achievements and establishing a new scientific paradigm and the second is making use of the existing sciences, and modifying and improving them according to Islamic teachings. Using a documentary method based on the second approach and a comparative study as a basic research method in social sciences, the present paper elaborates on the concept of action in the light of famous western thinker's views, the viewpoint of the Quran and traditions, and compares between them. Contrary to most western theories which have dealt with a two-variable one-dimensional analysis of action, Islam touches through its comprehensive analysis on the mental, physical, natural, and social dimensions of the development of action and considers actor, freedom, opportunity, facilities and motivation (intention) as the main basic elements of action.
    Keywords: action, action stimulus, case study, comparative study, intention, Islam's action theory
  • Hamid Parsaniya*, Mansooreh Khaefi** Page 49
    One of the questions that have for long been the concern of Iranian thinkers and intellectuals is the subject of indigenous criteria and indigenization, and so several versions have been presented in this respect. This idea was first mooted in response to the colonization and influence of western culture and then it developed gradually. Such concepts like indigenous and Islamic science are the outcome of the discussions. Having reviewed the history of Al Ahmad's political thoughts and activities, the present paper investigates how indigenization- as a historical concept came into Al Ahmad's literary, political, and intellectual activities and then developed to prepare the ground for having a kind of indigenous human sciences. The studies show that during 1320 to 1340 (solar) Al Ahmad gradually approached the indigenous life of Iranian people and Islamic- Shiite worldview under the influence of such factors like western and Iranian intellectual's literary and theoretical tradition, political events of the time and his traditional-religious education. In some cases, he modified his modern and intellectual view in favor of Islamic tradition.
    Keywords: indigenization, identity, Islamic, Iranian identity, authenticity, intellectuality
  • Qolamreza Parhizkar* Page 77
    The present paper tries to shed light on the cultural situation in Hejaz in the period before the Holy Prophet's mission in order to get familiar with the sources which contributed to the culture. The methodological strategy used for this purpose is to study the works of historians, identify the sources influencing the culture before Holy Prophet's mission and make a conceptual or applied analysis of these sources in the light of historical documents in order to see how effective these sources are. The research findings refer to some of the important sources which influence the development of culture in the period before the Holy Prophet's mission. This paper discusses two of these sources, that is, the nature and inter-cultural relations and their role in developing the culture of Hejaz.
    Keywords: the sources of developing culture, Hejaz region, the period before the Holy Prophet's mission, inter, cultural relations
  • Mohammad Talei Ardakani* Page 97
    Social thought always develops in a historical context related to a particular culture and each context has a significant role in the formation of the social thought of any thinker. The present paper studies Dr. Soroush's social thought from epistemological, ontological and anthropological perspectives and depicts his social thought in a social, cultural and political context. Dr. Soroush is a contemporary Iranian thinker and intellectual. Therefore, his thought ought to be explored in the light of the intellectual trend. He has relativistic view in epistemology, has tends towards liberal anthropology anthropological foundations and he provides a romantic anthropology in some of his works. He has an inclination towards German idealism (concrete) in his thoughts. Although different phases are noticed in his thoughts, and in each phase the intellectual ground can be found.
    Keywords: Key words: methodology, social thought, Soroush, intellectuality, epistemology, ontology, anthropology
  • Hadi Beigi Malekabad* Page 121
    Rationality has some applications in philosophy, sociology, economics, logic, and other disciplines each of which needs to be discussed separately. Dr. Ṭāhā ‘Abd al-Rahmān, a contemporary Moroccan philosopher and thinker, has introduced the theory of rationality, making use of the achievements of modern sciences and based his ideas on authentic Islamic sciences. The present paper discusses with the methodology of his theory of rationality. While conceding the effectiveness of empirical method and instrumental rationality in some fields, this paper holds that this method is incomplete and the idea of restricting rationality to it will leads to man's degradation.
    Keywords: methodology, logic, rationality, normal action, assenting action, perfecting action, modernity
  • Seyyed Muhammad Hussein Hashemiyan* Page 145
    There are different ways to establish the idea of the possibility and necessity of having Islamic management. One of the most appropriate ways is to refer to philosophical teachings. The present paper seeks to study Islamic management through discussing the idea of possibility and necessity in philosophy. To this end, first the possibility of having an Islamic management in terms of affirmation and realization is reviewed. Then, the necessity of having Islamic management is discussed through criticizing the positivistic methodology and reviewing its epistemic system based on critical realism. Finally, the capacities of transcendent philosophy are examined and critical realism is criticized for establishing a methodological foundation for Islamic management based on the principles of Șadrian philosophy.
    Keywords: Islamic management, necessity, possibility, impossibility, methodology, positivism, critical realism.