فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1391)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی محمدی ده چشمه* صفحات 5-20
    شهر و شهرنشینی در آغاز سده بیست ویکم، که عصر پست مدرن، عصر جهانی شدن، عصر پست متروپلیتن و... نام گرفته است، در معرض تحولات بنیادی کمی و کیفی فراوانی قرار گرفته است. تمدن کنونی بیش ازپیش شهری شده و تحولات جمعیتی و لایه بندی های اجتماعی، پیامدهای ناگواری را بر پیکر هستی اجتماعی وارد آورده است. ابعاد سکونتگاه های شهری روزبه روز پیچیده تر و به تبع آن مخاطرات انسانی در زیست بوم های شهری متبلور شده است. درحقیقت امروزه، در شهرها با نوعی مغایرت زمان روبه رو هستیم که در آن:1. خانه های بزرگتر داریم و خانواده های کوچکتر، راحتی بیشتر و زمان کمتر؛ 2. متخصص بیشتر و مشکلات بیشتر، داروی بیشتر و سلامتی کمتر؛ 3. بیشتر خرج می کنیم و کمتر داریم، بیشتر می خریم و کمتر لذت می بریم؛ 4. ساختمان بلند تر و طبع کوتاه تر داریم، بزرگراه های پهن تر و دیدگاه های باریک تر داریم؛ 5. بیشتر می نویسیم و کمتر یاد می گیریم، بیشتر برنامه ریزی می کنیم و کمتر اجرا؛ 6. فرصت بیشتر و تفریح کمتر داریم، تنوع غذایی بیشتر و تغذیه ناسالم تر داریم؛ 7. درآمد بیشتر و طلاق بیشتر داریم، منازل رویایی و خانواده های ازهم پاشیده تر داریم.
    این مقاله با رویکرد پاتولوژیک و روش تحلیلی، می کوشد واقعیت های اجتماعی و عمدتا چندبعدی حاکم بر حیات شهرها، به ویژه شهرهای ایران در عصر پست متروپلیتن را تبیین کند. یافته های این پژوهش نشان می دهند که تحولات جمعیتی در دهه های اخیر و به تبع آن توپوگرافی اجتماعی ناهمگون شهری، مهاجرت، جدایی گزینی اجتماعی، حاشیه نشینی و نارسایی در ارائه خدمات، آسیب های اجتماعی و توجه نکردن به مقوله مهندسی اجتماعی از مهم ترین عوامل مخاطرات انسانی در شهر های کشور است.
    کلیدواژگان: شهر، ناپایداری اجتماعی، مخاطرات انسانی، بوم شهر ایرانی
  • محمود مشفق، قربان حسینی صفحات 21-42
    موضوع این مقاله آینده شناسی جمعیت ایران است. روش تحقیق، تحلیل جمعیتی و اسنادی است. جدید ترین پیش بینی های جمعیتی (2012) بخش جمعیت سازمان ملل برای کشورهای دنیا نشان می دهد که جمعیت ایران بر اساس سناریوهای سه گانه سازمان ملل، یعنی حد پایین، حد متوسط و حد بالا، تا سال 1420 به ترتیب، 7/87، 8/96 و 106 میلیون نفر خواهد شد. بر اساس سناریوی تعدیل شده که نویسندگان مقاله طراحی کرده اند، شمار جمعیت ایران تا سال 1420 به حدود 91 میلیون نفر خواهد رسید.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد باروری زیر سطح جانشینی (کمتر از1/2 فرزند زنده برای هر مادر) در ایران تداوم خواهد داشت که این خود لزوم برنامه ریزی آینده نگرانه را برای مدیریت سالمندی در کشور روشن می سازد. بهبود و استحکام بنیان خانواده و ترویج ارزش های دینی و اسلامی که بیشتر خانواده محور هستند، به ارتقای سطح باروری و ترمیم هرم سنی جمعیت کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: پیش بینی جمعیت، نیروی کار، سالمندی، تعداد جمعیت
  • زهرا دهقان شبانی صفحات 43-62
    جمعیت و چگالی جمعیت، یکی از متغیرهای اثرگذار بر تغییرات فناوری در مناطق است. جمعیت بیشتر، نوآوران بیشتری دربر دارد؛ همچنین با فرض ثابت بودن اندازه زمین، چگالی جمعیت بالاتری ایجاد می شود و این چگالی جمعیت نیز ارتباطات و مبادله را تسهیل می کند، اندازه بازارها و امکان تخصصی شدن آنها را افزایش می دهد و سبب افزایش تقاضا برای ابداعات می شود. همه این عوامل خلق و انتشار تکنولوژی های جدید را ترغیب می کند؛ بنابراین جمعیت و چگالی جمعیت هر دو توسعه تکنولوژی را تقویت می کنند.
    هدف این نوشتار، تحلیل تاثیر متغیر جمعیت و چگالی جمعیت بر تغییرات فناوری استان های ایران است و در آن از چارچوب مدل کلاسن و نستمن (2006) بهره گرفته می شود. الگوی اقتصاد سنجی بر اساس مدل کلاسن و نستمن طراحی شده است که برای 28 استان ایران طی دوره (1380-1388) با روش داده های تابلویی پویا برآورد می شود. نتایج به دست آمده از برآورد الگوی اقتصاد سنجی حاکی از تاثیر مثبت جمعیت و چگالی جمعیت بر تغییرات فناوری استان ها در ایران است.
    کلیدواژگان: چگالی جمعیت، داده های تابلویی پویا، رشد اقتصادی منطقه
  • رحیم دلالی اصفهانی، مجید مویدی، عظیمه سادات حسینی صفحات 63-80
    از جمله متغیرهای بسیار موثر برای توضیح تفاوت نرخ رشد اقتصادی در میان کشورهای مختلف، سطح و میزان تغییرات جمعیت هر اقتصاد است. اهمیت مبحث در نظریه ها و مدل های رشد اقتصادی، بدین سبب است که در همه فعالیت هایی که در قلمرو علم اقتصاد قرار می گیرد، انسان در جایگاه عنصر اصلی و پایه ای مطرح است؛ زیرا همه فعالیت های اقتصادی، اعم از تولید کالاها، مصرف، سرمایه گذاری، کشف ایده های جدید و تربیت انسان جدید برای انجام این فعالیت ها و... الزاما به حضور و وجود انسان نیاز دارد.
    پژوهش پیش رو، در پی تحلیل این موضوع است که در اقتصادهای جدید که بیش از پیش متکی به دانش و انباشت آن و پیشرفت فناوری شده اند، نتایج مثبت و مزیت های ناشی از وجود جمعیت بزرگ تر در یک کشور، چگونه می تواند نمایان شود. افزون بر این، برای شکوفا شدن این نتایج، ایجاد چه زمینه هایی لازم است.
    همچنین در این پژوهش، نخست با تبیین یک مدل، اثر جمعیت بزرگ تر بر توانایی یک اقتصاد را برای کشف ایده ها و تولیدات جدید نشان می دهیم و در مدل دوم، مزیت یک اقتصاد با مقیاس بزرگ تر را برای گسترش نوآوری ها در گستره اقتصاد تصویر می کنیم. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که هر اقتصادی برای توانایی در کشف ایده های جدید در بلندمدت، ضرورتا احتیاج به جمعیت بزرگ تر دارد. افزون بر این، وجود مقیاس بزرگ تر یک اقتصاد و بازار بزرگ تر نیروی کار، سبب می‎شود که نوآوری در شیوه های تولید، سریع تر در گستره اقتصاد انتشار یابد و با این روش نرخ رشد اقتصادی، با شتاب بیشتری در زمان رشد یابد.
    کلیدواژگان: جمعیت، مقیاس اقتصاد، رشد اقتصادی، فناوری، اثر اندازه بازار، تغییرات فنی مهارت محور
  • حسن حیدری، رعنا اصغری یالقوزآغاجی، سیدجمال الدین محسنی زنوزی صفحات 81-100
    این نوشتار به بررسی ارتباط کوتاه مدت و بلندمدت میان رشد درصد گروه های سنی مختلف جمعیت و رشد اقتصادی در مدلی پویا از اقتصاد ایران می پردازد؛ از همین رو، از رهیافت آزمون کرانه ها (Bound test) برای بررسی وجود ارتباط بلند مدت و نیز از الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی(ARDL) و نیز مدل تصحیح خطا (ECM) به ترتیب، برای تخمین ضرایب بلندمدت و کوتاه مدت مدل های مورد بررسی، استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل روابط و ضرایب معناداری در مدل ها بیانگر وجود ارتباط مثبت و معنادار میان رشد درصد جمعیت با بازه سنی 15 تا 64 سال و رشد اقتصادی در ایران است.
    کلیدواژگان: رشد جمعیت، رشد اقتصادی، رهیافت آزمون کرانه ها، الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی، مدل تصحیح خطا
  • نادر مطیع حق شناس صفحات 101-120
    هرچند درحال حاضر، شمار سالمندان درصد کمتر جمعیت کشور را شامل می شود، فزونی سرعت رشد این گروه در مقایسه با رشد جمعیت کل کشور و نیز پیش بینی افزایش تعداد و سهم سالخوردگان (جمعیت 60 سال و بیشتر) در سال های آتی، لزوم برنامه ریزی آینده نگرانه ای برای کنترل مسائل این گروه، که شامل نیازهای دارویی، نگه داری و مراقبت از آنان و... باشدع توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: سالمندی فعال، رویکرد بین نسلی، رویکرد جامعه محور
  • حسین راغفر، میر حسین موسوی، زهرا کاشانیان صفحات 121-132
    رشد اقتصادی مهم ترین پارامتر برای تعیین پیشرفت و میزان توسعه یافتگی هرکشور است. در همه مدل‎های رشد اقتصادی نیروی انسانی به مثابه یک پارامتر مهم بیان شده است؛ از این رو، متغیرهای جمعیتی نقشی مهم در رشد اقتصادی کشورها دارند. در کشور ایران طی چند دهه اخیر، متغیر های جمعیتی دستخوش نوسانات شدیدی شده است، بیش زایی دهه شصت، کاهش چشمگیر نرخ باروری دهه هفتاد و ادامه و تشدید آن در دهه هشتاد سبب تغییر ساختار سنی کشور شده است. در این پژوهش می کوشیم اثر این تغییرات را بر رشد اقتصادی بررسی کنیم. برای بررسی این موضوع، تولید ملی تابعی از سرمایه و نیروی کار در نظر گرفته شده است و بر مبنای تابع تولید کاب داگلاس و روش حداقل مربعات معمولی (OLS) مدل برآورد می شود. نتایج نشان‎دهنده اثر مثبت سرمایه و نیروی کار فعال و اثر منفی نیروی کار بازنشسته بر رشد اقتصادی است، اگر رشد سالمندی یک درصد افزایش یابد، با توجه به ثبات دیگر شرایط، به طور متوسط رشد اقتصادی 1./ درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، جمعیت، ساختار سنی، حداقل مربعات معمولی(OLS)
|
  • Mustafa Mohammadi Dahcheshmeh Pages 5-20
    City and urbanization has been subject to many fundamental qualitative and quantitative changes at the beginning of 21st century which is called the age of postmodernism, globalization, post-metropolitan, and etc. Present civilization is increasingly urbanized and demographic changes and social stratification has caused damaging consequences to social existence. The dimensions of urban settlements are increasing complicated and, as a result, human dangers are manifested in urban environments. Today, in fact, we encounter a kind of time contradiction in cities, in which 1- we have larger houses and smaller families, we have more comfort and less time; 2- we have more specialists and more problems, we have more medicines and less health; 3- we spend more and have less money, we buy more and enjoy less; 4- we have taller buildings and lower temper, we have wider freeways and narrower views; 5- we write more and learn less, we plan more and execute less; 6- we have more time and less entertainment, we have more food variety and unhealthier diet; 7- we have more income and more divorces, we have dreamlike houses and scattered (disintegrated) families. Using a pathologic approach and an analytical method, the present paper seeks to elaborate on the social and mostly multidimensional realities ruling the existence of cities, especially Iranian cities, at the age of post-metropolitan. The research findings indicate that demographic changes in recent decades and, as a result, urban heterogeneous social topography, emigration, social isolationism, suburbanization and inadequacy in providing services, social damages and negligence over social engineering are among the most important factors of human dangers in Iran's cities.
    Keywords: city, social instability, human dangers, Iranian eco, city
  • Mahmud Moshfeq*, Qurban Husseini Pages 21-42
    The present paper investigates the futurology of Iran's population, in which a demographic-documentary analysis is used as its method. The most recent demographic predictions (2012) for world's countries, made by United Nations Population Division, indicate that Iran's population, according to three scenarios of UN (lower level, medium level and higher level), will reach to 87.7, 96.8 and 106 million people, respectively. According to the adjusted scenario which is proposed by the authors of this paper, Iran's population will reach to 91 million people in 1420 (2041).The received results indicate that under replacement level fertility (less than 2.1 infants born alive for each mother) will continue in Iran, which highlights the necessity of futuristic planning for managing seniority in the country. Improvement and reinforcement of family foundation and promotion of religious and Islamic values which are mostly family-based can help to promote the level of fertility and amend the age pyramid of population.
    Keywords: population prediction, labor force, seniority, number of population
  • Zahra Dehqan Shabani Pages 43-62
    One of the factors influencing technological changes in the regions is population and population density. More population has more innovators and leads to higher population density given that the size of the earth is fixed; and this population density facilitates communications and exchanges, increases the size of markets and the possibility of their specialization and leads to more demands for innovations. All these factors encourage the creation and distribution of new technologies. Therefore, both population and population density reinforces the development of technology.The present paper seeks to analyze the effect of population and population density variables on technological changes in the provinces of Iran, is which the framework of Nachtmann and Clausen's Model is used. The model of econometrics is designed according to Nachtmann and Clausen's Model, which is estimated for 28 provinces of Iran during the period of 1380 to 1388 (2001-2009) using the method of dynamic panel data. The results obtained from the estimation of the model of econometrics indicate population and population density has a positive effect on technological changes in the provinces of Iran.
    Keywords: population density, dynamic panel data, economic development of region
  • Rahim Dallali Isfahani, Majid Moayyedi, 'Azimeh Sadat Husseini Pages 63-80
    The level and rate of population changes in each economy is one of the very influential variables in explaining the different rate of economic growth among different countries. The reason why this issue is important in the theories and models of economic growth is that man is considered as the main and basic elements in all activities included in the domain of economics because all economic activities including goods production, consumption, investment, discovery of new ideas and educating modern man certainly requires man's presence. The present paper seeks to analyze the following questions: how the positive results and merits resulted from a greater population in a country can be realized in modern economies which are increasingly relied on science, its accumulation and technological progress? And what grounds are necessary for the realization of these results?Furthermore, this paper proves the effect of greater population on the ability of an economy to discover new ideas and products by elaborating on a model. Then it depicts the superiority of an economy with larger scale to develop innovations in the domain of economy in a second model. The research findings indicate that any economy certainly needs larger population to discover new ideas in long term. In addition, the larger scale of an economy and larger labor force cause the innovation in production methods to distribute rapidly in the domain of economy and this method causes the rate of economic growth to develop more rapidly in time.
    Keywords: population, the scale of economy, economic growth, technology, the effect of market size, skill, oriented technological changes
  • Hassan Heydari, Rana Asqari Yalqooz Aqaji, Seyyed Jamal Al Din Muhseni Zonoozi Pages 81-100
    The present paper examines the short and long term relationship between the growth in the percentage of different age groups of population and economic growth in a dynamic model of Iran's economy. Therefore, bound test procedure is used to examine the existence of long term relationship, and autoregressive distributed lag model and error checking model are used to estimate the long term and short term coefficients of examined models, respectively. The results obtained from the analysis of relationships and significance of coefficients indicate that there is a positive and significant relationship between the percentage growth of population- the group ranging from 15 to 64 years old- and economic growth in Iran.
    Keywords: population growth, economic growth, bound test procedure, autoregressive distributed lag model, error checking model
  • Nader Motee Haqshenas Pages 101-120
    Although the number of elders forms a smaller percentage of Iran's population now, the rapid growth of this group compared with the population growth of the whole country and the prediction of increase in the number of elders (60 years old and over) and their share in the population in future years justify the necessity of futuristic planning to monitor the problems of this group, which includes their medical needs, care for and attention to them.. ..
    Keywords: active seniority, intergeneration approach, society, oriented approach
  • Hussein Raqfar, Mir Hussein Moosavi, Zahra Kashaniyan Pages 121-132
    Economic growth is the most important parameter to determine progress and the rate of development in every country. Man power is considered as an important parameter in all models of economic growth. Therefore, demographic variables play an important role in the economic growth of countries. During recent decades, demographic variables have experienced large fluctuations in Iran. Baby-boom in 60s, considerable decrease in the rate of fertility in 70s and its continuation and intensification in 80s has led to change in age structure of the country. The present paper seeks to examine the effect of these changes on economic growth. To this end, national product in considered as a function of capital and labor force and is estimated on the basis of Cobb-Douglas production function and ordinary least squares (OLS) method. The results indicate that capital and active labor force has a positive effect on economic growth and retired labor force has a negative effect on it. If seniority increases one percent, the economic growth, on average, will decrease 0.01, given that other conditions are fixed.
    Keywords: economic growth, population, age structure, ordinary least squares (OLS)