فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - پیاپی 2 (بهار 1389)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن خیری صفحه 7
    در این نوشتار پارادایم اسلامی در خصوص ماهیت انسان، ماهیت علم و داده های آن،واقعیت اجتماعی، با مراجعه به قرآن و روایات و اندیشه های صاحب نظران اسلامی در مقایسه با اثبات گرایی، تفسیرگرایی و انتقادگرایی مورد بررسی قرار گرفته است. انسان در این رویکرد دارای ساحت هایی است که دین، جهت دهی و هماهنگ سازی آنها را عهده دار است. حس، عقل، شهود و وحی ابزارهای شناخت بوده و شناختی که از حواس آدمی حاصل می شود، زمینه ساز تحقق معرفت تحلیلی است. ژانسان دارای سرمایه های بالقوه و بالفعل درونی است و محیط زیست آدمی نیز سرمایه های زیستی فرهنگی، اجتماعی متفاوتی در اختیار انسان قرار می دهد و از این گذر، هویت آدمی شکل می گیرد. در خصوص واقعیت اجتماعی در پارادایم دینی، هم به عامل با اراده و کنشگر فعال و هم به وجود ساخت های اجتماعی و فضای منبعث از آنها و تاثیر آنها بر فرد توجه می شود.
    کلیدواژگان: پارادایم، دین، اثبات گرایی، تفسیرگرایی، انتقادگرایی، ماهیت انسان، ماهیت علم، واقعیت اجتماعی
  • غلام حیدر کوشا صفحه 33
    «سنت ها» دست کم از چهار حیث موضوع، عاملان، آثار، اهداف «اجتماعی» خوانده می شوند. مطالعه روشمند سنت ها هم ما را به طرح یک نظریه دینی در جامعه شناسی دلگرم می کند وهم در کنترل جامعه و رخدادهای اجتماعی مدد می رساند و هم دسترسی به مدینه فاضله دینی را آسان تر می سازد.
    روش مطالعه سنت باید هم با تفسیرهای قرآنی همسو باشدو هم با الگوهای روشی متعارف در علوم اجتماعی. کیفی بودن مفاهیم و متغیرهای سنت، نیازمند بهره گیری از روش های مطالعه کیفی و نیز غیبی، ماورایی و متکی بودن بر متون دینی، اقتضای روش «تحلیل محتوی»، به خصوص «تحلیل ساختاری» است. در تحلیل ساختاری ارائه یک چارچوب انتزاعی ضروری است. از این رو برای مطالعه سنت چارچوبی مناسب است که اولا، حضور خداوند در سلسله علل را توجیه کند و ثانیا، فعال بودن اراده انسان را نیز مورد توجه قرار دهد، ثالثا، به رابطه علی میان دو پدیده توجه کند و رابعا، میکانیسم های تحقق سنت را جستجو نماید. همچنین انتزاعی بودن مفاهیم سنت، مفهوم سازی آنها را ضرورت می بخشد؛ مفهوم سازی به معنای تجزیه مفاهیم از سطح انتزاعی به سطح عینی و مشاهده پذیر است. مفهوم سازی قرآنی بهترین روش برای مفهوم سازی مفاهیم سنت ها است.
    کلیدواژگان: سنت، سنت های اجتماعی، سنت های الهی، تحلیل محتوی، تحلیل ساختاری، سازوکار علی
  • ابوالقاسم فاتحی، ابراهیم اخلاصی صفحه 57
    هدف مقاله توصیفی تحلیلی حاضر، که با استفاده از روش کتابخانه ای به سامان رسیده است، بازخوانی آرای برخی نظریه پردازان جامعه شناسی درباره بدن و تبیین چرایی و چگونگی اهمیت آن برای انسان مدرن می باشد، که ذیل عناوین «طبیعت گرایی»، «ساختارگرایی اجتماعی» و «رویکردهای ترکیبی» مورد بررسی قرار گرفته است. برآیند یافته های نظری نشان می دهد که آموزه های عملی مترتب بر دنیوی شدن حیات مدرن، «مرگ» را به اساسی ترین چالش «بدن» تبدیل کرده است. انسان جدید، نحوه مواجهه هستی شناختی با «مرگ» را در گریز ذهنی از آن به وسیله مدیریت مستمر بدن در عین آگاهی از فنا پذیری آنیافته است. این واقعیت، ضرورت فلسفه زندگی مبتنی بر معرفت وحیانی را اثبات می کند. نتیجه حاصل این مقاله این است که قرار گرفتن انسان در قلمرو «حیات معقول» و انطباق با آموزه ها و لوازم آن، در مقام نظر و عمل، تمهیدات لازم را در خروج وی از تسلسل «مدیریت بدن در عین فنا پذیری آن»فراهم می کند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، ساخت تجسدی، هویت مدرن، بازگشت به بدن، مدیریت بدن
  • حسن یوسف زاده صفحه 83
    پیتر برگر در مکتب پدیدارشناسی تربیت یافته است. رویکرد او در مطالعات دین، رویکردی پدیدارشناسانه است. پیتر برگر دین را نوعی معرفت اجتماعی می داند که در زندگی اجتماعی، به ویژه زندگی روزمره در جهت معنابخشی به آن ساخته و پرداخته می شود. تحقیق حاضر با رویکرد تحلیلی و نظری تلاش می کند با استفاده از آثار در دسترس، و به روش اسنادی، ضمن اشاره ای کوتاه به زندگی نامه برگر و نیز اندیشه های موثر بر او، که نقشی اساسی در آراء و اندیشه های فلسفی، اجتماعی و دینی او داشته است، رویکرد برگر به دین را از منظری انتقادی بررسی کند.
    کلیدواژگان: پیتر برگر، دین، پدیدارشناسی، جامعه شناسی دین، جامعه شناسی معرفت، نظم اجتماعی، معنای زندگی
  • امان الله فصیحی صفحه 109
    این مقاله تلاشی است برای احراز ناکارآمدی نظریه کارکردگرایی به مثابه یکی از نظریات رایج در جامعه شناسی. راز ناکارآمدی نظریه کارکردگرایی به ریشه های فرهنگی آن بر می گردد. کارکردگرایی محصول علم مدرن بوده و متناسب با فرهنگ سودمندگرایی طبقه بورژوا در آمریکا شکل گرفته و در ابتدا تامین کننده منافع آن طبقه بوده است. این رویکرد نظری دارای پیش فرض های هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی و روش شناسی مختص به خود است. به دلیل تغایر این پیش فرض ها با فرهنگ جامعه اسلامی، کارکردگرایی معهود نمی تواند مسایل این سنخ جوامع را به خوبی تبیین نماید، مگر اینکه بنیان های فرهنگی آن جوامع را با خود همسو نماید و آن را بومی سازد.
    کلیدواژگان: کارکرد، ساخت، نظام، کار آمدی، تبیین، نظریه، سودمندی
  • محمداسلم جوادی صفحه 133
    به موازات پیچیده شدن زندگی انسانی نماد ها، به ویژه نماد های مکتوب، سیطره و احاطه روزافزونی بر زندگی انسانی پیدا کرده است. از آنجا که نمادها از یک سو، انسان را به جهانی که به میانجی نمادها به بیان درآمده است، فرا می خواند و از سوی دیگر، همواره دال های صریح و فاقد پیچیدگی معنایی نیستند، انسان ها ناگزیر برای راه یافتن به جهان مکنون نمادها، دست به تاویل می زنند. علم هرمنوتیک، در یک نگاه، دانشی برای فهم نمادهای مکتوب به شمار می آید و می کوشد از طریق کشف قواعد و ضوابط درست تاویل معانی و مدالیل، نمادها را آشکار نماید. این علم در دستگاه فکری هایدگر و گادامر، دچار تحول بنیادین شد و به جای «متعلق فهم» خود «فهم» به مسئله و موضوع هرمنوتیک بدل شد. در این نوشتار، در ضمن بررسی اجمالی تحول هرمنوتیک از معرفت شناسی به هستی شناسی هایدگر و گادامر، سعی شده است اجمالی از آرای گادامر به عنوان یکی از برجسته ترین متفکران این عرصه بررسی، تبیین و سپس نقد گردد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تجربه هرمنوتیکی، زبان، تاریخیمندی، ذوب افق ها، تاویل، معرفت شناسی و روش شناسی
  • مهدی سبحانی نژاد، عبدالله افشار صفحه 155
    اصلاح الگوی مصرف و تصحیح رفتار اسراف گرایانه دغدغه حدود دو دهه مقام معظم رهبری است که بارها نسبت به این موضوع هشدار داده و سرانجام سال 1388 را به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف مطرح کردند. اینک در آغاز دهه چهارم انقلاب اسلامی، که به شعار پیشرفت و عدالت مزین گشته، بیش از پیش نیازمند اصلاح الگوی مصرف جهت نیل به ایجاد عدالت و پیشرفت هستیم؛ اصلاحی که می تواند نقش اساسی در ایجاد عدالت و پیشرفت در کشور داشته باشد.
    این پژوهش نقش آموزش در مدیریت مصرف انرژی کشور را به عنوان یکی از مولفه های تحقق بخش اصلاح الگوی مصرف در کنار مولفه های آگاهسازی و اطلاع رسانی از وضعیت میزان تولید مصرف انرژی در کشور، فرهنگ سازی، طراحی برنامه های آموزشی مصرف انرژی در مقاطع گوناگون آموزشی، مدیریت مصرف، پرهیز از تجمل گرایی و مصرف زدگی را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: آموزش، مدیریت مصرف، انرژی، اصلاح الگوی مصرف
|
  • Hasan Kheiri Page 7
    After reviewing the Islamic paradigm with regard to the nature of man, the nature of knowledge and relevent issues, and social reality and referring to the Quran, the narrations of the Prophet and the Infalliables and the views of Muslim thinkers, the author compares the Islamic paradigm with the posivistic, hermeneutic and critical paradigms. The Islamic paradigm has some areas, and the orientation and harmony of these areas are governed by religion. Senses, intellect and intuition are the tools of acquiring knowledge, and the knowledge gained through human senses help in the achievement of analyticalknowledge. Man has inner potential and actual capacities and his own environment provides him with various environmental, cultural and social wealth and these factors contribute to defining the identity of a person.Our view regarding social reality in religious paradigm should observe the vital factors and social structures, the atmosphere they creat and their effect on the individual.
    Keywords: paradigm, religion, positivism, hermeneutics, critical approach, the nature of man the nature of knowledge, social reality
  • Gholan Hayder Kusha Page 33
    Tradition's can be seen from four angles: subject matter, factors, effects and social objectives. A methodical examination of the traditions can contribute to developing a religious theory, controlling social activities and events and making easier the access to religious Utopia.The method of the study of traditions should not be in accord with the methodological approaches used in sociological studies, but it shouldbe in consistency with the Quran commentaries. Due to the qualitative characteristic of the meanings and variables of tradition, it is necessary to use qualitative methods of study that take into accountthe Unseen and metaphysics, and when we want to refer to religious sources, we have to use a "content analysis" method especialy "structure analysis". In case of using "structure analysis", we should have an abstract framework. So, in order to study a 'tradition', we have to look for a proper framework that shows why the series of causes are ascribed to the Divine, attends to the active nature of man's will,observes the existence of causal relation between two phenomena, and explores the mechanism of actualization of tradition. nature of the meanings of 'tradition' requires conceptualization; that isanaylizing the concepts from an abstract level into an observable,objective level. Quranic conceptualization is considered the best typeof conceptualizing the meanings of traditions.
    Keywords: tradition, social traditions, divine traditions, content analysis, structure analysis, causal mechanism
  • Abul Qasim Fatihi, Ibraheem Ikhlasi Page 57
    The article seeks, through a descriptive analysis relying on the library resources available, to review the view which some of sociology theorists have introduced regarding the body and to show why and how it is important for modern man. The discussion comes under the headings: "naturalism", "social structuralism" and "compound approaches"; The results of theoretical findings show that the practical teachings, which the worldly character of modern life has brought have changed "death" into one of the greatest challgnges of "body". Modern man finds the way of ontological encounter with death in themental escape from it through the constant management of the body simultaneously with awareness of mortality. This fact is confirmed by the necessity of the philosophy of the life wich based on revelatory knowledge. The article reaches the conclusion that by placing man in the domain of rational life and acting theoretically and in practiceaccording to the doctrine and requirements of rational life, the grounds for his coming out of the chain of "body management simultaneously with its mortality" can be prepared.
    Keywords: socilogy of body, corporeal structure, modern identity, return to body, body management
  • Hasan Yosif Zadah Page 83
    Peter Burger was trained in a phenomenological school, and so his approach to the study of religion has a phenomenological character. He considers religion a kind of social understanding to which people turn in their social life especially their daily life to make itmeaningful. Making use of the works available and documentary sources, the present essay tries, to shed light through a theoretical analysis, on Burger's biography and the ideas by which he was influenced-which crystalizing his philosophical, sociological and religious thoughts in order to criticize his approach to religion.
    Keywords: Peter Burger, religion, phenomenology, sociology of religion, sociology of knowledge, social order, meaning of life
  • Amanallah Fasihi Page 109
    The author atlempts in his discussion to prove that functionalistic theory, one of the current theories in socilology, lack efficiency. Its inefficiency is ascribed to its cultural basis. Functionalism is the outcome of modern science and has taken a form which makes itconsistent with the utilitarian culture of the bourgeoisie in the United States and it is sought, From the outset, to satisfy the needs of the bourgeoisie. This theoretical approach has its own ontological, epistemological, anthropological and methodological presuppositions. Because these presuppositions do not correspond to the culture ofIslamic society, it is impossible for this type of functionalism to properly explain the issues of this type of society without making the cultural structure of that society go in line with it and converting its identity.
    Keywords: function, structure, system, efficiency, explantion, theory, utilitarian
  • Muhammad Aslam Jawadi Page 133
    With the complexity of human life, symobles especialhy in their written forms have greatly affected man's life. Since symobles invite man to a world which manifests itself through the use of symbols and because of their lack of explicit indications ascribed to the ambiguity of their meanings, man feels that there is no way to explore the worldof hidden meanings of symobles, other than turning to interpretation. At first glance, hermeneutics is thought to be a discipline to which one turns to understand the written symbols to know their hidden meaning by discovering the appropriate rules of interpreting the meanings. This discipline witnessed fundamental changes in Heidegger andGadamer's system of thoughts and instead of being a discipline "object of understanding", it has come to mean "understanding" hermeuntic questions. This study touches on the chage of hermenuetics from espistemology to Heidegger and Gadamer's ontology and reviews Gadamer's ideas concerning this subject.
    Keywords: hermenuetics, hermenuetic experience, language, historicity, fusion of horizons, interpretation, epistemology, methodology
  • Mahadi Subhani, Najad, Abdullah Afshar Page 155
    Reform of consumption pattern and improving the extravagant style have, for the last two decades, been among the concerns of the supreme leader, who warned people of the danger of this problem and named the year 1388 "The Year of Consumption Reform". We should, in the fourth decade of the Islami Revolution which gives priority toachieve development and justice, work harder than ever to reform the consumption, which can play a key role in achieving justice and development in the country.The present study focuses on the role of education in the management of energy consumption in our country which represents one of the components of achieving reform of consumption pattern along with other components like making people aware of the energy generation capacity of the country, culturization, stages of learning organizingproposing educational programmes about energy consumption for the various eduction levels, consumption management, refraining from luxury and wasefulness.
    Keywords: education, consumption management, energy, reform of consumption pattern