فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - پیاپی 3 (تابستان 1389)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
پیاپی 3 (تابستان 1389)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد لگنهاوسن ترجمه: منصور نصیری صفحه 7
    این مقاله، با مروری اجمالی بر برخی پیشنهادها درباره طرح علوم اجتماعی اسلامی، بر آن است که در همه این پیشنهادها، «تفسیر» و «فهم» نقشی سرنوشت ساز دارند. هرمونتیک به معنای وسیع مطالعه تفسیر و فهم مطرح و تحولات آن را با تاکید بر تاثیرات گادامر، به اختصار بیان شده است. در ضمن پیشنهادهایی که درباره ارزیابی عقلی دیدگاهایی که ممکن است در زبان های بدوا غیرقابل مقایسه صورت بندی شوند، برخی از مشکلات به کارگیری هرمنوتیک مورد بحث قرار گرفته است. سپس، انگاره هرمنوتیک دینی را با اشاره به دیدگاه های بولتمان، پلانتینگا و نصر مطرح شده است. و بر همین اساس، سه درجه از هرمنوتیک دینی از یکدیگر تفکیک شده است. نویسنده با ارجاع به طرح های ارائه شده از سوی ویلیام چیتیک و لئو اشراوس، تلاش کرده است برخی از مشکلاتی را که فراروی هرمنوتیک اسلامی قرار دارد، حل نماید. مشکلات کاربست هرمنوتیک اسلامی را مرور و راه حل های آن را ارائه نموده است. این دیدگاه را که عینیت علم، مانع از علم دینی است، رد نمود. و این دیدگاه را ترجیح داده است که عینیت، بر بی طرف بودن وابسته نیست، بلکه بر صراحت وابسته است؛ یعنی بر فرایند تصریح به فرض ها و پیش فرض ها و صورت بندی آنها با دقت هرچه بیشتر در پایان، دشواری هایی را که فراروی کاربست هرمنوتیک اسلامی برای علوم اجتماعی قرار دارند، مورد بررسی و پیشنهاد شده است که کاربست هرمنوتیک اسلامی برای علوم اجتماعی باید در ارتباط دیالکتیکی با سنت های علمی ای صورت گیرد که سکولار بودن آنها، علم مقدس و به ویژه علوم اجتماعی اسلامی شده را ایجاب کرده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، علم مقدس، علم اسلامی شده، تفسیر، فهم، فلسفه علوم اجتماعی، بولتمان، گادامر، نصر، پلنتینگا
  • آموزه های قرآن کریم و نقد نظریه دور کیم / مبانی نظریه دین و همبستگی اجتماعی
    محمدرضا آقایی صفحه 43
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی ضمن معرفی اجمالی دیدگاه دورکیم در باب دین و همبستگی اجتماعی و نقش و کارکرد آن در جامعه، با ارائه نتیجه گیری از آنها، زمینه ورود به بحث از آموزه های قرآن کریم را فراهم ساخته است. در این خصوص تلاش شده تا مبانی جامعه شناختی،انسان شناختی، هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی دورکیم مورد نقد و ارزیابی مختصر قرار گیرد. به این امید که زمینه بهره مندی بیشتر از قرآن کریم در عرصه های علمی، به ویژه در حوزه علوم انسانی و از جمله رشته جامعه شناسی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: دورکیم، دین، انسجام اجتماعی، مبانی معرفت شناختی، انسان شناختی و هستی شناختی
  • غلام حیدرکوشا صفحه 69
    این تحقیق درصدد بررسی کنترل اجتماعی غیررسمی در متون دینی است. بر اساس این تحقیق، دین مبین اسلام کنترل غیررسمی را به عنوان یک اهرم کنترلی کارآمد مورد توجه قرار داده است. از منظر دین، آمال و آرزوها در نحوه رفتار تاثیر می گذارد و باورهای دینی نظیر ثواب و عقاب اخروی زمینه همنوایی افراد جامعه را فراهم می نماید. نیز اهرم های کنترلی نظیر حیاء، ترس، تمجید و مذمت، مراقبت و امر به معروف و نهی از منکر سبب کاهش کجروی و هدایت شدن افراد می گردد.
    کلیدواژگان: کنترل اجتماعی، کنترل غیر رسمی، مراقبت، امر به معروف، نهی از منکر، همنوایی
  • قاسم ابراهیمی پور، حمید پارسانیا صفحه 89
    رابطه نظریه و مشاهده موضوعی است که مکاتب مختلف علوم اجتماعی، متناسب با مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی خود، پاسخ های متفاوتی به آن داده اند. با توجه به نگاه متفاوتی که در مورد منابع و ابزار معرفت از یک سو، و سطوح واقعیت و معرفت از سوی دیگر در فلسفه اسلامی وجود دارد، ماهیت نظریه، و مشاهده و به طور طبیعی، رابطه نظریه و مشاهده نیز از این دیدگاه متفاوت خواهد بود. از دیدگاه فلسفه اسلامی، انواع نظریه از جمله نظریه های تجربی، عقلی، شهودی و نقلی قابل تصور است که هر یک ممکن است دارای ابعاد انتقادی و هنجاری نیز باشند. روشناست هر دسته از نظریه های فوق، از منبع متناسب، برخاسته و با نفس الامر ویژه خود ارزیابی می شود. بنابراین، «مشاهده» به تنهایی منبع مناسبی برای هیچ یک از نظریه های فوق نیست. آزمون نیز فقط قادر به ارزیابی برخی از ابعاد نظریه های تجربی، آن هم به ضمیمه قواعد عقلی، می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه، مشاهده، علوم اجتماعی، نظریه پردازی، نظریه آزمایی، حکمت صدرایی
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 119
    پذیرش مردمی ولایت فقیه یک روند تاریخی داشته است که بیشترین تلاش برای طرح اجتماعی آن از دوره مغول و همزمان با سقوط خلافت توسط علمای بزرگی همچون شهید اول، خواجه نصیر الدین طوسی، علامه حلی و... برداشته شد. این عالمان شیعی، ابتدا با نفوذ در حکومت مغول و سپس، با شیعه کردن حاکم مغول، همچنین اعمال ولایت در حکومت های شیعی صفویه و دخالت مستقیم در جامعه، توانستند جامعه را با ولایت فقیه در عرض ولایت سیاست حکام آشنا سازند.این آشنایی آن گاه همگانی شد که در دوره قاجاریه با پیروزی اصولیون، ولایت سیاسی مذهبی علما در عرض حکومت سیاسی شاهان قاجار تاسیس شد. ولایت فقیه در نهضت تنباکو و مشروطه فراگیر و صورت بین المللی به خود گرفت. انقلاب اسلامی نمونه کامل ولایتی بود که علمای سابق پایه های اجتماعی آن را استحکا بخشیده بودند.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، قاجاریه، صفویه، تشیع، یلخانان مغول، فرهنگ ایرانی، خواجه نصیرالدین، علامه حلی، شهید اول
  • عبدالحسین مشکانی، مهدی سلطانی، محمد فولادی صفحه 153
    پدیدارشناسی اجتماعی نظریه ای نوپدید به شمار می آید و در صدد است تا بدون آسیب رساندن به سرچشمه های فلسفی خود، اصول پدیدار شناسی فلسفی را در مسائل جامعه شناختی به کار بندد. خروجی گزاره های این نظریه شامل واقعیت اجتماعی، عناصر سازنده جهان حیاتی، روابط مایی، روابط آنهایی، معانی و انگیزه ها، کنش اجتماعی و موقعیت های بحث انگیز است. تحلیل و تجزیه این گزاره ها ما را به سوی چهارده گزاره رهنمون می سازد که از بین این گزاره ها برخی در تطبیق با گزاره های قرآنی قرار گرفته اند. روش پژوهش تطبیق گزاره ای است و سعی شده بدون تحمیل معانی بر آیات، نظر قرآن را درباره این نظریه به دست آوریم. یافته های کلی تحقیق نشان می دهد آیات قرآنی، ناظر به اثبات برخی از این گزاره ها و رد یا تفصیل برخی دیگر است.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، پدیدار شناسی اجتماعی، جامعه شناسی پدیدار شناسی، فنومنولوژی، گزاره های قرآنی، سنجش قرآنی
  • محمد اسلم جوادی، امیر نیک پی صفحه 177
    ساختارگرایی در حوزه مطالعات اجتماعی یکی از گرایش های نظری پیچیده و با نفوذ است. بسیاری از متفکران مهم جامعه شناسی از مارکس. دورکیم، بوردیو، گیدنز و بسیاری دیگر از نظریه پردازان، دغدغه و دلمشغولی اصلی شان درگیری با ساختارگرایی و تلاش برای بسط این جریان فکری و یا رهایی از آن بوده است. هدف این نوشتار، مشارکت در ابهام زدایی از این جریان با نفوذ فکری و پرداختن به پاره ای از اصول نظری آن با ارجاع به آرای تنی چند از مهم ترین متفکران کلاسیک آن، یعنی سوسور، لوی استروس، بارت، آلتوسر و لاکان است. مسئله اساسی در بحث، ساختارگرایی، بحث از سوژه انسانی و تقدم ساختار بر عاملیت است. نقطه مشترک همه نحله های ساختارگرایی از جمله زبان شناسی، انسان شناسی، اسطوره شناسی و مارکسیسم ساختاری، نفی سوژه انسانی و اصالت دادن به ساختار به جای عاملیت است. اما به لحاظ روش شناسی این جریان فکری، پیشاپیش بر اصول و مقدماتی استوار است که بدون پذیرفتن و به کار بستن آن در مطالعات، نمی توان به نتایج ساختارگرایانه دست یافت. بخش های مهم این اصول، با ارجاع به آرای دو تن از مهم ترین متفکران آن، یعنی سوسور و لوی استروس، در نوشتار حاضر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ساختار، ساختارگرایی، سوژه، عاملیت انسانی، زبان شناسی، انسان شناسی، زبان و گفتار
  • اسعد کعبی صفحه 205
|
  • Muhammad Legenhausen, Trans By: Mansournasiri Page 7
    A brief review of some of the major proposals for the project of Islamic socialsciences are given. It is observed that in all of these proposals, interpretationand understanding are crucial. Hermeneutics is introduced in the broad senseof the study of interpretation and understanding, and a brief review of itsdevelopments is given, with an emphasis on the work of Gadamer. Some ofthe problems of the application of hermenteutics are discussed along withsuggestions about the rational evaluation of competing views that may beformulated in initially incommensurable languages. The idea of religioushermeneutics is next developed with reference to the positions that have beentaken by Bultmann, Plantinga, and Nasr; and on this basis three grades ofreligious hermeneutics are distinguished. An attempt is made to overcomesome problems for an Islamic hermeneutics with reference to proposals byWilliam Chittick and Leo Strauss. Problems with the application of an Islamichermeneutics are reviewed and solutions offered. The view that the objectivityof science precludes religious science is rejected in favor of the view thatobjectivity does not depend on neutrality but on articulation, the process ofmaking assumptions and presuppositions explicit and to formulate them withever greater precision (where this is appropriate). Complications that arise forthe application of an Islamic hermeneutics for the social sciences aresurveyed, and it is proposed that the application of an Islamic hermeneuticsfor the social sciences must be developed in a dialectical relationship to thescientific traditions whose secularity gave rise to the calls for sacred science and in particular for Islamized social sciences
    Keywords: hermeneutics, sacred science, Islamized science, interpretation, understanding, philosophy of the social sciences, Bultmann, Gadamer, Nasr, Plantinga
  • Mohammad Reza Aghaee Page 43
    This paper introduces, through an analytical and documentary approach, Durkheim's theory about religion and social cohesion and the role and function of religion in society, to pave the way to the discussion of the teachings of Holy Quran. It has been attempted in this article to criticize the social, anthropological, ontological, epistemological and methodological principles of Durkheim's theory. It is hoped that this paper will help scholars benefit from the Quran as much as they can in scientific fields, especially in the humanities, and in sociology in particular.
    Keywords: Durkheim, religion, social cohesion, epistemological, anthropological, ontological foundations
  • Gholam Heydarkosh Page 69
    This research seeks to study informal social control in religious texts. According to this research, informal control is considered as an effective control lever in Islam. Religion sees that dreams and aspirations affect behavior, and religious beliefs such as reward and retribution in the Hereafter can promote harmony among people. Also control levers such as modesty, fear, praise and blame, watchfulness, enjoining good and forbidding evil lead to the decrease of deviation.
    Keywords: social control, informal social control, watchfulness, enjoining good, forbidding evil, conformity
  • Qasimi Ibrahimipur, Hamid Parsaniya Page 89
    The relationship between theory and observation is among the subjects to which various schools of social sciences give different responses based on their ontological and epistemological views. Due to the different viewpoints existing in Islamic philosophy about the resources and means of knowledge on one hand and about the levels of reality and knowledge on the other hand, the nature, theory, observation and, naturally, the relationship between theory and observation will be different. From the viewpoint of Islamic philosophy, there are different types of theory, empirical, rational, intuitive and transformational, and each type can have critical and normative dimensions. Obviously, each category of these theories belongs to an appropriate source and its character is evaluated. Therefore, "observation" alone is not a suitable source for any of these theories and a "test" can assess only some aspects of empirical theories.
    Keywords: theory, observation, social science, theorizing, theory testing, Sadra's transcendent philosophy
  • Reza Ramazan Nargesi Page 119
    People's acceptance of the guardianship of jurist has a historical trend and most efforts to present it to society began from the Mongol period which was simultaneous with the downfall of the caliphate governments in which such great scholars like ShahidAwwal, KhajaNasir al-Din Tusi, AllamehHelli and others played a major role.The public became familiar with this issue more and more with the victory of the Usulyya(fundamentalists) during the Qajari period and political - religious guardianship of scholars was established during the Qajari government. In the Tobacco and Constitutional movement, guardianship of jurist became pervasive and international. The Islamic Revolution of Iran represents a perfect example of guardianship of jurist whose social foundations were established by former scholars. Having influence in the Mongol's rule and then making the Mongol's ruler convert to Shiism, exercising authority, in the Shiah governments of Saffavids and having an active role in the community, Shiah scholars were able to introduce to society the idea of guardianship of jurist along with the political guardianship of governors.
    Keywords: guardianship of jurist, Qajars, Saffavids, Shiah, Mongol Ilkhanids, Iranian culture, Khaja Nasir al Din, Allameh Helli, Shahid Awwal
  • Abdulhusseinmishkani, Mahdisoltani, Mohammad Foladi Page 153
    Social phenomenology is a new theory which seeks to give form to the philosophical principles in regard to sociological issues without bringing any harm to its philosophical origins. The overall findings indicate that Quranic verses approve some of these propositions and disapprove or expound on some others.The output of the propositions of this theory include social reality, constructive elements of vital world, our relations, there relations, meanings and motives, social interaction and deputable situations. Analyzing these propositions will introduce us to fourteen propositions some of which are used in comparison with Quranic propositions. The method of this study is to compare between the propositions and to know the Quranic view about this theory without imposing meanings on verses.
    Keywords: phenomenology, social phenomenology, phenomenological sociology, phenomenology, Quranic propositions, Quranic evaluation
  • Mohammad Aslamjavadi, Amir Nikpei Page 177
    Structuralism is one of the complex theoretical and influential trends in the field of social studies. Many important thinkers of sociology like Karl Marx, Emile Durkheim, Bourdieu, Anthony Giddens and many other theorists have been especially concerned with structuralism and have made great efforts to expound this trend or leave it a side. The aim of this paper is to resolve the ambiguity about this influential and intellectual mainstream and address some of its theoretical principles with reference to a number of eminent classical thinkers, like Saussure, Levi Strauss, Barthes, Louis Pierre Althusser and Jacques Lacan. The basic issue in structuralism is human subject and priority of structure over agency. All advocates of structuralism, including linguistics, anthropology, mythology, and structural Marxism, deny human subject giving originality to structure rather than to agency. But, in terms of methodology, this school of thought is based on certain principles and preliminaries, which if not observed, structuralist results cannot be obtained. The important parts of these principles are studied in the present paper a reference to the views of two of the most important thinkers (Levi Strauss and Saussure) is made.
    Keywords: structure, structuralism, subject, human agency, linguistics, anthropology, language, speech