فهرست مطالب

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسین شرف الدین، خدیجه خدابنده صفحه 5
    رسانه های جمعی، به ویژه تلویزیون به دلیل گستردگی مخاطبان و قدرت تاثیرگذاری عمیق و نافذ، از جمله مهم ترین عوامل انتقال ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در جوامع جدید به شمار می روند. با توجه به وجود «موسیقی» ، به عنوان یکی از مولفه های اصلی و جدایی ناپذیر برخی برنامه های سیمای ملی، واکنش طیف مخاطبان چنین برنامه هایی درخور بررسی است. این نوشتار، برای آگاهی از رفتار مخاطب متدین، سعی دارد با بهره گیری از روش مشاهده میدانی و مصاحبه عمیق، رفتار مخاطب را در مواجهه با ابعاد موسیقایی سیمای ملی شناسایی، با روش توصیفی بدون هیچ گونه دخل و تصرفی گزارش کند. در نهایت، با رویکردهای خاص مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. یافته های پژوهش حاکی از این است که مخاطب متدین در مواجهه با آمیزه موسیقی، در برنامه های سیمای ملی به سه شیوه مقابله، همراهی مشروط و منتقدانه و رویکرد همراهی رضایتمندانه، واکنش نشان می دهد. هرچند طیف گسترده ای از مخاطبان متدین، نیز تغییری در رفتار خود نمی دهند، اما گرایش طیفی از آنها نیز در خصوص موسیقی تغییر یافته است. رسانه ملی با هدف جذب حداکثری مخاطبان، با تقلید و الگوگیری از شبکه های ماهواره ای، موسیقی کمی و کیفی را در ضمن برنامه ها افزایش داده، ترویج خوانندگی در جامعه را در دستور کار خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: موسیقی، سیمای ملی، مخاطب دیندار، سه شو، خندوانه، شب کوک، دورهمی
  • احمدحسین شریفی * صفحه 25
    تبیین و کشف علل و عوامل شکل گیری کنش های انسانی، از مهم ترین مسائل علوم انسانی است. فیلسوفان علم، مدل های مختلفی برای علت کاوی در علوم اجتماعی و انسانی بیان کرده اند. «گزینش عقلانی» ، یکی از مشهورترین انواع تبیین است که در قالب روش ها و مدل های مختلفی بیان شده است. این مقاله، به دنبال پاسخ به این سوال است: «مدل گزینش عقلانی بر اساس حکمت صدرایی چگونه است؟ آیا می توان آن را به عنوان مدلی موجه و کارآمد در تبیین کنش های انسانی به کار گرفت؟». بدین منظور، ابتدا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به تشریح و ترسیم مدل صدرایی انتخاب عقلانی، به عنوان روشی برای تبیین کنش های انسانی پرداخته است و در ادامه با استفاده از روش تحلیلی- انتقادی، به بیان ضعف ها و نقص های این مدل می پردازیم و نشان می دهیم که مدل صدرایی مثل سایر مدل های تبیین عقلانی، به دلیل غفلت از عوامل بیرونی، ساختاری و زمینه ای کنش های انسانی و همچنین به دلیل علت تامه پنداشتن علل ناقصه و نگاه خطی و یک سویه در تحلیل کنش های انسانی، نمی تواند مدلی جامع، موجه و کارآمد برای تبیین کنش های انسانی به شمار آید.
    کلیدواژگان: تبیین، گزینش عقلانی، علوم انسانی، ملاصدرا، فرایند صدور فعل
  • قاسم ابراهیمی‏پور، مجید مفید بجنوردی صفحه 41
    تفسیر کنش متقابل اجتماعی، دغدغه اساسی بسیاری از جامعه شناسان است که دارای رویکردهایی از جمله تفهمی و پدیدارشناختی هستند. هر یک از این رویکردها، بر مبانی معرفتی ویژه ای استوار است. حکمت صدرایی، با نظریه انسان شناختی متفاوت، ظرفیت فراوانی برای فهم و تفسیر کنش متقابل اجتماعی دارد. این موضوع، در این پژوهش با روش تحلیلی، مورد بررسی قرار گرفته است. از منظر حکمت صدرایی، انسان جسمانیه الحدوث بوده که با حرکت درونی و تحت تاثیر عوامل خارجی، بسته به میزان به فعلیت تبدیل شدن فطرت و عقل، یا غلبه طبیعت و غریزه، به انواعی از انسان تبدیل می شود. انسان وحشی، اجتماعی و متمدن بالفطره از این جمله اند که با مدل های تعاملی استثماری، استخدام متقابل و تعامل مبتنی بر محبت و احسان، سه گونه فرهنگ حسی خیالی، وهمی و عقلانی را به ارمغان می آورند. توجه به بستر اجتماعی انواع انسان و سنخ های سه گانه معنا (ذهنی، اعتباری و حقیقی) ، تفسیر کنش متقابل دارای سطوحی خواهد بود که از تفسیر بر مبنای قصد و نیت کنشگر، تفسیر بر اساس اعتباریات اجتماعی و ارزیابی انتقادی آن، بر مبنای معانی حقیقی، از آن جمله است.
    کلیدواژگان: کنش متقابل، سنخ شناسی معنا، تیپ بندی کنش، انسان شناسی صدرایی، تفسیر
  • مهدی سلطانی، حمید پارسانیا صفحه 59
    مفهوم «زمان» در فضای مدرن، به صورت امر غیرفطری و اکتسابی مطرح می شود که موجب وحدت و کثرت امور می شود. زمان از نظر کانت، به معنای زمان فیزیکی – ریاضی، در نظر هگل به معنای زمان روحی – تاریخی مطرح است. وبر نیز معنای جدیدی از زمان را برای ترسیم هویت علم اجتماعی مطرح نمود. در این مقاله، بحث از هویت زمان وبری و ماهیت علم اجتماعی در پرتو آن، مدنظر قرار گرفته است. روش این پژوهش، توصیفی – تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از این است که: متعلق علم هماره واقعیت است؛ و واقعیت کل منفرد و شخصی بوده و امر جهان شمول نیست. واقعیت بر اساس فرایند تحول تاریخی؛ و در شرایط کافی تحقق یافته است. واقعیت، لحظه ای است که به واسطه قرابت گزینشی، بین اموری همچون اشکال و صورت ها اجتماعی با افکار و ایده ها به همدیگر پیوند یافته، پاره ای از امور به واسطه ربط ارزشی برای انسان مدرن معنادار می شوند که معلول آن، روح سرمایه داری است.
    کلیدواژگان: زمان، علم اجتماعی، واقعیت، منظومه، ماکس وبر
  • سیدحامد عنوانی، سید حسین سیدموسوی، وحیده فخار نوغانی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 81
    سبک زندگی، از جمله مهم ترین مسائل در علوم انسانی است. این موضوع چارچوب کلی زندگی را مشخص می سازد و به لحاظ مفهوم و کاربرد، شامل شئون گوناگون زندگی انسان می شود. سبک زندگی، با سه رویکرد اصلی جامعه شناسی، روان شناسی و دین شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. نقدهای وارد بر هر یک از رویکردهای رایج، نشان می دهد که هر یک، از زاویه محدودی به این موضوع پرداخته اند. آیا می توان به روشی برخوردار از انسجام درونی، منطقی و روشمند برای تبیین عوامل سازنده سبک زندگی دست یافت که قابلیت طرح در علوم گوناگون و ساحت های گوناگون زندگی بشر را دارا باشد؟ با فرض اینکه، یکی از مناسب ترین راه های شناخت و تعریف مفهوم سبک زندگی، تبیین عوامل سازنده آن است، این نوشتار به بررسی این عوامل، با رویکرد سیستمی به سبک زندگی می پردازد. در این روش، عناصر سازنده سبک زندگی، تعامل و ارتباط شبکه ای چندجانبه با یکدیگر دارند که می تواند شیوه بررسی این مفهوم را از حیطه هر یک از رویکردهای یادشده خارج نماید. این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی، بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی، سبک زندگی، مولفه های سبک ساز، شیوه های مواجهه
  • مجید صادقی حسن آبادی، ناهید قهرمان دوست صفحه 101
    معمولا عرفان را نوعی خلوت گزینی و دوری جستن از مردم می دانند، اما در این نوشتار با بررسی تعاریف و تعلیمات عرفانی، روشن می شود که این برداشت به طور کامل، درست نیست. حداقل در برخی مراحل عرفان اسلامی، حضور در جامعه برای عارف، موضوعیت می یابد. این پژوهش، با هدف ارائه تصویری از عرفان اجتماعی، به ارزیابی مولفه های حضور عارف در جامعه و عمل اجتماعی او می پردازد و ضمن بررسی مباحث عرفان نظری و شواهد تاریخی در این زمینه، روشن می سازد که حضور اجتماعی سالک، در صورت برخورداری از پشتوانه علم به مضار و منافع خلق و بر عهده گرفتن مسئولیت هدایت و ایصال آنها به سوی حق، مرحله ای از سلوک وی است که با تایید الهی همراه خواهد بود. بنابراین، نادیده گرفتن سلوک اجتماعی عارف و بسنده کردن به دو سفر ابتدایی از اسفار اربعه، به معنای این است که بخش بزرگی از سیر عرفانی سالک، مورد غفلت واقع شده است. با بررسی منازل عرفانی «خلق» ، «فتوت» و «بسط» در منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری روشن می شود که مسئله علم الزام آور و مسئولیت تعهدساز عارف در اجتماع، در متون اولیه عرفان اسلامی مورد عنایت بوده است.
    کلیدواژگان: عرفان، حضور اجتماعی، عمل اجتماعی، علم، مسئولیت
|
  • Sayyed Hussein Sharafuddin, Khadijeh Khudabandeh Page 5
    Mass media, especially television, due to their widespread audiences and deep influences, are one of the most important factors in the transmission of the social values and norms in new societies. Considering that, the "music" is one of the main and inseparable components of some national TV programs; it is worthy to study the reaction of the religious audiences toward the musical programs. Using a descriptive method and through observation and interview, this paper seeks to study the behavior of the audiences with the musical programs of the national TV, to realize the behavior of the religious audiences. The findings of the research show that, the religious audience reacts to the music in three different ways, confronting approach, conditional and critical accompanying, and satisfactorily companionship. Although, a wide range of faithful audiences did not change their attitude toward music, some tendencies have changed with respect to music. The National Media has increased the quality and quantity of music, to attract the maximum audiences and to promote singing in society, by imitation and modeling from the satellite networks.
    Keywords: music, national TV, religious audience, 3show, Khandevane, Shab Cook, Dore Hami
  • Ahmadhosein Sharifi * Page 25
    Explanation and discovering the causes and factors of the human actions are the most important issue in the humanities. Scientific Philosophers have expressed different models for explanation in the social sciences and humanities. "Rational choice" is one of the most famous types of explanation which has been expressed in different methods and models. This article seeks to answer the question, "How Is rational choice model based on the Sadra’s philosophy and whether it can be used as a justified and efficient model to explain human actions?" For this purpose, First, using the descriptive - analytical method, we describe and illustrate the rational choice model as a way to explain human actions; and then using critical- analysis method to express weaknesses and defections of this model and show that the Sadra’s model (as like as other models of rational explanation) for the neglecting of external, structural and underlying reasons of human actions and also because imagining necessary causes as sufficient cause and linear and unidirectional look in analysis of human actions, cannot be considered as a comprehensive, justified and efficient model for explanation of human actions.
    Keywords: explanation, rational choice, humanities, Mulla Sadra, the process of issuing the act
  • Ghasem Ebrahimipour, Majid Mufid Bujnourdi Page 41
    Interpretation of social interaction is a major concern of sociologists who have communicable and phenomenological approaches. Every one of these approaches has specific epistemic foundations. Sadr's philosophy, with its own different anthropological, has a great capacity to realize and interpret the social interaction. This paper studies the issue by an analytical method. In Sadr's philosophy, human being is "bodily in its origination" (jismaniyyat al-huduth) who will become a kind of human by inner movement and external factors, depending on the amount of actualization of the innate nature and intellect, or the overcoming of nature and instinct. Wild, social, and innate civilized human are among these kind of humans that bring three types of sensual, imaginary and intellectual culture by interactive exploitation, mutual service and love-based interaction models. Paying attention to the social context of different types of human beings and triple types of meaning (mental, related, and real) will make a several interpretation of social interaction, which some of them are as follows, an interpretation based on the intention of the actor, interpretation based on the social convention and its critical evaluation based on real meanings.
    Keywords: interaction, typology of meaning, typology of action, Sadra's anthropology, interpretation
  • Mahdi Soltani, Hamid Parsania Page 59
    In modern time, the concept of "time" is considered as a non-innate and acquisitive matter, which causes unity and plurality. Kant considers time as a physical-mathematical matter, but Hegel considers it as a spiritual- historical one. Weber proposed a new meaning for the time to illustrate the identity of social science. Using a descriptive-analytical method, this paper, discuss the identity of time and the nature of social science from Weber's point of view. The findings of the research show that, the science's bound is always reality which is a single and individual whole, not a universal matter. The reality, realizes based on a historical metamorphosis process; and insufficient conditions. The reality is the moment that the social forms and phase with thoughts and ideas are linked together by a selective proximity, and some matters, due to the relevance value, become significant for the modern man, whose effect is the spirit of capitalism.
    Keywords: time, Social science, reality, constellation(konsetllaion), Max Weber
  • Sayyed Hamed Onvani, Sayyed Hussein Sayyed Musavi, Vahideh Fakhar Noghani, Sayyed Morteza Husseini Shahroodi Page 81
    The lifestyle is one of the most significant issues in the human sciences. This issue defines the general framework of life and includes various aspects of human life in terms of concept and application. The lifestyle has been studied with three main approaches of sociology, psychology and theology. The critical analysis of the common approaches shows that they have studied the issue from a specific angle. Can a coherent, logical and methodical method be obtained to explain the constructive factors of lifestyle, to be able to be discussed in other sciences and different areas of human life? Using a systematic approach to the lifestyle, this paper discusses the constructive factors of the lifestyle, assuming that, it is the most appropriate ways of realizing and defining the concept of lifestyle. In this method, constructive elements of the lifestyle have a multilateral network of relationship and interaction, which can withdraw the method of studying of this concept from the scope of every kind of these approaches. This research uses a descriptive-analytical method based on a desk research.
    Keywords: systematic approach, lifestyle, lifestyle factors, encountering methods
  • Majid Sadeghi Hasanabadi, Nahid Ghahremandust Page 101
    Usually, mysticism is conceded as a kind of seclusion and avoidance of people, but this paper, shows that this notion is completely incorrect. To reach this goal it studies the definitions and mystical teachings. At least, the social presence of the mystic, in some stages of Islamic mysticism is advised. To illustrate the social mysticism, this paper evaluates the components of the presence of mystic in society as well as his social actions. It also studies the theoretical mysticism and historical evidences in this regard, to clarify that, the social presence of the mystic and assuming responsibility for the people's guidance is one of the stages of mysticism providing the fact that the mystic is aware of the advantages and disadvantages of the people. Therefore, ignoring the social conduct of mystic and just grabbing on two initial trips of Asfar Arbia, neglects a large part of the mysticism. Mystical stages, including "people", "generosity" and "expansion" in Manazil al-Sairin of Khwaja Abdullah Ansari represents that, the "binding knowledge and responsibility" of the mystic in community has been focused on the early works of Islamic mysticism.
    Keywords: mysticism, social presence, social action, knowledge, responsibility