فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1390)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1390)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا تاجیک، محمد سربخشی صفحه 5
    زیبایی، به منزله یکی از ریشه دارترین خواست های فطری آدمی، و هنر، به منزله نمود عملی خواست زیبایی در ساحت حیات انسان، دو مقوله بسیار مهم اند که با دین، اخلاق و اغلب دیگر ساحت های زندگی آدمی پیوند هایی وثیق دارند. از همین روی، و با نظر به فراگیری روزافزون دامنه تاثیر هنر در زندگی فردی و اجتماعی انسان در روزگار ما، ضرورت پژوهش های بنیادی و کاربردی، به ویژه با نگاهی بومی و دینی در این زمینه دوچندان شده است.
    در این مقاله، که به بررسی اندیشه های آیت الله مصباح در باب هنر دینی و هنرمند متعهد اختصاص یافته، نخست به آرای ایشان در باب هنر و زیبایی و نسبت آن دو و نیز نسبت زیبایی و هنر با ارزش ها و نسبیت در هنر، اشاره می شود. سپس در باب «هنر دینی و هنر اسلامی»، عناصر قوام بخش هنر دینی و اسلامی بررسی می گردد. نماد و بیانگری در این هنرها گام بعدی این پژوهش است، و همچنین ویژگی های هنرمند متعهد، و پس از آن اولویت سنجی در حوزه هنر در نظام آموزشی دینی کاویده شده است.
    کلیدواژگان: زیبایی، هنر، کمال، ارزش، هنر دینی، هنر اسلامی، هنر متعهد، زیبایی شناسی، فلسفه هنر، محمدتقی مصباح
  • اسماعیل چراغی کوتیانی صفحه 29
    فمینیسم جنبشی است که با داعیه دفاع از حقوق زنان در حوزه تمدنی غرب و با بهره گیری از اصول و مبانی آن، پای به عرصه اندیشه های سیاسی و اجتماعی نهاد و کوشید تا در ساحت های گوناگون زندگی اجتماعی، غبار غربت از چهره زنان بشوید و با واکاوی عوامل فرودستی آنان، به مبارزه با این عوامل بپردازد و با همین هدف، به نقد و بررسی تاریخ هنر و زیباشناسی همت گماشت. نکته محوری فمینیست ها شناخت تحلیل زندگی فرهنگی با توجه به تمایز جنسی مرد و زن است. پرسش عمده آنان این است که چرا زنان در تاریخ هنر جایگاهی ندارند؟ از نظر آنها، تاریخ هنر و زیباشناسی، هیچ گاه هنر زنان را به رسمیت نشناخته و با ترویج اندیشه ها و اتخاذ سیاست های خاص، بر نادیده گرفتن خلاقیت هنری زنان، تاکید کرده است و به جای آن، با موضوع قرار دادن بدن زنان برای آفرینش های هنری، به فرودستی زنان دامن زده است. فمینیست ها برای مقابله با تاریخ هنر مردمحور، از راهکارهای مختلفی در خلق آثار هنری استفاده کرده و با نقد فلسفه و تاریخ هنر سنتی زمینه حضور بیشتر زنان را در عرصه های گوناگون هنری فراهم ساخته اند، اما هنر فمینیستی به دلیل بی توجهی به شخصیت حقیقی زن و عدم واقع گرایی و نیز افراطی گری در ارائه راهکارها، نه تنها به کاهش ستم به زنان در عرصه هنر کمک نکرده، بلکه زمینه ساز ظهورگونه های دیگر از ستم بر زنان شده است.
    کلیدواژگان: هنر، زیباشناسی، فمینیسم، نبوغ، زیبا، والا
  • محسن لبخندق صفحه 55
    «نظریه فطرت»، سرشتی برای انسان تصویر می کند که الهی، فراگیر، تبدیل ناپذیر، غیراکتسابی و مصون از خطاست و سایر موجودات، بدین سیاق از آن بهره مند نیستند. ازاین رو، فطرت، وجه تمایز انسان از سایر موجودات است.
    ورود مفهوم «فطرت» به مبادی علوم مختلف، تبعات معرفتی فراوانی به همراه دارد. نظریه فرهنگی، یکی از دانش هایی است که با ورود مفهوم «فطرت» بدان، دستاوردهای علمی مهمی حاصل خواهد شد. «ابتناء بقاء فرهنگ ها بر عناصر فطری»، «بهره مندی همه فرهنگ ها از فطرت الهی»، «معتبر دانستن بخشی از تفاوت های فرهنگی جوامع»، «تحلیل بحران های فرهنگی بر اساس فطرت»، «رای به تعالی پذیری همه فرهنگ ها»، «فطری دانستن ارتباطات»، «امکان گفت وگوی فرهنگ ها با زبان فطرت»، «مفاهمه ذاتی فرهنگ ها با فرهنگ دینی» و «ورود به سیاست گذاری فرهنگی مبتنی بر نظریه فطرت»، در جمله موضوعاتی هستند که در این مقاله، به عنوان دلالت های نظریه فطرت در نظریه فرهنگی مورد بررسی و نقد قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: فطرت، طبیعت، دین، فرهنگ، نظریه های فرهنگی
  • سید حسین شرف الدین، رفیع الدین اسماعیلی صفحه 81
    یکی از بهترین شاخص ها در ارزیابی عملکرد فرهنگی یک نظام، الگوهایی است که هر نظام یا فرهنگ از طریق تولیدات و محصولات فرهنگی، مثل فیلم های سینمایی ارائه می دهد. از مهم ترین الگوهایی که سینمای ایران می تواند به جامعه اسلامی ارائه دهد، الگوی شخصیتی مرد و زن مسلمان است. انتظار این است که سینما با واقع بینی و شناخت برگرفته از فرهنگ اسلامی، به ارائه الگوی مناسب از شخصیت مرد یا زن بپردازد.
    هدف از این نوشتار، بررسی شخصیت مرد در فرهنگ اسلامی ایرانی و تطبیق آن با فیلم سینمایی «واکنش پنجم» می باشد. بعد اسلامی این فرهنگ، از متون دینی، و بعد ایرانی آن از بررسی اشعار سعدی به دست آمده است. همچنین برای نمونه، فیلم سینمایی «واکنش پنجم» با روش تحلیل روایت و تحلیل رمزگان جان فیسک، تجزیه و تحلیل شده است. حاصل اینکه ویژگی های ارائه شده در این فیلم برای شخصیت مرد، نه تنها با فرهنگ اسلامی تطبیق ندارد، بلکه غالبا برخلاف آن است.
    کلیدواژگان: شخصیت مرد، فرهنگ اسلامی ایرانی، شعر، سینما
  • حمید پارسانیا، مهدی سلطانی * صفحه 107

    حکمت متعالیه در زمره گنجینه های اسلامی است که دلالت ها و لوازم فراوانی برای طرح ریزی فلسفه علوم اجتماعی دارد تا از این مسیر بتوان به تغییر در علوم اجتماعی نایل شد. هنگامی می توان به چنین هدفی دست یافت که پرسش هایی از سنخ فلسفه علوم اجتماعی طراحی کنیم و به این نظام حکمی عرضه داریم تا از این طریق دلالت ها و لوازم آن را بر مبنای حکمت متعالیه به دست آوریم. این پژوهش، از روش تحلیلی برهانی سود جسته است. حکمت متعالیه، هستی ای فراتر از فهم انسان باور دارد و جهان اجتماعی نیز همان سپهر معنایی است که انسان به واسطه حرکت جوهری در پرتو اتحاد علم و عالم و معلوم، به آن سپهر معنایی دست می یابد. این سپهر معنایی اگر با نظام معنایی توحیدی هم سان باشد، جامعه فاضله را در تاریخ خود محقق می سازد؛ در غیر این صورت، جوامع غیرفاضله را وارد تاریخ ساخته است.

    کلیدواژگان: جهان های اجتماعی، جامعه شناسی پدیده شناختی، حکمت متعالیه، نظریه اجتماعی صدرایی
  • سعید خورشیدی صفحه 129
    هر مکتب فلسفی با ارائه گزاره های هستی شناختی، معرفت شناختی و انسان شناختی خود، زمینه طرح سنخ خاصی از نظریات فرهنگی را فراهم می سازد. برای نمونه، فلسفه هوسرل، شکل گیری نظریه فرهنگی پدیدارشناسی را ممکن نمود و فلسفه هگل برخی از اصول موضوعه نظریه فرهنگی مارکسیستی را مهیا ساخت. «نظام حکمت صدرایی» نیز از قاعده فوق مستثنی نیست و ظرفیت ارائه یک چارچوب نظری روشن برای طرح نظریه فرهنگی را داراست.
    در سال های اخیر، عموما محققان در ذیل مباحث فلسفی مربوط به اثبات وجود جامعه، به طرح «نظریه فرهنگ صدرایی» اهتمام ورزیده اند. با توجه به اینکه نظریه مذکور تاکنون به صورت یکجا و منسجم انتشار نیافته است، این مقاله تلاش دارد ضمن اشاره به مبادی فلسفی نظریه فرهنگ صدرایی، تقریری منسجم و منظم از نظریه فرهنگ صدرایی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: حکمت صدرایی، نظام معنایی، اصالت جامعه، فرهنگ حق و باطل، اتحاد عالم، علم و معلوم
  • محمد فولادی صفحه 153
    همواره بحث از جمعیت، و بررسی آثار و پیامدهای آن از جمله مباحث مهم و جذاب بوده است. در مقاطعی از تاریخ کشور ما، سیاست دولت مردان بر فزونی جمعیت و در مقاطعی دیگر بر کنترل و کاهش آن بوده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بحث کنترل جمعیت به یک سیاست راهبردی تبدیل شد. نتیجه آن سیاست، امروز به بار نشسته و جامعه ایران را با معضل گسل و گسست نسلی، و پیری مفرط جمعیت مواجه ساخته است. از این رو، امروز تاکید مسئولان امر بر فزونی جمعیت و دست شستن از سیاست کنترل جمعیت می باشد. به نظر می رسد، این موضوع و اتخاذ سیاست پیشگیرانه، نیازمند توجه به زیرساخت های نهادی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، ساختاری، زمینه ای، و امکانات، ظرفیت ها، محدودیت ها و مولفه های فرهنگی، دینی و اجتماعی است. به یک باره نمی توان فزونی جمعیت را امری ناپسند و کنترل آن را امری مطلوب تلقی کرد و یا به عکس.
    کلیدواژگان: جمعیت، تنظیم خانواده، کنترل جمعیت
  • صفحه 181
|
  • Ali Reza Tajik, Mohammad Sarbakhshi Page 5
    Beauty as one of the man's oldest and most established natural desires and art as the practical manifestation of this desire in man's life are two most important categories which have deep relationship with religion, ethics, and many other domains of man's life. Hence, there is an overwhelming necessity of doing fundamental and applied research on the issue, especially with a domestic and religious look, due to increasingly extensive impact of art on modern man's personal and social life. The present paper, which is dedicated to the study of Ayatollah Misbah's views on religious art and committed artist, first mentions his views on art and beauty, their relationships, relationship between them and values, and relativism in art. Then, it seeks to investigate those factors which strengthen "Islamic and religious art. It goes on to deal with symbolism and expressive factors in these arts and finally explores the features of committed artist and makes an assessment of the priorities in the field of art in the religious educational system.
    Keywords: beauty, art, perfection, value, religious art, Islamic art, committed artist, aesthetics, philosophy of art, Mohammad Taqi Misbah
  • Ismail Cheraghi Kootiyani Page 29
    With the claim of defending women's rights in western civilization and using its principles and foundations, feminism entered into socio-political thoughts trying to make women participate and play significant role in different domains of social life. Having reanalyzed the factors which have made women inferior, it struggles to remove them. With such an aim, it reviewed and analyzed the history of art and aesthetics. Feminists mainly focus on the analysis of cultural life with respect to sexual difference between male and female. They pose the main question: "Why do women have no status in arts?" They believe that history of art and aesthetics has never recognized women's art and emphasized on neglecting women's artistic creativity by promoting special thoughts and adopting particular policies. Instead, it has caused women's inferiority by identifying their body as the theme of artistic production. In order to confront male–oriented history of art, feminists have used different strategies to create artistic works and have prepared the ground for women's more presence in different artistic fields by criticizing traditional philosophy and history of art. However, since feministic art has neglected woman's real personality, has been unrealistic, and has gone to extremes in providing strategies, it has not only been of no help to reduce women's oppression but also has paved the way for other kinds of oppression.
    Keywords: art, aesthetics, feminism, genius, beautiful, transcendent
  • Muhsen Labkhandaq Page 55
    "The theory of genesis" depicts a divine, comprehensive, unchangeable, non-acquired, and immune- against- error essence for man that other creatures do not enjoy. Therefore, genesis differentiates man from other creatures. The entrance of concept of "genesis" into the foundations of different sciences has had many cognitive consequences. The cultural theory is one of those sciences that have attained some important scientific achievements after adopting the concept of "genesis". Such issues as "basing the duration of cultures on natural elements", "using divine nature by all cultures", "accepting some cultural differences among societies as valid", "analyzing cultural crises based on genesis", "accepting the fact that all cultures can transcend", "believing that communications are natural, "the possibility of dialogue between cultures with the language of genesis", "essential compatibility of cultures with religious culture", and "formulating cultural policy making based on the theory of genesis" are some significations of the theory of genesis in cultural theory which have been analyzed and criticized in this paper.
    Keywords: genesis, nature, religion, culture, theories of culture
  • Seyyed Hussein Sharaf Al Din, Rafi Al Din Ismaili Page 81
    These models provided by any system or culture through its cultural products like movies are the best indexes for evaluating its cultural function. Cinemas in Iran can provide society with the personality model of Muslim man and woman as the most important models. Cinema is expected to provide a proper personality model of man or woman through its realism and knowledge based on Islamic culture. The present paper seeks to study man's personality in Islamic-Iranian culture and compare it with the personality model presented in a movie called "the Fifth Reaction". The Islamic dimension of this culture is based on religious texts and its Iranian dimension is based on Sadi's poems. The movie "Fifth Reaction" is also analyzed using narrative analysis and John Fiske's semiotics, as an example. The results showed that the characteristics provided in this movie as a Muslim man's characteristic are not compatible with Islamic culture; rather, they are mostly in contradiction with this culture.
    Keywords: man's personality, Islamic, Iranian culture, poem, cinema
  • Hamid Parsaniya, Mehdi Soltani Page 107

    Transcendent philosophy is an Islamic treasure which has many denotations and implications for formulating the philosophy of social sciences in order that we can make a change in these sciences. To achieve this end, we should frame some questions related to the philosophy of social sciences and pose them on this philosophical system so that we may achieve its denotations and implications based on transcendent philosophy. The present paper has used an analytical-argumentative method. Transcendent philosophy believes in an existence beyond humans understanding and the social world in question is the very semantic sphere which is attained by man through his substantial motion in the light of unity among knowledge, knower and object of knowledge. If this semantic sphere is identical to a monotheistic semantic sphere, then it will actualize the utopia during its course of development; otherwise, it will enter non-utopia societies into history.

    Keywords: social worlds, phenomenological sociology, transcendent philosophy, Sadrian social theory
  • Saeed Khorshidi Page 129
    Each philosophical school provokes particular kinds of cultural theories by providing its anthropological, epistemological and ontological propositions. For example, the formation of phenomological thoery of culture was made possible by Husserl's philosophy, and Hegel's philosophy provided some axioms of Marxist cultural theory. "The Șadrian philosophical system" is no exception to the rule above and has the capacity for providing a clear theoretical framework to lay out a cultural theory. In recent years, researchers have commonly tried to propose the "theory of Sadrian culture" under the philosophical discussions about proving the existence of society. Since this theory has not been published in its totality and in a coherent way, the present paper tried to provide a coherent and organized version of theory of Șadrian culture and refer to its philosophical foundations.
    Keywords: Sadrian philosophy, semantic system, authenticity of society, culture of truth, wrong, unity of knower, knowledge, object of knowledge
  • Mohammad Fuladivanda Page 153
    Population control and its consequences have always been important and attractive issues. In some junctures in the history of our country, statesmen have focused on population increase and in others on population control and its decrease. After the victory of Islamic Revolution, the population control became a strategic policy the result of which is the problem of generation gap and extremely senescent population. Therefore, statesmen now emphasize on population increase and abandon the policy of population control. It seems that this aim as well as adopting preventive policy to achieve it necessitates attention to institutional, cultural, social, economical, structural, and contextual infrastructures along with cultural, religious, and social facilities, capacities, limitations, and components. Population increase cannot instantly be considered a bad policy and population control a good one or vice versa. Using an analytical approach and documentary review, the present paper explores the policy of population control and its consequences.
    Keywords: population, family planning, population control