فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1394)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان عرفان منش* صفحه 5
    مناقشات گفتمانی عرصه های سیاسی و فرهنگی در جامعه، بر نهادهای اجتماعی تاثیر می گذارد. در این میان، نهاد خانواده، به منزله کانون سبک زندگی، در معرض الگوسازی گفتمان ها قرار می گیرد. در ایران، پس از انقلاب اسلامی، توجه به الگویی از خانواده برای تحقق سبک زندگی اسلامی ایرانی و کاستن از برخی مسائل اجتماعی و فرهنگی، ضروری تلقی شده است. در این مقاله، با استفاده از نظریات تحلیل گفتمانی و بر اساس روش تحلیل گفتمان (مدل تحلیلی ترکیبی فرکلاف، لاکلاو و موفه) می کوشیم تا مولفه های الگوی خانواده اسلامی ایرانی را به عنوان محصول و کفایت تجربی گفتمان انقلاب اسلامی در سه سطح توصیفی، تفسیری و تبیینی تحلیل کنیم. بر طبق نتایج مقاله، الگوی خانواده اسلامی ایرانی بر محور مفاهیم «عدالت محوری»، «اصالت فرد و جمع»، «ارزش های اسلامی» و «فرهنگ ایرانی» مفصل بندی شده و دال مرکزی آن «اسلام و فرهنگ ایرانی» است. همچنین این الگو با ارکان هویتی جامعه ایران سازگاری و تناسب دارد.
    کلیدواژگان: خانواده اسلامی، ایرانی، سبک زندگی، گفتمان، الگو، انقلاب اسلامی، عدالت
  • محمدتقی کرمی*، سیدعبدالرسول علم الهدی صفحه 27
    زندگی و رفتار اجتماعی افراد و گروه ها بر اساس هنجارهایی شکل می گیرد که تعیین کننده بایدها و نبایدهای رفتار اجتماعی و ترسیم کننده الگوهای پذیرفته شده فرهنگی اند. یکی از مهم ترین هنجارهای ارتباطی در میان انسان ها از نگاه اسلام، عفاف و حجاب است. پرسش اصلی این مقاله بر ابعاد معنایی، نمادی و رفتاری عفاف با توجه به ارتباطات کلامی و غیرکلامی تمرکز دارد. با رویکردی توصیفی تحلیلی کوشیده ایم در پیوند میان آموزه های دین مبین اسلام درباره عفاف با دانش ارتباطات، و تمرکز بر دو مبنای نظری کنش متقابل نمادین و نشانه شناسی، به فهمی عمیق تر از وجود عفاف در همه مراتب ارتباطی انسان به ویژه کلام، نگاه و رفتار دست یابیم. در نتیجه، ابعاد فقهی ارتباطی عفاف در آموزه های اسلامی کشف شد و تعریفی جدید از ارتباط عفیفانه به دست آمد. بدین ترتیب مبنایی نظری برای ارتباطات در فرهنگ اسلامی پیشنهاد داده ایم که سیاست گذاری های فرهنگی در موضوع عفاف را نیز تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: عفاف، فقه، ارتباط، ارتباطات انسانی، ارتباط عفیفانه
  • حمید پارسانیا، مهدی منتظرقائم، امیرحسین تمنایی* صفحه 49
    رسیدن به این نتیجه که تلویزیون در ذات خود دروغ گوست، اغراق به نظر می رسد؛ اما این نتیجه قطعی است که در تلویزیون، به ویژه در برنامه های خبری، امکان سوگیری، تحریف، بازسازی، جعل واقعیت، جانب داری و غیره وجود دارد. این مقاله می کوشد با توجه به سه منبع معرفتی «پژوهش های انجام شده در حوزه ارتباطات و ژورنالیسم»، «آیین نامه ها و منشورهای اخلاقی بین المللی» و «پژوهش های فقهی حوزه خبر»، مولفه های تامین کننده صداقت در خبر را استخراج کند و در واقع مشخص سازد که چه شاخصه هایی باید در خبر وجود داشته باشد، تا خبر، صادقانه خوانده شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد بر اساس اصول حرفه ای ژورنالیسم، منشورهای اخلاقی بین المللی، قواعد و دیدگاه های فقهی، تولیدات خبری سازمان صدا و سیما برای احراز صفت «صداقت» باید از مولفه های «بی طرفی»، «عینیت»، «انصاف»، «صحت» و «جامعیت» به منزله شاخصه های تامین کننده صداقت خبری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: خبر تلویزیونی، اخلاق، ژورنالیسم، صداقت، فقه خبر
  • مجید مبینی مقدس*، سیدمحمدحسین هاشمیان صفحه 77
    از بدو پیدایی انقلاب اسلامی ایران، ایران هراسی به مثابه نوعی ایران ستیزی، از سوی دشمنان انقلاب اسلامی ایران در گستره دولت ها و ملت های مسلمان و غیرمسلمان در حال انجام است. پرسش اصلی این تحقیق آن است که برای مقابله با سیاست ایران هراسی در سطح ملت ها، چه سیاست فرهنگی ای را باید در پیش گرفت؟ بنا بر یافته های این تحقیق که با رویکرد توصیفی تبیینی انجام گرفته است، برای مقابله با ایران هراسی در گستره ملت ها، دیپلماسی فرهنگی گزینه مطلوب است که در آن کوشش می شود با استفاده از ابزارهای فرهنگی، تصویری مثبت از واقعیت یک کشور برای مردم دیگر کشورها ترسیم شود. تحلیل مضمون بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان می دهد مضمون فراگیری که باید در فرایند دیپلماسی فرهنگی به ملت ها منتقل شود، «معرفی ایران» است که در ذیل آن مضامین سازمان دهنده معرفی ایران اسلامی، معرفی ایران انقلابی و معرفی ایران فرهنگی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، ایران هراسی، دیپلماسی فرهنگی
  • قاسم ابراهیمی پور، محمدعارف محبی صفحه 95
    رویکردهای علم دینی بر مبنای موضعی که در تعیین نسبت میان علم و دین در پیش می گیرند، نخست به تهذیبی و تاسیسی تقسیم می شوند. تاسیسی ها نیز به مبناگرا و فرامبنا قابل قسمت هستند. مبناگرایی شامل نظریات استنباطی، فلسفه روش و فلسفه مضاف می شود. تصور ابتدایی هرچند حاکی از تعارض جدی این دیدگاه هاست، تعمق بیشتر آشکار می سازد که آنها نه تنها دارای خاستگاه های انگیزشی مشترک اند، که در چارچوب منطق نسبتا مشترک، محورهای اصلی علم دینی را تعقیب می کنند. سخن جدی در این پژوهش، ابهام زدایی از تعارض ها و امکان ترمیم ضعف ها و اشکالات هر کدام با قوت های تمهیدشده در دیگری است. برای تحقق این هدف، تلاش کردیم که مباحث، بر تحلیل ماهیت، زیرساخت ها و روش شناسی علم، در هر رویکرد متمرکز شود. در نهایت روشن شد که رویکرد فلسفه روش با اشکال نسبیت روبه روست و نظریه فلسفه مضاف ظرفیت تامین دغدغه رویکردهای دیگر را دارد.
    کلیدواژگان: علم، دین، علم دینی، رویکردهای علم دینی، روش شناسی علم دینی
  • محمدداود مدقق*، حامد حاجی حیدری صفحه 119
    چگونگی رابطه عاملیت و ساختار، معضل اساسی علوم اجتماعی است. نظریه ساخت یابی با هدف پایان دادن به امپراطوری نظریه های هرمنوتیکی از یک سو و ساختارگرایی و کارکردگرایی از سوی دیگر، در نظر دارد تبیینی کفایتمندتر در این زمینه ارائه دهد. در راستای هدف بومی سازی علوم انسانی و با توجه به محوریت مبانی معرفتی در نظریه های اجتماعی، این پژوهش با روش تحلیلی اسنادی در پی روش شناسی نظریه مزبور از منظر حکمت اسلامی است. پژوهش حاضر به این نتیجه رهنمون می شود که اگر چه نظریه ساخت یابی، علوم اجتماعی را از چنگال افراط و تفریط گرایی کل گرایی روش شناختی و فردگرایی روش شناختی در باب رابطه عاملیت و ساختار نجات می دهد، به دلیل عدم اتخاذ موضع واقع بیانه درباره هستی، انسان و معرفت نمی تواند راه حل اساسی به شمار آید.
    کلیدواژگان: روش شناسی، عاملیت و ساختار، حکمت متعالیه، گیدنز
  • اکبر طالب پور* صفحه 141
    دستفروشی از جمله مشاغل کاذبی است که با گسترش شهرنشینی، و افزایش جاذبه های شهرنشینی بوجود آمده است. این پژوهش کیفی در سال 1393، با استفاده از نتایج حاصل از مشاهده و مصاحبه عمیق با60 دستفروش مرد (30 دستفروش بازار و 30 دستفروش مترو)، در صدد آشکار کردن تجربه زیسته دستفروشان و بازگویی درون مایه های کلی دستفروشی از دید جامعه هدف بوده است. تجزیه و تحلیل یافته ها چهار درون مایه کلی، یعنی عرصه تعاملات، تیپولوژی دستفروشان، جذابیت های دستفروشی و مقصران در دستفروشی را نشان داد. بررسی درون مایه تیپولوژی دستفروشان نشان داد که دسته های شناسایی شده در نوع کار مشترک بودند، اما انگیزه آنان بر اساس سه مفهوم اجبار، آرمان و عادت متفاوت بود. بررسی درون مایه جذابیت های دستفروشی نشان داد که نیاز مالی، دستیابی به درآمد مناسب، عدم لزوم پرداخت اجاره، استقلال کاری و روزمزد بودن، از علل مشابه میان این دو شیوه دستفروشی اند. همچنین بررسی درون مایه مقصران وضع موجود با توجه به تلقی دستفروشان از این امر، بیانگر بالا بودن خطر میل به تخریب اموال عمومی در مواقع بحرانی از سوی آنان است.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، تجربه زیسته، دستفروشی، اجبار
  • الملخص
    صفحه 165
|
  • Eiman Erfanmanesh* Page 5
    The discourse arguments concerning the political and cultural arenas in society exert effects on social institutions. Meanwhile, family, as the heart of lifestyle, is effected by discourse modeling. After the Islamic Revolution, the attention to the pattern of family to achieve an Islamic-Iranian lifestyle and reduce some of the social and cultural issues is considered necessary. Using discourse analysis theories based on discourse analysis (analytical-combinatorial model of Fairclough, Laclau, and Mouffe), the paper seeks to analyze the elements of Islamic-Iranian families as a product and an experimental efficiency of the Islamic Revolution discourse on three levels descriptive, interpretive and expressive. The results show that the pattern of Islamic-Iranian family is articulated on a number of concepts including justice-based, originality of individual and community, Islamic values and Iranian culture, and its distinctive features are Islam and Iranian culture. Besides, this pattern corresponds with the identity of Iran's society.
    Keywords: Islamic, Iranian family, lifestyle, discourse, pattern, the Islamic Revolution, justice
  • Mohammad Taqi Karami*, Sayyed Abdulrasul Alamolhoda Page 27
    The life and social behavior of individuals and groups are influenced by the norms which determine the ought tos and ought not tos of social behavior and set normal cultural patterns. According to Islam, one of the main social communicative norms is chastity and Hijab. The main question of this paper is centred on the meaning and symbolic and behavioral aspects of chastity concerning verbal and non-verbal communications. Using a descriptive-analytical method, the paper seeks to delve into the connection of Islamic teachings about chastity with the knowledge of communication focusing on two theoretical principles of symbolic interaction and typology to achieve a deeper understanding of chastity on all levels of human communications, specially speaking, looking and behavior. Consequently, the fiqhi-communicative aspects of chastity in Islamic teachings are underlined and a new definition of descent communication is given. Thus, the paper suggests a theoretical principle for the communications in Islamic culture which makes the process of cultural policy-making on chastity easier issue.
    Keywords: chastity, fiqh, communication, human communications, descent communication
  • Hamid Parasaniya, Mahdi Muntazar Ghaem, Amir Hossein Tamannaei* Page 49
    The notion that TV is a liar per se seems to be exaggerated but the possibility of the bias, distortion, remaking, distorting reality and favoritism, etc in news programs is definite. Relying on three cognitive sources; ‘’research studies done in the realm of communications and journalism’’, ‘’international moral bylaws and charters’’ and ‘’fiqhi research studies on news), this paper seeks to extract the components that contribute to broadcasting true news and determine the characteristics of what can be called true news. The findings of this research show that, given the professional principles of journalism, international moral charters, fiqhi rules and views, the news products of IRIB will be authentic if they have such components as, impartiality, objectivity, justice, honesty and universality as honesty news providing indicators.
    Keywords: television news, moral, journalism, honesty, fiqh of news
  • Majid Mobini Moghaddas*, Sayed Mohammad Hossein Hashemiyan Page 77
    Since the victory of the Islamic Revolution in Iran, Iranophobia has been sown throughout Muslim and non-Muslim states and nations by the enemies of Iran’s Islamic revolution. The main question of this study is: what cultural policy should be adopted in order to deal with Iranophobia policy at an international level? Using an explanatory- descriptive approach, this paper concludes that, a cultural diplomacy can be used as a solution in which cultural measures are taken to show a good picture of the reality of one country to other countries as an attempt to face Iranophobia at an international level. Thematic analysis of the supreme leader's statements shows that the main content which ought to be made known to nations in the process of cultural diplomacy is"introducing Iran", and introducing the world to revolutionary Iran and cultural Iran.
    Keywords: cultural policy, Iranophobia, cultural diplomacy
  • Ghasem Ebrahimi Pour, Mohammad Aref Mohebbi Page 95
    Resting on the position taken in determining the relationship between science and religion, the approaches to religious science are divided into purificative and institutional. The institutional approaches include fundamentalists and ultra-fundamentalists. Fundamentalism includes inferential theories, method philosophy and correlation philosophy. Although the initial impression suggests that there are serious conflicts among these approaches, deeper meditation on the subject shows that they share common motives and follow the main pivots of religious science within the framework of a relatively common logic. The aim of this study is to review the way of resolving the conflicts and possibility of overcoming the shortcoming and weaknesses in each of these approaches via the strengths devised in another. To this end, the discussions are centered on analyzing the nature, infrastructures and methodology of science in each approach. Finally, it is evident that the approach to method philosophy faces the problem of relativity, and the theory of combined philosophy has the capacity to resolve the concern of other approaches.
    Keywords: science, religion, religious science, approaches to religious science, religious science methodology
  • Mohammad Davood Modfegh*, Hamed Hajji Heydari Page 119
    The relationship between agency and structure is the basic problem of the social sciences. In order to put an end to the empire of hermeneutic theories on the one hand, and structuralism and functionalism on the other hand structural theory intends to offer a more adequate explanation in this area. Given the pivotal role of epistemic principles in social theories, this paper attempts to localize the humanities through an analytical library-based method and investigate the methodology of the foregoing theory from the perspective of Islamic philosophy. The study reaches the conclusion that the theory of structuration emancipates the social sciences from the claws of extremism and holistic and individualistic methodologies concerning the relationship between agency and structure. However, because it does not take a realistic position on such issues like existence, man and knowledge, it cannot serve as a perfect solution.
    Keywords: methodology, agency, structure, Transcendent Theosophy, Giddens
  • Akbar Talebpour* Page 141
    Peddling in one of the false jobs which have been created by extension of urbanism and increasing the urbanism attractions. Through the results which have been taken from observation and deep interview with 60 peddler men (30 peddlers of market and 30 peddlers of metro), in 1393, this qualitative research seeks to uncover the living experience of peddlers and restatement of general themes of the peddlers in the eye of the target population. The analysis of results shows four general themes, namely interactions area, peddlers’ typology, peddling attractions and the guilty persons in peddling. The investigation of peddlers’ typology theme shows that the recognized groups were common in the kind of work, but their motivations were different based on three concepts of; compulsion, goal and habit. The investigation of peddling attractions theme shows that, need for money, achieving suitable income, lack of necessity to pay rent, job independence and daily-paid are the common results between these two peddling ways. Also an investigation of the guilty people’s theme of the present conditions, with regard to the peddlers’ perception of this issue expresses high amount of the danger in tendency for demolishing the public properties in critical conditions by them.
    Keywords: qualitative research, living experience, peddling, coercion