فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1395)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1395)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر خادم علیزاده، مهدی رضایی جهدکن صفحه 5
    تاثیر و تاثر فرهنگ و اقتصاد مقوله مهمی است که همواره از سوی صاحب نظران و دانشمندان علم اقتصاد و علوم اجتماعی مورد ملاحظه بوده، تعاریف ارائه شده از هر یک، در تبیین رابطه آنها مدخلیت دارد. ازآنجاکه حوزه توسعه وسیع ترین حوزه ارتباطی این دو امر و سرمایه اجتماعی، به عنوان مهم ترین عامل توسعه قلمداد می گردد، هدف این نوشتار بازپژوهی ترابط فرهنگ و توسعه، بر محور سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی مبتنی بر روابط و رفتارهای تعاملاتی انسان ها در درون جامعه بوده، وابستگی شدیدی نسبت به فرهنگ حاکم بر جامعه دارد. از سوی دیگر، فرهنگ نیز متاثر از میزان توسعه و پیشرفت جامعه بوده و با توجه به زیرساخت ها و پیشرفت ها و ارتباطات دچار تحول می گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های مهم سرمایه اجتماعی؛ اعتماد، مشارکت و همیاری، متاثر از عقاید، باورها، ارزش ها و هنجارهای فرهنگی جامعه و تاثیرگذار بر عمق و استحکام آنها می باشد. ازاین رو، پیشرفت و توسعه مستلزم توجه به اهمیت مقوله فرهنگ و نقش آن در ایجاد بستر مناسب تعاملات اجتماعی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ، اقتصاد، توسعه
  • رضا ملایی صفحه 25
    در این نوشتار ابتدا نگرش ابزاری به فناوری مدرن از طریق بیان مبانی معرفت شناختی و غایی آن معرفی گردیده و به آثار و لوازم این نگاه به فناوری مدرن اشاره خواهد شد. از آن پس نگرش ابزاری بر اساس رویکرد فرهنگی حلقه انتقادی فرانکفورت به علم و فناوری نقد شده، و از این منظر مقولات فرهنگی ای همچون مقوله سلطه صورت و ذات فناوری مدرن معرفی گردیده و به آثار و لوازم این نگاه به فناوری مدرن اشاره خواهد شد. در پایان بر اساس نگاه فلسفه متعالیه از طریق نقد مبانی معرفت شناختی و غایی نگرش ابزاری به فناوری مدرن، رویکرد انتقادی فلسفه متعالیه نسبت به این نگرش تبیین می گردد. از این منظر، طبیعت هستی ای دارای آگاهی است که به کنش انسان مدرن و فناوری هایش آگاهی داشته و واکنش نشان می دهد، واکنشی که طبق سنن الهی رقم خورده و در مقابل رویکرد اومانیستی انسان مدرن در چهره بروز فجایع زیست محیطی، قهر الهی را به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: فناوری، علم، فرهنگ، طبیعت، فرانکفورت، فلسفه متعالیه
  • فردین قریشی، داود قاسم زاده، ذاکر قاسم زاده صفحه 43
    در دهه های اخیر، در پرتو تبلیغات گسترده رسانه ها، در سبک های پوشش و لباس تغییرات شگرفی رخ داده است. تا جایی که در بسیاری از مواقع، این تغییرات با هنجارها و ارزش های فرهنگی جامعه تعارض پیدا کرده است. سبک های پوشش در قالب سبک های زندگی خاص، اعم از «مصرف نشانه ها» و یا «مصرف نمایشی»، در ابعاد هویتی دختران و زنان تاثیر گذاشته، مسیری آسیب زا را طی می کند. این مقاله، نظریه مصرف نمایشی وبلن را به عنوان تبیین کننده سبک پوشش و لباس در دنیای معاصر مورد استفاده قرار داده است تا بر اساس معیارهای سنجش معرفت اجتماعی، (نقد منطق درونی و بیرونی، اعتبار جامعه شناختی و روان شناختی، اعتبار فلسفی و اعتبار کارکردی) مورد نقد و واکاوی قرار گیرد. نتایج حاصل از معیارهای سنجش نشان می دهد که نظریه مصرف نمایشی وبلن، به دلیل عدم طرح جامع و مانع اهداف مورد انتظار، تمرکز بر دو طبقه بالا و پایین، مصرف را مبنای هویت پنداشتن، فرض انسان منفعل و بی اراده در برابر معیارهای نقد موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: سبک پوشش و لباس، مدگرایی، زنان، نقدهای اولیه و ثانویه
  • سیدعباس حسینی صفحه 59
    هویت فرهنگی ایرانیان، تحت تاثیر سه شکاف عمده قرار می گیرد و به مرور، ممکن است ماهیت اصلی خود را از دست بدهد. این سه شکاف عبارتند از: شکاف ایدئولوژیکی، شکاف رفتاری و شکاف موقعیتی. هدف این پژوهش، تحلیل هر یک از این شکاف ها و بیان زمینه هایی است که موجب این شکاف ها می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که دو عامل چندگانگی منابع هویتی و قرائت های متفاوت از آنها، زمینه شکاف ایدئولوژیکی در هویت فرهنگی را فراهم می کند و عواملی همچون فرم گرایی، اباحه گری و مصلحت اندیشی های کاذب، دنیاطلبی، کمیت گرایی، سیاست زدگی، ترویج فساد، اغواگری و... زمینه های شکاف رفتاری در هویت فرهنگی را ایجاد می کنند. همچنین مدرنیته و جهانی شدن، دو عاملی هستند که زمینه های شکاف موقعیتی در هویت فرهنگی را به دنبال خواهند داشت.
    کلیدواژگان: شکاف، هویت فرهنگی، ایدئولوژی، مدرنیته، جهانی شدن
  • حسن یوسف زاده اربط صفحه 83
    ارتباط میان فرهنگی، مشحون از مسائلی است که پاسخ متناسب به آنها، افراد را در مدیریت ارتباطات موفق در فضای چندفرهنگی یاری می کند. یکی از مهم ترین پرسش ها، به نقش فرهنگ و زبان در ارتباطات میان فرهنگی مربوط می شود؛ به این معنی که ویژگی های فرهنگی، از جمله زبان، چه نقشی در ارتباطات میان فرهنگی ایفا می کنند؟ آیا افراد قادرند از ویژگی های فرهنگی جامعه خود فاصله بگیرند؟ آیا صرف تسلط به زبان مخاطب، برای برقراری ارتباطات میان فرهنگی موفق کافی است؟ این پژوهش تلاش دارد با بهره گیری از روش اسنادی و تحقیقات انجام شده در این زمینه، پاسخ مناسبی برای سوال پیدا کرده، و به دیدگاه اسلام در این خصوص اشاره کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نمی توان افراد را تماما به ویژگی های ساختاری و فرهنگی جامعه تقلیل داد. ویژگی های فردی، نقشی تعیین کننده در کامیابی یا شکست ارتباطات میان فرهنگی دارند. شناخت فرهنگ خود و فرهنگ مخاطب، تسلط به ظرافت های زبانی و نیز ویژگی های فردی، سه مولفه تعیین کننده در ارتباطات میان فرهنگی هستند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، زبان، ارتباطات میان فرهنگی، هوش فرهنگی، توانش فرهنگی
  • مهدی محمدی صیفار، محمدهادی همایون صفحه 105
    مسئله تکثر و تنوع فرهنگی، از مسائلی است که اکثر کشورهای جهان با آن مواجه هستند و تلاش می کنند در عرصه سیاست گذاری اجتماعی، الگوهایی را در پیش گیرند که به انسجام و همبستگی اجتماعی منجر شود. بررسی این مسئله در حکومت شیعی آل بویه، که در قرن چهارم و پنجم هجری، به بخش بزرگی از جغرافیای جهان اسلام را در تسلط داشتند و بیش از یک قرن حکومت کردند و توانستند «رنسانس اسلامی» را ایجاد کنند، دارای اهمیت خاصی برای بهره گیری از تراث اسلامی در راستای تمدن سازی اسلامی است. اطلاعات مورد نیاز، با استفاده از روش تحلیل مضمون، کدگذاری اولیه، سازمان دهنده، فراگیر و کانونی از داده ها صورت گرفت. سپس، با ترسیم نمودار قالب مضامین و شبکه مضامین و تحلیل آنها، الگوی مورد نظر از سیاست گذاری حکومت آل بویه در برخورد با تنوع فرهنگی (اقوام، ادیان و مذاهب) استنباط و ترسیم گردید. الگوی ترسیم شده، بر اساس «وحدت در کثرت» بود.
    کلیدواژگان: تنوع فرهنگی، حکومت آل بویه، الگوی همانندسازی، الگوی تکثرگرایی، الگوی وحدت در کثرت، چندفرهنگی گرایی، ادیان و مذاهب
  • علی احمدی خواه صفحه 137
    علی رغم اعتقاد آیت الله آخوند خراسانی به «ولایت فقیه»، برخی سعی می کنند ایشان را ضدولایت فقیه معرفی کنند. با اندک تامل در آثار، و سخنان صریح ایشان، می توان به پایبندی ایشان به این اصل اذعان کرد. این جریان جدید تحریف تاریخ است؛ زیرا مرحوم آخوند، هم به طور نظری و هم عملی معتقد به ولایت فقیه بود، آن هم درست مثل امام خمینی ره، نه مقابل و مخالف ایشان. امام خمینی از جایگاه ولایت فقیه، رهبری خلع محمدرضاشاه، تکفیر سلمان رشدی، تهدید بنی صدر به عزل، حکم ارتداد گروهک موسوم به ملی مذهبی و امثال این مسائل را و مرحوم آخوند خراسانی نیز خلع محمدعلی شاه، تهدید سلطان عثمانی، هشدار به شیخ الاسلام عثمانی، اخراج تقی زاده از مجلس شورای ملی و تکفیر او و همه روشنفکران سکولار را در کارنامه خود دارد. هدف این تحقیق، بازگویی اعتقاد عملی و نظری آخوند خراسانی به «ولایت فقیه»، با روش توصیفی و اسنادی است. ایشان ولایت را در عصر غیبت معصوم، «حق ویژه فقی هان» می دانند.
    کلیدواژگان: آخوند خراسانی، نیابت عامه، ولایت فقیه، نهضت مشروطه، سلطنت اسلامیه، محمدعلی شاه، تقی زاده، سلطان عثمانی
  • نمایه الفبایی مقالات و پدیدآورندگان سال هفتم (شماره های 25 - 28)
    صفحه 157
  • الملخص
    صفحه 161
|
  • Amir Khadem Alizadeh, Mahdi Rezai Jahdkon Page 5
    The influence which culture and economy exert on each other is an important topic which has always been the special concern of economists and sociologists, each of whom offers definitions which contribute to the explanation of the relationship between the two. Because the realm of development, is the wider arena of communication of these two things and social capital is the most important factor of development, this paper seeks to explore the relationship between culture and development in the sphere of social capital. Social capital is based on man’s one-to-one and contractual relationships in society and it is closely connected to the culture of society. On the other hand, culture is influenced by the extent of development of society, and it changes in line with the substructures, developments and communications. The research findings show that the main indicators of social capital are: trust, and cooperation, being under the influence of the religious beliefs, values, and cultural norms of society and effects on their deep structure and consistency. Therefore, progress and development require considering the importance of culture and its role in preparing the ground for social interactions.
    Keywords: social capital, culture, economy, development
  • Reza Mollai Page 25
    This paper first makes explicit the instrumental attitude to modern technology by explaining its epistemological and ultimate principles, and then highlights the effects and requisites of this view about modern technology. After that, it criticizes the instrumental attitude based on Frankfurt’s cultural critical circle approach to science and technology and refers to the effects and requisites of this view on modern technology. At the end, resting on transcendental philosophy and criticizing the epistemological and ultimate principles of the instrumental attitude to modern technology, the author expounds the critical approach of transcendental philosophy to this attitude. According to this point of view, the nature of existence is aware of the actions of modern man and man’s technological achievements and reacts according to divine traditions, and modern man’s adoption of the humanist approach the brings about the wrath of God in the form of serious environmental problems.
    Keywords: technology, science, culture, nature, Frankfurt, transcendental philosophy
  • Fardin Ghoreyshi, Davod Ghasem Zadeh, Zaker Ghasem Zadeh Page 43
    Owing to the extensive media publicity, the world has witnessed tremendous changes in the style of dress in recent decades. Insofar, most of these changes are not compatible with the norms and cultural values of society. The styles of dress in the form of a special lifestyle, such as ‘’ consumption of symbols ’’or ‘’ conspicuous consumption’’, which have influenced the different aspects of girls and women’s and identity, is moving towards a dire future. This paper sheds light on the theory of conspicuous consumption proposed by Veblen, who is responsible for modifying the style of dress in modern time, in order to analyze and criticize it according to the assessment criteria of social knowledge i.e. (criticism of internal and external logic, sociological and psychological validity, philosophical validity and functional validity). According to the results of assessment criteria, Veblen’s theory of conspicuous consumption is rendered unsuccessful because it lacks an all-embracing view about the desired aims, concentrates on the upper and lower levels, considers consumption as the basis of identity and supposes that man is passive and lacks free will before the assessment criteria.
    Keywords: style of dress, tendency of following fashion, women, primary, secondary criticisms
  • Sayyed Abbas Hosseini Page 59
    Affected by three major gaps, Iranians’ cultural identity may gradually lose its identity. These gaps include the ideological gap, the behavioral gap and the situational gap. The present paper seeks to analyze each of these gaps and explain their causes. The results indicate that the two factors of diversity of identity sources and different interpretations of them lead to ideological gap in cultural identity. Factors such as Formalism, amoralism and following false expediency, worldliness, quantity-seeking, politicization, spread of corruption, seduction and etc. prepare the grounds for behavioral gaps in cultural identity; and the two factors of modernity and globalization result in situational gaps in the cultural identity.
    Keywords: gap, cultural identity, ideology, modernity, globalization
  • Hassan Yousef Zadeh Arbat Page 83
    Appropriate response to the issues related to cross-cultural communications can assist people in successful communication management in multicultural environments. One of the most important questions relates to the role of culture and language in cross-cultural communications. Now the question is; what role do cultural features, like language, play in cross-cultural communications? Are people able to have distance from their own cultural features? Is the mere proficiency on the audience` language sufficient in establishing a successful cross-cultural communication? Using the researches done and a documentary method, this paper aims at finding an appropriate answer to this question, reference to the Islamic view. The findings show that it is impossible to limit the number of people to the structural features only. Individual features have a decisive role in cross-cultural fulfillment or failure. Understanding our own culture and our audience 'culture, proficiency on the subtleties of language and individual features are the three important components of cross-cultural communications.
    Keywords: culture, language, cross, cultural communications, cultural intelligence, cultural competency
  • Mehdi Mohammadi Seyfar, Mohammad Hadi Homayoun Page 105
    Pluralism and cultural diversity are among the issues faced by most of the world countries which strive, in the field of social policy-making, to follow the patterns that lead to social solidarity and cohesion. Studying pluralism and cultural diversity in Al-e-Buye’s Shia government plays an important role in utilizing Islamic TURATH in line with Islamic civilization-building, During the fourth and fifth centuries Hegira, Ale-Buye government dominated a large part of the Muslim world; they ruled for more than a century and could create an “Islamic renaissance”. The required data were collected using thematic analysis and primary, organizational, inclusive, and concentrative encoding. Then, the diagram of the themes’ templates and the network of templates and their analysis was drawn and the pattern of the polices of Al-e-Buye government in dealing with cultural diversity (races, religions and denominations) was inferred. The drawn pattern was based on "unity in diversity”.
    Keywords: cultural diversity, the rule of Ale buye, pattern of identification, pattern of pluralism, pattern of unity in diversity, multiculturalism, religions, denominations
  • Ali Ahmadi Khah Page 137
    Despite Ayatollah Akhund Khorasani’s belief in "Velayat-e faqih ", some try to introduce him as being opposed to Velayat-e faqih. With a little contemplation of his works and outspoken remarks, one can admit to his commitment to the principle of Velayat-e faqih. This is a new course of distorting the history, because just like Imam Khomeiny and not against him, Akhund believed in velayat-e faqih both theoretically and practically. In the position of Vali Faqih, Imam Khomeini led the ousting the Shah from power, declaring the Takfir of Salman Rushdi, threatening Bani-Sadr to dismissal, issuing the verdict of apostasy of the so-called national- religious group and etc. In a similar vein, the late Akhund Khurasani ousted Ali Shah from power, threatened the Sultan of Ottoman, warned the Ottoman Sheikholeslam, expelled Taghizadeh from the National Assembly and anathemized him and all the secular intellectuals. Using descriptive and documentative method, this paper seeks to underline Akhund Khorasani’s theoretical and practical belief in "Velayat-e faqih ". He holds that in the era of the infallible Imam’s absence, Velayat-e faqih is a" right special to jurists” .
    Keywords: Akhund Khorasani, on behalf of the public, Velayat, e faqih, Constitutional Revolution, the reign of Islamiyah, Mohammad Ali Shah, Taghizadeh, the Ottoman Sultan