فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و دوم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و دوم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ابویی صفحه 7
    در مورد حجیت استصلاح (مصالح مرسله)، هم در میان خود مذاهب فقهی اهل تسنن و هم میان اهل تسنن و امامیه بحث و اختلاف نظر وجود دارد و هر کدام بر ادعای خود، استدلال هایی ارائه کرده و احیانا در رد و اثبات استصلاح به افراط و تفریط هایی دچار گشته اند. مقال? حاضر درصدد اثبات این مطلب است که استصلاح با ضوابطی که توسط فقها بیان شده از جمله اینکه مصلحت ضروری، قطعی، کلی و در زمین? مسائل اجتماعی و نه عبادی باشد، نیاز ضروری فقه اسلامی، بخصوص در زمین? پاسخگویی به مسائل حکومتی است. و اینکه بعضی از اهل تسنن استصلاح را یک منبع مستقل برای کشف و استنباط احکام فقهی دانسته و عده ای دیگر از آنها همراه با گروهی از امامیه آن را مطابق بعضی از تعاریف، زیر مجموعه و از مصادیق دلیل سنت دانسته و یا مشهور امامیه، استصلاح را زیر مجموعه و از مصادیق دلیل عقل برشمرده اند، مساله ای فرع بر اصل نیاز ضروری فقه حکومتی پویا، به استصلاح است. چیزی که در عمل، گریز و گزیری از آن وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مصالح مرسله، سنت، _ فقه پویا، دلیل عقل، استصلاح
  • احمد باقری، شکیبا امیر خانی صفحه 27
    در این جستار از یک سو اصطلاح بیمار با رویکرد بیماری های مستحدثه و نوظهوری که سرانجام اغلب آنها مرگ است، مورد نقد و بررسی واژه شناسانه قرار گرفته و با ملاحظ? سه شاخص بازدارندگی از فعالیت روزمره، خطرناک و کشنده بودن و نیز منجر به مرگ شدن بازتعریف شده است. ازدیگرسو تصور ملازم? سکوت قانون گذار با ابهام و اجمال مورد نقد قرارگرفته و ثابت شده است که سکوت در تقابل نفی و اثبات، در حقیقت به معنای تصریح به نظری? نفی و تایید آن است. برهمین اساس فرضی? معنادار بودن سکوت مقنن در خصوص حجر بیمار مشرف به موت تقویت و از رهگذر آن مخالفت قانونگذار با نظریه مشهور و پذیرفتن نظر فقی هان متقدم مبنی بر نفوذ کلی? تصرفات مالی بیمار مشرف به موت از اصل ثابت شده است. علاوه بر این تصور وجود تناقض در مواد قانون مدنی در باب حجر بیمار به ویژه در ماده های 944 و 945 از طریق بازشناسی معنای عام بیمار و اخص آن باطل دانسته شده است، چه آنکه واژ? مرض در ماده های یادشده عام است و هر نوع بیماری را شامل می شود؛ حال آن که اصطلاح بیمار در باب حجر خاص است و صرفا مریضی را شامل می شود که مشرف به موت و ملاک های سه گانه در او جمع شده باشد.
    کلیدواژگان: حجر، تصرفات منجز، مرگ، تصرفات، ورثه، معلق، ثلث، بیماری متصل به
  • حیدر باقری اصل، سیدمحمدتقی علوی، سعیده باقری اصل سعیده باقری اصل صفحه 49
    تجار در روابط تجاری با یکدیگر و بانک ها، اسناد تجاری را به وثیقه می گذارند که به آن در اصطلاح «توثیق اسناد تجاری» اطلاق می شود و این کار را با روش «ظهرنویسی برای وثیقه» انجام می دهند. قانون تجارت ایران چنین نهادی را برای وثیقه گذاری اسناد تجاری پیش بینی نکرده است. بنابراین، قضات دادگاه ها و حقوقدانان، مسال? توثیق اسناد تجاری را با قانون مدنی و عقد رهن تحلیل می کنند، ولی آنها در انجام چنین عملی با برخی مشکلات مواجه هستند که یکی از این مشکلات، جواز عقد رهن از سوی مرتهن است. این مقاله ضمن طرح این مشکل، با استناد به حقوق اسلامی و قانون مدنی ایران، راه حلی را برای آن ارائه می کند.
    کلیدواژگان: جواز عقد، _ اسناد تجاری، توثیق، رهن، لزوم
  • محمد جبلی سینکی، سید محمدرضا امام صفحه 69
    از آنجا که روایات صریحا خرید و فروش سگ های صید راجایز دانسته اند و خبری صحیح بر ابتیاع گونه های دیگر سگ همچون ماشیه، حائط، زرع و... در دست نیست؛ جمع قابل توجهی از فقی هان، فروش این سگ ها را مخالف نص و باطل دانستند. اما بررسی و تدقیق در اخبار نمایانگرآن است که خرید و فروش کلاب مذکور نه تنها با محظوری روبرو نیست بلکه از وجاهت شرعی قابل قبولی نیز برخوردار است. افزون بر آن، تحلیل مساله بیانگر آن است که صرف خرید و فروش این حیوان به قصد تفریح و تفرج و زینت کما اینکه امروزه بسیار متداول گشته است از جمله معاملات حرام و باطل و ثمن حاصل از آن نامشروع است از این رو بنابر قول اقوی این گونه سگ ها نه مالیت دارند و نه به ملکیت درمی آیند.
    کلیدواژگان: ماشیه، زرع، کلب، منفعت محلل، هراش، _ حائط، دیات مقدر
  • محمدرضا رضوان طلب صفحه 89
    درآیین وضو بین پیروان مذاهب گوناگون تفاوت هایی دیده می شود. قرآن کریم در مورد وضو با وضوح و صراحت سخن گفته ولی اختلاف قاریان در قرائت اعراب برخی از کلمات آی? مربوطه و تفاوت برداشت از آنها عامل تفاوت ها و اجتهادات فقهی مختلف گردیده است. اگرچه بنا بر نظر جمع کثیری از علمای اهل سنت، این آیه در هر صورت و با هر قرائتی، مفید یک معناست و قابل اختلاف نیست، اما برخی از روایات، مستند پردازش توجی هاتی شده که شکافی چشمگیر در این عرصه را سبب گردیده است. این تحقیق به بازکاوی دوبرداشت متفاوت از آی? مربوط به حکم وضو و چگونگی راهیابی اختلاف در آن می پردازد و راه را برای یافتن نقطه وفاق هموار می سازد و نتیجه می گیرد که حتی در سخن عالمان اهل سنت، برای شستن پاها و یا شستشوی معکوس دست ادله ای چندان قابل اتکاء و مبتنی به نص یا سیر? پیامبر ارائه نشده است و اگر اهل سنت بر منابع معتبر خود پای بند باشند، و بر صراحت آیه، تمرکز و تاکید ییشتری کنند اختلافات موجود در این باره برچیده می شود.
    کلیدواژگان: تطبیقی، وضو، فقه سنی، فقه شیعی
  • ابوالحسن شاکری، اسفندیار مرادی کندلاتی صفحه 107
    ترک فعل منتهی به سلب حیات از دیگری اعم از آنکه انجام آن، وظیف? تارک بوده یا نه، در هر دو حالت با شرایطی در قوانین کیفری ایران جرم است. در حالت اول که شخص در برابر دیگری تعهد و وظیفه ای ندارد، نه از بابت قتل قربانی، بلکه ترک کننده به موجب بند 1 ماده واحد? قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی 1354 محکوم می شود. در حالت دوم که شخص تارک برحسب قانون، قرارداد و یا حرف? خود وظیفه داشته مانع از تاثیر اسباب وقوع قتل علیه قربانی شود، چنانچه عمدا وظیفه خود را به قصد قتل قربانی ترک کند، عمل وی قتل عمدی و مشمول ماد? 206 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. قانون مجازات اسلامی مجموع این وظیفه و ترک فعل ناشی از آن را در جرم قتل عمدی با ذکر واژ? «کار» در بندهای سه گان? ماد? 206 ق.م.ا که به معنی رفتار می باشد، پذیرفته است. در این خصوص، عرف بین رفتار متهم و مرگ مجنی علیه رابط? علیت برقرار می کند، هرچند از نظر مادی نتوان بین این دو رابطه علیت برقرار کرد.
    کلیدواژگان: قتل، ترک فعل، عمد، کار
  • علی مظهر قراملکی، احمد مرتاضی، حیدر امیر پور صفحه 125
    فرزندآوری در نظام خانواده از چالش های جدی زوجین در عصر کنونی است. میان فقهای امامیه در اینکه فرزندآوری جزء ماهیت شرعی و مقتضای ذات عقد نکاح محسوب نمی شود، اختلافی نیست لیکن دربار? اقتضای اطلاق آن، دیدگاه های فقی هان متفاوت است: 1) فرزندآوری از مقتضای اطلاق عقد نکاح تلقی می شود اما این حق فقط به زن اختصاص دارد؛ 2) فرزندآوری از مقتضای اطلاق عقد ازدواج به شمار نمی آید و تنها پشتوان? قانونی طرح دعوای قضایی در این خصوص اینست که فرزندآوری در ضمن عقد نکاح یا براساس تبانی عقد بر پای? آن به یک ضمانت الزام آور تبدیل گردد. نوشتار حاضر با مطالعه تحلیلی به بررسی دلایل آرای یاد شده می پردازد و در نهایت ، با رهیافت فقهی اتقان دیدگاه دوم را اثبات و برای پیشگیری از تبعات احتمالی (کاهش یا زوال نسل ها) ناشی از نظریه برگزیده، راه کارهایی را ارائه می دهد و پیش بینی ماده قانونی مصرح را در حقوق موضوعه پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ماهیت شرعی نکاح، مقتضای اطلاق و عقد نکاح، عزل، استیلاد
  • علیرضا یزدانیان صفحه 141
    در قوانین مدنی فرانسه و برخی از کشورهای اسلامی مانند مصر، گذشته از تعلیق در انعقاد عقد، تعلیق در انحلال عقد نیز مطرح شده و موادی از قانون مدنی این کشورها به اوصاف معلق علیه اختصاص یافته است که اگر معلق علیه آن اوصاف را داشته باشد تعلیق در انعقاد یا انحلال عقد، صحیح است اما با فقدان آن اوصاف، رابط? طرفین یا در قالب حقوقی با وصف دیگری می گنجد یا باطل است. درماد? 184 قانون مدنی ایران، عقد معلق یکی از اقسام عقد به شمار رفته است ولی در بیان احکام و آثار و اوصاف معلق علیه مطلبی به چشم نمی خورد تا بتوان این نهاد را به درستی بررسی کرد. این مقاله به بررسی اوصاف معلق علیه می پردازد که بدیهی است در صورت احراز اوصاف مورد نظر می توان رابطه حقوقی مزبور را به رابطه ای معلق توصیف کرد.
    کلیدواژگان: عقد معلق، شرط، _ آتی، عدم قطعیت، معلق علیه
|
  • Page 7
    There are different views, about the authenticity of Esteshal (Masalehe Morsalah), among the religious jurisprudences of sunnite and Emamieh. Each of them has offered arguments possibly in rejecting and proving Esteslah, but they took an extreme in their arguments. The present study attempts to prove that Esteslah, which had been presented by jurisprudents, in the context of social issues, is definite, general and urgent need of Islamic jurisprudence, specially, in responding to governmental issues. There are some sunnite jurisprudents, who consider Esteslah as an independent source for finding out and conceptualization of jurisprudence laws. On the other hand, some others, along with a group of Imamieh, consider it as a subcategory and reasonable proof of tradition, and what is among Imamieh acceptable is that Esteslah is a subcategory of reasonable wisdom. This issue is inferior to the basic need of a dynamic jurisprudence for Esteslah.
  • Page 27
    In this paper, in one hand, the term of "ill" has been critically studied with a viewpoint of new illnesses, the end of which is death; and it has been restated considering the three criterions including avoiding the daily activity, being dangerous and fatal. And in the other hand, the conception of the necessity of law's silence has been criticized briefly and vaguely. It has been proved that being silent toward denial and approval, is actually approving denial. Accordingly, the theorem of meaningfulness of the legislator's silence toward the interdiction of the ill is strengthened, and the legislator's opposition toward the well-known theorem and accepting the former jurisprudent's idea which states that the final illness has the right to take position of his property completely, is proved. In addition, the conception of paradoxes in the articles of civil law about the interdiction of the final ill, especially in the articles of 944 and 945 is nullified by ill's general and special terminology. In these articles, the term illness comprises all types of illness. But in the interdiction of final illness, it is special and comprises only an ill that is leading to death and has the three criterions.
  • Page 49
    Merchants put the commercial documents to security in commercial relationship with each other and banks. That is called "mortgage of commercial documents" and this action is computed by endorsement method for security. Commercial law of Iran hasnt foreseen such a institution to mortgage for commercial documents. So court judges and lawyers analyze the case of mortgage of commercial documents by civil law and mortgage contract; but they face with some problems to do such action. One of these problems is voidance of mortgage contract from mortgagee. This essay attempts to present a solution to this problem. in the name of god.
  • Page 69
    Since the jurisprudential traditions have accepted clearly buying & selling the hunter dogs and there is no available jurisprudential traditions about other species of dogs like as flock, garden and..., many of the jurists dont accept the trading and selling of those dogs. But deliberating upon traditions show that the buying & selling of those dogs is correct and there is no problem. In addition, analysis of the problem shows that, buying & selling of this animal only for enjoyment and amuse is forbidden and illegal. Accordingly, there is no ownership and proprietary right for this kind of dogs. IN THE
  • Page 89
    Concerning Wudu (minor ablution), there are different views among the schools of Islamic jurisprudence. It is to be confessed that the Holy Qur’an has explicitly talked about minor ablution. The disagreement, however, of the Qaris (those who recite the Qur’an) on how to recite the related verses, gave rise to different understandings and diverse legal fatwas on the issue. The verses of minor ablution, according to a great number of Sunni jurists, signify one single meaning, whatever form they may be recited. Some traditions, nonetheless, are referred to as the source of some justifications brought about a considerable gap among Muslim jurists. This article attempts to re-analyze the two understandings of the law of minor ablution and to examine the way the difference had come in order to pave the way for some common point between the two schools. The author argues that even the Sunni jurists have not shown some reliable documents or clear-cut text of traditions from the holy Prophet (PBUH) to prove washing of the feet and the converse washing of the hands. The article then concludes that if the Sunni jurists were bound by their celebrated collections of hadith and paid
  • Page 107
    Omission that leads to death of another is crime in criminal law of Iran, whether doing it being duty of forsaker or not. In the first case, that person has not obligation or duty toward another, not for killing of victim but by virtue of first part of single-article of bill of the penal code of 1354, forsaker becomes convicted due to refrain from help to injuries and body hazards removal. In second case, forsaker, based on law, contract or custom has had duty for preventing of effect of killing of incidence causes, if he/she abandons voluntarily with the intention of killing of victim his/her action, is murder and it will be included the article of 206 of Islamic Penal code. Islamic penal code with mentioning word of act in three parts of the article of 206 of Islamic penal code that means behavior, has accepted this sum duty and abandonment arising from it as murder crime. In this case, the custom establishes causation between the accused's behavior and death of victim, although from material view point, causation between these cannot be established.
  • Page 125
    Having child in family system is a serious challenge in the current era. There are different views about it among jurists: 1) Having child is not as a religious identity and inherent appropriateness of marriage contract. 2) Having child is a part of absolute appropriateness of marriage contract but this right is only dedicated to woman. 3) Having child is not as a religious identity and part of absolute appropriateness of marriage contract. The only way of lawful back up for compliant about intentional preventing from pairs is that having child within marriage contract or agreement of contract based on it change to a binding guaranty. This paper attempt to study analytically, the presented reasons for each point, to prove the correct one.
  • Page 141
    In spite of different ideas of Islamic jurists, in Iranian law, in article 184 of civil law, the suspended contract has been accepted and only exceptionally, this contract is null. In the French law and some of the Islamic countries, there are two kinds or suspensions: suspension of formation of contract and suspension of dissolution of contract. In the civil law of these countries, the event that the contract has been suspended on it must have the characteristics that without them, the contract will be null or will be other contract. In civil law of Iran, there are no characteristics for the event of suspended contract. In this article, with analyses of Islamic law and comparative law, the characteristics of event in the suspended contract will be examined.