فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اسحاقی صفحات 161-181
    سرقت از دیرینه ترین جرایم علیه اموال و مالکیت است که همواره جوامع بشری از گذشته دور تاکنون با آن مواجه بودند و در همه زمان ها به شدت با آن مقابله شده است و مرتکبان آن با انواع مجازات های سنگین مواجه می شدند. با این حال، در زمینه سرقت از خویشاوندان در بسیاری از نظام های حقوقی برخورد ارفاقی صورت می گیرد. در فقه جزایی اسلام نیز این ارفاق در خصوص والدینی که از فرزند خویش سرقت کنند، با تفاوت هایی به چشم می خورد. فقهای امامیه این ارفاق را شامل پدر می دانند، ولی درمورد مادر مانند سایر افراد هیچ گونه ارفاقی را قائل نیستند. با این حال، بررسی موجود در این نوشتار نشان می دهد که اولا؛ جواز برداشت اموال فرزند توسط پدر به صورت مطلق نیست واین جواز مشروط به شرایط و وجود حالاتی است و ثانیا؛ بر اساس ادله موجود مادر نیز در صورتی که از اموال فرزندش سرقت کند، همانند پدر از اجرای حکم حد سرقت و قطع دست معاف است.
    کلیدواژگان: جرایم علیه اموال و مالکیت، سرقت، سرقت از فرزند، مجازات
  • علیرضا باریکلو صفحات 183-208
    در قانون اهدای جنین به منظور باروری زوجین نابارور، مشروعیت باروری منوط به رعایت موازین شرعی شده است، بدون اینکه در قانون این موازین معلوم و مشخص شود. با توجه به اینکه بارورکنندگان پزشک هستند، لازم است قانونگذار در این قانون تجدید نظر و روشی را انتخاب کند که امکان رعایت ضوابط شرعی باشد و نیز ضوابط شرعی باروری را به طور دقیق مشخص کند که مهم ترین آن، حرمت رحم زوجه دریافت کننده، عده ایام بارداری و حفظ نسب کودک است (که شکل دهنده هویت اوست).
    کلیدواژگان: اهدای جنین، زوجین اهداکننده، زوجین دریافت کننده، ضوابط شرعی، هویت کودک
  • عبدالله بهمن پوری، محمدحسن حائری، محمد تقی فخلعی صفحات 209-231
    اصل حاکمیت اراده به عنوان یکی از اصول مهم و زیربنایی در فقه و حقوق مورد توجه است. یکی از مصادیق ابراز حاکمیت اراده، حق فسخ معامله با خیار شرط است. جریان خیار شرط در عقود به راحتی پذیرفته شده است، هرچند که در برخی مصادیق عقود چون نکاح و وقف و ضمان اختلاف نظر وجود دارد، اما جریان خیار شرط در ایقاعات با سخت گیری ها و موانعی روبه رو بوده است و بسیاری از فقها در صدد توجیه عدم جریان خیار در ایقاع بوده اند. مشهور میان اصحاب، عدم نفوذ خیار شرط در ایقاعات و مستند آنها علاوه بر اجماع، وجوهی است عقلی که برخی از آنها به این برمی گردد که ایقاع مطلقا شرط را قبول نمی کند و برخی نیز به این برمی گردد که ایقاع خصوص خیار را قبول نمی کند. در این جستار به بیان ادله بطلان و نقد و بررسی آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: اعاده معدوم، ایقاع، ایقاع مسقط حق، ایقاع موجد حق، تقایل خیار، شرط
  • محمدعلی خورسندیان صفحات 233-259
    این مقاله با روش تحلیل اصولی، به اندیشه ورزی های اصولیان امامیه در باب این سوال می پردازد که آیا استصحاب در سه قلمرو زمان، امور زمانی و مقیدات به زمان جریان می یابد؟ در مورد استصحاب در خود زمان، پس از بررسی نظریات، اشکال عدم شک در بقا و نیز عدم وحدت متیقن و مشکوک در این استصحاب پاسخ داده می شود و در نهایت ثابت می شود که استصحاب مورد بحث، به دلیل وجود پیوستگی عرفی میان متیقن و مشکوک، واجد شرایط صحت است. به همین ترتیب، استصحاب در امور زمانی نیز خواه به صورت استصحاب اصل وجود، یعنی به صورت مفاد کان تامه و چه به صورت مفاد کان ناقصه صحیح است و ایراد مثبت بودن این اصل نیز موجه نیست. در تکالیف یا تعهدات مقید به زمان نیز، اگر زمان قید وجوب نباشد، می توان استصحاب کرد، اما اگر زمان قید واجب باشد، با بررسی حالت های گوناگون، این نتیجه حاصل می شود که به دلیل مثبت بودن، استصحاب روا نیست.
    کلیدواژگان: ارکان استصحاب، استصحاب زمان، اصل مثبت، تنبیهات استصحاب
  • مهدیه رضایی، محمد صدری، محمدرضا آقاجانی قناد صفحات 261-277
    در متون اسلامی وقف پول بیشتر به عنوان «وقف درهم ودینار» بوده، زیرا پول در دوره های اولیه اسلامی در همین دو، منحصر می شده است. تعریف ارائه شده از سوی فقها برای وقف موجب شده است تا وقف به اعیانی منحصر شود که انتفاع از آنها موجب تلف در آنها نباشد و نتیجه آنکه گسترش دایره وقف و تجهیز بسیاری از دارایی ها در غالب آن ناممکن شده است. امروزه با توجه به ماهیت اعتباری پول ها، این سوال مطرح می شودکه آیا وقف پول مشروع است؟
    اگرچه اصل موضوع وقف، مورد پذیرش بیشتر جوامع (تحت عناوین مختلف) بوده، امروزه از مهم ترین مسائل، اختلاف در حوزه اموال وقفی است که ضرورت بازنگری در مسائل فقهی، حقوقی و اقتصادی آن بر کسی پوشیده نیست. از سوی دیگر تعریف ارائه شده از سوی فقها و اندیشمندان شیعی، مبنی بر «حبس عین مال» موجب شده است تا موضوع در اعیان منحصر شود، لیکن با لحاظ تحولات اقتصادی و اینکه امروزه در عرصه های اقتصادی، مال معانی بسیار گسترده تر از آنچه پیش از این می دانستیم یافته است، می توان اذعان داشت تحدید وقف به اعیان، امکان بازنگری دارد و با توجه به مقتضیات زمان، تصور سنتی از ضرورت بقای مال در صورت استفاده نیز قابل بررسی و اصلاح است.
    کلیدواژگان: اتلاف، عین، فقهی، وقف پول
  • عبد الجبار زرگوش نسب *، سیده معصومه غیبی صفحات 279-298

    کفالت، یکی از ابواب فقهی حقوقی است که امروزه در حوزه دادگاه ها و محاکم قضایی به طور گسترده ای رواج یافته است و در دعاوی کیفری و مدنی مطرح می شود. کفالت از زوایای مختلف از حیث شرایط، احکام و انواع آن قابل بررسی است. یکی از این مباحث که کمتر درباره آن بحث شده، کفالت قهری است. در صورت وقوع، این نوع کفالت که سبب آن استفاده از قهر و غلبه است، آثاری حقوقی را در خصوص کفیل، مکفول له، مکفول عنه، مراجع قضایی و دیگر افراد مشمول در آن به وجود خواهد آورد.
    در این نوشتار بر آن هستیم تا با تکیه بر روش تحقیق کتابخانه ای و شیوه توصیفی - تحلیلی، به بررسی تعریف، مصادیق کفالت قهری، مبانی مسئولیت، مجازات کفیل متخلف در امور کیفری و مالی، حکم فرار دادن مکفول عنه و بری شدن کفیل از منظر فقه و حقوق بپردازیم.

    کلیدواژگان: فقه، قانون، کفالت قهری، کفیل، مکفول عنه، مکفول له
  • رقیه عباس زاده، ابوالقاسم اسدی، محمدحسین گنجی صفحات 299-320
    مقاله حاضر به بررسی آثار تغییر جنسیت در جرایم و مجازات ها اختصاص دارد. تغییر جنسیت یکی از موضوعاتی است که در عصر حاضر موجب پیدایش مسائل جدید فقهی و حقوقی شده است. مسئله تبعیت احکام فقهی و مقررات قانونی از مقتضیات زمانی و مکانی و مصالح و مفاسد، موضوع انکارناشدنی و خدشه ناپذیری است و موضوع تغییر جنسیت نیز از قبیل این موضوعات محسوب می شود که فقهای عصر حاضر را بر آن داشته با استفاده از فقه پویا در خصوص آن به اجتهاد بپردازند، به طوری که کمتر فقیهی یافت می شود که در عصر حاضر این مسئله نوین را مورد توجه خویش قرار نداده باشد. با وجود ارائه نظریات متعدد و نوین فقهی از جانب فقهای معاصر، در قوانین و مقررات جاری کشور، در خصوص موضوع تغییر جنسیت تاکنون هیچ مصوبه ای (باتوجه به آمار بالای افراد تغییر جنسیت داده و متقاضی آن) مشاهده و یافت نشده است. با التفات به اصل قانونی بودن جرم و مجازات، عمل تغییر جنسیت نه تنها جرم نیست، بلکه عمل جایز و مشروعی است. در اکثر عناوین مجرمانه مذکور در قوانین جزایی، جنسیت فرد تاثیری در تعقیب و مجازات متهم و مجرم ندارد، گرچه در برخی اعمال مجرمانه، مثل ترک انفاق، مجازات یا تعقیب مجرم، دائرمدار جنسیت فرد است و با تغییر جنسیت در برخی موارد مجازات ساقط می شود.
    کلیدواژگان: آثار، تغییر، جرم، جزا، جنسیت، فقه، مجازات
  • خدیجه مرادی صفحات 321-334
    تعدیل قضایی عبارتست از اینکه قاضی به استناد حکم کلی در قانون یا با استنباط از قواعد فقهی یا فتاوای معتبر فقها، درصورتی که تعهدات بین دو طرف عقد در اثر حوادث پیش بینی ناپذیر نابرابر شده باشد، بتواند مفاد قرارداد منعقده بین متعاملین را بازبینی کند. برای توجیه تعدیل قضایی نظریاتی مطرح شده که مهم ترین آنها عبارتست از: نظریه شرط ضمنی، غبن حادث، قاعده نفی عسر و حرج و قاعده میسور.
    از بررسی نظریات مطروحه می توان نتیجه گرفت که قاعده نفی عسر و حرج و قاعده میسور توان بهتری برای توجیه تعدیل و تغییر مفاد قرارداد دارند.
    کلیدواژگان: تعدیل، تعدیل قضایی، غبن حادث، قاعده میسور، قاعده نفی عسر و حرج
|
  • Mohammad Eshaghi Pages 161-181
    Theft is considered to be one of the most ancient crimes against properties and ownership to which human societies have engaged for a very long time. This crime has been faced intensively every time and everywhere and the people who committed such a crime have been treated with many kinds of heavy punishments. In any case in many law systems theft from relatives is treated in a friendly way. In the Islamic punishment jurisprudence this friendly way of treatment is possible to be seen differently about parents who thieve from their children. Imamites’ jurisprudents believe that this friendly way of treatment is only limited to the fathers and have no belief to this about the mothers. Firstly; our research showed that the permission for stealing the properties and ownership of children by fathers is not absolute and it is conditioned to the some conditions and states and secondly; based on some proofs; if the mothers have committed to theft crime from their children they will be free of punishment for theft and cutting off hand as well as the fathers
    Keywords: crimes against properties, ownerships, theft, relativity in the theft, theft from children, punishments
  • Ali Barikloo Pages 183-208
    in the law of embryos donation that was approved for artificial insemination or treatment of infertile couples، the legitimacy of fertility was subjected to observance of the Islamic criteria of artificial insemination without clearing and specifying them. with due attention that the Artificial inseminators are physicians and not specialist of Islamic law، it is necessary that the lawmaker revised the law and Select a method that is in accordance with Islamic prerequisite criteria and also determine the Islamic criteria of artificial insemination accurately which the most important of them are the sanctity of receiving woman’s uterus، the observance of Iddah during the pregnancy and the necessity of perseverance the child''s parentage that shaping his or her identity.
    Keywords: Islamic criteria, embryos donation, receiving couples, donor couples, child's identity
  • Abdolllah Bahmanpouri, Mohammad Hassan Haeri, Mohammad Taqi Fakhlaei Pages 209-231
    Freedom of volition principle is concerned as one of the most important and fundamental principles in jurisprudence. One instance of expression of freedom of volition is right to terminate the transaction with option of condition. Performance of option of condition in contracts is simply accepted، though in some instances of contracts such as marriage، devotion and guaranty there are disagreements، the performance of option of condition in unilateral contracts has been countered with restrictions and obstacles and many of jurists aretry to explain the lack of option of condition performance in unilateral contracts. Famous view among companionsis the lack of penetration of option of condition in unilateral contracts. In addition to consensus، their reference is the wisdom aspects which some of them refereed to that; unilateral contracts utterly don’t accept the condition and some of them refereed to that; unilateral contracts don’t accept the special aspect of condition. In this study، the reasons of discomfit and their evaluation are explained.
    Keywords: Option of condition, unilateral contracts, Restore extinct
  • Mohammad Ali Khorsandian Pages 233-259
    When we have one certainty in the past we have to resume that it continue in the present. It means Esteshab. This article is about Esteshab in the time and in things belongs to time. It argues that this Esteshab is not voidable for its flowing nature because custom accepts its consistence. It is not important that Esteshab is in whole existence of the time or in one of the characters of it. But some scholars believe that some kinds of this esteshab are not valuable. The basic question in this Esteshab is not uncertainty in survival but we have doubt in continuity of the last certainty. This doubt will remove with attention to the nature of time and things belong to time.
    Keywords: Esteshab in time, Esteshab, Islamic jurisprudence, Osul ol fiqh
  • Mahdieh Rezaei, Mohammad Sadri, Mohammad Reza Aghajani Ghannad Pages 261-277
    Islamic texts devote more money as a ''Scrambled dedicated Vdynar «because of the money in the early Islamic period، confined the two، that is. Definitions provided by scholars to devote exclusively dedicated to the peerage led to the exploitation They die from causes not within them، thus equipping the expanding circle of devoted most of its assets have been impossible. Today، due to the nature of the endowment money، credit money gov This question is legitimate? Although accepted by most societies devoted to the subject (under various titles)، respectively. today، the most important difference is in the area of ​​waqf property need review in matters of jurisprudence، law and economics، it is no secret. Well as the definition provided by the Shi''ite jurists and scholars that»imprisonment same property«has caused the issue is unique in the Lords، but with the economy and the economic arena today، it''s much broader meaning than Before we knew it is over. With such a goal can be stated upper limit is dedicated to reviewing and considering the present day، the traditional notion of the necessity of survival if the property can be used to review and reform.
    Keywords: Endowment money, wasted, jurisprudence, yet
  • Abdoljabbar Zargoushnasab, Seyedeh Masoumeh Gheibi Pages 279-298

    bail one of the chapters is a legal jurisprudence Today، the scope of the courts and judiciary widely spread And is clearly visible in the criminal and civil bail from Different angles as a condition، sentencing، and its variants can be investigated. One of the less discussed issues of bail coercive This type in the bail that The due is the use of coercion and domination Legal works of regarding surety، Mkfvl les، Mkfvl Anah jurisdictions And other persons covered by this concluding will bring into existence In this article we are to rely on library research methods and analytic techniques، To review the definition، bail enforcement issues، principles، responsibilities، punish the offender in criminal and financial sponsor، the sponsor''s death to escape Mkfvl Nh Weberian perspective of law and rights، should be.

    Keywords: bail enforcement, law, acting, Mkfvl crushed, Mkfvl Nh, jurisprudence
  • Roqaye Abbaszade, Abolqasem Asadi, Mohammad Hosein Ganji Pages 299-320
    The present article pays attention to the effects of Trans sexuality in crimes and punishments. The subject of following the legal and jurisprudential provisions due to condition of venue and places and competency and corruptions، is the inevitable matters and the trans sexuality as well as matters which have to the contemporary jurists towards usage of active jurisprudence try to find the reality،. Meanwhile several and new presented opinions on behalf of contemporary jurists، but in provisions and regulations of Iran، the subject of Trans sexuality no provision or bye-law can''t be seen or find-with respect with high scale of persons who change their gender-. With respect to the maxim of legality of crimes and punishment، the act of changing gender not only doesn''t consider as crime، but also is legal act. In most criminal subjects at criminal code، the gender and sexuality of individual، haven’t any influence even if in some criminal subject such as، no payment of maintenance، the punishment or prosecution of offender، is based on gender and with changing gender or sexuality sometimes، the punishment fade away.
    Keywords: change, gender, influence, crime, punishment, jurisprudence, criminal law
  • Khadijeh Moradi Pages 321-334
    authoritative jurists judgments if the commitment s between the two sides are unequal due to unpredictable events، The provisions of the contract between contracting. For Legal adjustments justify proposed theories that most important is the following: Theory of Implicit condition، lesion of posteriori، rule of negating hardship، … The ideas raised can be concluded that the rule of Mysore can better justify. Adjustment and changes to the contract provisions
    Keywords: adjustment, legal adjustment, lesion of posteriori, rule of negating hardship